The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła:
wzmocni się 44 26,19%
osłabi 97 57,74%
zmiany kadrowe nie będą odczuwalne 27 16,07%
Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
tormenthor
Senior Member

Od: 11.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 09.07.2010, 10:20
Maci0s, Zbymak, Bohdan - kto następny? Doprawdy Basałaj wniósł powiew świeżości. Wolałbym jednak czyny, a nie słowa.
Odpowiedz cytując
Jagul
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 09.07.2010, 10:23
murray napisał(a):Wyświetl post
Grosicki zagrał w 30 meczach w zeszłym sezonie. Strzelił cztery gole. CZTERY. Więcej strzelił Bartłomiej Grzelak (czyli największa pokraka i pośmiewisko Ekstraklasy). I to w 10 mniej spotkaniach. To o czymś świadczy.
Grosicki to nie jest napastnik więc o czym Ty w ogóle bredzisz. Probierz parę razy wystawił go na ataku tak jak Skorża Małeckiego i tyle.
Odpowiedz cytując
dzollo
Senior Member

Od: 08.2003

Stary 09.07.2010, 10:24
Forza napisał(a):Wyświetl post
Bankowo... To Twoje marzenie ?
Ja przeczytalem tego posta jeszcze 2 razy, i uglebiam sie w przekonaniu ze to Prezes "Bohdan", napoczatku obstawialem Jarosza ale tej jest zbyt młody
Czy wygrywasz czy nie.... <3
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Od: 03.2004

Stary 09.07.2010, 10:25
stalsanok1946 napisał(a):Wyświetl post
(...)
Po pierwsze - nie wszystkie są, bo Milinković już był niemal podpisany, a go nie ma. Podobnie Makinwa.

Po drugie - Zbymak i Maci0s może mają jakieś źródła w klubie (albo sami tymi źródłami są), mają też prawo te źródła chronić. Ale prawda jest taka, że są anonimowi i powołują się na anonimowe źródła. W związku z tym ich transferowe rewelacje powinny być umieszczane w wątku "gdybym był bogaty", bo to są nadal spekulacje a nie fakty.

Po trzecie - ja Zbymaka czy Maci0sa nie banuję, tylko usuwam posty nie nadające się do tego wątku. Ordnung muß sein.

Po czwarte - i chyba najważniejsze - rewelacje obu tych Panów wywołują euforię młodych forumowiczów, która zupełnie przesłania realny ogląd sytuacji.

Więc podsumujmy nasze okienko.

Odeszli: Juszczyk, Alvarez, Jop, Głowacki, Marcelo, Gołoś, Ba, Christow. 8 piłkarzy, w tym 3 z podstawowego składu (2 stanowiących fundamenty zeszłosezonowego zespołu). Do tego 3 solidnych zmienników (Juhu, Jop, Ba) i 2 niewypały (Gołoś i Christow).

Przyszli: Milan Jovanić, Erik Cikosz, Gordan Bunoza i Maciej Żurawski. 4 graczy teoretycznie do podstawowego składu + powrót z wypożyczenia Kowalskiego.

Łatwo więc policzyć, że Wisłę spotkała rewolucja kadrowa. Wymieniono całą formację obronną, do ataku przyszedł Maciej Żurawski. Nawet jeśli wszyscy nowi zawodnicy się sprawdzą, to dopiero po długotrwałym zgraniu się - więc początek sezonu będzie ciężki.

Teraz oceńmy naszą kadrę:

Bramkarze: Jovanić, Pawełek, Kurto - na razie ok, zakładając że Pawełek szybko wróci do zdrowia. Trzeba tylko podjąć decyzję, czy oferować Mariuszowi nowy kontrakt, czy postawić na Kurto.

Obrońcy: Singlar, Cleber, Kowalski, Brożek, Bunoza, Cikosz, ew. Diaz. Za mało, chyba że liczymy na umiejętność gry na stoperze Singlara bądź Diaza. Nominalnych stoperów mamy 3, w tym weterana Clebera - zdecydowanie za mało, by podołać trudom sezonu.

Pomocnicy: Sobolewski, Garguła, Diaz, Jirsak, Kirm, Łobodziński, Burliga, Mączyński. 8 zawodników, z czego 1 kontuzjowany (optymistyczny wariant: na wiosnę będzie w formie), a Guła dochodzi do dawnej dyspozycji po serii ciężkich kontuzji. Pamiętać też należy, że Kirm potrzebuje odpoczynku po mundialu, czyli w zasadzie nie mamy lewoskrzydłowego, co potwierdzają sparingi (Piotrek Brożek nie nadaje się na tą pozycję, podobnie Diaz). Na prawym skrzydle niewiele lepiej, bo jaki jest Łobodziński każdy wie, w dodatku praktycznie nie ma dla niego alternatywy (casus Małeckiego).

Atak: Boguski, Małecki, Żurawski, Brożek - skrzydła można łatać wyrobem napastnikopodobnym (Boguski+Mały), ale Patryk właśnie zaczął stroić fochy, a Boguski potrzebny do ataku jako ew. 3 napastnik. W tej formacji są największe braki.

Gołym okiem widać, że kadra bardzo szczupła, do tego nie zgrana. A czasu nie ma, za tydzień pierwszy mecz o stawkę. W sezonie posypią się kartki i kontuzje, a Kasperczak będzie zmuszany do kosztownych eksperymentów z łataniem dziur.

Niestety, trudno być optymistą. Przespaliśmy jak na razie to okienko i niewiele wskazuje na to, by miało się to poprawić.
Ostatnio edytowane przez flamengista : 09.07.2010 o godz. 10:28.
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
Odpowiedz cytując
Forza
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 09.07.2010, 10:30
dzollo napisał(a):Wyświetl post
Ja przeczytalem tego posta jeszcze 2 razy, i uglebiam sie w przekonaniu ze to Prezes "Bohdan", napoczatku obstawialem Jarosza ale tej jest zbyt młody
Racja, na pewno ma na to czas ;-) Podobno zaglada tu 4 razy dziennie:

o 7.30
o 11.00
o 16.00 tuz przed koncem pracy
i o 22.00 przed pojsciem spac
Odpowiedz cytując
arti
Guest

Stary 09.07.2010, 10:30
kibicwisły1906 napisał(a):Wyświetl post
Dziwna sytuacja panuje obecnie w naszym klubie - odpowiedzialne za transfery osoby jeżdżą oglądać zawodników tylko pytam gdzie jak trwa mundial?...
To wszystko skłania do tego że w klubie nie liczą na wynik w europejskich pucharach w tym sezonie - przy Kowalskim czy Cleberze Litwini będą wyglądać jak zawodnicy z innej bajki - mamy tragiczną sytuację w defensywie, na domiar złego nasz nowy nabytek z Chorwacji nie będzie mógł zagrać z powodów proceduralnych...

Basałaj przeszło miesiąc temu zaczął swoje rządy w klubie a obecnie jesteśmy w tym samym miejscu co wtedy a nawet zaliczyliśmy regres (sprzedaż najlepszych zawodników), w sprawie stadionu nic nie ruszyło, organizacyjnie również....gdzie te zapowiadane zmiany, co się dzieje w temacie zatrudnienia dyrektora sportowego...
Ale jak dostaniemy w dupsko od byle kogo to bedzie płacz, że zły Kasper, leniwi kopacze (to swoją drogą) i dziuuuuuuuuura budżetowa.
Bohdan Krzyżanowski - zaiste piękna wypowiedź... tylko się uczyć od Pana poprawnej polszczyzny, gramatyki i stylu. Gorzej ze zbieżnością z faktami, ale to nic
Grosicki - dajcie spokój, coż z tego, że póki co jeszcze dość rącze nogi, niestety pusta głowa po co tacy w Wiśle. Niech idzie na Syberię. Wróci po jednej rundzie bo zimno+deprecha+coś tam.
Odpowiedz cytując
dzollo
Senior Member

Od: 08.2003

Stary 09.07.2010, 10:38
Forza napisał(a):Wyświetl post
Racja, na pewno ma na to czas ;-) Podobno zaglada tu 4 razy dziennie:

o 7.30
o 11.00
o 16.00 tuz przed koncem pracy
i o 22.00 przed pojsciem spac
Sprzedali kogo mieli sprzedac, kasa jest, stan konta sie zgadza, Prezes Prezesow zadowolony, Pan "Bohdan" Premia, to teraz mozna sie zajac propaganda

Oki nie offtopujmy.

Patrzac na poczynania naszego klubu w obecnym okienku, przychodzi mi do glowe jedno dosyc popularne w dzisiejszych czasach slowo - "restrukturyzacja" czyli zmiana na hmmm LEPSZE?(To jak widac po kolorowych wypowiedziach niektorych userow, kwestia osobistego spostrzegania rzeczywistosci) W naszym klubie napewno jest to jednak zmiana na pardziej dochodowe.
Ostatnio edytowane przez dzollo : 09.07.2010 o godz. 10:50.
Czy wygrywasz czy nie.... <3
Odpowiedz cytując
Jagul
Senior Member

Stary 09.07.2010, 10:40
flamengista napisał(a):Wyświetl post

Atak: Boguski, Małecki, Żurawski, Brożek - skrzydła można łatać wyrobem napastnikopodobnym (Boguski+Mały), ale Patryk właśnie zaczął stroić fochy, a Boguski potrzebny do ataku jako ew. 3 napastnik. W tej formacji są największe braki.
Powtórzę to po raz kolejny. Małecki to nie jest napastnik. Skorża wystawił go w paru spotkaniach na tej pozycji z powodu kłopotów kadrowych i tyle. Mały jest nominalnym pomocnikiem. Tak go wystawiał Kasperczak i tak powinno zostać.

Tak szczerze mówiąc z tych zawodników, którzy odeszli (oprócz Głowy i Marcelo) żałuję Issy Ba. Chłopak miał potencjał ale również braki fizyczne. Dla mnie powinien zostać. Alvarez był solidnym obrońcą ale jak wiemy jego wejścia ofensywne to była kompletna klapa. Juszczyk zagrał parę niezłych spotkań ale i popełnił parę prostych błędów (na szczęście bez konsekwencji).
Ostatnio edytowane przez Jagul : 09.07.2010 o godz. 10:45.
Odpowiedz cytując
emjot
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 09.07.2010, 10:47
Bohdan Krzyżanowski napisał(a):Wyświetl post
Dzień dobry
Czasami przeglądam to forum i bardzo dziwie się widząc niepokój wielu sympatyków naszej Wspólnoty jaką jest Wisła Kraków! Zawsze byłem z Wisłą na dobre i na złe. Pamiętam te wspaniałe chwile jak Mistrzostwo Polski w 1978 roku jak i spadek do niższej klasy rozgrywkowej w polskiej lidze. Mam już swoje lata, ale staram się zawsze dopingować na stadionie i czynnie uczestniczyć w życiu klubu. Komunikacja w dzisiejszych czasach zaszła tak daleko... Jeszcze kilka lat temu było to nie do pomyślenia, iż z taką łatwością przyjdzie nam się porozumiewać. Przejdźmy do sedna sprawy. Byłem wśród grupy zwolenników objęcia posady przez trenera Henryka Kasperczaka. Moim zdaniem jest to jeden z niewielu szkoleniowców, który zapewni europejski poziom w najlepszym polskim klubie. Myślę, że zatrudnienie tego fachowca przyczyni się do rozpoczęcia budowy nowej, silnej Wisły. W ostatnim czasie dyskutowałem z moim bardzo dobrym znajomym pełniącym bardzo ważną funkcję w strukturach administracyjnych. Obaj wywnioskowaliśmy, że bardzo dobrym posunięciem ze strony właściciela Szanownego Pana Bogusława Cupiała było zatrudnienie Panów Bogdana Basałaja oraz Jakuba Jarosza. Wiele osób w internecie krytykuje tempo i sposób w jakim klub prowadzi rozmowy negocjacyjne. Osobiście jestem bardzo spokojny, ponieważ zapewniono mnie, że kadra będzie składać się z wielu kompletnych zawodników prezentujących odpowiedni poziom. Jestem pozytywnie zbudowany dołączeniem do drużyny tak klasowych, a zarazem perspektywicznych graczy jak: Serb Milan Jovanić, Bośniak z chorwackim paszportem Gordan Bunoza oraz Słowak Erik Czikosz. Oczywiście kadra nie może składać się tylko z młodych zawodników, dlatego powrót z zagranicznych wojaży Macieja Żurawskiego pobudzi ich do ciężkiej pracy. Jestem głęboko przekonany, że reprezentant Słowenii Andraż Kirm wróci do swojej wysokiej dyspozycji, którą zaobserwowałem chwilami podczas ważnych meczów w Republice Południowej Afryki. Włodzimierz Szaranowicz podał w studio informację, że był to najbardziej aktywny piłkarz swojej kadry. Kończąc ten wątek chciałem zaapelować o wyrozumiałość, gdyż jest to moja pierwsza wypowiedź pisemna, do której dostęp ma tak wielu wielbicieli naszego klubu.

P.S
Po dość męczącym sezonie, w którym piłkarze zmuszeni byli do gry na Suchych Stawach mam nadzieję, że wreszcie zobaczymy się na REYMONTA 22.
Jerzy Jeż Jurczyński
jak żywy
Jurowicz-Talik-Lechowicz-Szumilas-Kaczor-J.Krupa-Brzycki-Legutko-J.Wapiennik-W. Stopa-Michel-Sawicki-S.Wójcik-Świder-Snopkowski-Adamek
Odpowiedz cytując
Bohdan Krzyżanowski
Junior Member

Od: 07.2010

Stary 09.07.2010, 10:56
Witam ponownie wszystkich sympatyków.
Nie byłem przygotowany, że spotkam się z takimi insynuacjami z Państwa strony. Snucie takich podejrzeń jest co najmniej niepoważne. Moja wypowiedź miała mieć charakter wstępu. Nie mam zamiaru być biernym uczestnikiem tej dyskusji. Chciałbym nawiązać do wypowiedzi Pana legitymującego się nazwą użytkownika Westersyl. Według mnie zawodnik Andraż Kirm godnie reprezentował swój kraj. Zwraca uwagę częste wspomaganie linii defensywnej. Słowenia nie mogła pozwolić sobie na "otwartą" grę w starciach z tak utytułowanymi rywalami jak Anglia, Stany Zjednoczone oraz Algierią, która pokazała ducha walki i udowodniła, że nie jest żółtodziobem na arenie międzynarodowej. Chciałbym podkreślić, iż jest to jedynie moja własna opinia i zdaję sobie sprawę, że każdy ma swoje przemyślenia na ten temat.

Z poważaniem
Bohdan Krzyżanowski
Odpowiedz cytując
murray
Senior Member

Od: 05.2010

Stary 09.07.2010, 11:02
Jagul napisał(a):Wyświetl post
Grosicki to nie jest napastnik więc o czym Ty w ogóle bredzisz. Probierz parę razy wystawił go na ataku tak jak Skorża Małeckiego i tyle.
Tylko że adikos napisał o nim jako o napastniku, który może grać jako skrzydłowy.
Odpowiedz cytując
westersyl
Guest

Stary 09.07.2010, 11:15
Bohdan Krzyżanowski napisał(a):Wyświetl post
Witam ponownie wszystkich sympatyków.
Nie byłem przygotowany, że spotkam się z takimi insynuacjami z Państwa strony. Snucie takich podejrzeń jest co najmniej niepoważne. Moja wypowiedź miała mieć charakter wstępu. Nie mam zamiaru być biernym uczestnikiem tej dyskusji. Chciałbym nawiązać do wypowiedzi Pana legitymującego się nazwą użytkownika Westersyl. Według mnie zawodnik Andraż Kirm godnie reprezentował swój kraj. Zwraca uwagę częste wspomaganie linii defensywnej. Słowenia nie mogła pozwolić sobie na "otwartą" grę w starciach z tak utytułowanymi rywalami jak Anglia, Stany Zjednoczone oraz Algierią, która pokazała ducha walki i udowodniła, że nie jest żółtodziobem na arenie międzynarodowej. Chciałbym podkreślić, iż jest to jedynie moja własna opinia i zdaję sobie sprawę, że każdy ma swoje przemyślenia na ten temat.

Z poważaniem
Bohdan Krzyżanowski
Andraż Kirm jest skrzydłowym od niego wymaga się gry ofensywnej, od zabezpieczania tyłów są defensywni pomocnicy i obrońcy. Oglądałem wszystkie 3 mecze Słowenców i nie jestem wstanie sobie przypomnieć akcji w której Kirm stworzyłby zagrożenie pod bramką przeciwnika, czy to strzałem, dryblingiem czy podaniem. Andraż podobnie jak w Wiśle zaliczył na tych mistrzostwach mnóstwo niedokładnych podań. Faktem jest, że Kirm ma znakomitą wydolność ale co z tego skoro nawet w odbiorze piłki nie imponuje, brakuje mu przyspieszenia, biega w jednostajnym tempie, do tego jest za mało agresywny. Jak należy odbierać piłkę można zobaczyć na filmiku z zawodnikiem z którym negocjujemy. Mianowicie chodzi o Marko Milinkovicia.

PS. Według mnie Słovenia momentami grała naprawdę ładną ofensywną piłką, szkoda że Andraż nie miał w tym udziału. Ten zawodnikom jest dla mnie ciągle zagadką, jeszcze nie tak dawno w barażu o mistrzostwa świata z Rosją był jednym z najlepszych zawodników.
Ostatnio edytowane przez westersyl : 09.07.2010 o godz. 11:24.
Odpowiedz cytując
PANDEM0NIUM
Senior Member

Stary 09.07.2010, 11:25
Według tsw.com.pl Milinkovic dogadał się z Wisłą.

http://tsw.com.pl/news/Slowackie-med...c-dogadany-338

Oby nie bylo jak z Nei/Makinwa/Grigorie/Galamaz/Mazilu/Grzelak/Kaźmierczak (niepotrzebne skreślic).

zna ktoś ten portal? Czy on jest wiarygodny?
Odpowiedz cytując
JarekTSW
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 09.07.2010, 11:25
z Kirmem to jest taka ciekawa sytuacja , ze na poczatku swojego pobytu w Wisle mial bardzo dobre mecze np wlasnie Levadia... Czym wiecej mial treningów z fachowcą Skorzy Terziottim tym coraz bardziej blado wygladal slabo fizycznie nie mial tego przyspieszenia co w 1 meczu z Levadia w ktorym w pojedynke ciagnal zespół...
Odpowiedz cytując
4fan_player
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 09.07.2010, 11:27
PANDEM0NIUM napisał(a):Wyświetl post
Według tsw.com.pl Milinkovic dogadał się z Wisłą.

http://tsw.com.pl/news/Slowackie-med...c-dogadany-338

Oby nie bylo jak z Nei/Makinwa/Grigorie/Galamaz/Mazilu/Grzelak/Kaźmierczak (niepotrzebne skreślic).

zna ktoś ten portal? Czy on jest wiarygodny?
Źle przetłumaczyli newsa. Pierwotnie w słowackich mediach jest napisane że się nie dogadał.
Odpowiedz cytując
PANDEM0NIUM
Senior Member

Stary 09.07.2010, 11:31
4fan_player napisał(a):Wyświetl post
Źle przetłumaczyli newsa. Pierwotnie w słowackich mediach jest napisane że się nie dogadał.
Czyli zostaje po staremu . Obiecanki cacanki...
Odpowiedz cytując
verczett
Junior Member

Od: 06.2006

Stary 09.07.2010, 11:34
4fan_player napisał(a):Wyświetl post
Wbrew pozorom "se nedohodol" nie znaczy "nie dogadał się"
Czyli jeśli wierzyć słowackim mediom, to jest już bardzo blisko. No właśnie, czy wierzyć? Jeszcze wczoraj pisały one, że z transfery nici. Wyglądają na tak samo wiarygodne jak te polskie...
Odpowiedz cytując
PANDEM0NIUM
Senior Member

Stary 09.07.2010, 11:38
verczett napisał(a):Wyświetl post
Wbrew pozorom "se nedohodol" nie znaczy "nie dogadał się"
Czyli jeśli wierzyć słowackim mediom, to jest już bardzo blisko. No właśnie, czy wierzyć? Jeszcze wczoraj pisały one, że z transfery nici. Wyglądają na tak samo wiarygodne jak te polskie...
Kiedy pisały że z transferu nici? Masz linka?
Odpowiedz cytując
dodo19891989
Member

Od: 01.2008

Stary 09.07.2010, 11:56
Panowie nagłówek na słowackich portalach "Milinkovič sa nedohodol s Wislou Krakow" , po przetłumaczeniu na język polski oznacza cytuję "Milinkovic być uzgodnione z Wisłą Kraków". Więc jeśli wierzyć portalom to Milinkovic jest nasz
Co prawda miał jeszcze ofertę Tottenhamu...ale to chyba nieprawdziwa informacja.

Odpowiedz cytując
WiślakMyślenice
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 09.07.2010, 11:58
A przedrostek ne- ?
13.04.2013r. - mecz z poWIŚLEm Warszawa. "Rudy Włoch działa. Nie ufaj rudym ludziom, bo one rude są."

Odpowiedz cytując
michu-k
Senior Member

Stary 09.07.2010, 12:00
Ludzie, zrozumcie:

dehodol - uzgodnione

nedehodol - nieuzgodnione

ne w językach bałkańskich jak i słowackim i czeskim znaczy nie
Odpowiedz cytując
WISŁAZWE
WISŁA KRAKÓW

Od: 06.2008

Stary 09.07.2010, 12:02
Ile jeszcze będzie wałkowany ten temat czy Milinkovic nedohodol czy dohodol z Wisłą.
Poczekajcie na oficjalny komunikat i już, nie przyjdzie do nas to wtedy będzie a przecież pisali że się dohodol z Wisła.
Co będzie to będzie nie pozostaje nic innego jak czekać.
Skończcie temat Milinkovica.

Skład jaki mamy taki mamy na dzień dzisiejszy musi wystarczyć na Litwinów ale czy wystarczy to już inna sprawa.
W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.

Kraków, 9 marca 2012.

Odpowiedz cytując
RLY
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 09.07.2010, 12:13
Dla wszystkich poliglotów polecam
http://translate.google.pl/#sk|pl|nedohodol%0A
Wiem że nasze języki są podobne ale nie we wszystkim(spróbujcie czegoś "poszukać" w Czechach) dlatego myślę że zamykamy spekulacje czy się dogadali czy nie.Poprostu uzgodnili.
Odpowiedz cytując
czera84
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 09.07.2010, 12:17
Napisałem do gościa ze Słowacji co to znaczy i jak mi odpowie to tu napiszę.
Odpowiedz cytując
przemek1902
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 09.07.2010, 12:18
Skasujcie tą polemikę, bo już czytać mi się tego nie chce. JEDEN MĄDRZEJSZY OD DRUGIEGO
Sprawę już wyjaśniliśmy - słowackie media informacje maja ze sportowych faktów i Milinković na razie się nie dogadał z Wisłą.
Odpowiedz cytując
Manager89
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 09.07.2010, 12:20
flamengista napisał(a):Wyświetl post
Więc podsumujmy nasze okienko.

Odeszli: Juszczyk, Alvarez, Jop, Głowacki, Marcelo, Gołoś, Ba, Christow. 8 piłkarzy, w tym 3 z podstawowego składu (2 stanowiących fundamenty zeszłosezonowego zespołu). Do tego 3 solidnych zmienników (Juhu, Jop, Ba) i 2 niewypały (Gołoś i Christow).

Przyszli: Milan Jovanić, Erik Cikosz, Gordan Bunoza i Maciej Żurawski. 4 graczy teoretycznie do podstawowego składu + powrót z wypożyczenia Kowalskiego.

Łatwo więc policzyć, że Wisłę spotkała rewolucja kadrowa. Wymieniono całą formację obronną, do ataku przyszedł Maciej Żurawski. Nawet jeśli wszyscy nowi zawodnicy się sprawdzą, to dopiero po długotrwałym zgraniu się - więc początek sezonu będzie ciężki.

Teraz oceńmy naszą kadrę:

Bramkarze: Jovanić, Pawełek, Kurto - na razie ok, zakładając że Pawełek szybko wróci do zdrowia. Trzeba tylko podjąć decyzję, czy oferować Mariuszowi nowy kontrakt, czy postawić na Kurto.

Obrońcy: Singlar, Cleber, Kowalski, Brożek, Bunoza, Cikosz, ew. Diaz. Za mało, chyba że liczymy na umiejętność gry na stoperze Singlara bądź Diaza. Nominalnych stoperów mamy 3, w tym weterana Clebera - zdecydowanie za mało, by podołać trudom sezonu.

Pomocnicy: Sobolewski, Garguła, Diaz, Jirsak, Kirm, Łobodziński, Burliga, Mączyński. 8 zawodników, z czego 1 kontuzjowany (optymistyczny wariant: na wiosnę będzie w formie), a Guła dochodzi do dawnej dyspozycji po serii ciężkich kontuzji. Pamiętać też należy, że Kirm potrzebuje odpoczynku po mundialu, czyli w zasadzie nie mamy lewoskrzydłowego, co potwierdzają sparingi (Piotrek Brożek nie nadaje się na tą pozycję, podobnie Diaz). Na prawym skrzydle niewiele lepiej, bo jaki jest Łobodziński każdy wie, w dodatku praktycznie nie ma dla niego alternatywy (casus Małeckiego).

Gołym okiem widać, że kadra bardzo szczupła, do tego nie zgrana. A czasu nie ma, za tydzień pierwszy mecz o stawkę. W sezonie posypią się kartki i kontuzje, a Kasperczak będzie zmuszany do kosztownych eksperymentów z łataniem dziur.

Niestety, trudno być optymistą. Przespaliśmy jak na razie to okienko i niewiele wskazuje na to, by miało się to poprawić.
Podsumowując nasze dotychczasowe ruchy transferowe:

Odeszli:
Marcelo, Głowacki ( obydwaj zawodnicy stanowili o sile naszej defensywy), Alvarez (to był jeden z lepszych prawych obrońców w Ekstraklasie; okazał się jednak zbyt drogi), Juszczyk, Jop, Baa (a więc solidni zmiennicy, aczkolwiek 2 ostatni nie zachwycali zbytnio swoja grą), Gołoś, Christow (niewypały transferowe)

Przybyli:
Jovanić (po relacjach ze sparingów prowadzonych przez TWSD, nie jestem optymistą; chyba wszyscy liczylismy, iż nasz nowy bramkarz będzie sporo lepszy od Mariusza Pawełka, a narazie nie widać ku temu przesłanek), Erik Cikosz (prawy obrońca, ma chłop jako taki ciag na bramkę, może coś z niego będzie), Kowalski (powrót tego zawodnika nastąpił moim zdaniem pół roku za późno), Bunoza (zagrał bodajże 20 minut, sytuacja podobna jak z Erikiem), Żurawski ( obyśmy mieli powody do radości po zagraniach Maćka, piłiarz doświadczony, brakowało nam kogoś takiego, o umiejętności jestem spokojny, gorzej z forma fizyczną, ale wierze w Żurawia.
Odpowiedz cytując
Angmir
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 09.07.2010, 12:33
A ja z innej beczki

Tutaj mamy potencjalny transfer Poloni Bytom (prawdopodobnie główny kandydat do spadku z ligi w tym sezonie
http://ekstraklasa.wp.pl/kat,75918,t...wiadomosc.html

Nie wem jak wam ale jego statystyki wygladają na 3 razy lepsze od naszego Włocha "9 występów 1 bramka Serie B"

Konkluzja :

Polonia Bytom interesuje się piłkarzami podobnej klasy co my (jak nie lepszymi)
Myślę że Czikosz wspominając o 2 innych klubach z Polski miał na myśli między innymi właśnie Polonie B.
Dzięki bogu potrafiliśmy przebić ich oferte -
Odpowiedz cytując
_barszczu
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 09.07.2010, 12:42
dodać należy, że to grajek z tego samego klubu, z którego jest Milinkovic, o którego modli się połowa forum
Odpowiedz cytując
koyoot
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 09.07.2010, 12:46
Tak off-topujac, to nie ma to jak nadzwyczaj udany debiut z wysokim poziomem kultury jezykowej a takze osobistej a zostaje zjebany rowniutenko z ziemia.
Mam tutaj na mysli debiut uzytkownika Bohdan Krzyzanowski.
Na tym forum chyba nic mnie juz nie zaskoczy.
Ostatnio edytowane przez koyoot : 09.07.2010 o godz. 12:56.
Odpowiedz cytując
Pablo84
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 09.07.2010, 12:51
9 lipiec.
Okno transferowe kończy się 1 września.

Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”):
http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna