The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
eryk_cartman
Senior Member

Od: 08.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 01.09.2010, 20:37
JaQ_TSW tylko wiesz na stadionie moze byc ok, pod stadionem roznie Wiślacy beda siedziec w klatce
Nawet kłamać trzeba umieć. Można się tego uczyć od „cyngli” „Gazety Wyborczej”. Jak oni pięknie potrafią rzucić pomówienie czy insynuację w sposób chroniący przed odpowiedzialnością cywilną! Używając niejasnych określeń w stylu „faszyzujący”, „oskarżany o…” i temu podobnych.......

Rafał Ziemkiewicz.

http://blog.rp.pl/ziemkiewicz/2011/0...t-kazdy-widzi/
Odpowiedz cytując
Dagobert
Senior Member

Od: 09.2009

Stary 01.09.2010, 20:51
Panu kumatemu z Resovii dziękuje po raz kolejny za udowodnienie ze Resovia powstała w 1907
za dwa lata będę pił piwko za wasze 105 lecie
Odpowiedz cytując
JaQ_TSW
Member

Od: 08.2010

Stary 01.09.2010, 20:57
Jestem dobrej mysli, że wszyscy wrócą cali i zdrowi , chociaż wątpie ,żeby było coś po meczu jak to dla kibiców Resovii święto ,a z Wisła raczej kosy nie ma
Z tego co mi wiadomo to Wisła nie ma siedzieć w klatce tylko gdzieś tak mniej wiecej , nie wiem na 100% http://pl.tinypic.com/r/125ozfp/7
Odpowiedz cytując
Rosomak
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 01.09.2010, 21:10
Dagobert napisał(a):Wyświetl post
powatrzam. ani klub ani nikt inny nie przedstawia dowodu na żadną rejestracje. jak zobaczę dokument porozmawiamy.

i nie jestem wstanie Ci udowdnić że coś nie istnieje przecież nie zrobie skanu wszytkich domumentów policji z XX wieku żeby udowdnić że nie ma tam słowa o Resovii
Nie musisz robić skanów, wystarczy zapytać Zaborniaka.

Cytat:
nie wiem co sie stało z Championami i zupełnie mnie to nie interesuje tak samo jak nie interesuje mnie milion innych drużyn które kiedyś grały w piłkę.
A powinno. Bo jeśli chcesz podważyć date założenia Resovii, to przede wszystkim powinieneś podważyć rolę Championów, jaką obecnie odgrywają w historii Resovii. A fakt jest taki, że drużyna ta istniała w 1906 roku.

Cytat:
już nie mówiąc o tym że raz sie powołują na Chempionów a innym razem że Resovia wyłoniła sie z Czerwono - Czarnych itd itd itd
Może to ta sama drużyna? Przecież obok oficjalnych nazw funkcjonowały nazwy potoczne.

Cytat:
ps co do Pana Zborniaka. jak ja pan Iksiński napisze że Wisła zgłaszała swoj mecz 1600 roku do króla to każdy historyk piłki ma pytać się mnie na czym to oparłem i udoadniać że to nie prawda czy może ja powieniem jakoś udowdnić to
Gdyby nie było w tym długoletniej tradycji i jakichś tam przesłanek (w temacie np. księga Pogoni, Championi) to owszem Ty.

Dagobert. Dyskusja nie ma sensu ponieważ Ty stoisz przy swoim, ja przy swoim. Jak stwierdziłem na początku , nie masz nieograniczonej wiedzy w tym temacie więc nie przekonasz mnie do swojego stanowiska.

Podsumowując, owszem Resovia ma słabe podstawy do tego, by uważać za datę powstania klubu rok 1905, ale niestety, nie dostałem w tym temacie jednoznacznej odpowiedzi, że to bzdura, jak stwierdził Dagobert.
Z jednej strony mamy kikudziesięcioletnią tradycje potwierdzoną przez prof. S. Zaborniaka, z drugiej natomiast anonimowych ludzi (m.in. Dagobert), którzy po kilkudziesieciu latach próbują ta tradycję podważyć.
Wnioski pozostawiam pozostałym czytelnikom.

Z mojej strony koniec dyskusji w tym wątku.
Odpowiem jedynie w wątku "Cracovii Kraków" jeśli ktoś mi będzie chciał znowu wmówić, ze czegoś takiego nie ma.
Ostatnio edytowane przez Rosomak : 01.09.2010 o godz. 21:17.
BIAŁA GWIAZDA NA KOSZULKI!
Odpowiedz cytując
Rosomak
Senior Member

Stary 01.09.2010, 21:15
-dalej zapewne taki biedny klub nie miał kasy żeby się rejestrować ale powiedz kumaty kolego z Rzeszowa gdzie miał się rejestrować? skoro ZPPN powstało w 1911 roku?
Kluby rejestrowano w Namiestnictwie we Lwowie. Np. Cracovie w 1909 (jakoś na jesień) a Wisłę na początku 1910 roku.
Dla krakowskich historyków amatorów, to jest jak elementarz dla ucznia

To tylko w celach informacyjnych.

Pozdrawiam
Odpowiedz cytując
Rosomak
Senior Member

Stary 01.09.2010, 21:18
"inspiracja" - z którego roku jest to zdjęcie? coś więcej o nim wiesz?
Odpowiedz cytując
Dagobert
Senior Member

Stary 01.09.2010, 21:39
Rosomak Twoja argumentacja w skrócie wygłada tak:
pan Zaborniak powiedział że Resovia sie zarejestrowała gdzieś tam więc to jest prawda a jak ktoś rząda skanu tego dokumentu albo jakiegoś innego potwierdzenia to jest dziwny...
otóż jak ktoś przedstawia jakąś wersje historii to powinien to udowodnić dać materiał źródłowy pan Zaborniak tego nie zrobił więc jego tzw dowód nie jest potwierdzony. nie da sie dotrzeć do tego rzekomego zgłoszenia.

rejestracja w namiestnictwie nie miała nic wspólnego z rejestracja w ZPPN o którym była mowa tutaj.
tak czy inaczej Resovia nie ma żadnych dowodów.

chwytasz mnie za słówka a nie odpowiadasz na argumenty moje. i jeszcze piszesz że ma Resovia "ma jakieś tam argumenty" a jednocześnie uważasz że tradycja to najważniejszy argument.
a ja powtarzam po raz 10 i jakoś tego nie cytujesz.
-nie ma zawodników z 1905
-nie ma działaczy z 1905
-nie ma notek prasowych z 1905 roku
- nie ma fotek z 1905 roku
-nie ma wspomnień z 1905 roku
-nie ma nie ma innych dowodów pisemnych z 1905
-
ale jest tradycja wiec Rosomak wierzy!! haha brawo
no i nikt nie udowodnił Rosomakowi że ma dowodów wiec na pewno są!! hahah
Odpowiedz cytując
szczepanwislak
Senior Member

Stary 01.09.2010, 21:53
Wracając do jednego z postów w tym temacie , to i ja powiem , że boisko w Rzeszowie naprawdę może być niepokojące.. wystarczy , że dwa dni poleje deszczem i już się nie nadaje zbytnio do gry . Tak było w maju gdy po dwóch dniach obfitego deszczu przełożono jeden mecz ligowy który miał się właśnie odbyć na płycie przy Wyspiańskiego. W Rzeszowie pada już drugi dzień , lecz tylko dziś pada cały czas , zaś wczoraj padało tylko do wczesnego popołudnia ( godz 13 , 14 ) . A na razie cały czas leje i ciężko upatrywać poprawy pogody , także na dzień dzisiejszy przygotowanie płyty stoi pod dużym znakiem zapytania
'' Nikt nie wymaga od was samych zwycięstw. Czasami i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od was ambitnej i nieustępliwej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych podania ręki. ''

Henryk Reyman
Odpowiedz cytując
eryk_cartman
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 02.09.2010, 08:36
Przestalo padać. Zimno i pochmurno ale z tego co słyszałem deszcz ma juz nie padac. Sovia stanie na glowie zeby mecz sie odbył wiec jestem dobrej mysli. Do zobaczenia na Wyspiańskiego w sobote!!
Nawet kłamać trzeba umieć. Można się tego uczyć od „cyngli” „Gazety Wyborczej”. Jak oni pięknie potrafią rzucić pomówienie czy insynuację w sposób chroniący przed odpowiedzialnością cywilną! Używając niejasnych określeń w stylu „faszyzujący”, „oskarżany o…” i temu podobnych.......

Rafał Ziemkiewicz.

http://blog.rp.pl/ziemkiewicz/2011/0...t-kazdy-widzi/
Odpowiedz cytując
Dagobert
Senior Member

Stary 02.09.2010, 08:40
a jeszcze tak żeby rozweslić temat
kolega kumaty z Rzeszowa napisał
Cytat:
Urodził się 4 marca 1899
wychodzi z tego że jego koronny dowód na to że Resovia powstała w 1905 roku, że pionier zakładający Resovie miał 6 lat
Myślę, że Rosomak prócz tradycji będzie sie powoływał na tego pioniera też
Odpowiedz cytując
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2004

Stary 02.09.2010, 09:10
wychodzi z tego że jego koronny dowód na to że Resovia powstała w 1905 roku, że pionier zakładający Resovie miał 6 lat
E tam - czepiasz się! Przywoływany przez kolegę z Rzeszowa Jan Baran urodził się w 1895 roku, więc w momencie zakładania Resovii był już prawie pełnoletnim dziesięciolatkiem W roku 1970 mężczyzna ten wspominał sobie i stwierdził, że Resovia powstała w 1905 roku. Toż to niezbity dowód!
Odpowiedz cytując
inspiracja
Junior Member

Od: 08.2010

Stary 02.09.2010, 09:52
a dlaczego nie przytaczacie majroa Samoyłka, jakiś matematyk obliczył ile miał lat w 1905 roku?
nigdzie nie macie napisane, że 2 wymienionych było założycielami ZAŁOŻYCIELE BYŁ m.in. mjr SAMOŁYK - ktoś wie ile miał lat w 1905 roku? obliczył ktoś to?

tamci, z których sobie drwicie byli pierwszymi udokumentowanymi zawodnikami którzy odnieśli sukces w barwach Resovii (mowa o złotym medalu i innym wysokim miejscu!) - w końcu chcieliście jednych z pierwszych UDOKUMENTOWANYCH zawodników (nie tylko piłkarskich!)

każdy widzi to co chce widzieć - i tak było, jest i będzie i nikt tego nie zmieni!

Rosomak to zdjęcie działaczy to początek działalności klubu

Panowie nie chce wypominać, ale na początkowych stronach była mowa o tym, że gdzieś coś w 2000 roku Resovia nagle sobie przypomniała, że będzie mieć 100 lat bo powstałą w 1905 roku i że data 1905 jest wymysłem pokolenia tego nowszego, bo każy oprócz kibica Resovii wie ze Resovia powstała w 1909 a nawet 1910 a nawet 1911 roku, a jak dałem odznakę z 1907 roku (jest jeszcze proporczyk ale zdjęcia nie posiadam) to nagle zapominamy o tym, że Resovia sobie ubzdurała ten 1905 dopiero niedawno i ciśniemy jej, że dziękujemy za udokumentowanie istnienia w 1907 roku...

więc podsumowując to nie jest wymysł z przed 10-20 lat tylko to jest ciągła tradycja przechodząca z pokolenia na pokolenie, historia, która tworzy się każdego dnia, w 1938 roku byliśmy o krok od Ekstraklasy! gdyby nie zabrakło nam wtedy 1 punktu, więcej osób słyszałoby o prowincjonalnej wówczas Resovii...
po wojnie los tak chciał, że jednym prawowitym klubem Rzeszowa był na cześć i chwale stopu OMPTUR ZKS Stal Rzeszów, a Resovia miała nie istnieć, zniknąć z powierzchni ziemi, ponieważ kojarzyła się z niepodległością, polskością, patriotyzmem, dlatego przez lata było nam pod górkę, zmienialiśmy nazwy, najlepszych zawodników pobierał tylko jeden prawowity klub Rzeszowa, a mimo wszystko zaistnieliśmy po 1977 roku i zapisaliśmy się w historii polskiego footballu w jakimś tam stopniu.

może teraz nadchodzą lepsze czasy? Rok temu znów zabrakło nam 1 punktu do tego by grać teraz w 1 lidze, kto wie - może teraz nadszedł czas na nas, na pewno w Rzeszowie mecz z Wisłą jest dla nas wydarzeniem, wydarzeniem nie tyle co całego Rzeszowa, a Podkarpacia!

od samego początku istnienia klubu, było pod górkę, nie mówiąc już o PRL, także w 2000 roku klub chylił się ku upadkowi, ale ten klub miał coś dzięki czemu przetrwał, mial tradycję i historię, która pozwoliła mu wstać i nie upaść tak jak większość niektórych zasłużonych klubów w tym czasie!
Odpowiedz cytując
Dagobert
Senior Member

Stary 02.09.2010, 10:14
Pan major założył Resovie w 1905 a gdzie masz na to dowód jakieś jego wspomnienia? cokolwiek?
nie atakuje waszej tradycji i dumy z klubu, mówię tylko że nie ma dowodów na wasze istnienie w 1905 roku.
nie ja twierdze że jesteście z 1909 roku więc obalanie tego mnie nie obchodzi.
dałeś foto jakieś odznaki a skąd pewność że jest z 1907? datowanie węglem jak skamieliny czy może znów tradycja? a może w książce pamiątkowej z lat 70 jest napisane że to z 1905 roku? (stać was było na odznaki a na wpisy o których wspominałeś już nie?)
Cytat:
Był jednym z założycieli szkolnych drużyn piłkarskich, przekształconych później w Resovię
no i gdzie tu dowód że to przekształcenie było w 1905 roku?

wzruszająca historia o tradycji która uratowała klub jest ok. nie wątpię że tak było ale to że w coś wierzycie nie znaczy że macie na to dowody. tylko tyle i aż tyle
Odpowiedz cytując
Yaro1984
Member

Od: 05.2008

Stary 02.09.2010, 15:09
Mysle ze ten tekst w zupelnosci oddaje prawde historyczna.

"Resovia Rzeszów została założona w 1909 jednak usiłuje postarzyć się uznając za rok powstania 1905. Argumentem ku temu miałaby być wzmianka w księdze pamiątkowej Pogoni Lwów, że w 1905 w Rzeszowie istniały drużyny piłkarskie - wymieniane są (choć nie w tej monografii) nazwy Resovia, Czerwono-Czarni, Resoviacy i Championy. Wspomniana księga pamiątkowa Pogoni Lwów powstała jednak w 1939, a więc 34 lata po wydarzeniach, które opisuje. W prasie z 1905 brak potwierdzenia istnienia tych drużyn. Nic też nie potwierdza by współczesna Resovia miała z nimi cokolwiek wspólnego. Wiadomo, że w 1906 w miejscowym parku grywano w piłkę nożną (historycy Resovii przesuwają tę datę na 1903) - nie jest to jednak wystarczający powód do uznania, że w Rzeszowie powstał wtedy jakiś klub. W Krakowie w parku Jordana kolejne roczniki szkolnych drużyn w piłkę nożną grały od 1890 i choć byli wśród nich ludzie Cracovii nikt nie próbuje przesuwać daty powstania Pasów na XIX wiek. W pionierskich latach galicyjskiego futbolu kluby jeździły do innych miast by propagować tam nowy sport. Do takich zawodów stawała zwykle wybrana reprezentacja miejscowej młodzieży. Tak 4 czerwca 1906 lwowianie zmierzyli się w Krakowie z "przodownikami" dając impuls powstaniu zorganizowanych krakowskich klubów. Z takimi samymi meczami jeździli Biało-Czerwoni i Cracovia do Bochni i Tarnowa. Do Rzeszowa pojechała Wisła Kraków i 29 września 1907 zmierzyła się z miejscową drużyna określaną jako "championi" (wynik: 10:0). Na rok 1907 Resovia datuje swoja odznakę co znów nie zostało w żaden sposób udowodnione. Pierwszy znany z daty mecz tego klubu to 10 lipca 1910 (z Bar-Kochbą Rzeszów), walne zebranie odbyto dopiero w 1911. "

Tylko Cracovia i Wisla sa w stanie udokumentowac ze sa z 1906 roku.Mamy w Polsce wiele klubow ktore niejako "na chama" przesuwaja date swojego powstania. Niestety Resovia do nich nalezy.Lacinska nazwa klubu, barwy bialo-czerwone w formie podluznych pasow(od 1907) to sa tradycje Cracovii, Resovia ewidentnie wzorowala sie na krakowskim modelu. Resovia najstarsza w PL?W to wierzy chyba tylko czesc Rzeszowa,nikt wiecej.Dziwie sie ze Wisla bierze udzial w tej szopce, byloby to uznaniem ze jest mlodsza od "jubilata" ze sciany wschodniej, co jest oczywiscie klamstwem.
Odpowiedz cytując
Awe
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 02.09.2010, 15:14
Yaro1984 napisał(a):Wyświetl post
Tylko Cracovia i Wisla sa w stanie udokumentowac ze sa z 1906 roku.Mamy w Polsce wiele klubow ktore niejako "na chama" przesuwaja date swojego powstania. Niestety Resovia do nich nalezy.Lacinska nazwa klubu, barwy bialo-czerwone w formie podluznych pasow(od 1907) to sa tradycje Cracovii, Resovia ewidentnie wzorowala sie na krakowskim modelu. Resovia najstarsza w PL?W to wierzy chyba tylko czesc Rzeszowa,nikt wiecej.Dziwie sie ze Wisla bierze udzial w tej szopce, byloby to uznaniem ze jest mlodsza od "jubilata" ze sciany wschodniej, co jest oczywiscie klamstwem.
Ja osobiście nie wierzę, że Resovia powstała w 1905 roku. Z resztą wiara nie ma nic do tego, bo brakuje dowodów. Ale gdyby się okazało, że jednak są od nas starsi to nasz świat, w przeciwieństwie do waszego, nie zawali się.
Po burzy słońce wychodzi zza chmur,
i nad Krakowem zaświeci znów.
O jednym marzę, o jednym wciąż śnię,
Mistrzem będzie Wisełka, na pewno to wiem.
Życie bym dał, za krakowską Wisłę
O jakże bym chciał, by znów była mistrzem
O jakże bym chciał

Odpowiedz cytując
Yaro1984
Member

Stary 02.09.2010, 15:16
^^To nie jest kwestia wiary tylko wiedzy.To nie swiat ma udowadniac Resovii ze jest mlodsza niz sie podaje, tylko ona swiatu ze jest tak jak glosi.
Odpowiedz cytując
PvD
Armia Białej Gwiazdy

Od: 11.2002

Stary 02.09.2010, 19:33
Mysle ze ten tekst w zupelnosci oddaje prawde historyczna.
zapomniałeś dodać źródło tej "prawdy historyczynej" gdzie kilka linijek dalej zarzuca się kłamstwo Wiśle.

Wisłę też umieszczono w dziale fałszerze historii, a ty chcesz żeby tekst stamtąd oddawał prawdę historyczną.....wyznawco innej wiary odejdź!
Cytat:
Decydując się na grę w Wiśle i podpisując z nią kontrakt piłkarz powinien automatycznie przyjąć świadomość panujących przy R22 zwyczajów. A jednym z kanonów który powinien przyświecać każdemu wiślakowi jest poszanowanie trójkolorowych barw. Szanować powinien je każdy z nas ( i umieć się z nimi obchodzić) bez względu na to czy w danym momencie owładnął nami strach, panika, euforia, złość czy cokolwiek innego.
Są bowiem pewne granice, których nigdy się nie przekracza.
Odpowiedz cytując
fortart
Innowierca

Od: 09.2007

Stary 03.09.2010, 09:46
Trochę materiałów do Waszej arcyciekawej dyskusji.

otóz w wypadku Resovii gdzieś po iluś latach działalności przyjęto umowną datę powstanie bez jej uzasadnienia potem narosła w około tego tradycja dopiero, wiec w sumie w ich przypadku nie ma nawet takich wspomnień jak prof. Wilczyńskiego.
Są. Wspomnienia Jana Dziopka zatytułowane "Opowieści życiem pisane", podrozdział "Pierwsi footbaliści w Rzeszowie"
http://a.imageshack.us/img245/6287/w...anadziopka.jpg

Rosomak napisał(a):Wyświetl post
Merytoryczny dowód?
Może być pamiątkowa księga Pogoni Lwów?
Niestety, nie posiadam więc jak chcesz to musisz ją odszukać.
Całość zeskanowana jest tutaj:
http://www.wikipasy.pl/Pogo%C5%84_Lw%C3%B3w#Zobacz_te.C5.BC

Interesujący Was fragment w wersji Zaborniaka

... i w oryginale:

Podejżewam, że wszystko znajduje się w książce S. Zabiorniaka pt: " Zarys dziejów Klubu Sportowego Resovia (1905-1944)".

Jak ktoś chce może sparwdzić, bo ja nie mam ani czasu, ani ochoty.
Zaborniak poddaje siedem argumentów:
  1. zasady gry w piłkę z roku 1903 przechowywane w klubie
  2. zasady gry w piłkę z roku 1904 przechowywane w klubie
  3. kronikę Resovii 1936-1951 (zapis o planowanym na 1936 i niezrealizowanym jubileuszu 30-lecia)
  4. wpis w monografii Pogoni Lwów z 1939
  5. notkę prasową z "Głosu Rzeszowa" (pomyłka chodzi o "Głos Rzeszowski") z 10 czerwca 1906 o złym stanie boiska
  6. odznakę wydaną "około 1907"
  7. sprawozdanie Lwowskiego OZPN z 1934 ("Zawiązkę drużyny piłki nożnej Resovia należy szukać drużynie "Czerwono-czarnych" powstałej z rozwiązanego "Klubu Dekadentów". Rok 1907 jest rokiem reorganizacji Klubu na wzór klubów krakowskich")
Ad5. u Zaborniaka wygląda tak:

a oryginale tak:

iiYama napisał(a):Wyświetl post
Od 1909 roku przyjęła się już na stałe, aż do dzisiaj, nazwa "RESOVIA"
To jest wątpliwe.
Pojawienie się nazwy Resovia w książce Zaborniaka jest opisane tak:

natomiast w oryginale (Głos Rzeszowski, nie Głos Rzeszowa, oraz błąd w dacie) jest tak

Tylko Cracovia i Wisla sa w stanie udokumentowac ze sa z 1906 roku..
i jeszcze dwa kluby początkowo niemieckie, potem spolonizowane
06 Kleofas Katowice (jako SV Zalenze) - 26 sierpnia 1906
Lechia 06 Mysłowice (jako Borussia Myslowitz) - 1906, brak potwierdzonej daty dziennej
ale nie wiem czy są w stanie udokumentować, nikt nie kwestionuje w kazdym razie

http://www.resinet.pl/aktualnosci/rz...-historie.html

Zaborniak twierdzi jednak, że niedawno znalazł wydanie krakowskiego czasopisma, które w 1931 roku pisało o 25-leciu Resovii Rzeszów.
Tego nie znam, ale takie mogę zaproponować:
"Rzeszów obchodził w dniu 15 sierpnia br. doniosłą uroczystość sportową, a to zokazji otwarcia i poświęcenia własnego boiska przez K. S. Resovia. Przez 17 lat swego istnienia towarzystwo to nie miało stałego punktu oparcia" (Przegląd Sportowy,1923)
http://www.wikipasy.pl/1923-08-15_Re...-_Cracovia_2:6

http://www.resinet.pl/aktualnosci/rz...-historie.html
Zaboroniak przyznaje, że Resovia, Cracovia oraz Wisła Kraków nie musiały formalnie rejestrować się w sądzie podczas zaboru austriackiego. - Klub musiał jedynie zgłosić działalność na policji i Resovia dokonała tego w 1905 roku - wyjaśnia.
W swojej książce Zaborniak nie pisze o zgłoszeniu na policję tylko o zgłoszeniu do namiestnictwa (!). Jego zdaniem to prostsza forma rejestracji w porównaniu z drugą - sądową. (str 23 i 24)

Aha, to 10:0 pochodzi ze wspomnień (nie z żadnego dokumentu uznawanego przez Ciebie).
Jest prasowe potwierdzenie na mecz z drużyną z Krakowa (bez nazwy) i jej zwycięstwo do 0.

Drugi Wasz mecz w Rzeszowie (Wisły II) był był w 1908 (6:2). Rywal jest nazywany "drużyną rzeszowską", mecz organizował Sokół.

Wrzucę te skany pod wieczór (w uznaniu za głos rava), przepraszam nie mam teraz czasu.
Ostatnio edytowane przez fortart : 03.09.2010 o godz. 10:18.
Odpowiedz cytując
przem1906
Junior Member

Od: 11.2008

Stary 03.09.2010, 09:50
Kto i jak jedzie na Resovie Z góry Dzięki za odpowiedź można pisać na priv
Odpowiedz cytując
Dagobert
Senior Member

Stary 03.09.2010, 10:45
dalej nie ma żadnych argumentów bo opisując każdy z nich wychodzi nam:
Cytat:
  1. zasady gry w piłkę z roku 1903 przechowywane w klubie
  2. zasady gry w piłkę z roku 1904 przechowywane w klubie
nie jest dowodem pismo z 1904 roku że klub powstał rok później hahah
Cytat:
  1. kronikę Resovii 1936-1951 (zapis o planowanym na 1936 i niezrealizowanym jubileuszu 30-lecia)
  2. wpis w monografii Pogoni Lwów z 1939
dowody po 30 latach są mocno wątpliwe raz pamięć a dwa zła wola. po za tym co to w ogóle za dowód jakbym se wpisał dziś do ksiegi Wawelu Kraków że Wisła powstała w 1600 roku to za 30 lat ktoś by to podawał jako dowód?
Cytat:
notkę prasową z "Głosu Rzeszowa" (pomyłka chodzi o "Głos Rzeszowski") z 10 czerwca 1906 o złym stanie boiska
gdzie tu nazwa Resovia? po za tym jak nawet przyjmujemy że dowodem na powstanie Resovi jest info o tym że boisko jest złe to co najwyżej na rok 1906 a i tak naciągane
Cytat:
odznakę wydaną "około 1907"
a kto udowdni że ona nie jest z 1909 albo, minimaliści mogliście napisać że odznaka jest z 1860 tak samo można w to wierzyć.
Cytat:
sprawozdanie Lwowskiego OZPN z 1934 ("Zawiązkę drużyny piłki nożnej Resovia należy szukać drużynie "Czerwono-czarnych" powstałej z rozwiązanego "Klubu Dekadentów". Rok 1907 jest rokiem reorganizacji Klubu na wzór klubów krakowskich")
i znow jakaś relacja po 30 latach. to żaden dowód.
we wspomnieniach też nic nie ma
nawet sam pan Zabornik pisze że jubikat nie posiada udokumentowanej metryki... ale można uznać
otóż ja "uznaniowości" w histori nie uznaje hehe
albo dowód jest albo nie ma.

tak więc bez zmian
dowodów brak, jest tradycja

ale patrząc chłodnym okiem nie ma żadnego powiązania między grającymi w 1906 roku w piłkę czy wcześniej chłopakami a tą drużyną która powstała w 1909 roku...
Ostatnio edytowane przez Dagobert : 03.09.2010 o godz. 11:07.
Odpowiedz cytując
Rosomak
Senior Member

Stary 03.09.2010, 11:02
Dagobert. Do Ciebie jedynie w kwestii formalnej.
chwytasz mnie za słówka a nie odpowiadasz na argumenty moje.[...]
Jeden z moich poprzedzających postów:
Cytat:
A zatem przybliżamy się do stwierdzenia, ze Resovia nie ma żadnego dokumentu (w sensie pojęcia Dagoberta) na istnienie tego klubu w 1905 roku.
Pozostaje więc informacja z księgi Pogoni Lwów i zapewne przekazywane z pokolenia na pokolenie wspomnienia.
A propos Championów, z kim oni grali w 1906 (poprosił bym o źródło)?
Ps. Jedno jest w sumie budujące w tej dyskusji, z kontekstu wynika, ze nie uznajesz rzekomej tzw. "fuzji" Wisły z Cracovią w 1907 roku.
rejestracja w namiestnictwie nie miała nic wspólnego z rejestracja w ZPPN o którym była mowa tutaj.
Z Twojej dyskusji z PvD wynioskowałem, ze chodziło o rejestrację jako taką.
Wierze Ci zatem na słowo.

Cytat:
ale jest tradycja wiec Rosomak wierzy!! haha brawo
Po raz drugi próbujesz wcisnąć mi coś czego nie powiedziałem.

Ps. Twoje argumenty o braku dowodów to prawie jota w jotę z artykułem z wikipasów wklejonym przez Yaro1984. Przyznaj się
Ostatnio edytowane przez Rosomak : 03.09.2010 o godz. 11:28.
Odpowiedz cytując
Rosomak
Senior Member

Stary 03.09.2010, 11:19
FortArt. W tej sparwie wypada Ci jedynie podziekować, więc dziękuję. Musze uwierzyć Ci na słowo, że to wszystko czym dysponujesz
Ciekawe i rzucajace dośc jasne światło na rok 1905 jako datę załozenia Resovii (wnioski niech każdy wyciągnie sam).

W zasadzie pozostaje jedynie sparawa zgłoszenia działalności na policję, oraz... sprawa Championów. Czy jest w prasie coś na ich temat (uwierze na słowo)?

Co do meczów Wisły wydaje mi się (nie mam jak teraz sparawdzić), ze w przypadku meczu z 1908r. Kukulski stwierdził, iż był to mecz Wisła II - Championy.
Wynik z 1907 10:0 jest ze wspomnień Cepurskiego.
Odpowiedz cytując
rav
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2002

Stary 03.09.2010, 12:17
Co do meczów Wisły wydaje mi się (nie mam jak teraz sparawdzić), ze w przypadku meczu z 1908r. Kukulski stwierdził, iż był to mecz Wisła II - Championy.
Wynik z 1907 10:0 jest ze wspomnień Cepurskiego.
Fortart napisał, że w prasie jest wzmianka, że Wisła wygrała "do zera", a nie 10:0.

Natomiast jeśli większość "dowodu 1905" opiera się na monografii Pogoni, którego wklejkę nam tu dostarczono, to ten prof. Zabornik jest ostro zakręconym gościem...

inspiracja napisał(a):Wyświetl post
http://i54.tinypic.com/fc1weq.jpg - tu odznaka z 1907 roku, gdzie jest napis KS Resovia!
KS Resovia jak byk, ale za cholerę nie mogę dostrzec 1907...
Ostatnio edytowane przez rav : 03.09.2010 o godz. 12:20.
Odpowiedz cytując
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Stary 03.09.2010, 12:24
Równie dobrze możemy już szukać i zbierać podobne "dowody" by za rok, dwa ogłosić, że tak naprawdę to Wisła powstała jakoś w 1891 roku. Przecież wtedy w Parku Jordana grano już w piłkę - nie ma bata, na pewno pochodzimy od jednej z "jordanowskich" drużyn.

rav napisał(a):Wyświetl post
KS Resovia jak byk, ale za cholerę nie mogę dostrzec 1907...
Rakiety tenisowe to model z 1907 roku
Ostatnio edytowane przez serek.c2 : 03.09.2010 o godz. 12:30.
Odpowiedz cytując
Rosomak
Senior Member

Stary 03.09.2010, 12:31
rav napisał(a):Wyświetl post
Fortart napisał, że w prasie jest wzmianka, że Wisła wygrała "do zera", a nie 10:0.
Co w związku z tym, bo nie rozumiem?
Odpowiedz cytując
Yaro1984
Member

Stary 03.09.2010, 12:34
To poprostu myslenie zyczeniowe, wobec braku sukcesow trzeba sie czyms wyrozniac. Lacinska nazwa Cracovii i jej barwy to efekt logicznego, udowodnionego, ciagu wydarzen. Klub krakowski byl tutaj ewidentnie inspiracja. Resovia barwy bialo-czerwone przybrala w roku 1911.Pytam sie zatem, kto tu czyje barwy nosi?
Odpowiedz cytując
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Stary 03.09.2010, 12:36
Przecież nikt z Rzeszowa nie twierdzi, że to Wy nosicie ich barwy...
Odpowiedz cytując
Dagobert
Senior Member

Stary 03.09.2010, 12:37
napisałeś w którymś poście że podważam tradycje wieloletnia Resovi stąd ta kąśliwa uwaga.
co do reszty to już chyba wszystko napisane zostało
co do wikipasów to nie jest to główne źródło ale kożsystam z niego również biorąc pod uwagę jego "obiektywność". Nie jestem jednak osobą, która w związku z tym, że autor sympatie swoje lokuje po drugiej stronie błoń odrzuca wszystko z zasady
a złośliwość moja to odpowiedź na Twoją złośliwość o tym co każdy historyk amator winien wiedzieć
Odpowiedz cytując
Yaro1984
Member

Stary 03.09.2010, 12:40
serek.c2 napisał(a):Wyświetl post
Przecież nikt z Rzeszowa nie twierdzi, że to Wy nosicie ich barwy...

I tu sie mylisz, sa i tacy...
Odpowiedz cytując
palladynTS
Banita

Od: 01.2010

Stary 03.09.2010, 12:44
Włożyliście w to wszystko mase pracy..Za to szacun.Ale jak Wam się chce?Mecz czy tego chcecie czy nie i tak się odbędzie.
Doszukiwanie się prawdy jest niemożliwe,tak samo jak o okolicznościach w jakich zginął gen.Sikorski nie dowiemy się nigdy .Wszystko opiera się na domysłach,bo prawdy historycznej nie ma...i nie będzie.
Ostatnio edytowane przez palladynTS : 03.09.2010 o godz. 12:47.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów