|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na: | |||
| Platforma Obywatelska |
|
68 | 10,66% |
| Prawo i Sprawiedliwość |
|
159 | 24,92% |
| Twój Ruch |
|
9 | 1,41% |
| Polskie Stronnictwo Ludowe |
|
6 | 0,94% |
| Sojusz Lewicy Demokratycznej |
|
17 | 2,66% |
| Solidarna Polska |
|
4 | 0,63% |
| Polska Razem |
|
37 | 5,80% |
| Kongres Nowej Prawicy |
|
165 | 25,86% |
| Ruch Narodowy |
|
97 | 15,20% |
| Dziękuje nie głosuje! |
|
76 | 11,91% |
| Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
|
Zbychu,
poczytam jak będę miał nieco więcej czasu. Co do naszej dyskusji, polecam na frondzie tekst o Victorze Orbanie. http://fronda.pl/news/czytaj/rzeczni...j_solidarnosci Cytat:
Cytat:
To oczywiście niczego nie przesądza, ale świadczy o tym, że ta koncepcja jeszcze nie poniosła klęski. ![]()
Miała być demokracja, a tu każdy ma własne zdanie - Lech Wałęsa
|
||
|
|
Senior Member
Od: 09.2009
Offline |
|
Zacznij myśleć i zaglądać tam gdzie inni nie zaglądają. Może wtedy nastąpi oświecenie i zaczniesz dostrzegać to co dla innych jest niedostrzegalne. Polityka i życie to nie definicja. Gdyby życie było takie proste jak większość sobie wyobraża to nikt by nie dążył do demaskowania kłamstwa. Gdyby to było w internecie to byś sobie już dawno sam znalazł. Swoją wypowiedź podtrzymuje. Co nie oznacza, że w PiS czy SLD nie ma ludzi o załganym rodowodzie bo jest w tych partiach wielu żydów czy ludzi z ,,wątpliwych środowisk''. Obojętnie kto nie wygra i tak władzy w Polsce w pełni nie przejmie. ![]() Kod:
W czasach powszechnego fałszu, mówienie prawdy jest rewolucyjnym aktem 9 października wywal Tuska do śmietnika !
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
|
"Coś tam widać, może nie będzie tragedii"
Myślę że wszystko w temacie. Wszystko co na temat katastrofy już wiadomo, temat zamknięty. Koniec *******enia i szukania winnych, bo winni już są znalezieni. |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
Koniec może nie, ale widać, jak to odpowiedzialni ludzie byli. Coś tam widać...
![]()
Dziś tylko wiara pozostała w nas
Że przyjdzie kiedyś taki czas, Że na drzewach zamiast liści Będą wisieć komuniści! UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY! |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2003
Offline |
|
|
przestańcie siac ferment to było powiedziane 30 min przed ladowaniem
Protasiuk wiele razy mówi o odejściu ![]()
Ci kibice potrafią uczynić niesamowity kocioł rytmicznie uderzając nogami - informuje Wojciech Łobodziński, który grał na tym obiekcie z reprezentacją Polski.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2007
Offline |
|
|
|
Cytat:
Jest takie miejsce w Krakowie dla osob k tore dostrzegaja to co dla innych jest niedostrzegalne w ktorym nie chcial bym sie znalezc. Cytat:
Zreszta tak naprawde w dupie mam jaka bedzie twoja odpowiedz na te 3 pytania , bo to ze nie bedziesz potrafil ich obronic bylo oczywiste od samego poczatku. Chcialem tylko wsakzac jak pod rzadami ,,Smiesznej Inkwizycji'' moga wystepowac wypowiedzi absurdalne majace charakter pomowien i za ich falszywa tresc nie ma zadnej odpowiedzialnosci , natomiast bana sie dostaje za pisanie posta pod postem .
Ostatnio edytowane przez Mareq : 01.06.2010 o godz. 15:43.
|
||
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2005
Offline |
|
![]()
94 - Allah Akbar!!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2003
Offline |
|
|
chciałeś być dowcipny?
nie no żenada widzę że onet.pl już podchwycił(widać koledzy czerpali info z onetowego nagłówka) w stenogramie tyle jest zapisów niezrozumiałych, że ciężko cokolwiek stwierdzić, wszystko wyglada na to , że było pod kontrolą, aż do pierwszego ****a niezrozumiały moment kiedy po odchodzimy i czytaniu kolejnych metrów w dół, nikt nie reaguje ![]()
Ci kibice potrafią uczynić niesamowity kocioł rytmicznie uderzając nogami - informuje Wojciech Łobodziński, który grał na tym obiekcie z reprezentacją Polski.
|
|
|
|
Banita
Od: 07.2005
Offline |
|
|
10:30:35 - "Na razie nie ma decyzji prezydenta,co dalej robić."
10:38:00 - "Wkurzy się jeśli jeszcze (niezr.)" - kto się wkurzy ?, tą kwestię mówi osoba oznacza A czyli niezidentyfikowana
Ostatnio edytowane przez AS82 : 01.06.2010 o godz. 16:03.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ta, a 5 sekund pozniej masz "dostalismy zgode na podejscie do 500". Nie ma to jak wyrwac sobie z kontekstu.
Tego "wkurzy sie" nawet nie ma co komentowac. Po 1 dlatego ze to mowi ktos nizidentyfikowany, a po 2 juz widze jak zaloga mowi sobie w obecnosci swojego dowodcy lub tez tez dowodca do zalogi o prezydencie bedacym pare metrow dalej, wiedzac ze slyszy ich wieza a rozmowy sa nagrywane przez kontrole lotow w tak lekcewazacy sposob ![]() No ale coz, machina "laduj dziadu" ruszyla. Na pohybel kartoflowi! http://heading.pata.pl/taws.htm wg tego TAWS wlacza sie mniej wiecej tak jak sie wlaczyl. Pytanie tylko czemu sie wlaczyl? Najwyrazniej TAWS wykryl ze nie ida w strone lotniska, no chyba ze wlacza sie on za kazdym razem przy ladowaniu co byloby bzdura. Skoro wlaczyl sie "terrain ahead" czyli ostrzezenie ze za 60 sekund bedzie ziemia, a potem "pull up" czyli za 30 sekund ziemia a oni nadal 'ladowali' to niestety winni sa piloci w 100%... Oczywiscie jezeli stenogramy sa ok, ale mimo wszystko mysle ze jednak sa.
Ostatnio edytowane przez orzeu : 01.06.2010 o godz. 16:45.
![]()
WISŁA PANY !!
|
|
|
|
Warszawiak
Od: 11.2003
Offline |
|
|
"może nie będzie tragedii" - Do tego sie ludzie przyczepiaja tez... rece opadaja. Jada po pilotach jak bo lysej kobyle a kazdy kto ma troche oleju w glowie wie o co chodzi, biorac pod uwage czas w ktorym bylo to wypowiedziane.
Powstaja juz teorie ze to wina APM'ow a dokladniej ich przestawienia...rece opadaja. Nastepne cyrki sa z ifnormacjami TAWS "TERRAIN AHEAD" i "PULL UP". Ktokolwiek zainteresowal sie tematem, ten wie ze takie informacje TAWS wypluwa setkami przy wiekszosci lotow. Tak sie konczy jak rodzi sie po kazdym incydencie multums pecjalistow domoroslych, lub fanow Flight Simylatorow. ![]() ![]() Jeśli zapomnę o nich, Ty, Boże na niebie, zapomnij o mnie |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|||
|
Poczytaj sobie proszę wypowiedzi specjalistów które już miały miejsce. Ja wierzę im, bo temat znają doskonale- Twoja opinia i wypowiedzi na temat "cyrków" interesują mnie tyle co zeszłoroczna zima i Legia.
Cytat:
Poza tym wspomniałeś o TAWSie- skoro tak pluje informacjami to dlaczego dalej z niego korzystają? Znasz się na tym czy bronisz frontu PiS czy teorii o zamachu? Z resztą- nie interesują Cię te fragmenty? Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ostatnio edytowane przez michu-k : 01.06.2010 o godz. 17:08.
|
||||
|
|
Warszawiak
Offline |
|
|
Specjalistow jest multum kolego. Tak sie sklada ze TAWS wypluwa takie sygnaly za kazdym razem jak samolot zbliza sie do ziemi, jak wystepuje nieprawidlowe odchylenie itp itd. Pilot chcial udawac bohatera i majac w dupie wlasne zycie i zycie innych powiedzial " tak czy siak i tak wyladuje"? Pomysl troche. Pilot dostal info od TAWS i przyjal je do wiadomosci, tak samo jak przyjmuje je milion innych pilotow. Poszukaj sobie nagrania z ladowan innych samolotow, zapewniam Cie ze TAWS w tamtych przypadkach zachowuje sie identycznie. On ostrzega z "marszu".
Wszystko wyjasni komisja. Nazywanie jednak sytuacji " glupim bohaterstwem " jest bezsensownym ferowaniem wyrokow. To nie jest fakt, to jest Twoj wymysl w tej chwili. Ja Tobie daje fakty odnosnie TAWSa. Jest to system ostrzegawczy ktory "wyje" przy prawie kazdym podejsciu do ladowania. ![]() ![]() Jeśli zapomnę o nich, Ty, Boże na niebie, zapomnij o mnie |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Czas wszystko zweryfikuje ![]() |
|
|
|
Warszawiak
Offline |
|
|
Odnosnie ignorowanie TAWS przez pilotow ( nie tylko naszych )
"Dlaczego piloci zignorowali ostrzeżenie urządzenia TAWS, alarmującego o zejściu na niebezpieczną wysokość? Tu akurat sprawa jest prosta. Było to urządzenie amerykańskie, wyskalowane w stopach. Pobierało dane o wysokości z wysokościomierza cyfrowego, który w każdym innym przypadku byłby przełączony na wskazania w stopach.Po przełączeniu na metry wysokościomierza cyfrowego na metry TAWS wzbudzał fałszywe alarmy na zbyt dużej wysokości. I załoga o tym wiedziała. (...) Załoga wiedziała zapewne, że w tej sytuacji TAWS jest bezużyteczny. I go ignorowała". Z tego wlasnie powodu w wiekszosci przypadkow TAWS wyje jak oszalaly a pilot i tak laduje...jednak nie w tym przypadku. ![]() ![]() Jeśli zapomnę o nich, Ty, Boże na niebie, zapomnij o mnie |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ja powiem tak : jesli 1 osoba (Kazan czyli podwladny Kaczynskiego) przez strach ze znowu sie beda z Kaczynskiego smiac ze sie spoznil itp pociagnela za soba 94 osoby (bez szanownego prezydenta i Kazana) do ziemi to ja nie mam pytan...Wiem wiem zaraz PISaki mnie zaatakuja ale to tylko moje zdanie .I moge dostac Bana -jesli nie mozna powiedziec tego co sie mysli to w pupie mam takie forum,pozdrawiam
|
|
|
|
Member
Od: 09.2007
Offline |
|
|
A czemu nie przytoczysz wypowiedzi innych ekspertów ?
Lotnisko w Smoleńsku nie było naniesione na mapę GPS. Dlatego taws reagował. Piloci latali juz w te rejony i znali topografie terenu dlatego nie reagowali panicznie na te komunikaty. Wiedzieli ze są w wąwozie. Mieli prawo zejść do 80 - 100 metrów. Dziwi fakt braku reakcji pilota (niepotwierdzonej bo nie ma odniesienia do innych zawartości skrzynek) na komendę odlot. Btw twoja opinia nas tez nie interesuje
Kazan pilotował ? Pokaż fragment w którym nakazuje pilotowi lądować? Dostał zgodę na zejście do 500 m i sprawdzeniu warunków wiec nie kłam Powód: adfdsfsdfsdf
Ostatnio edytowane przez arigatou : 01.06.2010 o godz. 17:36.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
|
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
Senior Member
Od: 11.2009
Offline |
|
|
saklak1906 - tak, pewnie powiedział im na ucho żeby się zamknęli i lądowali, dlatego też gdy tracili wysokość nikt się nie odezwał dopóki nie walneli w drzewo. I pech ! Nie będzie awansu. Aaa... no i pewnie to też "przydupas generał" pytał czy mają coś do pisania, żeby nie musieć mówić przy mikrofonach.
Ostatnio edytowane przez ponury : 01.06.2010 o godz. 17:48.
![]() Ty sam Boże jakoś jest zawsze sprawiedliwy,
Ty wyniszcz aż do szczętu ten naród złośliwy. Dla dobra wszystkich - i białych, i kolorowych - rozdział cywilizacyjno-kulturowy musi zostać zachowany, a każdy winien żyć tam, gdzie umieściła go ręka Najwyższego. |
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
Od samego poczatku tak twierdzilem. Kaczor sie uparl ze musi byc na czas no bo Tusk byl wiec i ja musze. Przydupas general poszedl do chlopakow i nakazal londowanie bo inaczej o awansach zapomnijcie i tyle. A ze go slychac nie bylo? bo cwaniak wiedzial ze sa mikrofony i szeptem powiedzial ot cala historia. Co bylo z pilotem jak nie chcial wyladowac w Gruzjii?, to general dzwonil do Klicha zeby ten sklonil pilota do londowania.A potem wylewanie pomyji jak mogl odmowic prezydetowic!!! kkory jest najwazniejsza osoba w kraju, Ci nie odmowili i sa efekty. Wlazebie w dupe bez wazeliny nie zawsze wychodzi na dobre To zasciankowoc prezydeta spowodowala katastrofe i smiers 94 osob. Postaw sie zastaw sie to bylo jego motto.
Ostatnio edytowane przez saklak1906 : 01.06.2010 o godz. 17:47.
![]() ,
|
|
|
|
Member
Offline |
|
|
|
Wyjechał do Anglii i już myśli ze jest światowy, szkoda ze słoma z butów wystaje.
I naucz się pisać po Polsku. Tak wiem wyjechałeś do Anglii i zapomniałeś jak się pisze. |
||
|
|
konserwa
Od: 06.2004
Offline |
|
Co do stenogramów wyjaśniają niewiele, jest tam mnóstwo miejsc z adnotacją "niezrozumiałe". Trzeba byłoby je zsynchronizować z zapisem lotu. Palczi, Kazana był wiceministrem spraw zagranicznych (dokładnie dyrektorem protokołu dyplomatycznego), podwładnym Sikorskiego, a nie Kancelarii Prezydenta. I w sumie trzeba przyznać, że Jarosław bardzo dobrze zrobił nie pojawiając się na obradach RBNu zaraz pojawiły by się jakiejś sugestie, że na jego zlecenie coś zostało utajnione. Saklak1906 lepiej nic już nie pisz, bo jak na razie robisz z siebie idiotę.
Ostatnio edytowane przez JEDREK76 : 01.06.2010 o godz. 18:13.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Arigatou, czy jak Ci tam, jeśli nie stać Cię na konstruktywny dialog i masz zamiar naciskać na nic Tobie winnego Saklaka, to po prostu zamilcz bo tylko pokazujesz swoją inteligencję.
Samolot się rozbił, winę ponoszą tylko i wyłącznie piloci (być może za namową, być może nie). Jak już napisałem- czas wszystko zweryfikuje. Pozdrawiam gorąco i bez napinki, ochłońcie.
Ostatnio edytowane przez michu-k : 01.06.2010 o godz. 18:08.
|
|
|
|
Member
Offline |
|
|
Ty za to pokazujesz swoją olbrzymią inteligencje i to nie tylko w tym temacie. Podaj fakty cytaty bo to jest konstruktywny dialog. Chyba że masz/znasz jakaś inną etymologię słów "konstruktywny dialog".
A rozkazywać to możesz znajomym |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2009
Offline |
|
|
Twój problem polega na tym, że nie wiesz, że wizyta Kaczora została wymyślona, zaklepana i załatwiona jako pierwsza.
![]()
Habemus Dubletum
LEG14 White Star Awards w kategorii: Innowierca roku 2009 Innowierca roku 2011 ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
wyrazilem swoje zdanie .Wiem ze kazdy moze miec swoje. ``A dlaczego samoloty mają nie spadać, jeśli ludzie siedzący za sterami nie wiedzą, kogo słuchać: komend z ziemi czy wysokiego naczalstwa, które stoi za plecami, choć nie ma do tego prawa?`` cytat glownego konstruktora tu-154 JEDREK76 masz racje,jednak kimkolwiek nie byl nie powinno tam go byc !
Ostatnio edytowane przez palczi : 01.06.2010 o godz. 18:21.
|
|
|
|
Banita
Od: 07.2005
Offline |
|
To pokazuję ,że sie piloci sugerowali,liczyli lub brali pod uwage zdanie prezydenta co do lądowania ,co jest dowodem na to ,że była bezpośrednia lub pośrednia presja na pilotów . 10:38:00 - "Wkurzy się jeśli jeszcze (niezr.)" - kto się wkurzy ?, tą kwestię mówi osoba oznacza A czyli niezidentyfikowana Tą kwestie wygłasza Błasik ,przebywający w kokpicie a nie załoga Napisałem jeden post w oparciu o fakty czyli scenogramy , i na tej podstawie teoretyzuje , natomiast ty i kilka osób przez 5 stron tego topicu pisaliście o zamachach i rozpylaniu w powietrzu substancji ,więc machine bzdur tego typu stworzyles raczej ty |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2008
Offline |
|
|
Dobrze powiedział mjr Fischer - bez zapisów parametru lotu, opublikowanie samych zapisów rozmów nic nie daje, no może poza tym, iż wiadomym jest, że załoga miała pełną świadomość odnośnie złej pogody. To jednak nie zmienia faktu, że mogli podejść do lądowania nawet w takich warunkach, czyli zejść na te 100m.
Wg Fischera podstawowe pytanie brzmi dlaczego schodzili z tak dużą prędkością, tj.ok. 14m/s a nie właściwą, czyli 4m/s, czy czasem w pewnym momencie nie sądzili jednak, że są znaczniej wyżej niż byli. To czy był brak reakcji czy nie po haśle "odchodzimy" będzie możliwe do ustalenia zestawiając ten moment z parametrami lotu, przy czym podobno ta druga brzoza została uderzona wyżej niż pierwsza, czyli ruch pewnie był. Pilotów, z którymi są teraz prowadzone rozmowy nie dziwi brak komunikacji w tych ostatnich sekundach - po prostu każdy pewnie starał się robić swoje, by wyprowadzić samolot, ale to się już nie udało. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Tak wygląda schemat rozkładu pomieszczeń w tu 154.Rozumiem że gen.Błasik i Pan Kazana przemaszerowali sobie przez salonkę prezydenta z wiadomościa ze chcą sobie oglądnąć lądowanie.
![]()
Ostatnio edytowane przez RLY : 01.06.2010 o godz. 19:11.
|
|
|