The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
dj_ibutti
Senior Member

Od: 02.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 30.05.2010, 00:34
Nooo ale Napieralski "z gór nie jest" Ta kampania jest jakby stworzona przez Szymka Majewskiego. Zarówno Komora, jak i Grzesia mogliby puszczać jako parodię, dodać śmiech w tle i ludzie by wiwatowali
KLUB FUTBOLU AMERYKAŃSKIEGO: KRAKÓW TIGERS
Żmijka
Forumowiczka z jadem. Nietrującym.

Od: 10.2003

Stary 30.05.2010, 00:42
Sędzia napisał(a):Wyświetl post
Pierwsza kwestia - to co napisał orzeu, druga kwestia - czy obrócenie samolotu może skutkować aż taką dysproporcją w zniszczeniach?
Może. Samoloty, a szczególnie te modele, są "wzmacniane" dołem kadłuba, tam saą o wiele grubsze i trwalsze. Na wypadek chociażby lądowania bez podwozia. A góra to taka "blacha". Tak więc pieprznięcie o ziemię dołem samolotu a górą robi kolosalną różnicę.
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 30.05.2010, 00:57
Żmijka napisał(a):Wyświetl post
Może. Samoloty, a szczególnie te modele, są "wzmacniane" dołem kadłuba, tam saą o wiele grubsze i trwalsze. Na wypadek chociażby lądowania bez podwozia. A góra to taka "blacha". Tak więc pieprznięcie o ziemię dołem samolotu a górą robi kolosalną różnicę.
Tak właśnie jest.Samolot musi być stosunkowo lekki i nie ma szans zrobienia z tego jakiejś fortecy chronionej tak samo z każdej strony.Góra, bok samolotu, skrzydła, one nie są po to by przezwyciężyć przeszkody.Jedyne wzmocnienia to dół kadłuba by właśnie móc wylądować bez podwozia, z jakimiś problemami bądź nawet na rzece ,ale to musi być lot dokładnie w poziomie i to też nie gwarantuje sukcesu, a jak się samolot obróci to efekty mogą być np takie.

http://www.youtube.com/watch?v=zmbEGcNG4B0

ps i jedna kwestia

Tupolew,Boeing , Air Bus czy B-52 z filmiku - wiele ich dzieli ale jedno łączy -przy przynajmniej bocznej katastrofie jest pozamiatane - Tupolew leciał niżej wiec takiego aż walnięcia nie było i stąd najpewniej było te kilkanaście ciał które udało się zidentyfikować...reszta to tylko dna, i stąd szczątki samolotu nie były miałem, tylko dało się coś na oko zobaczyć.
Ostatnio edytowane przez 1q2 : 30.05.2010 o godz. 03:36.
94 - Allah Akbar!!
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 30.05.2010, 08:54
to tez zależy z jaką prędkością leciał przed uderzeniem w te nieszczęsne drzewo.Wiadomo że jak sie jedzie np. samochodem z prędkością 60 km to mniejsze będą obrażenia niż jak sie pędzi 200 km.

Co gazeta czy portal internetowy (zależy jaką partie popiera) to inne przyczyny tej tragedi podaje.Pseudospeców nigdy w naszym kraju nie brakowało.
Ostatnio edytowane przez AYALA : 30.05.2010 o godz. 10:00.
rozarian
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 30.05.2010, 09:36
Blisko 100-tonowy samolot walnął o glebę i nie ma żadnego leja.Ziemia tam jest podmokła,czyli tym bardziej jakiś wyraźny ślad tego uderzenia powinien być,i nie ma tu znaczenia,czy upadł podwoziem,czy odwrócony(mocno wątpliwe).Jakimś wytłumaczeniem byłoby to,że nie spadł w kupie,a w mniejszych kawałkach.
Mareq
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 30.05.2010, 10:51
Cytat:
Mareq - ja jednak życzył bym sobie innej lewicy, bo to by dobrze zrobiło tym którzy zajmują się tylko potyczkami między sobą bo wiedzą że nikogo innego nie ma - chyba że system który funkcjonuje w USA, ale do tego to kilkanaście jak nie kilkadziesiąt lat i tez nie wiem czy to po pierwsze jest dobra sprawa a po drugie czy una mogło by się to przyjąć.
Pytanie czy potyczki między sobą są spowodowane tym , że nie ma realnego trzeciego konkurenta do władzy , czy celowymi działaniami nastawionymi na polaryzację sceny politycznej w wykonaniu dwóch aktorów ?
Wspomniałeś o systemie anglo-saskim i tam państwo jakoś daje sobie radę , mimo że obydwie główne partie nie mając w zasadzie innych przeciwników , również muszą skupiać się na rywalizacji między sobą i taka rywalizacja wydaje się wystarczająca
Podziały między PO i PiSem można wyostrzyć i skoncentrować na kilku chwytliwych kwestiach.
Zapotrzebowania większości ludzi lewicy (poza pewna grupą twardszego elektoratu) mogą spełnić te dwie partie.
PiS zajmie się lewicowością w rozumieniu pracowniczo - związkowym , a PO zaopiekuje się liberalnymi(w sensie pierwotnego rozumienia tego pojęcia) zapotrzebowaniami mieszczuchów z klasy średniej.
Będzie oczywiście istniała jakaś partia stricte-lewicowa z wesołym Richardem , profysor Seneszynówną , liderem - cześc jestem Grześ i rzeszą emerytowanych polityków i specjalistów nie za bardzo lgnącymi do tego taboru , która będzie rzucała hasła hard(jak na warunki Polskie) w stylu zdejmowania krzyży , aborcji na życzenie , czy legalizacji małżeństw homoseksualistów . Tego typu retoryka i polityka będzie im dawała ok 10 % w maksymalych porywach 15 % i sobie będą trwali tak jak komuniści w Czechach . Będzie na scenie istniała także partia chłopska , czyli nieśmiertelne PSL i może od czasu do czasu pojawi się jakiś kilku % gracz numer 5 .
Może jest to jakaś taka moja utopijna wizja i proces zwany europeizacja zwiększy lewicowść społeczeństwa , ale w tym momencie wydaje mi się , że nie ma zapotrzebowania w Polsce na silną lewicę a tym bardziej na rządzącą lewicę a sprzyja temu również słabość tego obozu i z tej słabości się cieszę .
Co do systemu dwupartyjnego wzorowanego na anglosasach , to nawet nie chodzi o kwestię lat , ale o zmianę ordynacji wyborczej.

Co do spotu Komorowskiego , to również nie jest to jakieś arcydzieło , ale ma on jakieś założenia i cel. Jestem Komorowski , Prezydent dla WSZYSTKICH Polaków a na dodatek za walkę z komuną byłem internowany(Jarek nie) i jestem głową naprawdę sporej( jak na obecny kontekst społeczny) rodziny - Jarek nawet nie ma żony.
Natomiast jeżeli Grzesiu kieruje takie ,,coś'' do młodzieży , która powinna w 90 % przyjąć tą piosenkę z szyderstwem i jeszcze na dodatek ludzie z jego sztabu twierdzą ,że to jest młodzieżowy styl , to znaczy że są z innego świata.
Czekam teraz na klip Pawlaka(znając jego zamiłowanie do nowinek technicznych) nakręcony w wirtualnym świecie lasów Pandory
Ostatnio edytowane przez Mareq : 30.05.2010 o godz. 10:59.
Zbychu
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 30.05.2010, 17:52
Sędzio,
wracając do naszej dyskusji o polityce wschodniej.W sobotniej ''Rzeczposplitej' ukazał się ciekawy artykuł na ten temat.Nie wiem czy czytałeś,jeśli nie to musisz go wykupić,gdyż w wersji internetowej jest niestety odpłatny
http://www.rp.pl/artykul/486685_Poze...edroyciem.html

Dodam tylko że artykuł jest napisany przez eksperta od polityki wschodniej i pokrywa się w głównym zarysie z moimi przemyśleniami
By dostawać więcej od życia, dawaj więcej od siebie.
sambo
dziarski chłop

Od: 04.2005

Stary 30.05.2010, 18:56
http://wiadomosci.onet.pl/2177936,11...blem,item.html

postawa Glempa jest naprawdę zastanawiająca. Jego cała kadencja jak prymasa jest zastanawiająca.

Główny wstrzymywacz beatyfikacji Popiełuszki, teraz elegancko włącza się w kampanię wyborczą w tak marnym stylu.

Zostały mu chyba tylko kłapciate uszy, bo pomiędzy nimi ciężko, coś znaleźć
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
AS82
Banita

Od: 07.2005

Stary 30.05.2010, 19:46
sambo napisał(a):Wyświetl post
http://wiadomosci.onet.pl/2177936,11...blem,item.html

postawa Glempa jest naprawdę zastanawiająca. Jego cała kadencja jak prymasa jest zastanawiająca.

Główny wstrzymywacz beatyfikacji Popiełuszki, teraz elegancko włącza się w kampanię wyborczą w tak marnym stylu.

Zostały mu chyba tylko kłapciate uszy, bo pomiędzy nimi ciężko, coś znaleźć
Jak Rydzyk zajmuje sie notorycznie polityką ,to co Glempowi nie wolno (jeden drugiego wart)
Awe
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 30.05.2010, 22:48
Polsat cenzuruje Wlasnie jakis kabaret zazartowal z Komormwskiego i zdjeli ich z anteny w polowie nastepnego zdania. Przyjaciele z drugiej prywatnej telewizji
Po burzy słońce wychodzi zza chmur,
i nad Krakowem zaświeci znów.
O jednym marzę, o jednym wciąż śnię,
Mistrzem będzie Wisełka, na pewno to wiem.
Życie bym dał, za krakowską Wisłę
O jakże bym chciał, by znów była mistrzem
O jakże bym chciał

marian3a
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 31.05.2010, 13:06
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,tit...l?ticaid=1a435
"Rosja nie zgadza się na ujawnienie zapisów z czarnych skrzynek Tu-154"
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 31.05.2010, 13:17
marian3a napisał(a):Wyświetl post
pewnie je opulblikują ale przed drugą turą wyborów prezydenckich.

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos...ielefeld_.html
Kolejny Polski samolot sie rozbił w Niemczech,3 ofiary śmiertelne niestety.Mam nadzieje że państwo otoczy rodziny ofiar taką samą opieką jak te z 10 Kwietnia.Przecież wszyscy są równi w naszym kraju
Ostatnio edytowane przez AYALA : 31.05.2010 o godz. 13:54.
asgardflame14
Junior Member

Od: 01.2010

Stary 31.05.2010, 13:37
Dlaczego Gazeta Wyborcza atakuje kibiców?

http://www.inicjatywa14.net/index.ph...ionu&Itemid=70
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 31.05.2010, 13:50
marian3a napisał(a):Wyświetl post

Chyba się już komuś popier ... kto się rozbił.

Zaraz będziemy się pytać Rosjan o zgodę na wprowadzanie ustaw przegłosowanych w naszym Sejmie
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Romy S.
Senior Member

Stary 31.05.2010, 14:04
A cwane PO chciało brak upublicznienia zawartości skrzynek zwalić na RBN.
Przecież takie uczone musiały znać ten załącznik do konwencji chicagowskiej.
Normalnie ręce opadają za jaką ciemnotę oni ten naród mają.
...nieczytelny...
Ela
Pro Publico Bono

Od: 08.2003

Stary 31.05.2010, 14:19
Romy S. napisał(a):Wyświetl post
A cwane PO chciało brak upublicznienia zawartości skrzynek zwalić na RBN.
Przecież takie uczone musiały znać ten załącznik do konwencji chicagowskiej.
Normalnie ręce opadają za jaką ciemnotę oni ten naród mają.
W ogóle postępowanie wg konwencji chicagowskiej dotyczy katastrof cywilnych a nie wojskowych.
Więc samo to, że strona polska zgodziła się na nią zakrawa o kpinę.

O wszystko co tyczy się śledztwa musimy pytać Rosjan i czekać na ich łaskawe zezwolenie.

Analogie do czasów, kiedy po instrukcje jeżdżono do Moskwy nasuwają się same.
koyoot
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 31.05.2010, 14:20
Panstwo moi kochani. My tu gadu gadu o tym jak w polsce jest zle, co odwalaja sobie politycy a jakos nic konstruktywnego z tego nie ma. Jedynie na forach internetowych mowi sie otwarcie o prawdzie rzadzacej polityka, a mimo to nic z tego nie wynika.
Niestety.
Chcialbym by ten post byl poczatkiem rzeczowej dyskusji o tym co i jak nalezy poprawic i na czym sie skupic, a takze by wreszcie otwarcie zaczac mowic o hipokryzji panujacej w polskiej polityce.

Dziekuje.
Sędzia
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 31.05.2010, 15:38
Zbychu napisał(a):Wyświetl post
Sędzio,
wracając do naszej dyskusji o polityce wschodniej.W sobotniej ''Rzeczposplitej' ukazał się ciekawy artykuł na ten temat.Nie wiem czy czytałeś,jeśli nie to musisz go wykupić,gdyż w wersji internetowej jest niestety odpłatny
http://www.rp.pl/artykul/486685_Poze...edroyciem.html

Dodam tylko że artykuł jest napisany przez eksperta od polityki wschodniej i pokrywa się w głównym zarysie z moimi przemyśleniami
Nie czytałem, nie zamierzam też płacić za dostęp, skoro wydawca zarabia na reklamach, które zmuszony jestem widzieć na stronie.

Nie zgadzam się z tezą o klęsce - sytuacja nie jest tak zła, nie jest też trwała.

Po drugie, żeby mówić o klęsce trzeba by było ustalić, że Polska rzeczywiście przez dłuższy okres czasu realizowała taką koncepcję. My zaś po pierwsze - nie mamy kim realizować naszej polityki zagranicznej (co to za dyplomacja, której przewodzi minister mający skłonności do wypowiadania złośliwych uwag wobec głowy państwa i co to za kraj, w którym taki człowiek jest szefem MSZ), po drugie - żeby realizować jakąś koncepcję w polityce zagranicznej trzeba by główne siły polityczne zachowywały jej ciągłość, u nas koncepcje są dwie, w dużym stopniu odmienne.

Zauważ, że nawet Barack Obama szybciutko wrócił do polityki podobnej do prowadzonej przez poprzedniego prezydenta, czytałem już dość dawno że w Europie bardzo szybko porzucono złudzenia na temat zmiany polityki USA.
W UK jest tak samo, Niemcy też konsekwentnie dążą do swojego celu. Gdy trzeba było, to nawet koalicję chadecji z socjaldemokracją zrobili, i co ciekawe - nie było większych zgrzytów.

Przecież wszyscy sobie zdajemy sprawę, że nasze elity najpierw skończyły w Katyniu, potem to co się uchowało (bo było za młode) straciliśmy w Powstaniu, a resztki wykończyło UB po wojnie.

Dzisiejsze "elity" są w ogromnej większości produktem PRLu, PRLowskiej mentalności i PRLowskiego wykształcenia. Produkt PRLu nie był nauczony dbać o interes Polski, co więcej, nie był nawet nauczony rozpoznawać ten interes. Stąd trudno mówić o realizacji jakieś koncepcji, skoro każdy kolejny rząd ma inną.

koyoot napisał(a):Wyświetl post
Chcialbym by ten post byl poczatkiem rzeczowej dyskusji o tym co i jak nalezy poprawic i na czym sie skupic, a takze by wreszcie otwarcie zaczac mowic o hipokryzji panujacej w polskiej polityce.
Kiedyś była nadzieja, że polityka się poprawi, gdy więcej ludzi będzie lepiej wykształconych, bo będą bardziej świadomie wybierać, a co za tym idzie - będą wybierać lepszych polityków.
Ostatnio edytowane przez Sędzia : 31.05.2010 o godz. 15:42.
Miała być demokracja, a tu każdy ma własne zdanie - Lech Wałęsa
robin hood
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 31.05.2010, 15:47
koyoot napisał(a):Wyświetl post
Panstwo moi kochani. My tu gadu gadu o tym jak w polsce jest zle, co odwalaja sobie politycy a jakos nic konstruktywnego z tego nie ma. Jedynie na forach internetowych mowi sie otwarcie o prawdzie rzadzacej polityka, a mimo to nic z tego nie wynika.
Niestety.

Dziekuje.
My tu gadu gadu a koyoot ma rację

ja proponuję pod dyskusję

1. Reforma KRUZ
2. Likwidacja lub wyprowadzenie z zakładów Związków Zawodowych
3. Równe opodatkowanie wszystkich organizacji także o charakterze religijnym
4. Likwidacja finansowania partii politycznych z Kasy Państwa
5. Głosowanie w jednomandatowych okręgach wyborczych

hmmm no to tak na początek
1q2
Socios Wisła Kraków

Stary 31.05.2010, 16:07
Ela napisał(a):Wyświetl post
W ogóle postępowanie wg konwencji chicagowskiej dotyczy katastrof cywilnych a nie wojskowych.
Więc samo to, że strona polska zgodziła się na nią zakrawa o kpinę.

O wszystko co tyczy się śledztwa musimy pytać Rosjan i czekać na ich łaskawe zezwolenie.

Analogie do czasów, kiedy po instrukcje jeżdżono do Moskwy nasuwają się same.
1.Jeśli chodzi o konwencję to wierze Ci na słowo jednak bardzo proszę o dowód że lot do Smoleńska był lotem wojskowym, bo nie wiem czy do tego wystarcza że był przygotowywany przez MON i pilotami byli wojskowi - idąc takim tropem rozumowania to wszystkie loty TU to były loty wojskowe, nie zależnie czy leciał Kaczyński czy Tusk i nie zależnie gdzie - choćby do Brukseli,Berlina , Londynu itp.Trzeba by się w takim razie zapytać czy ktokolwiek na jakimkolwiek lotnisku w ogóle wiedział o tym że ląduje de facto samolot wojskowy, może nie sam z siebie ale w sensie procedur.

2.Rozumiem że teraz jak pilotami będą piloci cywilni - to będziemy mieli do czynienia z lotami cywilnymi?, choć MON te loty tez będzie przygotowywał.

3.Rozumiem też że jeśli to był lot wojskowy to piloci musieli tylko przestrzegać procedur wojskowych - fajnie było by wiedzieć jakie są różnice między nimi a cywilnymi

ps tylko proszę nie o domysły a konkrety - czyli najlepiej albo przepisy które to regulują albo jakieś dokumenty które są tworzone przed lotem samolotu bo jakoś go trzeba sklasyfikować - oczywiście nie musi być to sam dokument a choć wypowiedź osoby która przytoczy stosowne paragrafy.

I tak na sam koniec - niechlujstwo w różnych aspektach strony Rosyjskiej boli ale możecie mnie zabić - na dziś to uważam że dobrze że to Ruscy to śledztwo prowadzą.Jeszcze 2 miesiące temu to gdybym pomyślał że coś takiego mogę napisać to sam bym siebie wysłał do jakiegoś psychiatry, szczególnie że Rusofob ze mnie.
Teraz jak widzę co się stało ,jakim śmiesznym krajem jesteśmy a dokładnie jakie partacze nami rządzą,(bo dla mnie ta katastrofa to kilkanaście lat starań) to gdyby teraz to oni mieli to wszystko badać...Byśmy mieli cyrk nieporównywalny z tym co się w Moskwie dzieje a i pewnie różne rzeczy mogły by ginąć itp.
Ostatnio edytowane przez 1q2 : 31.05.2010 o godz. 16:41.
94 - Allah Akbar!!
UniaTarnówZKS1928
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 31.05.2010, 16:16
Tu macie dwa dosyć popularne ostatnio filmiki dotyczące rzetelności TVP

http://www.youtube.com/watch?v=P3Qvx...eature=related
http://www.youtube.com/watch?v=NgPtfw_dTm8
rozarian
Senior Member

Stary 31.05.2010, 16:45
Art.3 Konwencji chicagowskiej:cywilne i państwowe statki powietrzne:a)Niniejsza konwencja stosuje się wyłącznie do cywilnych statków powietrznych,a nie stosuje się zaś do statków powietrznych państwowych./Podciąganie tego lotu tu154 pod lot cywilny to duże nadużycie.Spytajcie Amerykanów,czy ich Air Force One to statek pow.cywilny.Boening VC-25A ma status wojskowy.Niektórzy w Polsce dalej wolą jednak rżnąć głupa.
Zbychu
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 31.05.2010, 17:06
Sędzio zakładasz z góry apriorycznie że artykuł jest zły choć go nie przeczytałeś i na dodatek nie wskazałeś żadnego argumentu ku swojej tezie poza lakoniczną wzmianką że ,,sytuacja nie jest tak zła ani trwała".Nie wiem czy to jest brak dobrej woli z Twojej strony czy po prostu niechęć przyznania się do trzeźwej oceny poglądów które obecnie można powiedzieć są już anachronicznie.Nie pisze tego ze złośliwości bo akurat Ciebie uważam za jedną z bardziej merytorycznych osób wypowiadających się na forum choć w wielu kwestiach się różnimy.

Po drugie.Polska już tą koncepcje federacyjną próbowała zastosować za Piłsudskiego więc twierdzenie że jej nie realizowała przez dłuższy okres jest też nie na miejscu z Twojej strony.Jeśli wtedy przy śmiertelnym zagrożeniu ZSRR nie mogła się ziścić to trudno oczekiwać aby teraz w czasach o wiele spokojniejszych z demokratyczną jakkolwiek by to nie zabrzmiało Rosją można było znaleźć chętnych do jej realizacji.
By dostawać więcej od życia, dawaj więcej od siebie.
Ela
Pro Publico Bono

Od: 08.2003

Stary 31.05.2010, 17:08
1q2 napisał(a):Wyświetl post
1.Jeśli chodzi o konwencję to wierze Ci na słowo jednak bardzo proszę o dowód że lot do Smoleńska był lotem wojskowym, bo nie wiem czy do tego wystarcza że był przygotowywany przez MON i pilotami byli wojskowi - idąc takim tropem rozumowania to wszystkie loty TU to były loty wojskowe, nie zależnie czy leciał Kaczyński czy Tusk i nie zależnie gdzie - choćby do Brukseli,Berlina , Londynu itp.
- lot organizowany przez MON,
- sprzęt należy do jednego z najbardziej elitarnych pułków lotnictwa wojskowego,
- pilotami są oficerowie Wojska Polskiego,

I dodatkowo lotem tym podróżuje obok Prezydenta cała generalicja WP - służbowo.

Był to samolot wojskowy, bo oznakowany był wojskowymi szachownicami. Nowy samolot dla VIP-ów, którym mają latać piloci cywilni szachownic nie ma.
Zwróć uwagę, że w Polsce sprawę prowadzi prokuratura wojskowa.
Cytat:
2.Rozumiem że teraz jak pilotami będą piloci cywilni - to będziemy mieli do czynienia z lotami cywilnymi?, choć MON te loty tez będzie przygotowywał.

3.Rozumiem też że jeśli to był lot wojskowy to piloci musieli tylko przestrzegać procedur wojskowych - fajnie było by wiedzieć jakie są różnice między nimi a cywilnymi
To już pytania do specjalistów.
Dziwię się, że skoro jesteś taki dociekliwy, to szukasz odpowiedzi na forum piłkarskim a nie wertując " odpowiednie dokumenty ".
Cytat:
ps tylko proszę nie o domysły a konkrety - czyli najlepiej albo przepisy które to regulują albo jakieś dokumenty które są tworzone przed lotem samolotu bo jakoś go trzeba sklasyfikować - oczywiście nie musi być to sam dokument a choć wypowiedź osoby która przytoczy stosowne paragrafy.
Paragrafów nie znam.
I śmiem wątpić czy takie istnieją w naszym państwie.
Luki w prawie i różna interpretacja tegoż są na porządku dziennym.
Jeżeli tamte argumenty, których użyłam nie przemawiają do Ciebie - to znaczy, że nie chcesz ich przyjąć.

Mogłabym zapytać, jakie dokumenty, paragrafy i poszlaki wskazuja to , że to był lot cywilny - ale wątpię, czy jest na tym forum kompetentna osoba, ktora moglaby mi tej odpowiedzi udzielić
1q2
Socios Wisła Kraków

Stary 31.05.2010, 17:16
rozarian napisał(a):Wyświetl post
państwowych./Podciąganie tego lotu tu154 pod lot cywilny to duże nadużycie.Spytajcie Amerykanów,czy ich Air Force One to statek pow.cywilny.Boening VC-25A ma status wojskowy.Niektórzy w Polsce dalej wolą jednak rżnąć głupa.
Ale jakie nadużycie i co do tego ma USA i AF1?
Żyjemy tu więc daruj sobie takie teksty.

Po prostu chodzi o ustalenie faktu - czyli jaki status miał ten lot.A fakt ustala się na podstawie przepisu.Tyle.
Dopiero wtedy jak okaże się że faktycznie był to lot wojskowy, można ustalić jakie procedury/przepisy w takim wypadku obowiązują - czy są jasne, jednoznaczne itp.
I dopiero gdyby się okazało że są jednoznaczne i nie podlega dyskusji że to my powinniśmy prowadzić śledztwo - to wtedy należy się zapytać - Donek - Why?

Ela napisał(a):Wyświetl post

Mogłabym zapytać, jakie dokumenty, paragrafy i poszlaki wskazuja to , że to był lot cywilny - ale wątpię, czy jest na tym forum kompetentna osoba, ktora moglaby mi tej odpowiedzi udzielić
hehe no pewnie że możesz ja po prostu nie wiem.Tak tylko improwizuje że być może loty wojskowe to loty które mają wojskowy cel, czy to militarny, czy transportowy itp ale to tylko domysły bo nie wiem i po prostu uważam że tu nie powinno być domysłów a sprawa powinna być jasna.
Musi być jakieś zgłoszenie jaki to lot, szczególnie że przecież tez lotniska są dzielone na część wojskową i cywilną i samoloty nie mogą sobie lądować gdzie chcą.Najpewniej też strona 'przyjmująca' powinna być poinformowana z jakim lotem ma do czynienia

To powinna być krótka piłka - lot był taki albo taki - a jeśli faktycznie oni sami do końca tego nie wiedzą....Mnie już generalnie i tak nic nie zaskoczy
Ostatnio edytowane przez 1q2 : 31.05.2010 o godz. 17:23.
94 - Allah Akbar!!
rozarian
Senior Member

Stary 31.05.2010, 17:34
1q2,czy samolotem cywilnym można nazwać samolot,który posiada ochronę kontrwywiadowczą i dodatkowe środki łączności organizowane przez sektor wojskowy?Po tym co napisałeś o Twojej satysfakcji,że śledztwo przejęli Rosjanie jakakolwiek dyskusja z Tobą traci sens,bo rusofilstwo w polskich warunkach przypomina stawanie na głowie/"...i o mózg mój wpadłem wciąż w trwogę,lecz dziś,kiedy wiem już,że nie mam tam go,nieustannie na łbie stawać mogę"-Lewis Carroll,Alicja w krainie czarów.
orzeu
Senior Member

Stary 31.05.2010, 17:57
Ela tez sobie rozmowce znalazlas
Nie zauwazyles ze raz jest prosba zeby sie nie wymadrzac bo nikt sie z nas na czyms nie zna:
Cytat:
Bo zwyczajnie nie masz pojęcia o czym mówisz, tak zresztą jak i ja i wszyscy tu piszący, a jeśli nie ma się pojęcia to jednak trza się zdać na głos ludzi którzy takie pojęcie mają a akurat w tej kwestii sporu nie ma - tzn zawsze się znajdzie taki co zaneguje wszystko ale było mnóstwo wypowiedzi osób siedzących w temacie i wcale nie idących w tą oficjalną wersję - którzy akurat w tej kwestii wątpliwości nie mieli.
Zeby pare chwil potem wyrokowac w tej samej sprawie:
Cytat:
Tak właśnie jest.Samolot musi być stosunkowo lekki i nie ma szans zrobienia z tego jakiejś fortecy chronionej tak samo z każdej strony.Góra, bok samolotu, skrzydła, one nie są po to by przezwyciężyć przeszkody.Jedyne wzmocnienia to dół kadłuba by właśnie móc wylądować bez podwozia, z jakimiś problemami bądź nawet na rzece ,ale to musi być lot dokładnie w poziomie i to też nie gwarantuje sukcesu, a jak się samolot obróci to efekty mogą być np takie.

Tupolew,Boeing , Air Bus czy B-52 z filmiku - wiele ich dzieli ale jedno łączy -przy przynajmniej bocznej katastrofie jest pozamiatane - Tupolew leciał niżej wiec takiego aż walnięcia nie było i stąd najpewniej było te kilkanaście ciał które udało się zidentyfikować...reszta to tylko dna, i stąd szczątki samolotu nie były miałem, tylko dało się coś na oko zobaczyć
"Wprawdzie nie znam sie w ogole ale TAK WLASNIE JEST!"
A potem wydurnianie sie i udowadnianie czegos na sile i stwierdzanie ze skoro lot nie byl z definicji wojskowym to nalezy go traktowac inaczej jakby zapominajac calkowicie o istocie sprawy jaka jest skandaliczne sledztwo, niezaleznie od charakteru lotu oraz skandaliczna decyzja o nie nadaniu temuz lotu statusu wojskowego.
W moich oczach to pierwsze oraz bezmyslna argumentacja odwracajaca sens sprawy dyskwalifikuje rozmowce.
WISŁA PANY !!
JEDREK76
konserwa

Od: 06.2004

Stary 31.05.2010, 18:13
1q2
Ta wizyta była przygotowywana od stycznia br. przez KP i Ministerstwo Spraw Zagranicznych. Lotnisko w Smoleńsku jest lotniskiem wojskowym. Najważniejsze w samolocie tym leciał Prezydent Polski zarazem zwierzchnik sił zbrojnych. To, że pilotami byli wojskowi to mniejszego kalibru argument.
Jak po tym wszystkim można mieć jakiekolwiek wątpliwości co do statusu tego lotu

Rosjanie jak widać próbują wciąż manipulować sytuacją w naszym Kraju, a z pewnością już przebiegiem wyborów. I największym zarzutem wobec rządzących, w tym stojących na czele państwa Tuska i Komorowskiego jest to, że na to Rosjanom pozwolili, że zrezygnowali z podmiotowości naszego państwa w tym śledztwie, z suwerenności. W tej chwili musimy liczyć na rzetelność i łaskę Rosjan przy udzielaniu nam informacji i to jest skandalem za który Donald Tusk powinien stanąć kiedyś przed Trybunałem Stanu.
Ostatnio edytowane przez JEDREK76 : 31.05.2010 o godz. 18:16.
orzeu
Senior Member

Stary 31.05.2010, 19:07
A ja to bym chetnie zobaczyl stanowisko UE czy NATO gdyby nasi polecieli teraz na skarge i poprosili o wsparcie. Przynajmniej bysmy wiedzieli czy odm 1939 cos sie zmienilo czy dalej jest pic na wode i wirtualne pakty.
WISŁA PANY !!
AS82
Banita

Stary 31.05.2010, 19:13
JEDREK76 napisał(a):Wyświetl post
1q2
Ta wizyta była przygotowywana od stycznia br. przez KP i Ministerstwo Spraw Zagranicznych. Lotnisko w Smoleńsku jest lotniskiem wojskowym. Najważniejsze w samolocie tym leciał Prezydent Polski zarazem zwierzchnik sił zbrojnych. To, że pilotami byli wojskowi to mniejszego kalibru argument.
Jak po tym wszystkim można mieć jakiekolwiek wątpliwości co do statusu tego lotu
Mógl sobie wtedy ubrać mundur jak Fidel Castro miałbyś więcej argumentów Nie wiedziałem ,że wybór prezydenta to wybór wojskowego jak dla mnie to co mówisz to paranoja, prezydent to nie jest osoba wojskowa i każda wizyta składana przez niego ma charakter cywilny

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów