The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Wyświetl wyniki ankiety: Czy masz ochote kopac jeszcze w tym roku
Tak bardzo chetnie (Liga rzadzi Liga radzi Liga nigdy Cie nie zdradzi) 490 57,11%
Prawdopodobnie tak, ale jeszcze nie wiem na 100% 94 10,96%
Wolalbym nie, chyba ze pod partyjnym przymusem 36 4,20%
Nie ma ch.... wole wpierdalac karpia 181 21,10%
Decyzje zostawiam innym i dostosuje sie do niej 57 6,64%
Głosujących: 858. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 08.09.2010, 00:35
1q2 napisał(a):Wyświetl post
Choć to i tak jakiś postęp po cyrkach z Olim i Perejrą.
Akurat z Olim wszystko było legit, przecież się ożenił z Polką. Nie pamiętam, czy dostał preferencyjnie dowód, ale summa summarum i tak mu się ostatecznie należał. A że nie Polak z dziada pradziada - to już jest śliski argument. Chyba, że uznajemy takich gości jako obywateli drugiej kategorii -

Wałek był z Perejrą. Boenisch i Obraniak do polskiego paszportu mają jak najbardziej prawo, a czy powinno się ich powoływać - to już trochę bardziej złożona sprawa.

Teraz to zresztą i tak bez znaczenia, bo z Rogerem już się ośmieszyliśmy, niżej upaść nie można. Tacy Niemcy czy Francuzi niby na pierwszy rzut oka mają internacjonalne zespoły, ale w rzeczywistości złożone przecież z gości, którzy spędzili większość życia ( jeśli nie całe ) w reprezentowanych krajach.

Co do takich powołań, to szlak przetarła już Turcja, masowo powołując ze swojej niemieckiej kolonii. Jedyny i niepowtarzalny, to - jak już dwukrotnie zaznaczyłem - był Roger.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
For_FuN_
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 08.09.2010, 00:39
Nastepne powroty: Kosowski - jedyny lewy pomocnik z prawdziwego zdarzenia(ktory jeszcze nie zakonczyl kariery ze starszej generacji) i Mariusz Lewandowski - prawdziwy defensywny pomocnik... Trzeba chuchac i dmuchac na tych, ktorych mamy.

Zastanawiam sie tez, czemu nie gra Matuszczyk? Smuda mowil, ze to wielki talent, a nagle wystawia Pietrasiaka? Jakies jaja . Tych pilkarzy z polskimi korzeniami, a wychowanymi pilkarsko gdzie indziej, jest juz troche...zapominacie wlasnie o Adamie . Niedlugo ma tez grac w naszej kadrze Perquis.
Ostatnio edytowane przez For_FuN_ : 08.09.2010 o godz. 00:43.
Odpowiedz cytując
vaazon
Senior Member

Od: 05.2007

Stary 08.09.2010, 00:43
Gratuluję głupoty wszystkim, którzy gwizdali na Peszkę i śpiewali o Wiśle na meczu reprezentacji. Nie cierpię Peszki i uwielbiam Wisłę, ale na takim meczu pewne sprawy idą na bok. Doping tragedia. Potem nie ma co się dziwić ludziom mówiącym, że kibice Wisły są zakompleksieni.
Gra nie była zła, ale mamy za słabych piłkarzy.
Lewandowski, Peszko, Pietrasiak to nie jest international level.
1q2, Oli spisał się znakomicie, dobrze że dostał paszport. Zresztą należał mu się.
Roger - gdyby grał i wrócił do dawnej formy, mielibyśmy super rozgrywającego. Co do paszportu, to rzeczywiście można to uznać za cyrk.
Boenisch i Obraniak jak najbardziej mieli prawo do polskiego paszportu.
Odpowiedz cytując
darekolsztyn
Banita

Od: 01.2007

Stary 08.09.2010, 04:53
Gwizdanie na Peszke wiocha
Odpowiedz cytując
Uran235
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 08.09.2010, 06:09
Największy pozytyw wczorajszego meczu? Komentarz Majdana Bije na głowę nie tylko gości z TVP ale także ekspertów z C+ w stylu Terleckiego.

Co do gry to rewelacji nie było. Australia pograła z nami jak chcała. Oddała pole, skoncentrowała się na szybkich wypadach i konsekwencji w defensywie i wygrała, choć spory w tym udział Smolarka. Niby nasi fajnie pograli, dało się na to popatrzeć, ale jak Australia pod koniec meczu zaczęła walczyć i robić pressing na naszej połowie to zaczęły się problemy z wyprowadzeniem piłki. Boenisch jakby grał w obronie tak jak gra w ofensywie, to pewnie dostawałby powołania od innego selekcjonera. Do przodu super ale w tyłach tylko dosyć poprawnie, choć jak na naszą reprę to i tak dużo. Żewłakow- dramat, chłop jest stary i wolny. pograć w piłkę profesjonalnie jeszcze może, w naszej lidze mógłby jeszcze robić za fachue, ale na poziom reprezentacyjny to już za mało. Pomysł z Pietrasiakiem to jakiś dramat. Był jak dziecko we mgle, najlepsze co był w stanie zrobić to zfaulować.

Peszko...
Czy tylko mnie przypomina orka z filmowego Władcy Pierścieni ?
http://www.google.pl/images?um=1&hl=pl&client=opera&rls=pl&tbs=isch%3A1 &sa=1&q=Orc+LOTR&aq=f&aqi=g1&aql=&oq=&gs_rfai=
Odpowiedz cytując
Maciuś
bananowy chłopiec

Od: 07.2006

Stary 08.09.2010, 06:20
PZPN powinien bezwzglednie zdymisjonowac dzis Smude. Leje nas juz kazdy, nie mamy stylu, powolania typu Pietrasiak to V kolumna i kon trojanski. Dosc!
Odpowiedz cytując
rw88
Senior Member

Od: 01.2010

Stary 08.09.2010, 06:27
For_FuN_ napisał(a):Wyświetl post
Radze sie zorientowac, a potem wypowiadac. Gra w Premier Liga, czyli najwyzsza klasa rozgrywkowa. Wywiadu nie komentuje, bo gdybym mial sie kierowac glupimi wypowiedziami, ktorych udzielaja polscy pilkarze, to w kadrze by sie niewielu ostalo.
Gra w Sevastopolu, najsłabszej drużynie ligi, drużynie słabszej i gorzej zorganizowanej niż Piast Gliwice (z całym szacunkiem dla Piasta) - byłem na ich meczu, widziałem. Jedyne co potrafią to wyp***dzielać piłkę przed siebie, zero prób rozegrania piłki - wyglądało to dokładnie tak samo jak polska młodzieżówka przeciwko Hiszpanii, w każdym meczu zawodnicy Sevastopolu grają na 0:0. Lewandowski już dawno wypadł z formy, w której był w czasach el. MŚ 2007, gdyby było inaczej to grałby dalej na zmianę z Hubschmanem, a nie poszedł na zesłanie do tak słabej ekipy.

couch napisał(a):Wyświetl post
Najbardziej denerwuje mnie to, że Smuda ustawia zawodników nie na swoich pozycjach. Jak może Wojtkowiak, czy Pietrasiak grać na dobrym poziomie w reprezentacji skoro nie grywa na tej pozycji w klubie ? Już lepiej dać szansę komuś innemu. Naprawde nie mamy lepszych środkowych pomocników od Pietrasiaka ?
Wojtkowiak zarówno z Serbią, Ukrainą, jak i z Australią rozegrał na środku bardzo dobre mecze. Nie widzę powodu, żeby tam nie grał, póki co jest to nasz najlepiej wyglądający środkowy obrońca. Co do Pietrasiaka i Peszki zupełna zgoda, aż dziw czemu nie zagrali np. Matuszczyk z Grosickim...
Ostatnio edytowane przez rw88 : 08.09.2010 o godz. 06:29.
Odpowiedz cytując
Snoop1906
Banita

Od: 06.2009

Stary 08.09.2010, 06:52
Skrót meczu: http://egoals.pl/videos/polska-1:2-australia
Odpowiedz cytując
jachting
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 08.09.2010, 08:56
Byłem dumny z Reprezentacji , z tych chłopaków ! Oby zawsze dawali całe swoje serce na boisku .
Wynik niekorzystny ale że to sparing , to można zdecydowanie cieszyć się z gry .
Wyglądaliśmy lepiej od Australii i Ukrainy , a te są zdecydowanie wyżej w rankingach .

Euro 2012 także dla Reprezentacji jest dużym bodzcem - wpływ to ma cały czas ,patrząc na to ile może się zdarzyć w tak krótkim okresie to do euro możliwy jest nawet pewien przeskok . W każdym razie to Euro ma wpływ niebagatelny - nowi zawodnicy bedą wchodzili szybciej niż kiedykolwiek , a "starzy" mają większą motywacje, można dodać do tego lige na ktorą stadiony mają ogromny wpływ a która będzie miała przełożenie na reprezentacje .
---

Jak to jest z tymi sceptykami , malkotentami - że oni z jednej strony uważają że piłkarze są do niczego , reprezentacja grać nie potrafi a z drugiej oczekują żeby ona zawsze wygrywała i czarowała grając z wyżej notowanymi zespołami ?
Jak się nie podoba to kto wam k..... karze oglądać ?
Ostatnio edytowane przez jachting : 08.09.2010 o godz. 08:58.
"Wspaniałość przejawia się nie w tym, gdzie jesteśmy, ale w jakim kierunku się poruszamy. Musimy żeglować czasem z wiatrem, czasem pod wiatr, ale żeglować, nie dryfować ani stawać na kotwicy."
Odpowiedz cytując
Lysy
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 08.09.2010, 09:51
Uran235 napisał(a):Wyświetl post
Peszko...
Czy tylko mnie przypomina orka z filmowego Władcy Pierścieni ?
Jakieś tam podobieństwo jest

Odpowiedz cytując
snyrting
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 08.09.2010, 10:06
jachting napisał(a):Wyświetl post
Byłem dumny z Reprezentacji , z tych chłopaków ! Oby zawsze dawali całe swoje serce na boisku .
Wynik niekorzystny ale że to sparing , to można zdecydowanie cieszyć się z gry .
Wyglądaliśmy lepiej od Australii i Ukrainy , a te są zdecydowanie wyżej w rankingach .

Euro 2012 także dla Reprezentacji jest dużym bodzcem - wpływ to ma cały czas ,patrząc na to ile może się zdarzyć w tak krótkim okresie to do euro możliwy jest nawet pewien przeskok . W każdym razie to Euro ma wpływ niebagatelny - nowi zawodnicy bedą wchodzili szybciej niż kiedykolwiek , a "starzy" mają większą motywacje, można dodać do tego lige na ktorą stadiony mają ogromny wpływ a która będzie miała przełożenie na reprezentacje .
---

Jak to jest z tymi sceptykami , malkotentami - że oni z jednej strony uważają że piłkarze są do niczego , reprezentacja grać nie potrafi a z drugiej oczekują żeby ona zawsze wygrywała i czarowała grając z wyżej notowanymi zespołami ?
Jak się nie podoba to kto wam k..... karze oglądać ?
Z gry bynajmniej nie ma po co się cieszyć. Widać, że Smuda już nawet nie próbuje ustawiać tej drużyny tak jak się to robi na zachodzie. W zamian wróciliśmy do granego od wieków schematu- piłka na skrzydło i dośrodkowanie na afere.
Środek pola nie istniał, gra bez piłki (było kilka chlubnych wyjątków- ładnie zagrał Smolarek) bardzo słaba.

Mam się emocjonować, ze grając w 11 na 10 udało nam się przycisnąc reprezentacje Australii (sic!)? Przeciez gdyby ta druzyna miała walczyć o MŚ w naszej strefie, to byśmy ich nigdy nie widzieli na mudnialu.

Nie ma sensu pompować balonika i mówić, że się coś poprawiło. Gramy archaiczną taktyką, piłkarzy mamy mocno przeciętnych. Smuda pewnie dotrwa na stołku terenerskim do 2012, przegramy wszystkie 3 mecze i będzie po zabawie.
Ostatnio edytowane przez snyrting : 08.09.2010 o godz. 10:23.
Odpowiedz cytując
Sartre
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 08.09.2010, 10:43
snyrting, bez przesady. Po eliminacjach do MŚ była tragedia, zespół się rozleciał. Od jakiegoś czasu Smuda próbuje wymyślać coś nowego. Z Hiszpanią czy Kamerunem było żenująco, z Ukrainą słabo, z Australią słabawo ale z przebłyskami. Z meczu na mecz oni nie zaczną grać dobrze, bo przede wszystkim oni nawet nie mają jakiejś ustalonej taktyki, nic wyćwiczonego. Tak jak pisałem wcześniej - czepianie się teraz Smudy, że gra wygląda jak wygląda, jest nadużyciem. Powiedzmy, że to jest jak z remontem. Załóżmy, że masz zapuszczone mieszkanie i remont rozpisany na 2 tygodnie. Jak po 3 dniach od początku remontu przyjdziesz, to zobaczysz, że mieszkanie w zasadzie nadal jest bardzo zapuszczone, ale jeszcze na dodatek jest straszny bałagan i syf, czyli jeszcze gorzej. Będziesz rozliczał ekipę remontową za te 3 dni?
Legionista
Odpowiedz cytując
snyrting
Senior Member

Stary 08.09.2010, 10:58
Sartre napisał(a):Wyświetl post
snyrting, bez przesady. Po eliminacjach do MŚ była tragedia, zespół się rozleciał. Od jakiegoś czasu Smuda próbuje wymyślać coś nowego. Z Hiszpanią czy Kamerunem było żenująco, z Ukrainą słabo, z Australią słabawo ale z przebłyskami. Z meczu na mecz oni nie zaczną grać dobrze, bo przede wszystkim oni nawet nie mają jakiejś ustalonej taktyki, nic wyćwiczonego. Tak jak pisałem wcześniej - czepianie się teraz Smudy, że gra wygląda jak wygląda, jest nadużyciem. Powiedzmy, że to jest jak z remontem. Załóżmy, że masz zapuszczone mieszkanie i remont rozpisany na 2 tygodnie. Jak po 3 dniach od początku remontu przyjdziesz, to zobaczysz, że mieszkanie w zasadzie nadal jest bardzo zapuszczone, ale jeszcze na dodatek jest straszny bałagan i syf, czyli jeszcze gorzej. Będziesz rozliczał ekipę remontową za te 3 dni?

Ad. 1 Smuda próbował wymyślić coś nowego, dał temu dowód w początkowych meczach z Finlandią, Serbią, także z Hiszpanią i Kamerunem. Dwa ostatnie mecze, przegrane przez Polskę i krytka jaka za nie spadła na Franza (w tym wypadku zasłużona) spowodowały, że nasz selekcjoner zarzucił projekt budowy tej drużyny. Z Australią zagraliśmy tak jak graliśmy przez ostatnie dekady, czyli jak już pisałem- piła na skyrzdło i wrzutka. Atak pozycyjny nie istnieje, doszlismy do sytuacji, ze w miejsce srodkowego pomocnika gra skyrzdłowy! Z Australia to się w miarę udawało, ale jakoś nie chce mi się wierzyć, że choćby średnia drużyna europejska pozwoli nam z taka swoboda rozgrywac pilke w bocznych sektorach boiska.

Ad. 2 Masz racje, ocenianie remontu w jego trakcie nie ma sensu. Ale jeżeli robotnicy przedstawią mi beznadziejny projekt budowy, to już mam prawo powiedzieć, że on mi się nie podoba. W wypadku kadry mamy własnie taką sytuacje.
Odpowiedz cytując
jachting
Senior Member

Stary 08.09.2010, 11:27
snyrting napisał(a):Wyświetl post

Nie ma sensu pompować balonika i mówić, że się coś poprawiło. Gramy archaiczną taktyką, piłkarzy mamy mocno przeciętnych. Smuda pewnie dotrwa na stołku terenerskim do 2012, przegramy wszystkie 3 mecze i będzie po zabawie.
Sytuacja napewno się zmieniła na lepsze , a to choćby dlatego że jest więcej ciekawych zawodników do dyspozycji , że mamy lewego obrońce . Jest też zaangażowanie , jakieś sytuacje - mi się osobiście dobrze oglądało te mecze . A perspektywa na przyszłość jest lepsza a nie gorsza , bo będzie więcej a nie mniej możliwości .

Skoro tak to oceniasz , to w takim razie czego ty oczekiwałeś i oczekujesz od tej drużyny ?
Mnie cieszy to co jest , a od pompowania to jesteśmy daleko , raczej z tego co ja obserwuje to się dociska flaka zamiast spokonie pozwolić aby sytuacja mogła się rozwinąć , żeby tam wleciało troche powietrza .

Cytat:
Mam się emocjonować, ze grając w 11 na 10 udało nam się przycisnąc reprezentacje Australii (sic!)? Przeciez gdyby ta druzyna miała walczyć o MŚ w naszej strefie, to byśmy ich nigdy nie widzieli na mudnialu.
To Australia grało od początku w 10 ? , poza tym to nie koniecznie wtedy łatwiej się gra z takim przeciwnikiem .
Grają teraz w strefie azjatyckiej .
Mistrzostwa Świata - 2006 : 1/8 finału 2010 faza grupowa ; remis i zwyciestwo to jak to się ma do Polski w ostatnich latach ?

Ukraina to też dobra drużyna , która tak jak my gra tylko sparingi a więc jeśli ktoś by chciał ich usprawiedliwiać to nie może .

Cytat:
Smuda próbował wymyślić coś nowego, dał temu dowód w początkowych meczach z Finlandią, Serbią, także z Hiszpanią i Kamerunem. Dwa ostatnie mecze, przegrane przez Polskę i krytka jaka za nie spadła na Franza (w tym wypadku zasłużona) spowodowały, że nasz selekcjoner zarzucił projekt budowy tej drużyny
Przedewszystki cegiełkami to są piłkarze , a tych jest wielu nowych , kadra jest odmłodzona , odświeżona i to się nie zmieniło bo nawet jeśli wracają starzy "znajomi" to mają już albo jest na to duża szansa że bedą mieli swoją najlepszą jakość ( bo jak każdy wie mają potencjał i coś już udowodnili ) .
A to że teraz gramy po staremu , że smuda jakoś zasadniczo zmienił taktyke czy do czegoś się dopasowuje , to raczej ci się tylko wydaje .... nawet jeśli ci się dobrze wydaje to nie za szybko ?
Ostatnio edytowane przez jachting : 08.09.2010 o godz. 11:43.
"Wspaniałość przejawia się nie w tym, gdzie jesteśmy, ale w jakim kierunku się poruszamy. Musimy żeglować czasem z wiatrem, czasem pod wiatr, ale żeglować, nie dryfować ani stawać na kotwicy."
Odpowiedz cytując
T 19 S 06 W
Senior Member

Od: 02.2008

Stary 08.09.2010, 11:37
a ja mam małe pytanie dotyczące flagi wywieszonej na meczu z Australią, niestety nie widziałem jej jeszcze na zdjęciach...czarna z herbami Wisły, Śląska i Lechii...co na niej pisało ?

aaa i jeszcze jedno co się stało z flagą "Wisła-Polska" ?
już dawno jej nie widziałem na żadnym meczu zresztą tak samo jak z flagą "Opętani"!
...::: WIERNOŚĆ :::...

" Kibice Cracovii nienawidzą mnie za to, że oddaję serce Wiśle, na każdym kroku podkreślam, że mam ją w sercu. Nie boję się tego. Zawdzięczam bardzo, bardzo dużo temu klubowi. Jeśli ktoś mnie kiedykolwiek zapyta: Wisła czy Cracovia?,
zawsze odpowiem: Wisła! " - Patryk Małecki.
Odpowiedz cytując
snyrting
Senior Member

Stary 08.09.2010, 11:44
Sytuacja napewno się zmieniła na lepsze , a to choćby dlatego że jest więcej ciekawych zawodników do dyspozycji , że mamy lewego obrońce . Jest też zaangażowanie , jakieś sytuacje - mi się osobiście dobrze oglądało te mecze . A perspektywa na przyszłość jest lepsza a nie gorsza , bo będzie więcej a nie mniej możliwości .

1Skoro tak to oceniasz , to w takim razie czego ty oczekiwałeś i oczekujesz od tej drużyny ?
Mnie cieszy to co jest , a od pompowania to jesteśmy daleko , raczej z tego co ja obserwuje to się dociska flaka zamiast spokonie pozwolić aby sytuacja mogła się rozwinąć , żeby tam wleciało troche powietrza .

2To Australia grało od początku w 10 ? , poza tym to nie koniecznie wtedy łatwiej się gra z takim przeciwnikiem .
3Grają teraz w strefie azjatyckiej .
Mistrzostwa Świata - 2006 : 1/8 finału 2010 faza grupowa ; remis i zwyciestwo to jak to się ma do Polski w ostatnich latach ?

Ukraina to też dobra drużyna , która tak jak my gra tylko sparingi a więc jeśli ktoś by chciał ich usprawiedliwiać to nie może .

Ad 1. Oczekuje zmiany nie tyle od drużyny co od selekcjonera. Smuda musi zrozumieć, że nowoczesna piłka opiera się w dużej mierze na taktyce. Minęły lata 90 i sama umięjętność motywacji zawodników (która Franz bezsprzecznie posiada) nie wystarczy do tego aby odnosić sukcesy. Przypomnij sobie jak skonczyła Argentyna w RPA.
Przejrzyj sobie podsumowanie taktyczne tegorocznych MŚ (http://www.zonalmarking.net/2010/09/...eport-summary/) i porównaj to z naszą grą.

Dziennikarze przekonują nas, że można optymistycznie patrzeć na grę Polaków, ale wynika to wyłącznie z ich dyletantyzmu i znajmości footballu na poziomie przeciętnego, niedzielnego kibica.

Ad.2 A myśmy od początku przeważali?

Ad.3 Tak i w el. do MŚ w RPA grali z: Japonią (remis i wygrana), Katarem, Bahrajnem i Uzbekistanem.

Przedewszystki cegiełkami to są piłkarze , a tych jest wielu nowych , kadra jest odmłodzona , odświeżona i to się nie zmieniło bo nawet jeśli wracają starzy "znajomi" to mają już albo jest na to duża szansa że bedą mieli swoją najlepszą jakość ( bo jak każdy wie mają potencjał i coś już udowodnili ) .
A to że teraz gramy po staremu , że smuda jakoś zasadniczo zmienił taktyke czy do czegoś się dopasowuje , to raczej ci się tylko wydaje .... nawet jeśli ci się dobrze wydaje to nie za szybko ?
Odświeżona, odmłodzona? Z Australią debiutował 30 letni (sic!) Pietrasiak- nota bene srodkowy pomocnik, który nie wiadomo po co został ustawiony na pomocy. Swoje drugie mecze rozegrali Tyton i Boenish.
Co do taktyki- nie smarowałbym posta za postem gdyby mi się tylko "wydawało". Oglądałem mecz i wiem o czym pisze.
Ostatnio edytowane przez snyrting : 08.09.2010 o godz. 11:53.
Odpowiedz cytując
For_FuN_
Senior Member

Stary 08.09.2010, 12:17
rw88 napisał(a):Wyświetl post
Gra w Sevastopolu, najsłabszej drużynie ligi, drużynie słabszej i gorzej zorganizowanej niż Piast Gliwice (z całym szacunkiem dla Piasta) - byłem na ich meczu, widziałem. Jedyne co potrafią to wyp***dzielać piłkę przed siebie, zero prób rozegrania piłki - wyglądało to dokładnie tak samo jak polska młodzieżówka przeciwko Hiszpanii, w każdym meczu zawodnicy Sevastopolu grają na 0:0. Lewandowski już dawno wypadł z formy, w której był w czasach el. MŚ 2007, gdyby było inaczej to grałby dalej na zmianę z Hubschmanem, a nie poszedł na zesłanie do tak słabej ekipy.
Kolejny, ktory ma klopoty z czytaniem. Ja gdzies napisalem, ze gra w potedze futbolowej na Ukrainie Gra w zespole, ktory walczy o utrzymanie, ale w lidze o przynajmniej 2 klasy lepszej od naszej. Na co dzien potyka sie z dobrymi(w skali europejskiej) druzynami. Absolutnie kwalifikuje sie do powolania, w odroznieniu od pilkarzy, ktorzy siedza na lawce w innych klubach zagranicznych lub co gorsze w klubach polskich(a takich tez Smuda powoluje ). Takich mamy pilkarzy, tzn. nie graja w wielkich klubach europejskich(nie pisze o bramkarzach, chociaz ci tez nie graja). Nie mozemy sobie pozwolic na komfort rezygnowania z Boruca, Mariusza Lewandowskiego, Kosowskiego czy Zewlakowa...

A co do stylu...prosze mi nie obrazac druzyn Engela, Janasa czy Beenhakkera(za czasow el. do EURO), bo kazda z tych druzyn miala swoj styl. Kadra Smudy(mimo, ze prowadzi ja juz tyle miesiecy) nie ma zadnego konceptu.
Odpowiedz cytując
snyrting
Senior Member

Stary 08.09.2010, 12:24
Kolejny, ktory ma klopoty z czytaniem. Ja gdzies napisalem, ze gra w potedze futbolowej na Ukrainie Gra w zespole, ktory walczy o utrzymanie, ale w lidze o przynajmniej 2 klasy lepszej od naszej. Na co dzien potyka sie z dobrymi(w skali europejskiej) druzynami. Absolutnie kwalifikuje sie do powolania, w odroznieniu od pilkarzy, ktorzy siedza na lawce w innych klubach zagranicznych lub co gorsze w klubach polskich(a takich tez Smuda powoluje ). Takich mamy pilkarzy, tzn. nie graja w wielkich klubach europejskich(nie pisze o bramkarzach, chociaz ci tez nie graja). Nie mozemy sobie pozwolic na komfort rezygnowania z Boruca, Mariusza Lewandowskiego, Kosowskiego czy Zewlakowa...

A co do stylu...prosze mi nie obrazac druzyn Engela, Janasa czy Beenhakkera(za czasow el. do EURO), bo kazda z tych druzyn miala swoj styl. Kadra Smudy(mimo, ze prowadzi ja juz tyle miesiecy) nie ma zadnego konceptu.
Ta styl miały- mecz otwarcia, mecz o wszystko i mecz o honor... o to Ci chodzi?

Cytat:
Nie mozemy sobie pozwolic na komfort rezygnowania z Boruca, Mariusza Lewandowskiego, Kosowskiego czy Zewlakowa...
Warto zauważyć, że Lewandowski, Kosa i Żewłak w 2012 roku będą mieli odpowiednio- 33, 35, 36 lat.

Po co ich powoływać? Grać mają młodzi, ale Smuda boi się nimi grać, bo a nuż przegra mecz i go dziennikarze zjedzą.
Odpowiedz cytując
For_FuN_
Senior Member

Stary 08.09.2010, 12:38
Ta styl miały- mecz otwarcia, mecz o wszystko i mecz o honor... o to Ci chodzi?

Warto zauważyć, że Lewandowski, Kosa i Żewłak w 2012 roku będą mieli odpowiednio- 33, 35, 36 lat.

Po co ich powoływać? Grać mają młodzi, ale Smuda boi się nimi grać, bo a nuż przegra mecz i go dziennikarze zjedzą.

Mialem na mysli eliminacje... Ale ok, ty jestes ekspertem, ktory moze sobie drwic z sukcesow(bo to byly sukcesy, tj. zakwalifikowanie sie do wielkiej imprezy, kiedy przez tyle lat i to z lepszymi pilkarzami sie nie udawalo, ale pewnie tego nie pamietasz, bo miales malo lat) Polski .

W jakim kraju patrza sie na wiek przy powoloniach (moze w Hiszpanii, gdzie maja kilkudziesieciu pilkarzy klasy swiatowej) Kolejna "zlota" mysl. Nikt nigdzie nie patrzy na wiek, ale na forme, wystepy w klubie i umiejetnosci, to ma byc podstawa do powolania, a nie rocznik. Smuda na poczatku gral mlodymi i jak to sie konczylo wszyscy wiedza...stad kolejne powroty do kadry, pilkarzy ktorzy potrafia grac w pilke.
Odpowiedz cytując
jachting
Senior Member

Stary 08.09.2010, 12:44
Ja ufam jak narazie umiejetnościom Smudy .
jego "filozofia" i podejście też mnie przekonuje - proste i trafne .
On mówi że drużyna ma wszystko grać, jak trzeba to kontratak , atak , presing itd. nie nastawia się na jedno .
Smuda się ogólnie nie ogranicza jakimiś sztucznymi ramami a to co ma wie jak wykorzystać tyle tylko że on murować bramki nie chce .

Cytat:
Dziennikarze przekonują nas, że można optymistycznie patrzeć na grę Polaków, ale wynika to wyłącznie z ich dyletantyzmu i znajmości footballu na poziomie przeciętnego, niedzielnego kibica.
Polecam Nsport w takim razie, tam są nieżli maruderzy
Cytat:
Ad.3 Tak i w el. do MŚ w RPA grali z: Japonią (remis i wygrana), Katarem, Bahrajnem i Uzbekistanem
W pucharze Azji w 2007 1/4 finału

Cytat:
Ad.2 A myśmy od początku przeważali?
mieliśmy sytuacje i się napewno nie broniliśmy

Cytat:
Odświeżona, odmłodzona? Z Australią debiutował 30 letni (sic!) Pietrasiak- nota bene srodkowy pomocnik, który nie wiadomo po co został ustawiony na pomocy. Swoje drugie mecze rozegrali Tyton i Boenish.
Co do taktyki- nie smarowałbym posta za postem gdyby mi się tylko "wydawało". Oglądałem mecz i wiem o czym pisze.
A jeden pietrasiak zaprzecza temu że jest drużyna odmłodzona , odświeżona ?
Jak już pisałem Smuda się niczym nie ogranicza , próbuje wszystkiego , nabierząco koryguje , dopasowuje się sam i to czym dysponuje do drużyny .
Tytoń i Boenish to jedyni młodzi ? Kadra jest inna niż za Bena.. ?

Cytat:
Tyle tylko że Smuda nie planuje zasadniczych zmian w swojej taktyce , mówił wielokrotnie że będzie grał swoje . On to tylko o tyle zmienia , że sprawdza warianty z różnymi piłkarzami i ich ustawieniem .
---
Ostatnio edytowane przez jachting : 08.09.2010 o godz. 12:54.
Odpowiedz cytując
snyrting
Senior Member

Stary 08.09.2010, 12:46
Ty się moim wiekiem nie zajmuj, nie o tym tutaj rozmawiamy.
Wybacz jeżeli wymagam od reprezentacji 38 mln kraju w Europie troche wiecej niż zakwalifikowanie się na mistrzostwa. Jeżeli Ciebie to satysfakcjonuje, to wątpie czy się dogadamy.

Franz dostał od PZPN zadanie zbudowania kadry na Euro 2012. Oczywiscie możemy w meczach o nic stawiac na 30 latków, ale kim zagramy na ME? 36 letnim Żewłakowem i 35 Kosowskim? To jest dopiero złota myśl...
Odpowiedz cytując
jachting
Senior Member

Stary 08.09.2010, 12:52

W jakim kraju patrza sie na wiek przy powoloniach (moze w Hiszpanii, gdzie maja kilkudziesieciu pilkarzy klasy swiatowej) Kolejna "zlota" mysl. Nikt nigdzie nie patrzy na wiek, ale na forme, wystepy w klubie i umiejetnosci, to ma byc podstawa do powolania, a nie rocznik. Smuda na poczatku gral mlodymi i jak to sie konczylo wszyscy wiedza...stad kolejne powroty do kadry, pilkarzy ktorzy potrafia grac w pilke.
Ale zważywszy na to że nie gramy w eliminacjach , a rozgrywamy mecze towarzyskie, że przygotowujemy się bezpośrednio do Euro takie podejscie moim zdaniem jest jak najbardziej uzasadnione .
Smuda nadal gra młodymi , tyle tylko że nie jest głupi i reaguje na to co się dzieje - i wcale nie rezygnował tylko wczesniej była inna sytuacja , czas i miejsce ...

leszekm_ napisał(a):Wyświetl post
złotousty debiutant Pietrasiak: "mam nadzieję, że za bardzo nie przeszkadzałem kolegom w grze". Ręce opadają
od tak to sobie pewnie powiedział , chciał być skromny ...
Ostatnio edytowane przez jachting : 08.09.2010 o godz. 12:56.
Odpowiedz cytując
leszekm_
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 08.09.2010, 12:52
złotousty debiutant Pietrasiak: "mam nadzieję, że za bardzo nie przeszkadzałem kolegom w grze". Ręce opadają
Odpowiedz cytując
For_FuN_
Senior Member

Stary 08.09.2010, 13:29
Ty się moim wiekiem nie zajmuj, nie o tym tutaj rozmawiamy.
Wybacz jeżeli wymagam od reprezentacji 38 mln kraju w Europie troche wiecej niż zakwalifikowanie się na mistrzostwa. Jeżeli Ciebie to satysfakcjonuje, to wątpie czy się dogadamy.

Franz dostał od PZPN zadanie zbudowania kadry na Euro 2012. Oczywiscie możemy w meczach o nic stawiac na 30 latków, ale kim zagramy na ME? 36 letnim Żewłakowem i 35 Kosowskim? To jest dopiero złota myśl...
Mam prawo sadzic, ze jestes mlody, skoro nie pamietasz regularnych wpier... w kolejnych eliminacjach do wielkich imprez, gdzie gralismy pilkarzami regularnie wystepujacymi w dobrych klubach zachodnich. Jesli tacy nie potrafili osiagnac sukcesu przez nascie lat, to wyobraz sobie czym byl awans w 2002r...czyms zupelnie niespodziewanym, w dodatku w bardzo dobrym stylu. Na wielkiej imprezie maksimum jakie mozemy osiagnac(a wlasciwie moglismy, bo obecne mlode pokolenie wystepujace kadrze grac w pilke nie potrafi), to wyjscie z grupy i to przy duzym szczesciu, i z dobrym trenerem na lawce. Kolejna twoja "zlota" mysl, to taka, ze na wielkiej imprezie nie moga wystepowac pilkarze dobrze po 30-stce , haha. To jakis zart mam nadzieje? 35-letni pilkarz to emeryt? Emeryt, ktory regularnie gra w lidze zachodniej(lepszej od naszej)? Sory, ale ja wole takich pilkarzy od 20-sto kilkulatkow, ktorzy prosto pilki nie potrafia kopnac w ogorkowej lidze polskiej. Sami "eksperci" widze, ktorzy chca powolywac pilkarzy z racji wieku , nie patrzac na to jak sie prezentuja na boisku.

P.S - EURO 2012 to bedzie pogrzeb polskiej pilki. Jezeli na stanowisku zostanie Smuda, to jest to wiecej, jak pewne.
Ostatnio edytowane przez For_FuN_ : 08.09.2010 o godz. 13:32.
Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 08.09.2010, 14:21
Oj,oj. Smuda nie jest grabarzem polskiej piłki. Po 2012 on będzie tylko gaszącym światło. Grabarzem polskiej piłki jest państwo. W sumie nie ma się co rozpisywać,bo wiadomo o co się rozchodzi. Smuda jest tylko trybikiem.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując
tofik
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 08.09.2010, 14:43
Państwo ? A co ma do tego państwo. Jak dany klub chce mieć dobrych zawodników, to sobie ich szkoli.
Czy to wina państwa, że każdy się opierdala i idzie po najmniejszej linii oporu ?
Odpowiedz cytując
snyrting
Senior Member

Stary 08.09.2010, 15:34
Mam prawo sadzic, ze jestes mlody, skoro nie pamietasz regularnych wpier... w kolejnych eliminacjach do wielkich imprez, gdzie gralismy pilkarzami regularnie wystepujacymi w dobrych klubach zachodnich. Jesli tacy nie potrafili osiagnac sukcesu przez nascie lat, to wyobraz sobie czym byl awans w 2002r...czyms zupelnie niespodziewanym, w dodatku w bardzo dobrym stylu. Na wielkiej imprezie maksimum jakie mozemy osiagnac(a wlasciwie moglismy, bo obecne mlode pokolenie wystepujace kadrze grac w pilke nie potrafi), to wyjscie z grupy i to przy duzym szczesciu, i z dobrym trenerem na lawce. Kolejna twoja "zlota" mysl, to taka, ze na wielkiej imprezie nie moga wystepowac pilkarze dobrze po 30-stce , haha. To jakis zart mam nadzieje? 35-letni pilkarz to emeryt? Emeryt, ktory regularnie gra w lidze zachodniej(lepszej od naszej)? Sory, ale ja wole takich pilkarzy od 20-sto kilkulatkow, ktorzy prosto pilki nie potrafia kopnac w ogorkowej lidze polskiej. Sami "eksperci" widze, ktorzy chca powolywac pilkarzy z racji wieku , nie patrzac na to jak sie prezentuja na boisku.

P.S - EURO 2012 to bedzie pogrzeb polskiej pilki. Jezeli na stanowisku zostanie Smuda, to jest to wiecej, jak pewne.
Pointa mnie zaskoczyła. Chyba tylko w Polsce jest możliwe, żeby dwie osoby, które mają takie samo zdanie na dany temat toczyły tak zarzartą dyskusje.

Ale wróćmy do twojego posta-"Emeryt, ktory regularnie gra w lidze zachodniej(lepszej od naszej)?" Jak myślisz który z zawodników przez Ciebie wymieniony za dwa lata będzie grał na zachodzie? Kosa, Lewandowski, Żewłak? Nie rozśmieszaj mnie.

Przegrane, o których wspominasz pamiętam aż za dobrze.Nieliczne dobre mecze, przeplatane beznadziejnymi porażkami, nie zmienią mojego zdania, że od 1992 nie mieliśmy klasowej drużyny.
Odpowiedz cytując
wislak1986
Member

Od: 09.2005

Stary 08.09.2010, 17:28
Kiepski siedzi z prawej czy lewej strony Żurawia, a może z obu ?

http://www.wisla.krakow.pl/pl/galeri...lia_1_2/39881/
"I can accept failure, but I can't accept not trying"- M.J.
Odpowiedz cytując
jachting
Senior Member

Stary 09.09.2010, 10:45
snyrting wskazywałeś na populacje Polski w takim razie co powiedzieć przykładowo o takiej Rosji ... ?
trzeba też patrzeć na umiejscowienie naszej piłki na dzisiaj , kadre , potencjał , lige , ostatnie lata kadry ....

For_FuN_ ciekawe jak ty definiujesz ten upadek piłki który jeszcze ma nastąpić ?
Mówisz że trzeba powoływać starszych zawodników , nie mówie że to żle , ale proszę wymień mi
tych wspaniałych piłkarzy , którzy gwarantowali by lepszą gre . Ci starzy tylko chwilowo blokowali by miejsca i co z tego ? jeden więcej wygrany mecz towarzyski ? Ja nawet w to wątpie .
Większośc tych starszych piłkarzy straci do euro swoją pozycje a grać też będzie raczej gorzej niż lepiej , a wiesz ile to 2 sezony dla tych młodych , dla trenera ?
Ja uważam że długofalowo to może wielkie korzysci przyniesc , nawet pewien przeskok .
Jest paru młodych kluczowych dla tej reprezentacji piłkarzy , którzy będą stanowić o sile tej drużyny przez wiele lat - Sebastian Boenisch ,Łukasz Piszczek ,Jakub Błaszczykowski ,Adam Matuszczyk, Robert Lewandowski paru starszych którzy też przez dobre pare lat mogą grać jak np. Ludovic Obraniak czy Peszko,Murawski jest jeszcze grupa piłkarzy ze sporym potencjałem i umiejetnosciami, paru się jeszcze,rozwinie ktoś niespodziwanie dojdzie , uzupełni się jeszcze starszymi w formie - i coś z tego może wyjśc , potencjał jest napewno .
Ja patrze na to długofalowo i cieszy mnie to co widzę , zresztą na to co teraz jest ,uważam że też nie wypada narzekać ... nic lepszego zrobić nie można było , może poza jakimś wynikiem ale być może kosztem czegoś innego ....
Ostatnio edytowane przez jachting : 09.09.2010 o godz. 10:48.
Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 09.09.2010, 11:12
tofik napisał(a):Wyświetl post
Państwo ? A co ma do tego państwo. Jak dany klub chce mieć dobrych zawodników, to sobie ich szkoli.
Czy to wina państwa, że każdy się opierdala i idzie po najmniejszej linii oporu ?
Państwo w tym sensie jest odpowiedzialne,że nie promuje aktywności,nie daje kasy na kulturę fizyczną,sport ogólnie. 70 procent szkół nie ma porządnych sal gimnastycznych, i każdy to ma w dupie,masz racje. Taki kraj. Ja nie oskarżam nikogo,bo wiem,że ten kraj nie jest w stanie inaczej działać. Więc jeśli już nie chcą nic robić w tym względzie to niech nie przeszkadzają, i wystarczyłoby jakby państwo zniosło obciążenia fiskalne dla firm które chcą ładować w sport. Skoro państwo ma problemy z wywiązywaniem się z swojej roli,a ma problemy, bo jest słabiutkie bardzo,tragicznie zarządzane,to niech odda to w prywatne ręce,czyli najlepsze jakie mogą być. Niech gminy oddadzą stadiony w władanie klubów zwalniając ich z płacenia za dzierżawę,wynajem. Niech tak będzie przez jakieś 10 lat. Nie trudno przewidzieć jakie miałoby to skutki. Ale to i tak nie załatwi sprawy do końca.Państwo jest skrajnie niewydolne, nie radzi sobie z pewnymi dziedzinami w ogóle. Budują stadion za 120 milionów euro i nie wiadomo jaki naprawdę będzie koszt inwestycji,za która przypominam my ostatecznie płacimy. Prywatny przedsiębiorca zbudowałby to za połowę mniej i podejrzewam lepiej oraz w terminie. To jest sytuacja skandaliczna,ale jesteśmy już tak do gówna przyzwyczajeni,że nie zwracamy na to uwagi.Jest to tylko skrajny przykład biedy tego kraju,ale jak wiadomo powszechnie tą rolę mogą przejąc prywatnie przedsiębiorcy. Ale jest odcinek za który odpowiada tylko państwo. Zauważ skąd się biorą w większości dzieciaki chcące kopać piłkę w klubie?Zazwyczaj w szkole pierwszy raz spotykają się z grami zespołowymi, koszykówką, piłka nożną,rzutem oszczepemJeśli nie ma boisk w szkole ani sal to gdzie mają złapać bakcyl? Oglądając mecz w TV,ok ale fajnie by było jakby jeszcze umiał poprawnie biegać, nie miał wady postawy itd. U nas tego nie ma,bo lekcje w-f są w szkole traktowane po macoszemu, nie ma zaplecza,brak pryszniców, przebieralni. XIX wiek ogólnie. Mentalnie to średniowiecze. Uprawiaj wyczynowo sport w młodym wieku, to ci nauczyciele tak dopierniczą w szkole,że staniesz przed dylematem,szkoła czy sport?Większość z musu zostaje w szkole i kolejny zmarnowany, może talent? Bo dużo nieobecności czasami nieprzygotowany a nie każdemu idą na rękę i dają indywidualny tok nauczania. Sam widzisz,że państwo daje dupy nie rozwiązując sprawy systemowo.

Suma summarum z czasem nasze reprezentacje stanowić będą właśnie Obraniaki,Boenische, goście wychowani w jakiejś kulturze sportowej,niemniej za słabi na kraje w których się wychowali i będą walić do nas. Papier mają,korzenie mają,nie neguje tego absolutnie, grać powinni ale oni nie grają u nas bo chcą tylko dlatego,ze są za słabi aby kopać w Francji i Niemczech,dlatego są u nas. Ale to pokazuje jak jesteśmy ubodzy skoro musimy zadowalać się produktem innego systemu. Sami nie jesteśmy w stanie nikogo dobrego wyszkolić,systemu nie mamy,niedługo nie będziemy mieć materiału.
Ostatnio edytowane przez Marszałek : 09.09.2010 o godz. 11:23.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów