The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Sędzia
Senior Member

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 28.07.2010, 20:34
St@chu napisał(a):Wyświetl post
Ja wiem że się przyznał i czytałem także nieco o okolicznościach tej współpracy.

Chodzi mi wyłącznie o pejoratywny charakter uwagi kolegi wobec osoby, którą osobiście uważam za jedną z najbardziej wartościowych w tym rządzie...
Ja uważam, że takie osoby nie powinny brać w ogóle udziału w życiu publicznym.
Ale fakt, na tle mierności tej formacji politycznej, Boni się wybija.
Miała być demokracja, a tu każdy ma własne zdanie - Lech Wałęsa
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 29.07.2010, 07:18
Faktycznie pomyliłem się co do terminu, nazwy, ale kolega Drozd wyjaśnił o co mi chodziło odnośnie długu. W wiadomościach pojawiła się też np. informacja o tym, że ten wzrastający dług jest m.in. przyczyną rozbuchanej administracji Tuska, który zwiększył ją po objęciu przez PO rządów o kilkadziesiąt tysięcy nowych etatów. Pytanie dlaczego podatnicy mają zrzucać się na pensje kolesiów Tuska, który postanowił obdzielić posadkami swoich kumpli i ludzi z PO po wygranych wyborach ?
0 22
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 29.07.2010, 07:50
Ja wiem że się przyznał i czytałem także nieco o okolicznościach tej współpracy.

Chodzi mi wyłącznie o pejoratywny charakter uwagi kolegi wobec osoby, którą osobiście uważam za jedną z najbardziej wartościowych w tym rządzie...
A jak ma nie być pejoratywny, skoro facet był TW i przyznał się do tego dopiero, gdy miał okazje na 'fajne' stanowisko w XXI wieku, a nie na poczatku lat 90tych?
Habemus Dubletum

LEG14

White Star Awards w kategorii:

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Gwiaździsty
Senior Member

Stary 29.07.2010, 08:02
0 22 napisał(a):Wyświetl post
A jak ma nie być pejoratywny, skoro facet był TW i przyznał się do tego dopiero, gdy miał okazje na 'fajne' stanowisko w XXI wieku, a nie na poczatku lat 90tych?
Dokładnie tak, a do tego czasu łgał bezczelnie i płakał jaką mu krzywdę robią "niegodziwcy", którzy o tym fakcie zaczęli mówić głośno. I siedział spokojnie na 4 literach gdy tych "niegodziwców" zaczęto publicznie opluwać w mediach, gdy stali się przedmiotem niewybrednych drwin, gdy robiono z nich wariatów, oszołomów za to, że ujawnili prawdę. Ale jak wiadomo prawda jest w pewnych kręgach niewygodna.
Sędzia
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 29.07.2010, 08:27
http://wiadomosci.onet.pl/2203649,11...wili,item.html

Cytat:
Zdaniem Jolanty Fedak zapowiadana w prasie podwyżka składki rentowej do ZUS nie będzie dobrym pomysłem. - Niska składka rentowa podtrzymała popyt w kryzysie, uratowała nas w najważniejszym momencie - powiedziała Fedak w "Sygnałach Dnia".
Znowu o szkodliwej polityce gospodarczej rządu PiS.
Miała być demokracja, a tu każdy ma własne zdanie - Lech Wałęsa
St@chu
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 29.07.2010, 08:41
Drozd napisał(a):Wyświetl post
W czasach PiS spadł przyrost długu i nie odwracaj kota ogonem bo kolega Gwieździsty nie jest marszałkiem sejmu ani kandydatem na Prezydenta że nie powinien się pomylić w tych sprawach. Czyli skoro spadł przyrost długu to deficyt !! ZMALAŁ. Do 17,5 mld. Czyli był trzy razy mniejszy niż teraz. Za czasów rządów fachowców )

Standard światowy ? )))) Leżę, jakby Lech Kaczyński chciał wieszać swoje podobizny we wszystkich ambasadach pierwszy byś się zapluł. I to nie jest moje przypuszczenie )))

Co zrobił Boni? BYŁ TW !!! Czyli składał raporty tym którzy przez 5o lat gnębili Polaków. To twoim zdaniem nic? Sama chęć współpracy powinna dyskwalifikować jak w każdym normalnym kraju. Patrz Czechy albo Węgry.

A co to wstyd być Żyd? Co ty antysemita jesteś? Jak mnie mówią Polak to wstydzę się ewentualnie za Tuska że plugawi moje imię.
1. Rząd fachowców? Możesz wskazać jakiś, bo chyba nie wiesz o czym piszesz... Lepper? Giertych? Lipiec? Dorn? Mojzesowicz? A może Jasiński 'najwybitniejszy' minister skarbu w historii. No chyba, że Anna Fotyga...

2. To że deficyt spadł to zasługa cyklu koniunkturalnego... Jeśli już komuś przypisywać zasługi za tak duży wzrost to prędzej rządom SLD i temu, że zrealizowano kilka (niestety tylko kilka) reform z planu Hausnera...

3. W czasie tak dużego wzrostu powinno się doprowadzić budżet do stanu zrównoważonego. Nie trudno też wyobrazić sobie sytuację nadwyżki budżetowej. Cykl koniunkturalny to zjawisko naturalne i odpowiedzialny rząd świadom takiej kolei rzeczy, że po wzroście przychodzi spadek, powinnien ograniczyć wydatki i ogólne rozdawnictwo państwowe. Jest to okres, w którym stać go na koszty związane z reformami dającymi w dłuższym okresie znaczne oszczędności, jak np. reforma emerytur.

Ale jako że ówczesny rząd miał świadomość, że po nich przyjdzie kto inny, to miał głęboko w poważaniu późniejszy stan polskiej gospodarki... I deficyt na opisanym przez Ciebie poziomie bynajmniej żadnym zaszczytem nie jest, bo wciąż przyczynia się do wzrostu naszego długu publicznego...

4. Temat zdjęcia w ambasadzie ani mnie ziębi, ani grzeje. W ogóle nie widzę sensu zajmowania się tym tematem. Jak ktoś zauważył typowy temat zastępczy...

5. A co do Boniego... To pozwolę sobie na takie stwierdzenia, że na jego miejscu i w jego sytuacji zrobiłbym podobnie. Z tego co czytałem jego "działalność", jako TW nic tej służbie nie dała i nikomu nie zaszkodziła, nie widzę więc powodu, aby go w ten sposób osądzać i nie zmienia to w ogóle obrazu jego osoby w moich oczach. Rodzina rzecz święta i jeśli (w co wierzę ) tak jak mówi zrobił to by chronić własnie rodzinę to ja na jego miejscu postąpiłbym podobnie (uwzględniając wcześniejszą uwagę, że jego działania nikomu szkody nie wyrządziły). Mam zaufanie do tego człowieka, bo jego służba publiczna przekonuje mnie, że wart jest tego zaufania.

6. A co do Żyda to proponuję poczytać co nieco wypowiedzi kolegi, którego bronisz... O Żydach właśnie i o Bartoszewskim...

Gwiaździsty napisał(a):
Faktycznie pomyliłem się co do terminu, nazwy, ale kolega Drozd wyjaśnił o co mi chodziło odnośnie długu. W wiadomościach pojawiła się też np. informacja o tym, że ten wzrastający dług jest m.in. przyczyną rozbuchanej administracji Tuska, który zwiększył ją po objęciu przez PO rządów o kilkadziesiąt tysięcy nowych etatów. Pytanie dlaczego podatnicy mają zrzucać się na pensje kolesiów Tuska, który postanowił obdzielić posadkami swoich kumpli i ludzi z PO po wygranych wyborach ?
Może jakieś konkrety... Bo coś mam wrażenie, że Ci się partie pomyliły. Szczególnie, że dla mnie wiadomości są równie obiektywnym źródłem wiedzy, co dla Ciebie Gazeta Wyborcza. Generalnie smutna prawda jest taka, że każda kolejna partia robi dokładnie to samo. Choć mam wrażenie, że za PiS wyglądało to jednak gorzej i zostało zrobione dużo szybciej...

Co do samej administracji to czytałem ostatnio pewną pracę naukową na ten temat mówiącą, że każda próba wprowadzenia dużych cięć w administracji kończy się jeszcze większym jej rozrostem. Potrzeba nam dużej reformy całego systemu administracyjnego, być może wprowadzenia e-urzędów będzie krokiem właśnie w tym kierunku, ale czy zda to egzamin...
cpc
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 29.07.2010, 08:49
Sędzia napisał(a):Wyświetl post
Ja uważam, że takie osoby nie powinny brać w ogóle udziału w życiu publicznym.
Ale fakt, na tle mierności tej formacji politycznej, Boni się wybija.
Wybija się bo pewnie razem z W. Pawlakiem najlepiej orientują się w sytuacji fiskalnej państwa. Ale tak na prawdę co on może W ciągu ostatnich 3 lat liczba urzędników zwiększyła się o 40 tys osób, państwo bezsensownie trwoni kasę na różne pierdoły bo trzeba się podlizać tym czy owym wyborcom. Ile w Polsce jest inwestycji typu stadion Wisły Przepłaconych, źle wykonanych itd... On tego nie zmieni, od tego jest rząd. Tylko dla mnie akurat różnica między PO a PiS w tym wzgledzie jest nie duża na korzyść PiS ale nie na tyle duża aby rozwiązać problem nie doraźnie a kompleksowo.
Oby PO jednak nie podniosło podatków dla naszego wspólnego dobra.

Przy okazji polecam wywiad z prezesem Instytutu Misesa. Można się sporo dowiedzieć o aktualnej sytuacji gospodarczej na świecie.
http://www.bankier.pl/wiadomosc/O-wo...a-2178480.html

Pozdrawiam
0 22
Senior Member

Stary 29.07.2010, 08:53
5. A co do Boniego... To pozwolę sobie na takie stwierdzenia, że na jego miejscu i w jego sytuacji zrobiłbym podobnie. Z tego co czytałem jego "działalność", jako TW nic tej służbie nie dała i nikomu nie zaszkodziła, nie widzę więc powodu, aby go w ten sposób osądzać i nie zmienia to w ogóle obrazu jego osoby w moich oczach. Rodzina rzecz święta i jeśli (w co wierzę ) tak jak mówi zrobił to by chronić własnie rodzinę to ja na jego miejscu postąpiłbym podobnie (uwzględniając wcześniejszą uwagę, że jego działania nikomu szkody nie wyrządziły). Mam zaufanie do tego człowieka, bo jego służba publiczna przekonuje mnie, że wart jest tego zaufania.
Niestety nadal nie rozumiesz. Nie ma pretensji do niego o sam fakt donoszenia. Został postawiony w sytuacji praktycznie bez wyjscia (jezeli to prawda co mówił), gdzie pewnie wszyscy poza bohaterskimi hardcorami zachowaliby się tak samo. Tutaj nie ma pretensji. Szantaż na rodzinie jest masakrą i ciężko mieć pretensje do człowieka, ze go łamie.

Ale jest druga kwestia, której starasz się nie zauważać. Boni przyznał się do tego DOPIERO 20-30 lat po fakcie, gdy MUSIAŁ żeby dostać intrante stanowisko. Natomiast w latach 90tych się NIE PRZYZNAŁ, gdy latały plotki na ten temat, a osoby rozprowadzajace plotki byly nazywane zoologicznymi komuchami i niegodziwcami.

I to zmienia ocene postaci, bo znaczy, że jednak jest oportunistą i postacia wątpliwą moralnie. Niech będzie sklepikarzem, niech bedzie biznesmenem, niech bedzie nawet lekarzem. Ale nie politykiem, nauczycielem, pracowinikiem administracji publicznej etc.

Sory gregory.
Habemus Dubletum

LEG14

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Gwiaździsty
Senior Member

Stary 29.07.2010, 09:38
Tak czytam i tylko śmiać mi się chce:
Cytat:
Stara już wyświechtana bajeczka każdego donosiciela SB dla naiwnych ludzi. Czyli "został zmuszony ale nikomu krzywdy nie zrobił". To już staje się nudne. 99 % konfidentów SB broni się w ten sam sposób.
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 29.07.2010, 09:48
1. Rząd fachowców? Możesz wskazać jakiś, bo chyba nie wiesz o czym piszesz... Lepper? Giertych? Lipiec? Dorn? Mojzesowicz? A może Jasiński 'najwybitniejszy' minister skarbu w historii. No chyba, że Anna Fotyga...

2. To że deficyt spadł to zasługa cyklu koniunkturalnego... Jeśli już komuś przypisywać zasługi za tak duży wzrost to prędzej rządom SLD i temu, że zrealizowano kilka (niestety tylko kilka) reform z planu Hausnera...

3. W czasie tak dużego wzrostu powinno się doprowadzić budżet do stanu zrównoważonego. Nie trudno też wyobrazić sobie sytuację nadwyżki budżetowej. Cykl koniunkturalny to zjawisko naturalne i odpowiedzialny rząd świadom takiej kolei rzeczy, że po wzroście przychodzi spadek, powinnien ograniczyć wydatki i ogólne rozdawnictwo państwowe. Jest to okres, w którym stać go na koszty związane z reformami dającymi w dłuższym okresie znaczne oszczędności, jak np. reforma emerytur.

Ale jako że ówczesny rząd miał świadomość, że po nich przyjdzie kto inny, to miał głęboko w poważaniu późniejszy stan polskiej gospodarki... I deficyt na opisanym przez Ciebie poziomie bynajmniej żadnym zaszczytem nie jest, bo wciąż przyczynia się do wzrostu naszego długu publicznego...

4. Temat zdjęcia w ambasadzie ani mnie ziębi, ani grzeje. W ogóle nie widzę sensu zajmowania się tym tematem. Jak ktoś zauważył typowy temat zastępczy...

6. A co do Żyda to proponuję poczytać co nieco wypowiedzi kolegi, którego bronisz... O Żydach właśnie i o Bartoszewskim...

Może jakieś konkrety... Bo coś mam wrażenie, że Ci się partie pomyliły. Szczególnie, że dla mnie wiadomości są równie obiektywnym źródłem wiedzy, co dla Ciebie Gazeta Wyborcza. Generalnie smutna prawda jest taka, że każda kolejna partia robi dokładnie to samo. Choć mam wrażenie, że za PiS wyglądało to jednak gorzej i zostało zrobione dużo szybciej...

Co do samej administracji to czytałem ostatnio pewną pracę naukową na ten temat mówiącą, że każda próba wprowadzenia dużych cięć w administracji kończy się jeszcze większym jej rozrostem. Potrzeba nam dużej reformy całego systemu administracyjnego, być może wprowadzenia e-urzędów będzie krokiem właśnie w tym kierunku, ale czy zda to egzamin...
1. Gdzieżbym śmiał nazywać kogoś z rządu PiS fachowcem ). Chodziło mi o Tuska, Schetyne, Vincenta, Fedak, Kopacz itd. tacy fachowcy a cały czas mają pecha do cyklu koniunkturalnego )) Co dostaną władze to przychodzi kryzys. Przeklęci jacyś czy co?

2. Czyli Polska zielona wyspa to zasługa PiS, a skutki rządów PO pojawią się już niedługo. Dlatego chłopaki szukają kasy w kieszeniach obywateli bo tylko oni wiedzą co się dzieje i w jakiej dupie jesteśmy.

3. )) Nadwyżki budżetowej? Nie kompromituj się, który rząd przez 20 lat nie miał deficytu? ŻADEN !! Który miał najmniejszy deficyt? PiS. Który miał największy deficyt? AWS-UW oraz PO. Dlatego nie pitol o równoważeniu budżetu bo Vincent żeby w ubiegłym roku podreperować statystyki handlował walutą jak konik pod pewexem. Wczoraj mówił o tym Pawlak najpierw sprzedał 2 mld euro później kupił, normalnie kto handluje ten żyje. Pytanie co by było jakby kurs poszedł w drugą stronę? To ma być równoważenie budżetu? To ma być fachowiec? )))

4. Nie grzeje cie? No co ty powiesz. To kto ten temat zastępczy podrzucił i po co. Dokładnie tak jak z krzyżem pod pałacem. PO wymyśla kretynizm nikomu do szczęścia nie potrzebny a tacy jak Ty czują się w obowiązku tego kretynizmu bronić ) bo to pomysł "naszego gajowego" brutalnie atakowany przez PiSiorów.

5. A skąd ty wiesz czy na podstawie jego donosów nikomu na chatę nie wjechali? Kuklińskiemu KGB zamordowało dwóch synów, a mimo to uważał ze zrobił co powinien. Wszystko zależy jakie wartości wyznajesz. Gdyby wszyscy byli szpiclami dla dobra własnej rodziny mielibyśmy Wenecję z XVI wieku i biegałbyś po ulicy w masce. Masz zaufanie do kogoś kto dla dobra własnej rodziny donosi na rodzinę innych? Ciekawy z Ciebie przypadek.

6. Bartoszewski to prosty chłop którego nie wiadomo dlaczego wypuszczono z Oświęcimia. Robienie z niego bohatera w sytuacji kiedy np. rotmistrz Pilecki jest anonimowy to zwyczajne świństwo. Acha jeszcze jedno. Czy twój zaufany Boni uratował by w czasie wojny żyda, czy w trosce o rodzinę sprzedał by go gestapo?

Taaa analiza bardzo trafna ) to tak jak z odchudzaniem każda próba kończy sie efektem JOJO ). Bardzo mądre analizy czytasz. Tusk miał zmniejszyć ilość urzędasów dobrze pamiętam więc to kolejna ściema cudaka którą musisz usprawiedliwić ) Powodzenia.
Hej Nasz TS !!
MCDave
Звезда изнад свега

Od: 07.2005

Stary 29.07.2010, 10:48
http://zachodniopomorskie.platforma....ska&Itemid=198

Dobre Widać że IQ nie jest wymagane w partiach rządzących.
После пада устајем. Никад не одустајем. Јачи постајем. До краја остајем.
St@chu
Senior Member

Stary 29.07.2010, 11:00
1. Gdzieżbym śmiał nazywać kogoś z rządu PiS fachowcem ). Chodziło mi o Tuska, Schetyne, Vincenta, Fedak, Kopacz itd. tacy fachowcy a cały czas mają pecha do cyklu koniunkturalnego )) Co dostaną władze to przychodzi kryzys. Przeklęci jacyś czy co?
Jeśli Rostowski nie jest fachowcem to wskaż tych rzekomych fachowców z rządu PiS, bo sprytnie przed tym pytaniem uciekłeś... A jeśli chodzi o minister Kopacz to uważam ją za jednego z najlepszych ministra zdrowia po 89 roku. Zgodzę się natomiast co do Fedak... Tej pani i jej pomysłów w większości nie trawie.

Cytat:
2. Czyli Polska zielona wyspa to zasługa PiS, a skutki rządów PO pojawią się już niedługo. Dlatego chłopaki szukają kasy w kieszeniach obywateli bo tylko oni wiedzą co się dzieje i w jakiej dupie jesteśmy.
Jeśli już chciałbyś w ten sposób analizować to powinieneś raczej wysnuć wniosek, że rządy PiS doprowadziły nas do tak ogromnego spadku wzrostu PKB...

W każdym razie i jeden i drugi wniosek jest błędny. Nie mamy bowiem obecnie do czynienia z normalnym cyklem koniunkturalnym.

Cytat:
3. )) Nadwyżki budżetowej? Nie kompromituj się, który rząd przez 20 lat nie miał deficytu? ŻADEN !! Który miał najmniejszy deficyt? PiS. Który miał największy deficyt? AWS-UW oraz PO. Dlatego nie pitol o równoważeniu budżetu bo Vincent żeby w ubiegłym roku podreperować statystyki handlował walutą jak konik pod pewexem. Wczoraj mówił o tym Pawlak najpierw sprzedał 2 mld euro później kupił, normalnie kto handluje ten żyje. Pytanie co by było jakby kurs poszedł w drugą stronę? To ma być równoważenie budżetu? To ma być fachowiec? )))
Żaden rząd nie miał też takiego wzrostu i tak dobrej okazji do zrównoważenia budżetu... Ale rozumiem, że dla Ciebie nie ma takiego pojęcia jak zrównoważony budżet i deficyt to coś naturalnego, co zawsze powinno nam towarzyszyć... Otóż nie... Szczególnie w naszej sytuacji fiskalnej.

A z tym małym deficytem to już wyjaśniłem z czego to wynika... Szczególnie, że spadek stosuknu długu w PKB do wzrostu samego PKB był, w czasie tak dobrej koniunktury za rządów PiS, niewystarczający.

Te uśmiechy to tak rozumiem, żeby wzmocnić efekt? Ale jak lubisz to śmiej się ze swoich żartów... Zasadniczo mi to nie przeszkadza...

Cytat:
4. Nie grzeje cie? No co ty powiesz. To kto ten temat zastępczy podrzucił i po co. Dokładnie tak jak z krzyżem pod pałacem. PO wymyśla kretynizm nikomu do szczęścia nie potrzebny a tacy jak Ty czują się w obowiązku tego kretynizmu bronić ) bo to pomysł "naszego gajowego" brutalnie atakowany przez PiSiorów.
Jeśli chodzi o krzyż to akurat temat jest lansowany zdecydowanie bardziej przez obóz PiS... Ambasady pojawiły się i znikły. I dokładnie taki sam proces zaszedł u mnie. Przeczytałem tą informację, uznałem za nieistotną i nie zajmuję się tym... Naprawdę mam ważniejsze sprawy niż roztrząsanie, czy zdjęcie Komorowskiego w ambasadzie jest ok, czy nie jest ok.

Cytat:
5. A skąd ty wiesz czy na podstawie jego donosów nikomu na chatę nie wjechali? Kuklińskiemu KGB zamordowało dwóch synów, a mimo to uważał ze zrobił co powinien. Wszystko zależy jakie wartości wyznajesz. Gdyby wszyscy byli szpiclami dla dobra własnej rodziny mielibyśmy Wenecję z XVI wieku i biegałbyś po ulicy w masce. Masz zaufanie do kogoś kto dla dobra własnej rodziny donosi na rodzinę innych? Ciekawy z Ciebie przypadek.
Oskarżasz kogoś to przedstaw dowody... Ja nie mam powodu, żeby nie wierzyć jemu i ogólno dostępnym informacją na ten temat, ale rozumiem, że miło tak po kimś jechać. Ogólnie PiS i jego zwolennicy w znaczej większości lubują się w mieszaniu z błotem autorytetów. Począwszy od Wałęsy, a na Bartoszewskim skończywszy...

Co powiesz na całkowite zaniechanie prywatyzacji przez PiS, która to przyczyniła się do wzrostu długu publicznego w okresie jego rządów i co za tym idzie także w kolejnych okresach...

Co powiesz na blokowanie przez PiS reformy emerytur pomostowych, które dały znaczne oszczędności w państwowej kasie i nieco zracjonalizowały wiek końca aktywności zawodowej Polaków, który i tak wciąż jest szalenie niski...

A tak swoją drogą to gdzie te 3 miliony mieszkań? Albo może co Jarosław Kaczyński i jego rząd zrobili dla poprawy stanu finansów publicznych...?

A wracając do zmniejszania administracji to może powiesz mi kto powołał do życia Ministerstwa Gospodarki Morskiej tylko po to, aby móc tam obsadzić ludzi z koalicyjnej partii, bo akurat potrzebowali kilku etatów? Kto zapewnił wysokie stanowiska swoim kolesiom, jak Kryże, Jasiński, Netzel, Kruk, Urbański...

O tym sławetnym już sterowaniu prokuraturom, ogłaszaniu kto kogo zabił i kogo już nie zabije nawet nie będę wspominał... Ale prawo i sprawiedliwość wiadomo po czyjej stronie leży... Jeśli jakiś sąd, czy nawet Trybunał Konstytucyjny pozwoli sobie stwierdzić inaczej to znaczy ni mniej ni więcej tylko, że tkwi po uszy w układzie...

Ja chyba jestem niereformowalny (przynajmniej w stronę PiS) i pozostanę sobie stojąc tam gdzie kiedyś stało ZOMO.
Drozd
Senior Member

Stary 29.07.2010, 16:20
Jeśli Rostowski nie jest fachowcem to wskaż tych rzekomych fachowców z rządu PiS, bo sprytnie przed tym pytaniem uciekłeś... A jeśli chodzi o minister Kopacz to uważam ją za jednego z najlepszych ministra zdrowia po 89 roku. Zgodzę się natomiast co do Fedak... Tej pani i jej pomysłów w większości nie trawie.

Jeśli już chciałbyś w ten sposób analizować to powinieneś raczej wysnuć wniosek, że rządy PiS doprowadziły nas do tak ogromnego spadku wzrostu PKB...

W każdym razie i jeden i drugi wniosek jest błędny. Nie mamy bowiem obecnie do czynienia z normalnym cyklem koniunkturalnym.

Żaden rząd nie miał też takiego wzrostu i tak dobrej okazji do zrównoważenia budżetu... Ale rozumiem, że dla Ciebie nie ma takiego pojęcia jak zrównoważony budżet i deficyt to coś naturalnego, co zawsze powinno nam towarzyszyć... Otóż nie... Szczególnie w naszej sytuacji fiskalnej.

A z tym małym deficytem to już wyjaśniłem z czego to wynika... Szczególnie, że spadek stosuknu długu w PKB do wzrostu samego PKB był, w czasie tak dobrej koniunktury za rządów PiS, niewystarczający.

Te uśmiechy to tak rozumiem, żeby wzmocnić efekt? Ale jak lubisz to śmiej się ze swoich żartów... Zasadniczo mi to nie przeszkadza...

Jeśli chodzi o krzyż to akurat temat jest lansowany zdecydowanie bardziej przez obóz PiS... Ambasady pojawiły się i znikły. I dokładnie taki sam proces zaszedł u mnie. Przeczytałem tą informację, uznałem za nieistotną i nie zajmuję się tym... Naprawdę mam ważniejsze sprawy niż roztrząsanie, czy zdjęcie Komorowskiego w ambasadzie jest ok, czy nie jest ok.

Oskarżasz kogoś to przedstaw dowody... Ja nie mam powodu, żeby nie wierzyć jemu i ogólno dostępnym informacją na ten temat, ale rozumiem, że miło tak po kimś jechać. Ogólnie PiS i jego zwolennicy w znaczej większości lubują się w mieszaniu z błotem autorytetów. Począwszy od Wałęsy, a na Bartoszewskim skończywszy...

Co powiesz na całkowite zaniechanie prywatyzacji przez PiS, która to przyczyniła się do wzrostu długu publicznego w okresie jego rządów i co za tym idzie także w kolejnych okresach...

Co powiesz na blokowanie przez PiS reformy emerytur pomostowych, które dały znaczne oszczędności w państwowej kasie i nieco zracjonalizowały wiek końca aktywności zawodowej Polaków, który i tak wciąż jest szalenie niski...

A tak swoją drogą to gdzie te 3 miliony mieszkań? Albo może co Jarosław Kaczyński i jego rząd zrobili dla poprawy stanu finansów publicznych...?

A wracając do zmniejszania administracji to może powiesz mi kto powołał do życia Ministerstwa Gospodarki Morskiej tylko po to, aby móc tam obsadzić ludzi z koalicyjnej partii, bo akurat potrzebowali kilku etatów? Kto zapewnił wysokie stanowiska swoim kolesiom, jak Kryże, Jasiński, Netzel, Kruk, Urbański...

O tym sławetnym już sterowaniu prokuraturom, ogłaszaniu kto kogo zabił i kogo już nie zabije nawet nie będę wspominał... Ale prawo i sprawiedliwość wiadomo po czyjej stronie leży... Jeśli jakiś sąd, czy nawet Trybunał Konstytucyjny pozwoli sobie stwierdzić inaczej to znaczy ni mniej ni więcej tylko, że tkwi po uszy w układzie...

Ja chyba jestem niereformowalny (przynajmniej w stronę PiS) i pozostanę sobie stojąc tam gdzie kiedyś stało ZOMO.
Tak masz racje Rostowski handlując waluta na przełomie roku żeby podreperować budżet zwyczajnie błysnął fachowością. Kopacz "przesialiśmy ziemię na metr" też świeci przykładem na każdym kroku. Dlaczego od 09' NFZ nie refunduje znieczulenia dla rodzących kobiet? Religa, Gilowska to widać nie fachowcy bo w PO nie pasowali, ciekawe dlaczego ?

PKB kolego to wartość produkcji kraju w DANYM ROKU czyli w warunkach stworzonych przez aktualnie rządzących. Czy może rządzący nie maja wpływu na nic? To poco taki nic nie mogący rząd? Zasługa PiS jest taka że jak PKB zaczął spadać to spadł do poziomu 1,5% a nie - 15% tak jak na Litwie. Pamiętam jak PO płakało że u nas tylko 6% wzrostu a na Litwie 15%. Że PiS nie wykorzystuje koniunktury. Co ty mi będziesz wyrokował co było wystarczające a co nie? Na jakiej podstawie? Takiej ze Litwa miała 15? Nie ośmieszaj się.

Zrównoważony budżet? Kto był bliżej PiS -17 czy PO - 50? Więc czepiaj się Tuska. I nie pitol o koniunkturze bo jak juz pisałem PO ma wyjątkowego pecha do koniunktury. Co zaczynają rządzić to nagle kryzys. Żeby nie było
http://gielda.onet.pl/wig20,18649,10...rofile-wykresy wybory w 07' były chyba 27 X, popatrz na wykres naszej Polskiej giełdy. Przypominam ze o światowym kryzysie nikt wtedy nie myślał. A nasi inwestorzy juz zaczęli uciekać z kasą. Czyżby bali sie reform cudaka?

Krzyż przeszkadzał Komorowskiemu!! Gdyby nie on nie byłoby tematu!!

) 3 mln mieszkań? w czasie rządów PiS oddawano 700 000 mieszkań rocznie. Pomnóż sobie razy cztery to ci wyjdzie. Wiesz ile wynosi w Polsce średnia długość zycia mężczyzn? 71 lat. Czyli masz sześć lat emerytury za 40 lat pracy naprawdę sielanka.

Co ci się ministerstwo gospodarki morskiej nie podoba? Mamy 500 km linii brzegowej i za czasów PiS mieliśmy jeszcze trzy stocznie. Chyba to wystarcza za uzasadnienie. PO nie stworzyło żadnego nowego ministerstwa a urzędasów nowych na zatrudniali, to ci nie przeszkadza że tworzą niepotrzebne stanowiska byle tylko wyciągać kasę z budżetu?

Czego prywatyzacji? Skoro nic już nie ma. Przecież szpitali prywatyzować nie chcą. Lasy? drogi? koleje? co jeszcze? Kto potem będzie pilnował żeby "nowy właściciel" nie zarabiał na czymś do czego nie włożył ani grosza. Czy staleksport wybudował A4 że teraz pobiera opłaty? Nie, jakiś frajer im tą A4 sprzedał za frytki. I ty masz pretensje że ktoś nie chce takiej prywatyzacji. Gratulacje.

PO jest fachowe ale pechowe. Bardzo chcą ale nic im nie wychodzi no chyba że wyciąg Sobiesiaka, albo szkolenia Misiaka. Mnie jednak takie "sukcesy" nie przekonują i tak jak Boni to szpicel, tak cudak to oszust. Choćby mi Bartoszewski, Wajda i święty turecki tłumaczyli że jest inaczej jakoś nie mogę się przekonać. Ty natomiast stojąc tam gdzie stało ZOMO dokładnie powielasz ich retorykę. PiS to wichrzyciele, bumelanci i wrogowie partii rządzącej trzeba ich wyeliminować bo infekują zdrowa tkankę społeczną. )
Hej Nasz TS !!
fan1906
Senior Member

Od: 07.2004

Stary 29.07.2010, 16:33
[QUOTE=Drozd;946923]Tak masz racje PKB kolego to wartość produkcji kraju w DANYM ROKU czyli w warunkach stworzonych przez aktualnie rządzących. Czy może rządzący nie maja wpływu na nic? To poco taki nic nie mogący rząd? Zasługa PiS jest taka że jak PKB zaczął spadać to spadł do poziomu 1,5% a nie - 15% tak jak na Litwie. Pamiętam jak PO płakało że u nas tylko 6% wzrostu a na Litwie 15%. Że PiS nie wykorzystuje koniunktury. Co ty mi będziesz wyrokował co było wystarczające a co nie? Na jakiej podstawie? Takiej ze Litwa miała 15? Nie ośmieszaj się.

ja pierdo.... debilizm.. czysty debilizm nawet nie wiesz o czym ty piszesz...
w dupie mam wasze polityczne animozje....
ale jak czytam takie bzdury to mnie zalewa ...
PKB to nie jest widzi mi sie danego Rządu , ma na to wiele czynników.. i nie wystarczy tu powiedzieć że to jest zasługą tego czy też nie Tego lub innego rządu..
Nie jesteśmy wysepką .. Nasza gospodarka jest ściśle powiązana z innymi rynkami..
to co podejmie obecna rząd bedzie miało wpływ na sytuacje makroekonomiczną na inne rządy...
i nie ma tu co sobie przypisywać zasług lub obwiniać z obu stron.
To że pis miał takie a nie inne wyniki gospodarcze nie było jego zasługą a poprzedników i sytuacji gospodarczej na świecie..
a że to zjeb....ał to inna sprawa...
Drozd
Senior Member

Stary 29.07.2010, 17:01
[QUOTE=fan1906;946928]
Tak masz racje PKB kolego to wartość produkcji kraju w DANYM ROKU czyli w warunkach stworzonych przez aktualnie rządzących. Czy może rządzący nie maja wpływu na nic? To poco taki nic nie mogący rząd? Zasługa PiS jest taka że jak PKB zaczął spadać to spadł do poziomu 1,5% a nie - 15% tak jak na Litwie. Pamiętam jak PO płakało że u nas tylko 6% wzrostu a na Litwie 15%. Że PiS nie wykorzystuje koniunktury. Co ty mi będziesz wyrokował co było wystarczające a co nie? Na jakiej podstawie? Takiej ze Litwa miała 15? Nie ośmieszaj się.

ja pierdo.... debilizm.. czysty debilizm nawet nie wiesz o czym ty piszesz...
w dupie mam wasze polityczne animozje....
ale jak czytam takie bzdury to mnie zalewa ...
PKB to nie jest widzi mi sie danego Rządu , ma na to wiele czynników.. i nie wystarczy tu powiedzieć że to jest zasługą tego czy też nie Tego lub innego rządu..
Nie jesteśmy wysepką .. Nasza gospodarka jest ściśle powiązana z innymi rynkami..
to co podejmie obecna rząd bedzie miało wpływ na sytuacje makroekonomiczną na inne rządy...
i nie ma tu co sobie przypisywać zasług lub obwiniać z obu stron.
To że pis miał takie a nie inne wyniki gospodarcze nie było jego zasługą a poprzedników i sytuacji gospodarczej na świecie..
a że to zjeb....ał to inna sprawa...
Co zjeb...ał? Konkretnie.
Co ty pieprzysz o widzi mi sie? Patrzyłeś na wykres giełdy? Dlaczego poleciała na łeb jak tylko podano wyniki wyborów w 07'? Bo ci co znają Tuska z KLD wiedzieli że będzie już tylko gorzej. W czym jest ściśle powiązana nasza gospodarka? Handlowo mamy deficyt czyli więcej kupujemy niż sprzedajemy. Jak jest kryzys wszystko tanieje czyli powinniśmy na kryzysie zarabiać, w przeciwieństwie do Niemiec które więcej sprzedają niż kupują.
Takim pieprzeniem ze za wyniki gospodarcze nie odpowiada rząd który rządzi możesz mydlić oczy dzieciom w przedszkolu. Kto się pokazywał na tle zielonej mapy? Dlatego nie rozśmieszaj mnie proszę.
Hej Nasz TS !!
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 29.07.2010, 17:35
Drozd co Ty za przeproszeniem p***!

Najpierw poczytaj a później zacznij udzielać się w tym temacie. Jakie 700 tys. mieszkań w ciągu roku? Wybacz, ale od roku piszę magisterkę o rynku mieszkanowym w Polsce, a Ty piszesz tu wierutne bzdury. Jak można dyskutować z kimś kto wywala jakąś liczbę z kosmosu i broni jeszcze tego? Zwykły populizm i brak wiedzy.

Najpierw przestudiuj ten wykres:

A później zapoznaj się z tym, żeby dowiedzieć się jak mało budujemy mieszkań i ile razy większe są potrzeby mieszkaniowe Polaków.
http://www.rpo.gov.pl/pliki/12506890560.pdf

Jak już przeczytasz to możesz wrócić do dyskusji.
pan_premier
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 29.07.2010, 17:59
MCDave napisał(a):Wyświetl post
http://zachodniopomorskie.platforma....ska&Itemid=198

Dobre Widać że IQ nie jest wymagane w partiach rządzących.
ona zamiesciła to tez na swojej stronie
Ci kibice potrafią uczynić niesamowity kocioł rytmicznie uderzając nogami - informuje Wojciech Łobodziński, który grał na tym obiekcie z reprezentacją Polski.
harthausen
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 29.07.2010, 18:27
trzeba to sobie skopiować, bo jak ktoś to z wierchuszki Peło przeczyta to każe usunąć i ślad zniknie

Taką mamy klasę polityczną, widać zasłużyliśmy. Obojętnie, czy to platformersi czy pisiorki . Do polityki się pchają z tych samych powodów co działacze do polskiej piłki. Łatwy szmal i nie do wykopania.

Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 30.07.2010, 07:47
No popatrz Stachu, podatków nie podniosą:

Cytat:
Prawdopodobnie czeka nas podwyżka podstawowej stawki VAT - z 22 do 23 proc. Przejściowa, na trzy lata. To oznacza, że zdrożeją nowe samochody, mieszkania, telewizory, komputery, ubrania i większość usług. Nie zmienią się natomiast preferencyjne stawki VAT - 3 i 7 proc. Nie zdrożeją więc m.in. żywność i leki. Wedle różnych szacunków dzięki podwyżce budżet zyska od 4 do nawet 7 mld zł rocznie. To zależy od kondycji gospodarki.

Na 3 lata Chyba już wiedzą kto będzie rządził za 3 lata niezły świniak
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
St@chu
Senior Member

Stary 30.07.2010, 08:16
Sorry Drozd, ale to co piszesz o gospodarce to takie ogromne bzdury, że nie będę tego nawet komentował...

Już Ci widzę ktoś wytknął populizm dotyczący mieszkań...

A to co piszesz o PKB zakrawa o kpinę...

Także podziękuję za dotychczasową dyskusję i dalszej nie będę podejmował...
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 30.07.2010, 08:28
Jeśli wrzucą ten wyższy VAT to oznacza to, że Vincent - deweloper z centrum Budapesztu jest tak słabym ekonomistą jak mi się pierwotnie wydawało. Póki ci amatorzy z PO i PiS-u nie opuszczą naszej sceny politycznej nie pójdę głosować na żadną partię.
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 30.07.2010, 08:29
Cytat:
Prawdopodobnie czeka nas podwyżka podstawowej stawki VAT - z 22 do 23 proc. Przejściowa, na trzy lata. To oznacza, że zdrożeją nowe samochody, mieszkania, telewizory, komputery, ubrania i większość usług. Nie zmienią się natomiast preferencyjne stawki VAT - 3 i 7 proc. Nie zdrożeją więc m.in. żywność i leki. Wedle różnych szacunków dzięki podwyżce budżet zyska od 4 do nawet 7 mld zł rocznie. To zależy od kondycji gospodarki.
Eeee no to dziękujemy bardzo dobrodziejom ! Tylko 3 lata i zdrożeją tylko nowe samochody, mieszkania, telewizory, komputery, ubrania i większość usług. No to rewelacja.
Rozumiem,że to wszystko w ramach hasła PO "Aby żyło się lepiej.Wszystkim" ?
0 22
Senior Member

Stary 30.07.2010, 08:40
Oczywiście kwestia podwyżki wyszła 2-3 tygodnie po wyborach. Co jest o tyle zabawne, że teraz mnóstwo osób będzie udowadniać, że:

"tak trzeba"
"cały świat tak robi"
"to początek prawdziwej reformy, modernizujacej kraj"
"pierwsi odwazni"

Czego wiec się wstydzić? Czemu dopiero teraz? Mam uwierzyć, że przedwczoraj Boni policzył i mu wyszło?

Kabaret.
Habemus Dubletum

LEG14

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

St@chu
Senior Member

Stary 30.07.2010, 08:40
Kocur napisał(a):Wyświetl post
No popatrz Stachu, podatków nie podniosą:

Na 3 lata Chyba już wiedzą kto będzie rządził za 3 lata niezły świniak
Powiem tak... Jeśli pójdą za tym bardzo poważne reformy finansów to ten krok będzie można zrozumieć, jeśli nie... Uznam to za porażkę tego rządu.
murray
Senior Member

Od: 05.2010

Stary 30.07.2010, 08:47
Cytat:
Dzięki podwyżce budżet nie zyska nic, bo przy wyższej stawce VAT społeczeństwo będzie kupować mniej. Z tego, co wiem, rząd zamierza podnieść też składkę rentową i ubezpieczenia społeczne, co doprowadzi do tego, że pracujący zarobią mniej, a będą musieli jeszcze więcej wydać.

Nie ma takiego okrucieństwa ani takiej niegodziwości, której nie popełniłby skądinąd łagodny i liberalny rząd, kiedy zabraknie mu pieniędzy. (Alexis de Tocqueville)
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 30.07.2010, 09:02
zamiast poidnosic podatki to niech rząd chwyci za łopaty i szukają dzień i noc tego gazu łupkowego, bo to chyba jedyny ratunek dla naszego kraju.
Wojsko też by mogli już wycofac z Afganistanu, bo to za dużo nasz kosztuje a i ofiar coraz więcej.
Ostatnio edytowane przez AYALA : 30.07.2010 o godz. 09:05.
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 30.07.2010, 09:22
Teraz zapewne pojawią się deklaracje młodzieżówek PO w stylu:

"Młodzieżowa organizacja PO w Psichkiszkach alepuje do rządu Donalda Tuska o unieleganie podszeptom i knowaniom wrogów naszej europejskiej ojczyzny i zwiększenie VAT do 25 %
Każdy kolejny % w górę to cios zadany pisowskiej watasze".
cpc
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 30.07.2010, 09:35
murray napisał(a):Wyświetl post
Dzięki podwyżce budżet nie zyska nic, bo przy wyższej stawce VAT społeczeństwo będzie kupować mniej.
Prezes Belka przecież ostatnio powiedział, że krzywa Laffera nie działa więc na pewno nie jest tak jak mówisz
I jeszcze jedno, czy kiedyś politycy wycofali się z "tymczasowych" podatków Bo ja sobie nie mogę przypomnieć. Argument tymczasowości to zwykły PR polityczny a nie rzeczywistość ekonomiczna.

Co do reformy finansów publicznych to pewnie coś się ruszy, ale boję się że obejmie ona tylko i wyłacznie przepływ pieniedzy od państwa w kierunku obywatela. Cała prowizorka administracyjna pozostanie nietknięta.
szczebrzeszcz
Senior Member

Od: 05.2003

Stary 30.07.2010, 11:56
Cytat:
Prezes Belka przecież ostatnio powiedział, że krzywa Laffera nie działa więc na pewno nie jest tak jak mówisz
z ciekaowsci, masz linka?
AS82
Banita

Od: 07.2005

Stary 30.07.2010, 14:46
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
Teraz zapewne pojawią się deklaracje młodzieżówek PO w stylu:

"Młodzieżowa organizacja PO w Psichkiszkach alepuje do rządu Donalda Tuska o unieleganie podszeptom i knowaniom wrogów naszej europejskiej ojczyzny i zwiększenie VAT do 25 %
Każdy kolejny % w górę to cios zadany pisowskiej watasze".
Dodrukuj pieniedzy dla zwiazkowych nierobów,nie bedziesz płakał ,że ich potem policja leje na ulicach

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów