|
Senior Member
Od: 09.2008
Offline |
|
|
tak a propos dojazdu na uczelnię, do pracy, itp.
dobija mnie czasem, jak siedzę w tramwaju (zwłaszcza takim, który w korku samochodowym utknął) i w każdym kolejnym mijanym aucie siedzi jedna osoba - jakie to jest nieprawdopodobne marnotrawstwo miejsca. patrząc na zdjęcie tego parkingu powyżej widać multum aut, które ogromną ilość na drogach zajmują, ale tak po prawdzie to nie przewożą jakiejś niesamowitej ilości ludzi, bo z grubsza przełożenie wygląda tak, że jedno auto - jedna osoba. Strasznie żałuję, że nie ma u nas czegoś takiego, jak w niektórych miastach angielskich - duże podziemne parkingi przy wjeździe do centrum, a dalej tylko komunikacja zbiorowa. Albo takich rozwiązań, jak w stanach, chociaż akurat w wąskim Krakowie w wielu miejscach byłyby ciężkie do wprowadzenia - tzw. carpool lane, dla aut wiozących więcej niż jedną osobę. Może wtedy zmniejszyłaby się liczba aut na drogach, a co za tym idzie i korki by mniejsze się tworzyły. |
|
|
|
semper fi
Od: 09.2003
Offline |
|
|
Bez kitu, jeździłem na AE przez 5 lat autobusem i nikt z moich kumpli też nie narzekał na brak miejsc parkingowych.
Zaoczni w weekendy spoza miasta ok - ale wtedy nie ma też problemu z miejscem - natomiast na dziennych 99% mieszka w Krakowie więc MPK stoi otworem ![]() Co nie zmienia faktu że z 500 miejsc minimum pod takim biurowcem musi być. ![]()
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2007
Offline |
|
|
http://krakow.naszemiasto.pl/artykul...kowa,id,t.html
I kto się zgłosił do budowy hali widowiskowo-sportowej? ... Mostostal Warszawa ![]() |
|
|
|
Voyage! Voyage!
Od: 02.2004
Offline |
|
|
Zajebiście się tam skwary rozwoziło
![]() ![]()
RÓWNIK ZA WISŁĄ!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2004
Offline |
|
|
trzeba było ósemką jeździć
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2006
Offline |
|
|
W 2012 będzie nowy Dworzec Główny.
http://krakow.naszemiasto.pl/artykul...wsze,id,t.html Póki co, taka oto wizualizacja: Info o projekcie i przetargu: Cytat:
Ostatnio edytowane przez Arturo Qr2nów : 14.08.2010 o godz. 16:03.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
rozstrzal pomiedzy najtansza a najdrozsza oferta - 44 mln. - to jakis kosmos.
mam nadzieje, ze nie cena bedzie glownym kryterium wyboru oferty. ![]()
Wisła Kraków
|
|
|
|
Member
Od: 10.2004
Offline |
|
z reguły powinno się najtańsze i najdroższe oferty odrzucicć i w środku szukać najlepszego i najpewniejszego wykonwcy ![]()
jakie załozenie mam - proste
WALCZYĆ I WYGRYWAĆ !!!! |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 01.2003
Offline |
|
|
W przetargach w naszym mieście w 99% przypadków cena jest głównym, bądź jedynym kryterium. Nie inaczej jest tym razem:
http://news.komunikacja.krakow.pl/lo...dzierniku.html |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
jechał ktoś KST na Szklarską?
szybko mknie tramwaj? ;] |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Abstrahując od tego, że to GW (w tym wypadku nie ma to jednak znaczenia) widać obraz ZIKiT i jak wyglądają miejskie inwestycje. Dla nas sprawa stadionu w zbliżających się wyborach będzie priorytetowa ale przy ewentualnej "wyliczance" nie zapominajmy o pozostałych inwestycjach, remontach i działaniach.
http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,357...widzialne.html http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,357...brzydnie_.html ![]()
ANTY-RABBIN-FRONT
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2007
Offline |
|
|
Jeszcze ten remont ulicy Długiej :
-" brak ścieżek rowerowych" - "Mieszkańcy kilku kamienic zauważyli także, że podczas deszczu woda spływa z chodnika do piwnic budynków." - "Podczas remontu uszkodzone zostały elewacje kilku kamienic. Ich właściciele obawiają się, że będą musieli sami pokryć koszt naprawy zniszczeń." - "Kolor kostek, które użyte zostały na wyłożenie chodnika, jest bardzo zbliżony do koloru zatok parkingowych. Starsza osoba nie dostrzega jednak różnicy wysokości, bo kolory te zlewają się." http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,358...__Dlugiej.html I jeszcze te słupy na środku chodnika... To jest naprawdę nie byle jaka sztuka zjeb*ć tyle rzeczy na jednej ulicy. I to jeszcze jedna z głównych ulic. Ale jasne, wzięli pewnie najtańszą firmę to nie ma się co dziwić. Zawsze tanie jest drogie. Ciekawe kiedy wreszcie urząd to zrozumie i będą wybierać najlepsze oferty a nie że są najtańsze. ![]()
Nie wstydź się patriotyzmu.
WP. |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2010
Offline |
|
|
Jechałem KST na Szklarską ale tramwaj wlókł się niemiłosiernie :/
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2005
Offline |
|
|
A jak sie ma sprawa portu lotniczego?
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
W tym artykule jest taki fragment: – Wiem, że projekt kładki Kazimierz - Ludwinów zyskał już rozgłos na świecie. Mam kalendarz wydawnictwa Braun. Będziemy chcieli, aby realizacja tej kładki znalazła się w planach finansowych na przyszły rok – informuje wiceprezydent Krakowa rozumiem, że na świecie zachwycają się projektem kładki, której nie da się zrealizować? |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2008
Offline |
|
Niestety. ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Nie widziałem projektu architektoniczno-budowlanego lub wykonawczego tej kładki. Jednak budowa obiektu o tym kształcie jest wykonalna, choć kosztowna.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
ale to dziwne, że poważne wydawnictwo "Braun", zajmujące się publikacjami na temat architektury, pisze o kładce, której nie da się zbudować
![]() być może istnieją jakieś błędy konstrukcyjne, ale widocznie nie są tak istotne, że miałyby przeszkodzić w budowie. Ale niestety nie mamy informacji, jakie protesty składano w Sarpie. Może Ela nam powie ;-) Z tego co pamiętam ma kosztować mniej więcej tyle, co obecnie budowana kładka Kazimierz-Podgórze.
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 03.09.2010 o godz. 22:10.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
A czy będzie, to się okaże. Naprawa ewentualnych błędów konstrukcyjnych i ewentualna konieczność wykorzystania droższych materiałów mogą podnieść koszty realizacji.![]()
|
|
|
|
Pro Publico Bono
Od: 08.2003
Offline |
|
Chodziło o kwestie formalne - jak można było przyznać 1 nagrodę projektowi, którego w takiej dokładnie formie, jaką wystawiono do konkursu - nie da się wybudować. Protest był złożony już jakiś czas temu - i nie znam werdyktu - ale z tego co widzę to chyba sprawie ukręcono głowę. Lewicki i Łatak poprawili projekt - jednak nie orientuję się jak dalekie zmiany zaszły w wyglądzie. p.s. Poważne wydawnictwo Braun nie zna zapewne kulisów - takich rzeczy do publicznej wiadomości się nie podaje. Projekt kładki jest niegłupi - jeśli chodzi o Polskę to nowatorskie rozwiązanie. Tyle, że jak już wspominałam - baardzo mocno "inspirowane" kładką paryską Simone de Beauvoir oraz hiszpańską Puente de Milenio. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
czyli wystarczył "lekki" lifting i wszystko gra ;-)
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Chyba każda miejska inwestycja jest tak prowadzona jak nasz stadion:
http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,357...az_nie_ma.html http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,357..._parkingi.html ![]()
ANTY-RABBIN-FRONT
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
biurowce przy Armii Krajowej nie są inwestycją miejską ;-)
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
|
wogóle dla mnie jest debilizmem ze w czasach gdy miejsce parkingowe jest towarem mocno deficytowym nie ma nakazu budowania pod kazdym budynkiem parkingow podziemnych, po jednym parkingu pod kazdym z tych budynkow i miejsc by było dodatkowych chociazby po 100 wiecej dla kazdego budynku no ale po co..
![]()
Dan Petrescu: "Jeżeli polscy piłkarze nie zmienią swojego podejścia do wykonywanego zawodu, takie wpadki będą się wam zdarzać coraz częściej"
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
|
Ale to miasto wydało powolenie na budowę zakładające taki przelicznik miejsc parkingowych:
" do 25 miejsc na 100 zatrudnionych lub do 12 miejsc na 1 tys. m kw. powierzchni użytkowej " Co oni sobie wyobrażali, że Prezes jadąc do roboty wezmie do samochodu sekretarkę, ciecia i księgowego? |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2010
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Co do "normalnego prezesa", moim zdaniem nie ma nic gorszego od szefa-kumpla. Ale ta rozmowa juz zbytnio odbiega od tematu, więc proponuje ja zakonczyc. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
ale i tak moim zdaniem zbyt duży parking przy biurowcu zachęcałby do jazdy samochodem, a to - jak wiadomo - powoduje coraz większe korki. chyba nie chcemy dopuścić do tego, by wszyscy jeździli autami pod swoje miejsce pracy, bądź uczelnie? niech mi ktoś wytłumaczy pewną nieścisłość w tym artykule. "a w każdym biurowcu pracuje ponad tysiąc osób..." biurowce są trzy. 3 x 1000 = 3000 x 0,25 = 750 w takim razie dlaczego miejsc parkingowych jest tylko 375?
narzekania na wybranie najtańszych ofert pojawiają się oczywiście tylko w przypadku problemów z daną inwestycją. Kiedy prace toczą się bez zarzutu, np. Stadion Cracovii, jakoś nikt nie przypomina o droższych ofertach. Zwłaszcza, że droższa oferta nie zawsze gwarantuje pełen sukces. Prawda? W przypadku Długiej i tak miasto nie zapłaci wykonawcy, póki ten nie pozbędzie się niedoróbek.
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 06.09.2010 o godz. 22:57.
|
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Inna sprawą, że dla oceniających jest to zazwyczaj kryterium najważniejsze... Niemniej błąd nie leży w prawie a w ludziach, którzy jak słusznie zauważył Siwy89, boją się, że ktoś im potem wytknie, że "przecież X można było wybudować za Y mln mniej!". Cytat:
|
||
|

|
||||||
![]() |
|
|