The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Arturo Qr2nów
Senior Member

Od: 08.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 19.07.2010, 12:15
Siwy_89 napisał(a):Wyświetl post
Pudło. Akurat okolice Lubomirskiego są najmniej przyjazne dla pieszych. Była nawet specjalna akcja, by stworzyć tam dodatkowe przejście dla pieszych.

Tutaj link: http://aeportal.pl/organizacje-stude...irskiegoq.html
To jak mniemam dotyczy rejonu dzikiego przejścia za Rondem Mogilskim w stronę Rakowickiej. Faktycznie jest tam ścieżka przecięta Lubomirskiego i wiele osób przebiega w tamtym miejscu i aż prosi się o przejście.

Generalnie trend w Europie jest taki, że stare przejścia się zamyka i znajduje dla nich inne funkcje. Pod spodem przykład z Bazylei.

W Europie jest trend na popieranie homosiów To, że coś jest tak, a nie inaczej w Europie nie znaczy, iż my też tak musimy. I pamiętajmy o tym, że mówimy o przejściach w miejscach, gdzie ruch jest bardzo wzmożony.

miasto powinno zachęcać do korzystania z komunikacji publicznej, a nie samochodu.
Dlatego napisałem, że dobra infrastruktura nie jest środkiem na rozwiązywanie korków. Jednak do dziś nie mamy np. domkniętej III obwodnicy. Zachęcanie nie znaczy to samo, co zmuszanie. Szczególnie, że przyzwoitą komunikację publiczną mieć (może) będziemy za długie lata. Dziś komunikacja publiczna kojarzy się ze ściskiem, opóźnieniami, smrodem, zimnem, upałem, a do tego wcale nie jest tania. Na dziś dzień nie ma nic, co stawiało by ją wyżej niż komunikację indywidualną, no może koszty, jednak 50 lub 100 zł. za miesiąc, to mniej niż wydatki na paliwo i ewentualne naprawy we własnym samochodzie.

Zintegrowany system SKA, tramwaj, autobus, park&ride, wypożyczalnie rowerów, to nie jest zły pomysł. Trzeba tylko go dobrze zorganizować. Przesiadki drzwi w drzwi oraz zintegrowany system opłat są konieczne by ludzie zaczęli myśleć poważnie o takim systemie, a nie marzyli o własnym samochodzie.
http://wislakrakow.com/forum/signaturepics/sigpic26075_1.gif
Odpowiedz cytując
Siwy_89
Senior Member

Od: 07.2004

Stary 19.07.2010, 12:30
Arturo Qr2nów napisał(a):Wyświetl post

W Europie jest trend na popieranie homosiów To, że coś jest tak, a nie inaczej w Europie nie znaczy, iż my też tak musimy.
akurat w kwestii rozwiązań komunikacyjnych powinniśmy brać przykład z wielu miast europy zachodniej. W sprawach ideologicznych, rzecz jasna, odwrotnie ;-)

To jak mniemam dotyczy rejonu dzikiego przejścia za Rondem Mogilskim w stronę Rakowickiej. Faktycznie jest tam ścieżka przecięta Lubomirskiego i wiele osób przebiega w tamtym miejscu i aż prosi się o przejście.
Prosi się o przejście, ale nie może ono powstać, bo w centrum miasta wciaż ważniejsze są samochody.

Dziś komunikacja publiczna kojarzy się ze ściskiem, opóźnieniami, smrodem, zimnem, upałem, a do tego wcale nie jest tania. Na dziś dzień nie ma nic, co stawiało by ją wyżej niż komunikację indywidualną, no może koszty, jednak 50 lub 100 zł. za miesiąc, to mniej niż wydatki na paliwo i ewentualne naprawy we własnym samochodzie.
Aż tak źle chyba nie ma. Nie przesadzajmy. Z wielu osiedli naprawdę szybciej dostać się do centrum MPK niż własnym samochodem. Z takiej Krowodrzy tramwaj do centrum jedzie 8 minut. Z Kozłówka około 20 minut, podczas gdy wszystkie auta stoją w korku już na Wielickiej. Inwestycja w tramwaj na Płaszów Stary także sprawi, żę dojazd KM do centrum będzie bardzo atrakcyjny.

Standard pojazdów MPK stoi w Krakowie na bardzo wysokim poziomie.

A do kosztów po stronie wlasnego samochodu dodaj także abonament na strefę płatnego parkowania ;-) Dokładnie 250 złotych.

Zintegrowany system SKA, tramwaj, autobus, park&ride, wypożyczalnie rowerów, to nie jest zły pomysł. Trzeba tylko go dobrze zorganizować. Przesiadki drzwi w drzwi oraz zintegrowany system opłat są konieczne by ludzie zaczęli myśleć poważnie o takim systemie, a nie marzyli o własnym samochodzie.
Pełna zgoda.

Zachęcanie nie znaczy to samo, co zmuszanie.
Nikt niekogo nie zmusza. Kto chce stoi w korku na Wielickiej, a kto nie ma tyle czasu jedzie obok tramwajem ;-)

Patrząc na zdjęcie poniżej, chyba nikt nie ma wątpliwości, który środek transportu powinien być preferowany w mieście.
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 19.07.2010 o godz. 12:39.
Odpowiedz cytując
sandbender
Graf Zero

Od: 08.2004

Stary 19.07.2010, 12:54
Połowa tych ludzi, którzy przebiegają Lubomirskiego, kontynuuje następnie swoją podróż wzdłuż tej ulicy aby dotrzeć albo do ronda albo do skrzyżowania z Rakowicka.

Akurat przejście na Lubomirskiego to jest wybitnie kiepski pomysł, bo naprawdę nie widzę sensu budowania przejścia na obwodnicy, dla studenta, który idzie na pizze i nie chce mu się nadłożyć 200 metrów.

EDIT: doczytałem ta petycję"
Cytat:
Jezdnia jest również przekraczana przez osoby, które przyjechały w okolicę UEK autobusami 124, 184, 502 od strony Ronda Młyńskiego oraz 115, 192, 287, 292 i 501 od strony Nowego Kleparza. Przystanki rozmieszczone są tak, że aby dostać się z nich na uczelnię, najłatwiej jest „przeciąć” Lubomirskiego.
Wszystkie te autobusy zatrzymują się obok zejść na rondzie. Zwykłe lenistwo, a nie realna potrzeba.
Ostatnio edytowane przez sandbender : 19.07.2010 o godz. 12:59.
Odpowiedz cytując
Siwy_89
Senior Member

Stary 19.07.2010, 13:02
sandbender napisał(a):Wyświetl post
Połowa tych ludzi, którzy przebiegają Lubomirskiego, kontynuuje następnie swoją podróż wzdłuż tej ulicy aby dotrzeć albo do ronda albo do skrzyżowania z Rakowicka.

Akurat przejście na Lubomirskiego to jest wybitnie kiepski pomysł, bo naprawdę nie widzę sensu budowania przejścia na obwodnicy, dla studenta, który idzie na pizze i nie chce mu się nadłożyć 200 metrów.

EDIT: doczytałem ta petycję"

Wszystkie te autobusy zatrzymują się obok zejść na rondzie. Zwykłe lenistwo, a nie realna potrzeba.
czyli w centrum pieszy musi nadrabiać po 200 metrów w każdą stronę, bo samochód nie może się na chwilę zatrzymać?

dziwny pogląd.

Lubomirskiego to taka sama obwodnica, jak i Dietla, gdzie przejść jest znacznie więcej.
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 19.07.2010 o godz. 13:05.
Odpowiedz cytując
WILU TS
Banita

Od: 07.2005

Stary 19.07.2010, 13:09
Nadkładać to powinni królewiczowie w samochodzikach a nie piesi i to nie 200 a 2000metrów,jak już są tacy wygodni to co to dla nich troszkę nadłożyć
Odpowiedz cytując
sandbender
Graf Zero

Stary 19.07.2010, 13:09
Ale to też nie polega na tym, żeby wyznaczać przejścia bo "trasa jest o 50 metrów krótsza".
Z autobusu wysiadasz zawsze obok przejścia podziemnego - nadrabiasz ewentualnie 50 do 100 metrów.

Cała sprawa z tym przejściem to ksero i pizzeria. Warto dla tych punktów psuć Rondo Mogilskie?
Odpowiedz cytując
Siwy_89
Senior Member

Stary 19.07.2010, 13:14
sandbender napisał(a):Wyświetl post
Ale to też nie polega na tym, żeby wyznaczać przejścia bo "trasa jest o 50 metrów krótsza".
jakby to było 50 metrów, to nie byłoby problemu ;-)

tylko że to jest 8 razy więcej ;-) licząc tam i z powrotem

PS. Rondo Mogilskie i tak "psuje" się przy Rondzie Grzegórzeckim. Mimo, że między rondami nie ma ani jednego (!) przejścia dla pieszych ;-)
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 19.07.2010 o godz. 13:16.
Odpowiedz cytując
sandbender
Graf Zero

Stary 19.07.2010, 13:32
jakby to było 50 metrów, to nie byłoby problemu ;-)

tylko że to jest 8 razy więcej ;-) licząc tam i z powrotem
A to jesteś w stanie wskazać taki przystanek, tak? Żeby było 400 metrów do nadłożenia?
Odpowiedz cytując
Siwy_89
Senior Member

Stary 19.07.2010, 13:35
chodzi o przebieganie pomiędzy rondem mogilskim a rakowicką.
Odpowiedz cytując
sandbender
Graf Zero

Stary 19.07.2010, 13:40
Ale właśnie o tym mówię. Pizza i ksero - nic więcej. Z tego powodu należy budować przejście?
Odpowiedz cytując
Siwy_89
Senior Member

Stary 19.07.2010, 15:27
Z takiego, że w centrum pierwszeństwo powinni mieć piesi.

Ty masz inne zdanie, więc dalsza dyskusja na ten temat nie ma sensu.
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 19.07.2010 o godz. 15:30.
Odpowiedz cytując
St@chu
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 19.07.2010, 15:44
Z takiego, że w centrum pierwszeństwo powinni mieć piesi.

Ty masz inne zdanie, więc dalsza dyskusja na ten temat nie ma sensu.
Patrząc w ten sposób najlepiej w całym centrum stawiać znaki D-40. Wtedy pieszy będzie miał pierwszeństwo zawsze i wszędzie.

Bywam dość często w omawianym rejonie, zarówno samochodem, jak i piechotą i tam naprawdę żadne przejście nie jest potrzebne.

Jak ktoś już pisał jego jedynym celem byłoby ułatwienie studentom AE dotarcia do punktu ksero i pobliskiej pizzerii. Odległość z jednej strony do ronda a z drugiej do skrzyżowania (i przejścia podziemnego) z Lubicz naprawdę nie jest tak ogromna by stawiać na środku przejście, które w dodatku byłoby w tym miejscu bardzo niebezpieczne bez sygnalizacji świetlnej.

Nie można popadać w skrajności.
Odpowiedz cytując
Siwy_89
Senior Member

Stary 19.07.2010, 15:52
St@chu napisał(a):Wyświetl post
Odległość z jednej strony do ronda a z drugiej do skrzyżowania (i przejścia podziemnego) z Lubicz naprawdę nie jest tak ogromna by stawiać na środku przejście, które w dodatku byłoby w tym miejscu bardzo niebezpieczne bez sygnalizacji świetlnej.

Nie można popadać w skrajności.
Idąc twoim tokiem rozumowania, należy zlikwidować przejście dla pieszych na Dietla/Sebastiana oraz Dietla/Wielopole, bo przecież można sobie podejść na Dietla/Starowiślna.

Zwłaszcza, że przechodząc przez te dwa skrzyżowania nikt nie ma sprecyzowanego celu, jak "pizzeria i ksero", tylko przechodzi, bo jest bliżej i wygodniej.

Czyli likwidujemy?

Zarówna Dietla, jak i Lubomirskiego, są cześcią II obwodnicy.
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 19.07.2010 o godz. 16:01.
Odpowiedz cytując
haeno
Senior Member

Od: 04.2003

Stary 19.07.2010, 16:54
Idąc twoim tokiem rozumowania, należy zlikwidować przejście dla pieszych na Dietla/Sebastiana oraz Dietla/Wielopole, bo przecież można sobie podejść na Dietla/Starowiślna.

Zwłaszcza, że przechodząc przez te dwa skrzyżowania nikt nie ma sprecyzowanego celu, jak "pizzeria i ksero", tylko przechodzi, bo jest bliżej i wygodniej.

Czyli likwidujemy?

Zarówna Dietla, jak i Lubomirskiego, są cześcią II obwodnicy.
zarówno Dietla/Sebastiana, jak i Dietla/Wielopole to skrzyżowania, więc przykład kiepski.
Tam nie ma problemu ze zrobieniem przejścia dla pieszych, bo sygnalizacja reguluje też ruch samochodowy.

Dla mnie denerwującym jest fakt, że z łamania przepisów (czym jest przechodzenie w takim miejscu) robi się jakikolwiek argument. Przejście w tamtym nie jest niebezpieczne, bo tam przejścia nie ma. Jedynym argumentem jest rzeczywiście mieć bliżej do ksero/pizzerii
suma inteligencji na planecie jest stała, liczba ludności wzrasta
Odpowiedz cytując
Siwy_89
Senior Member

Stary 19.07.2010, 19:03
Na Lubomirskiego przejście dla pieszych regulowałoby skrzyżowanie z Rakowicką.

Przecież w tej chwili ludzie przebiegają, gdy nic nie jedzie, a nie w momencie, kiedy wszystkie auta pędzą,

A to, że w centrum pozwala się na szybką jazdę, to już inna kwestia.

haeno napisał(a):Wyświetl post

Dla mnie denerwującym jest fakt, że z łamania przepisów (czym jest przechodzenie w takim miejscu) robi się jakikolwiek argument. i
Ludzie bez przyczyny nie przebiegają przez jezdnię. Widocznie im bliżej i wygodniej, a w centrum piesi powinni być najważniejsi, więc przejścia powinny być rozlokowane dogodnie - tak jak jest na Królewskiej, Basztowej, Dietla itd...

Jedynym kontrargumentem jest to, że auta nie mogą się na chwilę zatrzymać, tak?
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 19.07.2010 o godz. 19:07.
Odpowiedz cytując
63.5 Kg
Senior Member

Od: 06.2003

Stary 19.07.2010, 19:12
Koledzy widze ze zaczeliscie rozmowe o Lubomirskiego czyli moim rejonie.

Jakby stanal ok. na srodku Lubomirskiego i chcial przejsc na druga strone to mam takie opcje:
Cofnac sie az do Mogilskiego ,zasuwac na dol i pozniej powrot-na oko ok. 400 metrow.
Cofnac sie do przejscia podziemnego przy Rakowickeij i zasuwac dolem lub gora-ok. 300 metrow .

Dlatego ludzie przechodza na przelaj...
Odpowiedz cytując
Siwy_89
Senior Member

Stary 19.07.2010, 19:43
Żeby zmienić trochę temat...

ogłoszono już oficjalnie zwycięzce przetargu na budowę Hali Widowiskowo-Sportowej.

http://www.arm.krakow.pl/ftp/oglosze...e%20oferty.pdf

także za trzy lata w naszym mieście powstanie taki obiekt:

A budowa Cricoteki już trwa. Poniżej projekt:

Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 19.07.2010 o godz. 19:47.
Odpowiedz cytując
LoRd
Senior Member

Od: 04.2004

Stary 19.07.2010, 20:50
W kwestii przejścia na Lubomirskiego zarówno jako pieszy i jako kierowca uważam, że lebiej aby go tam nie było. Jako pieszy jestem zwolennikiem przejść podziemnych ponieważ wiem, że mogę nimi przejść bezpiecznie bez ryzka,że ktoś we mnie wjedzie i mam z głowy światła, które w niektórych przypadkach potrafią zabrać sporo czasu. Natomiast jako kierwoca lubię przejścia podziemne ponieważ dzięki nim zmniejsza się ilość miejsc ze wzmożonym ruchem pieszych. Natomiast jako zwykły obywatel ukochanego Krakowa wiem, że najwięcej spalin wydzielają samochody podczas ruszania więce lepiej ich nie zmuszać do zatrzymywania się co 50 m i niech jeżdzą płynnie na ile to tylko możliwe.
Tak jeszcze te "trendy w Europie" mi chodzą po głowie. Czy "tam" czasem nie jest jeszcze tak, że bardzo ruchliwe węzły robie się bezkolizyjne żeby sprawniej się jeździło ?
Powód: byka ortograficznego jak .... zrobilem ;-)
Ostatnio edytowane przez LoRd : 19.07.2010 o godz. 22:09.
-> Prawda jest jak du*a, każdy ma swoją ...
Odpowiedz cytując
Siwy_89
Senior Member

Stary 19.07.2010, 20:54
LoRd napisał(a):Wyświetl post
Tak jeszcze te "trendy w Europie" mi chodzą po głowie. Czy "tam" czasem nie jest jeszcze tak, że bardzo ruchliwe węzły robie się bezkolizyjne żeby sprawniej się jeździło ?
nie myl ruchliwych węzłów z ulicą położoną w centrum miasta.

W kwestii przejścia na Lubomirskiego zarówno jako pieszy i jako kierowca uważam, że lebiej aby go tam nie było. Jako pieszy jestem zwolennikiem przejść podziemnych ponieważ wiem, że mogę nimi przejść bezpiecznie bez ryzka
Co ma piernik do wiatraka? Jesteś przeciwko, dlatego, że jesteś zwolennikiem przejść podziemnych? Tam nie ma żadnego przejścia i ludzie zmuszeni są przebiegać przez jezdnię.

W kwestii przejść podziemnych musimy pamiętać również o osobach starszych. Zwykłe przejście podziemne jest dla nich bardzo uciążliwe. Natomiast z doświadczenia wiem, jak wyglądają windy w tych "nowocześniejszych przejściach". Z wind na takim Węźle Mogilskim korzystają głównie menele...

PS. wydaje mi się, czy na Mogilskiej tuż za rondem stworzono niedawno nowe przejście dla pieszych? Pytam, bo nie jestem pewien, a ciekawa sprawa, bo sytuacja analogiczna.

Natomiast jako zwykły obywatel ukochanego Krakowa wiem, że najwięcej spalin wydzielają samochody podczas ruszania więce lepiej ich nie zmuszać do zatrzymywania się co 50 m i niech jeżdzą płynnie na ile to tylko możliwe.
Mniej spalin będzie, jak zainwestujemy więcej pieniądzy w transport zbiorowy, SKA, zbudujemy ściężki rowerowe itd...

Tworzenie autostrad w centrum miasta nie powoduje zmniejszenia spalin. Zachęca jedynie do korzystania z nich...
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 19.07.2010 o godz. 21:14.
Odpowiedz cytując
LoRd
Senior Member

Stary 19.07.2010, 21:54
Co ma piernik do wiatraka? Jesteś przeciwko, dlatego, że jesteś zwolennikiem przejść podziemnych? Tam nie ma żadnego przejścia i ludzie zmuszeni są przebiegać przez jezdnię.

W kwestii przejść podziemnych musimy pamiętać również o osobach starszych. Zwykłe przejście podziemne jest dla nich bardzo uciążliwe. Natomiast z doświadczenia wiem, jak wyglądają windy w tych "nowocześniejszych przejściach". Z wind na takim Węźle Mogilskim korzystają głównie menele...

Jestem przeciwko ponieważ są przejścia usytuowane blisko przystanków mpk. a na Lubomirskiego z tego co kojarzę to po drugiej stronie UEKu tam gdzie jest wspomniana pizzeria nie ma za wiele obiektów usługowych, sklepów etc. Kwestia osób starszych faktycznie jest istotna i jest to argument "za" zebra. Natomiast zauważ też jak jest z tym skracaniem sobie drogi przez pieszych (często pewnie mniej lub bardziej swiadomie przeze mnie). Wszedzie przy sygnalizatorach/pasach gdzie jest do nich dojście rzecz jasna chodnikiem i jest jakis skrawek zieleni to zawsze jest on wydeptany bo po nim dało się dojść o 0,001 sec szybciej a jak wiadomo idąc do pracy czy na uczelnie walczy się o czasy olimpijskie.
Poza tym ta brama UEKu przy której wg studentów przydałoby się przejście ani nie jest jedyną ani tym bardziej główną/najbardziej uczęszczaną.

Mniej spalin będzie, jak zainwestujemy więcej pieniądzy w transport zbiorowy, SKA, zbudujemy ściężki rowerowe itd...
Tworzenie autostrad w centrum miasta nie powoduje zmniejszenia spalin. Zachęca jedynie do korzystania z nich...
Co do mniejszej ilści spalin zgadzam się z Tobą absolutnie natomiast pisałem tu tylko w kontekście wspomianych przejść dla pieszych.

Btw: pytanie do zorientowanych. Jaki odstęp między wyznaczonymi przejściami dla pieszych musi być abym mógł zgodnie z przepisami przejść w miejscu nieoznaczonym ? wiem ze taki przepis istnieje. Nie znajduje on zastosowania w omawianym przez nas problemie ?
Ostatnio edytowane przez LoRd : 19.07.2010 o godz. 21:59.
Odpowiedz cytując
Greg91
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 19.07.2010, 22:01
100 metrów od przejścia musi być.
Odpowiedz cytując
LoRd
Senior Member

Stary 19.07.2010, 22:05
Greg91 napisał(a):Wyświetl post
100 metrów od przejścia musi być.
No to dobrze mi świtało. Tak więc między przejściami na rondzie mogilskim a skrzyżowaniu z rakowicka nie ma 200m odległości żeby moża w środku "na legalu" przeciąć ? Chyba, że ten pas zieleni komplikuje sprawe.
Odpowiedz cytując
Pablo84
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 19.07.2010, 22:06
Żeby zmienić trochę temat...

ogłoszono już oficjalnie zwycięzce przetargu na budowę Hali Widowiskowo-Sportowej.

http://www.arm.krakow.pl/ftp/oglosze...e%20oferty.pdf

także za trzy lata w naszym mieście powstanie taki obiekt:

A budowa Cricoteki już trwa. Poniżej projekt:

A tu inna wizualizacja.
Prawdziwy kolos

http://img8.imageshack.us/img8/8017/hala1w.jpg

Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”):
http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/
Odpowiedz cytując
Siwy_89
Senior Member

Stary 19.07.2010, 22:07
Wszedzie przy sygnalizatorach/pasach gdzie jest do nich dojście rzecz jasna chodnikiem i jest jakis skrawek zieleni to zawsze jest on wydeptany bo po nim dało się dojść o 0,001 sec szybciej a jak wiadomo idąc do pracy czy na uczelnie walczy się o czasy olimpijskie.
heh, to akurat racja.

Choć trzeba przyznać, że czasami chodniki są źle ulokowane. Najlepiej widać, to w okolicach CH Bonarka, gdzie dosłownie 95% osób idzie klepiskiem (dawnym trawnikiem) na przystanek "Naftobudowa". Chodnik od centrum do przystanku oczywiście jest, ale idzie się nim znacznie dłużej. A nie ukrywajmy, że pieszy inaczej odczuwa każde 200 metrów niż samochód.

Btw: pytanie do zorientowanych. Jaki odstęp między wyznaczonymi przejściami dla pieszych musi być abym mógł zgodnie z przepisami przejść w miejscu nieoznaczonym ? wiem ze taki przepis istnieje. Nie znajduje on zastosowania w omawianym przez nas problemie ?

Rozdz 2. Ruch pieszych. art 13 pkt 2 - przechodzenie przez jezdnie
poza przejsciem dla pieszych jest dozwolone,gdy odleglosc od przejscia
przekracza 100 m. jezeli jednak skrzyzowanie znajduje sie w odleglosci
mnijszej niz 100 m od wyznaczonego przejscia,przechodzenie jest
dozwolone rowniez na tym skrzyzowaniu. pkt. 5 na obszarze zabudowanym,
na drodze dwujezdniowej [...] jest obowiazany korzystac tylko
z przejscia dla pieszych.

Pablo84 napisał(a):Wyświetl post
A tu inna wizualizacja.
Prawdziwy kolos

http://img8.imageshack.us/img8/8017/hala1w.jpg
Powierzchnia całkowita obiektu:

Kraków - 96 815 m metrów kw.
Gliwice - 69 272 m
Gdańsk/Sopot - 53 312 m
Katowice - 29 473 m
Łódź - 27 500 metrów kw.

Jest rozmach
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 19.07.2010 o godz. 22:14.
Odpowiedz cytując
picasso
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 19.07.2010, 22:14
...z tym,że przechodząc w takim miejscu pieszy nie ma pierszeństwa.
dziękuję za uwagę
Odpowiedz cytując
Siwy_89
Senior Member

Stary 19.07.2010, 22:15
No to dobrze mi świtało. Tak więc między przejściami na rondzie mogilskim a skrzyżowaniu z rakowicka nie ma 200m odległości żeby moża w środku "na legalu" przeciąć ? Chyba, że ten pas zieleni komplikuje sprawe.
"na obszarze zabudowanym,
na drodze dwujezdniowej [...] jest obowiazany korzystac tylko
z przejscia dla pieszych."
Odpowiedz cytując
Siwy_89
Senior Member

Stary 20.07.2010, 23:47
Ożywianie krakowskich bulwarów

Kładka (200 metrów wcześniej jest most):

Plaża

Arkas napisał(a):Wyświetl post
Chwała Bogu bo to co tam się dzieje to dramat. Wie ktoś czy jest w planach poszerzenie jezdni? Choć chyba nie ma tam miejsca na taki luksus.
I ciekawe czy zmodernizują pętlę na Czerwonych Makach bo to jest jakiś kompletny niewypał - przegubowe autobusy ledwo co się mieszczą na niej i trzeba czekać aż autobus się nakręci i wtedy dopiero wjechać na rondo bo inaczej nie ma jak. Tak samo jak postój autobusów przy pętli. Staną 3 - 4 autobusy i już nie ma miejsca żeby inny dojechał na przystanek. Czeka ich dużo roboty, a jak sobie pomyślę co będzie się działo jak będą remontować Grota - Roweckiego to ciężko sobie wyobrazić. To jest praktycznie jedyna droga na Kampus i na niektóre osiedla.
A co do tramwaju jeszcze, to podobno w przyszłości(przez duże P) ma być on pociągnięty aż do Skawiny.
2x2 + lewoskręty + ekrany akustyczne

dostuffca napisał(a):Wyświetl post

Jacek rozpoczyna kampanię - 2x obiecywał stadiony i wygrał, to teraz ze 4x może obiecywać metro.
Jacek w wielu wywiadach podkreślał, że jest przeciwny budowie metra w Krakowie. Uważa, że najpierw trzeba zrealizować ideę Krakowskiego Szybkiego Tramwaju.

Wzięli już $ z tramwaju na Ruczaj, co to by Altrans mógł przygotować swoje prezentacje nt. metra, teraz ktoś inny kreśli se linie za kolejne pieniądze a nowych linii tramwajowych jak nie było tak nie ma.
a ja wziąłem pieniądze przeznaczone na zakup nowego samochodu i kupiłem sobie gumy do żucia.

Nie przeczę - tramwaj na Golikówkę jest potrzebny, ale tramwaj na Ruczaj jest dużo potrzebniejszy. Że też tam się Jacek nie ulokował. No, może gdyby wydział historyczny się przeniósł z Gołębiej na Kampus to coś by się ruszyło :]
Tramwaj na Golikówkę był w planach przed rozpoczęciem rządów przez Jacka. Gdyby nie protesty mieszkańców, tramwaj na Ruczaj powstałby o wiele szybciej.
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 21.07.2010 o godz. 00:16.
Odpowiedz cytując
Arturo Qr2nów
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 21.07.2010, 00:38
Ta kładka, to fajny gadżet choć trochę kosztowny. W sumie może i by miała sens, gdyby wytyczono jakieś poważne szlaki turystyczne, porządną ścieżkę rowerową itp. Teraz, to będzie trochę tak, jak z mostem Kotlarskim przez jakiś czas po wybudowaniu. Z kolei ta plaża, to przyjemny klub. Nic więcej. Piasek na byle jak zaadaptowanej barce i pare parasoli, nie czyni z tego obiektu żadnej plaży.

Projekty Crocoteki oraz Hali w Czyżyanch widziałem już wielokrotnie, ale jednak robią one wrażenie. Podobnie, jak projkt centrum kongresowego. Dla przypomnienia:

Szkoda, że naszego stadionu nie zaprojektowano choć w połowie z takim rozmachem :(

I jeszcze:

Cytat:
Nietypowy budynek, który ma powstać przy ul. Dajwór na Kazimierzu budzi kontrowersje. Radni dzielnicy I Stare Miasto uważają, że planowana inwestycja jest zbyt nowoczesna - nie pasuje do historycznej dzielnicy i oszpeci okolicę. Dlatego też negatywnie zaopiniowali przedstawiony im projekt.

nwestorem budzącego emocje obiektu jest Holding Liwa. O warunki zabudowy stara się od dawna. W zeszłym roku chciał na działce przy ul. Dajwór budować hotel, teraz zmienił jednak zdanie. Ostatecznie ma to być budynek mieszkalno-usługowy. - Inwestor nie wziął pod uwagę naszych sugestii, poza tym, że trochę budynek obniżył - twierdzi radny Witold Kajstura. - Ale to dalej zbyt nowoczesna architektura, nie pasuje do pierzei ul. Dajwór.Projekt nie podoba się też radnemu Jackowi Balcewiczowi. - Budynek w najwyższym punkcie ma mieć ponad 21 metrów, czyli o trzy metry wyżej niż "ściana płaczu" zamykająca ulicę Miodową - mówi. - Ma stanąć naprzeciw synagogi Starej, która jest w tym rejonie dominująca. Ale jeśli inwestor zrealizuje zamierzenia, to nowy budynek zdominuje okolicę.

Balcewicz przypomina, że Kazimierz jest wpisany na listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO.
- Nie jest to jednak wpis dożywotni "na wieki wieków amen" - podkreśla radny. - Można go stracić, przez nowoczesne inwestycje wprowadzane w miejsca historyczne, a to dotknęło np. Drezno. Przeciw budowie jest też Marcin Lassota ze Stowarzyszenia Przyjazny Kazimierz. Uważa, że fasada budynku jest zbyt agresywna.

W 2008 r. projekt hotelu opiniował Jan Janczykowski, wojewódzki konserwator zabytków. Wtedy całkowicie go odrzucił. - Nie widziałem od tamtej pory, czy się zmienił - przyznaje. - Na pewno budynek nie może przekraczać gabarytów sąsiedniej zabudowy. Forma architektoniczna, detale, muszą nawiązywać do zabudowy Kazimierza, wpisywać się w to miejsce.

Pomimo naszych próśb inwestor kontrowersyjnego obiektu - Holding Liwa nie chce się wypowiadać na temat projektu. W wydziale architektury toczy się postępowanie o ustalenie warunków zabudowy.
Projekt:
Ostatnio edytowane przez Arturo Qr2nów : 21.07.2010 o godz. 00:54.
http://wislakrakow.com/forum/signaturepics/sigpic26075_1.gif
Odpowiedz cytując
Siwy_89
Senior Member

Stary 21.07.2010, 00:41
Z kolei ta plaża, to przyjemny klub. Nic więcej. Piasek na byle jak zaadaptowanej barce i pare parasoli, nie czyni z tego obiektu żadnej plaży.

Projekty Crocoteki oraz Hali w Czyżyanch widziałem już wielokrotnie, ale jednak robią one wrażenie. Podobnie, jak projkt centrum kongresowego. Dla przypomnienia:

Szkoda, że naszego stadionu nie zaprojektowano choć w połowie z takim rozmachem :(
Pewnie by zaprojektowali z rozmachem, gdyby robili tak jak chciał Majchrowski, czyli jeden stadion, ale porządny.

Ale wiadomo, Jacek jest niekumaty

Z kolei ta plaża, to przyjemny klub. Nic więcej. Piasek na byle jak zaadaptowanej barce i pare parasoli, nie czyni z tego obiektu żadnej plaży.

Był ktoś na tej plaży? Jest tam ten basen na barce?
Odpowiedz cytując
dostuffca
Senior Member

Od: 06.2008

Stary 21.07.2010, 04:49
Jacek w wielu wywiadach podkreślał, że jest przeciwny budowie metra w Krakowie. Uważa, że najpierw trzeba zrealizować ideę Krakowskiego Szybkiego Tramwaju.
podkreślał że jest przeciwny.
uważa, że najpierw trzeba zrealizować.

a nie ma ani tego ani tego. Bo jakby na to nie spojrzeć 8 lat to sporo czasu.

Jakby zrealizować wszystkie połączenia tramwajowe planowane w tym mieście, w czasach gdy były planowane, to nikt by o metrze nie przebąkiwał nawet.

a ja wziąłem pieniądze przeznaczone na zakup nowego samochodu i kupiłem sobie gumy do żucia.
czyli s*******iłeś sobie zęby, a dalej do pracy/miasta musisz jeździć MPK. Sytuacja podobna do losów Krk pod rządami Jacka M.

Tramwaj na Golikówkę był w planach przed rozpoczęciem rządów przez Jacka. Gdyby nie protesty mieszkańców, tramwaj na Ruczaj powstałby o wiele szybciej.
Tramwaj na Azory i Górkę Narodową również, a jakoś nie widzę by się za nie brano. Tramwaj na Ruczaj powinien powstać już dawno, ale to wymagało nieco dłuższo terminowej wizji i pomyślunku. Czegoś czego to miasto nie ma pi razy drzwi od czasów Dietla.

Ciekawi mnie co tam się będzie działo jak już ruszy budowa - teraz dostać się jest trudno, a z semestru na semestr UJ w Kampusie jest więcej.

Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów