The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
orzeu
Senior Member

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 17.08.2010, 20:42
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
A tu taki news w ramach "Aby żyło sie lepiej. Wszystkim" :
O tym juz jakis czas nieoficjalnie bylo waidomo. Skoro na odcinku Konin- Nowy Tomysl sa trzy bramki a na kazdej po 12 zl, zas caly odcinek ma 150km to na odcinku 500km mozna bylo sie spodziewac 3,5 raza 33zl, zatem i tak zrobili kierowcom promocje. Zeby bylo ciekawiej to mozna postarac sie wyliczyc wedlug dzisiejszych stawek przejazd autostrada A2 pojazdow z Niemiec na Bialorus. Mozna przyjac ze tablica dotyczy ok. 50-60km odcinka, a wyglada ona tak:

Caly odcinek to blisko 700km, zatem taki tir chcac przejechac przez nasza autostrade ze Swiecka do Terespola zaplaci jakies 700zl, zas samochod dostawczy troche ponad 300zl. Bedzie mozna aobserwowac niezly rozkwit drog rownoleglych :]
WISŁA PANY !!
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 18.08.2010, 02:14
Opłaty w stosunku do osobówek wydają się że będą 'bardzo konkurencyjne'.Warszawa, czy Kraków - do granicy Niemieckiej - 90-100 zeta - pełen zachód.
Dziś tak kątem ucha słuchałem audycji w tokfm...to w ogóle jest niezły burdel - Każdy odcinek ma swojego zarządce i swoje ceny, każda umowa jest inna - np są takie że niezależnie od ruchu a co za tym idzie zysków, dana firma tak czy inaczej jest zabezpieczona bo jeśli kierowcy nie dopiszą to państwo dopłaci.
Ok - nie jesteśmy niemiachami czy holendrami ale te ceny to będzie jakiś kosmos

Tak z innej beczki - mój ulubiony przerzut Czarnecki

http://ryszardczarnecki.blog.onet.pl...,ID412788084,n

Wielki skandal...nie wiem czy koleś nie ma się do czego już do.......ić ale ja zaściankowiec z Krakowa wiem, choćby jeśłi chodzi o Czechy - że winieta musi być przyklejona do przedniej szyby.To jest nie przywilej a wymóg i nikogo nie interesuje czy Ty ją masz czy nie masz.To jest tak oczywiste jak to że nie wystarczy kupić biletu na mpk tylko trzeba go skasować.
W Czechach np nie tylko karane jest to że ktoś nie ma winiety(bądź ma ją w kieszeni) ale też to że ktoś nie odkleił starej nieważnej winiety.To nie chodzi o Polaków, Greków czy rumunów, tylko o zasadę która jest taka sama dla wszystkich.
Taki wielki obieżyświat i tego nie wie...żal
damians
Member

Od: 05.2010

Stary 18.08.2010, 08:41
Pozwólcie koledzy, że na chwilę zmienię temat na nasze miejskie podwórko. Otóż przed chwilą na TVN24 usłyszałem informację, która może sprawić, że Majchrowski nie będzie prezydentem Krakowa. Dziennikarka podała, że obok Kracika i Majchrowskiego w wyborach mają wystartować:
z ramienia SLD europoseł Joanna Senyszyn,
z ramienia PiS były podsekretasz stanu w Kancelarii Prezydenta Lecha Kaczyńskiego Andrzej Duda.

Paradoksem było to, że Kraków, którego poglądy ocenia się raczej centroprawicowo, wybiera lewaka na prezydenta miasta. Teraz możemy mieć do czynienia z ciekawą sytuacją, w której Senyszyn odbierze część głosów lewicowych, zaś Andrzej Duda korzystając w pewien sposób korzystając z nazwiska ś.p. Lecha Kaczyńskiego może odebrać tą bardziej prawicową część elektoratu Majchrowskiego.

Co o tym myślicie? I czy gdzieś spotkaliście się z potwierdzeniem doniesień TVN24?
cpc
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 18.08.2010, 09:07
damians napisał(a):Wyświetl post

Co o tym myślicie? I czy gdzieś spotkaliście się z potwierdzeniem doniesień TVN24?
Słaby ci kandydaci, ale pewnie wygra Kracik. Co do Senyszyn to wiadomo jakby się potoczyła jej kandydatura - Kraków - tęczowe miasto, wzór tolerancji i erupejskiego postępu .

Cytat:
Urząd Komunikacji Elektronicznej chce ścigać prywatnych operatorów pocztowych za przesyłki z doklejonym ciężarkiem - informuje "Dziennik Gazeta Prawna". W ten sposób obchodzą oni przepisy i mogą działać taniej niż poczta.
Dopiero za dwa lata zniesione zostaną ograniczenia dotyczące listów do 50 g. Teraz poczta ma wyłączność na takie listy i na ich cenę. Prywatni operatorzy za przesyłki bez dociążeń musieliby wyznaczyć cenę 2,5 razy wyższą. Doklejanie ciężarków w postaci blaszek UKE traktuje jako łamanie prawa.

Niebawem do konsultacji międzyresortowej trafi projekt nowelizacji prawa pocztowego, który przewiduje rozwiązanie tego problemu. Na operatorów łamiących przepisy UKE będzie mógł nakładać kary w wysokości do 2% rocznych przychodów.
http://finanse.wp.pl/kat,104114,titl...l?ticaid=1ab9a

i taki comment znalazłem na pewnej stronie
Uważam, że urzędnicy p. Tuska są bardzo liberalni... Mogliby ich przecież pozamykać, a majątek w całości uspołecznić... A oni tylko kary pieniężne chcą nakładać... Łagodny Pan z naszego premiera.

Taka moja obserwacja, im bliżej jesteśmy konstytucyjnych 60% dotyczących długu publicznego tym więcej miłości i wolności funduje nam "liberał" Tusk
St@chu
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 18.08.2010, 10:32
murray napisał(a):Wyświetl post
Czekam na komentarz St@cha
A co do płacenia za autostrady. Już o tym wcześniej pisał chyba "biała gwiazda". Jedno jest pewne: nawierzchnia będzie w bardzo dobrym stanie przed długi czas.
Pan profesor Rybiński dla poparcia własnej tezy przedstawia statystyki dość wybiórczo, co nie przystoi osobie o takim autorytecie. Czym bowiem jest informacja, że dług publiczny Polski ma wynieść 900mld? Niczym...

Czy gdybym napisał, że jestem zadłużony na 10mln złotych świadczyłoby to jakoś o mojej sytuacji finansowej? Nie koniecznie... Jeśli zarabiałbym 3000zł miesięcznie bez wątpienia byłbym bankrutem, ale gdybym tak był, dajmy na to, Cupiałem, Kulczykiem, czy innym Walterem mógłbym swoje zadłużenie spłacić niemal natychmiast...

Przedstawione wartości długu są wysokie, są nawet rzekłbym za wysokie... Ale w relacji do PKB wcale już tak źle nie jest... Jest to cały czas niebezpieczne balansowanie tuż poniżej 55% PKB...

Dokładnie wygląda to tak: 54,4 proc. PKB, 54,6 proc. PKB, 53,7 proc. PKB, a to oznacza, że dług publiczny nie rośnie, a maleje...

Ja wciąż czekam, najpier na jesienne reformy, a następnie na reformy powyborcze. Wydaje mi się bowiem, że jeśli któreś z nich będą mocno zdecydowane to właśnie te drugie, co wynnika z wyborczej logiki. Choć użycie sformułowania wyborcza logika wywołuje we mnie spory bunt, to jednak uważam, że bez pewnej strategii mogłyby polityczne działania rządu wywołać więcej szkody (np. powrót do władzy PiS, choć to chyba już raczej political fiction) niż pożytku...

Polecam inny artykuł http://www.rp.pl/artykul/523800_Sytu..._jest_zla.html
LoRd
Senior Member

Od: 04.2004

Stary 18.08.2010, 17:21
damians napisał(a):Wyświetl post
Pozwólcie koledzy, że na chwilę zmienię temat na nasze miejskie podwórko. Otóż przed chwilą na TVN24 usłyszałem informację, która może sprawić, że Majchrowski nie będzie prezydentem Krakowa. Dziennikarka podała, że obok Kracika i Majchrowskiego w wyborach mają wystartować:
z ramienia SLD europoseł Joanna Senyszyn,
z ramienia PiS były podsekretasz stanu w Kancelarii Prezydenta Lecha Kaczyńskiego Andrzej Duda.

Paradoksem było to, że Kraków, którego poglądy ocenia się raczej centroprawicowo, wybiera lewaka na prezydenta miasta. Teraz możemy mieć do czynienia z ciekawą sytuacją, w której Senyszyn odbierze część głosów lewicowych, zaś Andrzej Duda korzystając w pewien sposób korzystając z nazwiska ś.p. Lecha Kaczyńskiego może odebrać tą bardziej prawicową część elektoratu Majchrowskiego.

To znaczy kogo ? Przepraszam ale nie rozumiem tej wytłuszczonej części zdania.
-> Prawda jest jak du*a, każdy ma swoją ...
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 18.08.2010, 18:32
St@chu napisał(a):Wyświetl post

Ja wciąż czekam, najpier na jesienne reformy, a następnie na reformy powyborcze. Wydaje mi się bowiem, że jeśli któreś z nich będą mocno zdecydowane to właśnie te drugie, co wynnika z wyborczej logiki. Choć użycie sformułowania wyborcza logika wywołuje we mnie spory bunt, to jednak uważam, że bez pewnej strategii mogłyby polityczne działania rządu wywołać więcej szkody (np. powrót do władzy PiS, choć to chyba już raczej political fiction) niż pożytku...

html[/URL]

Oho PO znowu przebumeluje rok bo mogłaby się stać rzecz straszna, nieprawdopodobna szkoda, PiS mógłby wrócić do władzy )). Takie niebezpieczeństwo usprawiedliwia wszystko. Choćby się waliło. Nie wstydzisz się pisać takich bredni?
Ostatnio edytowane przez Drozd : 19.08.2010 o godz. 08:01.
Hej Nasz TS !!
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 19.08.2010, 09:58
Kolejny odcinek z cyklu: "Aby żyło się lepiej. Wszystkim"
pt. "Nieustający festiwal dobroci PO-wskiego rządu dla ludu pracujacego miast i wsi"

Droższa benzyna ma ratować budżet

Od przyszłego roku podatki i opłaty nakładane przez rząd sprawią, że za litr paliwa zapłacimy nawet o 20 groszy więcej. Inflacja może wzrosnąć do 3 procent - akcentuje "Dziennik Gazeta Prawna".

Wzrost cen paliw nastąpić ma niezależnie od tego, czy ropa zdrożeje na światowych rynkach - zauważa gazeta. Przyszłoroczne podwyżki cen paliw uderzą nie tylko w kierowców. Odczuje je cała gospodarka.

Czy na tym koniec? Niestety, wiele wskazuje na to, że w 2012 roku czeka nas wzrost akcyzy na olej napędowy. Niewiadomą jest też podwyżka VAT - pisze "DGP".
Zdaniem gazety, państwo nie odpuści sobie dodatkowych wpływów do budżetu. Gdyby nie one, litr benzyny kosztowałby 1,82 zł, a diesla - 1,93 zł.

Dziękujemy, Dziękujem, Dziękujemy ....
sambo
dziarski chłop

Od: 04.2005

Stary 19.08.2010, 10:34
w imię walki z kaczyzmem - wykształciuch zeżre nawet sam chleb (i to suchy) z wodą jak będzie trzeba - chyba, że zrobi emigrejszyn i będzie n***w kaczystów z flanki popijając sajdera
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 19.08.2010, 10:36
k..wa wykrakałem stronę wcześniej

Kocur napisał(a):
Co będzie dalej? Myślę że opłata paliwowa jest ciągle za niska

chyba zacznę grać w Lotka chyba że zaraz nasza kochana władza przypieprzy 80% podatek od wzbogacenia - by żyło się lepiej
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
cpc
Senior Member

Stary 19.08.2010, 11:13
sambo napisał(a):Wyświetl post
w imię walki z kaczyzmem - wykształciuch zeżre nawet sam chleb (i to suchy) z wodą jak będzie trzeba - chyba, że zrobi emigrejszyn i będzie n***w kaczystów z flanki popijając sajdera
Masz rację, fanatyzm niektórych wyborców PO, którzy jeszcze kilka lat temu mieli wyjebane na polityke i kwestie gospodarcze jest momentami porażający. Nagle odkryli w sobie bojowników o demokracje i lepsze jutro w duchu unijnego nieubłaganego postępu.

Z drugiej strony przykro mi to stwierdzić ale PiS nie ma żadnego pomysłu na obecną sytuację i dla mnie osobiście nie stanowi jakiejś sensownej alternatywy dla PO. Okay być może jest nieco mniejszym złem ale to dla mnie jest wysoce niewystarczające.
W ogóle mam wrażenie, że zabawa w politykę przez 20 lat trwała w najlepsze póki można było się zadłużać, kłótnie kłótniami(że niby to partie się różnią) a koniec końców każdy rząd brał kreskę w banku i jakoś to było. W obliczu brak możliwości dalszego zadłużania się wychodzi, że żadna z obecnych partii parlamentarnych nie ma sensownego pomysłu na Polskę .
AS82
Banita

Od: 07.2005

Stary 19.08.2010, 11:48
sambo napisał(a):Wyświetl post
Jak Ci tak trudno zrozumieć ,że Kaczyński i jego zgraja:Kurskich , Ziobrów,Brudzińskich to banda skończonych kretynów ,to nie moja wina ani wyborców PO czy SLD
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 19.08.2010, 12:20
AS82 napisał(a):Wyświetl post
Jak Ci tak trudno zrozumieć ,że Kaczyński i jego zgraja:Kurskich , Ziobrów,Brudzińskich to banda skończonych kretynów ,to nie moja wina ani wyborców PO czy SLD
Nie ma to jak merytoryczna odpowiedź na wyżej wymienione tematy !
Nowy rzecznik rządu Tuska nam rośnie, bo Nowak juz wkrótce nie bedzie wiedział jak przedstawić kolejne podwyżki cen jako sukces. A tu gotowca mamy.
SkMk
Senior Member

Od: 10.2005

Stary 19.08.2010, 12:20
Oho, zaczyna się
W życiu ważne są tylko chwile...
St@chu
Senior Member

Stary 19.08.2010, 13:54
Istotą demokracji jest debata i dialog między rządzącymi i opozycją. A dialog nie polega tylko na krytyce, ale także na przedstawieniu kontrpropozycji. To jest edukujące i uczciwe wobec wyborców. Nikt nie wymaga od opozycji, żeby była pierwsza i przed rządem proponowała reformę finansów publicznych.

Ale opozycja, która do powiedzenia ma tylko tyle, że "mieli nie podwyższać podatków a podwyższają", po prostu się kompromituje. W sytuacji kiedy mamy ogromny deficyt budżetowy (do którego na równi z kryzysem przyczyniły się w różnym stopniu wszystkie ugrupowania) i grożą nam daleko idące konsekwencje, krytykuje rząd, że sięga do kieszeni ludzi? A ona do czego by sięgnęła?

Zaciskając pasa, zawsze sięga się do kieszeni ludzi - bezpośrednio (VAT, PIT), albo pośrednio (opodatkowanie firm z konsekwencjami dla aktywności gospodarczej i bezrobocia, czy cięcia w wydatkach na usługi publiczne). Pytanie, czy robi się to w sposób wyważony, sprawiedliwy, sięga do tych kieszeni, co trzeba, czy wszyscy ponoszą proporcjonalnie koszty. Odpowiedzi na to pytanie ani PiS, ani SLD nie udzieliły.

Marek Borowski - tak pod rozwagę co niektórym...
Buziek_LG
Senior Member

Od: 09.2009

Stary 19.08.2010, 15:50
Ale opozycja, która do powiedzenia ma tylko tyle, że "mieli nie podwyższać podatków a podwyższają", po prostu się kompromituje. W sytuacji kiedy mamy ogromny deficyt budżetowy (do którego na równi z kryzysem przyczyniły się w różnym stopniu wszystkie ugrupowania) i grożą nam daleko idące konsekwencje, krytykuje rząd, że sięga do kieszeni ludzi? A ona do czego by sięgnęła?

Zaciskając pasa, zawsze sięga się do kieszeni ludzi - bezpośrednio (VAT, PIT), albo pośrednio (opodatkowanie firm z konsekwencjami dla aktywności gospodarczej i bezrobocia, czy cięcia w wydatkach na usługi publiczne). Pytanie, czy robi się to w sposób wyważony, sprawiedliwy, sięga do tych kieszeni, co trzeba, czy wszyscy ponoszą proporcjonalnie koszty. Odpowiedzi na to pytanie ani PiS, ani SLD nie udzieliły.

Marek Borowski - tak pod rozwagę co niektórym...
Czy to nie ten pan który kiedyś zrobił woltę z SLD i do dziś nie może przekroczyć progu wyborczego? Czy to ten mędrzec za którego dyrektorowania w departamencie ekonomicznym MSW wprowadzono niezwykle rozważną reformę gospodarki w 82 roku? To ten pan który wyszedł z rządu Pawlaka w odpowiedzi na wywalenie swojego zastępcy który "sprywatyzował" Bank Śląski? Tak to ten niezwykle światły i obrotny opozycjonista wzór do naśladowania i autorytet moralny?

Ale do meritum:
"opozycja, która do powiedzenia ma tylko tyle, że "mieli nie podwyższać podatków a podwyższają", po prostu się kompromituje. W sytuacji kiedy mamy ogromny deficyt budżetowy (do którego na równi z kryzysem przyczyniły się w różnym stopniu wszystkie ugrupowania) i grożą nam daleko idące konsekwencje, krytykuje rząd, że sięga do kieszeni ludzi? A ona do czego by sięgnęła?" Rozumiem że rząd który w ciągu 3 tygodni zmienia retorykę od "zielonej wyspy" "wzoru w Europie" do podwyższenia VATu i szukania dalszych danin się według Borowskiego nie kompromituje?

"Zaciskając pasa, zawsze sięga się do kieszeni ludzi - bezpośrednio (VAT, PIT), albo pośrednio (opodatkowanie firm z konsekwencjami dla aktywności gospodarczej i bezrobocia, czy cięcia w wydatkach na usługi publiczne)." Nie nie zawsze panie marszałku, historia zna przypadki(wcale nie pojedyncze) szukania oszczędności w własnych kieszeniach. Radzę doszkolić się z historii najnowszej.

St@chu na przyszłość zanim kogoś zacytujesz to zastanów się dwa razy bo Borowski to ani autorytet, ani sprawny polityk, ani dobry urzędnik(co w swoim życiu pokazał wielokrotnie). Szanujmy się trochę
flamengista
Piknik

Od: 03.2004

Stary 19.08.2010, 18:40
Uwaga: dzieci właśnie pokłóciły się o wiaderko i obrzucają się piaskiem. Co głupsze posty miłosiernie usunąłem.
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
St@chu
Senior Member

Stary 19.08.2010, 20:31
Buziek_LG napisał(a):Wyświetl post
Czy to nie ten pan który kiedyś zrobił woltę z SLD i do dziś nie może przekroczyć progu wyborczego? Czy to ten mędrzec za którego dyrektorowania w departamencie ekonomicznym MSW wprowadzono niezwykle rozważną reformę gospodarki w 82 roku? To ten pan który wyszedł z rządu Pawlaka w odpowiedzi na wywalenie swojego zastępcy który "sprywatyzował" Bank Śląski? Tak to ten niezwykle światły i obrotny opozycjonista wzór do naśladowania i autorytet moralny?

Ale do meritum:
"opozycja, która do powiedzenia ma tylko tyle, że "mieli nie podwyższać podatków a podwyższają", po prostu się kompromituje. W sytuacji kiedy mamy ogromny deficyt budżetowy (do którego na równi z kryzysem przyczyniły się w różnym stopniu wszystkie ugrupowania) i grożą nam daleko idące konsekwencje, krytykuje rząd, że sięga do kieszeni ludzi? A ona do czego by sięgnęła?" Rozumiem że rząd który w ciągu 3 tygodni zmienia retorykę od "zielonej wyspy" "wzoru w Europie" do podwyższenia VATu i szukania dalszych danin się według Borowskiego nie kompromituje?

"Zaciskając pasa, zawsze sięga się do kieszeni ludzi - bezpośrednio (VAT, PIT), albo pośrednio (opodatkowanie firm z konsekwencjami dla aktywności gospodarczej i bezrobocia, czy cięcia w wydatkach na usługi publiczne)." Nie nie zawsze panie marszałku, historia zna przypadki(wcale nie pojedyncze) szukania oszczędności w własnych kieszeniach. Radzę doszkolić się z historii najnowszej.

St@chu na przyszłość zanim kogoś zacytujesz to zastanów się dwa razy bo Borowski to ani autorytet, ani sprawny polityk, ani dobry urzędnik(co w swoim życiu pokazał wielokrotnie). Szanujmy się trochę
Cytując Borowskiego chodziło mi przede wszystkim o kwestię braku przedstawienia alternatywy przez opozycję, mimo wezwań premiera... Chyba nie sposób się nie zgodzić, że jeśli o to chodzi to Borowski ma rację.

A co do samego Borowskiego to ani nie traktuje go za autorytet, ani na niego nie głosowałem, ale jak ktoś mądrze gada to warto go zacytować...
sambo
dziarski chłop

Od: 04.2005

Stary 19.08.2010, 20:56
nie wiem skąd się w tym temacie wziął St@chu (a myślę, że nie bez przypadku) wiem jednak, że tylko kretyn (a niestety jest ich wiele) może łyknąć tę tanią, beznadziejną i poniżej godności intelektu ludzkiego agitkę polityczną.

St@achowi polecam analizę postawy PO w czasie gdy to ona była w opozycji. Analiza postawy PO sprowadzała się do

http://wyborcza.pl/1,79853,3134878.html

Jeślli mam pretensje do PIS to oto, że tę bandę kapusiów PRLu nie napiętnują jeszcze bardziej - winii dzień w dzień przypominać 10 obietnic Tuska - powinni pokazywać spoty wyborcze PO, winni dokładnie odgrzewać cała tą atmosferę.
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
Buziek_LG
Senior Member

Stary 19.08.2010, 21:06
Opozycja nie jest od współrządzenia od tego jest koalicjant(lub zaplecze społeczne w opcji gdy rządzi jedna partia). Tak jest na całym świecie. Gdy Bush wysyłał kolejne regimenty do Iraku demokraci mówili że to fatalne posunięcie, nie zaś co ich zdaniem należy zrobić. Gdy Brown rozdmuchiwał budżet Wielkiej Brytanii do granic konserwatyści nie przedstawiali swojej wizji reformy państwa, a jedynie alarmowali że to się w szybkim czasie zawali. Ty cytując Borowskiego wymagasz by PiS czy SLD wypowiedziało niepopularne słowa nie mając najmniejszego wpływu na przebieg czy w ogóle zainicjowanie reform. Nie mówiąc już o tym że PO od 3 lat ma mandat społeczny do "reformowania finansów publicznych" od 6 tygodni zaś ma pełnię władzy czy jakakolwiek reforma została przynajmniej dotknięta? Zaś obecnie między innymi przy twojej aprobacie rząd buja się do następnych wyborów licząc że jakimś cudem wygra, tylko niestety zaraz potem będą kolejne wybory, a po nich następne i tak reformy państwa będą wciąż na horyzoncie.

Zaś co do Borowskiego skoro tak mądrze gada to miał czas by swoje mądrości wprowadzać w czyn(jako opozycjonista gdy walił w rząd Buzka aż miło), a teraz gdy już jest na uboczu to niech tam sobie siedzi. Cytowanie go mija się z celem i wyciąga nieprzyjemnego i mocno śmierdzącego trupa z szafy
ŁDB
Senior Member

Od: 12.2004

Stary 19.08.2010, 23:26
Czym bowiem jest informacja, że dług publiczny Polski ma wynieść 900mld?
W porównaniu z faktem, że obecnie wynosi około 650mld oznacza to oczywiście:

że dług publiczny nie rośnie, a maleje...

Ot cała logika.

Niestety to, że obecnie zarabiam 1000 miesięcznie a wydaję 1200, tymczasem w przyszłym roku będę zarabiał 2000 i wydawał 2200 wcale nie oznacza, że mój dług maleje. Wręcz przeciwnie.
"Cała gra polega na tem, iżby piłkę, bez dotykania się jej ręką, za pomocą zgrabnych kopnięć wpędzić w bramę nieprzyjacielską"
Buziek_LG
Senior Member

Stary 20.08.2010, 18:47
http://www.rp.pl/artykul/523326_Marg...y_torysow.html i jeszcze artykuł o innym rządzie który niedawno dostał pełnię władzy(St@chu możesz nie wytrzymać bo to kumple PiSu). Proponuję zrobić małe porównanie

oraz link z serii by żyło się lepiej http://finanse.wp.pl/kat,10673,title...abd3&_ticrsn=3
St@chu
Senior Member

Stary 23.08.2010, 09:57
ŁDB napisał(a):Wyświetl post
Niestety to, że obecnie zarabiam 1000 miesięcznie a wydaję 1200, tymczasem w przyszłym roku będę zarabiał 2000 i wydawał 2200 wcale nie oznacza, że mój dług maleje. Wręcz przeciwnie.
Różnica jest zasadnicza...

W pierwszym przypadku Twój dług wynosi 20% Twoich zarobków, a w drugim już tylko 10%, co oznacza, że masz dużo większe możliwości spłaty zadłużenia. I właśnie możliwość spłaty jest głównym kryterium, które decyduje chociażby o oprocentowaniu naszych papierów dłużnych, czy o atrakcyjności polskiej gospodarki w oczach zagranicznych inwestorów. Dlatego też podawanie długu państwa w kategoriach bezwzględnych mija się z celem.

Buziek_LG napisał(a):Wyświetl post
http://www.rp.pl/artykul/523326_Marg...y_torysow.html i jeszcze artykuł o innym rządzie który niedawno dostał pełnię władzy(St@chu możesz nie wytrzymać bo to kumple PiSu). Proponuję zrobić małe porównanie
Na poczatek polecam sprawdzić co ten rząd, który tak nam tutaj wyróżniasz zrobił z podatkiem VAT...

Myślę, że po wygranych przez Platformę wyborach parlamentarnych u nas dojdzie do podobnej sytuacji. Niepopularne reformy najlepiej robić zaraz po wyborach. Szczególnie w kraju, w którym panuje nastawienie, że wszystko nam się należy, a podatki powinny być jak najniższe. Przy całym szacunku dla naszego narodu, ale zrozumienie dla reform mniej lub bardziej wolnorynkowych (a w każdym razie ograniczających przywileje socjalne) napewno jest u nas na dużo niższym poziomie niż na Wyspach, gdzie ten wolny rynek rządzi od wielu wielu lat...

Wyborcza logika nakazuje, żeby reformować stopniowo. Zrobić pierwszy krok na jesieni, a potem wiele kolejnych już po wyborach. Inaczej znów plan reform zostanie przerwany po środku przez przegrane wybory... Póki co można np., jak proponuje Boni, obniżyć abstrakcyjnie wysoki zasiłek pogrzebowy, można i należy wprowadzić regułę wydatkową, byłbym także za tym aby rozpocząć niwelowanie wydatków sztywnych np. na armię.

Swoją drogą to w artykule w RP porównują Camerona to M.Thatcher i to samo z rządem polskim robi w ostatniej Polityce minister Rostowski w swoim autorskim artykule. To takie spostrzeżenie dodatkowe z jednoczesnym odesłaniem do owego artykułu.
Buziek_LG
Senior Member

Stary 23.08.2010, 15:06

Wyborcza logika nakazuje, żeby reformować stopniowo. Zrobić pierwszy krok na jesieni, a potem wiele kolejnych już po wyborach.
Stasiu mój drogi za przeproszeniem o czym ty .......isz? Albo chce się zreformować kraj albo nie, albo głosuje się ustawy albo czeka się na wybory, albo jest się człowiekiem honoru i wypełnia się obietnice albo jest się oszustem i się kłamie. A z ludzkiego punktu widzenia albo jest się frajerem i daje się(po raz kolejny) nabijać w butelkę albo jest się mądrym i wyciąga się wnioski. Stany pośrednie nie istnieją. Przy czym przypominam że PO rządzi od 2007 roku dziś mamy 2010, a jeśli zechcesz wyskoczyć z brakiem kohabitacji to sprawdź najpierw ile Kaczyński zawetował ustaw w tym czasie

Po za tym może powiedz mi co się stało twoim zdaniem z VAT-em w UK po wyborze Camerona? Dla ułatwienia podsyłam ci link do Urzędu Podatkowego Jej Królewskiej Mości(HM Revenue&Customs) http://www.hmrc.gov.uk/vat/forms-rat...s-services.htm przeczytaj porównaj i dopiero coś napisz
Boomcha
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 26.08.2010, 09:20
A propos "kretynów"...kilka razy rozmawiałem z tzw. "przeciwnikami krzyża" przed Pałacem i oni stosują dokładnie te sama argumentację co Ty (niezalezienie od tematu na który się wypowiadają) i tak samo jak Ty są przekonani o swojej wyższości intelektualnej.
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 26.08.2010, 09:31
Boomcha napisał(a):Wyświetl post
A propos "kretynów"...kilka razy rozmawiałem z tzw. "przeciwnikami krzyża" przed Pałacem i oni stosują dokładnie te sama argumentację co Ty (niezalezienie od tematu na który się wypowiadają) i tak samo jak Ty są przekonani o swojej wyższości intelektualnej.
Ja też jestem przeciwnikiem tej szopki pod pałacem, która nie ma nic wspólnego z krzyżem i religią, ale że nie lubię takich spędów to nie pojawiam się pod pałacem. Czyli też zaliczam się do "kretynów"?
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 26.08.2010, 14:02
emj10 napisał(a):Wyświetl post
Ja też jestem przeciwnikiem tej szopki pod pałacem, która nie ma nic wspólnego z krzyżem i religią, ale że nie lubię takich spędów to nie pojawiam się pod pałacem. Czyli też zaliczam się do "kretynów"?
Czyli postawienie POMNIKA upamiętniającego śmierć 96 najważniejszych ludzi w państwie to szopka? Ludzi którzy zginęli pragnąc oddać hołd 21700 polskim oficerom zamordowanym przez sowietów. Sowietów którzy przez 60 lat wciskali całemu światu kit że to nie oni. Sowietów z którymi nad trumna zmarłego Prezydenta Polski ściskał się rudy uzurpator. Sowietów którzy już cztery miesiące prowadzą w sprawie katastrofy śledztwo, a cudak im ufa. Sowietów którzy w 1920 roku przyjechali gwałcić i mordować, a którym nowy Prezydent w dniu Polskiego święta narodowego ma ambicje odsłaniać pomniki. Im pomnik sie należy, a naszym nie? Kto rządzi w Polsce? Polacy czy sowiecki namiestnik? Ten krzyż pod pałacem o symbol ostatku patriotyzmu który jeszcze w Polsce mamy. Czy gdyby zginęła Merkel z połową bundestagu Niemcy zastanawialiby się czy należy postawić pomnik ku ich pamięci? Pomyśl i sam sobie odpowiedz czy jesteś kretynem.
Hej Nasz TS !!
St@chu
Senior Member

Stary 26.08.2010, 14:29
Drozd napisał(a):Wyświetl post
Czyli postawienie POMNIKA upamiętniającego śmierć 96 najważniejszych ludzi w państwie to szopka? Ludzi którzy zginęli pragnąc oddać hołd 21700 polskim oficerom zamordowanym przez sowietów. Sowietów którzy przez 60 lat wciskali całemu światu kit że to nie oni. Sowietów z którymi nad trumna zmarłego Prezydenta Polski ściskał się rudy uzurpator. Sowietów którzy już cztery miesiące prowadzą w sprawie katastrofy śledztwo, a cudak im ufa. Sowietów którzy w 1920 roku przyjechali gwałcić i mordować, a którym nowy Prezydent w dniu Polskiego święta narodowego ma ambicje odsłaniać pomniki. Im pomnik sie należy, a naszym nie? Kto rządzi w Polsce? Polacy czy sowiecki namiestnik? Ten krzyż pod pałacem o symbol ostatku patriotyzmu który jeszcze w Polsce mamy. Czy gdyby zginęła Merkel z połową bundestagu Niemcy zastanawialiby się czy należy postawić pomnik ku ich pamięci? Pomyśl i sam sobie odpowiedz czy jesteś kretynem.
Pora obiadowa więc pewnie wpadłeś na obiad... Miło nam... Możesz już wracać pod krzyż.

Z czym tu dyskutować? Rudy uzurpator? Cudak?

Pozwól że zacytuję "Pomyśl i sam sobie odpowiedz czy jesteś kretynem."
wisl@k_TS
Senior Member

Stary 26.08.2010, 14:36
Czyli postawienie POMNIKA upamiętniającego śmierć 96 najważniejszych ludzi w państwie to szopka? Ludzi którzy zginęli pragnąc oddać hołd 21700 polskim oficerom zamordowanym przez sowietów.
Pomnik tak, ale nie przed Pałacem Prezydenckim (przecież tylko kilka osób ze zmarłych było związanych z tym miejscem). Idąc tym tokiem pomnik trzeba postawić przed Sejmem, przed Sztabem Generalnym WP itd.

Sowietów z którymi nad trumna zmarłego Prezydenta Polski ściskał się rudy uzurpator
Kto to jest rudy uzurpator?

Sowietów którzy już cztery miesiące prowadzą w sprawie katastrofy śledztwo, a cudak im ufa.
Już cztery miesiące, słyszysz siebie? Śledztwa w sprawach katastrof lotniczych trwają czasem latami. Chyba każdemu zależy żeby sprawa została dokładnie zbadana.

Sowietów którzy w 1920 roku przyjechali gwałcić i mordować, a którym nowy Prezydent w dniu Polskiego święta narodowego ma ambicje odsłaniać pomniki.
Nie pomnik a mogiłę. A cmentarz Orląt Lwowskich we Lwowie to respektujesz? Z jednym mogę się zgodzić - termin zupełnie nietrafiony.
the end
christof20
Senior Member

Od: 10.2003

Stary 26.08.2010, 14:37
Nie jestem jakimś fanatyznym zwolennikiem zadnej partii, ale po przeczytaniu wypowiedzi Drozda muszę napisać to i owo:
- nazywając któregoś polityka uzurpatorem albo sowieckim namiestnikiem, obrażasz nie tylko jego, ale też jego wyborców; kontynuując twój tok myślenia - pewnie wszyscy wyborcy PO są sowieckimi agentami, a jedynie wyborcy PIS-u są jedynymi prawdziwymi patriotami
- pomnik upamietniający ofiary katastrofy juz powstaje na Powązkach - to IMO dużo lepsze miejsce niz plac przed pałacem
http://www.gazetaprawna.pl/wiadomosc...listopada.html
- krzyż pod pałacem został postawiony bez pozwolenia; może obstawimy twój dom krzyżami

Poza tym - skoro nazywasz kogoś uzurpatorem czy namiestnikiem, to jak określić Kaczyńskiego IMO Jarek od przegranych wyborów zachowuje sie jak małe dziecko, które nie dostało wymarzonej zabawki i postanowiło pokazać wszystkim, jakie potrafi być niedobre (patrząc na całe to jego pajacowanie ze składaniem co chwilę wieńców pod krzyżem, albo wypowiedzi o tym, że Komorowski został prezydentem przez przypadek).
"Pałka się przegła" - F.Kiepski

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów