The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
kreseq
Warszawiak

Od: 11.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 05.07.2010, 14:51
labtec napisał(a):Wyświetl post
wiecie może czemu nie można kuźwa zrobić screena ? Bo wciskam print screen i nie wkleja się potem obraz w ogóle z gry tylko z pulpitu kompa !

A chce Wam pokazać, bo sądzę że jestem jedynym graczem z forum który zdobył LM i 2x LE

i chce Wam przedstawić dowody po prostu na to

Nie robi sie screena guzikiem, tylko ALT+F9 i potem szuka w moich dokumentach w katalogu z gra i podkatalogu ze screenami.

Co do zdobycia LM LE i czego tam jeszcze czlowiek chce nawet po 10 razy to dobrym teamem nie jest to problemem. Ja sam Liverpoolem zdobylem 6 razy mistrzostwo kraju i 3xLM 4xLE a o pucharach krajowych nie bede wspominal. Jesli gra sie Wisla to tez mozna zdobyc duzo razy LM i LE - Z edytorem lub z taktyka killer corners lub Celta Killer...

Jeśli zapomnę o nich, Ty, Boże na niebie, zapomnij o mnie
Odpowiedz cytując
labtec
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 05.07.2010, 14:57
ale ja Wisełką zdobyłem to osiągnięcie

bez żadnych pachtów, kodów, programów szkoleniowych.

pisząc o programach szkoleniowych chodziło mi o takie, które niektórzy ściagają z neta i potem grają np. Leeds United samymi wychowankami i klub wart 300 mln funtów mają.

Ostatnio edytowane przez labtec : 05.07.2010 o godz. 15:01.
Odpowiedz cytując
kipers
Member

Od: 08.2007

Stary 05.07.2010, 15:20
labtec napisał(a):Wyświetl post
ale ja Wisełką zdobyłem to osiągnięcie

bez żadnych pachtów, kodów, programów szkoleniowych.

Dobra a teraz zrób screena z tą planszą gdzie jest napisane ile razy zapisywałes gre.
Rozgrywało się mecze po kilka razy co?
Odpowiedz cytując
KacpiTSW
Senior Member

Od: 05.2008

Stary 05.07.2010, 15:32
Przedwczoraj zacząłem karierę Wisła na najnowszej łatce.
Ściągnąłem klilku zawodników, ktrórych polecił iq1000. Obecnie gram w LE, odpadłem w LM po dwumeczu z Olympiacosem (1-0, 0-2).
Mój skład:

Jurgen Macho - bardzo dobry bramkarz, reprezentant Austrii, do wyciągnięcia za darmo.
Betao - najlepszy zawodnik jakiego mam, kupiłem go z Dynama Kijów, trochę sie na nim wykosztowałem ale na prawdę prezentuje się wspaniale.
Głowacki - standardowo.
Marcelo - jw.
Ibrahima Faye - zawodnik, którego polecił iq1000, solidny obrońca, kasuje napastników, aż miło.
Kirm - to samo co z Głowackim i Marcelo
Sobolweski - jw.
Borges - zawsze go ściągam, solidny pomocnik, reprezentant Kostaryki za nie wielkie pieniądze.
Milinkovic - hehe co tu dużo mówic.
Muhammed - tego zawodnika wypatrzył Edzio, wygrał mi mecz z PSV w LE strzelając dwie bramki, w lidze klasyfikuje się tylko za Brożkiem, który jeszcze lepiej spisuje się od niego. 21 lat, za nie wielkie pieniądze.
Pa. Brożek - standard

Ponadto ściągnąłem tego Fina, niestety oni mają tam jakieś dziwne kontrakty i przyszedł do mnie we wrześniu co oznacza, że nie mogłem go już zarejestrować. Kalou z WKS, również polecił go iq1000 - całkiem całkiem zawodnik, zawsze ociera się o reprezentację.

Tak jak wspominałem wyżej, gram na najnowszej łatce. Bez żadnych wspomagaczy itd.
Odpowiedz cytując
delukas96
Senior Member

Od: 05.2010

Stary 05.07.2010, 15:58
Ja Wisełką gram już drugi sezon. Skład jaki mam teraz:
Mora(br), Sepp de Roover (OP), Głowacki (OŚ), Marcelo (OŚ), Bobby Convey (OL), Sobol/Walker (DP), Gael Kakuta (Lewe skrzydło), Zajko Zeba (OPŚ), Keko/Małecki/ Kirm (Prawe Skrzydło), Brożek (NŚ), Micański (NŚ). Byłem w półfinale LE i w 1/8 albo w ćwierćfinale LM. Szczególnie polecam Cristiana Morę, Keko, Koke, Sergio Canalesa i Gaela Kakutę. Gram na czystej wersji bez patch'ów
Odpowiedz cytując
KacpiTSW
Senior Member

Od: 05.2008

Stary 05.07.2010, 16:05
Keko i Koke to z Barcy czy tam Realu, tak?
Odpowiedz cytując
sessegnon
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 05.07.2010, 16:06

Jak macie troche hajsu to polecam do Wisły graczy z mojej "11"(oproćz Kamary, bo on jest nowy) Dodam do tego Amira Zakiego z Hull, który po roku jest za darmo.
Przy dobrym treningu i regularnej grze Mahatma Otoo po 4 latach wymiata.A kosztuje na początku tylko 150 tyś euro.Teraz wart 4 mln
Mats Rits też niezły grajek
Ostatnio edytowane przez sessegnon : 05.07.2010 o godz. 16:42.
Odpowiedz cytując
kondzio7
Senior Member

Stary 05.07.2010, 16:34
john fleck? rafael sobis? skad miales pieniadze na pensje dla tego drugiego?;O
Odpowiedz cytując
iq1000
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 05.07.2010, 16:36
Rafeal Sobie? Ale to już 2013 rok Na tym etapie to śmiało można szastać 20 tyś euro tygodniówki, ale ten zawodnik to jednak nie jest szczyt marzeń
Odpowiedz cytując
kondzio7
Senior Member

Stary 05.07.2010, 16:44
tylko ze on zarabia 58 tys euro tygodniowo
Odpowiedz cytując
sessegnon
Senior Member

Stary 05.07.2010, 16:56
kondzio7 napisał(a):Wyświetl post
john fleck? rafael sobis? skad miales pieniadze na pensje dla tego drugiego?;O
Na początku kupuje piłkarzy w ratach spłacanych przez 48 miesięcy.Wtedy można sprowadzić takich piłkarzy jakich się chce, bo pieniędzy starcza.A jak się ma tych co się chce to łatwiej zdobyć mistrzostwo i awans do LM.A to jak wiadomo daje kupe kasy.
Poza tym sprowadzalem pilkarzy bez kontraktow, ale takich, ktorzy sa cos warci,Po roku gry sprzedaje za niezle pieniadze i interes sie kreci Tym sposobem mam pilkarzy jakich od poczatku gry chcialem.Moglbym jeszcze troche wzmocnic zespol, ale teraz czas zbierania kasy i wtedy zaszaleje
Na place idzie ok 1 mln miesiecznie troche duzo, no ale jak sie chce cos osiagnac to trzeba placic
kondzio7 napisał(a):Wyświetl post
tylko ze on zarabia 58 tys euro tygodniowo
U mnie zarabia 45.500 tygodniowo
Ostatnio edytowane przez sessegnon : 05.07.2010 o godz. 16:58.
Odpowiedz cytując
kondzio7
Senior Member

Stary 05.07.2010, 17:05
e to nawet iq1000 dobrze mowiles, De la red nawet w pierwszym sezonie chce do Wisły
Odpowiedz cytując
krsk
Member

Stary 05.07.2010, 17:23
sessegnon napisał(a):Wyświetl post
Na początku kupuje piłkarzy w ratach spłacanych przez 48 miesięcy.Wtedy można sprowadzić takich piłkarzy jakich się chce, bo pieniędzy starcza.
Co prawda nie wiem jak to jest w najnowszej łatce, bo i tak kupuję za gotówkę, ale wiem, że w podstawowej wersji FM10 nie dało się w ratach kupować graczy za więcej niż przewidywał budżet transferowy. Co do wygrywania LM, to zaraz dam screeny, ale przyznałem się bez bicia już wiele stron temu, że używam lekko zmodyfikowanej taktyki ściągniętej z internetu (tak gdzieś od 2011 roku).

No i obiecane screeny:

1. Osiągnięcia.

2. Podstawowy skład.

Co ciekawe, większość z nich gra u mnie tak długo, że mają już polskie obywatelstwo. Jednak uprawnionych do gry w reprezentacji jest tylko kilku, w tym ten poniżej.

3. Najskuteczniejszy gracz (chociaż jakby patrzeć na cyferki umiejętności, to można by odnieść wrażenie, że powinien na rezerwie siedzieć), a zarazem najdroższy jakiego kupiłem.

4. Jak widać poniżej, reputacja pozwala mi na podkupywanie młodych gwiazdek z ligi angielskiej i pochodnych.

Kosztował całe 3.4mln euro, a po 1.5 sezonu jak widać jest wart już 6mln.

5. Sztab szkoleniowy (jak widać stawiam na byłych graczy :d).

Powód: screeny
Ostatnio edytowane przez krsk : 05.07.2010 o godz. 17:49.
Odpowiedz cytując
sessegnon
Senior Member

Stary 05.07.2010, 17:57
Cytat:
Co ciekawe, większość z nich gra u mnie tak długo, że mają już polskie obywatelstwo. Jednak uprawnionych do gry w reprezentacji jest tylko kilku, w tym ten poniżej.
U mnie już po 4 latach dostaje polskie obywatelstwo.I plan mam taki, żeby zostac selekcjonerem Polski i powolywac moich stranieri Niestety Smuda trzyma sie jeszcze stolka...
Odpowiedz cytując
$iWu$
Senior Member

Od: 10.2007

Stary 05.07.2010, 18:32
Tak zachwalacie jakiś rumaków, obserwuję i nie zauważyłem czy ktoś polecał niejakiego Nikao? Gość do wyciągnięcia za 150tys euro. U mnie w Wiśle ogarnia dość dobrze, wrzucił bym screena, ale na laptopie mi się coś nie zapisuje tym alt +f9. Pogrzebałem w necie i znalazłem jego statystyki z roku 2018.
http://img199.imageshack.us/f/18niko.png/
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 05.07.2010, 20:26
Cytat:
U mnie już po 4 latach dostaje polskie obywatelstwo.I plan mam taki, żeby zostac selekcjonerem Polski i powolywac moich stranieri Niestety Smuda trzyma sie jeszcze stolka...
Tez sie w takie cos bawilem Zeby dostal obywatelstwo wystarczy zeby byl w Polsce 1000 cos dni, ale obywatelstwo jeszcze nie oznacza ze moze grac wkadrze Dopiero po 5 latach pobytku w kraju moze grac w kadrze. Czesto bywa tak ze zawodnik np z Niemiec, Brazylii itp- tych lepszych krajow nawet jak jest uprawniony do gry w polskiej reprezentacji to nie przyjmuje powolania bo ma nadzieje ze powolaja go do repry swojego kraju ktory przeciez ma wieksza reputacje od Polski. Jednak problem mija kiedy zawodnik konczy 25 lat, po jakims czasie (i tu moja rozkminka) chyba uswiadamiaja sobie ze do lepszej kadry sie nie dostana wiec chca zrobic kariere w reprezentacji swojej drugiej ojczyzny.
Niebezpieczenstwo jest takie ze napalisz sie ze zagra u Ciebie w kadrze jakis naprawde dobry grajek a okazuje sie ze powiedzmy w wieku 24 lat go powolaja do kadry pierwszej ojczyzny ;p dlatego polecam sciagac utalentowanych szwabow - nie wiem czemu ale w grze repra Niemiec zlozona jest z graczy ktorych nie ma w grze (nie wiem jak to nazwac, nie ma tam tych prawdziwych pilkarzy ani regenow tylko sa tacy figuranci u ktorych jedynie mozemy podejrzec jakies okrojone statystyki). Wystarczy ze szwabek pogra u nas 5 lat i jak juz skonczy 25 to zechce grac dla Polski
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
gianbuffon
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 05.07.2010, 23:29
Jaroo1 napisał(a):Wyświetl post
nie wiem czemu ale w grze repra Niemiec zlozona jest z graczy ktorych nie ma w grze (nie wiem jak to nazwac, nie ma tam tych prawdziwych pilkarzy ani regenow tylko sa tacy figuranci u ktorych jedynie mozemy podejrzec jakies okrojone statystyki).
kolego, tak już jest od dobrych paru lat. To samo dotyczy reprezentacji Holandii i Japonii. Dlatego zawsze wychodzą jakieś edytowane pliki, które należy podmienić i wszystko będziesz miał w porządku, bez żadnych zmyślnych piłkarzy
Ja osobiście nigdy nie zaczynam gry w FM-a dopóki nie będę miał wszystkiego dopracowanego. Mam na myśli to o czym wspomniałem wcześniej, patche, które wyeliminują wszelkie poważne błędy, update'y transferów przynajmniej do okienka zimowego, plik z ogromną bazą danych, herby, loga, koszulki, itd. Czyli w Fm-a zaczynam grac dopiero koło stycznia A w FM 2010 jeszcze nie grałem, bo nie miałem czasu heh
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 06.07.2010, 00:07
herby, loga, zdjecia, koszulki mozna wziac z poprzednich edycji Tyle ze wiadomo jesli chodzi o zdjecia i koszulki to moga byc braki jesli baza nie jest aktualizowana. Gram na latce 9.0.3 (czy jak tam sie nazywa, ta trzecia, najnowsza czy jedna z nowszych ) i nadal w Niemczech i w Japonii (w Holandii nawet nie wiem, albo graja albo nie spostrzeglem nawet ze nie) nie graja pilkarze prawdziwi tylko tacy o ktorych pisalem wyzej, ktorych nie wiem jak nazwac, ale wiemy o co chodzi
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
gianbuffon
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 06.07.2010, 00:21
Jaroo1 napisał(a):Wyświetl post
herby, loga, zdjecia, koszulki mozna wziac z poprzednich edycji Tyle ze wiadomo jesli chodzi o zdjecia i koszulki to moga byc braki jesli baza nie jest aktualizowana. Gram na latce 9.0.3 (czy jak tam sie nazywa, ta trzecia, najnowsza czy jedna z nowszych ) i nadal w Niemczech i w Japonii (w Holandii nawet nie wiem, albo graja albo nie spostrzeglem nawet ze nie) nie graja pilkarze prawdziwi tylko tacy o ktorych pisalem wyzej, ktorych nie wiem jak nazwac, ale wiemy o co chodzi

Odszukujesz plik 'fake' w folderze Football Manager 2010\data\db\1000\lnc\all i w nim przy 'FAKE_NATIONAL_TEAM' zamieniasz 1 na 0. tam masz
#Germany
"FAKE_NATIONAL_TEAM" 771 1

#Holland/France
"DISABLE_PLAYER_PICS" 784 1
"DISABLE_PLAYER_PICS" 769 1

#player name changes
"CHANGE_PLAYER_NAME" 1277 "Jens" "" "Mustermann"

więc pozamieniaj wszystko na 0 i możesz zmienić sobie od razu Jens Musterman na Oliver Kahn.

Innym sposobem jest wgranie fake'a, który oprócz rozwiązania problemu z szarakami w reprezentacjach zmienia parę innych drobnych rzeczy.
Więcej tutaj: http://www.cmrev.com/fileplanet/plik...tch-v_4_0.html
Ostatnio edytowane przez gianbuffon : 06.07.2010 o godz. 00:32.
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 06.07.2010, 12:08
Kiedy wychodzi nowy patch?
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
<Crasch>
Senior Member

Od: 09.2006

Stary 06.07.2010, 13:59
Z wszystkich zawodników jakich mialem przyjemność prowadzić najbardziej polecam Janusza Gola, tani a robi wiele dobrego jak sie go odpowiednio ustawi. np. W Wiśle u mnie przez 4 sezony strzelil ponad 30 bramek tylko ligowych i ok. tyle samo asyst. w WBA wiadomo lepsza liga ty trudniej coś strzelić przez 2 sezony ma ok. 15 bramek.
Odpowiedz cytując
arrosmay
Senior Member

Od: 03.2010

Stary 06.07.2010, 14:24
szprotson napisał(a):Wyświetl post
Kiedy wychodzi nowy patch?
Prawdopodobnie ok. 5-10 wrzesień. Tak przynajmniej bywa co roku.
Odpowiedz cytując
arrosmay
Senior Member

Od: 03.2010

Stary 06.07.2010, 14:34
krsk napisał(a):Wyświetl post
Co prawda nie wiem jak to jest w najnowszej łatce, bo i tak kupuję za gotówkę, ale wiem, że w podstawowej wersji FM10 nie dało się w ratach kupować graczy za więcej niż przewidywał budżet transferowy. Co do wygrywania LM, to zaraz dam screeny, ale przyznałem się bez bicia już wiele stron temu, że używam lekko zmodyfikowanej taktyki ściągniętej z internetu (tak gdzieś od 2011 roku).

No i obiecane screeny:

1. Osiągnięcia.

2. Podstawowy skład.

3. Najskuteczniejszy gracz (chociaż jakby patrzeć na cyferki umiejętności, to można by odnieść wrażenie, że powinien na rezerwie siedzieć), a zarazem najdroższy jakiego kupiłem.

4. Jak widać poniżej, reputacja pozwala mi na podkupywanie młodych gwiazdek z ligi angielskiej i pochodnych.

Kosztował całe 3.4mln euro, a po 1.5 sezonu jak widać jest wart już 6mln.

5. Sztab szkoleniowy (jak widać stawiam na byłych graczy :d).

Na tej taktyce to żadnym problemem jest wygranie LM Wisłą, bo sam chwilę na niej grał i potrafiłem wygrac 5-1 z Barceloną u siebie, więc wiesz. Ogólnie jeśli chcesz się chwalic swoimi osiągnięciami to chociaż miej swoją taktykę, bo nie rozumiem jak można czerpac przyjemnośc z odnoszenia sukcesów wypracowanych praktycznie przez kogoś innego ( w tym przypadku twórcy taktyki)
Odpowiedz cytując
iq1000
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 06.07.2010, 14:40
Jeszcze nigdy nie grałem jedną z tych "słynnych taktyk". Możecie mi napisać w jaki sposób "Ultimo Domination" oszukuje grę?
Odpowiedz cytując
Orson
Senior Member

Od: 09.2003

Stary 06.07.2010, 14:58
ultra domination sprawia ze strzelasz 50% bramek z rzutow roznych - wykorzystuje blad ze przy postawieniu dwoch zawodnikow przed polem karnym i ustawieniu podan do tych zawodnikow sa oni pozbawieni opieki rywala i strzelają z dystansu.
Ja na dodatku z nizszymi ligami polskimi sezon po sezonie Hutnikiem Kraków awansowalem z IV ligi do ekstraklasy a skonczylem jak w drugim sezonie gry w pucharach zagralem w polfinale LM. Cala gra sprowadzala sie do transferow dlatego tak sie tez bawilem.
wypacza gre jednym slowem.
...coście s....ysyny uczynili z tą krainą?
Odpowiedz cytując
Fanatyk R22
Member

Od: 07.2010

Stary 06.07.2010, 15:19
a ja głupi nigdy Wisłą przez 10 lat nie potrafiłem awansować do półfinału LM i zastanawiałem się jak innym to się udaje a teraz widzę, że większość to czituje, aż miło ehh...
Odpowiedz cytując
Orson
Senior Member

Stary 06.07.2010, 15:39
dokladnie, jestem zapalonym graczem i powiem Ci ze sleczac godzinami nad taktyka tylko raz udalo mi sie wyjsc z grupy LM
dlatego gram na dwoch save'ch
jeden do zabawy i drugi do mozolnego budowania potegi Wiselki
Odpowiedz cytując
Charlie
Senior Member

Od: 05.2007

Stary 06.07.2010, 16:35
Orson napisał(a):Wyświetl post
ultra domination sprawia ze strzelasz 50% bramek z rzutow roznych - wykorzystuje blad ze przy postawieniu dwoch zawodnikow przed polem karnym i ustawieniu podan do tych zawodnikow sa oni pozbawieni opieki rywala i strzelają z dystansu.
Ja na dodatku z nizszymi ligami polskimi sezon po sezonie Hutnikiem Kraków awansowalem z IV ligi do ekstraklasy a skonczylem jak w drugim sezonie gry w pucharach zagralem w polfinale LM. Cala gra sprowadzala sie do transferow dlatego tak sie tez bawilem.
wypacza gre jednym slowem.
Ale tylko na patchu 10.3 - ultimo pod 10.2 nie wykorzystywało tego bugu. A i tak spisywało się świetnie
Odpowiedz cytując
Orson
Senior Member

Stary 06.07.2010, 17:04
no ale to nie zmienia faktu ze gra staje sie nierealistyczna
Odpowiedz cytując
krsk
Member

Stary 06.07.2010, 17:29
arrosmay napisał(a):Wyświetl post
Na tej taktyce to żadnym problemem jest wygranie LM Wisłą, bo sam chwilę na niej grał i potrafiłem wygrac 5-1 z Barceloną u siebie, więc wiesz. Ogólnie jeśli chcesz się chwalic swoimi osiągnięciami to chociaż miej swoją taktykę, bo nie rozumiem jak można czerpac przyjemnośc z odnoszenia sukcesów wypracowanych praktycznie przez kogoś innego ( w tym przypadku twórcy taktyki)
A to ciekawe, bo pierwsze dwa czy trzy sezony owszem, w lidze była totalna dominacja, ale w pucharach największym sukcesem było wyjście z grupy LM i odpadnięcie w 1/8 z Romą. Chyba grałeś na nowszej wersji tej taktyki z wykorzystaniem bugów z rogami jeżeli Barce po chwili ogrywałeś 5:1 W tej której używam bugu tego nie wykorzystano (taktyka jest z wersji 10.2, w której on jeszcze nie występował) i ma małe, bo małe, ale zmiany w poleceniach indywidualnych wprowadzonych przeze mnie. Poza tym nie rozumiem za bardzo ataku na mnie, skoro wyraźnie napisałem, że jest to taktyka z internetu. Jeżeli kole Cię to w oczy, to nie czytaj i tyle :] Nie wczułem się w tą grę na tyle, ile kiedyś w FM06, w którym na tworzenie taktyki traciłem kilka dni, Tego save'a traktuję z przymrużeniem oka, ot tak sobie odpalę i powyobrażam sobie jakby to było pięknie jakby Wisła naprawdę tak wymiatała
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów