The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Co zrobić gdy kanary wejdą do autobusu?
Uciekać gdzie pieprz rośnie 224 29,20%
Udawać Cudzoziemca 176 22,95%
Wdawac się w przepychanki 153 19,95%
Przyjąć karę jak mężczyzna i poprostu zapłaćić 214 27,90%
Głosujących: 767. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
klusek106
Senior Member

Od: 06.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 20.07.2010, 12:40
Tak mozesz jezdzic... tylko sa 2 zasadnicze sprawy !

Nigdy nie dawaj mu tej KKM do reki ! podawaj do tego jego czytnika nie ta strona na ktorej jest imie i nazwisko

Chyba ze trafi sie jakis sluzbistwa i spr...

wielokrotnie jezdzilem na nieswojej i nigdy nie bylo problemu podczas sprawdzania (tymi metodami ktore stosuje;d)
"Mnie na razie czekać będzie siedzenie na ławce. Ale oczywiście nie będę chciał długo na niej siedzieć, zamierzam powalczyć o miejsce na boisku." - Tomáš Jirsák (1906 % szacunku)

"Gwiazdkom" bez ambicji - STOP !

Odpowiedz cytując
Jot
Banita

Od: 08.2007

Stary 20.07.2010, 13:00
StelmiOriginal napisał(a):Wyświetl post
Nie wiecie jakie firmy 'kanarskie' działają w Krakowie? I nie wiecie jakie są wymagania? I jaka prowizja z mandatu trafia do kieszeni?
Korci mnie ta kwestia hehehe
Te łachudry biorą podobno po 20 zł prowizji od każdej złapanej osoby, z tego co słyszałem.
Korci cię ta kwestia tylko z ciekawości czy chcesz wstąpić w ich szeregi ?
Bo jak to drugie to nawet się nie przyznawaj.
Dla mnie robota porównywalna z psem, a poza tym to kur.wy straszne są.
Odpowiedz cytując
palikot
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 20.07.2010, 13:25
Jot napisał(a):Wyświetl post
Te łachudry biorą podobno po 20 zł prowizji od każdej złapanej osoby, z tego co słyszałem.
Korci cię ta kwestia tylko z ciekawości czy chcesz wstąpić w ich szeregi ?
Bo jak to drugie to nawet się nie przyznawaj.
Dla mnie robota porównywalna z psem, a poza tym to kur.wy straszne są.
Ile? Mi juz pare razy mowili ze 38,50
Odpowiedz cytując
Serhean
Junior Member

Od: 03.2007

Stary 20.07.2010, 13:30
Co do tych czytników KKM , kanar może nie tylko ważność ale również linię na którą mamy wykupiony bilet.
Raz jadąc w 50 dałem karte na której miałem bilet na 128 i mu to urządzonko zapiszczało (karta była ważna) i chciał dać madnat ;p.
Co do prowizji, raz dałem w łape 30 zł a było ich dwóch nie wydaje mi się żeby mieli powyżej dyszki od każdej nałożonej kary.
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 20.07.2010, 13:32
jak można iść na kanara ...

podobną kasę można zarobić w różnych galeriach handlowych w butikach czy w innych zawodach cieszących się większym szacunkiem społecznym
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując
Jot
Banita

Stary 20.07.2010, 13:54
palikot napisał(a):Wyświetl post
Ile? Mi juz pare razy mowili ze 38,50
Szczerze to głęboko mam w poważaniu ile biorą prowizji. Kiedyś te głąby chciały ode mnie 40 zł za dwóch co kontrolowali, bo mówili, że tyle prowizji mają. Nie dostali ani kasy ani nie wypisali mandatu Od kilku osób wiem, że ta wersja jest bardziej prawdopodobna.
Odpowiedz cytując
Siwy_89
Senior Member

Od: 07.2004

Stary 20.07.2010, 14:10
z większością z kanarów można się dogadać. kwestia 2-3 dyszek.

nie rozumiem, czemu uważacie ich za skur...
Odpowiedz cytując
Kamil
Socios Wisła Kraków

Od: 12.2006

Stary 20.07.2010, 14:18
Siwy_89 napisał(a):Wyświetl post

a tam, doświadczenie mnie nauczylo ze z wiekszoscią kanarów mozna sie dogadac i nic nie płacić
TYLKO WISŁA
Odpowiedz cytując
Jot
Banita

Stary 20.07.2010, 14:27

dlatego, że jak zawsze chcę się z nimi dogadać po ludzku to chcą dzwonić na psy
Wiele razy spotkałem się z takim zachowaniem, że poprosili innych pasażerów, co nie mieli biletu żeby poszli i kupili do kierowcy albo w automacie i dadzą im spokój. Mnie nigdy takich warunków nie chcieli zaproponować, a sam mówiłem, że mogę tak zrobić. Więc ani nie dostali kasy, ani nie kupiłem biletu, ani nie wlepili mandatu tylko stracili czas.
Odpowiedz cytując
Siwy_89
Senior Member

Stary 20.07.2010, 14:30
to dziwna sytuacja, że tylko Tobie nie pozwolili kupić biletu.

W każdym bądż razie pozostali pasażerowie mogą uważać kanarów za porządnych obywateli ;-)

ja do nich nic nie mam, z 5-6 razy mnie złapali i ani razu nie musiałem płacić 71,50 zł.
Odpowiedz cytując
Endorfinka
Senior Member

Od: 08.2008

Stary 20.07.2010, 14:44
dlatego, że jak zawsze chcę się z nimi dogadać po ludzku to chcą dzwonić na psy
Wiele razy spotkałem się z takim zachowaniem, że poprosili innych pasażerów, co nie mieli biletu żeby poszli i kupili do kierowcy albo w automacie i dadzą im spokój. Mnie nigdy takich warunków nie chcieli zaproponować, a sam mówiłem, że mogę tak zrobić. Więc ani nie dostali kasy, ani nie kupiłem biletu, ani nie wlepili mandatu tylko stracili czas.
Hmm.. myślę, że jeśli ktoś wygląda na porządnego obywatela, to można się dogadać. A skoro Ty odpowiadasz na ich pytania z wielką pogardą, to nie dziwie się, że nie proponują Ci polubownego załatwienia sprawy. Kwestia czasu aż wpadną kanary z psami i się skończy jeżdzenie bez biletu..
Druga sprawa - co to za problem kupić bilet ?! Zamiast obcinać każdego czlowieka, ktory wchodzi do tramwaju/autobusu można na lajcie jechać i się nie spinać.
Odpowiedz cytując
dostuffca
Senior Member

Od: 06.2008

Stary 20.07.2010, 14:49
to dziwna sytuacja, że tylko Tobie nie pozwolili kupić biletu.

W każdym bądż razie pozostali pasażerowie mogą uważać kanarów za porządnych obywateli ;-)

ja do nich nic nie mam, z 5-6 razy mnie złapali i ani razu nie musiałem płacić 71,50 zł.
a potem się zastanawiajcie czemu nie ma autobusu a jak jest to jakiś ogór a nie klimatyzowany Solaris.

Ogóry to masz w Warszawie, u nas nóweczki jeżdzą ;-)
do pierwszego przeglądu :]
Ostatnio edytowane przez dostuffca : 20.07.2010 o godz. 15:22.

Odpowiedz cytując
Jot
Banita

Stary 20.07.2010, 14:51
Endorfinka napisał(a):Wyświetl post
Hmm.. myślę, że jeśli ktoś wygląda na porządnego obywatela, to można się dogadać. A skoro Ty odpowiadasz na ich pytania z wielką pogardą, to nie dziwie się, że nie proponują Ci polubownego załatwienia sprawy. Kwesita czasu aż wpadną kanary z psami i się skończy jeżdzenie bez biletu..
No tak, przecież ja jestem krótko obcięty, porządny obywatel ze mnie żaden, chodzę w adidasach i biję kogo popadnie. Poza tym jestem za Wisłą to i pewnie kultury we mnie zero, a przy okazji mam maczetę schowaną w rękawie
P.S. piszesz, że nie wyglądam na porządnego obywatele a kto się napinał do babci w Plazie przy CC ?
Odpowiedz cytując
Siwy_89
Senior Member

Stary 20.07.2010, 14:58
dostuffca napisał(a):Wyświetl post
a potem się zastanawiajcie czemu nie ma autobusu a jak jest to jakiś ogór a nie klimatyzowany Solaris.
Ogóry to masz w Warszawie, u nas nóweczki jeżdzą ;-)
Odpowiedz cytując
wisl@k_TS
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 20.07.2010, 15:21
Kanary to ku.rwy i nikt mi nie wmówi, że jest inaczej. Sam byłem kilkakrotnie świadkiem jak doczepiali się do starszych ludzi bądź małolatów (swoją drogą to musi być ich "handlowy target" ), ale mam czyste sumienie bo zawsze w takich sytuacjach reagowałem i o dziwo czasem pomagało. Sam zwykle jeżdżę z biletem, ale czasem są takie sytuacje kiedy go brak, ale wtedy, w razie kontroli, stosuje swoje sposoby i mandatu na razie nie uświadczyłem.
the end
Odpowiedz cytując
darotsok73
Senior Member

Od: 02.2008

Stary 20.07.2010, 16:00
Nie chcę prowokować lub bronić tych gości ale...
Kanary takie , kanary siakie... dziecinne gadanie. Korzystasz z PŁATNEGO środka komunikacji a nie darmowego !
Fundamentalna różnica. Jeśli nie płacisz to albo jesteś zasłużonym-uprawnionym obywatelem , albo niepełnosprawnym albo...drobnym kanciarzem. Każdy niech sobie dopasuje właściwe dla siebie. Wiem , są wyjątki.
W cywilizowanych krajach (w większości) na gapę nie pojedziesz. Płacisz za wejście na peron( metro) albo przy wsiadaniu u kierowcy. Trzeba mieć odrobinę HONORU.
Jeśli dla kogoś 2,5 zeta lub mniej jest warte kupy wstydu , szarpania , lawirowania i płaszczenia się to nie mam pytań.
Zawód kanara podły , ale warunki pracy i ..klientów też mają baardzo różnych.
Dziwne że nie jeździcie po kierowcach PKS , strażnikach miejskich (też wredne towarzystwo) , parkingowych , komornikach , windykatorach niepłaconych długów i innych " prowidentowcach" .
Odpowiedz cytując
StelmiOriginal
Senior Member

Stary 20.07.2010, 16:05
Nie, nie ide na kanara. Lecz ziomek z czasów podstawówki 'się zeszmacił' i wlasnie jechalem dzisiaj 172 i mnie sprawdzal. Mina mu od razu zrzędła. Stąd zastanawiam sie jaką ma prowizję
WISŁA!!!
Odpowiedz cytując
Jot
Banita

Stary 20.07.2010, 16:27
darotsok73 napisał(a):Wyświetl post
Jeśli dla kogoś 2,5 zeta lub mniej jest warte kupy wstydu , szarpania , lawirowania i płaszczenia się to nie mam pytań.
Zawód kanara podły , ale warunki pracy i ..klientów też mają baardzo różnych.
Dziwne że nie jeździcie po kierowcach PKS , strażnikach miejskich (też wredne towarzystwo) , parkingowych , komornikach , windykatorach niepłaconych długów i innych " prowidentowcach" .
no kuźwa, nie będę płacił 2,5 zeta za 2 przystanki, ani 1,80 za bilet 15 minutowy bo mi się nie opłaca. Za studencką stawkę jak najbardziej. Obniżyli by ceny biletów to i kupujących byłoby więcej.
Co do kierowców PKS-za co mam jeździć po nich ? że mają określony rozkład jazdy i jeżdżą takimi autobusami, jakie im dadzą ?
Kierowcom MPK jeszcze się powinno oberwać za niewłączanie klimatyzacji jak się żar po dupie leje, dawno nie spotkałem autobusu jeżdżącego po Hucie, który by miał włączoną klimatyzację w upał.
Co do komorników-za co mam jeździć po nich ? Jakbyś miał robotę, która polega na ściąganiu długów na podstawie wyroków sądowych (którzy wydają sędziowie a nie komornicy) i gdybyś ich nie wykonywał to wylatujesz z roboty. Mam jeździć po nich za to, że ludzie są głupi i biorą kredyty, których nie spłacają, albo typy co robią dzieci i mają w dupie alimenty jednocześnie mając w dupie swoje dziecko ?
Co do windykatorów-za co mam jeździć po nich ?co oni mi mogą zrobić, jak nie mają władzy egzekucyjnej? postraszyć ? hehe
Po straży miejskiej jeździ każdy więc nie wiem po co ich wymieniłeś.

A i jeszcze jedno żeby nie było - sam czasami kupuję bilety jak jadę w dłuższą trasę, nie jest tak, że ciągle jeżdżę bez.
Ostatnio edytowane przez Jot : 20.07.2010 o godz. 16:32.
Odpowiedz cytując
Mishau
Senior Member

Od: 05.2010

Stary 20.07.2010, 16:41
Sory ale mnie aż skręca jak to czytam. Jadąc MPK korzystasz z usługi, jak wiadomo za usługę się płaci. Nie płacąc za bilet "kradniesz" usługę. I sie kur*a nie tłumaczcie i nie płaczcie ze za duzo dla Ciebie te 2,50 za 2 przystanki. Jak tak dużo to zapier*alaj z buta. Ale lepiej dalej mówic ze kanar to Kur*a itp. bo wykonuje swoją pracę i nie chce "łapówek" brac (10 zł ). Pozdrawiam bez odbioru...
Odpowiedz cytując
darotsok73
Senior Member

Od: 02.2008

Stary 20.07.2010, 16:50
Widzisz Jot , bardzo żadko jeżdżę PKSem , ale wiem że na gapę raczej tam nie pojedziesz bo przy wsiadaniu MUSISZ kupić lub okazać kartę lub bilet(mogę się mylić). A swoich kanarów i tak mają i kary za jazdę na gapę są wysokie.
A gdyby takie zasady były w mpk to .... ktoś by pewnie płakał że nie wolno srać w autobusie. Dziecinada.
Nie mas kasy , nie pojedziesz czyli nie okradniesz firmy która świadczy(żyje) z usług przewozowych. Tak to widzę.
Jak się nie opłaca lub nie chce kupować czegoś to sie nie kupuje.Pozostają BUTY
W kapitaliźmie , w którym podobno żyjemy każdy wykonuje jakąś pracę za którą mu płacą. Jeden wywozi śmieci , inny gówna , jeszcze ionny jest kanarem. taka kolej rzeczy , a wszystko to dobrowolnie.
Zawody windykatora czy komornika podałem jako przykłady też mało zaszczytnych ,często opartych na krzywdzie ale potrzebnych.
Odpowiedz cytując
Siwy_89
Senior Member

Stary 20.07.2010, 17:16
BUTY albo rower
Odpowiedz cytując
WILU TS
Banita

Od: 07.2005

Stary 20.07.2010, 17:19
Potem jeszcze Ci nie płacący mają czelność narzekać że albo za duszno w autobusie albo że spóźniony wiecznie,bez kasowania biletów tak by było w każdym autobusie,to dzięki nim jest w niektórych klima i częstsze kursowanie ...
Odpowiedz cytując
StelmiOriginal
Senior Member

Stary 20.07.2010, 17:24
Nie zamierzam bronić kanarów etc, ale moge coś powiedzieć bo bardzo duzo jeżdże MPK.

Kanary spotykam 1,2 razy na tydzien. Jeżeli osoba zlapana nie rzucala sie, nie wdawala w dyskusje, nie wymyslala jakiś wymówek itd, to albo puszczali wolno, albo brali w łapę.

Natomiast gdy doszli do jakiegoś czereśniaka, spitego studenta, młodzieńca JP czy innego wyznawcę firmy to sie nie dziwie absolutnie kanarom, ze czasami zachowują się jak zachowują.

Natomiast ja jestem za wprowadzeniem biletów dzielnicowych. To znaczy ktoś mieszka na Wzgórzach Krzesł. (XVII) Kupuje 'bilet mieszkańca' za 50zl/rok. I w ramach osiedla jeździ na luzie. Ktoś mieszka w dzielnicy Nowa Huta XVIII to płaci np 120, bo wiecej linii etc. Usunęło by to problem jechania 'na jeden przystanek'. Nie uwierzę, że mieszkaniec Wzg czy Stoków nie da przykładowo 50zł na rok by jeździć do kościoła w niedziele czy po zakupy do sklepu pareset metrow dalej.

Każda dzielnica miałaby oryginalny wzór karty. I np z bieńczyc mieliby na karcie Arkę, ze wzgórz Fort 49 czy kościół itd.
Ostatnio edytowane przez StelmiOriginal : 20.07.2010 o godz. 17:29.
WISŁA!!!
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 20.07.2010, 17:40
Taki kraj ze ziomek okrada firme (MPK) i jeszcze narzeka na kanarow. Jot jestes zlodziejem wiec wiecej szacunku dla osob ktorzy byc moze zyja uczciwiej od Ciebie Ale oczywiscie kanary to kur.. a Ty jestes fajny, super, uczciwy, jestes wzorem bo robisz w chuja MPK okradajac je. Porazka
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
Endorfinka
Senior Member

Od: 08.2008

Stary 20.07.2010, 17:45
Jaroo1 napisał(a):Wyświetl post
Taki kraj ze ziomek okrada firme (MPK) i jeszcze narzeka na kanarow. Jot jestes zlodziejem wiec wiecej szacunku dla osob ktorzy byc moze zyja uczciwiej od Ciebie Ale oczywiscie kanary to kur.. a Ty jestes fajny, super, uczciwy, jestes wzorem bo robisz w chuja MPK okradajac je. Porazka
Ale pojechałeś hehe..
Odpowiedz cytując
Arturo Qr2nów
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 20.07.2010, 17:45
Wiadomo, że zdarza się podjechać bez biletu przystanek-dwa albo zdarza się zapomnieć. Jak się jedzie w większej grupie na mecz, to wiadomo, że też raczej biletu się nie kupuje Natomiast notoryczna jazda bez biletu i kombinowanie, że ucieknę albo się wykręcę, a może nie będzie kanara w zasadzie niewiele różni się od kradzieży. Od dwóch lat, to nie MPK, a miasto zajmuje się dystrybucją biletów. Firmy jak MPK, czy Mobilis otrzymują pieniądze za tzw. wozokilometry. Zarobione w ten sposób środki inwestują w zakup nowych pojazdów, czy sprowadzanie używanych i późniejszą ich adaptację na potrzeby użytkowania w Krakowie. Pieniądze te pokrywają również koszty paliwa, które są większe gdy np. włączymy klimatyzację.
http://wislakrakow.com/forum/signaturepics/sigpic26075_1.gif
Odpowiedz cytując
!!IRIVER!!
Senior Member

Stary 20.07.2010, 17:57
Ja tam jeżdżę na biletach, dla świętego spokoju. Zdarza się sporadycznie, że wsiadam na jeden przystanek albo dwa ale nie ukrywam, że spinę mam wtedy nieziemską, bo raz, że wstyd, a dwa, że może trzepnąć po kieszeni bardziej niż 1,25 zł. Kolejna kwestia to zachowanie kanarów - jest ono różnorakie. Niekiedy są spoko, a niekiedy od razu strzępią ryja o byle gówno - nie mówię tu o mnie, ale o np. przywaleniu się do kolesia który miał bilet, a zamiast legitymacji pokazał indeks.

Owszem, nie przepadam za tymi ludźmi, ale i tak wolę ich od komorników, straży miejskiej czy firm windykacyjnych.
Odpowiedz cytując
Jot
Banita

Stary 20.07.2010, 19:25
Jaroo1 napisał(a):Wyświetl post
Czytaj uważnie mentorze czyichś zachowań co napisałem na końcu swojego poprzedniego postu i nie wyjeżdżaj mi tu od złodziei. Trzy ..... w bok zanim coś napiszesz o mnie.
A że nie potrafisz czytać słowa pisanego, bo w gimnazjum nie nauczyli to już nie mój problem.
Ostatnio edytowane przez Jot : 20.07.2010 o godz. 19:27.
Odpowiedz cytując
StelmiOriginal
Senior Member

Stary 20.07.2010, 19:33
A i jeszcze jedno żeby nie było - sam czasami kupuję bilety jak jadę w dłuższą trasę, nie jest tak, że ciągle jeżdżę bez.
Pewnie. Złodzieje w hipermarketach też kradną i raz na jakiś czas kupią dla niepoznaki.
WISŁA!!!
Odpowiedz cytując
Jot
Banita

Stary 20.07.2010, 19:41
StelmiOriginal napisał(a):Wyświetl post
Pewnie. Złodzieje w hipermarketach też kradną i raz na jakiś czas kupią dla niepoznaki.
tak? nie wiem, nie praktykuję na co dzień.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów