The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
tofik
Senior Member

Od: 02.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 27.08.2010, 13:09
Słabo było słychać pytania. Ale na to o problemy z porozumiewaniem się odpowiedział:
"Ja nie mam żadnych. A piłkarze ? Niektórzy mówią tylko po hiszp. inni tylko po polsku. Niektórzy Polacy mają problemy ze zrozumieniem polskiego"

Ważne ogniwa spelniają Cleber i Żurawski. Cleber tłumaczy Riosowi, a Żurawski polakom.

Nie wypowiedział się co do ustawienia, w jakim zagramy. Wg niego powinno to być uzależnione od sytuacji na boisku. A cyferkami 433 czy 4231 nie będzie w tej chwili rzucał.

A i było o tych śniadaniach i obiadach, że zależy mu na tym, żeby piłkarze rozmawiali ze sobą, bo to wazne przy budowaniu atmosfery w szatni.
Ostatnio edytowane przez tofik : 27.08.2010 o godz. 13:13.
Odpowiedz cytując
nicolas
Senior Member

Od: 05.2008

Stary 27.08.2010, 13:10
Ponieważ jestem debilem z angielskiego, a dodatkowo jakość dźwięku była kiepska, a konferencja krótka i chyba bez zbędnych konkretów, mogę powiedziec tylko tyle, co wydaje mi się, że zrozumiałem - wspólne śniadania i lancze mają w klubie dziękuję
Odpowiedz cytując
borys
Banita

Od: 07.2010

Stary 27.08.2010, 13:10
tofik napisał(a):Wyświetl post
Słabo było słychać pytania. Ale na to o problemy z porozumiewaniem się odpowiedział:
"Ja nie mam żadnych. A piłkarze ? Niektórzy mówią tylko po hiszp. inni tylko po polsku. Niektórzy Polacy mają problemy ze zrozumieniem polskiego"
śmiać się czy płakać..
Odpowiedz cytując
szczebrzeszcz
Senior Member

Od: 05.2003

Stary 27.08.2010, 13:20
wątpie żeby to był brak zrozumienia

albo nie potrafią albo im się nie chce "bo nie"
Odpowiedz cytując
Fuks
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 27.08.2010, 13:23
tofik napisał(a):Wyświetl post
Niektórzy Polacy mają problemy ze zrozumieniem polskiego"
myslalem ze sie pomyliles przy wpisywaniu, ogladam teraz retransmisje tej konferencji, i on rzeczywiscie tak powiedzial... LOL
Odpowiedz cytując
adamd303
Member

Od: 01.2008

Stary 27.08.2010, 13:36
Hej FraMat. Skoro twierdzisz że przy budowie stadionu przypadki "podkręcania" kosztorysów nie mają miejsca proponuję ci następujący eksperyment: Jednym z bardziej znanych w Polsce producentów kontenerów budowlanych jest firma Hepamos. Od początku prowadzi ją małżeństwo: mgr inż. Henryk Wiśniowski i mgr inż. Anna Wiśniowska, bardzo porządni, uczciwi i kulturalni ludzie, cieszący sie w branży budowlanej nieposzlakowaną opinią. Miałem przyjemność mieć z nimi kontakty zawodowe kilkanaście lat temu, podczas których pan Henryk przedstawiał niezwykle śmiałe i rozległe wizje wykorzystania objektów kontenerowych w budownictwie. Mam więc do ciebie prośbę byś przeliczył te kontenery i zadzwonił do firmy Hepamos i spytał o wycene wyprodukowania i transportu tylu kontenerów ile stoi między sektorem E i Błoniami. Ja podczas jazdy na rolkach zawsze zapominałem je przeliczyć bo na alejce asfaltowej stały ostatnio jakieś sanitariaty i stoiska handlowe przeznaczone dla ogromnej ilości harcerzy biwakujących na Błoniach i trzeba było przejeżdzać po pasie ulicy 3 Maja w którym są duże koleiny. I trzeba uważać by sie nie wywrócić, hehe.
Odpowiedz cytując
SpoXsteR
Senior Member

Od: 11.2005

Stary 27.08.2010, 13:40
Maaskant: Zbudować pewność siebie

http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual...ewnosc_siebie/
Odpowiedz cytując
donecki
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 27.08.2010, 14:19
Ostatnie pytanie dotyczyło Bunozy i trener powiedział że mimo kilku błedów które popełnił jest on zawodnikiem perspektywicznym i ciągle młodym
Odpowiedz cytując
Fuks
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 27.08.2010, 14:20
Moze mi ktos powiedziec GDZIE oni jedzą te wspolne sniadania i obiady? I kto i gdzie im to gotuje? Jakby nie było, sala na 30 osób musi byc dosc spora... no i kuchnia równiez, chyba ze wszystko przywozi catering
Odpowiedz cytując
master777
Senior Member

Od: 04.2010

Stary 27.08.2010, 14:23
Jak tak obserwuję tą Naszą Wisełkę to Maaskant coraz bardziej mnie zaskakuje, nie wiem tylko, czy na plus, naprawdę! Ma "jaja" by powiedzieć, że piłkarze mają kłopot z polskim (sic!) i nie wiem czy chodzi mu o cudzoziemców czy naszych, czy żartował, czy nie (nie widziałem konferencji). Buduje teamwork (śniadania, obiady, rozmowy) co jest szalenie ważne (słynny perski legion składający się ze 190 homoseksualistów którzy razem ze sobą spółkowali był w stanie roznieść dziesięciokrotnie liczebniejsze jednostki, nie nawołuję tu do podobnych interakcji, ale ten skrajny przykład pokazuje, jak ważne jest przywiązanie, zrozumienie, przyjaźń, taka druga rodzina (albo dla kilku nieszczęśliwców - pierwsza), wprowadził solidne treningi i lada chwila się okaże, że Dan był jednak w tej kwestii łagodniejszy (i gdyby faktycznie tak było, będę notorycznie spadał z krzesła), tylko pozostaje obawa, jak wątłe kondycyjnie organizmy naszych grajków na to zareagują, oraz, co ważniejsze, jak wątłe umysły naszych grajków na to zareagują - choć zważywszy na to że Maaskant jest poza tym polskim piekiełkiem, jak ktoś mu będzie pyskował po prostu go usadzi i wprowadzi młodego - bo młody ambitny jest lepszy od markowego nieroba. Czas pokaże, jutro koło 70 minuty będziemy sporo wiedzieć, naturalnie nie wszystko, ale już sporo.
Odpowiedz cytując
jova
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 27.08.2010, 14:37
master777 napisał(a):Wyświetl post
Jak tak obserwuję tą Naszą Wisełkę to Maaskant coraz bardziej mnie zaskakuje, nie wiem tylko, czy na plus, naprawdę! Ma "jaja" by powiedzieć, że piłkarze mają kłopot z polskim (sic!) i nie wiem czy chodzi mu o cudzoziemców czy naszych, czy żartował, czy nie (nie widziałem konferencji).
Raczej powiedział to żartobliwie. Pewnie chodziło o przypadki niedokładnego wypełniania poleceń trenerów.
Jeśli ktoś przegapił konferencję, to wciąż można ją obejrzeć tu:
http://www.xn--maopolska-rub.tv/port...zem-z-polonia/
Odpowiedz cytując
dawiss
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 27.08.2010, 15:10
Moze chodzilo mu o to, ze kiedy On stara sie mowic do nich po polsku, to oni i tak go nie rozumieja , wiec smial sie raczej sam z siebie. Ja tez nie widzialem konferencji, ale nie robilbym z tego wielkiego halo. Bo zaraz zaczna sie pytania Pani Pauliny Czarnoty-Bojarskiej i innych dziennikarzy:
-Jak takie slowa wplynely na Was, obrazicie sie teraz na trenera i przestaniecie grac?

itd.

Na razie ocenic go mozemy tylko po gadaniu, fajnie gadac o pilce potrafi prawie kazdy. Nawet ja moge rzucac frazesami. Zobaczymy czy zawodnicy beda wyknowac jego polecenia, bo z tym na swiecie jest u zawodnikow zazwyczaj najgorzej... Nie tylko w Polsce...
Odpowiedz cytując
_ukoL
Lokalny Patriota

Od: 05.2005

Stary 27.08.2010, 15:12
donecki napisał(a):Wyświetl post
Ostatnie pytanie dotyczyło Bunozy i trener powiedział że mimo kilku błedów które popełnił jest on zawodnikiem perspektywicznym i ciągle młodym
No i ma chłop rację, bo takie skreślanie Bunozy jest absurdalne. Cała Wisła ten sezon zaczęła fatalnie i trzeba czekać na poprawę. Cała Wisła zacznie grać lepiej to i Bunozie łatwiej będzie.
Liga niezwykłych dżentelmenów: Retro Liga

Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 27.08.2010, 15:29
Fakt, że Maaskant uczy się polskiego świadczy o tym, że nie traktuje pracy w Polsce jako pańszczyzny, jak taki na przykład "Leoooo".

Ambitny, pracowity, posiada know-how z profesjonalnej ligi - to maksimum na co mogliśmy liczyć. Nie miałbym nic przeciw nawet, gdyby to był trener drugoligowy, bo organizacyjnie, szkoleniowo - ogólnie, na każdym możliwym szczeblu poza budżetem - odstajemy od takiej drugiej ligi holenderskiej. I to bardzo...
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
nicolas
Senior Member

Od: 05.2008

Stary 27.08.2010, 15:38
Pamiętam, że Leo też uczył się polskiego, ale wymiękł : D Więc nie chwalmy dnia przed zachodem słońca. Tak samo, jeśli chodzi o długość kontraktów dla Holendrów. 2 lata to jednak optymalnie, jeśli weźmiemy pod uwagę, że Maaskantowi może się znudzić i z dnia na dzień podpisać kontrakt z innym klubem, np. Górnikiem Zabrze : D Początkowo też chciałem ich na 10 lat, ale spokojnie - kontrakty można przedłużyć, jeśli nie okażą się ...latającymi Holendrami ;-)
Odpowiedz cytując
AgresywnyChomik
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 27.08.2010, 15:49
jova napisał(a):Wyświetl post
Chyba masz urojenia. To Ty właśnie wspomniałeś o Petrescu. Wcześniej mogły to zrobić głosy w Twojej głowie, ale to na pewno nie byłem ja.
Tak ja wspomnialem o Petrescu gdyz jest to koronny argument przeciwko nierobstwie, lenistwie i lekkim treningom naszych gwiazd ktore Ty tak cholubisz (moze jestes Baszcznskim?), to Ty pisales jak przecietnym by nie powiedziec wrecz slabym trenerem jest Rumun, to Ty pisales jak slabe sa jego metody szkoleniowe. Z perspektywy czasu myliles sie i to bardzo wiec mozesz sprobowac przyjac ze istnieje bardzo ale to bardzo male prawdopodobienstwo tego ze w innych sprawach rowniez sie myslisz poniewaz Twoje odgornie przyjete prawdy moga byc najzwyczajniej bledne ;-)

Uważam, że treningi nie powinny być ani zbyt lekkie, ani zbyt ciężkie. Powinny być skuteczne, a to moim zdaniem oznacza dopasowanie ich do możliwości piłkarzy.
Probelmem jest to ze srednio intensywne europejskie treningi sa prawdopodobnie dla naszych niczym sprinty po szczytach gorskich. Tak czy inaczej zapewno podniosa sie glosy o zajechaniu, ktore Ty pierwszy pochwycisz.

Mam nadzieję, że ci lepiej znający się na treningach za chwilę przedstawią dowody, że podwójne treningi to norma, a przykłady które wymieniłem wyżej to rzadko spotykane wyjątki. Bez dowodów jakoś trudno mi uwierzyć domorosłym trenerom.
Dowod - wyniki Petrescu z pilkarzami podobno slabszymi niz ci w Krakowie po tym jak opuscil Wisle.

To przed meczami pucharowymi może od razu róbmy cztery treningi dziennie? Wiesz, żeby mieli siły na mecz, dogrywkę i karne.
Popadajac ze skrajnosci w skrajnosc, dajmy im 4 dni wolnego zebyi rozjechali przeciwnikow na swiezosci.
Malinowy król malowanych róż
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 27.08.2010, 15:58
Nawet spoko tak konferencja, ale jednak brak tłumacza to troche... obciach..
Habemus Dubletum

LEG14

White Star Awards w kategorii:

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
LooNatyk
Senior Member

Od: 04.2004

Stary 27.08.2010, 16:01
obciach, bo?
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Stary 27.08.2010, 16:04
No, bez jaj - Kraków jest drugim co do wielkości miastem kraju. Naprawdę nie ma tak nikogo od tłumaczenia holenderskiego na polski, tudzież angielskiego na polski? Dla mnie obciach..
Habemus Dubletum

LEG14

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
LooNatyk
Senior Member

Stary 27.08.2010, 16:07
No i po co by tam byl ten tlumacz? Aby garstka kibicow na jakims portalu miala tlumaczenie na zywo? Przeciez dla mediow tlumaczenie jest niepotrzebne.. Ogarnij sie troszke, obciachem to jest nie znac anglika w dzisiejszych czasach ;]
Odpowiedz cytując
SpoXsteR
Senior Member

Od: 11.2005

Stary 27.08.2010, 16:09
a po co tlumacz..tutejsze rodzynki stwierdzily ze kazdy Polak zna Angielski, wiec nikt problemu z rozumieniem miec nie bedzie
a dla tych ktorzy nie znaja Angielskiego (jest ktos taki w Polsce?) konferencja z napisami http://www.youtube.com/watch?v=hlOqdNoVcb4
Odpowiedz cytując
marcinb88
Member

Od: 08.2008

Stary 27.08.2010, 16:10
Kibice Wisły to mądrzy i inteligentni ludzie, którzy w przeciwieństwie do warszawiaków znają angielski, przynajmniej w stopniu komunikatywnym. A tak w ogóle to bez jaj... mamy 2010 rok od 6 lat jesteśmy członkami UE a ty chcesz tłumacza ang....?
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Stary 27.08.2010, 16:18
Tak. Bo jestem w Polsce, a nie w Anglii. Dla zasady. Wbrew pozorom też zrozumiałem konferencję, jednak dla mnie to obciach. Chociażby dlatego, żeby dziennikarz nie musiał potem sobie tłumaczyć sam wszystkiego - zwykły profesjonalizm, marketing, PR. (pomijając ocene dziennikarstwa etc).
Ostatnio edytowane przez 0 22 : 27.08.2010 o godz. 16:20.
Habemus Dubletum

LEG14

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
martinius028
Senior Member

Od: 01.2009

Stary 27.08.2010, 16:20
Nie przyczepiajmy się do szczegółów bo w każdym klubie można by się o coś doje*** więc dajcie spokój.
Odpowiedz cytując
bebeto
Senior Member

Od: 01.2009

Stary 27.08.2010, 16:20
0 22 napisał(a):Wyświetl post
Tak. Bo jestem w Polsce, a nie w Anglii. Dla zasady. Wbrew pozorom też zrozumiałem konferencję, jednak dla mnie to obciach.
A Polska leży w europie...
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Stary 27.08.2010, 16:23
martinius028 napisał(a):Wyświetl post
Nie przyczepiajmy się do szczegółów bo w każdym klubie można by się o coś doje*** więc dajcie spokój.
I wszystkie te szczegóły ze wszystkich klubów (do pewnego momentu królowaliśmy w nich absolutnie my, aż żal przypominać) nasza liga jest jaka jest i gra jak gra.

bebeto napisał(a):Wyświetl post
A Polska leży w europie...
Ta? Jedni lubią takie bajery (że przypomne rzecznika rządu gadającego po... rosyjsku) inni mniej.

A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają.

P.S. koniec tematu, wszystko powiedziałem, nie mój klub, nie moje problemy .
Ostatnio edytowane przez 0 22 : 27.08.2010 o godz. 16:26.
Habemus Dubletum

LEG14

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
fond
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 27.08.2010, 16:25
Widocznie wyszli z założenia, że lepszy brak tłumacza niż taki tłumacz jak ostatnio na prezentacji
Odpowiedz cytując
LooNatyk
Senior Member

Stary 27.08.2010, 16:26
pierniczysz i tyle. dla jakiej znowu zasady? To by dopiero byl absurd, zatrudniac tlumacza, aby tlumaczyl dla zasady, chociaz to konferencja dla mediow, i tlumaczenie potrzebne nie jest

jak ktos nie zna angielskiego to tez nie ma problemu, tlumaczenie ukazalo sie dosc szybko i mozna sobie poczytac o czym byla.
Odpowiedz cytując
martin_6
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 27.08.2010, 16:30
0 22 napisał(a):Wyświetl post
I wszystkie te szczegóły ze wszystkich klubów (do pewnego momentu królowaliśmy w nich absolutnie my, aż żal przypominać) nasza liga jest jaka jest i gra jak gra.
Sugerujesz, że brak symultanicznego tłumaczenia z konferencji trenera Wisły przyczynia się do przyspieszenia upadku polskiej piłki?
Dziś tylko wiara pozostała w nas
Że przyjdzie kiedyś taki czas,
Że na drzewach zamiast liści
Będą wisieć komuniści!

UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY!
Odpowiedz cytując
Zbyychu
Senior Member

Od: 09.2008

Stary 27.08.2010, 16:31
marcinb88 napisał(a):Wyświetl post
Kibice Wisły to mądrzy i inteligentni ludzie, którzy w przeciwieństwie do warszawiaków znają angielski, przynajmniej w stopniu komunikatywnym. A tak w ogóle to bez jaj... mamy 2010 rok od 6 lat jesteśmy członkami UE a ty chcesz tłumacza ang....?
nie chcę przyczyniać się do flamewar'a, ale bardzo głupio to powyższe zdanie brzmi w kontekście tego, że nasi piłkarze (mimo tego, że każdy na Zachód rwie) angielskiego jednak nie znają. A to jak niektórzy kibice Wisły znają angielski widać było po kilku wiślackich wpisach na forum NAC. Już tak nie kozaczcie. Swoją drogą, w krajach, gdzie większość ludzi zna angielski dużo lepiej niż w Polsce (Japonia, kraje skandynawskie) tłumacz na język narodowy jest standardem, bo to jest język narodowy jednak. Niedociągnięcie organizacyjne z tym brakiem tłumacza - co zrobić. Trzeba unikać na przyszłość

ciekawy, swoją drogą, argument z tym członkostwem w UE - przecież Unia ma tyle oficjalnych języków, ile jest języków narodowych państw członkowskich
Ostatnio edytowane przez Zbyychu : 27.08.2010 o godz. 16:35.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów