The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła:
wzmocni się 44 26,19%
osłabi 97 57,74%
zmiany kadrowe nie będą odczuwalne 27 16,07%
Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Rob_Zombie
Senior Member

Od: 07.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 17.07.2010, 18:26
pcpcpc napisał(a):Wyświetl post
kolego twierdzisz ze paszulewicz był słaby, czy dawny Jop nie byli najgorsi tylko ze wtedy liga była słabsza a teraz poziom ligi się podniósł niz wtedy co wisła grała niezle
Umarłem
"(...)Był oskarżony o organizowanie w sezonie 2003/2004 wśród piłkarzy zrzutki pieniędzy, z których później opłacali sędziów pomagających Kolporterowi Koronie w awansie do II ligi. W trakcie śledztwa prowadzonego w ubiegłym roku przez wrocławską prokuraturę obaj przyznali się do winy(...)"
"(...)wciągał w handel meczami i młodych, i starych, i Polaków, i obcokrajowców, i tych, którzy na kupowanie wyników mieli, i tych, którzy nie mieli (tym przecież pożyczał).(...)"
Odpowiedz cytując
Reiro
Senior Member

Stary 17.07.2010, 18:26
Tak sobie czytam te wypociny pcpcpc i stwierdzam, że gość pisze co mu ślina na język przyniesie...nie widzę żadnego toku myślowego w jego "wypowiedziach"...co post to inne zdanie...do tego mówiąc szczerze głupie...
Chłopaku przemyśl dokładnie co masz do powiedzenia i dopiero pisz bo ciężko czytać te Twoje wypociny...

Dodatkowo chciałbym odpowiedzieć na posta "arbuza", który stwierdza, że musimy testować "ogórki" bo nikt normalny do nas nie przyjdzie... Więc przechodząc do meritum chciałbym zauważyć, że choćby transfery Mezengi, Manu, Cabrala pokazują, że można i to nie koniecznie za dużą gotówkę...oczywiście pomijam faktyczny poziom sportowy tych graczy bo na oceny przyjdzie czas, natomiast można stwierdzić jedno...nie są to typowe no-name, a zawodnicy z całkiem ciekawymi CV...przynajmniej na naszą ligę. Tak więc przestań pisać, że polskie kluby nie mają wyjścia i muszą testować "ogórki" bo nikt inny do nas naszej ligi nie przejdzie.

Ludzie zacznijcie realnie spoglądać na sytuację Wisły i całej ligi, a nie przez pryzmat waszych chorych wyobrażeń.

Rob_Zombie napisał(a):Wyświetl post
Umarłem
Ja też

Pozdrawiam
Powód: Bo tak... xD
Ostatnio edytowane przez Reiro : 17.07.2010 o godz. 18:30.
Odpowiedz cytując
JrQ-
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 17.07.2010, 18:30
Cytat:
kolego twierdzisz ze paszulewicz był słaby, czy dawny Jop nie byli najgorsi tylko ze wtedy liga była słabsza a teraz poziom ligi się podniósł niz wtedy co wisła grała niezle
Widzę, że ta dyskusja nie ma sensu, skoro niektórzy tu takie brednie wypisują.
Poziom ligi jest mniej więcej ten sam. Tylko niestety nasz zespół w tym/poprzednim sezonie to obraz nędzy i rozpaczy, zlepek półproduktów, którzy zostali wybrani do zastąpienia zawodników, którzy odeszli za grube miliony.

Mnie osobiście ciekawi, co się stanie, jak już na prawdę nie będzie kogo sprzedać...

edit: a czym różnił się dawny i obecny Jop? Jeden i drugi ładowali swojaki, 'dawny' z Lazio, 'obecny' z Craxą.
Odpowiedz cytując
Galonek
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 17.07.2010, 18:34
Reiro, zgadzam się z twoim postem, myślę jednak, że testowanie "ogórków" to nic złego, przecież zawsze może trafić się jakaś perełka. Jest tylko jeden warunek, a mianowicie te testowane ogórki nie mogą być głównym źródłem pozyskiwania piłkarzy, a tylko dodatkiem.
Odpowiedz cytując
pcpcpc
Banita

Od: 04.2010

Stary 17.07.2010, 18:34
Ja nie zmieniam zdanie cały czas twierdze ze obrona to piorytet i ze mamy graczy w ofensywie na lepszym poziomie jak rok temu
a ze brakuje obronicy,pomocnika i napastnika to tez prawda ale to ze mamy lepsza ofensywe jak rok temu nie oznacza ze nie mozna jej wzmocnic
Odpowiedz cytując
Tarann
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 17.07.2010, 18:36
JarTSW napisał(a):Wyświetl post
Widzę, że ta dyskusja nie ma sensu, skoro niektórzy tu takie brednie wypisują.
Poziom ligi jest mniej więcej ten sam. Tylko niestety nasz zespół w tym/poprzednim sezonie to obraz nędzy i rozpaczy, zlepek półproduktów, którzy zostali wybrani do zastąpienia zawodników, którzy odeszli za grube miliony.

Mnie osobiście ciekawi, co się stanie, jak już na prawdę nie będzie kogo sprzedać...

edit: a czym różnił się dawny i obecny Jop? Jeden i drugi ładowali swojaki, 'dawny' z Lazio, 'obecny' z Craxą.
Dramatyzujesz. Poziom się wyrównał z prostej przyczyny budżety słabych klubów wzrosły. Dodaj wrocławską prokuraturę która pozwala coraz częściej ustalać wyniki na boisku. A zeszły sezon to w sporej mierze zasługa "profesjonalnego" przygotowania i prowadzenia drużyny.
Odpowiedz cytując
arbuz
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 17.07.2010, 18:39
Ja tylko napisalem, ze jest trudno kogokolwiek tak na zawolanie z dobrej ligi sciagnac do wisly.

Napisalem tak bo duza czesc osob na tym forum nadaje na zarzad, ze nikogo niekupuja a tylko jakies ogorki testuja.

A ja twierdze i wiem ze napewno wisla chce sciagnac kogos wartosciowego ale nikt w klubie niema zamiaru placic bajonskich sum za grajka ktory jest po tuzinie kontuzji, w ostatnim sezonie zagral moze kilka lub kilkanascie meczy i strzelil 2 lub 3 bramki. Dlatego sprawa wyglada tak, ze szukamy takowego grajka ale z normalnymi wymaganiami jak na nasze polskie realia i mam nadzieje ze taki sie trafi.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 17.07.2010, 18:45
jasnyGwint napisał(a):Wyświetl post
opierałem się na ogólno dostępnych informacjach, z których wychodzi równa bańka.
Ale świnia ze mnie. Ceny naszych asiorów z ofensywy transferowej o połowę zaniżyłem

Sopranos napisał(a):Wyświetl post
Te ceny nie są z transfermarktu. TM ceny bierze z mediów, a takie (po 400 tys za Jovanicia i Bunozę) były podawane przez kilka różnych gazet. Wyróżniający się w dość mocnych ligach zawodnicy w tym wieku niestety nie kosztują 100-200 tys euro, więc proponuję nie fantazjować.

Sopranos, jak Cię lubię, tak jedziesz po bandzie. Sprawdź sobie, za ile przechodzą wyróżniający się młodzi zawodnicy. Musisz dodać jedno zero
Nasi są młodzi, a za ogóry nie płaci się aż tak wiele. Po prostu - kiedy klub widzi już, że nie ma sensu inwestować w kolesia, to robi miejsce na innego, którego sprzeda później do Bundesligi za minimum bańkę euro. Tylko u nas jest się "młodym zdolnym" do trzydziestki.

Może coś z nich będzie, ale nie naginajcie faktów i nie piszcie, że są nadzieją tamtejszych reprezentacji. To zwykłe odpady. Goście z zerowym CV z marnych klubów. Tacy naprawdę nie kosztują wiele. W wielu klubach nie czeka się w nieskończoność, aż zawodnik wypali, tylko się słabo rokujących sprzedaje - lepiej zarobić trochę i szkolić następnego w nadziei, że okaże się dobry, niż czekać aż gościowi stukną 24 lata.

Markus napisał(a):Wyświetl post
W tym oknie nie tylko Legia, ale również Lech i nawet Cracovia pokazują, że można dokonywać transferów ciekawych piłkarzy ofensywnych, a nie tylko o tym gadać. Nowe stadiony, to nowe dochody i wyzwania. Same się nie zapełnią. Wisła niestety dalej postępuje po staremu - sprzedajemy największe gwiazdy zespołu, kupujemy dużo gorszy towar, pieniądze przejadamy na bieżącą działalność. Przetracamy je też na armię bezmyślnych testów całkowicie przypadkowych zawodników sprytnie podsyłanych przez pewną agencję menadżerską - wedle informacji, które do mnie dotarły, to Wisła bowiem ponosi główny koszt fundowania tym zawodnikom "miłego wypoczynku" na naszych obiektach. Nie chcę jednak rozwijać tej myśli i "plotek", jakoby podobno chodziło tu o dawne "zobowiązania" i układy naszego wspaniałego Zdzisia, który chce dać zarobić pewnym osobom. Chcę bowiem za wszelką cenę wierzyć, że to tylko "plotki".
Ciiii... Ty nie wiesz, że my tu budujemy drugie FC Porto?

Ostatnio edytowane przez wolfy : 17.07.2010 o godz. 19:29.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
lysy9055
Member

Od: 07.2008

Stary 17.07.2010, 18:47
A ja się zgodzę z forumowiczem "pcpcpc". Także uważam, że wisła w ofensywie jest lepsza niż w tamtym roku. Mecz z Litwinami był fatalny, masa błędów, a nieskuteczność raziła. Jednak jestem optymistycznie nastawiony. Uważam, że potrzebują więcej czasu, niech chłopaki się ograją trochę i będzie dobrze. Zobaczycie, że w lidze będziemy wymiatać i jak szybciej nasi się ogarną, to do 3 rundy LE dojdziemy z palcem w dupie. Tak uważam i to jest moje zdanie. Oczywiście potrzebujemy stopera, jeden starczy. Napastnik? Powiem wam, że niekoniecznie. Dajcie czasu drużynie i czasu trenerowi wierzę, ze poukłada drużynę i Kirm, Łobo będą wymiatać. Jeszcze wspomnicie moje słowa.
Odpowiedz cytując
Reiro
Senior Member

Stary 17.07.2010, 18:47
Galonek napisał(a):Wyświetl post
Reiro, zgadzam się z twoim postem, myślę jednak, że testowanie "ogórków" to nic złego, przecież zawsze może trafić się jakaś perełka. Jest tylko jeden warunek, a mianowicie te testowane ogórki nie mogą być głównym źródłem pozyskiwania piłkarzy, a tylko dodatkiem.
Ja również nie mam nic do testowania no-name'ów, którzy mogą okazać się zarówno ogórkami jak i perełkami.
Chodzi właśnie o fakt, że nasz klub, grający w naszej lidze z całą pewnością stać(nie chodzi tylko o kasę) na ściągnięcie zawodników prezentujących odpowiedni poziom i aby utrzymać drużynę na topie musimy uzupełniać zawodników sprzedanych, zawodnikami, którzy pozwalają wierzyć, że są niewiele gorsi bądź lepsi od poprzedników. Tylko w taki sposób zarówno Wisła jak i cała polska liga mogą równać do czołówki.

Jednocześnie chciałbym zauważyć, że nasza liga poszła w dół, a nie w górę o czym świadczą choćby powroty Żurawia, Wichniarka, Franka oraz brak ich następców...dodatkowo jeszcze niedawno takich cypryjczyków klepaliśmy po 6-0, a dziś zapewne to oni sklepali by nas.

arbuz napisał(a):Wyświetl post
Ja tylko napisalem, ze jest trudno kogokolwiek tak na zawolanie z dobrej ligi sciagnac do wisly.

Napisalem tak bo duza czesc osob na tym forum nadaje na zarzad, ze nikogo niekupuja a tylko jakies ogorki testuja.

A ja twierdze i wiem ze napewno wisla chce sciagnac kogos wartosciowego ale nikt w klubie niema zamiaru placic bajonskich sum za grajka ktory jest po tuzinie kontuzji, w ostatnim sezonie zagral moze kilka lub kilkanascie meczy i strzelil 2 lub 3 bramki. Dlatego sprawa wyglada tak, ze szukamy takowego grajka ale z normalnymi wymaganiami jak na nasze polskie realia i mam nadzieje ze taki sie trafi.
A dziwisz się...? My chcemy zawodników pokroju Lewandowskiego sprzedawać po 5mlnE, a podobnych kupować za 200tysE, niestety takie coś możliwe jest jedynie jeśli posiada się odpowiednio zaawansowaną siatkę scautów...a w naszej sytuacji musimy płacić troszkę wiecej i niekoniecznie mieć pewność, że zawodnik okaże się aż takim wzmocnieniem na jakie liczyliśmy.

lysy9055 napisał(a):Wyświetl post
A ja się zgodzę z forumowiczem "pcpcpc". Także uważam, że wisła w ofensywie jest lepsza niż w tamtym roku. Mecz z Litwinami był fatalny, masa błędów, a nieskuteczność raziła. Jednak jestem optymistycznie nastawiony. Uważam, że potrzebują więcej czasu, niech chłopaki się ograją trochę i będzie dobrze. Zobaczycie, że w lidze będziemy wymiatać i jak szybciej nasi się ogarną, to do 3 rundy LE dojdziemy z palcem w dupie. Tak uważam i to jest moje zdanie. Oczywiście potrzebujemy stopera, jeden starczy. Napastnik? Powiem wam, że niekoniecznie. Dajcie czasu drużynie i czasu trenerowi wierzę, ze poukłada drużynę i Kirm, Łobo będą wymiatać. Jeszcze wspomnicie moje słowa.
A na czym opierasz twierdzenie, że mamy lepszą ofensywę niż rok temu...? Przecież jedynie wzmocnienie to Żurawski i wracający Garguła z czego co do żadnego z nich nie ma konkretnej wiedzy żeby twierdzić o ich potencjalnym wzmocnieniu drużyny. Ja natomiast uważam, że poiom ofensywny Wisełki jest na podobny stopniu jak w poprzednim sezonie, gdyż nie przeprowadziliśmy żadnego na tyle istotnego transferu, żeby mówić o wzmocnieniach...to są jedynie uzupełnienia,a te niekoniecznie będą świadczyć o podniesieniu poziomu sportowego drużyny...

Pozdrawiam
Powód: Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kasę...
Ostatnio edytowane przez Reiro : 17.07.2010 o godz. 18:56.
Odpowiedz cytując
arbuz
Senior Member

Stary 17.07.2010, 18:51
Reiro napisał(a):Wyświetl post
Ja również nie mam nic do testowania no-name'ów, którzy mogą okazać się zarówno ogórkami jak i perełkami.
Chodzi właśnie o fakt, że nasz klub, grający w naszej lidze z całą pewnością stać(nie chodzi tylko o kasę) na ściągnięcie zawodników prezentujących odpowiedni poziom i aby utrzymać drużynę na topie musimy uzupełniać zawodników sprzedanych, zawodnikami, którzy pozwalają wierzyć, że są niewiele gorsi bądź lepsi od poprzedników. Tylko w taki sposób zarówno Wisła jak i cała polska liga mogą równać do czołówki.

Jednocześnie chciałbym zauważyć, że nasza liga poszła w dół, a nie w górę o czym świadczą choćby powroty Żurawia, Wichniarka, Franka oraz brak ich następców...dodatkowo jeszcze niedawno takich cypryjczyków klepaliśmy po 6-0, a dziś zapewne to oni sklepali by nas.

No powiem tak ogladam lige angielska, wloska, francuska i jak potem ogladam nasza polska podorkowa
to naprawde czasami mam dosc to jest bardzo ciezka praca naprawde.
I czasami mam takie uczucie ze naprawde my stoimy w miejscu albo nawet sie cofamy mam nadzieje ze to tylko takie moje niechybne spostrzezenie mijajace sie z prawda.

Wiec z tym rownaniem do czolowki to bym byl ostrozny wiem wypada tak powiedziec
Odpowiedz cytując
arbuz
Senior Member

Stary 17.07.2010, 18:58
Ja mysle ze najpierw powinnismy miec wiecej zawodnikow na kazdej pozycji tak aby byla spora wyrownan grupa zawodnikow i byla duza rywalizacja, nawet jak to beda sredni pilkarze kazdy z nich bedzie chcial grac i byc w 11 a nie na lawce.

Choc czasem jak tak mysle to chyba to jest niemozliwe nawet patrzac na ostatnie zachowanie malego, gdzie jak pojawilo sie kilku wiecej zawodnikow na podobna pozycje nagle odmawia gry to jest blazenada.
Odpowiedz cytując
pcpcpc
Banita

Stary 17.07.2010, 18:58
Powiem tak wiele osób twierdzi ,że kase zagarna z transferu Bogusław Cupiał to ten kto tak mówi jest idiotą wisła w tej chwili ma byc samo wystarczalnym klubem i to est polityka Cupiała wobec Wisły a co sie stało z kasa bardzo proste.
1.pokryła Dziure Budżetowa
2.Nadal nie gramy na swoim obiekcie co oznacza brak wpływoz z biletów czyli klub musi sie odpowiednio zabezpieczyć
3.Lepiej kase zatrzymac na czarna godzine niz rozpieprzyc kase na zawodników którzy nic nie pokazuja
4.Zachwycacie sie transferami legi a ja wróze Legi 5 miejsce max
5.lech po odejsciu Lewego moze miec proble popatrzcie ze jak było brak lewego to Lech nie strzelał praktycznie bramek

Wiec nie jest unas najgorzej predzej lechia bedzie w czołowej 3 jak Lega zdobedzie tytuł
Odpowiedz cytując
Reiro
Senior Member

Stary 17.07.2010, 19:03
arbuz napisał(a):Wyświetl post
No powiem tak ogladam lige angielska, wloska, francuska i jak potem ogladam nasza polska podorkowa
to naprawde czasami mam dosc to jest bardzo ciezka praca naprawde.
I czasami mam takie uczucie ze naprawde my stoimy w miejscu albo nawet sie cofamy mam nadzieje ze to tylko takie moje niechybne spostrzezenie mijajace sie z prawda.

Wiec z tym rownaniem do czolowki to bym byl ostrozny wiem wypada tak powiedziec
Ja również jestem ostrożny z tym równaniem, a to właśnie z tego powodu, że graczy pokroju Kosy, Żurawia, Szymka wymienialiśmy na znacznie słabszych zawodników w postaci Zieńczuka, Kryszałowicz/Beto/Radovanovic/Dudu/itd, Kwiek/Gołoś...a w taki sposób jedynie osłabiliśmy nasz zespół względem tych kilku lat wstecz i chwała Bogu, że w międzyczacie trafiliśmy na takie perełki jak Kuba czy Marcel bo w przeciwnym wypadku nie wiadomo czy bylibyśmy nadal w czubie tabeli...

Tak więc powtarzam jeśli chcemy podnosić poziom ligi, a przynajmniej poziom Wisły to nie możemy liczyć na wzmocnienia jedynie w postaci graczy znacznie słabszych niż tych sprzedanych...

pcpcpc napisał(a):Wyświetl post
4.Zachwycacie sie transferami legi a ja wróze Legi 5 miejsce max

Wiec nie jest unas najgorzej predzej lechia bedzie w czołowej 3 jak Lega zdobedzie tytuł
Nie chodzi o zachwycanie się ich transferami, a podanie przykładu, że jednak można...gdyby to Wisła pozyskała tych zawodników co Legia to na forum zapanowałoby "spuszczanie się" w miejscach publicznych...a co do ich pozycji na koniec sezonu to jest jedną wielką niewiadomą...zupełnie jak nasza...Lecha...Polonii...
Powód: Kasa Misiu, kasa...
Ostatnio edytowane przez Reiro : 17.07.2010 o godz. 19:08.
Odpowiedz cytując
pcpcpc
Banita

Stary 17.07.2010, 19:13
Powiem tak jest dopiero 17 lipca czyi 1/4 ona transferowego
pozyskalismy 4 graczy wiec niezły wynik a przeciez chyba nie chcecie by co okno kupowali 11 zawodników wisla kupi jeszcze według mnie dwóch mocnych i dwóch młodych i bedzie ok i bedzie to dosc udane okienko
Odpowiedz cytując
Tarann
Senior Member

Stary 17.07.2010, 19:13
Ja również jestem ostrożny z tym równaniem, a to właśnie z tego powodu, że graczy pokroju Kosy, Żurawia, Szymka wymienialiśmy na znacznie słabszych zawodników w postaci Zieńczuka, Kryszałowicz/Beto/Radovanovic/Dudu/itd, Kwiek/Gołoś...a w taki sposób jedynie osłabiliśmy nasz zespół względem tych kilku lat wstecz i chwała Bogu, że w międzyczacie trafiliśmy na takie perełki jak Kuba czy Marcel bo w przeciwnym wypadku nie wiadomo czy bylibyśmy nadal w czubie tabeli...

Tak więc powtarzam jeśli chcemy podnosić poziom ligi, a przynajmniej poziom Wisły to nie możemy liczyć na wzmocnienia jedynie w postaci graczy znacznie słabszych niż tych sprzedanych...
Jest tylko jeden problem. Sprzedajemy graczy za ich realną wartość. Dlatego marcelo poszedl za 3,5 mln.Nie ma szans na sprowadzenie graczy o porównywalnym poziomie ( a raczej pewności tego poziomu) z powodu ceny (żyjemy z transferów) musimy szukać i ryzykować. Cieszy że szukamy z coraz mniejszym ryzykiem ( kwoty transferów\spekulacji wzrastają , co nie znaczy że tak jak w przypadku tego Niemca co rozwiązał kontrakt nie można spróbować. Drugi plus to pozbycie się tego szrotu o którym piszesz i zejście z kosztów.(wyjmuję z tego Zienia)

kacpergawlo napisał(a):Wyświetl post
Nie chce mi się ustawicznie przypominać z jakim CV przyszli gracze do Legii, bo to nudne, ale jak widać ciężko zrozumieć, że jednak do tej naszej ligi można kogoś ciekawego kupić.
.....

....nie mając wyjścia i stając przed koniecznością ponownej budowy drużyny, wykładając gruba kasę ( po raz kolejny z powodu braku jakichkolwiek wyników) nie mając pewności sukcesu.

Nie zamieniam się
Powód: NIe chcę pisać post pod postem:)
Ostatnio edytowane przez Tarann : 17.07.2010 o godz. 19:24.
Odpowiedz cytując
Reiro
Senior Member

Stary 17.07.2010, 19:19
Tarann napisał(a):Wyświetl post
Jest tylko jeden problem. Sprzedajemy graczy za ich realną wartość. Dlatego marcelo poszedl za 3,5 mln.Nie ma szans na sprowadzenie graczy o porównywalnym poziomie ( a raczej pewności tego poziomu) z powodu ceny (żyjemy z transferów) musimy szukać i ryzykować. Cieszy że szukamy z coraz mniejszym ryzykiem ( kwoty transferów\spekulacji wzrastają , co nie znaczy że tak jak w przypadku tego Niemca co rozwiązał kontrakt nie można spróbować. Drugi plus to pozbycie się tego szrotu o którym piszesz i zejście z kosztów.(wyjmuję z tego Zienia)
Bez rozwiniętej siatki scautów pozyskiwanie zawodników pokroju Marcelo jest niemożliwe, szczególnie przy małym nakładzie kosztów ale już sprowadzenie zawodnika na poziomie Głowackiego owszem. Gdybyśmy pozyskali dwóch w miarę młodych(22-26 lat) zawodników na miejsce Głowy i Marcelo byłoby ok. a to da się zrobić za znacznie mniejszą gotówkę niż ta uzyskana z transferów. Mamy już Bunozę(jego poziom ocenię po kilku meczach z jego udziałem) więc trzeba jeszcze jednego. Oczywiście, że ten Niemiec może okazać się ciekawym zawodnikiem ale nie możemy liczyć, że każdy testowany to nieodkryta perełka... Ja również Zienia nie zaliczam do szrotu...a to, że znalazł się w tak doborowym towarzystwie to czysty przypadek...
Odpowiedz cytując
polska.mysl.szkoleniowa
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 17.07.2010, 19:23
RAF napisał(a):Wyświetl post
Probuje rozumem ogarnac "Polityke transferowa Wisly" i........... nie moge. Nie potrafie zrozumiec na co oni czekaja, czy jakikolwiek plan istnieje w glowach Bogdana Basalaja i Boguslawa Cupiala. Zespol potrzebuje wzmocnien na wczoraj, widac to golym okiem a tu cisza.... Mecze III rundy eliminacyjnej LE i (oby tez IV) zblizaja sie jak topor a oni nie robia nic, KOMPLETNIE nic aby pomoc druzynie. Nie mowie tutaj o kupnie Bunozy, Czikosza i Jovanica bo to byla po prostu koniecznosc ale o zawodnikach ktorzy pomogliby tej druzynie wejsc na wyzszy poziom rozwoju. Gdzie dobrzy skrzydlowi? Gdzie ten - opisany i wymieniony przez wszystkie przypadki - Mijinkovic? GDzie napastnik umiejacy wykorzystac sytuacje bramkowe. A jak zapewne nie wyjdzie nic z awansu w LE to poleci Kasperczak? Jakie oni warunki stworzyli trenerowi? Gdzie ponad 20 mln. z transferow sie podzialo? Poszlo do kasy Tele-Foniki? A jezeli tak to ile zostalo tego "dlugu" jeszcze do splacenia? Czy reklama jaka Wisla przyniosla Cupialowi i Tele-Fonice zostala odjeta od dlugu? Czemu na litosc Boska klub NIE CHCE POMOC swojej wlasnej druzynie!!!? Znow sezon bedziemy grali na wyjezdzie, znow nie mogli przygotowac stadionu na rozpoczecie ligi i pucharow :( Czemu odnosze wrazenie ze nikomu nie zalezy na tej druzynie. TYLKO kibicom.. TYLKO im...........
Witaj! Chciałbym Cię uspokoić - za sterami okrętu Wisła Kraków stoi teraz kompetentny i oddany sprawie kapitan - Bogdan Basałaj. On i jego zaufani pracownicy mają już przygotowany i precyzyjnie określony plan rozwoju i wzmacniania klubu, który musi przynieść sukcesy. Skuteczna polityka marketingowa, rozbudowa bazy treningowej, budowa akademii piłkarskiej, wykańczanie nowoczesnego stadionu, którym będziemy mogli szczycić się w całej Europie - by wymienić choćby kilka z wielu, naprawdę wielu pomysłów na rozwinięcie żagli tego wspaniałego transatlantyku - naszej Wisły!
Również polityka transferowa to nie dzieło przypadku. Zakontraktowanie takich sław i potencjalnych gwiazd światowej piłki jak bramkarz Jovanic, czy jednego z najzdolniejszych słowackich obrońców młodego pokolenia, dwudziestodwuletniego Erika Czikosza (nota bene przyrównywany do samego Petera Singlara) z całą pewnością nie wzięły się z niczego. Nasi dotychczasowi stoperzy: Marcelo i Głowacki zostali sprzedani, ale pierwszy był jeszcze niedoświadczony, a drugiemu lat nie ubywało. Na Arku mogliśmy zarobić, a transferując Marcelo pokazaliśmy, że w klubie można się wypromować. W zamian sprowadzono Gordana Bunozę, nazywanego przez niektórych bośniackim Marcelo, a także zrobiono miejsce dla zdolnego Mateusza Kowalskiego - wychowanka klubu. Czyż o wielkiej Wiśle, prowadzonej do boju przez jej wychowanka nie marzy każdy kibic? Już nie mogę się doczekać pierwszych pucharowych potyczek prowadzonych przy Reymonta z pewnym i niezawodnym Mateuszem w składzie.
Ale popatrzmy również na formacje przednie - a tam Maciej Żurawski, legenda klubu, człowiek instytucja, przodownik pracy i zwolennik harówki. Chyba nikt już nie może powiedzieć, że brakuje nam tego ogniwa, które rozruszałoby grę "polskich galacticos"!
Kolejne transfery? Spokojnie, będą. Jeśli teraz - to tylko dzięki prowadzonych z poświęceniem i uwagą negocjacjom dyrektora Jarosza i prezesa Basałaja oraz hojności pana Bogusława Cupiała! Mało kto pokazał takie serce, taką wolę walki o swój klub. Wyobraźcie sobie, państwo, człowieka, który udzielił w życiu tylko jednego wywiadu. Nie mówił w nim o swoich osiągnięciach w biznesie, bogatych zainteresowaniach i dumie z potomstwa. Nie, mówił o czymś znacznie dla niego ważniejszym - o miłości do klubu, o cierpliwości i wierze, którą pokłada w starannie przez siebie dobranych pracowników. Zachwycające, nieprawdaż?
A jeśli nie będzie transferów? Spokojnie. Co nagle, to po diable. Udowodniłem już, że mamy bogatą kadrę pełną reprezentantów (Diaz, Kirm, Małecki) i gwiazd (Łobodziński, Burliga). Ostrożne negocjacje mogą przysporzyć nam tylko szacunku na rynku transferowym i sprawić, że ta zgraja hien: działacze innych klubów, menedżerowie, agenci zawodników zaczną traktować Wisłę z należnym jej szacunkiem. Być może to jest właśnie ta nasza nowa jakość i strategia na lata - po pierwsze szacunek, po drugie szacunek. Szacunek, głupcze. Nie sztuką jest głupio wydać. Prawdziwym mistrzostwem jest mądrze zaoszczędzić.
Mam nadzieję, że rozwiałem Twoje wątpliwości! Pozdrawiam, Wiślacy!

: )
Odpowiedz cytując
bonawentura
Senior Member

Stary 17.07.2010, 19:29
polska.mysl.szkoleniowa napisał(a):Wyświetl post
zrobiono miejsce dla zdolnego Mateusza Kowalskiego - wychowanka klubu. Czyż o wielkiej Wiśle, prowadzonej do boju przez jej wychowanka nie marzy każdy kibic? Już nie mogę się doczekać pierwszych pucharowych potyczek prowadzonych przy Reymonta z pewnym i niezawodnym Mateuszem w składzie.
Z Mateusza Kowalskiego taki wychowanek, jak ze mnie Prezydent Polski.
Odpowiedz cytując
Reiro
Senior Member

Stary 17.07.2010, 19:29
Witaj! Chciałbym Cię uspokoić - za sterami okrętu Wisła Kraków stoi teraz kompetentny i oddany sprawie kapitan - Bogdan Basałaj. On i jego zaufani pracownicy mają już przygotowany i precyzyjnie określony plan rozwoju i wzmacniania klubu, który musi przynieść sukcesy. Skuteczna polityka marketingowa, rozbudowa bazy treningowej, budowa akademii piłkarskiej, wykańczanie nowoczesnego stadionu, którym będziemy mogli szczycić się w całej Europie - by wymienić choćby kilka z wielu, naprawdę wielu pomysłów na rozwinięcie żagli tego wspaniałego transatlantyku - naszej Wisły!
Również polityka transferowa to nie dzieło przypadku. Zakontraktowanie takich sław i potencjalnych gwiazd światowej piłki jak bramkarz Jovanic, czy jednego z najzdolniejszych słowackich obrońców młodego pokolenia, dwudziestodwuletniego Erika Czikosza (nota bene przyrównywany do samego Petera Singlara) z całą pewnością nie wzięły się z niczego. Nasi dotychczasowi stoperzy: Marcelo i Głowacki zostali sprzedani, ale pierwszy był jeszcze niedoświadczony, a drugiemu lat nie ubywało. Na Arku mogliśmy zarobić, a transferując Marcelo pokazaliśmy, że w klubie można się wypromować. W zamian sprowadzono Gordana Bunozę, nazywanego przez niektórych bośniackim Marcelo, a także zrobiono miejsce dla zdolnego Mateusza Kowalskiego - wychowanka klubu. Czyż o wielkiej Wiśle, prowadzonej do boju przez jej wychowanka nie marzy każdy kibic? Już nie mogę się doczekać pierwszych pucharowych potyczek prowadzonych przy Reymonta z pewnym i niezawodnym Mateuszem w składzie.
Ale popatrzmy również na formacje przednie - a tam Maciej Żurawski, legenda klubu, człowiek instytucja, przodownik pracy i zwolennik harówki. Chyba nikt już nie może powiedzieć, że brakuje nam tego ogniwa, które rozruszałoby grę "polskich galacticos"!
Kolejne transfery? Spokojnie, będą. Jeśli teraz - to tylko dzięki prowadzonych z poświęceniem i uwagą negocjacjom dyrektora Jarosza i prezesa Basałaja oraz hojności pana Bogusława Cupiała! Mało kto pokazał takie serce, taką wolę walki o swój klub. Wyobraźcie sobie, państwo, człowieka, który udzielił w życiu tylko jednego wywiadu. Nie mówił w nim o swoich osiągnięciach w biznesie, bogatych zainteresowaniach i dumie z potomstwa. Nie, mówił o czymś znacznie dla niego ważniejszym - o miłości do klubu, o cierpliwości i wierze, którą pokłada w starannie przez siebie dobranych pracowników. Zachwycające, nieprawdaż?
A jeśli nie będzie transferów? Spokojnie. Co nagle, to po diable. Udowodniłem już, że mamy bogatą kadrę pełną reprezentantów (Diaz, Kirm, Małecki) i gwiazd (Łobodziński, Burliga). Ostrożne negocjacje mogą przysporzyć nam tylko szacunku na rynku transferowym i sprawić, że ta zgraja hien: działacze innych klubów, menedżerowie, agenci zawodników zaczną traktować Wisłę z należnym jej szacunkiem. Być może to jest właśnie ta nasza nowa jakość i strategia na lata - po pierwsze szacunek, po drugie szacunek. Szacunek, głupcze. Nie sztuką jest głupio wydać. Prawdziwym mistrzostwem jest mądrze zaoszczędzić.

Zalatuje ironią czy tylko mi się wydaje...?
Wbrew pozorom obecne transfery(dokonane) nie są wcale złe choć hitowym również bym ich nie nazwał.
Widać, że jakiś pomysł na transfery już jest, a brak rozeznania(kopletna rozpierducha w strukturach, w ostatnim sezonie)na rynku to już inna sprawa.
Odpowiedz cytując
asmistrz
Member

Od: 07.2010

Stary 17.07.2010, 19:30
Cześć Wiślacy Co tam słychać?
Odpowiedz cytując
Tarann
Senior Member

Stary 17.07.2010, 19:31
Bez rozwiniętej siatki scautów pozyskiwanie zawodników pokroju Marcelo jest niemożliwe, szczególnie przy małym nakładzie kosztów ale już sprowadzenie zawodnika na poziomie Głowackiego owszem. Gdybyśmy pozyskali dwóch w miarę młodych(22-26 lat) zawodników na miejsce Głowy i Marcelo byłoby ok. a to da się zrobić za znacznie mniejszą gotówkę niż ta uzyskana z transferów. Mamy już Bunozę(jego poziom ocenię po kilku meczach z jego udziałem) więc trzeba jeszcze jednego. Oczywiście, że ten Niemiec może okazać się ciekawym zawodnikiem ale nie możemy liczyć, że każdy testowany to nieodkryta perełka... Ja również Zienia nie zaliczam do szrotu...a to, że znalazł się w tak doborowym towarzystwie to czysty przypadek...
Więc pewnie tak jak ja śpisz spokojnie
Scouting powinien działać już za rok.
Jest szansa na tego klienta z Hondurasu ( myślę że łapie się w twoich kryteriach ) drugi porównywalny stoper to raczej kwestia okienka zimowego do tej pory będzie Bunozę asekurował Cleber.
Powód: głupi błąd :)
Ostatnio edytowane przez Tarann : 17.07.2010 o godz. 19:36.
Odpowiedz cytując
Reiro
Senior Member

Stary 17.07.2010, 19:34
Tarann napisał(a):Wyświetl post
Więc pewnie tak jak ja śpisz spokojnie
Skating powinien działać już za rok.
Jest szansa na tego klienta z Hondurasu ( myślę że łapie się w twoich kryteriach ) drugi porównywalny stoper to raczej kwestia okienka zimowego do tej pory będzie Bunozę asekurował Cleber.
Co do spokojnego snu to jest raczej kiepsko ale to z powodu upałów
Ten stoper z Hondurasu łapie się do mojej koncepcji...również uważam, że obecnie trzeba przeprowadzić najważniejsze transfery, a resztą zająć się w zimie bądź dopiero w przyszłe wakacje gdy wszystko w klubie będzie już poukładane.
Nieprzemyślane transfery są gorsze niż ich brak...
Odpowiedz cytując
asmistrz
Member

Od: 07.2010

Stary 17.07.2010, 19:35
Czytałem jak to wiele osób podnieca się tym Milinkoviciem. Co o nim sądzicie?
Odpowiedz cytując
Tarann
Senior Member

Stary 17.07.2010, 19:38

Ulżyło Ci
A wiesz że najśmieszniejsze jest to że tak gdzieś w 70 % masz rację
Odpowiedz cytując
Reiro
Senior Member

Stary 17.07.2010, 19:49
asmistrz napisał(a):Wyświetl post
Czytałem jak to wiele osób podnieca się tym Milinkoviciem. Co o nim sądzicie?
Ja uważam, że jest t zawodnik ze sporym potencjałem, w przyszłości mogący grać w I rep. Serbii.
Dodatkowo można na nim zarobić bo jest młody, perspektywiczny, a przede wszystkim niedrogi.
Ale z tego co wiadomo to do tego transferu jest dalej niż bliżej...a szkoda...zresztą...Whatever...
Powód: Money, money, money...lalala...
Ostatnio edytowane przez Reiro : 17.07.2010 o godz. 19:50.
Odpowiedz cytując
JarekTSW
Senior Member

Stary 17.07.2010, 19:58
Ja uważam, że jest t zawodnik ze sporym potencjałem, w przyszłości mogący grać w I rep. Serbii.
Dodatkowo można na nim zarobić bo jest młody, perspektywiczny, a przede wszystkim niedrogi.
Ale z tego co wiadomo to do tego transferu jest dalej niż bliżej...a szkoda...zresztą...Whatever...
nom dokładnie ... a nie wzmacniajac Wisly takimi zawodnikami nigdy nie pojdziemy w góre umiejetnosciami... Jak bedziemy sie bać wydac troche wiecej ,a decydowac sie na zawodników nie chcianych w innych Klubach jak ten Palic ...
Odpowiedz cytując
JarekTSW
Senior Member

Stary 17.07.2010, 20:09
Bunozy i Cikosa nie mozna skreslac . To sa przemyslane transfery , mlodziezowi reprezentanci swoich Krajow , Bunoza jest nawet przymierzany do pierwszej reprezentacji Bosni... Wydaja sie te transfery na bardzo dobre i przemyślane... Rownie przemyślany bylby transfer Milinkovicia , który rowniez ma opinie wielkiego talentu i to rowniez jest zawodnik tak jak Jovanic , Cikos , Bunoza na ktorym bedzie mozna sporo zarobić w przyszlosci... I Tak powinien funkcjonowac nasz klub sprowadzac wyrozniajacych sie zawodnikow , mlodziezowych reprezentantow roznych krajow. Druga sprawa , ze te transfery powinny byc przeprowadzane przed obozem aby w czasie obozu zawodnicy juz trenowali z zespolem i sie zgrywali, a nie kontraktowac zawodników 2 dni przed meczem ligowym , czy nawet dzien jak to bylo z Christowem... Do tego klub , który chce uchodzic za profesionalny nie moze testowac zawodnikow , a napewno nie zawodników z 4 lig chinskich , z lig stanowych Brazylii podrzuconych przez nie wiadomo kogo... Polonia Bytom chyba nawet nie testuje takiego zlomu , a my mamy doganiac srednie kluby europejskie , a nie rownac sie do jakiś malych amatorskich klubików. Mam nadzieje , ze jak bedziemy juz miec dyrektora sportowego , profesionalna siatke scoutów przestaniemy sie osmieszac testując " podrzutków"
Ostatnio edytowane przez JarekTSW : 17.07.2010 o godz. 20:12.
Odpowiedz cytując
JrQ-
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 17.07.2010, 20:09
Cytat:
Z Mateusza Kowalskiego taki wychowanek, jak ze mnie Prezydent Polski.
Pan Bronisław ?

Co do transferów, to uważam, że kasa jest, tylko każdy boi się jej wydać.
Myślę, że potrzebny nam jest dobry dyrektor sportowy, który po prostu dostanie pewien kredyt zaufania.
Ostatnio edytowane przez JrQ- : 17.07.2010 o godz. 20:13.
Odpowiedz cytując
Tarann
Senior Member

Stary 17.07.2010, 20:11
kacpergawlo napisał(a):Wyświetl post
Odnosiłem się do śmiesznego argumentu, że do polskiej ligi nie da się kupić kogoś lepszego niż patałach z ligi stanowej i trzeba przygarniać dziadów, bo moze trafi się perełka.

Nikt oczywiście nie dostrzega faktu, że żaden poważny klub nie babra się w testowanie poganiaczy bydła z antypodów. Już widzę jakby choćby taka Sparta Praga, FC Brugge itd. miałyby testować kompletnych no-namów, którzy w CV mają wpisane "liga stanowa Brazylii" , a w rubryczce wiek dwadzieścia kilka. To kompromituje klub i jest śmieszne. Ilu zawodników z testów zostało zatrudnionych? Diaz i kto? I to Diaz miał lepsze CV. Tak, wiem, perełki szukamy... To już niech Polaków testują, albo niech ci gracze młodzi chociaż będą z jakimś w miarę CV, a nie pół-amatorska liga.

Jak najbardziej rozumiem argumenty przemawiające za sprzedażą Marcelo i Głowackiego, tylko klub powinnien przewidzieć następców dla nich.

Tekst, że liga jest mocniejsza to można skomentować jedynie tak Skoro w tej lidze jest miejsce dla takiej Polonii Bytom, jeżeli w tej lidze zdobywamy wice mistrzostwo ze składem o kilka klas gorszym niż za czasów Szymka, Żurawia, Franka itd., jeżeli trzecią siła zostaje Ruch, wymieniać można by długo.

Na pewno rysują się dobre perspektywy (stadiony, EURO itd.), ale oceniając stan dzisiejszy liga na pewno mocniejsza nie jest.

Co do transferów graczy ofensywnych to proszę zauważyć, że piłkarze defensywni są dużo tansi i dlatego w naszej sytuacji lepiej jest zbudować ekipę od tyłu.

Co do Milinkovicia to z jakiego powodu tak się na niego napaliliście? Co w tym graczu jest takiego fenomenalnego, skoro zapewne żaden z was go nie widział? Dlaczego wszyscy uważają go za geniusza, a skreślają choćby Bunoze, przecież o żadnym z tych graczy wczęsniej nie słyszeliscie, a Koszyce to wielki klub nie jest.
Pewnie że można ale to kosztuje. Teraz wskaż zawodnika legi który przychodzi do Wisły i jest Twoim zdaniem bankowo w pierwszym składzie.

Co do ogórków to bardziej widziałbym to jako uzupełnienie kadry treningowej ( sam Kasperczak twierdzi że juniorzy nie rokują, zresztą ich późniejsze losy to raczej potwierdzają) z minimalną nadzieją na sukces w oczekiwaniu planowanych ruchów transferowych.

Czy poważny czy niepoważny klub Czy Polska jest krajem o standardach Europejskich

Liga nie jest mocniejsza tylko bardziej wyrównana, z perspektywami na rozwój ( wymieniłeś)

Piłkarze defensywni są tańsi ale sam oszacuj realną wartość naszych piłkarzy ofensywnych ( materialną) i oceń czy łatwo jest wzmocnić realnie tą formację.

Co do Serba zgoda
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów