The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
St@chu
Senior Member

Od: 08.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 10.08.2010, 12:50
WiślakMyślenice napisał(a):Wyświetl post
Kto kandyduje oprócz majchra na prezydenta?
Stanisław Kracik z ramienia PO, choć w praktyce chyba jako kandydat niezależny, obecny wojewoda.

Być może Andrzej Duda, były podsekretarz stanu w kancelarii L.Kaczyńskiego, dobry kumpel Zbysia Ziobry. (z ramienia PiS oczywiście)

Być może Joanna Senyszyn z SLD (takie informacje pojawiały się w prasie), o ile wystawią w ogóle swojego kandydata.
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 10.08.2010, 12:58
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Ta informacja o bramkach mnie przeraziła. Przecież to jakieś jaja są...
12 kołowrotków na 12 tys. osób?!
To jeszcze nic...Zwróć uwagę, że dla trybuny zachodniej przewidziana jest jeszcze bardziej oszałamiająca ilość tychże: aż 10!

Paranoja i "jaja" to zbyt łagodne określenia dla tego skandalu.

Czy będzie jakaś reakcja środowiska Wiślackiego?
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...)
"Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze
"
Odpowiedz cytując
felipe
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 10.08.2010, 13:00
St@chu napisał(a):Wyświetl post
Stanisław Kracik z ramienia PO, choć w praktyce chyba jako kandydat niezależny, obecny wojewoda.

Być może Andrzej Duda, były podsekretarz stanu w kancelarii L.Kaczyńskiego, dobry kumpel Zbysia Ziobry. (z ramienia PiS oczywiście)

Być może Joanna Senyszyn z SLD (takie informacje pojawiały się w prasie), o ile wystawią w ogóle swojego kandydata.
Z czego Kracik to de facto jedyny rzeczywisty kontrkandydat...

Kracik vs Majchrowski - jedyna możliwa druga tura, więc wybór jaki jest każdy widzi ...

Ale koniec OT politycznego proponuję.
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 10.08.2010, 13:21
felipe napisał(a):Wyświetl post
Z czego Kracik to de facto jedyny rzeczywisty kontrkandydat...

Kracik vs Majchrowski - jedyna możliwa druga tura, więc wybór jaki jest każdy widzi ...

Ale koniec OT politycznego proponuję.
Czyli goście z jednej gminy (tej z ul. Kałuży), obaj uczestnicy trenningu noworocznego. Pytanie, który bardziej koszerny w stosunku do Wisły ?
Odpowiedz cytując
WiślakMyślenice
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 10.08.2010, 13:29
Cytat:
Czyli goście z jednej gminy (tej z ul. Kałuży), obaj uczestnicy trenningu noworocznego. Pytanie, który bardziej koszerny w stosunku do Wisły ?
Wg mnie Kracik, bo będzie musiał pokazać wszystkim, że jest lepszy niż majcherek. Poza tym, gorzej już chyba być nie może...
13.04.2013r. - mecz z poWIŚLEm Warszawa. "Rudy Włoch działa. Nie ufaj rudym ludziom, bo one rude są."

Odpowiedz cytując
Pablo84
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 10.08.2010, 13:31
"Jeśli znajdą się wolne środki"....

A na "gwiazdę Rocka" środki się znajdą?****a, przecież to jest jakaś kpina...

Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”):
http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/
Odpowiedz cytując
WiślakMyślenice
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 10.08.2010, 13:34
Cytat:
A na "gwiazdę Rocka" środki się znajdą?****a, przecież to jest jakaś kpina...
Na dodatek Prince'a... Ten kraj to dno i grajdołek (idąc za KMN)...
13.04.2013r. - mecz z poWIŚLEm Warszawa. "Rudy Włoch działa. Nie ufaj rudym ludziom, bo one rude są."

Odpowiedz cytując
murray
Senior Member

Od: 05.2010

Stary 10.08.2010, 13:37
WiślakMyślenice napisał(a):Wyświetl post
Wg mnie Kracik, bo będzie musiał pokazać wszystkim, że jest lepszy niż majcherek. Poza tym, gorzej już chyba być nie może...
E, zawsze może być gorzej. Zawsze wybrana może być Senyszyn i organizować na naszym stadionie parady.
Odpowiedz cytując
tormenthor
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 10.08.2010, 13:38
W kwestii wyboru prezydenta Krakowa należy schować głęboko swoje sympatie polityczne, a po prostu zagłosować na tego kandydata, który będzie prowiślacki. Jeśli PO wystawi Rasia albo Kracika, to trzeba będzie zagłosować na kandydata PiS. W trakcie kampanii ktoś w ramienia SKWK powinien odbyć rozmowy z niektórymi kandydatami. Wypracować jakieś konkretne stanowisko i następnie robić kampanię temu, który obieca Wiśle jak najwięcej. Mimo wszystko sprawa rozbija się o tysiące głosów sympatyków Wisły i niejeden kandydat chciałby te głosy do siebie przytulić. To jest polityka i trzeba się w nią angażować, aby uzyskać jak najwięcej dla siebie.
Odpowiedz cytując
polyester
Junior Member

Od: 07.2003

Stary 10.08.2010, 13:54
Deever napisał(a):Wyświetl post
Nie wiem, jak to jest możliwe, że tak wielu kibiców Wisły powtarza z uporem godnym lepszej sprawy bzdury o sympatyzowaniu Majchra z koszernymi...

To, że budowa ich stadionu idzie sprawnie, to efekt tego, że miasto wyciągnęło wnioski z błędów, które popełniło przy budowie naszego.

Nie doszukujcie się wszędzie spisków! My po prostu płacimy cenę za pionierstwo, tak samo zresztą, jak Poznaniacy. To nie przypadek, że te stadiony, których budowa rozpoczęła się najwcześniej, mają największą ilość bubli i niedoróbek.

UM z Majchrem na czele sprzyja parchom, dlatego wydali na budowę stadionu Wisły ponad pół miliarda złotych.

I dlatego chcieli budować dla obu klubów wspólny stadion. To przecież typowe dla zwolenników gorszej strony Błoń.

Nie mylcie nieudolności ze złą wolą.
w końcu ktoś tutaj gada z sensem
ten pies to jest pudel.
Odpowiedz cytując
krakfilm
Senior Member

Stary 10.08.2010, 13:56
Widać, że portal ostro się zaangażował w kampanię, krytykując Majchrowskiego wszelkimi możliwymi sposobami. A te tytuły, komentarze, niedomówienia to retoryka rodem z PISu. Opóźnienia w budowach są wszędzie w całej Polsce, popatrzcie na autostrady, już wiadomo, że połowy nie będzie na 2012. Nie macie pojęcia o tym ile trwają takie inwestycje, tym bardziej, że nas wykoleili z EURO 2012, więc pieniądze z tego odpadły. Żyjemy w kraju, gdzie chora biurokratyzacja sięga szczytów, nienormalne przepisy prawne i trudność ich egzekwowania przez służby i sądy prowadzą do takich sytuacji. Dla mnie więc opóźnienia i problemy ze stadionem nie są niczym nowym. Apeluję tylko o rozwagę, a nie angażowanie w polityczne przepychanki.
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 10.08.2010, 13:56
Niestety ale będąc w tym mieście w zdecydowanej większości oddaliśmy rządzenie w nim samym czosnkojadom. I teraz będziemy mieć kolejny raz wybór między tą sama pejsiastą opcją (Kracik kontra Majchrowski) co kiedyś Lassota kontra Majchrowski. To tylko bitwa w ciągle tej samej rodzinie. Obaj nie pałają sympatią do Wisły. I nie liczyłbym na to, że bedzie fajnie dla nas. Może być jeszcze gorzej.
Wystarczy też popatrzeć kogo wybiera sie do Rady Miasta. Mogliście się przekonać ilu tam beznapletowców wśród radnych. Pamiętacioe te głosowania nad halą i stadionem ? Czas baczniej zwracać uwagę na kogó się głosuje, zeby potem nie płakać jak ostatnio. A u nas ? Jeden radny Olszówka, ktory chce się załatać wszystkie dziury. To są dopiero jaja.
Odpowiedz cytując
palikot
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 10.08.2010, 14:03
tormenthor napisał(a):Wyświetl post
W kwestii wyboru prezydenta Krakowa należy schować głęboko swoje sympatie polityczne, a po prostu zagłosować na tego kandydata, który będzie prowiślacki. Jeśli PO wystawi Rasia albo Kracika, to trzeba będzie zagłosować na kandydata PiS. W trakcie kampanii ktoś w ramienia SKWK powinien odbyć rozmowy z niektórymi kandydatami. Wypracować jakieś konkretne stanowisko i następnie robić kampanię temu, który obieca Wiśle jak najwięcej. Mimo wszystko sprawa rozbija się o tysiące głosów sympatyków Wisły i niejeden kandydat chciałby te głosy do siebie przytulić. To jest polityka i trzeba się w nią angażować, aby uzyskać jak najwięcej dla siebie.
A co bedzie jak Majchrowski obieca najwięcej?

temat polityczny jest w Hyde Parku...
Odpowiedz cytując
Pablo84
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 10.08.2010, 14:05
krakfilm napisał(a):Wyświetl post
Widać, że portal ostro się zaangażował w kampanię, krytykując Majchrowskiego wszelkimi możliwymi sposobami. A te tytuły, komentarze, niedomówienia to retoryka rodem z PISu. Opóźnienia w budowach są wszędzie w całej Polsce, popatrzcie na autostrady, już wiadomo, że połowy nie będzie na 2012. Nie macie pojęcia o tym ile trwają takie inwestycje, tym bardziej, że nas wykoleili z EURO 2012, więc pieniądze z tego odpadły. Żyjemy w kraju, gdzie chora biurokratyzacja sięga szczytów, nienormalne przepisy prawne i trudność ich egzekwowania przez służby i sądy prowadzą do takich sytuacji. Dla mnie więc opóźnienia i problemy ze stadionem nie są niczym nowym. Apeluję tylko o rozwagę, a nie angażowanie w polityczne przepychanki.
Tylko zwrócić też trzeba uwagę na fakt, że wydawane sa pieniądze nasz wszystkich, które w makabryczny sposób są marnotrawione.Skoro pieniądzę są już wydawane mamy OBOWIĄZEK wymagać tego, by inwestycja spełniała określony standard a nie kosztowała coraz więcej.Dlaczego prezydent nie chcę ujawnić kosztorysów lub raportu tej holenderskiej firmy, która miała nam zdiagnozować stadion?
Przecież równie dobrze, te ponad 500 mln złotych można było przeznaczyć na budowę hali widowiskowo sportowej, kongresowo koncertowej, bądź budowę kompletnej lini tramwajowej.
Kończy się jego kolejna kadencja i co w mieście zrobiono? gdzie te obiekty, które obiecywał?

Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”):
http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/
Odpowiedz cytując
pawelwiselka1906
Junior Member

Od: 06.2010

Stary 10.08.2010, 14:07
Oczywistością jest czyim kibicem jest Majchrowski,jestem przekonany że po Nie właściwej stronie błoń nie będzie żadnych problemów.jazda,jazda,jazda BIAŁA GWIAZDA...
Odpowiedz cytując
krakfilm
Senior Member

Stary 10.08.2010, 14:10
Nie rozumiem też tego ogólnego 'podniecenia' Kracikiem. Kto to jest, jaki to burmistrz i polityk? Owszem, fakt, rozwinął Niepołomice, ale ludzie opamiętajcie się! Nie porównujcie miasta, które ma 10 tyś (!) mieszkańców, z zarządzaniem ponad 1 milionową (!) gminą! To tak, jakby wziąć menedżera baru mlecznego i zrobić go prezesem sieci restauracji!

Inaczej i dużo łatwiej gospodaruje się małą miejscowością, czego najlepszym przykładem był np. burmistrz Starego Sącza (nie będę reklamował jego nazwiska, ale jak ktoś chce to znajdzie), który zdobywał po 90% w wyborach i rozwinął miasto nieprawdopodobnie. Ale inaczej jest zarządzać czymś mniejszym, gdzie ludzie myślą podobnie, media są zwykle jednostronne, przeciwnicy polityczni to często sąsiedzi albo znajomi. Ale Kraków, to jedno z najważniejszych miast tej części świata, metropolia, którą pamięta każdy kto odwiedza nasz kraj. I walki polityczne tutaj są na porządku dziennym, przepychanki w radzie miasta, w mediach itd.

Nie rozumiem też, jak ktoś wspomniał, argumentów, jakoby Majchrowski sprzyjał Cracovii. Z tego co pamiętam to parę lat temu sam wyszedł z propozycją budowy stadionu 50-60 tyś - wspólnego dla obu zespołów, jak to ma miejsce w wielu cywilizowanych i normalnych miastach z rywalizującymi klubami (patrz Rzym, Mediolan). Wtedy jednak z obu stron padły wielkie krzyki, że nie, że mają być dwa osobne. No to macie dwa oddzielne, ale dużo mniejsze. Co do stadionu Cracovii, to oni z góry chcieli stadion na 15 tyś i tyle, kupili gotowy projekt z Hiszpanii i rozpoczęli budowę. Ale nie wiem jak wam, ale mi się on nie podoba - zwykły, przeciętny stadion. Dla mnie, stadion przy Reymonta będzie oryginalny i w miarę ładny. Na pewno nie chciałbym czegoś takiego co jest w Poznaniu, gdzie robią pudło, jakich setki na świecie. Jedyny, który mi się będzie podobał z innych miast to stadion w Gdańsku. Inna kwestia, to jak ktoś wyżej wspomniał, policzcie sobie ile pieniędzy miasto dało na Wisłę, a ile na Cracovię. Bo nie liczą się słowa czy sympatie tylko kasa. Co byście powiedzieli, jakby Majchrowski to Cracovii, a nie Wiśle budował 33 tysięczny stadion?
Ostatnio edytowane przez krakfilm : 10.08.2010 o godz. 14:15.
Odpowiedz cytując
tormenthor
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 10.08.2010, 14:13
palikot napisał(a):Wyświetl post
A co bedzie jak Majchrowski obieca najwięcej?

temat polityczny jest w Hyde Parku...
Z Majchrowskim nie rozmawiamy ;-) Gdybym był ,,spin doctorem", którejś z partii politycznych, to z językiem na brodzie biegłbym do SKWK i prosił o oficjalne poparcie obiecując wiele przywilejów dla Wisły. Przecież tu chodzi o głosy kilkudziesiąt tysięcy sympatyków Wisły. Trzeba na maxa zaangażować się w to, aby wygrał ,,nasz" kandydat, bo w innym przypadku ten stadion zostanie nam oddany w kompromitującym stanie.
Odpowiedz cytując
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Stary 10.08.2010, 14:19
Dobra poużalają się ludzie na forum z 2 dni i potem będzie cisza. Z takiego założenia wychodzi Majcher i .....dobrze na tym wychodzi. Przecież już doskonale wszyscy wiedza że MAjchrowski i ludzie z ZiKiT-u czytaja co tu piszemy i widząc zero reakcji -robią co robią.Dostajemy to na co zasługujemy. Na meczu 15-20 tys ludzi a tu się 100 osób nie może skrzyknąć i zacząć działać.Poparcie jednego kandydata? Super jestem za.Ale zaraz się zacznie że nie ten bo to, nie tamten bo tamto...to my Wisła , halo- poprzemy jednego gościa -pewnie z PiS-u ? już to widzę.Zaraz będzie płacz i pieprzenie o mocherach
Ostatnio edytowane przez Arapaho : 10.08.2010 o godz. 14:22.
Odpowiedz cytując
rav
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2002

Stary 10.08.2010, 14:19
Daruj sobie głodne kawałki o zaangażowaniu portalu w kampanię i PIS-owskiej retoryce. Jeszcze się nie zaangażowaliśmy. W samą politykę sensu stricte się nie zaangażujemy, nie poprzemy żadnej partii. Możliwe natomiast, że poprzemy niektóre osoby, które nie zawiodły Wisły w staraniach o stadion, o halę. To wszystko.

Niedomówienia to mowa Majchrowskiego, wystarczy przeczytać jego odpowiedzi na interpelacje. Pytania są 3x dłuższe niż odpowiedzi, to o czymś świadczy.

Prezydent robi sobie z nas jaja i w tej sytuacji nie mamy wyjścia. Musimy pokazać że jesteśmy siłą i go zmienić. Po to, by w kolejnej kadencji nie pluł nam w twarz, a jego następca (choćby nawet kibicował Cracovii) wiedział, że jak będzie sobie z nami tak pogrywał, to skończy podobnie.

Pieniądze z tytułu Euro 2012 nie przepadły, nie kłam. Otrzymujemy tyle ile rząd obiecał, za wyjątkiem tego, że kazano nam zapłacić od tych środków VAT - tak samo VAT zapłacą Poznań, Wrocław i Gdańsk.

Owszem, w Polsce jest biurokracja, są trudności, ale sprawny prezydent sobie z nimi radzi. Ten prezydent nie jest sprawny - w kwestii stadionu Wisły jest nieudolny.

Przez pięć lat budujący nasz stadion mogli liczyć na życzliwość, wsparcie, patrzenie ze zrozumieniem na niektóre sytuacje. Ale ponad pół roku temu okazało się, że nie jest to doceniane. Nadal, nieustannie, jesteśmy okłamywani co do terminów, otwarciu poszczególnych elementów, negocjacji z klubem itp...

Dedykuję (od 0:30)
Odpowiedz cytując
Arapaho
Senior Member

Stary 10.08.2010, 14:25
rav napisał(a):Wyświetl post
.... W samą politykę sensu stricte się nie zaangażujemy, nie poprzemy żadnej partii. Możliwe natomiast, że poprzemy niektóre osoby, które nie zawiodły Wisły w staraniach o stadion, o halę. To wszystko.

...
Czyli nikogo nie poprzemy (Poza D.Olszówka no ale chyba nie będzie startował na prezydenta).
Odpowiedz cytując
bobysoprano
Junior Member

Od: 08.2010

Stary 10.08.2010, 14:40
Witajcie, jestem nowy dlatego proszę wybaczcie jak zaliczę jakąś wtopę.
Od jakiegoś czasu wchodzę na ten temat i dosłownie ręce mi opadają.
Moja Kochana Wisła po tylu latach gry na "pseudostadionie" miała szansę grać na obiekcie z prawdziwego zdarzenia, nowoczesnym i takim, który robiłby różnicę taka jaka zawsze robiła Wisła sportowo i kibice "kibicowsko" w tym kraju ale i w Europie. Niestety to co się wyrabia w Krakowie woła o pomstę do nieba.
Właśnie przeczytałem najnowszą odpowiedź Majchrowskiego na zapytania Olszówki... jestem załamany lekceważącym podejściem UM do tematu budowy stadionu Wisły. Moim skromnym zdaniem to jest skandal i uważam, że kibice Wisły, jej sympatycy w Krakowie, ale także w całej Polsce powinni dać publicznie wyraz temu co sie dzieje... sam jestem spod W-wy i w mojej okolicy prawie wszyscy kibicują Legi, a ja od zawsze Wiśle bo kocham normalność, po oddaniu stadionu Wisły nie chce już pisać kochałem normalność.

Zróbmy Protest ! Zorganizujmy się i pokażmy, że nie mogą tak nas lekceważyć !

Komitet i do przodu... jak trzeba dojadę od siebie...

Pozdrawiam Was serdecznie... sympatyk (nigdy nie byłem na żadnym meczu ani stadionie) Wisły Kraków, który w moich stronach walczy od obre imie jedynego prawdziwego klubu czyli Wisły Kraków.
Jazda ! Jazda ! Jazda ! Biała Gwiazda !

Odpowiedz cytując
krakfilm
Senior Member

Stary 10.08.2010, 14:42
rav napisał(a):Wyświetl post
Daruj sobie głodne kawałki o zaangażowaniu portalu w kampanię i PIS-owskiej retoryce. Jeszcze się nie zaangażowaliśmy. W samą politykę sensu stricte się nie zaangażujemy, nie poprzemy żadnej partii. Możliwe natomiast, że poprzemy niektóre osoby, które nie zawiodły Wisły w staraniach o stadion, o halę. To wszystko.
Może rzeczywiście moje słowa o zaangażowaniu się były nieodpowiednie. Natomiast co ma oznaczać "jeszcze"? Że powstanie partia polityczna kibiców Wisły? I dobrze by było.

Co do przytoczonego filmiku to zobowiązania nie składa prezydent miasta, tylko mówi, że dostał "słowo od wykonawcy." Czyli to wykonawca zapieprzył sprawę, że nie oddał na czas. I co ma w takiej sytuacji zrobić Majchrowski? Zmienić wykonawcę? Procesować się? To przecież dopiero trwa latami!

Sam nie popieram Majchrowskiego i w wyborach prawdopodobnie nie zagłosuję, albo odda pusty głos - bo nie ma na kogo (wybór między mniejszym lub większym złem - jak ostatnio), ale nie rozumiem często tu spotykanej bezpodstawnej i ogólnikowej krytyki. Np. niedawno podjęto decyzję o tym, że część pieniędzy nie trafi na stadion Wisły tylko na straty po powodzi - i znów kilkanaście osób krzyczało i wrzeszczało, że źle, że niedobrze i tak dalej. Jakby było na odwrót, czyli dali pieniądze na stadion, a nie na powódź, to byłoby dobrze? Rozumiem konstruktywną krytykę, ale jak się podsyca nastroje - a to według mnie się tutaj dzieje - to wtedy łatwo o bezmyślne komentarze.
Odpowiedz cytując
Bąku1983
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 10.08.2010, 14:46
Naprawdę koszty dołożenia 2-3 kołowrotków na każdą trybunę to chyba nie są jakieś kosmiczne pieniądze, a o ile usprawniłoby to wchodzenie na stadion. Ale co tam. Nie projektant, prezydent czy dyrektor jednej z firm nadzorujących budowę, będą nimi wchodzili, także ich ten problem nie dotyczy. "Kibole" niech się męczą. Załóżmy, że jeszcze z 2 bramki będą miały jakąś usterkę, co się dosyć często zdarza, to może się zrobić nieprzyjemna sytuacja pod stadionem. Idealny materiał dla GW i innych pismaków, aby udowodnić, że na stadion przychodzi bydło.
O telebimach czy elewacji możemy na razie zapomnieć, pieniędzy na to na pewno nie będzie, ale jeśli okaże się, że zostanie taka ilość kołowrotków jaką zapowiedzieli, to samo dostanie się na R22, żeby obejrzeć mecz od pierwszej minuty, może okazać się nie lada wyzwaniem.
Ostatnio edytowane przez Bąku1983 : 10.08.2010 o godz. 14:48.
if You only knew the power of the Dark Side
Odpowiedz cytując
krakfilm
Senior Member

Stary 10.08.2010, 14:50
Bąku1983 napisał(a):Wyświetl post
O telebimach czy elewacji możemy na razie zapomnieć, pieniędzy na to na pewno nie będzie, ale jeśli okaże się, że zostanie taka ilość kołowrotków jaką zapowiedzieli, to samo dostanie się na R22, żeby obejrzeć mecz od pierwszej minuty, może okazać się nie lada wyzwaniem.
Otrzymaliśmy dziś uspokajające zapowiedzi z kierującego projektem Zarządu Infrastruktury Komunalnej i Transportu w Krakowie. Na początek – telebim jednak będzie. - Telebimy będą na stadionie, nie wiem szczerze mówiąc, skąd hasło o braku telebimów, skoro już robione są konstrukcje pod telebim - pisze zdziwiony Jacek Bartlewicz, rzecznik ZIKiT.

http://stadiony.net/aktualnosci/2010...z_blizej_elity
Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 10.08.2010, 15:12
Otrzymaliśmy dziś uspokajające zapowiedzi z kierującego projektem Zarządu Infrastruktury Komunalnej i Transportu w Krakowie. Na początek – telebim jednak będzie. - Telebimy będą na stadionie, nie wiem szczerze mówiąc, skąd hasło o braku telebimów, skoro już robione są konstrukcje pod telebim - pisze zdziwiony Jacek Bartlewicz, rzecznik ZIKiT.

Stary tekst więc wierzyć w niego nie należy.Telebimy muszą być bo tak jest na każdym budowanym przez miasto stadionie i choćby nie wiem co to nie znajdą na to prywatnej kasy.
Natomiast pozostaje pytanie kiedy.Gołym okiem widać że nie mają kasy na to dziś więc to może być równie dobrze w przyszłym roku.

A co do kołowrotków...to mam nadzieje że obejmuje tzw pozew zbiorowy, tak więc osoby które nie zdążą wejść powinny sprawę miastu założyć a przy pełnym 'obciążeniu' trybuny i przyjściu standardowo ok godziny przed meczem, to nie ma bata by 10tys ludzi weszło przez 10 kołowrotków
Odpowiedz cytując
PiotrG
Senior Member

Od: 10.2009

Stary 10.08.2010, 15:28
To, że budowa ich stadionu idzie sprawnie, to efekt tego, że miasto wyciągnęło wnioski z błędów, które popełniło przy budowie naszego.
Gdyby wyciągnęli wnioski, to już dawno ogłoszony zostałby przetarg na brakujące elementy na naszym stadionie, wykonawca pracowałby na 3 zmiany, aby zdążyć, a po dołożeniu 105mln PLN na trybuny wschodnią i zachodnią nie rezygnowano by z granitu, telebimów, wykończenia elewacji, kiosków gastronomicznych itd.
Ponowny przetarg na trybunę zachodnią stadionu Wisły ogłoszono 26 października 2008r, przetarg na budowę stadionu Cracovii ogłoszono w lutym 2009r - wtedy, kiedy żadne prace przy budowie trybuny zachodniej jeszcze nie wystartowały. Był już to przetarg kompletny, ze wszystkimi bajerami - IT, telebimy, kioski. Gdyby rzeczywiście "wyciągnieto wnioski" to już w 2009r byłyby przetargi na zaplecze północnej, kioski, telebimy, IT.
Nie doszukujcie się wszędzie spisków! My po prostu płacimy cenę za pionierstwo, tak samo zresztą, jak Poznaniacy. To nie przypadek, że te stadiony, których budowa rozpoczęła się najwcześniej, mają największą ilość bubli i niedoróbek.
Guzik prawda. Gdańsk, Warszawa i Skarb Państwa też budują stadiony po raz pierwszy, a nie ma przy tym cyrków. Czemu? Bo powierzono to ludziom z odpowiednimi kwalifikacjami, a nie babie od dróg i projektantowi od kościołów.
We Wrocławiu za cyrk z budową winna jest polityka, bo chęć pokazania "my jesteśmy pierwsi" i ogłoszenie przetargu ZiZ była polityczną wtopą. W Poznaniu są jedynie błędy projektowe, realizacja jednak już nie budzi zastrzeżeń. A co mamy u nas? Prezydent wziął projektanta po znajomości, dał realizację i tak kiepskiego projektu ludziom bez pojęcia o infrastrukturze sportowej i mamy cyrk.
Brak spisku? To jak wyjaśnisz sprawę, że jeszcze niedawno miasto chce zrzucać kolejne koszta budowy na Wisłę? Najpierw była kwestia kołowrotów i IT, kwestia zapłaty za zmiany projektowe, teraz jest kwestia telebimów i kiosków. Jakim cudem wyjaśnisz to, że prezydent dał pełnomocnictwo Cracovii, aby ta ogłosiła sobie przetarg na budowę obiektu sama, zezwalając jednocześnie na realizację tego wszystkiego na koszt miasta, co u nas chciano zrzucić na Wisłę? Kołowroty, IT, telebimy, kioski, wszystkie kompletne trybuny - to wszystko u nich będzie, za wszystko zapłaci miasto, a sam klub dostał stadion w dzierżawę bez problemów i gadki o dokładaniu do budowy? Jak wyjaśnisz to, że zjawia się u nich Majchrowski, gada o "nie schodzeniu na psy", a klub Cracovia i ZIS kontrolują budowę, tak, że nie ma tam żadnych opóźnień, wszystko zapięte na ostatni guzik, a u nas ZIKIT ma gdzieś pilnowanie budowy, przedstawiciela przysyłają raz na miesiąc, nie patrząc nawet na harmonogram (mają w ogóle jakiś harmonogram budowy, poza datą ukończenia danej trybuny? Chyba nie) i mówią, że ZIKIT ma ważniejsze inwestycje?

Kilka faktów:
ZIKIT podpisał umowę na budowę trybuny wschodniej na kwotę 144.217.547,14 PLN, w kontrakcie była trybuna wschodnia bez kiosków gastronomicznych, IT (w tym kołowrotów, telebimów, monitoringu) ale za to z elewacją z betonu architektonicznego) oraz wyburzenie trybuny zachodniej i budowę ścianki szczelinowej pod budowę zachodniej. Pod koniec ubiegłego roku radni przegłosowali 30 000 000 PLN na dodatkowe prace związane z trybuną wschodnią - jakaś śpiewka o przekładaniu instalacji ze względu na brak budowy parkingów oraz ponad połowa kwoty na zmiany konstrukcyjne, których narobił Obtułowicz w projekcie względem dokumentacji przetargowej. Mimo dołożenia tych pieniędzy zrezygnowano jednak z wykończeniówki elewacji, z części kołowrotów (zaprojektowano ich 16, będzie 12), nie będzie telebimów, kiosków gastronomicznych.

ZIKIT podpisał umowę na budowę trybuny zachodniej na kwotę 153.277.565,68 PLN w kontrakcie było wykończenie przestrzeni przed trybunami N/S/W z płyt granitowych, podobnie jak ciąg pieszy ulicy Reymana. W przetargu nie było jednak IT (w tym monitoringu, kołowrotów, automatyki BMS, telebimów itd), nie było również kiosków gastronomicznych. Na początku tego roku radni dołożyli 75 000 000 PLN do budowy, a zrezygnowano z granitu na rzecz asfaltu, a jak się jeszcze teraz okazało, zrezygnowano nawet z nowego asfaltu przed trybunami N/S/W "bo stary jest dobry, a dziury zostaną załatane", chyba nie muszę informować, jak wygląda teraz przestrzeń przed tymi trybunami. Większość tych pieniędzy poszło PONOWNIE na zmiany konstrukcyjne względem dokumentacji przetargowej, tylko niecałe 25mln poszło na dodatkowe prace związane z montażem kołowrotów, IT, monitoringu nagłośnienia BMS i wyposażenia trybuny zachodniej (wyposażenie próbowano zrzucić na Wisłę).
Czytając wyciąg na co jest te 75mln, to te zmiany projektowe były związane z dodatkowymi słupami, stropami, klatkami schodowymi, wzmocnieniami, niektóre rzeczy wymieniono po kilka razy (z jakiej paki?), nazbierało się tego ponad 50mln PLN. Ja obserwując budowę nie zauważyłem, aby COKOLWIEK zmieniło się względem dokumentacji przetargowej - jest tyle samo klatek schodowych, stropów, słupów, wind itd, podobnie jest w wypadku trybuny wschodniej. W takim razie na co poszły te pieniądze? Gdzie do diabła wcięło 80mln PLN?
Do tego koszt trybuny wschodniej zmniejszył się, gdyż zrezygnowano z 2 masztów oświetleniowych, a podwieszenie tej części oświetlenia pod dachem jest tańsze, bo nie trzeba produkować tych masztów, odchodzi też ogromny koszt montażu - każdemu masztowi muszą asystować 2 dźwigi, ich praca tania nie jest.
Podobno pieniądze z granitu przeznaczono na obniżenie i instalację murawy - to koszt około 5-7mln PLN, jednak to nie zmienia sytuacji, że rozpłynęło się 80mln!
UM z Majchrem na czele sprzyja parchom, dlatego wydali na budowę stadionu Wisły ponad pół miliarda złotych.
Wydali tyle przez swoją nieudolność, głupotę i chciwość. Pytanie ile kasy rozeszło się po kieszeniach projektanta, z którym to podpisano nową umowę, dostał kolejny million i nagle znalazł 80% projektu trybuny zachodniej, do tego ma zapewne stały procent od kosztu całej inwestycji.
Nie mylcie nieudolności ze złą wolą.
To jest i to i to. Są nieudolni i brakuje w nich dobrej woli.
Gdyby mieli dobrą wolę, to pilnowaliby wykonawcy, ogłosiliby na czas przetargi, nie zrzucaliby kosztów na Wisłę, a sprawy trybuny północnej by już dawno nie było, podobnie jak kwestii telebimów, kiosków, elewacji. Czemu? Bo przy odrobinie dobrej woli prezydent kazałby dokończyć stadion jak zakłada projekt, lub budowę trybun bocznych przekazał ZISowi w 2008r, gdy widział cyrki z budową trybun N/S.
Gdzie jest dobra wola prezydenta i ZIKITu, skoro chcą ogromne koszta zrzucać na Wisłę, przy czym wyciągnąć od niej jeszcze ponad 5mln za operowanie obiektem, gdy Cracovia dostanie kompletny stadion za 1,5mln rocznie (a jeśli się dogadali o reklamie miasta, to płacić będą grosze)?
Dlaczego brakuje dobrej woli, aby przypilnować wykonawcy i terminów?

ZIKIT i Majchrowski prezentują takie stanowisko: "bierzcie co wam dają, dołóżcie 50mln na dokończenie, a jutro ma wpłynąć kasa za dzierżawę".

To jest cały ZIKIT, każdy śpiewa co innego. Telebimów nie będzie, to oficjalna wersja z odpowiedzi na interpelacje i pokazuje to rzeczywistość.
Odpowiedz cytując
Arapaho
Senior Member

Stary 10.08.2010, 16:04
Dobry polityk wydrukowałby posta PiotraG i poszedł do ogólnopolskiej TV i NIK -czym politycznie by zmiótł z ziemi obecnego prezydenta i wysłał na urlop cały zarząd ZiKiT-u.
Ciekawy przy ilu inwestycjach robią nas tak w ch...105 dodatkowych mln z czego może 20% na nowe rzeczy a reszta na jakieś czary mary,poprawki czegoś co powinno być a nie było a może było ale my o tym nie wiemy.To jest magia i biznes.Brakuje ci 5 kredek, daję ci 1 nową ale 1 tez zabieram, dokładam 2 nowe które miały być , ale ich nie było (podobno) ale tych 2 nie widać bo to takie pomocnicze,niewidzialne kredki.Liczba kredek sie zgadza przecież Plastuś będzie miał czym malować no a o to chodzi.
Co tam lud kupi wszystko- przyjdzie św.Mikolaj na jesieni obieca drapacze chmur,telebimy, figo fago i lud zaklaszcze uszami.
Odpowiedz cytując
medyk
Senior Member

Stary 10.08.2010, 19:45
ponawiam pytanie co MY kibice, klub skwk chcemy z tym zrobic? uważam ze sprawa kołowrotów przelała czare goryczy..
Dan Petrescu: "Jeżeli polscy piłkarze nie zmienią swojego podejścia do wykonywanego zawodu, takie wpadki będą się wam zdarzać coraz częściej"
Odpowiedz cytując
PhantomRanger
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 10.08.2010, 19:53
Coś mi się wydaje, że na stadion wrócimy dopiero w lutym. Pozytywem jest natomiast jego wygląd z perspektywy murawy, a i z trybun nie jest źle
"W meczach powinni dawać z siebie wszystko! Ze zmęczenia powinni rzygać, mdleć, z wysiłku narobić w spodnie, cokolwiek!"- ANDRZEJ IWAN
Odpowiedz cytując
picasso
Senior Member

Stary 10.08.2010, 19:53
jest dwanaście wejść na trybunę,czyli dwanaście wejść z ulicy?dobrze to rozkminilem?jeżeli dobrze,to czy wejścia z ulicy sa tak wąskie,że nie da sie postawić po dwa kołowrotki do jednego?czy tez te kołowrotki będą wewnatrz trybuny?
dziękuję za uwagę
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów