The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
St@chu
Senior Member

Od: 08.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 21.06.2010, 02:43
Sędzia napisał(a):Wyświetl post
Cóż, jak na razie JK zrobił największą obniżkę podatków od 1989 roku i planował wprowadzić (pracowała nad tym Zyta Gilowska) budżet zadaniowy, co wg wszelkich ekspertów jest jednym z najistotniejszych elementów naprawy finansów publicznych.
Obniżka podatków w czasie najlepszej koniunktury - faktycznie GENIALNA zagrywka...

Proszę Cię, nie osłabiaj mnie... To są absolutne podstawy ekonomii... Nie obniża się podatków w czasie, gdy gospodarka jest rozpędzona...

Rozumiem, że blokowanie pomostówek to tez element naprawy finansów publicznych?
Snow
Ave Wisła!

Od: 09.2003

Stary 21.06.2010, 02:44
Tak się na oszczędzali cytuję "gdzie tylko się dało", że zanotowali rekordowy deficyt budżetowy od 20 lat

St@chu napisał(a):Wyświetl post
Proszę Cię, nie osłabiaj mnie... To są absolutne podstawy ekonomii... Nie obniża się podatków w czasie, gdy gospodarka jest rozpędzona...
To według Ciebie kiedy się obniża się podatki ?
Z tego co napisałeś, panie ekspercie ekonomii, według ciebie:

- biedne PO nie mogło obniżyć podatków - bo kryzys
- Jak PiS obniżył podatki jak kryzysu nie było - idioci!

Żenua.
Ostatnio edytowane przez Snow : 21.06.2010 o godz. 02:51.
Sędzia
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 21.06.2010, 02:45
Obniżka podatków w czasie najlepszej koniunktury - faktycznie GENIALNA zagrywka...

A to niby czemu nie?

Nawet min.fin. Rostowski Jacek powiedział w jakimś wywiadzie, że dzięki obniżce podatków za PiS Polska łagodniej niż inne kraje przechodzi kryzys światowy.

Blokowanie pomostówek było zagraniem czysto politycznym, jak widać faktycznie nieskutecznym, ale politycznie jak najbardziej.
Miała być demokracja, a tu każdy ma własne zdanie - Lech Wałęsa
TRNKRN
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 21.06.2010, 02:46
Snow, jeśli chodzi Ci o obecny rząd, to przy takim spadku wpływów z podatków inaczej się nie dało. Chyba że wyczarujesz. Jeśliby poprzedni rząd uporządkował wydatki, to dziś nikt nie martwiłby się takim deficytem budżetowym.
St@chu
Senior Member

Stary 21.06.2010, 02:49
A to niby czemu nie?

Nawet min.fin. Rostowski Jacek powiedział w jakimś wywiadzie, że dzięki obniżce podatków za PiS Polska łagodniej niż inne kraje przechodzi kryzys światowy.
Bo podatki obniża się właśnie w czasie kryzysu... Ot cała tajemnica...

Dlatego gdyby ta decyzja była nieco przesunięta byłaby słuszna, ale w momencie największego wzrostu była błędem. W czasie wzrostu należy się przygotować na recesję, która przyjdzie w wyniku naturalnego cyklu koniunkturalnego. Obniżając podatki, obniżamy swoje zabezpieczenie.
Sędzia
Senior Member

Stary 21.06.2010, 02:52
Bo podatki obniża się właśnie w czasie kryzysu... Ot cała tajemnica...
I dlatego Tusk obniża podatki?

Nie jestem ekonomistą, więc mogę tylko podeprzeć się moim własnym zdaniem - podatki powinno obniżać się zawsze. Ale jeśli nie jest to możliwe, to wtedy, gdy oceniając stan budżetu można stwierdzić, że budżet utrzyma chwilowy spadek dochodów.

W czasie kryzysu, gdy trzeba szukać dodatkowych mld zł żeby dopiąć budżet nikt nie myśli o obniżaniu podatków.

ps. jak rozumiem chodzi Ci o to, że w czasie koniunktury nie trzeba obniżać podatków, bo wtedy można więcej ściągnąć pieniędzy do budżetu? I dopiero w czasie kryzysu, gdy dochody są mniejsze, to wówczas można obniżać bo to się bardziej budżetowi opłaca niż obniżanie w czasie wzrostu?
St@chu
Senior Member

Stary 21.06.2010, 02:52
Snow napisał(a):Wyświetl post
Tak się na oszczędzali cytuję "gdzie tylko się dało", że zanotowali rekordowy deficyt budżetowy od 20 lat
Wyobraź więc sobie co by się działo gdyby rządził PiS i wprowadził politykę szeroko rozumianej interwencji gospodarczej... Skoro sam dostrzegasz fakt, że mimo oszczędności jest taki deficyt to dodaj 2 do 2.

A tak przy okazji kryzys był rekordowy od pamiętnego kryzysu 1929-1933.
St@chu
Senior Member

Stary 21.06.2010, 02:56
I dlatego Tusk obniża podatki?

Nie jestem ekonomistą, więc mogę tylko podeprzeć się moim własnym zdaniem - podatki powinno obniżać się zawsze. Ale jeśli nie jest to możliwe, to wtedy, gdy oceniając stan budżetu można stwierdzić, że budżet utrzyma chwilowy spadek dochodów.

W czasie kryzysu, gdy trzeba szukać dodatkowych mld zł żeby dopiąć budżet nikt nie myśli o obniżaniu podatków.
Obniżanie podatków powinno mieć miejsce w czasie recesji aby pobudzić inwestycje prywatne, które to mają napędzić wzrost PKB. Obecny, czy też miniony kryzys byłe recesją na skale niespotykaną, dlatego też typowe rozwiązania mogą być tutaj utrudnione i bez wątpienia były.

Tymczasem obniżka podatków w czasie koniunktury sprawia, że dochodzi do przegrzania gospodarki. Miało to miejsce w krajach bałtyckich, które miały niskie podatki aby jeszcze bardziej pobudzac rozwój po wejściu do UE. Skończyło się 20% skurczeniem ich gospodarek przez rok.

Skala recesji niespotykana. Wszystko dlatego, że podgrzewali i tak już rozpędzoną gospodarkę.
Sędzia
Senior Member

Stary 21.06.2010, 03:00
A tak przy okazji kryzys był rekordowy od pamiętnego kryzysu 1929-1933.
A teraz poczytaj, jak USA walczyło z tym kryzysem i w jaki sposób łagodziło jego skutki

http://pl.wikipedia.org/wiki/New_Deal

ps. nie jestem zwolennikiem tych rozwiązań; uważam jednak, że w naszej polityce najbardziej szkodliwą rzeczą jest doktrynalność polityków; stąd moje poparcie dla JK, gdyż mimo nieco socjalnych poglądów potrafił sięgnąć po rozwiązania liberalne, gdy uznał to za korzystne dla kraju.

Mimo moich liberalnych poglądów na gospodarkę wydaje mi się, że lepszy jest polityk, który potrafi dostosowywać środki do aktualnej sytuacji, a nie pozostawać w obszarze, który wyznacza mu jego własna ideologia.
Snow
Ave Wisła!

Stary 21.06.2010, 03:06
St@chu. Ciekawe jak bardzo musisz wmawiać sobie te farmazony, które tu pleciesz, żeby przypadkiem nie poczuć dysonansu poznawczego i w końcu nie przyznać przed samym sobą, że twoje ulubiona partia to pieprzona wydmuszka, w gruncie rzeczy bardziej socjalistyczna niż socjalistyczny PiS i co gorsza składająca się z największych przekrętasów polskiej polityki, którzy dla własnego zysku popełnią gwałt na każdej możliwej wartości.

Oczywiście wszystko wina kryzysu. Dlatego właśnie trzeba było się zając tak ważnymi i liberalnymi ustawami jak:

- strażak w każdej firmie

- ustawa anty hazardowa - no tak jak już zajebaliśmy tak ogromny procent dochodów ludziom uczciwie zarabiającym to jeszcze ustalmy na co mogą je wydawać, żeby przypadkiem nam się nie zdegenerowali grając w jednorękiego bandytę. Oczywiście pańśtwowy hazard z którego czepiemy zyski (totolotek) może sobie istnieć - a jakże! Nasi koledzy posiadający kasyna tez się ucieszą z nowej ustawy. Liberalizm gospodarczy jak się patrzy. Typowy dla KL-D ... tfu PO!

- przy okazji ustawy anty-hazardowej - wprowadzimy indeks stron zakazanych, z którego Tusku wycofał się okrakiem, niby to po "rozmowie z internautami" (wcale nie dla tego, że nawet głupie PSL uznawało ten pomysł za poroniony!) Kolejny obraz szerzenia wolności i liberalizmu PO.

Z mojej strony koniec dyskusji, czas położyć się spać, a szkoda mi dyskutować dalej z nieuleczalnym przypadkiem.
Ostatnio edytowane przez Snow : 21.06.2010 o godz. 03:14.
St@chu
Senior Member

Stary 21.06.2010, 03:16
A teraz poczytaj, jak USA walczyło z tym kryzysem i w jaki sposób łagodziło jego skutki

http://pl.wikipedia.org/wiki/New_Deal

ps. nie jestem zwolennikiem tych rozwiązań; uważam jednak, że w naszej polityce najbardziej szkodliwą rzeczą jest doktrynalność polityków; stąd moje poparcie dla JK, gdyż mimo nieco socjalnych poglądów potrafił sięgnąć po rozwiązania liberalne, gdy uznał to za korzystne dla kraju.

Mimo moich liberalnych poglądów na gospodarkę wydaje mi się, że lepszy jest polityk, który potrafi dostosowywać środki do aktualnej sytuacji, a nie pozostawać w obszarze, który wyznacza mu jego własna ideologia.
Jeśli chodzi o New Deal to wielu uważa, że gdyby nie wybuch II wojny światowej doszłoby to kompletnej kompromitacji tego programu.

Ja natomiast nie popieram JK, ponieważ moje spojrzenie na politykę gospodarczą jednoznacznie podpowiada mi, że zaprowadzi on nas w zupełnie niewłaściwą stronę.

Sytuacja w Europie jest wyjątkowa. Wszystkie kraje rozpoczęły uzdrawianie finansow publicznych. Jeśli wygra JK i zablokuje przez kolejny rok dążące do tego reformy rządu zostaniemy na zaścianku Europy. Nasz kraj utraci swoją wiarygodność i dużo chętniej będzie sie inwestowac w krajach o stabilnych finansach.

Podstawą dla inwestorów jest niwelowanie ryzyka, a to mogą zniwelowac właśnie w krajach o stabilnych finansach. Idąc za ogólnym europejskim trendem powinniśmy jak najszybciej spełniać kryteria konwergencji, bo to będzie podstawą do naszego dalszego rozwoju i uzyskania znów wysokiego wzrostu gospodarczego.

Nie da się tego osiągnąć przy systemie emerytalnym, które nie dość, że nie zapewnia godziwej emerytury, nie dość że dyskryminuje kobiety, to jeszcze generuje rok rocznie miliardy zł deficytu i zmusza rząd do dotacji celowych na ten cel.

Każda złotówka, która idzie na wypłatę emerytur nie zostaje zainwestowana w sposób optymalny i nie jest skierowana na wzrost naszego PKB. A ogranicza się jedynie do zwykłej redystrybucji dochodów, dlatego też uzasadnione jest stwierdzenie, że zachód głosuje jak głosuje bo chce standardów zachodniej Europy, a wschód głosuje tak jak widać, bo chce dalej żyć na koszt zachodu.
TRNKRN
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 21.06.2010, 03:16
Snow, wymieniasz tylko kilka. Rząd PiS też miał kretyńskie rozważania typu bykowe itp. Wprowadzono jakże mądrze - mundurki, becikowe i inne tego typu nikomu niepotrzebne wynalazki.
0 22
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 21.06.2010, 03:17
Rzad PiS-LPR zaproponował becikowe, a PO w poprawce przegłosowała wraz z socjalistami (bez PiS) becikowe dwa razy wyższe... o czym Ty mówisz?
Habemus Dubletum

LEG14

White Star Awards w kategorii:

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Sędzia
Senior Member

Stary 21.06.2010, 03:17
Jutro odpowiem, nie mam już siły dzisiaj. Czekam jeszcze tylko na wyniki.
St@chu
Senior Member

Stary 21.06.2010, 03:19
Snow napisał(a):Wyświetl post
St@chu. Ciekawe jak bardzo musisz wmawiać sobie te farmazony, które tu pleciesz, żeby przypadkiem nie poczuć dysonansu poznawczego i w końcu nie przyznać przed samym sobą, że twoje ulubiona partia to pieprzona wydmuszka, w gruncie rzeczy bardziej socjalistyczna niż socjalistyczny PiS i co gorsza składająca się z największych przekrętasów polskiej polityki, którzy dla własnego zysku popełnią gwałt na każdej możliwej wartości.

Oczywiście wszystko wina kryzysu. Dlatego właśnie trzeba było się zając tak ważnymi i liberalnymi ustawami jak:

- strażak w każdej firmie

- ustawa anty hazardowa - no tak jak już zajebaliśmy tak ogromny procent dochodów ludziom uczciwie zarabiającym to jeszcze ustalmy na co mogą je wydawać, żeby przypadkiem nam się nie zdegenerowali grając w jednorękiego bandytę. Oczywiście pańśtwowy hazard z którego czepiemy zyski (totolotek) może sobie istnieć - a jakże! Nasi koledzy posiadający kasyna tez się ucieszą z nowej ustawy. Liberalizm gospodarczy jak się patrzy. Typowy dla KL-D ... tfu PO!

- przy okazji ustawy anty-hazardowej - wprowadzimy indeks stron zakazanych, z którego Tusku wycofał się okrakiem, niby to po "rozmowie z internautami" (wcale nie dla tego, że nawet głupie PSL uznawało ten pomysł za poroniony!) Kolejny obraz szerzenia wolności i liberalizmu PO.

Z mojej strony koniec dyskusji, czas położyć się spać, a szkoda mi dyskutować dalej z nieuleczalnym przypadkiem.
Upatrzyłeś sobie dwie ustawy i chcesz zrobić z PO partię socjalną. Gratuluje zapału

Jeśli na tej podstawie chcesz mi wmówić moje zaślepienie to jest dla mnie dowód że w moim oku dostrzegasz drzazgę, a swoim belki nie widzisz... Myślę, że jako wyborca JK wiesz skąd pochodzi cytat

Pozdrawiam i życzę dobrej nocy, a raczej już poranka.
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 21.06.2010, 03:20
Ok, ale emerytury i oświatę (o ile dobrze pamiętam) odrzucono.
Ale zawetował, szczególnie jeśli chodzi o emerytury to nie czarujmy się - zrobił to tylko dla poklasku tych co na tym stracili a sama ustawa była jedną z lepszych.

Co do tvp to przyznasz, że to nie jest istotna z naszego punktu widzenia ustawa
Przyznaje,natomiast to najpewniej zdecyduje o wyborach.Oczywiście nie weto a to że PO poczuło się tak mocne by nie zrobić tego przed czym ani PIS ani LSD nie miało żadnych obiekcji.

Nikt nie mógł przewidzieć tej katastrofy, natomiast w tym choćby przypadku ja widzę różnicę - PO na samym końcu olała współpracę z ziomkami Kwiatkowskiego...PIS nie miał najmniejszego oporu by wejść w tą koalicję.Tak jak dziś Jarek - wielki katolik popierany przez ultra katolickich ludzi - nie powie że jest przeciw in vitro, bo akurat w tej sytuacji jest mu to nie na rękę.
Gdzie kościół tu nie ma żadnego ale.Dla mnie to jest człowiek który podpisze pakt z diabłem byle tylko wygrać.Czy to Lepper, czy to grupa trzymająca władzę, czy to sprzedać wszystko o co się wcześniej walczyło-słynna kampania gdzie walili pustymi lodówkami, solidarną vs liberalną polską by po wyborach być gotowym oddać wszystkie te stanowiska PO przeciw którym walczyli by tylko mieć premiera i resorty siłowe.Ja rozumiem że polityka to brutalna gra ale nie kupuje takiego stylu.Dziś on jest świętym, płaszczy się do LSD które chciał jeszcze nie tak dawno delegalizować i wbrew kościołowi kombinuje w sprawie in vitro(bo dostał sondaże że większość polaków jest za)Pewnie gdyby okazało się że większość jest za legalizacją ziela to on też by przynajmniej nie był przeciw.
, a co do służby zdrowia
A co do służby zdrowia to PO miała plan - domyślam się że jako partia władzy wierzyła że poprawi to sytuacje bo po cholere to wprowadzać...przekręty itp?...dla pionków może to ma znaczenie ale dla całej formacji która ma nadzieje rządzić? - poszło weto i tyle.

ps dla mnie gość z innej bajki , który nie kombinuje to jest Marek Jurek...Nie pasowało mu - odszedł. Dziś przegrał sromotnie i jako JEDYNY od razu zaapelował o głosowanie na Jarka, gdzie rozumiem go że mimo tego co napisałem to jednak jest to dla niego bliższa opcja niż Komorra.

Boomcha napisał(a):Wyświetl post
Ponieważ tu zaglądają Rodacy z USA a zwłaszcza z Chicago to chciałbym po pierwsze powiedzieć po raz kolejny, przy kolejnych wyborach że dzięki Wam wierze, że Wolna Polska jest możliwa.
Ponieważ tu zaglądają rodacy z Wysp to chciałbym po pierwsze powiedzieć po raz kolejny, przy kolejnych wyborach że dzięki Wam wierze , że Wolna Polska jest możliwa.

/ironia off/
Ostatnio edytowane przez 1q2 : 21.06.2010 o godz. 03:38.
94 - Allah Akbar!!
Sędzia
Senior Member

Stary 21.06.2010, 04:18
Ale się OBOP wstrzelił z exit polls w wyniki.

Exit polls z 20 Komorowski - 40,7%, Kaczyński - 35,8%
Exit polls z 21.30 Komorowski - 41,2%, Kaczyński - 35,8%‎

A wyniki z 94% komisji: Komorowski 41,2% - Kaczyński 36,7%

Czyli Kaczyński niedoszacowany o 1%, Komorowski trafiony idealnie (po korekcie).

Gajowemu jeszcze pewnie nieco wzrośnie, ale tak około 0,5%.

Uważam ten wynik Kaczyńskiego za bardzo przyzwoity.
Ostatnio edytowane przez Sędzia : 21.06.2010 o godz. 04:22.
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 21.06.2010, 04:56
Gajowemu jeszcze pewnie nieco wzrośnie, ale tak około 0,5%.

Uważam ten wynik Kaczyńskiego za bardzo przyzwoity.
Jak wcześniej napisałem - nie ma nadziei. Skoro Komorowski może zdobyć ponad 40%, to każdy inny ogranicznik też. Nie pamiętam liczącego się kandydata, który byłby tak merytorycznie słaby... A jednak Bronek dowiózł się na swoich bredniach o antykaczyźmie.

Tu nie chodzi o to, czy Kaczyński wygra, bo ma na to spore szanse. Skoro jednak gajowy zgarnia ponad 40%, przy całej swojej mizerii intelektualnej, przy masie merytorycznych wpadek, przy pozbawionej szacunku dla rywali kampanii opartej na Palikocie, Bartoszewskim i Kutzu - to umówmy się: każdy może. Walnąć plakietkę PO na czoło i jazda.

Tak poza tym - TVN z tymi swoimi wynikami dało do pieca. Narobili szumu, a przecież każde dziecko wie ile są warte sondaże telefoniczne. OBOP nie skrewił, wzięli dobrą poprawkę.

Jeden spec od wizerunku napisał, że 35% zagłosuje nawet na kalosz Komorowskiego, byle był z listy PO. A ja się głupi wtedy oburzałem...

Mikke czwartą siłą RP. Dwa procent przekroczył. Jak to się teraz mówi - szacun Co prawda wspominał coś o piętnastu procentach i drugiej turze, ale biorąc poprawkę na rzeczywistość, to był to dla niego niesamowity sukces. Osobiście uważam, że brak ekspozycji medialnej bardzo mu pomógł - miał o wiele mniej okazji, żeby coś głupiego palnąć.

Wynik Napieralskiego mnie nie dziwi, spodziewałem się piętnastu procent. Śmialiście się z jego wieśniackich klipów i rozdawania jabłek, ale on dobrze wiedział gdzie uderzać. Kwach wygrał swoją pierwszą kampanię koncertami Disco-Polo, on postawił na jego współczesne odpowiedniki - polski rap i (zdaje się) pop. To on zebrał tych, którzy zbytnio brzydzili się Komorowskim (niektórzy mają jednak jakieś hamulce ) i nienawidzili Kaczyńskiego, nie mając ponad to sprecyzowanych preferencji. O to toczyła się walka między nim, Pawlakiem i Olechowskim - zmarginalizował pozostałą dwójkę.

PSL prawdopodobnie niedługo zacznie na poważnie brykać, SLD musi odebrać na dobre tych obrzydzonych kampanią gajowego PO więc nie będzie żadnych umów - tyle moich przewidywań na przyszłość.

Wyników drugiej tury nie ośmielę się obstawiać, bo tu szczerze mówiąc ciemność widzę... Wydarzyć się może wszystko, ale pewnie wygra Komorowski. Nie ma takiego dna, którego jego wyborcy by nie przełknęli w imię rewolucji. Zresztą - wątpię, żeby dał do pieca bardziej niż do tej pory. Raz, że to zwyczajnie trudne, dwa - w PO nie pracują chyba idioci? Każą mu wykuć formułki na pamięć, nie dokładać nic od siebie i spokojnie powinien jakoś te dwa tygodnie przetrwać.
A nawet jeśli nie...
Ostatnio edytowane przez wolfy : 21.06.2010 o godz. 05:00.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
marian3a
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 21.06.2010, 05:15
No i już za dwa tygodnie czas wybrać mniejsze zło
Niespodziewałem się że Komorowski dostanie AŻ tyle głosów !! nie obrażając nikogo ten koleś nie ma jaj... to czysta marionetka... a jego wiedza i wypowiedzi no powalają z nóg hehe...
Także tutaj jestem zaskoczony bo NIE GŁOSUJEMY na partię polityczną tylko na OSOBĘ a Bronek bez Tuska to chyba z domu nie wychodzi ... czasami tak się zastanawiam komu bardziej zależy na zwycięstwie Bronka, Tuskowi czy Komorowskiemu ?
Ostatnio edytowane przez marian3a : 21.06.2010 o godz. 05:19.
LoRd
Senior Member

Od: 04.2004

Stary 21.06.2010, 06:47
Byłem w komisji na 2. Pułku Lotniczego. Mieliśmy frekwencje gdzies na poziomie 70-80%, wygrał pan z wąsami u nas dostał 586 głosów, pan bez wąsów 479 (wydanych kart 1336). Głosowanie bez zakłuceń, podobnie jak i liczenie głosów. Tylko strasznie dziwnego Korwiniste miałem w komisji ... chyba mu diler za mocne prochy daje.
Ostatnio edytowane przez LoRd : 21.06.2010 o godz. 06:51.
-> Prawda jest jak du*a, każdy ma swoją ...
AS82
Banita

Od: 07.2005

Stary 21.06.2010, 07:51
Boomcha napisał(a):Wyświetl post
Ponieważ tu zaglądają Rodacy z USA a zwłaszcza z Chicago to chciałbym po pierwsze powiedzieć po raz kolejny, przy kolejnych wyborach że dzięki Wam wierze, że Wolna Polska jest możliwa.
.

Twoja Polonia z USA ktora wyjechała stad 30 lat temu , chciała by widzieć Polske dalej jak skansen ,do ktorego przyjezdzaja raz na 10 lat i widza wieś zabitą dechami
Kocur
semper fi

Stary 21.06.2010, 07:55
TRNKRN napisał(a):Wyświetl post
Zachód Polski chce do Zachodniej Europy, Wschód do Wschodniej.. Straszny ten podział Polski...

Ja jestem za tym, żeby ten rząd miał w końcu przynajmniej takie możliwości jak poprzedni - czyli bez prezydenta sypiącymi wetami na lewo i prawo nad sobą. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Obawiam się, że litość też spowodowała, że masa ludzi głosowała na JK. Litość litością, ale jeśli rząd przez najbliższe 2 lata ma się użerać z prezydentem, to nie wygląda to za ciekawie.

Był tutaj taki jeden na forum miesiąc temu co mu żyłka strzeliła jak prosiłem o podanie zawetowanych ustaw przez Lecha Kaczyńskiego Pobluzgał i na szczęście wyleciał z forum albo sam się skasował.

Jak pisałem też miesiąc temu na podstawie rozmowy w CNBC - jeden z wiceprezesów NBP poprosił na antenie posła PO:

"Skoro podobno wszystkie ustawy pro-gospodarcze były wetowane to ja chciałbym zobaczyć te ustawy"

Oczywiście nie zobaczył bo przez ponad 2 lata takich ustaw nie było

EDIT. Niecałe 5% różnicy - TVN i Gazeta chyba się zesrają

Cytat:
Według danych z 98,02% obwodów w Małopolsce, Jarosław Kaczyński otrzymał w I turze wyborów prezydenckich 45.89 proc. głosów, Bronisław Komorowski - 35.26 proc. głosów. Trzeci z kandydatów - Grzegorz Napieralski uzyskał 10.48 głosów. Frekwencja wyniosła 57.45%
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
wojtala88
Banita

Od: 12.2009

Stary 21.06.2010, 08:24
Zastanówcie się dwa razy zanim zagłosujecie na komorowskiego!! patrz zdjęcie: http://wiadomosci.wp.pl/kat,91682,ti...l?ticaid=1a629
St@chu
Senior Member

Stary 21.06.2010, 08:53
wojtala88 napisał(a):Wyświetl post
Zastanówcie się dwa razy zanim zagłosujecie na komorowskiego!! patrz zdjęcie: http://wiadomosci.wp.pl/kat,91682,ti...l?ticaid=1a629
Faktycznie... Powalający argument... Niemal mnie przekonałeś...
wisl@k_TS
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 21.06.2010, 08:53
Jeśli chodzi o Polonię w USA to jednak zdecydowana większość to ludzie pochodzący z Podkarpacia czy Małopolski (który góral nie ma rodziny w USA? ) i wynik był jasny do przewidzenia.

TVN rzeczywiście wtopa konkretna z tym sondażem, ciekawe czy i jak się będą tłumaczyć.
the end
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 21.06.2010, 08:55
wojtala88 napisał(a):Wyświetl post
Stare.

marian3a napisał(a):Wyświetl post
czasami tak się zastanawiam komu bardziej zależy na zwycięstwie Bronka, Tuskowi czy Komorowskiemu ?
Ja mam taką teorię, że Kaczyńskiemu zależy na wygranej Komorowskiego i vice versa.

Smutne jest to, że Polacy zostali już tak omamieni przez obie "super partie" - jak mawiała wyznawczyni Giertycha, dając im monopol władzy.

Prezydenckie 2005 - I tura
Tusk - 36,33 %
Kaczyński - 33,1 %
Parlamentarne 2005
PiS - 33,7 %
PO - 28,9 %
Parlamentarne 2007
PO - 41,51 %
PiS - 32,11%
Prezydenckie 2010 - I tura
Komorowski - 41,2%
Kaczyński - 36,7 %

Tak wygląda zmiana łącznego poparcia dla obu partii (kandydatów partii) na przestrzeni ostatnich 5 lat.
62,6 - 69,43 - 73,62 - 77,9

W następnych wyborach parlamentarnych może stuknąć obu partiom po 40%, co skutkuje utworzeniem się trwałego systemu dwuipółpartyjnego ze zmarginalizowaną lewicą, która będzie jednak oczkiem w głowie zarówno dla Tuska jak i Kaczyńskiego.
AS82
Banita

Stary 21.06.2010, 09:19
Według danych z 97.37 proc. (445) obwodów w Krakowie, Bronisław Komorowski otrzymał w I turze wyborów prezydenckich 48.79 głosów, Jarosław Kaczyński - 32.26. Trzeci z kandydatów - Grzegorz Napieralski uzyskał 10.00 proc. głosów. Frekwencja wyniosła 63.74 proc.

tylko wiocha Jarka kocha
tomo
Senior Member

Od: 12.2003

Stary 21.06.2010, 09:21
AS82 napisał(a):Wyświetl post

Twoja Polonia z USA ktora wyjechała stad 30 lat temu , chciała by widzieć Polske dalej jak skansen ,do ktorego przyjezdzaja raz na 10 lat i widza wieś zabitą dechami
I właśnie dlatego ci ludzie nie powinni mieć prawa do głosowania. Bez względu na kogo oddawali głos. Facet mieszka x lat za granicą, oderwany jest totalnie od rzeczywistości w Polsce, ale ciężko idzie oddawać głos i chce decydować o nie swojej przyszłości bo przecież on grzeje dupę np. w USA. Śmiech na sali.
MCDave
Звезда изнад свега

Stary 21.06.2010, 09:32
szczebrzeszcz napisał(a):Wyświetl post
tak trudno zapytać jakiegoś statystka o opinię
mi już jeden odpowiedział, z uwagi na zbyt małe natężenie odbiornikami telefonicznymi w Polsce takie sondaże nie będą miarodajne
Chyba nasycenie aparatami. Z drugiej strony - jak to jest? Musi być dużo telefonów i wysokie nasycenie rynku czy:

Cytat:
wielkość grupy badanych nie ma znaczenie (czy 1000 czy 6000 nie ważne) istotne żeby to tysiąc było reprezentatywne
Swoją drogą jest to kompletna bzdura. Grupę reprezentatywną liczy się od 1024 dorosłych mieszkańców, a każdy kolejny tysiąc zmniejsza prognozowane odchylenie od rzeczywistych wyników.

Cytat:
tylko czemu TVN i Polsat usilnie takie sondaże zlecają!
Żeby zwiększyć oglądalności i atrakcyjność programów. Aaa! No i żeby kilku polityków i forumowiczów miało o czym gadać.
Ostatnio edytowane przez MCDave : 21.06.2010 o godz. 09:38.
После пада устајем. Никад не одустајем. Јачи постајем. До краја остајем.
carpenter
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 21.06.2010, 09:56
Otóż drogi asie jest dokładnie na odwrót. Od początku lat 90, wielu moich znajomych (około 80 %) w związku z rosnącymi czynszami, w centrum Krakowa musiało wynieść się poza jego rejon. Sytuacja taka spowodowana była głównie masowym napływem wieśniactwa, które za pieniądze ze sprzedaży ziemi swoich rodziców, wykupywali tu mieszkania i rozpoczynali studia, dając początek fali tzw. ćwierćinteligentów. Ludziom tym ktoś wmówił, że papierek kupiony na uczelni, jest wykładnikiem ich "inetlygencyji" i wyższego statusu społecznego Dzięki temu mamy teraz sytuację takową iż 27 letni magister Politologii na krakowskiej AGH na moją prośbę o podanie przyczyn dla których zagłosuje na Komorowskiego, twierdzi całkiem poważnie "bo Kaczyńskiemu źle z oczu patrzy" A co do starej Polonii z Chicago, to nie macie prawa oceniać tych ludzi, bo wielu z nich MUSIAŁO z kraju wyjechać (nie dla tego bo zbierali na nowe Bmw) i wielu z nich rozumie znakomicie czym jest Polska i o co gra się w tych wyborach toczy. Tomo twojego tekstu w ogóle nie skomentuje po to jest jak *******enie ślepego o kolorach.

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów