|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na: | |||
| Platforma Obywatelska |
|
68 | 10,66% |
| Prawo i Sprawiedliwość |
|
159 | 24,92% |
| Twój Ruch |
|
9 | 1,41% |
| Polskie Stronnictwo Ludowe |
|
6 | 0,94% |
| Sojusz Lewicy Demokratycznej |
|
17 | 2,66% |
| Solidarna Polska |
|
4 | 0,63% |
| Polska Razem |
|
37 | 5,80% |
| Kongres Nowej Prawicy |
|
165 | 25,86% |
| Ruch Narodowy |
|
97 | 15,20% |
| Dziękuje nie głosuje! |
|
76 | 11,91% |
| Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 09.2007
Offline |
|
|
Szkoda tylko,że zacytowałeś mój późniejszy post na który odpowiedziałem.
Ale to już wyjaśniłeś. |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2006
Offline |
|
Natomiast zapominasz, że podatek liniowy wiąże się bezpośrednio ze zlikwidowaniem kwoty wolnej od podatku, ponadto zniknie większość ulg, a co za tym idzie ta zmiana dotknie nie tylko osoby najsłabiej zarabiające, ale też klasę średnią, która często wykorzystuje różnego rodzaju ulgi. Kto buduje dom ten wie ile kasy można dzięki temu zaoszczędzić. Mniej różnych furtek oznacza, nie mniej, nie więcej, że w przypadku naszej gospodarki możemy się spodziewać rozrostu szarej strefy i częstszego ukrywania dochodów. Dopiero po wprowadzeniu liniówki wiele osób zobaczyłoby ile tak naprawdę kosztuje ta reforma, a to wiązałoby ze sobą spadek poparcia politycznego. Wolałbym żeby wzięto się za wszelkiego rodzaju opłaty, parapodatki, co zmniejszy koszty stałe, a tym samym zostanie więcej pieniędzy w kieszeni podatnika. Co do sprawy Zakajewa wydaje mi się, że patrzycie na to zbyt powierzchownie jako na kolejny odcinek serialu pt. "Polska kłania się rosyjskiemu niedźwiedziowi". To gra dypomatyczna, w której bierze nie dwóch, a trzech graczy, bo nie wydaje mi się żeby Zakajew tak frajersko dał się złapać nie licząc na efekt medialny, a co za tym idzie na ostrą reakcję ze strony Rosji. Chyba, że chce zostać kolejnym męczennikiem za wolnośc narodu, w co wątpię.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 17.09.2010 o godz. 15:14.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2003
Offline |
|
|
A gdzie są jakieś relacje z uroczystości upamiętniających wszystkie ofiary zbrodniczego systemu, który 17 września 1939 roku postanowił dokończyć zadanie przerwane w roku 1920?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
może Donek jakiś deal szykuje z Rosjanami i dlatego zatrzymali Zakajewa ? W dyplomacji wszytsko jest możliwe.
Nawet Kult śpiewa o Rosyjskiej dyplomacji http://www.youtube.com/watch?v=dYx6C...eature=related
Ostatnio edytowane przez AYALA : 17.09.2010 o godz. 15:16.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2006
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Carpenter-Uważam,że GP nie jest wcale propisowska......
Sakiewicz wielokrotnie nie zgadzał(dza) się z J.Kaczyńskim. Po prostu w wielu kwestiach dotyczących życia politycznego w Polsce ich wizja jest zbieżna.(lustracja,polityka zagraniczna itd.) PIS jest jedynym przedstawicielem w sejmie opcji nieliberalnej ... |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Tylko, że działania w sferze gospodarczej miała bardziej liberalne od PO, ciekawe?
![]() Oczywiście Gilowska to tłumaczy. Akurat wspomniano przed chwilą w TVP Info o Big Mac Index i przypomniał mi się artykuł o 30-procentowym niedoszacowaniu PLN. Śmieszy mnie taka analiza techniczna, ale może coś w tym naprawdę jest. http://www.notowany.pl/artykul/14732...owanie-zlotego Więcej można się dowiedzieć tutaj: http://www.economist.com/node/166461...ry_id=16646178 ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
[QUOTE=emj10;981733]Tylko, że działania w sferze gospodarczej miała bardziej liberalne od PO, ciekawe?
![]() Oczywiście Gilowska to tłumaczy. Ekonomistą nie jestem,więc piszę o tym jak odbieram rzeczywistość. Obniżyli podatki,społeczeństwo dostało przynajmniej w części uwłaszczone na własnych mieszkaniach spółdzielczych... A co do pani Gilowskiej potrzebny był ktoś kto nie przestraszy inwestorów... |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Również za jakiegoś wielkiego eksperta od finansów publicznych się nie uważam, tylko zwracam uwagę na to, że były to chyba 2 lata najbardziej liberalnej polityki państwa w ostatnim dwudziestoleciu. Oczywiście było też becikowe i kilka innych ustaw prosocjalnych, ale generalnie kurs był bardzo liberalny. Czym innym jest natomiast to, że jest to partia konswerwatywna mająca w sobie niebezpieczną nutkę narodowego radykalizmu, czasami uznająca się za spadkobiercę Narodowej Demokracji, którego ja nie popieram.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Nie mam nic przeciwko wolnej gospodarce,ale musi być prowadzonq ze zdrowym rozsądkiem.
U nas niestety to jest "hurra optymizm" a co do radykalizmu Pisu to uważam,że wcale nie są bardziej radykalni od parti rzadzących na zachodzie .Życzyłbym sobie,aby obecna ekipa tak dbała o interes narodowy jak Merkel,czy Sarkozy. Jeśli mówić o tzw. "radykaliźmie" to widzę ,to jako przywiązanie do tradycji narodowych,religiii katolickiej i całej spuścizny kulturowej od Piastów,aż po II Rzeczpospolitą. To akurat uważam za plus tej partii. |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
|
|
konserwa
Od: 06.2004
Offline |
|
http://www.rp.pl/artykul/2,536906-Zb...bezkarnie.html "[...]To jakiś koszmarny sen, nie tylko mój, lecz i tych, którzy w szeregach „Solidarności” walczyli. Wszystko to wygląda jak jakiś spisek – w polskiej ambasadzie otrzymuję polską wizę, wjeżdżam przez nikogo niezatrzymany do Polski, a tu pułapka – groźba aresztu! Choć miesiąc temu spokojnie tutaj przebywałem. Najbardziej jednak boli to, że władze Polski depcą wartości demokratyczne wywalczone przez polską „Solidarność”. Depcą i walkę o wolność innych narodów, i własną niezależność od dyktatu obcych polityków. [...] W 2004 roku przyjechałem do Niemiec. Przemawiałem w Bundestagu. Siergiej Jastrzembski, doradca Władimira Putina, zażądał, by mnie aresztowano i wydano Rosji. Przedstawiciel Interpolu oświadczył wtedy, że Interpol swoją rolę już wypełnił, bo od momentu uniewinnienia mnie przez sąd Wielkiej Brytanii i przyznania mi azylu politycznego nie może mieć do mnie zastrzeżeń. Chroni mnie konwencja genewska.[...]" Pomimo tragedii z 10 kwietnia, Tuskowego zrzeczenia się suwerennego wyjaśnienia przyczyn tej katastrofy na rzecz Rosjan, nieszczęsnego układu gazowego przed którym broni nas (o zgrozo!!!) nie własny rząd tylko komisja europejska, sposobu traktowania przez rosyjskie władze polskich próśb o zabezpieczenie terenu tragedii i wraku samolotu itp. itd. spraw uważałem słowo "kondominium" za zbyt daleko idące... do dzisiejszego sposobu potraktowania przez polską policję i prokuraturę Ahmeda Zakajewa. Honor Polski uratował sąd. Takie memento na kolejną rocznicę 17 września:/ |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Naprawdę ludzie bierzecie za bardzo dosłownie to zatrzymanie. Dla mnie to był teatr i tyle. Prokuratorzy wydali nakaz aresztowania, a po kilku godzinach Zakajew został zwolniony z aresztu. Rosja pomyślała sobie przez chwilę, że wita się z gąską, a po kilku godzinach rozwiano wszelkie wątpliwości. Nie wiem czy taki scenariusz był planowany od samego początku, ale wszystko na to wskazuje.
Generalnie jakby te przypadki rozłożyczć na czynniki pierwsze poprzez teorię gier to jest to jeden z dwóch najbardziej korzystnych wariantów: 1. Zakajew - nie zostaje zatrzymany Polska - bez sprawy Rosja - mocne warknięcie 2. Zakajew - zostaje zatrzymany/wypuszczony Polska - lekki wstyd, ale i ugla Rosja - lekkie wkurzenie 3. Zakajew - zostaje aresztowany/wypuszczony Polska - protesty i wstyd Rosja - chwilowe zadowolenie 4. Zakajew - zostaje aresztowany/ekstradycja Polska - potępienie przez świat Rosja - w siódmym niebie Oczywiście wariant 1 byłby najlepszy, ale przyznacie, że wariant 2, który został wczoraj zrealizowany jest i tak w miarę korzystny porównując go z wariantem trzecim. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2005
Offline |
|
|
|
konserwa
Od: 06.2004
Offline |
||
Docenić mogę jedynie decyzję sądu.
![]()
Ostatnio edytowane przez JEDREK76 : 18.09.2010 o godz. 11:28.
|
||
|
|
Senior Member
Od: 03.2008
Offline |
|
|
Zwariowałem jak przeczytałem Ten artykuł http://wiadomosci.onet.pl/regionalne...wiadomosc.html . Jak by wystawili Senyszyn i by wygrała Wypier.... do Warszawy i zamieszkuje na Łazienkowskiej. TĘPIĆ LEWICOWSKIE SZMATŁAWCE!!!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
![]()
WISŁA PANY !!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
będzie ekshumacja Lecha Kaczyńskiego ?
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,tit...l?ticaid=1ae8a |
|
|
|
Banita
Od: 07.2005
Offline |
|
Osoby z otoczenia Jarosława Kaczyńskiego twierdzą, że jeśli wniosek zostanie po raz drugi oddalony, jedynym wyjściem może być wystąpienie o ekshumację ciała. Czy taki scenariusz jest możliwy? – Uchylam się od odpowiedzi na to pytanie, czas pokaże – ucina mec. Rafał Rogalski, pełnomocnik Jarosława Kaczyńskiego. – Nie wyobrażam sobie jednak, by gen. Parulski nie został przesłuchany. Tylko on może wyjaśnić wszystkie wątpliwości i prawdopodobne nieprawidłowości związane z sekcją zwłok prezydenta, w której uczestniczył – mówi Rogalski. Mało to realne, ale jeśli by do tego doszło to proponuje po ekshumacji ,zwłoki Kaczyńskiego i jego żony (co tez jest mało realne) nie chować znów na Wawelu |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Online |
|
Możesz protestować ale nie dziw sie ze ktoś nazwie Cie oszołomem, komuchotalibem, sekciarzem inspirowanym przez guru cudaka itp.![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Online |
|
![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
AS82 napisał(a):
– Uchylam się od odpowiedzi na to pytanie, czas pokaże – ucina mec. Rafał Rogalski, pełnomocnik Jarosława Kaczyńskiego. – Nie wyobrażam sobie jednak, by gen. Parulski nie został przesłuchany. Tylko on może wyjaśnić wszystkie wątpliwości i prawdopodobne nieprawidłowości związane z sekcją zwłok prezydenta, w której uczestniczył – mówi Rogalski. Gen. Rogalski jest ciekawą postacią.... -do końca w pzpr -po wygranych wyborach przez PO nominowany na zwierzchnika prokuratury wojskowej zaczął obsadzać stanowiska ludźmi o podobnym życiorysie..." wysyłając" na emeryturę młodych 35-cio letnich prokuratorów śledczych wykształconych już po 89 roku. Na uroczystość z okazji święta Prokuratury Wojskowej kogo zaprosił ? Starych pryków, którzy powinni siedzeć za kratami za wyroki na AK-owców i opozycję solidarnościową. Teraz biorą kilkutysięczne emerytury z naszych podatków i się śmieją. Parulski został awansowany na generała w tym kwartale (daty nie pomnę), chyba za zasługi za wzorową współpracę z śledczymi rosyjskimi w sprawie katastrofy smoleńskiej..... |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2006
Offline |
|
|
Cytat:
Pewnie będą zwalczać agresywne nacjonalizmy, ciekawe czy zajmą się w związku z tym kwestią Kosowa? To może dlatego zaostrzyła się polityka miłości w Polsce - mam na myśli nowe utrudnienia w organizowaniu manifestacji.Już wiadomo co doprowadziło również do tzw załamania Ojro, żaden tam socjalizm grecki, tylko brak solidarności wśród państw, tfu, wróć, prowincji unijnych. W obliczu tych wniosków w Polsce nie musimy się już o nic martwić. Po pierwsze nie mamy Ojro, po drugie nawet gdybyśmy to Ojro mieli to bardziej niż wysoki dług publiczny i jego konsekwencje zagrażać nam może ewentualny brak solidarności unijnej. Dobrze więc, że powstała w/w grupa Co tu dużo mówić, na solidarność unijną nasz rząd wpływ ma znikomy.Ciekawe jeszcze kiedy do tej grupy dołączy karierowicz D. Tusk, jak już zadłuży nas na te 55% PKB. W Polsce być może będzie wtedy już znienawidzony ale przecież kumpel z KLD, niejawi komisarz Lewandowski, na pewno pomoże w angażu. |
|
|
|
semper fi
Od: 09.2003
Offline |
|
|
Byłem tydzień na Węgrzech.
Czy ktoś jest mi w stanie wyjaśnić chociaż jeden z punktów 1. Media "wiodące" w naszym kraju piszą o wielkim kryzysie na Węgrzech - dziwne że na miejscu nikt o tym nie mówi ani nie pisze ani tego nie widać ? 2. Jak to się dzieje że zbudowali 2x więcej autostrad bez posranego systemu bramek ale ze świetnie sprawdzającymi się winietkami ? 3. Czemu mimo że jest okres przedwyborczy do władz lokalnych w Egerze nikt o tym nie trąbi w mediach tylko wiszą plakaty wyborcze gdzieniegdzie ? 4. Czemu nawet w biedniejszych rejonach ktoś podjeżdża pod sklep i idzie na zakupy nie zamykając szyb ani nie wyjmując radia bo wie że nikt się nie włamie ? ... .... ...... 5. Czemu żyjemy w kraju w którym od 20 lat szukamy agentów i dziury we własnej dupie zamiast się zabrać za rządzenie ? ![]()
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2007
Offline |
||
![]() Cytat:
WISŁA! |
||
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Nie bierz tego co napiszę jako próbę usprawiedliwiania nas ale..
Generalnie mniejszy kraj jest o wiele prościej ogarnąć.Mniejszy syf, mniej rzeczy do zrobienia, można się skoncentrować choćby na autostradach. Po drugie Węgry to za komuny był inny świat(niż Polska).Pamiętam jak byłem tam - u nas syf, bida,kartki itp - tam było wszystko.Wielkie supermarkety, półki uginające się od 'towaru', mnóstwo turystów, wielkie baseny, korty - To nie tak że tam było wielkie bogactwo bo duża część Węgrów nie mogła sobie pozwolić na luksus ale Polska wtedy to nie miała nawet startu Co do reszty to nie wiem czy jako turysta i to bez znajomości języka, byłeś w stanie faktycznie zaobserwować to co piszesz.Kryzysu to nie zobaczysz 'ot tak' Bezpieczeństwo? - auta z otwarta szybą to bym tam nie zostawił , natomiast ogólne wrażenie czucia się bezpiecznie jest niewątpliwie o wiele większe.Tam kultura picia jest inna, zresztą podobnie jak w Czechach - gdzie w obu krajach łoją ale takich jazd po alku jak u nas to prawie nigdzie nie ma ![]()
Ostatnio edytowane przez 1q2 : 20.09.2010 o godz. 23:44.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Również będę bronił naszej kochanej ojczyzny, bo bywam na Węgrzech ostatnio często, w tym w Egerze i mam kilka swoich spostrzeżeń.
1. Z pewnością zauważyłeś kilku bezdomnych w Egerze, w tym koło zamku, w okolicach rynku, czy bazyliki. Tam nie żyje się wcale łatwiej, jest co prawda w miarę silna klasa średnia, ale bezrobocie mają na podobnym poziomie i już od wielu lat borykają się z problemami w finansach publicznych. Transformacja dotknęła ich bardziej niż nas, bo ten względny dobrobyt zwany "gulaszowym komunizmem" skończył się ogromnym zadłużeniem państwa i transformacja lat 90-tych przyniosła im biedę jakiej nie znali do tej pory. Nie dość, że zwiększyło się bezrobocie to wiele zakładów i firm węgierskich stało na granicy bankructwa. Na szeroką skalę przeprowadzono prywatyzację zbywając większość firm państwowych, na czele z bankami w ręce zachodnich firm, głównie niemieckich. W ten sposób względnie ożywiono gospodarkę, ale kosztem tego utracono kontrolę nad wieloma gałęziami przemysłu i usług. Miasta takie jak Miszkolc, pewnie Ci znany, nastawione na przemysł do tej pory nie mogą dojść do siebie. Kiedyś tatusiowie niektórych z nas odwiedzali tamte rejony w celach zarobkowych, a obecnie nie ma tam za bardzo czego szukać. Znajomy studiował przez ostatni rok w Budapeszcie i mówi, że ludzie w stolicy są raczej mało radośni, a życie towarzyskie mniej rozrykowe niż w Warszawie. Balaton dostarcza większych wrażeń ![]() 2. Z drogami muszę się zgodzić. Nie tylko autostrady, ale i drogi krajowe oraz regionalne są naprawdę zadbane. Ponadto ich oznakowanie stoi na wysokim poziomie. Nic tylko brać od nich przykład. 3. Możliwe, że wynika to z ich bierności nie tylko w sferze politycznej, ale i zawodowej. Ten naród po trosze przypomina mi Włochów, którzy nastawiają się głównie na rozrywkę i wygodne życie za wszelką cenę. Z drugiej strony silna laicyzacja i wydaje mi się że w pewnym sensie brak tożsamości narodowej mogą powodować niechęć do wyborów. Widocznie nie postrzegają polityki jak odskoczni do lepszego życia i dlatego traktują wybory po macoszemu. 4. Oj uwierz mi, że kradną czy to na basenach w Egerze, czy w okolicach niegdyś słynnego dworca Keleti w Budapeszcie. Z pewnością jest mniej wszelkiego bandytyzmu, bo nie widać tam na ulicach jakiś grupek, które mogłyby się na człowieka rzucić. Ludzie są tam bardziej odrpężeni relaksując się dzień w dzień przy dobrym winku i zapominają o takich sprawach. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
To jest właśnie to - oni przed upadkiem komuny byli 'wizualnie' w zdecydowanie lepszej sytuacji niż my a potem to już się zrównało.Bierność w sferze polityki też jest dyskusyjna - to u nich po opublikowaniu kaset partii rządzącej dochodziło do wielkich zamieszek - jestem przekonany że u nas by to nikogo nie ruszyło.Trzeba też powiedzieć że na Węgrzech jest spora mniejszość cygańska(w Budapeszcie są całe ich dzielnice) , jest też ogromna niechęć do Słowaków i to inaczej wygląda niż nasza niechęć do ruskich czy niemiachów - u nas to jest bardziej platoniczne uczucie, u nich coś trochę innego
![]() Choć o cyganach w Budapeszcie słowa złego nie powiem - raz nocowałem kilka dni u cygana w cygańskiej dzielnicy i włos mi z głowy(ani z mojego auta) nie spadł ![]()
![]() Nie mieszał bym tu ich innego podejścia do wiary do braku tożsamości.Oni mają swój oryginalny język, wygląd a to że generalnie nie wierzą to inna kwestia.
Ostatnio edytowane przez 1q2 : 21.09.2010 o godz. 01:47.
|
|
|