The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
marcin19876
Senior Member

Od: 06.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 10.09.2010, 08:52
Czego nie ma, co z elewacją?

Przetarg na operatora kiosków gastronomicznych miał być - nie ma. Zaplecze trybuny północnej miało być - nie ma. Konkurs na sponsora miał być - nie ma. Miał być też projekt otoczenia stadionu - i to jeszcze w 2008 (!) roku. Radny Dariusz Olszówka proponuje elewację stadionu z kompozytów.
We wtorek do kancelarii prezydenta Krakowa wpłynęła interpelacja Dariusza Olszówki w sprawie modernizacji Stadionu im. Henryka Reymana. Wśród 23 pytań wiele dotyczy kwestii technicznych i poszczególnych wymogów, którym obiekt powinien sprostać przed otwarciem. Nie brakuje jednak wątpliwości dotyczących terminów. Te gonią inwestora i wykonawcę, a wiele już nie zostało dotrzymanych.
Wśród nich jest przetarg na operatora gastronomii na stadionie, który zgodnie z ostatnim pismem prezydenta miał zostać ogłoszony "nie później niż do sierpnia b.r.". Jest wrzesień, przetargu nie ma. Jeszcze bardziej opóźnione wydają się starania Miasta o sponsora komercyjnego dla obiektu. Już w odpowiedzi na pytania z marca 2010 prezydent Majchrowski informował, że "aktualnie przygotowane są warunki uczestnictwa w konkursie". I to ostatnie, co wiadomo o konkursie na sponsora. Ale zdecydowanym rekordem pod względem opóźnień jest projekt otoczenia stadionu. Zagospodarowanie terenu wokół obiektu przy Reymonta miało być zaprojektowane już w... grudniu 2008. Tymczasem ostatnia odpowiedź na ten temat z późnej wiosny tego roku informowała, że projektant wciąż nie dostarczył niezbędnej dokumentacji.
Wśród terminów są takie, których niedotrzymanie może wpłynąć na termin otwarcia stadionu, a ten i tak już kilkakrotnie przekładano. Anulowano przetarg na zabezpieczenie przeciwpożarowe trybuny północnej, a dopiero po tej operacji będzie można zagospodarować jej zaplecze. Czy termin zapowiedziany na 29 października jest więc osiągalny - to kolejne pytanie z najnowszego pisma do prezydenta Majchrowskiego.
W interpelacji znalazła się też propozycja wraz z wizualizacjami. Radny Olszówka zasugerował, by inwestor pokrył elewację obiektu płytami kompozytowymi z tzw. Dibondu, które przysłoniłyby bardzo niskiej jakości beton konstrukcyjny.
Załączone obrazki
Typ pliku: jpg elewacja 1.jpg (46,2 KB, 192 wyświetleń)
Typ pliku: jpg elewacja 2.jpg (26,1 KB, 166 wyświetleń)
Odpowiedz cytując
licoo
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 10.09.2010, 08:53
Najpierw Levadia, potem Karabach teraz stadion, jesteśmy po prostu pośmiewiskiem w Polsce, kiedy to się zmieni? Chyba tylko wtedy jak awansujemy do LM.
Odpowiedz cytując
barney22
Junior Member

Od: 03.2005

Stary 10.09.2010, 09:33
Ja osobiście jestem porażony, że poza dużą grupą przychylnych, część kibiców wzięła mnie za wrogiego klubowi. Niestety Interia przegięła i manipuluje moim pomysłem, dając prowokujące nagłówki, odchodząc od meritum sprawy, dążąc raczej do wzburzenia kibiców. Poczułem się zmuszony nawet do usunięcia felietonu z własnej strony, facebooka, napisałem też do Interii o przywrócenie właściwej wymowy akcji, albo usunięciu tematu.
Dostałem też kilka pogróżek. Dziwię się takim działaniom, bo więcej pewnie nikt nie zawalczy w dobrej sprawie. Swoją drogą, wyobrażałem sobie nawet taki finał "konkursu", że wraz z wielką grupą kibiców idziemy z pracami konkursowymi do prezydenta. Rozgłos nieprawdopodobny, dyskusja na świeczniku, myślę, że brakujące pieniądze na stadionowe braki cudownie by się odnalazły. No, ale trudno. Skoro w ten sposób zostałem odebrany przez część kibiców, chyba zmuszony jestem wycofać się. Pzdr
Odpowiedz cytując
mav23
Member

Od: 02.2009

Stary 10.09.2010, 09:34
Cytat:
Zagospodarowanie terenu wokół obiektu przy Reymonta miało być zaprojektowane już w... grudniu 2008. Tymczasem ostatnia odpowiedź na ten temat z późnej wiosny tego roku informowała, że projektant wciąż nie dostarczył niezbędnej dokumentacji.
Sprostowanie - projekt jest w posiadaniu inwestora już dłuższy czas.
Odpowiedz cytując
Bartii
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 10.09.2010, 09:44
Pioneer napisał(a):Wyświetl post
Wbiłeś kibicom Wisły nóż w plecy, swoim prześmiewczym artykułem dałeś innym jasny sygnal do wyśmiewania i szydzenia zarówno z samej Wisły Kraków jak i jej kibiców. Przeciętny człowiek czytając twój artykuł nie śmieje się z Majchrowskiego czy Obtułowicza tylko z samej Wisły. Niestety, taka jest prawda. Jak dla mnie od dzisiaj powinieneś być persona non grata na nowym stadionie.
Bez przesady, na poczatku bylo to zabawne, a potem dopiero wyszla z tego glupia sprawa... i na tym to zakonczyc i skupic na wazniejszych sprawach, tak czy siak wazne ze media sie tym interesuja i to sie liczy
Wisła najlepszym klubem na świecie.
Odpowiedz cytując
rav
Socios Wisła Kraków

Stary 10.09.2010, 09:47
@mav23 - ZIKiT twierdzi co innego. Przy okazji odpalania świateł dwie osoby z ZIKiT-u zapewniały, że nie jest zakończony projekt północnej oraz wschodniej.
Odpowiedz cytując
n_matt
Member

Od: 07.2006

Stary 10.09.2010, 10:12
Chcieliście wszyscy nagłośnienia całej sprawy ze stadionem. Przeróżnych manifestacji, chcieliście by ktoś ważny się wypowiedział by nie było nagonki na kibiców. Sprawa stadionu została poruszona właśnie w tym artykule. Ewidentnie atakowane są dwie osoby, architekt i prezydent miasta. To im się obrywa. Media zainteresowały się sprawą stadionu, czyli tak jak chcieliśmy żeby było. W końcu udało się poruszyć temat partactwa przy tworzeniu tego obiektu. I w momencie gdy wszyscy się interesują spieprzoną, a zarazem długotrwałą budową stadionu, nagle większość kibiców wolałaby by nikt się o tym nie dowiedział. By prezydent po 1,5 roku nie grania tutaj przez Wisłę powiedział publicznie, przed mediami, że wykonali świetną robotę. Tego chcemy? czy chcemy ukarania winnych takiego stanu rzeczy? Na te pytania trzeba sobie odpowiedzieć.
Po wielu miesiącach ktoś w końcu się zainteresował budową, a my kibica Wisły zrównujemy z błotem...
Imię Wisły za pewne jest w pewien sposób wyśmiewane publicznie ale ma ktoś lepszy pomysł na zainteresowanie mediów takim stanem rzeczy? za pewne nie.
Pozdrawiam.
Odpowiedz cytując
7 kotów
P.N.R.I.

Stary 10.09.2010, 10:15
Rav - o praktykantach i golowasach rysujacych u Obtulowicza pisalem jak wbijano pierwsza lopate pod D.
Wystarczylo zobaczyc jakosc proponowanej architektury. Tak projektuje - z calym szacunkiem - technik budowlany czy technik CAD, a nie wyksztalcony, doswiadczony i dyplomowany architekt.
Mav23 - nie ma sie co oburzac i zarzucac Ravowi ze pisze nieprawde.
Radze dobrze pogrzebac w folderach a moze sie natkniesz na slawetne czarno biale rysunki na kartkach A4. Prezentacje trybuny przedstawiona miastu, a zrobiona w pare godzin. Przez chlopaka z pierwszego roku WAPK.
Boia chi molla !
Odpowiedz cytując
maxim
Junior Member

Od: 06.2010

Stary 10.09.2010, 10:33
Tak po mojemu- to nie powinniśmy za tydzień grać tego meczu z Koroną na R22. Stadion niegotowy- nie ma grania. Tylko taka sytuacja zmusiłaby miasto do działań.

A tak, to wszystko będzie się ciągnęło latami- prowizorki przemienią sie w stan normalny. A na D nie wejdziemy długo. Czuję, że dłużej niż chcemy sobie wyobrazić.
Odpowiedz cytując
mav23
Member

Stary 10.09.2010, 10:48
rav napisał(a):Wyświetl post
@mav23 - ZIKiT twierdzi co innego. Przy okazji odpalania świateł dwie osoby z ZIKiT-u zapewniały, że nie jest zakończony projekt północnej oraz wschodniej.
No i widzisz - tak jest cały czas. Ja Cię zapewnię że dokumentacja jest przekazana, a wykonawca czy inwestor powie że nie. Zawsze da się wyszukać kawałek mocowania blachy dla której nie jest przygotowany detal.
Odpowiedz cytując
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Stary 10.09.2010, 11:04
mav23 napisał(a):Wyświetl post
No i widzisz - tak jest cały czas. Ja Cię zapewnię że dokumentacja jest przekazana, a wykonawca czy inwestor powie że nie. Zawsze da się wyszukać kawałek mocowania blachy dla której nie jest przygotowany detal.
Czy sa prowadzone jakieś rozmowy waszego studia z miastem w sprawie elewacji?
Odpowiedz cytując
rav
Socios Wisła Kraków

Stary 10.09.2010, 11:07
Owszem, zawsze.

Ale też, czy uzupełnienie projektu o "kawałek mocowania blachy" to taki problem? Czy naprawdę trzeba na niego wiele tygodni? Bo o tym, że duża część projektu wschodniej nie została oddana słyszałem jakieś 2-3 tyg. przed zapalaniem świateł (nie z ZIKiT), więc rozumiem, że były w tej sprawie wysyłane do biura archit. pisma. Minęły 3 tygodnie i wciąż tego "kawałka mocowania blachy" nie przekazano.

Ja wiem, że w ZIKiT pracują kłamcy, domyślam się że prawdopodobnie Polimex też ostro kombinuje, podobnie jak od samego początku jaja odstawia biuro architektoniczne. Jesteście siebie warci.
Odpowiedz cytując
arth_ur
Senior Member

Od: 04.2005

Stary 10.09.2010, 11:08

Hmm ciekawe z forum SkyscraperCity
Ostatnio edytowane przez arth_ur : 10.09.2010 o godz. 11:12.
http://www.youtube.com/watch?v=-shF8y5ud0Q - obejrzyj Wiślaku, zapewniam że banan pojawi się na twych ustach
Odpowiedz cytując
mav23
Member

Stary 10.09.2010, 11:26
Arapaho napisał(a):Wyświetl post
Czy sa prowadzone jakieś rozmowy waszego studia z miastem w sprawie elewacji?
Wprowadzono zmianę z betonu architektonicznego na farbę hydrofobową na którą Studio wyraziło zgodę i tyle w temacie.

Rav - ale czy ten brak jest powodem do wstrzymania robót na całej budowie Wygodnie jest powiedzieć brakuje nam dokumentacji.
A z tą dużą częścią projektu wschodniej to już gruba przesada - bardzo gruba.
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 10.09.2010, 11:47
Wprowadzono zmianę z betonu architektonicznego na farbę hydrofobową na którą Studio wyraziło zgodę i tyle w temacie.
Był poruszany ewentualny kolor tej farby?
Odpowiedz cytując
mav23
Member

Stary 10.09.2010, 12:03
Proud napisał(a):Wyświetl post
Był poruszany ewentualny kolor tej farby?
Owszem z palety RAL - 9007
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Stary 10.09.2010, 12:11
http://www.traderline.pl/images/ral/ral9007.jpg

rozumiem że taki?

Skora ma być malowanie, to moim zdaniem taki szary jest idealny...a raczej optymalny.
Odpowiedz cytując
Ela
Pro Publico Bono

Od: 08.2003

Stary 10.09.2010, 12:13
Ładny ocień.

http://www.barwy.net/kolor/ral/9007

Nie można było odciągów i kratownic podobnym kolorem pociągnąć ?

Ten niebieski jest koszmarny :(
Odpowiedz cytując
Bartii
Senior Member

Stary 10.09.2010, 12:16
http://www.konsmetal.com.pl/kolor_ral.htm

czyli szary, a sa jakies szanse na elewacje?
Wisła najlepszym klubem na świecie.
Odpowiedz cytując
rav
Socios Wisła Kraków

Stary 10.09.2010, 12:18
czy ten brak jest powodem do wstrzymania robót na całej budowie Wygodnie jest powiedzieć brakuje nam dokumentacji.
A z tą dużą częścią projektu wschodniej to już gruba przesada - bardzo gruba.
Czyli jednak wciąż wisicie jakieś projekty wnętrz wschodniej?
Jak nie masz projektu na wnętrze północnej, to jak zrobić przetarg / zamówienie?
Odpowiedz cytując
7 kotów
P.N.R.I.

Stary 10.09.2010, 12:21
Szare aluminium ? na nierowny beton ?
A jakiej firmy jesli mozna spytac ?
Bo duzo firm ma ta farbe jako "metallic". A taki typ musi byc polozony na idealnie rowna powierzchnie.

jesli juz robicie odpust, to robcie z glowa.
Boia chi molla !
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 10.09.2010, 12:29
7 kotów ma rację...
Czy kladliście kiedykolwiek jakąkolwiek farbę na nieotynkowaną ścianę, na goły beton?
Różnica przed i po jest tylko taka, że przed widać paskudny surowy beton, a po, widać paskudny pokolorowany beton.
Oczywiście, nie mam doświadczenia architektonicznego. Tylko ze zwykłych, domowych prac malarskoch.
Może mav23 mnie uspokoi?
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Stary 10.09.2010, 12:31
Z bliskiej odległosci stadion niestety wiele nie zyska. Ale już z kilkunastu metrów będzie sprawiał wrażenie spójnego i nieco bardziej eleganckiego. Takie moje zdanie.
Odpowiedz cytując
7 kotów
P.N.R.I.

Stary 10.09.2010, 12:34
Proud napisał(a):Wyświetl post
Z bliskiej odległosci stadion niestety wiele nie zyska. Ale już z kilkunastu metrów będzie sprawiał wrażenie spójnego i nieco bardziej eleganckiego. Takie moje zdanie.
chyba z kilkuset metrow....
Boia chi molla !
Odpowiedz cytując
Pawko
Senior Member

Od: 04.2004

Stary 10.09.2010, 12:35
jeśli było to wybaczcie , ale coś obecnie dzieje się w środku trybuny D ?
Odpowiedz cytując
Ela
Pro Publico Bono

Od: 08.2003

Stary 10.09.2010, 12:40
7 kotów napisał(a):Wyświetl post
Skoro jest decyzja o malowaniu to chyba powierzchnia betonu zostanie wcześniej oszlifowana.

To konieczność przecież.

Inaczej powstanie coś w stylu obiektów pomalowanych wg ukraińskiej szkoły renowacji zabytków.
( nakładanie kolejno na siebie warstw farby, bez uprzedniego czyszczenia detali )
Odpowiedz cytując
rav
Socios Wisła Kraków

Stary 10.09.2010, 12:43
Ukraiński brutalizm...
Odpowiedz cytując
mav23
Member

Stary 10.09.2010, 12:46
rav napisał(a):Wyświetl post
Czyli jednak wciąż wisicie jakieś projekty wnętrz wschodniej?
Jak nie masz projektu na wnętrze północnej, to jak zrobić przetarg / zamówienie?
Zamawiający dostał projekt i wschodniej i północnej trybuny. Jeżeli Studio coś dorysowuje to tylko elementy bieżące o które poprosił inwestor, Wisła lub wykonawca.

Cytat:
A jakiej firmy jesli mozna spytac ?
Bo duzo firm ma ta farbe jako "metallic". A taki typ musi byc polozony na idealnie rowna powierzchnie.
Gdyby miało być w odcieniu metalic w projekcie było by tak napisane. Dostawcę farby wybiera wykonawca. Nikt też sobie nie wyobraża że kolor położony będzie na nie przygotowaną powierzchnie należy ją oszlifować i wygładzić nierówności - zadanie wykonawcy
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Ela napisał(a):Wyświetl post
Skoro jest decyzja o malowaniu to chyba powierzchnia betonu zostanie wcześniej oszlifowana.

To konieczność przecież.

Inaczej powstanie coś w stylu obiektów pomalowanych wg ukraińskiej szkoły renowacji zabytków.
( nakładanie kolejno na siebie warstw farby, bez uprzedniego czyszczenia detali )
Ty to wiesz.
Ja też to wiem.
Czy wie o tym inwestor?
Oszlifowana? To kupa roboty.
Wolę poczekać na rewelacje mav23 - podejrzewam, że żadne szlifowanie nie wchodzi w grę.
Pamiętam zdjęcie z próbek farby na betonie stadionu. Kładziono je bez szlifowania betonu, więc obawiam sie, że będziemy mieli ukraiński zabytek

mav23 napisał(a):
Nikt też sobie nie wyobraża że kolor położony będzie na nie przygotowaną powierzchnie należy ją oszlifować i wygładzić nierówności - zadanie wykonawcy
ja sobie to doskonale wyobrażam. Nawet bez większego wysiłku
Ostatnio edytowane przez FraMat : 10.09.2010 o godz. 12:48.
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
dynek.pl
Senior Member

Dziwi mnie, ze nie ma zadneij informacji odnosnie biletow na Korone ale potem skojarzylem, ze przeciez Wisla
nie odebrala stadionu, nie ma podpisanej zadnej umowy, a organizatorem meczu kadry bylo miasto i MZPN.
Tydzien to bardzo malo czasu takze radzilbym sie przygotowac psychicznie, ze mozemy zagrac na SS.
Puchar jest na5z!
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów