|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 08.2006
Offline |
|
![]()
Nawet kłamać trzeba umieć. Można się tego uczyć od „cyngli” „Gazety Wyborczej”. Jak oni pięknie potrafią rzucić pomówienie czy insynuację w sposób chroniący przed odpowiedzialnością cywilną! Używając niejasnych określeń w stylu „faszyzujący”, „oskarżany o…” i temu podobnych.......
Rafał Ziemkiewicz. http://blog.rp.pl/ziemkiewicz/2011/0...t-kazdy-widzi/ |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2009
Offline |
|
|
Panu kumatemu z Resovii dziękuje po raz kolejny za udowodnienie ze Resovia powstała w 1907
za dwa lata będę pił piwko za wasze 105 lecie ![]() |
|
|
|
Member
Od: 08.2010
Offline |
|
|
Jestem dobrej mysli, że wszyscy wrócą cali i zdrowi , chociaż wątpie ,żeby było coś po meczu jak to dla kibiców Resovii święto ,a z Wisła raczej kosy nie ma
Z tego co mi wiadomo to Wisła nie ma siedzieć w klatce tylko gdzieś tak mniej wiecej , nie wiem na 100% http://pl.tinypic.com/r/125ozfp/7 |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2004
Offline |
|
|||
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Dagobert. Dyskusja nie ma sensu ponieważ Ty stoisz przy swoim, ja przy swoim. Jak stwierdziłem na początku , nie masz nieograniczonej wiedzy w tym temacie więc nie przekonasz mnie do swojego stanowiska. Podsumowując, owszem Resovia ma słabe podstawy do tego, by uważać za datę powstania klubu rok 1905, ale niestety, nie dostałem w tym temacie jednoznacznej odpowiedzi, że to bzdura, jak stwierdził Dagobert. Z jednej strony mamy kikudziesięcioletnią tradycje potwierdzoną przez prof. S. Zaborniaka, z drugiej natomiast anonimowych ludzi (m.in. Dagobert), którzy po kilkudziesieciu latach próbują ta tradycję podważyć. Wnioski pozostawiam pozostałym czytelnikom. Z mojej strony koniec dyskusji w tym wątku. Odpowiem jedynie w wątku "Cracovii Kraków" jeśli ktoś mi będzie chciał znowu wmówić, ze czegoś takiego nie ma.
Ostatnio edytowane przez Rosomak : 01.09.2010 o godz. 21:17.
![]()
BIAŁA GWIAZDA NA KOSZULKI!
|
||||
|
|
Senior Member
Offline |
|
Dla krakowskich historyków amatorów, to jest jak elementarz dla ucznia ![]() To tylko w celach informacyjnych. Pozdrawiam ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
"inspiracja" - z którego roku jest to zdjęcie? coś więcej o nim wiesz?
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Rosomak Twoja argumentacja w skrócie wygłada tak:
pan Zaborniak powiedział że Resovia sie zarejestrowała gdzieś tam więc to jest prawda a jak ktoś rząda skanu tego dokumentu albo jakiegoś innego potwierdzenia to jest dziwny... otóż jak ktoś przedstawia jakąś wersje historii to powinien to udowodnić dać materiał źródłowy pan Zaborniak tego nie zrobił więc jego tzw dowód nie jest potwierdzony. nie da sie dotrzeć do tego rzekomego zgłoszenia. rejestracja w namiestnictwie nie miała nic wspólnego z rejestracja w ZPPN o którym była mowa tutaj. tak czy inaczej Resovia nie ma żadnych dowodów. chwytasz mnie za słówka a nie odpowiadasz na argumenty moje. i jeszcze piszesz że ma Resovia "ma jakieś tam argumenty" a jednocześnie uważasz że tradycja to najważniejszy argument. a ja powtarzam po raz 10 i jakoś tego nie cytujesz. -nie ma zawodników z 1905 -nie ma działaczy z 1905 -nie ma notek prasowych z 1905 roku - nie ma fotek z 1905 roku -nie ma wspomnień z 1905 roku -nie ma nie ma innych dowodów pisemnych z 1905 - ale jest tradycja wiec Rosomak wierzy!! haha brawo no i nikt nie udowodnił Rosomakowi że ma dowodów wiec na pewno są!! hahah ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Wracając do jednego z postów w tym temacie , to i ja powiem , że boisko w Rzeszowie naprawdę może być niepokojące.. wystarczy , że dwa dni poleje deszczem i już się nie nadaje zbytnio do gry . Tak było w maju gdy po dwóch dniach obfitego deszczu przełożono jeden mecz ligowy który miał się właśnie odbyć na płycie przy Wyspiańskiego. W Rzeszowie pada już drugi dzień , lecz tylko dziś pada cały czas , zaś wczoraj padało tylko do wczesnego popołudnia ( godz 13 , 14 ) . A na razie cały czas leje i ciężko upatrywać poprawy pogody , także na dzień dzisiejszy przygotowanie płyty stoi pod dużym znakiem zapytania
![]()
'' Nikt nie wymaga od was samych zwycięstw. Czasami i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od was ambitnej i nieustępliwej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych podania ręki. ''
Henryk Reyman |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2006
Offline |
|
|
Przestalo padać. Zimno i pochmurno ale z tego co słyszałem deszcz ma juz nie padac. Sovia stanie na glowie zeby mecz sie odbył wiec jestem dobrej mysli. Do zobaczenia na Wyspiańskiego w sobote!!
![]()
Nawet kłamać trzeba umieć. Można się tego uczyć od „cyngli” „Gazety Wyborczej”. Jak oni pięknie potrafią rzucić pomówienie czy insynuację w sposób chroniący przed odpowiedzialnością cywilną! Używając niejasnych określeń w stylu „faszyzujący”, „oskarżany o…” i temu podobnych.......
Rafał Ziemkiewicz. http://blog.rp.pl/ziemkiewicz/2011/0...t-kazdy-widzi/ |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
a jeszcze tak żeby rozweslić temat
![]() kolega kumaty z Rzeszowa napisał Cytat:
![]() Myślę, że Rosomak prócz tradycji będzie sie powoływał na tego pioniera też ![]() |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 03.2004
Offline |
|
W roku 1970 mężczyzna ten wspominał sobie i stwierdził, że Resovia powstała w 1905 roku. Toż to niezbity dowód! |
|
|
|
Junior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
|
a dlaczego nie przytaczacie majroa Samoyłka, jakiś matematyk obliczył ile miał lat w 1905 roku?
nigdzie nie macie napisane, że 2 wymienionych było założycielami ZAŁOŻYCIELE BYŁ m.in. mjr SAMOŁYK - ktoś wie ile miał lat w 1905 roku? obliczył ktoś to? tamci, z których sobie drwicie byli pierwszymi udokumentowanymi zawodnikami którzy odnieśli sukces w barwach Resovii (mowa o złotym medalu i innym wysokim miejscu!) - w końcu chcieliście jednych z pierwszych UDOKUMENTOWANYCH zawodników (nie tylko piłkarskich!) każdy widzi to co chce widzieć - i tak było, jest i będzie i nikt tego nie zmieni! Rosomak to zdjęcie działaczy to początek działalności klubu Panowie nie chce wypominać, ale na początkowych stronach była mowa o tym, że gdzieś coś w 2000 roku Resovia nagle sobie przypomniała, że będzie mieć 100 lat bo powstałą w 1905 roku i że data 1905 jest wymysłem pokolenia tego nowszego, bo każy oprócz kibica Resovii wie ze Resovia powstała w 1909 a nawet 1910 a nawet 1911 roku, a jak dałem odznakę z 1907 roku (jest jeszcze proporczyk ale zdjęcia nie posiadam) to nagle zapominamy o tym, że Resovia sobie ubzdurała ten 1905 dopiero niedawno i ciśniemy jej, że dziękujemy za udokumentowanie istnienia w 1907 roku... więc podsumowując to nie jest wymysł z przed 10-20 lat tylko to jest ciągła tradycja przechodząca z pokolenia na pokolenie, historia, która tworzy się każdego dnia, w 1938 roku byliśmy o krok od Ekstraklasy! gdyby nie zabrakło nam wtedy 1 punktu, więcej osób słyszałoby o prowincjonalnej wówczas Resovii... po wojnie los tak chciał, że jednym prawowitym klubem Rzeszowa był na cześć i chwale stopu OMPTUR ZKS Stal Rzeszów, a Resovia miała nie istnieć, zniknąć z powierzchni ziemi, ponieważ kojarzyła się z niepodległością, polskością, patriotyzmem, dlatego przez lata było nam pod górkę, zmienialiśmy nazwy, najlepszych zawodników pobierał tylko jeden prawowity klub Rzeszowa, a mimo wszystko zaistnieliśmy po 1977 roku i zapisaliśmy się w historii polskiego footballu w jakimś tam stopniu. może teraz nadchodzą lepsze czasy? Rok temu znów zabrakło nam 1 punktu do tego by grać teraz w 1 lidze, kto wie - może teraz nadszedł czas na nas, na pewno w Rzeszowie mecz z Wisłą jest dla nas wydarzeniem, wydarzeniem nie tyle co całego Rzeszowa, a Podkarpacia! od samego początku istnienia klubu, było pod górkę, nie mówiąc już o PRL, także w 2000 roku klub chylił się ku upadkowi, ale ten klub miał coś dzięki czemu przetrwał, mial tradycję i historię, która pozwoliła mu wstać i nie upaść tak jak większość niektórych zasłużonych klubów w tym czasie! |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Pan major założył Resovie w 1905 a gdzie masz na to dowód jakieś jego wspomnienia? cokolwiek?
nie atakuje waszej tradycji i dumy z klubu, mówię tylko że nie ma dowodów na wasze istnienie w 1905 roku. nie ja twierdze że jesteście z 1909 roku więc obalanie tego mnie nie obchodzi. dałeś foto jakieś odznaki a skąd pewność że jest z 1907? datowanie węglem jak skamieliny czy może znów tradycja? a może w książce pamiątkowej z lat 70 jest napisane że to z 1905 roku? (stać was było na odznaki a na wpisy o których wspominałeś już nie?) Cytat:
wzruszająca historia o tradycji która uratowała klub jest ok. nie wątpię że tak było ale to że w coś wierzycie nie znaczy że macie na to dowody. tylko tyle i aż tyle ![]() |
|
|
|
Member
Od: 05.2008
Offline |
|
|
Mysle ze ten tekst w zupelnosci oddaje prawde historyczna.
"Resovia Rzeszów została założona w 1909 jednak usiłuje postarzyć się uznając za rok powstania 1905. Argumentem ku temu miałaby być wzmianka w księdze pamiątkowej Pogoni Lwów, że w 1905 w Rzeszowie istniały drużyny piłkarskie - wymieniane są (choć nie w tej monografii) nazwy Resovia, Czerwono-Czarni, Resoviacy i Championy. Wspomniana księga pamiątkowa Pogoni Lwów powstała jednak w 1939, a więc 34 lata po wydarzeniach, które opisuje. W prasie z 1905 brak potwierdzenia istnienia tych drużyn. Nic też nie potwierdza by współczesna Resovia miała z nimi cokolwiek wspólnego. Wiadomo, że w 1906 w miejscowym parku grywano w piłkę nożną (historycy Resovii przesuwają tę datę na 1903) - nie jest to jednak wystarczający powód do uznania, że w Rzeszowie powstał wtedy jakiś klub. W Krakowie w parku Jordana kolejne roczniki szkolnych drużyn w piłkę nożną grały od 1890 i choć byli wśród nich ludzie Cracovii nikt nie próbuje przesuwać daty powstania Pasów na XIX wiek. W pionierskich latach galicyjskiego futbolu kluby jeździły do innych miast by propagować tam nowy sport. Do takich zawodów stawała zwykle wybrana reprezentacja miejscowej młodzieży. Tak 4 czerwca 1906 lwowianie zmierzyli się w Krakowie z "przodownikami" dając impuls powstaniu zorganizowanych krakowskich klubów. Z takimi samymi meczami jeździli Biało-Czerwoni i Cracovia do Bochni i Tarnowa. Do Rzeszowa pojechała Wisła Kraków i 29 września 1907 zmierzyła się z miejscową drużyna określaną jako "championi" (wynik: 10:0). Na rok 1907 Resovia datuje swoja odznakę co znów nie zostało w żaden sposób udowodnione. Pierwszy znany z daty mecz tego klubu to 10 lipca 1910 (z Bar-Kochbą Rzeszów), walne zebranie odbyto dopiero w 1911. " Tylko Cracovia i Wisla sa w stanie udokumentowac ze sa z 1906 roku.Mamy w Polsce wiele klubow ktore niejako "na chama" przesuwaja date swojego powstania. Niestety Resovia do nich nalezy.Lacinska nazwa klubu, barwy bialo-czerwone w formie podluznych pasow(od 1907) to sa tradycje Cracovii, Resovia ewidentnie wzorowala sie na krakowskim modelu. Resovia najstarsza w PL?W to wierzy chyba tylko czesc Rzeszowa,nikt wiecej.Dziwie sie ze Wisla bierze udzial w tej szopce, byloby to uznaniem ze jest mlodsza od "jubilata" ze sciany wschodniej, co jest oczywiscie klamstwem. ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2004
Offline |
|
![]() Po burzy słońce wychodzi zza chmur, i nad Krakowem zaświeci znów. O jednym marzę, o jednym wciąż śnię, Mistrzem będzie Wisełka, na pewno to wiem. Życie bym dał, za krakowską Wisłę O jakże bym chciał, by znów była mistrzem O jakże bym chciał ![]() |
|
|
|
Member
Offline |
|
|
^^To nie jest kwestia wiary tylko wiedzy.To nie swiat ma udowadniac Resovii ze jest mlodsza niz sie podaje, tylko ona swiatu ze jest tak jak glosi
.![]()
|
|
|
|
Armia Białej Gwiazdy
Od: 11.2002
Offline |
|
|
zapomniałeś dodać źródło tej "prawdy historyczynej" gdzie kilka linijek dalej zarzuca się kłamstwo Wiśle.
Wisłę też umieszczono w dziale fałszerze historii, a ty chcesz żeby tekst stamtąd oddawał prawdę historyczną.....wyznawco innej wiary odejdź! ![]() Cytat:
|
|
|
|
Innowierca
Od: 09.2007
Offline |
|
|||||
|
Trochę materiałów do Waszej arcyciekawej dyskusji.
http://a.imageshack.us/img245/6287/w...anadziopka.jpg
http://www.wikipasy.pl/Pogo%C5%84_Lw%C3%B3w#Zobacz_te.C5.BC Interesujący Was fragment w wersji Zaborniaka ![]() ... i w oryginale: ![]()
![]() ![]() a oryginale tak: ![]() To jest wątpliwe. Pojawienie się nazwy Resovia w książce Zaborniaka jest opisane tak: ![]() natomiast w oryginale (Głos Rzeszowski, nie Głos Rzeszowa, oraz błąd w dacie) jest tak ![]() i jeszcze dwa kluby początkowo niemieckie, potem spolonizowane 06 Kleofas Katowice (jako SV Zalenze) - 26 sierpnia 1906 Lechia 06 Mysłowice (jako Borussia Myslowitz) - 1906, brak potwierdzonej daty dziennej ale nie wiem czy są w stanie udokumentować, nikt nie kwestionuje w kazdym razie
"Rzeszów obchodził w dniu 15 sierpnia br. doniosłą uroczystość sportową, a to zokazji otwarcia i poświęcenia własnego boiska przez K. S. Resovia. Przez 17 lat swego istnienia towarzystwo to nie miało stałego punktu oparcia" (Przegląd Sportowy,1923) http://www.wikipasy.pl/1923-08-15_Re...-_Cracovia_2:6
Drugi Wasz mecz w Rzeszowie (Wisły II) był był w 1908 (6:2). Rywal jest nazywany "drużyną rzeszowską", mecz organizował Sokół. Wrzucę te skany pod wieczór (w uznaniu za głos rava), przepraszam nie mam teraz czasu.
Ostatnio edytowane przez fortart : 03.09.2010 o godz. 10:18.
|
||||||
|
|
Junior Member
Od: 11.2008
Offline |
|
|
Kto i jak jedzie na Resovie
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
||||
|
dalej nie ma żadnych argumentów bo opisując każdy z nich wychodzi nam:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
we wspomnieniach też nic nie ma nawet sam pan Zabornik pisze że jubikat nie posiada udokumentowanej metryki... ale można uznać otóż ja "uznaniowości" w histori nie uznaje hehe albo dowód jest albo nie ma. tak więc bez zmian dowodów brak, jest tradycja ![]() ale patrząc chłodnym okiem nie ma żadnego powiązania między grającymi w 1906 roku w piłkę czy wcześniej chłopakami a tą drużyną która powstała w 1909 roku...
Ostatnio edytowane przez Dagobert : 03.09.2010 o godz. 11:07.
|
|||||
|
|
Senior Member
Offline |
|
||
|
Dagobert. Do Ciebie jedynie w kwestii formalnej.
Jeden z moich poprzedzających postów: Cytat:
Wierze Ci zatem na słowo. Cytat:
Ps. Twoje argumenty o braku dowodów to prawie jota w jotę z artykułem z wikipasów wklejonym przez Yaro1984. Przyznaj się ![]()
Ostatnio edytowane przez Rosomak : 03.09.2010 o godz. 11:28.
![]()
|
|||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
FortArt. W tej sparwie wypada Ci jedynie podziekować, więc dziękuję. Musze uwierzyć Ci na słowo, że to wszystko czym dysponujesz
Ciekawe i rzucajace dośc jasne światło na rok 1905 jako datę załozenia Resovii (wnioski niech każdy wyciągnie sam). W zasadzie pozostaje jedynie sparawa zgłoszenia działalności na policję, oraz... sprawa Championów. Czy jest w prasie coś na ich temat (uwierze na słowo)? Co do meczów Wisły wydaje mi się (nie mam jak teraz sparawdzić), ze w przypadku meczu z 1908r. Kukulski stwierdził, iż był to mecz Wisła II - Championy. Wynik z 1907 10:0 jest ze wspomnień Cepurskiego. ![]()
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Natomiast jeśli większość "dowodu 1905" opiera się na monografii Pogoni, którego wklejkę nam tu dostarczono, to ten prof. Zabornik jest ostro zakręconym gościem...
Ostatnio edytowane przez rav : 03.09.2010 o godz. 12:20.
|
||
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Równie dobrze możemy już szukać i zbierać podobne "dowody" by za rok, dwa ogłosić, że tak naprawdę to Wisła powstała jakoś w 1891 roku. Przecież wtedy w Parku Jordana grano już w piłkę - nie ma bata, na pewno pochodzimy od jednej z "jordanowskich" drużyn.
![]() Rakiety tenisowe to model z 1907 roku
Ostatnio edytowane przez serek.c2 : 03.09.2010 o godz. 12:30.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Co w związku z tym, bo nie rozumiem?
![]()
|
|
|
|
Member
Offline |
|
|
To poprostu myslenie zyczeniowe, wobec braku sukcesow trzeba sie czyms wyrozniac. Lacinska nazwa Cracovii i jej barwy to efekt logicznego, udowodnionego, ciagu wydarzen. Klub krakowski byl tutaj ewidentnie inspiracja. Resovia barwy bialo-czerwone przybrala w roku 1911.Pytam sie zatem, kto tu czyje barwy nosi?
![]()
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Przecież nikt z Rzeszowa nie twierdzi, że to Wy nosicie ich barwy...
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
napisałeś w którymś poście że podważam tradycje wieloletnia Resovi stąd ta kąśliwa uwaga.
co do reszty to już chyba wszystko napisane zostało co do wikipasów to nie jest to główne źródło ale kożsystam z niego również biorąc pod uwagę jego "obiektywność". Nie jestem jednak osobą, która w związku z tym, że autor sympatie swoje lokuje po drugiej stronie błoń odrzuca wszystko z zasady ![]() a złośliwość moja to odpowiedź na Twoją złośliwość o tym co każdy historyk amator winien wiedzieć |
|
|
|
Member
Offline |
|
|
I tu sie mylisz, sa i tacy... ![]()
|
|
|
|
Banita
Od: 01.2010
Offline |
|
|
Włożyliście w to wszystko mase pracy..Za to szacun.Ale jak Wam się chce?Mecz czy tego chcecie czy nie i tak się odbędzie.
Doszukiwanie się prawdy jest niemożliwe,tak samo jak o okolicznościach w jakich zginął gen.Sikorski nie dowiemy się nigdy .Wszystko opiera się na domysłach,bo prawdy historycznej nie ma...i nie będzie.
Ostatnio edytowane przez palladynTS : 03.09.2010 o godz. 12:47.
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|