The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Sepsili
Member

Od: 08.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 18.09.2010, 19:22
eryk_cartman napisał(a):Wyświetl post
Panowie planuje zakup samochodu maksymalnie do 17 tysięcy, jako kierowca jestem nowicjuszem raczej. Wiecej km wyjezdzilem w Anglii niz w Polsce.Możecie cos polecic. Zalezy mi aby autko nie bylo duze i zeby silnik byl w dieslu.
Mam nadzieje ze polecicie cos godnego.
JAk do 17 tysiecy to polecam pierwsza wersje Audi A3. Hmm moze jakis trafem znajdziesz za 17tysiece.
Osobiscie jezdze Audi A3 1.9 TID 90 KM. Jak na sam poczatek super samochod.
Tylko jak teraz bedziesz kupowal, to uwazaj na samochody po powodziach.
Odpowiedz cytując
Eternit
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 18.09.2010, 19:53
witam, chcę kupić nowy samochód i mam do wyboru dwa silniki: HDI i VTI. Szczerze mówiąc nigdzie nie mogę znaleźć czym one się różnią, a więc moje pytanie: Który lepszy oraz czym się różnią?
(samochód dla kobiety)
Odpowiedz cytując
picasso
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 18.09.2010, 20:02
różnią się przede wszystkim tym,że HDI to diesel a VTI to benzyniak.
ja prawie cale życie jeżdżę dieslami,więc dla mnie on jest lepszy.poza tym oprócz samego silnika wazne jest w jakim samochodzie jest zamontowany.
dziękuję za uwagę
Odpowiedz cytując
Eternit
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 18.09.2010, 20:04
w nowym citroenie C3, dziękuję za informację
Odpowiedz cytując
picasso
Senior Member

Stary 18.09.2010, 20:23
Eternit napisał(a):Wyświetl post
w nowym citroenie C3, dziękuję za informację
o benzyniakach nie wiem nic,natomiast peugeotowskie HDI to bardzo dobre silniki,należy tylko lać dobre paliwo,nie katować na zimno,a po szybkiej jeździe pozwolic przez kilkanaście sekund "odpocząć"turbinie.
dziękuję za uwagę
Odpowiedz cytując
Dziadek
Junior Member

Od: 07.2010

Stary 19.09.2010, 13:43
Woland napisał(a):Wyświetl post
Możecie polecić jakiegoś mechanika dobrego? Fajnie by było jakby się zajmował Oplami.

Kolego dobry mechanik i tani hmmm
Moze tak ja polecam osobiscie mechaników róg barbary i dużej góry
Fajnie jakbys opisał co sie tam psuje i jaki samochód bo może to jakieś dziadostwo co nie u wszystkich zrobic
Sam se spieprzaj
Odpowiedz cytując
pietras1234
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 19.09.2010, 19:59
Eternit, na uwagę zasługuje fakt, że koncern PSA (Peugeot i Citroen) opracowuje silniki wysokoprężne dla mercedesa. Z tym, że w tym wypadku to jest bardziej wada niż zaleta.

Lepiej iść w kierunku benzyna + gaz V gen. Oszczędność, przy minimalnym spadku osiągów (co w wypadku kobiety nie jest zbyt istotne).
"Ten febrisan Cię tak rozp...?"
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 20.09.2010, 10:45
A ja tak w skrócie wrażenia z wyjazdu na Węgry:

Słowacja - winietka "za darmo" - u nas z tymi bramkami to jakiś przekręt jest. 5 Euro na tydzień - jakbym chciał do Katowic z Krakowa jeździć przez tydzień to bym wydał więcej ile u nich kosztuje roczna

Zero problemu z policją - mijałem radary i patrole - nikt nie zatrzymywał - oczywiście przepisowo - teren zabudowany 50 i ani grama więcej

Węgry - winietka na autostradę jak na Słowacji - 4 dniowa coś ponad 10 złotych, drogi ekspresowe i autostrady wręcz lepsze niż w Niemczech.

Niesamowita kultura - wszędzie czysto, nikt się nie spieszy, po mieście każdy jeździ 50, zawsze przepuszczą i ustąpią miejsca. ZERO korków nawet w Budapeszcie w godzinach szczytu.

Jesteśmy 50 lat za murzynami - jeśli chodzi o kraje ze środkowej Europy - może Białoruś jeszcze jest za nami jeśli chodzi o infrastrukturę i ogólnie transport i kulturę ludzi oraz kierowców.
Zamiast budować drogi, wiadukty, metro, koleje regionalne to u nas k...wa od 20 lat się kłócą o stołki :[
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Stary 20.09.2010, 10:48
felipe napisał(a):Wyświetl post
Panowie, jakies opinie o Vectrze C z pierwszej ręki ?
Sam myślę o przesiadce z mojej B na C w przyszłym roku ale 1.9 diesel tylko. Ten ma najlepsze opinie - benzyna mnie nie interesuje.

Autko bardzo wygodne, duże - psuje się jak każde inne Najczęściej koło dwumasowe a poza tym to drobiazgi, jak będziesz dbał to i silnik i turbina 200 tys. zrobią z palcem w d..pie
Odpowiedz cytując
godzilla
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 22.09.2010, 19:47
gdzie w krakowie najlepiej popatrzyc za kupnem samochodu, przy tych punktach przy ulicy? giełdy samochodowe? etc chodzi mi o wachlarz cenowy, z gory dzieki za info bo zalezy mi na czasie pozdrawiam

ed. tak juz przy okazji jak przeczytacie posta mozecie polecic jakiegos fajnego dieselka za ~8tys.
Ostatnio edytowane przez godzilla : 22.09.2010 o godz. 20:03.
Odpowiedz cytując
ja_ka_
WISŁA KRAKÓW

Od: 05.2004

Stary 22.09.2010, 22:41
Witam. Zbliża się zima, czas pomyśleć nad zimówkami. Pytanie do kogoś w temacie: jak dobrać rozmiar (chodzi mi o to że fachowcy mówią że zimówki lepiej jakby były węższe)...
Teraz konkrety: mam Astrę H 1,7 CDTI 74kW, opony letnie R16 205x55 - 5x110 - jakie mogę inne rozmiary założyć wraz z zimówkami. Może pytanie banalne ale jakoś nigdy wcześniej nie miałem tego typu problemów a w tym wypadku ceny są dość zróżnicowane i raczej komfort jazdy zimą też... Z góry dzięki za odpowiedź lub wszelakie naprowadzenia.
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Stary 22.09.2010, 22:55
Zimówki mam takie same jak letnie:

R15 195/65 - na naszych dziurach i koleinach idealne. Firestony Winterhawk - błoto, śnieg, lód - zero poślizgu
Odpowiedz cytując
dj_ibutti
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 22.09.2010, 22:57
Pany, robił ktoś Silent Blocki w Krakowie (konkretniej to Golf III)? Ile Wam krzyknęli? Szukam kogoś taniego

Kolejny etap doprowadzania autka do porządku, po poprzednim właścicielu
KLUB FUTBOLU AMERYKAŃSKIEGO: KRAKÓW TIGERS
Odpowiedz cytując
ja_ka_
WISŁA KRAKÓW

Stary 22.09.2010, 23:01
Kocur napisał(a):Wyświetl post
Zimówki mam takie same jak letnie:

R15 195/65 - na naszych dziurach i koleinach idealne. Firestony Winterhawk - błoto, śnieg, lód - zero poślizgu
Chyba nie do końca zrozumiałeś. Opony (marka) już jakies tam mam na oku chodzi o to czy mogę coś pokombinować z rozmiarem (np zamiast R16 to R15 itd) chyba że piszesz o takim samym aucie...
Odpowiedz cytując
Siwy_89
Senior Member

Od: 07.2004

Stary 22.09.2010, 23:04
Zero problemu z policją - mijałem radary i patrole - nikt nie zatrzymywał - oczywiście przepisowo - teren zabudowany 50 i ani grama więcej

:[

Dramat na tej Słowacji. W Popradzie wszędzie "ZONA 40" i hopki przed każdym przejściem dla pieszych...

oczywiście mandacik otrzymałem. za przekroczenie prędkości o 11 km/h....
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 22.09.2010 o godz. 23:09.
Odpowiedz cytując
MatMario
Senior Member

Stary 23.09.2010, 00:16
195/65 R15
205/55 R16
215/45 R17
225/45 R17
225/40 R18

Tutaj masz rozmiary opon przypisane przez producenta do twoje samochodu, jest to o tyle ważne że te rozmiary są akceptowalne przez ubezpieczyciela, każdy inny może łączyć się z odmową czy obcięciem odszkodowania z AC.

R16 nie zmienisz na R15 bo zmienia się średnica felgi, taka zmiana łączy się z nową felgą w rozmiarze 15

W 16 masz jedynie ten rozmiar który posiadasz więc nic tutaj bez inwestycji w felgi tego nie pozmieniasz, oczywiście bez ryzykowania z ubezpieczycielem.

Ale 205/55 to dość wysoka opona, i jeszcze dobrze trzyma koleiny więc nie jest tak źle. A zmieniać felgi żeby wrzucić 195/65 dla mnie jest bez sensem gdyż radykalnej różnicy nie odczujesz. No chyba że przeliczysz że opony plus felgi w 15 wyjdą podobnie do samych opon 16. Co jest możliwe A zawsze lepiej mieć całe dwa komplety kół.

Znalazłem np http://allegro.pl/felgi-15-opel-5x11...236845546.html Jeśli z nimi wszystko ok to można nad tym pomyśleć.

http://sklepopon.pl/szukaj/?marka=&r...=&sezon=zimowe

Te winterhawk 2 są w miarę fajne różnica w cenie to ok 100, poszukać felg i tyle.
Ostatnio edytowane przez MatMario : 23.09.2010 o godz. 00:36.
jackass: -Sęk w tym, że jak my im sprzedajemy bilety, to bierzemy pełną odpowiedzialność za nich.
Press: -Czyli to klub dystrybuowałby bilety na mecze wyjazdowe?
jackass: -I tak to musimy robić,zawsze tak jest.
Press: -Przed konfliktem SKWK się tym zajmowało?
jackass: -Tak, oni to robili.
Odpowiedz cytując
ja_ka_
WISŁA KRAKÓW

Stary 23.09.2010, 07:44
MatMario napisał(a):Wyświetl post
195/65 R15
205/55 R16
215/45 R17
225/45 R17
225/40 R18

Tutaj masz rozmiary opon przypisane przez producenta do twoje samochodu, jest to o tyle ważne że te rozmiary są akceptowalne przez ubezpieczyciela, każdy inny może łączyć się z odmową czy obcięciem odszkodowania z AC.

R16 nie zmienisz na R15 bo zmienia się średnica felgi, taka zmiana łączy się z nową felgą w rozmiarze 15

W 16 masz jedynie ten rozmiar który posiadasz więc nic tutaj bez inwestycji w felgi tego nie pozmieniasz, oczywiście bez ryzykowania z ubezpieczycielem.

Ale 205/55 to dość wysoka opona, i jeszcze dobrze trzyma koleiny więc nie jest tak źle. A zmieniać felgi żeby wrzucić 195/65 dla mnie jest bez sensem gdyż radykalnej różnicy nie odczujesz. No chyba że przeliczysz że opony plus felgi w 15 wyjdą podobnie do samych opon 16. Co jest możliwe A zawsze lepiej mieć całe dwa komplety kół.

Znalazłem np http://allegro.pl/felgi-15-opel-5x11...236845546.html Jeśli z nimi wszystko ok to można nad tym pomyśleć.

http://sklepopon.pl/szukaj/?marka=&r...=&sezon=zimowe

Te winterhawk 2 są w miarę fajne różnica w cenie to ok 100, poszukać felg i tyle.
Takiej odpowiedzi oczekiwałem. Podziękował
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Stary 23.09.2010, 12:30
Siwy_89 napisał(a):Wyświetl post
Dramat na tej Słowacji. W Popradzie wszędzie "ZONA 40" i hopki przed każdym przejściem dla pieszych...

oczywiście mandacik otrzymałem. za przekroczenie prędkości o 11 km/h....

Ja do Popradu wjechałem ekspresówką od wschodu, jedno rondo, dwa światła i już leciałem na południe.

ps. te zony to sposób na korki - ludzie wolą zostawić auto pod domem zamiast jechać 40 km/h
Odpowiedz cytując
WislakWiDoK
Senior Member

Od: 04.2005

Stary 23.09.2010, 14:58
diagnostyke hyundaia gdzie w krakowie polecacie?
ɐɪʌoɔɐɹɔ
Odpowiedz cytując
Kodipar1906
Member

Od: 05.2009

Stary 23.09.2010, 18:27
Pytanko jakie auto polecacie tak do 6000 zł(bez szaleństwa w cenie będzie to 1 auto wiec szkoda poobijać)
najlepiej silnik tak do 1,6 1,8 z lpg

proszę o podanie przykładowo miej więcej w jakim kierunku się rozglądać a jakie marki omijać.
Odpowiedz cytując
picasso
Senior Member

Stary 23.09.2010, 18:32
weź lanosa.nie będziesz żłował i na dodatek dużo egzemplarzy z lpg.a samochody naprawdę nie są złe.za te pieniadze kupisz nowsze auto i lepiej utrzymane niż jakis golf.duza szansa na samochod od pierwszego wlasciciela.
dziękuję za uwagę
Odpowiedz cytując
Sebo_TS
Senior Member

Od: 04.2004

Stary 25.09.2010, 22:24
Posiadam Audi a4 kombi 1.9 Tdi 110 km. Spalanie bajka Jadąc na Chorwacje w tym roku w 5 osób + bagażnik załadowy na full ( jechałem na bocznych lusterkach, bo we wstecznym widzialem bagaże ) przy średniej prędkości około 100-120km/h ( Na Słowacji czy też na Wegrzech trzymałem się przepisów tzn 40-50 ---- 90km/h ) spalił 4,5 litra ropy.....
WISŁA SKAWINA
Odpowiedz cytując
murray
Senior Member

Od: 05.2010

Stary 25.09.2010, 22:58
A ja tak w skrócie wrażenia z wyjazdu na Węgry:

Słowacja - winietka "za darmo" - u nas z tymi bramkami to jakiś przekręt jest. 5 Euro na tydzień - jakbym chciał do Katowic z Krakowa jeździć przez tydzień to bym wydał więcej ile u nich kosztuje roczna

Węgry - winietka na autostradę jak na Słowacji - 4 dniowa coś ponad 10 złotych, drogi ekspresowe i autostrady wręcz lepsze niż w Niemczech.

Niesamowita kultura - wszędzie czysto, nikt się nie spieszy, po mieście każdy jeździ 50, zawsze przepuszczą i ustąpią miejsca. ZERO korków nawet w Budapeszcie w godzinach szczytu.

Jesteśmy 50 lat za murzynami - jeśli chodzi o kraje ze środkowej Europy - może Białoruś jeszcze jest za nami jeśli chodzi o infrastrukturę i ogólnie transport i kulturę ludzi oraz kierowców.
Zamiast budować drogi, wiadukty, metro, koleje regionalne to u nas k...wa od 20 lat się kłócą o stołki :[
Zgadzam się w 100%. Byłem ostatnio w Chorwacji i jechałem drogę powrotną (było dwóch kierowców).
Przejazd przez Węgry to istna bajka. Świetne autostrady, drogom krajowym nic zarzucić nie można. Nie chodzi tu nawet o asfalt. Widać chęć pomocy kierowcom - dobrze rozwiązane skrzyżowania. I przede wszystkim wykorzystanie do maksimum drogi. Chodzi mi o usuwanie zbędnych rowów, chodników. Z tym Budapesztem to trochę przesadziłeś, bo jadąc od południa, stałem z 10 minut przed Dworcem, ale potem rzeczywiście bezproblemowo. To i tak szybciej niż wjazd do Krakowa od strony Warszawy.
Z Chorwacją miałem styczność li tylko z autostradami. W górach sporo tuneli, a co za tym idzie ograniczenie do 100 km/h, a przy sporym wietrze ograniczenie na mostach i wiaduktach do 80 km/h. Ogólnie jednak w porównaniu do polskich dróg niebo a ziemia. Poza autostradami drogi niezłe, ale to zasługa łagodnych zim.
Co do Słowacji uczucia mam podobne. Winietka była mi potrzebna na odcinku Zvolen - Banska, czyli całkiem krótkim, a droga jakaś wybitna nie jest. Co nie zmienia faktu, że jeżeli ktoś jedzie np. na Wiedeń i wraca, to i tak wychodzi taniej niż A4. Podoba mi się, że w górach mają łagodne skręty na głównych drogach. Rzadko zdarzają się bardzo ostre. Gdy wjechałem do Polski przywitały mnie zakręty 90 stopniowe i przede wszystkim pikanie nawigacji ostrzegające mnie przed radarem w każdym terenie zabudowanym.
Ostatnio edytowane przez murray : 25.09.2010 o godz. 23:05.
Odpowiedz cytując
Sebo_TS
Senior Member

Od: 04.2004

Stary 26.09.2010, 18:32
murray napisał(a):Wyświetl post
Przejazd przez Węgry to istna bajka. Świetne autostrady, drogom krajowym nic zarzucić nie można. Nie chodzi tu nawet o asfalt. Widać chęć pomocy kierowcom - dobrze rozwiązane skrzyżowania. I przede wszystkim wykorzystanie do maksimum drogi. Chodzi mi o usuwanie zbędnych rowów, chodników. Z tym Budapesztem to trochę przesadziłeś, bo jadąc od południa, stałem z 10 minut przed Dworcem, ale potem rzeczywiście bezproblemowo. To i tak szybciej niż wjazd do Krakowa od strony Warszawy.
.
Delikatnie pokłóciłbym się z tą pomocą. Wjechałem w rejony przez Ciebie wspomniane, rejony dworca. Nawigacja mnie prowadzi "prosto" a tam droga rozkopana, zamknięta. Skręciłem w pierwszą uliczkę która była możliwa. Nie było żadnych znaków zakazów, ograniczeń. Nawigacja od razu przeliczyła i próbowała mnie wyprowadzić. Ale nie wyprowadziła bo zatrzymali mnie niebiescy. Wynik zatrzymania ? 300 Euro mandatu. Godzina 3 w nocy.... Twierdzili że nie zapięte pasy(wszyscy zapięte mieliśmy!), że wjechaliśmy w zakaz , że to strefa tylko dla autobusów i pojazdów uprzewilejowanych. Po 30 minutach tłumaczenia i próśb na szczęscie odjechałem z pouczeniem.....

A jeżeli chodzi o jazdę po autostradach itd. Bajka, i przede wszystkim kultura TIRowców którzy jadą tylko prawym pasem, z wyprzedzają tylko wtedy kiedy mają możliwość i nie będą utrudniać ruchu innym osobówkom. Nie to co u nas, gdzie pchają sie na chama.....
Powód: Godzina :)
Ostatnio edytowane przez Sebo_TS : 26.09.2010 o godz. 18:33.
WISŁA SKAWINA
Odpowiedz cytując
jcts
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 26.09.2010, 18:43
Ostatnio oddałem auto do kasacji jak TIR staranował mnie na stacji benzynowej, dali mi 7000. I mam taki pytanko, co myślicie o Fiacie Brava? Bo zastanawiam się nad kupnem tego auta. Albo polećcie coś innego w podobnej cenie
http://allegro.pl/fiat-brava-stan-id...231358628.html
111 lat dumy, tradycji i chwały - Wisła Kraków

"Jestem gotowy, by dać z siebie wszystko. Nawet, jeżeli mam przelać własną krew dla Wisły, aby wróciła na pozycję lidera i najlepszego klubu (bo wiem, że takim była), to muszę dać z siebie wszystko, aby wszyscy uwierzyli, że Wisła tam pozostanie."
'27, '28, '49, '50, '78, '99, '01, '03, '04, '05, '08, '09, '11
Odpowiedz cytując
Kolumbus
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 26.09.2010, 22:41
Jakie znacie strony z używanymi samochodami w europie poza www.mobile.eu ?
piekna zaba w podpisie

Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Stary 27.09.2010, 07:04
http://www.autoscout24.de - Niemcy

zamiast de możesz wstawić większość końcówek europejskich - Szwajcaria, Włochy, Francja itp

http://www.carzone.ie - Irlandia
http://auto.ricardo.ch - Szwajcaria
http://www.carsales.nl - Holandia
http://www.autocom.dk - Dania
http://www.debels.com/stock - Belgia

Z Niemiec ogólnie jest w cholerę adresów
Odpowiedz cytując
Marcin_fan
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 27.09.2010, 14:20
mam pytanie do Was, troszke omijam temat ale cos wspólnego z samochodami ma. Mianowicie szykuje sie do zakupu głośników do samochodu i ewentualnie tuby. Tylko nie wiem jaki sprzęt wybrac żeby sprawdził sie w moim samochodzie. Mam lanosa HatchBack. Dodam jeszcze że z tyłu nad bagażniekiem mam tylko cienką półke i radio sony 4x45W. Dzieki za każdą wskazówke i rade. Pozdrawiam
Odpowiedz cytując
wiertar
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 27.09.2010, 18:01
jak głośniki w przednich drzwiach będą chodzić bez wzmacniacza to polecam Helixy: http://allegro.pl/helix-dark-blue-db...246735230.html mam u mnie w Alfie i śmigają bardzo miło. jest to odseperowany zestaw dwudrożny, czyli woffery i tweetery. jednak jeżeli chcesz mieć jako taką jakość dzwięku to pomyśl o wygłuszeniu przednich drzwi!!! oczywiście musisz dowiedzieć się czy bezproblemowo te głośniki podejdą do Lanosa.

a głośników w półke to ja bym raczej nie wkładał...
Jechałeś gdzieś kiedyś na 90 minut Po klimat trybun na wyjazdach byłeś ilu dobra oprawa i ekipa w dobrym stylu, tygiel emocji choć pełno s****ysynów, chce abyś zdech i choć wynik w plecy, śpiewasz dalej zdarte gardło cię leczy, to niby parę liter, parę piłkarzy wiesz niby w polskiej lidze nic się nie zdarzy wiesz, ale gdy płona race śpiewają trybuny znowu wygramy nie ważne u nas czy u nich, poczucie dumy gdy tamci mówią o nas to dla tych co zarywaja życie na stadionach...
Odpowiedz cytując
damians
Member

Od: 05.2010

Stary 30.09.2010, 13:17
Czy ktoś ma jakiś pomysł, gdzie kupić obudowę do klucza Renault Laguna rocznik 1999? Preferowana tania używka, 500zł w salonie to trochę dużo
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów