The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
tofik
Senior Member

Od: 02.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 28.05.2010, 10:22
Manu powinien dać sobie radę, tego gościa kojarzę dosyć dobrze z Maritimo. Ale Mezenga i Vrdoljak tych panów nigdy w akcji nie widzałem. CIężko ocenić. Zgodzę się jedynie, że nasza liga to takie dno, że wystarczy charakter i twarde łokcie by być solidnym zawodnikiem. A jak się ma odrobinę umiejętności to stawiają cię na równi z Bogiem.
Odpowiedz cytując
For_FuN_
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 28.05.2010, 12:12
W Lechu dzieja sie dziwne rzeczy z tym transferem Lewandowskiego...i tu pada ten "mit" o wielkim profesjonalizmie tego klubu)forsowany przez niektorych dziennikarzy i forumowiczow). Widac wyraznie, ze nie chca zaplacic Robertowi naleznej kasy i go szantazuja, tzn. jesli z tego nie zrezygnujesz, to zostaniesz na kolejny rok w Poznaniu. W dodatku wyciagane sa takie fakty, ktore nie powinny dostac sie do mediow(ktore nie wiemy, czy sa prawda, a jesli sa to powinny zostac w 4 scianach), a glosi je wlasciciel Lecha...kompromitacja.
Odpowiedz cytując
krasny
Senior Member

Od: 03.2006

Stary 28.05.2010, 12:27
For_FuN_ napisał(a):Wyświetl post
W Lechu dzieja sie dziwne rzeczy z tym transferem Lewandowskiego...i tu pada ten "mit" o wielkim profesjonalizmie tego klubu)forsowany przez niektorych dziennikarzy i forumowiczow). Widac wyraznie, ze nie chca zaplacic Robertowi naleznej kasy i go szantazuja, tzn. jesli z tego nie zrezygnujesz, to zostaniesz na kolejny rok w Poznaniu. W dodatku wyciagane sa takie fakty, ktore nie powinny dostac sie do mediow(ktore nie wiemy, czy sa prawda, a jesli sa to powinny zostac w 4 scianach), a glosi je wlasciciel Lecha...kompromitacja.
Mam jednak trochę inne zdanie co do tego.
Jesli stac ich na kupno nowych zawodnikow bez koniecznosci sprzedawania Lewego to moga sie spokojnie targowac i nie isc na ustepstwa.

Lewandowski ma kontrakt ktory wypelnic musi. W przyszlym sezonie zapewne bedzie warty jeszcze wiecej, wiec jak dla mnie Lech dziala jak najbrdziej racjonalnie.

Niech nareszcie skoncza sie czasy sprzedawania polaków za grosze.
Jakos z innych Panstw (np. Czechy, Chorwacja, Grecja, ...) mozna sprzedac zawodnikow za naprawde grubą kasę...

Odpowiedz cytując
mr_kwolf
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 28.05.2010, 12:32
Zobaczymy kto pęknie pierwszy bo w to że nie dojdzie to transferu to chyba nikt nie wierzy. Rutkowski może sobie opowiadać że oni nie chcą sprzedawać Lewandowskiego, że i tak będą mieli kase na transfery (to czemu do cholery nie klepnie już Kiełba skoro wszystko dogadane? lekki brak funduszy?) ale myśle że nikt taki głupi ze wierzyć 4-5 mln euro to dla polskiego klubu kwota która niewiele zmieni w polityce kadrowej. Najbardziej podoba mi się ta wspaniałomyślność Rutkowskiego, że zrezygnowali z ofert o 1-1,5 mln większych bo Robert wybrał Dortmund. I jeszcze ta oferta "od wielkiego klubu w piątek, która spokojnie mogła przelicytować Watzkego", ale nie chcieli nic robić przeciwko Lewandowskiemu. No po prostu filantropia pełną gębą. Niech jeszcze powie że połowe pieniędzy z transferu Lewandowskiego przeznaczy na pomoc dla powodzian skoro już taki uprzejmy i dobroduszny jest.

krasny napisał(a):Wyświetl post
Lewandowski ma kontrakt ktory wypelnic musi. W przyszlym sezonie zapewne bedzie warty jeszcze wiecej, wiec jak dla mnie Lech dziala jak najbrdziej racjonalnie.
Brożek też miał z roku na rok być warty coraz więcej. Ponadto za rok Lewandowski może odejść za pomocą prawa Webstera, a nawet jak nie to na rok przed końcem kontraktu będzie wart mniej.

PS. Nie mówiąc że Lewandowski był rok temu warty co najmniej 7 mln euro więc u niego już jest chyba tendencja spadkowa
Ostatnio edytowane przez mr_kwolf : 28.05.2010 o godz. 12:34.
"Nieważne, czy Wisła bedzie wtedy mistrzem Polski, czy ekipą I, II czy III ligową. Swe ostatnie mecze w karierze chcę rozegrać z Białą Gwiazdą na piersi."
Odpowiedz cytując
emjot
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 28.05.2010, 12:46
krasny napisał(a):Wyświetl post
Mam jednak trochę inne zdanie co do tego.
Jesli stac ich na kupno nowych zawodnikow bez koniecznosci sprzedawania Lewego to moga sie spokojnie targowac i nie isc na ustepstwa.

Niech nareszcie skoncza sie czasy sprzedawania polaków za grosze.
Jakos z innych Panstw (np. Czechy, Chorwacja, Grecja, ...) mozna sprzedac zawodnikow za naprawde grubą kasę...
tak Lewy ma kontrakt
i zapis w kontrakcie który gwarantuje mu 10% od kolejnego transferu i drugie 10% dla Kucharskiego jako menagera.
Ktoś to podpisał i ktoś teraz nie chce się wywiązać z tego do czego się zobowiązał. Co więcej wymagając od Lewego żeby zrezygnował z pieniędzy które mu się należą.
pytanie
to jest profesjonalizm?
Jurowicz-Talik-Lechowicz-Szumilas-Kaczor-J.Krupa-Brzycki-Legutko-J.Wapiennik-W. Stopa-Michel-Sawicki-S.Wójcik-Świder-Snopkowski-Adamek
Odpowiedz cytując
pawelwislak
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 28.05.2010, 12:52
Ha ha może lewy w przyszłym sezonie będzie wart jeszcze więcej ale kosztować to on będzie 300tysięcy euro zamiast 4mln
Odpowiedz cytując
jaszczur90
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 28.05.2010, 13:17
Cytat:
Vrdoljak, Kneżević i Mezenga podpisali kontrakty z Legią

2010-05-28 13:14 - Autor: Emil Kamiński, fot. Adam Polak - Źródło: własne
Po południu kontrakty z Legią podpisali Ivica Vrdoljak, Srdja Kneżević i Bruno Mezenga. Chorwat i Serb związali się z naszym Klubem na najbliższe trzy lata. Brazylijczyk został wypożyczony na rok z opcją wykupu na kolejne dwa lata.

Vrdoljak przyszedł do Legii z Dinama Zagrzeb. W klubie z chorwackiej stolicy występował przez ostatnie trzy lata. W tym czasie sięgnął po dwa tytuły mistrzowskie oraz dwa puchary krajowe. Ivica wspólnie z Dinamem występował w fazie grupowej rozgrywek Ligi Europejskiej.

Mezenga przyszedł do Legii z Flamengo Rio de Janeiro. W klubie z Brazylii występował przez ostatnie dwa lata. W sezonie 2008/09 był królem strzelców drugiej ligi tureckiej. W tym roku Bruno zadebiutował w rozgrywkach Copa Libertadores.

Kneżević trafił do Legii z Partizana Belgrad, w którym występował przez ostatnie trzy lata. W stolicy Serbii obrońca sięgnął po trzy mistrzostwa oraz dwa puchary. Grał w fazie grupowej Ligi Europejskiej.
źródło : oficjalna strona Legii Warszawa ( http://legia.com/www/index.php?akt=15247 )

Śmiechu , śmiechu ale Legia już jakieś konkretne kroki poczyniła ( czy dobre to już nie wiem ).
Odpowiedz cytując
jabadabaryba
Senior Member

Od: 06.2008

Stary 28.05.2010, 13:33
http://www.sport.pl/pilka/1,70994,79...ransmisja.html

prezentacja zawodników nowych w Warszawie, nadawana na żywo na gazeta.pl
Odpowiedz cytując
przemek1902
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 28.05.2010, 14:14
Na forum Dinama Zagrzeb zapanowała jakas dziwna euforia po sprzedazy Vrdoljaka..
Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 28.05.2010, 14:35
przemek1902 napisał(a):Wyświetl post
Na forum Dinama Zagrzeb zapanowała jakas dziwna euforia po sprzedazy Vrdoljaka..
Jakieś przykłady.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując
element
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 28.05.2010, 14:40
Cytat:
(...)
Ale jeden mecz to niewiele, nie wypada oceniać zawodnika na podstawie jednego spotkania. Stąd też postanowiliśmy zasięgnąć informacji u źródła, a więc u chorwackich kibiców. Przeczytaliśmy sobie co nasi przyjaciele z Bałkanów piszą o Vrdoljaku na forum znanego portalu index.hr. Wypowiedzi są, nie bójmy się użyć tego słowa, szokujące.

"1,5 miliona za Vrdoljaka? Swoje już zrobił, a nie jest to żaden wielki mistrz futbolu. Dobry interes!"

...pisze użytkownik o wdzięcznym "ti_si_govno" (nie tłumaczymy z przyzwoitości).

"Dzięki Bogu, że odchodzi"

...pisze "Skockani88". "Efranor.III" nie pozostawia złudzeń:

"fenomenalny transfer jak na takiego słabego i ograniczonego piłkarza".

"Osla77" dodaje:

"Czy to możliwe, że moje marzenie wreszcie się spełni i Vrdoljak odejdzie? No to mam co świętować".

"Icy_tower" dolewa oliwy do ognia:

"(...)nigdy więcej piłkarzy jak Vrdoljak!".

Mało? To przeczytajcie to:

"Ludzie, uspokójcie się! Przecież Polacy mogą czytać to forum i cały deal przepadnie. Stąd o Vrdoljaku powiem tak - nieustraszony maratończyk, połączenie Makelele, Essiena i Sissoko, wspaniały defensywny pomocnik z artyzmem w nogach. Wrażliwy intelektualista i wielbiciel Chopina"

...szydzi "Cicvara"."Free Texas" dodaje:

"Tak go reklamujecie, że Polacy dowiedzą się jaką padlinę kupują".

Na jednym portalu uwzięli się na biednego Ivicę? Otóż nie, odwiedzieliśmy również Jutarnji List, tam kibice piszą z kolei następująco:

"Chwała Bogu, że w końcu rozwiązujemy ten problem. To jest tulipan, a nie piłkarz. Połowa goli, które Dinamo straciło w tym sezonie to efekt jego błędów"

...pisze "BranimirNeokrunjeni KraljKljucera". Domagoj Vlaszić, podpisany imieniem i nazwiskiem chwali natomiast prezesa Dinama Zdravko Mamicia za ubicie świetnego interesu:

"Mamić to cudo, cudo! Taki transfer i tyle pieniędzy za takiego kopacza!".

Komentarzy broniących Vrdoljaka i bez ironii przedstawiających go jako wartościowego piłkarza dosłownie brak. Nie odbieramy 27-letniemu Chorwatowi szans na zrobienie furory w polskiej lidze, lub przynajmniej na zrobienie dobrego wrażenia na kibicach, ale biorąc pod uwagę opinie kibiców, oceniamy szanse na to jako zbliżone do szans Mariusza Jopa na angaż w Realu Madryt.

Oby Vrdoljak nie okazał się drugim Mikelem Arruabarreną - na hiszpańskich forach dyskusyjnych znajdowaliśmy wówczas bardzo podobne opinie kibiców, a Legia triumfalnie obwieszczała transferowy szlagier. Jest też jeszcze jedna możliwość - polska liga spadła już na takie dno, że zawodnik niechciany w Chorwacji będzie się w niej wyróżniał.

Rafał Tomkowiak
"Chuligani Wisły rzucili serpentyny..."
"Kibole Wisły odpalili race. Właśnie dlatego w Polsce nie będzie wielkiej piłki"
"Będziemy zamykać stadiony, żeby ludzie mogli przychodzić na mecze"
"Posunięcia kibiców Wisły przypomniały mi o zamachach na World Trade Center"
cdn..
Odpowiedz cytując
mitmichael
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2008

Stary 28.05.2010, 14:52
Sprawdzałem jakie wszyscy gracze maja dokonania. Nie sa one zadowalajace dlatego nie wiem czy mozna te transfery nazwac hitowymi. Zobaczymy w nowym sezonie owe wzmocnienia przyniosa sukces. Wiadomo polska liga to dno - nawet słabi zawodnicy moga zostac gwiazdami
Odpowiedz cytując
grzechu1991
Socios Wisła Kraków

Od: 09.2008

Stary 28.05.2010, 15:21
W Lechu ciekawie się dzieję, Lewandowski wali papierami o stół w biurze prezesa, a Amicowa Propaganda przedstawia to jako przykład charakterności tego piłkarza. Goebbels by sie nie powstydzil...
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 28.05.2010, 15:27
Jeszcze ponoć napadzior z Nicei ma nas przyjść - Habib Bamogo
Habemus Dubletum

LEG14

White Star Awards w kategorii:

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 28.05.2010, 15:29
Komentarze robią wrażenie,nie powiem. Wygląda na to,że albo kupili leszcza,albo nasza liga jest już nic nie warta. Ale to jeszcze. Nie wiem co o tym sadzić,ale o tym obrońcy otwarcie mówią,że ogórek. No to skoro już sie z tym nie kryją,to ****a jaki on słaby musi być?
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując
mikesz
Junior Member

Od: 03.2010

Stary 28.05.2010, 15:35
Czytacie pierdoły i łykacie wszystko jak leci. Poza tym kto jak kto ale my akurat nie powinniśmy wytykać Amice braku profesjonalizmu. Takiej amatorki jak u nas ze świecą szukać.
wafle? nie, dziękuję
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Od: 03.2004

Stary 28.05.2010, 16:05
Poszperałem trochę i widzę, że Lewandowski przyszedł do Amiki w czerwcu 2008, podpisując 4-letni kontrakt.

Rutkowski nie jest głupi - 4 lata to nie jest "umowa długoterminowa", więc zawodnik nie może skorzystać z prawa Webstera. Taka możliwość istnieje, gdy kontrakt jest minimum 4,5- letni.

Natomiast przetrzymanie zawodnika przez kolejny sezon wiąże się z zagrożeniem, że w ostatnim roku kontraktu go nie przedłuży i będzie chciał skorzystać z prawa Bosmana.

Amika - jeśli zablokuje transfer do Borussi - powinna więc zaoferować Lewandowskiemu nowy, gwiazdorski kontrakt. Jeśli tego nie zrobi, ryzykuje sporo (casus Rengifo).

Cóż, to nie nasz problem. Ale piszę o tym, bo widzę wypowiedzi o prawie Webstera w tym wątku.
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
Odpowiedz cytując
rospun
Senior Member

Stary 28.05.2010, 16:31
Nie jestem pewien, ale chyba chodzi o cztery lub pięć lat kontraktu. Nie mam czasu teraz sprawdzić...

EDIT

Jednak cztery i pół...
Ostatnio edytowane przez rospun : 28.05.2010 o godz. 16:40.
Odpowiedz cytując
Pan Jotka
Senior Member

Od: 12.2004

Stary 28.05.2010, 16:33
Amica ma więcej do stracenia niż zyskania.Nie wiemy tylko dokłądnie tego ile pieniędzy daje Borussia. Ale wg mnie to kwota bliższa 4 mln niż 4.5mln ojro. Do tego zapisy w kontrakcie. Jak dla mnie to ok. 3.3 mln by zostawalo po wypłaceniu Lewemu i Kucharskiemu. Z drugiej strony jak go nie sprzedadzą to może byc tak jak z Brożkiem., Mała kontuzja , kilka meczy opuszczonych, zniżka formy i nie sprzedadza go nawet za 2 mln.
Wg mnie skończy sie tak, że Lewandowski zrzeknie sie częsci pieniędzy, bo więcej ma do zyskania w Borussii niż w Lechu. Gaża roczna zwróciła by mu wyszrpane przez Amicę pieniądze kontraktowe. Ja sam jestem bardzo ciekaw jak to się skończy. Póki co daje więcej szans na to ostatnie rozwiązanie.Aha! Pamiętajcie jeszcze no Kucharskim. To też element kluczowy,Bedzie musial z częsc gaży i zrezygnować, co jak znam życie będzie chciał sobie odbić na kontrakcie Lewego z Borussią.
Ostatnio edytowane przez Pan Jotka : 28.05.2010 o godz. 16:37.
Odpowiedz cytując
sandbender
Graf Zero

Od: 08.2004

Stary 28.05.2010, 17:46
Jak to jest? Jak ktoś zagra w eleiminacjach LM to może w tej samej rundzie zagrać w innym klubie w eliminacjach/grupie Ligi Europa? I odwrotnie?

Bo może tak kombinują z Lewandowskim? Z resztą nawet jak nie to i tak go opchną w zimie - jak będzie grać i on i jego klub dobrze to nawet za 6 baniek.
Odpowiedz cytując
rospun
Senior Member

Stary 28.05.2010, 18:02
sandbender napisał(a):Wyświetl post
Jak to jest? Jak ktoś zagra w eleiminacjach LM to może w tej samej rundzie zagrać w innym klubie w eliminacjach/grupie Ligi Europa? I odwrotnie?

Bo może tak kombinują z Lewandowskim? Z resztą nawet jak nie to i tak go opchną w zimie - jak będzie grać i on i jego klub dobrze to nawet za 6 baniek.
http://www.uefa.com/MultimediaFiles/...4_DOWNLOAD.pdf

Sekcja 18.07 i dalej. Nie chciało mi się szukać, czy pierwsze 3 rundy LM są traktowane tak samo
Odpowiedz cytując
felipe
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 28.05.2010, 18:15
Osobiście najbardziej obstawiam transfer zimowy.
Leszki głupie nie są i wiedzą, że 90-100% ich wojaży europejskich rozegra się na jesień. Polski klub realnie stać na grupę LE - wszystko więcej to już bonus, podparty sporym zastrzykiem finansowym.
Wiedzą też, że zepsucie tego co tak mozolnie budowali parę lat (czyli dość poukładanej ekipy) w takim momencie nie będzie dobrym posunięciem - nie ma wszak gwarancji, że ew. nowy napastnik (którego na gwałt musieliby sprowadzić) da tej drużynie tyle co RL. Bo co by nie mówić, to chłop sporo potrafi, a z tymi Bałkańcami/Białorusinami zawsze ryzyko... Zwłaszcza, gdy na dzień dobry muszą stanowić o sile zespołu, zaledwie po 4-5 sparingach stawać naprzeciw klubom europejskim.

Spodziewam się zatem rozwiązania następującego:
- nowy kontrakt dla Lewandowskiego (bardzo duża podwyżka, by nie stracił)
- obietnica rozsądnej ceny za pół roku i ogólnej zgody na transfer (może nawet ugadanie się z jakimś klubem)

Miałoby to sens dla Lecha. Pytanie czy Lewandowski chce iść z nimi w układy po tym jak teraz kominują z umową, którą sami podpisywali swego czasu (sprawa tych prowizji dla menago itd). Jednakże wbrew temu co piszą pismaki podejrzewam, że nie ma tam jakichś wielkich spięć i jeśli transfer nie wypali to Robert przyjdzie potulnie na pierwszy trening i coś ustrzeli przez tych parę miesięcy. Nie wydaje się gwiazdorzyć.

Jedno jest pewne - większy ból głowy ma tu chyba klub, a nie piłkarz. On ma czas. W najgorszym przypadku i tak pokopie przecież parę meczów w Europie. Klub natomiast musi być gotowy na każde rozwiązanie.

Pożyjemy zobaczymy. Dla nas chyba lepiej by odszedł. Sobiech to nie ta półka, a na piłkarza o podobnej do Lewandowskiego klasie z zagranicy polskie kluby prędko stać nie będzie...
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 28.05.2010, 19:01
Jestem pod wielkim wrażeniem jak Amica ustawiła się pod kątem medialnym.
Borek w jednym z programów chlapnął, że Rutkowski funduje najbardziej znanym pismakom karnety VIP do poznańskich klubów uciech wszelakich, dodatkowo noclegi w 5 gwiazdkach itp.
I potem czytamy takie bzdury...Bo kiedy ostatnio ktoś napisał coś niepochlebnego o Amice (nie licząc tego forum)?

Ponadto jego człowiek Masiota w PZPN i Ekstraklasie, zgrywający się na ostatniego sprawiedliwego a tak naprawdę robiący kapitalną robotę dla kuchenek.
Cupiał mógłby się od Rutkowskiego wiele uczyć...
Ciekawe czy Basałaj wyciągnie odpowiednie wnioski
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
Odpowiedz cytując
rospun
Senior Member

Stary 28.05.2010, 19:10
sandomingo napisał(a):Wyświetl post
Bo kiedy ostatnio ktoś napisał coś niepochlebnego o Amice (nie licząc tego forum)?
Nie czytasz Weszlo ani Wyborczej? Jestem w szoku
Odpowiedz cytując
szczebrzeszcz
Senior Member

Od: 05.2003

Stary 28.05.2010, 19:43
Mezenga o Warszawie
Cytat:
Podoba mi się Warszawa. Miasto jest bardzo spokojne i fajnie się w nim żyje. To pomoże mi skupić się na grze i dam z siebie możliwie najwięcej na boisku.

chyba że do Rio porównywał
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 28.05.2010, 20:10
sandomingo napisał(a):Wyświetl post
Jestem pod wielkim wrażeniem jak Amica ustawiła się pod kątem medialnym.
Borek w jednym z programów chlapnął, że Rutkowski funduje najbardziej znanym pismakom karnety VIP do poznańskich klubów uciech wszelakich, dodatkowo noclegi w 5 gwiazdkach itp.
I potem czytamy takie bzdury...Bo kiedy ostatnio ktoś napisał coś niepochlebnego o Amice (nie licząc tego forum)?

Ponadto jego człowiek Masiota w PZPN i Ekstraklasie, zgrywający się na ostatniego sprawiedliwego a tak naprawdę robiący kapitalną robotę dla kuchenek.
Cupiał mógłby się od Rutkowskiego wiele uczyć...
Ciekawe czy Basałaj wyciągnie odpowiednie wnioski
Czyli co ? sugerujesz, żeby byle pismakom fundować salony masażu, aby ci kłamali pozytywnie ?
Taka medialność jest gówno warta. Łapią się na nią zazwyczaj dzieci i ci co i tak na mecze nie chodzą. Przez cała dekadę te medialne sieroty pluły na Wisłę, a ona i tak na końcu pokazywała im wała. Trzeba dobrze w piłkę grać , a nie liczyć na Borka czy innego błazna.
Odpowiedz cytując
Żmijka
Forumowiczka z jadem. Nietrującym.

Od: 10.2003

Stary 28.05.2010, 20:11
Ale to fascynujące że chłopina po niespełna 2 dniach w mieście wie jak się w nim żyje
Odpowiedz cytując
felipe
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 28.05.2010, 21:33
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
Czyli co ? sugerujesz, żeby byle pismakom fundować salony masażu, aby ci kłamali pozytywnie ?
Taka medialność jest gówno warta. Łapią się na nią zazwyczaj dzieci i ci co i tak na mecze nie chodzą. Przez cała dekadę te medialne sieroty pluły na Wisłę, a ona i tak na końcu pokazywała im wała. Trzeba dobrze w piłkę grać , a nie liczyć na Borka czy innego błazna.
Nie do końca się z tobą zgodzę.

Media są czwartą władzą, jak to ktoś kiedyś powiedział. I trzeba się z tym pogodzić.
Owszem, dobra gra to podstawa, nie sprowadzajmy dyskusji do absurdu. Jakby prezes Odry zbierał dziennikarzy na kremówki i stawiał flaszkę przy okazji każdego meczu Wodzisławian, to przeciez i tak nie zdobyliby z tego powodu mistrzostwa To oczywiste.

Sęk w tym, że trzeba z mediami "żyć dobrze". Bo budują klimat wokół klubu - przy wyrównanych sportowo ekipach (jak my i Lech) jest to czynnik nie do przecenienia. Takie czasy.
I uwierz - na sztuczki mediów nie łapią sie tylko, jak to określiłeś, "dzieci". Zauważ jak wzrosła pozycja Lecha - mimo, że dopiero od kilkunastu dni jest mistrzem to już od miesięcy pojawiał się tu i ówdzie jako najlepszy polski klub. Uwierz - dzięki takiemu wizerunkowi przeciętny (neutralny) kibic prędzej przejdzie sie na mecz na Bułgarską niż do nas. Ale Lech na to zapracował i to trzeba im oddać... Wisła z kolei daje sporo pretekstów by nie traktować jej zbyt poważnie, więc jest jak jest.

Jeśli ty się tym nie przejmujesz to dobrze. Ja sie przejmuję, bo widzę po znajomych jakie bzdury można wypowiadać tylko na podstawie wiedzy z mediów. A to są potencjalni kibice - kibice niezbędni, bez których nawet remontowany obiekt rzadko kiedy był zapełniany w 100%.

Aha - i nei chodzi tu o to, by media "kłamały pozytywnie". Wystarczy, że nie będą mieszać, jątrzyć, szukać dziury w całym z byle powodu. A tak jest obecnie. I taki przekaz, a co za tym idzie wizerunek klubu, idzie w świat.
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 28.05.2010, 21:50
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
Jesteś w błędzie. To jest sprawa cholernie istotna, o której w Wiśle nikt nie myśli.
Dlaczego Amica znajduje sponsora a Wisła nie? Bo przecież Amica to świetna, profesjonalna drużyna na poziomie europejskim. Mogą być na miejscu pierwszym, trzecim piątym ale to i tak NAJLEPSZY POLSKI ZESPÓŁ.
Tak trąbią media.
A jeśli wierzysz w ich niezależność....
Niestety ale żyjemy w takich czasach, że pozytywny PR jest jednym z filarów sukcesu, popatrz chociażby na życie polityczne.
Gdyby to Wisła robiła taki numer z Lewandowskim to wszystkie media, od Przeglądu Sportowego, poprzez Wybiórczą, onet, interię aż po Canal Plus i Szybką piłkę grzmiałyby jakie to prowincjonalne zachowanie, z czym do Europy i tym podobne piedoły. A tutaj? Profesjonalna Amica, dba o swoje interesy, nie chce się osłabiać, charakterni są...
Ponadto przeciętny polski piłkarzyk, którego kreuje się na gwiazdę, np. Sobiech, zawsze wybierze taki fajny klub jak Amica mając w alternatywie nieciekawą Wisłę. Na pewno autorytet Borek, Kołtoń czy Stec mu to doradzą.

Mam nadzieję, choć niewielką, że Basałaj, który z pozycji dyrektora Ekstraklasy widział to wszystko aż zbyt dobrze zwróci na to uwagę. Wszak w Krakowie uciech nie brakuje a miasto jakby nie patrzeć atrakcyjniejsze niż stolica pyrlandii.
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 28.05.2010, 21:54
Zgadzam się z tym co napisał sandomingo. Niestety ale media więcej "kreują" niż się wielu wydaje. Trzeba się z tym pogodzić i samemu wykorzystywać "obiektywnych" (czyli sprzedajnych) dziennikarzy do własnych celów.
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów