|
|||||||
| Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Member
Od: 06.2010
Offline |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
![]() Młody, rozumiem Twój entuzjazm, ale jeszcze wiele przed Tobą ![]() FYI, zanim odpadliśmy w pamiętnym sezonie z Dynamem Tbilisi, wcześniej rozgromiliśmy ówczesnego mistrza Gruzji WIT Georgia Tbilisi w eliminacjach do LM stosunkiem bramek 8:2. Pomijam już, że mecz meczowi nie równy, ale trudno chyba o bardziej wymowny tego przykład - jeden sezon, ta sama drużyna i trener, masakrujemy ichniejszego mistrza na wyjeździe bodaj 6-0, w rewanżu wystawiając rezerwy (naprawdę, wynik nie oddaje przepaści jaka nas dzieliła od tej drużyny), żeby później odpaść z (bodajże) drugą drużyną tej samej ligi. Więc kiedy słyszę o Azerach mówiących o rewanżu, to mam deja vu. Ale żeby nie kończyć przykrym akcentem - sprawdź też kogo Schalke wyeliminowało w pamiętnym sezonie rundę przed tym, zanim odpadło z Pucharu UEFA z Wisłą ![]() Tak więc młody - uczyć się historii własnego klubu.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 26.07.2010 o godz. 07:09.
![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
Stosunkiem bramek 11:2 w dwumeczu (bo chyba o to chodziło). 8:2 było na tym ich wy****owie w pierwszym meczu. ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Głupia sprawa, ale czemu mi się z 6:0 skojarzyło? Pamiętałem, że strasznie ich zlaliśmy, ale nie kojarzyłem, że aż tak. Tym trudniej uwierzyć w to, co się potem stało... ![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Z meczu wyjazdowego nie było wtedy nawet transmisji w TV. A w rewanżu grały w Wiśle takie tuzy, jak Temple Omeonu czy Martins Ekwueme ;-) Przeraźliwie słabe te WITki były.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Martins na 100% nie grał, przyszedł dopiero z Liczką. Ale w klubie były takie asy jak Kwiek, wspomniany Omeonu, Ikeanacho, nie wiem, czy był u nas jeszcze Ouadja.
![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
![]() Z mniej udanych ciekawostek transferowych w rewanżu wystąpili wymienieni wcześniej Ekwueme, Omenou, Kukiełka, Kowalczyk Jacek, Kwiek, Felcher (dwaj ostatni z ławki) oraz Mysiak (to chyba wychowanek był)
Ostatnio edytowane przez RoS : 26.07.2010 o godz. 08:35.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Grał Ekwueme, grał. Pamiętam, że był tak chudy, że się zastanawiałem czy go wiatr nie zdmuchnie zaraz z murawy.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2003
Offline |
|
|
Popularny "Władek" przyszedł w 2003 roku, zagrał z Anderlechtem, kilka meczy w lidze i po rundzie jesiennej odszedł.
![]()
Feci quod potui faciant meliora potentes
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2009
Offline |
|
|
Amika bez transmisji.
Cytat:
Transmisja w czeskim CT4, który jest dostępny na południu Polski w dvb-t. |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2004
Offline |
|
|
To dobra wiadomość. W razie gdyby im poszło. Mało pikników zobaczy
![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Member
Od: 04.2007
Offline |
|
|
Akurat Czesi mają bardzo przydatną rzecz, a mianowicie na stronie ich publicznej telewizji przez większą część czasu są puszczane streamy z ich kanałów. Więc tutaj będzie można to obejrzec, tak na przyszłość mówię. Wiadomo, że będzie mnóstwo streamów ale chyba na lepszą jakość nie będzie się można załapać.
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/ |
|
|
|
Piknik
Offline |
|
|
W weekend zaglądnąłem na oficjalną stronę Amiki, żeby sprawdzić doniesienia medialne o transferach [wg. Futbol News Amika pozyskała jeszcze tego łotewskiego napastnika, ale nikt inny tego nie potwierdza].
I natknąłem się na bardzo ciekawą wiadomość pt. "Kolejna kontuzja piłkarza Sparty". http://www.lechpoznan.pl/art,14874,k...rza_sparty.htm Powtarzam, na oficjalnej stronie. Dla mnie to żenujące, bo: 1. Sugerują, że cieszą się ze słabości rywala - to przykre i sprzeczne z elementarnymi zasadami fair play 2. Pokazują, że się Sparty boją Tak działa strona "najlepiej współpracującego z mediami klubu". ![]()
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
|
|
|
|
Junior Member
Od: 05.2010
Offline |
|
Z tą kasą się zgodzę. Kasa jest potrzebna. Ale żeby była kasa to musi być awans do ligi mistrzów. Ciągle mnie nie rozumiecie. Nie chodzi mi o to żeby Amika była potęgą. Chodzi mi o to, że jeżeli chcemy ay Wisła odnosiła sukcesy to poziom ligi musi się podnieść. A poziom ligi nie podniesie się jeżeli będzie grał dobrze jeden klub (Tak jak w przypadku Artmedii). Liga Słowacka nie podniosła poziomu ponieważ po sukcesie Artmedii nie było innych sukcesów. Nie będziemy mieli dobrej drużyny, puki nie poprawi się jakość naszej ligi. O to mi ciągle chodzi. Ja też nie lubię Amiki. Szczerze to wolę już legie, bo mimo, że to jest nasz wróg to należy im się szacunek, za to co osiągnęli. A Amika to klub bez tradycji z przeszłością korupcyjną. Mimo to nie widzę przeciwskazań aby nie osiągnęli awansu. To, że Amika stanie się wielkim klubem jest mało prawdopodobne, chodź wcale tego nie wykluczam. |
|
|
|
Junior Member
Offline |
|
Rozumiem, ale nie wiesz o co mi chodzi. Chodzi mi o to, że nie możliwym jest zostać potentatem w lidze, chociażby takim jakim był w ostatnich latach we Frencji Lyon. Lyon był potentatem ponieważ w czasie gdy oni odnosili sukcesy, żaden francuski klub większych sukcesów nie miał. Dla tego mówię. JEŻELI CHCEMY POPRAWIĆ POZIOM LIGI, TO SUKCESY MUSI ODNOSIĆ NIE TYLKO JEDNA DRUŻYNA!!! |
|
|
|
Junior Member
Offline |
|
|
I nie mówcie mi, że ranking się nie liczy. Bo to wokół rankingu wszystko się kręci. Gdyby nie to że Inter wygrał ligę mistrzów, to Niemcy w tym sezonie mieli by 4 drużyny w LM a Włosi tylko 3...
Oczywiście nam do tego żeby mieć więcej ekip w pucharach brakują lata świetlne, ale do tego aby startować od wyższych rund i unikać takich wpadek jak z Levadia brakuje nam parę dobrych sezonów w pucharach. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2008
Offline |
|
I jeszcze raz: NIe mam ochoty patrzeć, jak klub pokroju Kuchenkorza gra w lidze mistrzów, ze względu na ich buńczuczność i brak znajomości swojego miejsca w szeregu... Widzieliście co było jak awansowali do grup LE. nagle stali się obrońcami honoru, oni nie ośmieszają polskiej piłki, tak jak Wisła, tylko oni mogą rywalizować z największymi drużynami... zapominając, 2 słynne mecze z Terekiem czy Sherifem, i z kim my graliśmy... A wszystko to po fartownej bramce w 121 minucie dogrywki z... Austrią. Jeden fartowny sezon w pucharach i kreują się na niewiadomo kogo. To w****ia. Szczerze powiem wole Ruch, ci znają swoje miejsce w szeregu, nie najpinają się i mi nie przeszkadza to czy awansują czy nie.
Ostatnio edytowane przez palikot : 26.07.2010 o godz. 17:28.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
Cytat:
Po drugie wrocmy do meritum calej sprawy. Zaczelo sie od tego ze postawilismy teze iz niegodnym jest chwalanie sie ze kibicuje sie Lechowi na naszym forum. I niech kazdy to sobie wbije do glowy i zapamieta ze na tym forum kciukow za wrogow nie sciskamy- bo jeszcze ani jednego sensownego argumentu nie uslyszalem ktory przemawia za tym zeby kibicowac Amice. Rozwoj ligi gwarantuje jedynie taki Cupial czy inne ITI. To oni daja kase i w zaleznosci od ich kaprysow mozemy nie miec transferow albo miec w Wisle 7 transferow w jednym okienku a w Legii transfery za kilka mln Euro w jednym okienku. Jak bedzie szla kasa to za kasa przyjda sukcesy a nie ze jak sie nachapie jeden klub to automatycznie i my bedziemy musieli gonic. Jakos Wisla wyjebala 13 lat temu innym i nikt jej nie gonil tylko poczekal az Wisla sie stoczyla do ich poziomu... Musi byc chec, moda na sport, nowe stadiony i to wszystko ruszy biznes a nie to ze jeden klub ucieknie w****u a reszta bedzie taka ambitna ze zainwestuje od tak sobie 20 mln Euro zeby go dogonic. ![]()
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?... ...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę... ...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał. |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2004
Offline |
|
|
Dobry grajek nie przyjdzie poki liga nie bedzie mocna i poki nie bedzie cos znaczyla w Europie. Takze bez silnej ligi, mozemy pomarzyc o sukcesach w europejskich pucharach(trudno zeby Wisla kogos powaznego ograla, jesli na codzien staje przeciwko Odrze, Piastowi, Polonii Bytom, itd), bo pilkarze nie sa i nie beda ograni na poziomie europejskim. Jakikolwiek sukces, to bedzie jednorazowy wyskok i cud zarazem...a w polskich warunkach ewentualne profity trafia do kieszeni wlasciciela(slynne 20-30 mln zl Lecha Poznan na letnie transfery
?). |
|
|
|
Junior Member
Offline |
|
|
No dobra muszę się z wami zgodzić. Kasa ma znaczenie. Ale i wy musicie przyznać mi rację. Już nie chodzi tu o kibicowanie tej jebanej Amice, tylko o to żeby poziom naszej ligi wzrósł. Do tego oczywiście są potrzebne pieniądze. Zgodzę się z wami. Więc myślę, że prawda leży po środku.
Dobra skupmy się już na Wiśle i omińmy Amike szerokim łukiem.... |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2005
Offline |
|
|
Ale juz Jarooo1 wytlumaczyl ze to ze Amika awansuje i zgarnie kupe kasy nie oznacza ze Walter i Cupial wyloza nagle 15 mln euro zeby podniesc poziom.. i z tym sie w zupelnosci zgadzam, dlatego awans Amiki niczego podnosic nie bedzie, jedynie nam odskocza, i nic wiecej, awansowac musi Wisla, jako pierwsza, i ch.. z cala reszta, my musimy byc najbogatsi i miec najlepszych grajkow, reszta niech bedzie na poziomie nawet Piasta Gliwice, smucic sie nie bede
) to musi wygladac jak w Szkocji, jest tylko Glasgow i Rangersi, a u nas ma byc tylko Wisla i dluugo nic jak jeszcze kilka lat temu, dlatego Amika juz teraz ze Sparta (co nie bedzie latwe bo nastepny kontuzjowany w druzynie z Czech) wtopic zeby nie zajeli naszego miejsca..
Ostatnio edytowane przez SpoXsteR : 26.07.2010 o godz. 20:04.
![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
A sądzę ,że jeśli nawet Lech by wszedł do Lm, wzmocnił się i awansował kolejny raz ( co jest mało prawdopodobne) to Wisła mogła by na tym skorzystać. Jak? Czy myślicie,że właściciel będzie patrzył z założonymi rękoma na kolejne ewentualne tryumfy Lecha? Ja sądzę,że nie. Może wtedy będą miliony na transfery i rywalizacja klubów w czołówce ligi, co może byc tylko korzyścią dla naszej piłki.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
To, że się boją jest oczywiste, szczególnie po meczu z Azerami. Zresztą, my na ich miejscu też raczej nie bylibyśmy hurraoptymistami. To może nie jest już ta sama Sparta, ale weźmy tez pod uwagę siłę naszej ligi. Obecnie zlać nas może całkowity przeciętniak z jakieś średniej ligi, a toczymy wyrównane boje z oustiderami. EDIT: Wy jeszcze o tym? Dla mnie sama idea kibicowania Amice jest chora, reszta to już tylko szukanie usprawiedliwienia. Jakieś romantyczne tezy o tym, że mistrz Polski zbawi naszą ligę to mrzonki. Tu trzeba pozytywizmu, pracy u podstaw. Szkolenie, stadiony, większe budżety - a sukces sportowy sam przyjdzie. U nas dziury w składzie się szmatami zapycha, wszystko klei taśmą i na to kładzie lakier w postaci PR-u. A później jest szok i niedowierzanie, jak się taki Twór na pierwszej solidniejszej przeszkodzie rozpadnie.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 26.07.2010 o godz. 21:53.
![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
a te miliony spadną nam(własciwie naszemu Bogusławowi) z księżyca... racja kibicujmmy LECHOWI!!
Ostatnio edytowane przez palikot : 26.07.2010 o godz. 21:50.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2006
Offline |
|
Musze przyznac ze jestem zdziwoniony,jak by nie bylo Kuchenni graja o LM a tu przecietny Kowalski tego boju nie obejrzy.![]()
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2008
Offline |
|
|
lechpoznan.pl napisał(a):
Oczywiście, że się boją. Sparta Praga w obecnej chwili w potyczce z dowolnym polskim zespołem byłaby faworytem dwumeczu. Bukmacherzy dają prażanom prawie 75% szans na wygraną w pierwszym spotkaniu. |
||
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
|
Chyba mało wiesz o bukmacherce skoro dla Ciebie kurs około 1.7 to jest prawie 75% szans. No chyba że dodajemy tutaj "prawie robi wielką różnice" to jestem w stanie to łyknąć.
![]()
"Nieważne, czy Wisła bedzie wtedy mistrzem Polski, czy ekipą I, II czy III ligową. Swe ostatnie mecze w karierze chcę rozegrać z Białą Gwiazdą na piersi."
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2008
Offline |
|
|
Tak, dokładnie tak jest - kurs ok. 1,70 w tym konkretnym przypadku to są okolice siedemdziesięciu procent szans. Ale może Twoja wiedza wykracza poza matematykę stosowaną przez bukmacherów i oświecisz mnie (i innych zainteresowanych) jaka jest właściwa interpretacja?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
nienawidzę jak ktoś nie sprawdzi, nie jest pewny swoich racji a będzie innego pouczał. Prawdopodobieństwo jest liczone wg prostego wzoru: P(A) = marża bukmachera/kurs. Licząc że taki pierwszy z brzegu bukmacher - toto-mix ma marże 90% czyli 0,90 to daje: P(A) = 0.9/1.7 = 53%. Ale idź mnie dalej pouczaj w sprawach matematyki niebędąc samemu zbytnio douczonym. Nie mówiąc już że jakby było tak jak mówisz to byłaby to prawdziwa żyła złota. Grając 100 razy kurs 1.7 mając prawdopobieństwo 75% trafisz go 75 razy czyli 75*1.7 = 127.90 czyli wygrywasz na czysto 27.90 jednostek. Ależ to proste. Szkoda że w rzeczywistości tak nie jest. PS. W najlepszym dla Ciebie przypadku (buk Pinnacle - marża około 95% i kurs 1.625) masz prawdopodobieństwo 58.5%. PS2. Może ty mnie oświecisz swoją matematyką z której Ci wyszło to 75% szans bo może być to nad wyraz interesujące. EDIT: Oczywiśćie mówiąc marża mam na myśli wyrażnie (1-marża), taki skrót myślowy oczywiście Powód: wyjaśnienie niejasności z marżą
Ostatnio edytowane przez mr_kwolf : 26.07.2010 o godz. 23:57.
![]()
"Nieważne, czy Wisła bedzie wtedy mistrzem Polski, czy ekipą I, II czy III ligową. Swe ostatnie mecze w karierze chcę rozegrać z Białą Gwiazdą na piersi."
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|