The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 27.05.2010, 17:26
orzeu napisał(a):Wyświetl post
Oni nawet propagandy nie potrafia uprawiac dyskretnie
Nie potrafią, czy nie muszą?

Ja na ich miejscu też bym się nie przykładał, co najwyżej pogrubił to w co odbiorcy mają wierzyć.
Gdyby wrzucili neutralne pytania, to w głowach inteligencji (tej bystrzejszej) mogłaby się ulędz myśl, że jednak istnieje jakaś alternatywa.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 27.05.2010 o godz. 17:28.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
wolfy
Senior Member

Stary 27.05.2010, 17:49
Zbychu napisał(a):Wyświetl post
Wywiad z Markiem Jurkiem w którym kandydat Prawicy Rzeczypospolitej tłumaczy dlaczego warto zagłosować na niego a nie Jarosława Kaczyńskiego z którym kiedyś był w jednej partii.
http://www.marekjurek.pl/aktualnosci...zescijanskiej-
Przypopmnienie kariery Marka Jurka, który funkcjonował przecież w polityce przed PiS-em. Tylko nikt wówczas nie zwracał na niego uwagi.

szczebrzeszcz napisał(a):Wyświetl post
mogło być w jedną bądź w drugą stronę,tego się nie dowiemy bo dowodów materialnych nie ma :(
Stankiewicz mówi jedno, Gutek drugie
i wolno im
Wystarczy ten e-mail od Gutek Film, którego istnieniu sam Gutek zaprzecza. Z prostej przyczyny - jest on dowodem na to, że do dystrybucji miało jednak dojść.

Czy "Orliki" ochroniły nas przed powodzią? Ja wiem, rozumiem - edukacja poprzez sport etc. Ale są chyba jakieś priorytety? Zdrowie obywateli, dorobek ich życia - takie pierdoły...
Ostatnio edytowane przez wolfy : 27.05.2010 o godz. 17:56.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
crazykaro
Senior Member

Od: 01.2007

Stary 27.05.2010, 17:57
Sędzia napisał(a):Wyświetl post
Natomiast co do Kaczyńskiego - czasem się zastanawiam, czy ludzie głosujący na PO mają choć odrobinę wyobraźni. JK dotknęła śmierć brata bliźniaka, bratowej i wielu przyjaciół. Do tego ma matkę w szpitalu i przez miesiąc trzeba było ukrywać przed nią prawdę, bo gdyby się dowiedziała wcześniej, to leki uspokajające mogły by ją zabić. Czy naprawdę uważasz, że gość ma teraz głowę do tego, by bawić się w polityczne gierki?

Zgodził się kandydować, bo był naturalnym kandydatem PiSu, gdyby prezydentem nie był wcześniej jego brat, to każdy komentator uważałby, że prezes największej partii opozycyjnej jest naturalnym kandydatem na prezydenta.

Jego ostatnie kontakty wcale nie są przez internet - spotkał się z rolnikami w Raciążu, dzisiaj odpowiadał na pytania dziennikarzy przed RBN. Jest po traumatycznych przejściach, a ty chcesz żeby skakał przed kamerami?

Co do sztabu ludzi, to już zupełnie nie rozumiem Twoich pretensji - przecież PO i Tusk takich ludzi sobie zatrudnia przez cały czas, i to jeszcze za państwowe pieniądze.

A co do współczucia, to jest ono po prostu naturalne. Masz pretensje do Kaczyńskiego, że ludzie mu współczują?
Nikt mu nie kazał startować w wyborach a skoro startuje to niech będzie kandydatem na równo z innymi.
Nie mam do Jarka pretensji że ludzie będą głosować z żalu. Napisałem skąd się wziął ten wzrost poparcia bo zostałem wywołany do odpowiedzi.
Co do ludzi od PR to chyba nie uważasz że PiS tego nie robi. Ja nie mówie o samym PR ale polityków się poznaje przez ich wypowiedzi. Jeśli ktoś odpowiada na pytania przez internet to nie jest to jego szczera odpowiedz taka jak by była przy pytaniu zadanym przez dziennikarza przy kamerach.
Jesli wierzysz w nagłą przemianę Jarka w zrównoważonego polityka który wypowiada się w sposób wyważony, to powiem że w tym wieku ludzie się już nie zmieniają. Ale jeśli się będzie tak rzadko wypowiadał w mediach to wiadmo że może sobie budowć wizerunek jaki chce.

Kto ma odwagę niech wypełni ten test polityczny i zamiesci wynik
Sędzia
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 27.05.2010, 18:20
crazykaro napisał(a):Wyświetl post
Nikt mu nie kazał startować w wyborach a skoro startuje to niech będzie kandydatem na równo z innymi.
Oprócz tego, że jesteśmy wyborcami, jesteśmy też ludźmi. JK nie dość, że stracił brata i bratową, to ma jeszcze bardzo ciężką matkę w szpitalu, więc trzeba mieć to na uwadze, że inni kandydaci są w lepszej od niego sytuacji, to raz.

A dwa, to dziwi mnie ta chęć elektoratu PO by Kaczyński występował publicznie. Po co? Jego poglądy są znane, więc jako kandydat nie musi ich przedstawiać. To nie jest Kornel Morawiecki czy Bogusław Ziętek, żeby musiał się przedstawić wyborcom.

Cytat:
Nie mam do Jarka pretensji że ludzie będą głosować z żalu. Napisałem skąd się wziął ten wzrost poparcia bo zostałem wywołany do odpowiedzi.
Jak dla mnie ten wzrost poparcia bierze się stąd, że wiele osób, które wcześniej obawiało się publicznie przyznać do poparcia Kaczyńskiego - także w odpowiedzi na pytania ankietera - po tym jak zobaczyło setki tysięcy ludzi na trasie konduktu żałobnego (policja szacowała na 700-800 tys.) przestało się obawiać ostracyzmu.

Cytat:
Co do ludzi od PR to chyba nie uważasz że PiS tego nie robi. Ja nie mówie o samym PR ale polityków się poznaje przez ich wypowiedzi. Jeśli ktoś odpowiada na pytania przez internet to nie jest to jego szczera odpowiedz taka jak by była przy pytaniu zadanym przez dziennikarza przy kamerach.
Równie dobrze można powiedzieć, że przez internet odpowiedzi są bardziej przemyślane i dlatego są bardziej wartościowe.

Cytat:
Jesli wierzysz w nagłą przemianę Jarka w zrównoważonego polityka który wypowiada się w sposób wyważony, to powiem że w tym wieku ludzie się już nie zmieniają. Ale jeśli się będzie tak rzadko wypowiadał w mediach to wiadmo że może sobie budowć wizerunek jaki chce.
Ja nie wierzę w przemianę Jarka w zrównoważonego polityka, ja uważam, że Kaczyński zawsze był zrównoważonym politykiem.
Miała być demokracja, a tu każdy ma własne zdanie - Lech Wałęsa
crazykaro
Senior Member

Stary 27.05.2010, 18:32
A dwa, to dziwi mnie ta chęć elektoratu PO by Kaczyński występował publicznie. Po co? Jego poglądy są znane, więc jako kandydat nie musi ich przedstawiać. To nie jest Kornel Morawiecki czy Bogusław Ziętek, żeby musiał się przedstawić wyborcom.
W takim wypadku to można by zorganizować wybory od razu bo po co kampania wyborcza skoro wszystkich polityków już znamy. A najlepiej to odrazu zorganizować 2. ture wyborów
Sędzia
Senior Member

Stary 27.05.2010, 18:48
W takim wypadku to można by zorganizować wybory od razu bo po co kampania wyborcza skoro wszystkich polityków już znamy. A najlepiej to odrazu zorganizować 2. ture wyborów
Ale nie tylko Kaczyński startuje.

Startuje np. Bronisław Komorowski, którego poglądy mało kto zna.

Ostatnio się dowiedzieliśmy np., że Komorowski jest za przyjęciem euro dopiero wtedy, gdy gospodarka strefy euro będzie się rozwijać szybciej, niż Polska gospodarka, bo inaczej nie ma to sensu.

I ja uważam, że jest to pogląd zasługujący na szeroką akceptację społeczeństwa. Oznacza on, że - wedle różnych ocen - do strefy euro będziemy przystępować za około 30 do 50 lat, bo wówczas dojdziemy do takiego etapu, że strefa euro będzie się rozwijać szybciej.

Mam co prawda pewne wątpliwości, czy Bronisław Komorowski nie jest po prosty analfabetą ekonomicznym i po prostu nie rozumie co mówi, ale chcę wierzyć, że tak nie jest.

A poza Komorowskim jest jeszcze kilku innych kandydatów, którzy muszą mieć nieco więcej czasu, by dać się poznać wyborcom.
crazykaro
Senior Member

Stary 27.05.2010, 19:08
Mam co prawda pewne wątpliwości, czy Bronisław Komorowski nie jest po prosty analfabetą ekonomicznym i po prostu nie rozumie co mówi, ale chcę wierzyć, że tak nie jest.
A propo analfabetów ekonomicznych to nie Komorowski nie ma konta w banku
Illargui
Senior Member

Od: 06.2008

Stary 27.05.2010, 19:11
sambo napisał(a):Wyświetl post
"O takie Polskie walczyliście" wykształciuchy - co ?

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos....html?skad=rss
O ile się nie mylę, to Gutek Film jest firmą prywatną, jej wspólnicy mogą więc sobie wprowadzać do kin lub nie wprowadzać wszystko co chcą. I nawet jeśli poglądy polityczne miały tu znaczenie, to jest to ich prawo, święte prawo w kraju demokratycznym o gospodarce rynkowej.

Inna sprawa, że śmieszny jest brak odwagi ze strony Romana Gutka, aby publicznie przed kamerami powiedzieć skąd ta decyzja, bardzo to dziecinne. I inna sprawa, że firma się ośmiesza i traci wiarygodność u twórców i producentów, skoro kwestia wprowadzenia filmu do kin była już w zasadzie ustalona. Ale to ich decyzja.
pan_premier
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 27.05.2010, 19:17
Illargui napisał(a):Wyświetl post
O ile się nie mylę, to Gutek Film jest firmą prywatną, jej wspólnicy mogą więc sobie wprowadzać do kin lub nie wprowadzać wszystko co chcą. I nawet jeśli poglądy polityczne miały tu znaczenie, to jest to ich prawo, święte prawo w kraju demokratycznym o gospodarce rynkowej.
mi też sie tak wydaje
Ci kibice potrafią uczynić niesamowity kocioł rytmicznie uderzając nogami - informuje Wojciech Łobodziński, który grał na tym obiekcie z reprezentacją Polski.
Sędzia
Senior Member

Stary 27.05.2010, 19:28
Fajnie, że to Twój jedyny argument.

A tak na poważnie, Kaczyński ma konto w banku, robił też zakupy w sklepach internetowych.

Cała sprawa wzięła się zaś z tego, że każdy może Ci wpłacić pieniądze na konto, a potem nagłośnić sprawę medialnie, że oto np. dostajesz kasę od mafii albo łapówkę. Co z tego, że po kilku tygodniach wyjdzie, że to prowokacja, do dużej części wyborców sprostowanie nie dotrze.
sambo
dziarski chłop

Od: 04.2005

Stary 27.05.2010, 19:29

Inna sprawa, że śmieszny jest brak odwagi ze strony Romana Gutka, aby publicznie przed kamerami powiedzieć skąd ta decyzja, bardzo to dziecinne. I inna sprawa, że firma się ośmiesza i traci wiarygodność u twórców i producentów, skoro kwestia wprowadzenia filmu do kin była już w zasadzie ustalona. Ale to ich decyzja.

Pewnie Panowie - a przed 89r. na pochody pierwszomajowe też szło się bo parafrazując kolegę " Gutek był firmą prywatną, jej wspólnicy mogli więc chodzić na pochody pierwszomajowe lub nie jak im się podoba"

Poczekajcie chwilę - jeszcze chwileczkę - za 2 miesiące będziecie mieli rządy jedynej słusznej opcji. Podsłuchiwania przez ABW w czasach rządów miłości - dziennikarzy Cezarego Gmyza i Bogdana Rymanowskiego albo wbicie się o 6 rano do domu Sumlimskiego po to aby dostać jego akta z dziennikarskiego śledztwa - to mały pikuś.

A monopartia powie - patrzcie to jest nasze i to nie jest nasze ostatnie zdanie. A wy powiecie - to jest miś na miarę naszych możliwości. My tym misiem otwieramy oczy niedowiarkom!
Ostatnio edytowane przez sambo : 27.05.2010 o godz. 19:35.
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 27.05.2010, 19:38
W kraju, gdy właściciel prywatnej firmy dostaje konkretny nacisk z góry (polityczny) w stylu "jak tego nie zrobisz to zostaniesz zgnojony jak np. Kluska" to nie jest to żadne "święte prawo" tylko zwykły zamordyzm, a takie państwo nie jest żadnym państwem demokratycznym.
Naiwnym pozostaje wiara, ze żyjemy w tzw. "państwie prawa". która to śpiewka trwa już długie lata, a lubiała się tym terminem posługiwać Michnikowszczyzna, kiedy wzburzeni Polacy mówili np. o cwaniakach rozkradajacych ich zakłady. Wtedy z uśmiechem mówiono im w TV lub GW-nie "no to zgłoście to do prokuratury". A prokurator był właśnie na grillu u tych cwaniaków.
wolfy
Senior Member

Stary 27.05.2010, 19:41
Jesteś trollem.

Tak chcesz prowadzić "dyskusję"? Przerzucać się na denne grepsy bez żadnych argumentów?
Jeżeli tak, to gratuluję.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
koyoot
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 27.05.2010, 19:46
Widzę że wszyscy którzy się nie zgadzają z twoją opinią są trollami

Komorowski nie jest pełnomocnikiem byłego prezydenta i nie ma żadnego obowiązku wypełniać jego woli, a dodatkowo sam odpowiada za swoje decyzje więc tego typu argument mnie jakoś nie przekonuje. Jego kancelaria więc ma sobie prawo powołoć kogoś kto bedzie z nim współpracował. Szefostwo Kancelarii nie jest dziedziczne. A co do BBN to się nie znam jak to powinno wyglądać wiec sie nie wypowiem.

A pytasz w jaki sposób Jarek wykorzystuje katastrofe? Nie trudno zauważyć że jego ostatnie kontakty z wyborcami i opinią publiczną są przez internet. W taki sposób nie musi odpowiadać na żywo na żadne pytania przez co jego wypowiedzi są dokładnie dopracowane przez cały sztab ludzi, a ludzie nie widzą jego "normalnego" zachowania i "standardowych" wypowiedzi z ław sejmowych. Dodatkowo współczucie ludzi równiez mu podbija słupki w sondażach, czego nigdy by nie osiągnął gdyby nie to co się stało.
Opinia? To byla raczej obiektywna ocena sytuacji w jakiej sie Polska znalazla. Wiec blagam, zanim napiszesz cos, przemysl to dwa razy.

Co do reszty twojej wypowiedzi to zostawie to bez komentarza. Bo to nie ma sensu...

1q2, nie pytam sie ciebie co bylo, tylko co jest, tylko podaj mi choc jeden argument swiadczacy o tym ze to ty masz racje w ktory i Ja i pozostali trzezwo myslacy ludzie beda mogli uwierzyc, bez dawania kontrargumentow. Bo poki co tak wyglada ze wszyscy ci mowia o tym samym a ty z ulanska fantazja dalej lecisz w zaparte nie swiadom tego co do ciebie inni mowia widzac tylko swoje argumenty.
Jery
Senior Member

Stary 27.05.2010, 19:51
Na rozluźnienie http://www.youtube.com/watch?v=mDOAj...eature=channel
ponury
Senior Member

Od: 11.2009

Stary 27.05.2010, 19:58
Nie wiem czy padło takie pytanie w toku tej wartkiej dyskusji, ale czy jest możliwość edycji ankiety ?
Ty sam Boże jakoś jest zawsze sprawiedliwy,
Ty wyniszcz aż do szczętu ten naród złośliwy.

Dla dobra wszystkich - i białych, i kolorowych - rozdział cywilizacyjno-kulturowy musi zostać zachowany, a każdy winien żyć tam, gdzie umieściła go ręka Najwyższego.
Sędzia
Senior Member

Stary 27.05.2010, 20:02
Jery napisał(a):Wyświetl post
Na rozluźnienie http://www.youtube.com/watch?v=mDOAj...eature=channel
Najlepsza jest końcówka.

"Nie można lekceważyć krakowiaków, poznaniaków, kaszalotów, kaczystów, Pospieszalskich, bandytów spod znaku NSZZ, frondziarzy i innych reakcyjnych kreatur. Wróg ma wiele twarzy, ale jeden cel: zgasić Słońce Peru i zamienić naszą ojczyznę w wieczny ciemnogród."
orzeu
Senior Member

Stary 27.05.2010, 20:02
Ciekawe ze dzisiaj dumni z Gutka sa ci sami ludzie, ktorzy jeszcze nidawno oburzeni byli przeniesieniem festiwalu z Cieszyna do Wroclawia czy jego ostrym stanowiskiem odnosnie napisy.org :]

ps-jesli ktos do okresleni swoich pogladow potrzebuje testow na internecie to moze niech lepiej nie wypowiada sie o polityce bo nie ma o niej zielonego pojecia. Dawno juz wykazano ze testy sa robione w taki sposob zeby wiekszosci wyszedl wynik taki ktory odpowiada tym ktorzy test ukladaja.
WISŁA PANY !!
Zbychu
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 27.05.2010, 20:28
Najpoważniejszy zarzut według autora felietonu to nie pojawienie się na głosowaniu w 89r,które jest rzekomo równoznaczne z poparciem dla Jaruzelskiego

Wracając do mojego niedawnego postu w którym pisałem o podobieństwach PO i PiS.W zbliżonym tonie artykuł z dzisiejszej rzepy http://www.rp.pl/artykul/485499_Gurs...a_a_pepsi.html
By dostawać więcej od życia, dawaj więcej od siebie.
Illargui
Senior Member

Od: 06.2008

Stary 27.05.2010, 20:47
Pewnie Panowie - a przed 89r. na pochody pierwszomajowe też szło się bo parafrazując kolegę " Gutek był firmą prywatną, jej wspólnicy mogli więc chodzić na pochody pierwszomajowe lub nie jak im się podoba"
Gwoli jasności - jestem kobietą .

Wydaje mi się, że jednak żyjemy w trochę innej rzeczywistości niż przed '89 rokiem. Rozumiem, że to tylko parafraza, ale przed '89 chyba jednak niewielu wspólników prywatnych firm w ogóle istniało i chyba decyzja Gutka nie mogła by być szeroko krytykowana i dyskutowana. No ale może nie mam racji...

Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
W kraju, gdy właściciel prywatnej firmy dostaje konkretny nacisk z góry (polityczny) w stylu "jak tego nie zrobisz to zostaniesz zgnojony jak np. Kluska" to nie jest to żadne "święte prawo" tylko zwykły zamordyzm, a takie państwo nie jest żadnym państwem demokratycznym.
Naiwnym pozostaje wiara, ze żyjemy w tzw. "państwie prawa". która to śpiewka trwa już długie lata, a lubiała się tym terminem posługiwać Michnikowszczyzna, kiedy wzburzeni Polacy mówili np. o cwaniakach rozkradajacych ich zakłady. Wtedy z uśmiechem mówiono im w TV lub GW-nie "no to zgłoście to do prokuratury". A prokurator był właśnie na grillu u tych cwaniaków.
Chyba dość jasnym jest, że władzę tworzą konkretni ludzie mający konkretne interesy, że niestety niejednokrotnie są oni skorumpowani / wywierają naciski na bliższe bądź dalsze otoczenie. Państwo demokratyczne tworzy instytucje mające te mechanizmy wychwytywać i niwelować, jasnym jednak jest, że w 100% to się nie udaje. Przy czym niestety nie żyjemy w świecie idealnym i w systemie politycznym idealnym, bo takowego obawiam się, ze nie ma. Tylko co to oznacza w tym konkretnym wypadku?
Ostatnio edytowane przez Illargui : 27.05.2010 o godz. 20:58.
wolfy
Senior Member

Stary 27.05.2010, 20:56
ponury napisał(a):Wyświetl post
Nie wiem czy padło takie pytanie w toku tej wartkiej dyskusji, ale czy jest możliwość edycji ankiety ?
Niech zgadnę - głosowałeś na Pudzianowskiego, a teraz żałujesz?

Zbychu napisał(a):Wyświetl post
Najpoważniejszy zarzut według autora felietonu to nie pojawienie się na głosowaniu w 89r,które jest rzekomo równoznaczne z poparciem dla Jaruzelskiego
Zarzut?
To jest polityczna droga Marka Jurka. Myślę, że każdy może ją samodzielnie ocenić.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 27.05.2010 o godz. 20:58.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Mareq
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 27.05.2010, 21:14
Cytat:
Cała sprawa wzięła się zaś z tego, że każdy może Ci wpłacić pieniądze na konto, a potem nagłośnić sprawę medialnie, że oto np. dostajesz kasę od mafii albo łapówkę. Co z tego, że po kilku tygodniach wyjdzie, że to prowokacja, do dużej części wyborców sprostowanie nie dotrze.
Na miejscu Kaczyńskiego , sztabu i jego zwolenników raczej pominął bym historie leżące u podstaw przyczyn niechęci do konta w banku
Wersja z tym , że konto już jest i Jarosław robi zakupy w internecie jest o wiele bardziej skuteczna . Na przyczyny poprzedniego stanu spuśćmy zasłonę milczenia.
Abstrahując już od tego , że sprawa ,,kontowa'' z merytoryczną oceną jego pojęcia o ekonomii nie ma raczej nic wspólnego.
ponury
Senior Member

Od: 11.2009

Stary 27.05.2010, 21:21
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Niech zgadnę - głosowałeś na Pudzianowskiego, a teraz żałujesz?

Zarzut?
To jest polityczna droga Marka Jurka. Myślę, że każdy może ją samodzielnie ocenić.
Nie głosowałem, nie było nikogo urodzonego po 89
Ty sam Boże jakoś jest zawsze sprawiedliwy,
Ty wyniszcz aż do szczętu ten naród złośliwy.

Dla dobra wszystkich - i białych, i kolorowych - rozdział cywilizacyjno-kulturowy musi zostać zachowany, a każdy winien żyć tam, gdzie umieściła go ręka Najwyższego.
crazykaro
Senior Member

Stary 27.05.2010, 21:30
Jesteś trollem.

Tak chcesz prowadzić "dyskusję"? Przerzucać się na denne grepsy bez żadnych argumentów?
Jeżeli tak, to gratuluję.
Niektórzy to się na żartach nie znają i nie mają za grosz poczucia humoru i dystansu
Oj, polityka wam nie służy. Bawcie się dobrze i przekonywujcie nieprzekonanych kto jest dobry a kto nie
Ostatnio edytowane przez crazykaro : 27.05.2010 o godz. 21:33.
zimiok
Senior Member

Od: 10.2008

Stary 27.05.2010, 22:41

Czy "Orliki" ochroniły nas przed powodzią? Ja wiem, rozumiem - edukacja poprzez sport etc. Ale są chyba jakieś priorytety? Zdrowie obywateli, dorobek ich życia - takie pierdoły...
Gdybyś wychował się w małej wsi, gdzie zajęcia z wf-u odbywają się na sali o rozmiarach 10 na 15, zaś jedyne boisko do gry w piłkę nie ma nawet asfaltu, o trawie nie wspominając to widziałbyś tego orlika zupełnie inaczej.

Całkiem ciekawy komentarz odnośnie listy projektów kluczowych:

We wtorek 25.05 słuchacze radia TOK FM usłyszeli od posła Prawa i Sprawiedliwości Adama Hofmana bardzo klarowny przekaz: - W 2007 r., jak po Grażynie Gęsickiej ministrem rozwoju regionalnego została Elżbieta Bieńkowska, to skasowała wszystkie projekty z edukacji i ochrony środowiska. To były projekty kluczowe, które miały być zrealizowane z pieniędzy unijnych. To były dokładnie pieniądze przeznaczone na walkę z powodzią: na meliorację, wały, na sprzęt ratowniczy. Łączna wartość skasowanych projektów to 2 mld euro - stwierdził.
Niestety, poseł Hofman minął się z prawdą. Warto przypomnieć, jaka faktycznie było z unijnymi pieniędzmi na ochronę przeciwpowodziową – tak, by politycy wreszcie przestali wciskać wyborcom bajki.

Rozmowy z Komisją o tym, ile pieniędzy unijnych przeznaczyć na ochronę przeciwpowodziową, prowadził rząd Jarosława Kaczyńskiego, w 2006 i 07 roku. I wynegocjował, że w tej części unijnych funduszy, która dofinansuje inwestycje hydrologiczne, dostaniemy… 430,6 mln euro. Pierwsza, kluczowa decyzja Rady Ministrów w tej sprawie zapadła 1 sierpnia 2006 r.
Wynegocjowane z Komisją pieniądze starczały na około 20 najważniejszych projektów inwestycji.
Rząd Prawa i Sprawiedliwości chyba sam się zorientował, że pieniędzy na powstrzymywanie powodzi jest trochę mało. A wybory się zbliżały. I dlatego w październiku 2007 r. rząd ogłosił, że istnieje także „lista rezerwowa” projektów przeciwpowodziowych.
To była decyzja – kuriozum. Z wielu powodów.
Po pierwsze, obowiązujące przepisy stwierdzały, że w tej części unijnych funduszy w ogóle nie powinno być „list rezerwowych”. Po drugie, na tę listę zaczęto wpisywać projekty, które absolutnie nie były przygotowane do realizacji: bez wykupionych gruntów pod budowę, bez wykonanych ocen oddziaływania na środowisko, bez dokumentacji technicznej.
Ale na papierze wszystko wyglądało ładnie. Wartość projektów z listy „rezerwowej” sięgnęła miliarda euro. I nikt nie zaprzątał sobie głowy, skąd te pieniądze miałyby pochodzić, skoro dane nam przez Komisję 430 mln euro już w całości rozdzielono na projekty podstawowe…

Gdy w listopadzie 2007 r. władzę objął rząd PO-PSL, było już za późno na zasadnicze zmiany. Ale i tak ekipa Tuska próbowała: rzutem na taśmę przekonała Brukselę, żeby kopertę pieniędzy na inwestycje przeciwpowodziowe powiększyć do 515 mln euro (a licząc razem z zakupem sprzętu i monitoringiem – 560 mln euro). Ostateczna decyzja rządu w tej sprawie zapadła w styczniu 2008 r.
Poza kilkoma wyjątkami, projekty podstawowe – wybrane przez PiS – zaczęły być realizowane. Mają pochłonąć równo 4,74 mld złotych, z czego 2,4 mld złotych da budżet Unii. Czyli dokładnie tyle, ile planowano.
Owszem, minister rozwoju regionalnego Elżbieta Bieńkowska, skreśliła (na początku 2008 r.) „listę projektów rezerwowych”. Ale po pierwsze, ta lista „rezerwowa” nie jest warta 2 mld euro – jak sugeruje poseł Hofman - ale o połowę mniej. A po drugie, nie miała podstaw prawnych. Zaś po trzecie i najważniejsze – nie było możliwości sfinansowania jej z kasy UE.

Panowie i panie politycy, czy naprawdę warto wciskać "ciemnemu ludowi" kit?
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 28.05.2010, 00:34
"O takie Polskie walczyliście" wykształciuchy - co ?

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos....html?skad=rss
Ten samo poziom niezmienny od lat
Tak walczyliśmy o take Polske że prywatna firma może decydować w jaki film właduje kasę a w jaki nie

I kilka słów do oponentów że cytuje Klicha i podpisuje to jako tzw dowód.No niestety jest to jedyna osoba wypowiadająca się(oprócz Ruskich), która brała udział w całym śledztwie(przesłuchiwała nagrania, była podczas zeznań świadków itp) Więc przykro mi że uważam jego słowa za fakty.Będą zapisy, będą analizy - potwierdzi się wszystko co on mówi a na forum będzie bez zmian - ten co za Pisem stwierdzi że wszystko zostało sfałszowane przez Ruskich bo innej opcji nie będzie miał

ps Szkoda mi tylko samego Klicha który z opcji tej złej(PO) nie jest - jest kolesiem który całe życie poświęcił lotnictwu a że przekaże wiadomości których zwolennicy pewnej partii nie będą w stanie w żadnym stopniu przyjąć - więc zostanie totalnie zgnojony, co zresztą się już dzieje.
Ale **** z jakimś tam Klichem, **** z tym że nie ma najmniejszych podstaw by go podejrzewać o jakieś matactwa czy brudną grę - przecież Klich to pionek a zeszmacenie go nic nie znaczy.Gramy o wyższą stawkę.
Ostatnio edytowane przez 1q2 : 28.05.2010 o godz. 00:39.
94 - Allah Akbar!!
wolfy
Senior Member

Stary 28.05.2010, 00:45
zimiok napisał(a):Wyświetl post
Gdybyś wychował się w małej wsi, gdzie zajęcia z wf-u odbywają się na sali o rozmiarach 10 na 15, zaś jedyne boisko do gry w piłkę nie ma nawet asfaltu, o trawie nie wspominając to widziałbyś tego orlika zupełnie inaczej.
Tu Cię zdziwię - wychowałem się w takiej właśnie wsi, z tym, że moja sala była znacznie mniejsza - 5 x 10 x 2,2 (de facto to były dwie sale przedzielone rozsuwaną przegrodą, z wielkim piecem kaflowym z prawej strony). Żeby potrenować skok przez kozła trzeba było wyjść na korytarz.

Co nie zmienia absolutnie niczego w meritum mojej wypowiedzi, a jest zwykłą lewacką próbą grania na uczuciach (pomóżmy biednym dzieciom ze wsi ).

Pisałem o priorytetach, ale do niektórych jak widać nic nie trafia. IMHO - nie stać nas na inwestycje chroniące życie i dobytek obywateli, to nie stać nas tym bardziej na orliki. Wybacz szczerość, ale te "biedne wiejskie dzieci" () bardziej przejmą się tym, że im dom zmyło niż brakiem mini-boiska. Bo akurat na wsi miejsca do gry w piłkę nigdy nie brakuje - trzeba było, to się słupki z puszek albo kijów robiło i wcale nie czuliśmy się przez to wykluczeni Podejrzewam zresztą, że znalazłoby się na tym forum więcej takich którzy wiedzą, że żeby sobie pokopać wystarczy po prostu chęć. Ale to już zupełnie inny temat..

Zresztą - orliki to tylko przykład, bo niekoniecznie one musiałyby iść pod nóż. Chodzi o zasadę.

Ten komentarz, co go wkleiłeś - proszę o źródło. W szczególności chciałbym sprawdzić prawdziwość danych tam zamieszczonych
Ostatnio edytowane przez wolfy : 28.05.2010 o godz. 03:35.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
marian3a
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 28.05.2010, 06:36
http://wiadomosci.onet.pl/2176590,28...adomosceu.html
Wszystko jest już jasne. Pan Klich nam prawdę oznajmił i możemy spać spokojnie. Czy aby na pewno ?
strach latać z takimi pilotami "wariatami".
I najlepszy cytat "Taki stanowisko najwyraźniej zadowoli obie zainteresowane strony" to może wypijemy jeszcze brudzia skoro wszyscy są happy <lol>
Ostatnio edytowane przez marian3a : 28.05.2010 o godz. 06:43.
orzeu
Senior Member

Stary 28.05.2010, 06:49
A ten dalej nie rozumie, ze wszyscy tutaj nie tylko widza watpliwosci zwiazne z wypadkiem ale przede wszystkim maja zastrzezenia do prac komisji i cytuje jednego z jej czlonkow jako "dowód"
Oficjalne wersje i ustalenia roznych komisji podaly przyczyny zabojstwa JFK, zamachu na WTC, ataku na Irak, zamachow w Moskwie i setke mniejszych jak np. zamach na Sikorskiego. Jesli wierzysz w choc jedna spiskowa teorie to mozesz sobie wsadzic do dziurawej kieszeni to co mowi Klich i MAK.

Tego jeszcze nie grali zeby na zarzuty co do prac komisji jako argument podawac wyniki jej sledztwa. Albo gluchy albo cos innego.

Z artykulu powzyej slowa klucze do calego sledztwa:
Cytat:
Gazeta wyjaśnia, że "polscy eksperci domagali się bardziej wnikliwego zbadania roli smoleńskiego kontrolera, który najpierw nie zabronił lądowania Tu-154M, a następnie spóźnił się z komendą: 'Sto Pierwszy, horyzont!'; Rosjanie, ze swej strony, dawali do zrozumienia, że ich zdaniem, na rozwój niezwyczajnej sytuacji na pokładzie mógł wpłynąć dowódca Błasik, zmuszając pilotów do lądowania".

Powołując się na rosyjskich ekspertów, "Kommiersant" informuje, że "oba sporne momenty udało się przezwyciężyć".

"Kommiersant" przekazuje, że "sprawa ewentualnej presji też została rozwiązana na korzyść polskich urzędników".
Cala sprawa sprowadzona nie do rzetelnego sledztwa ale do przerzucania winy. Przy czym trzeba bylo sie prosic(!) zeby dokladnie przesluchac rosyjskiego kontrolera.
Jesli ktos jeszcze mial jakies watpliwosci czym zajmowala sie komisja, te trzy zdania wyjasniaja wszystko. Tu nie bylo sledztwa, tu byla walka o to zeby bronic swoich.
Ostatnio edytowane przez orzeu : 28.05.2010 o godz. 09:23.
WISŁA PANY !!
zimiok
Senior Member

Od: 10.2008

Stary 28.05.2010, 08:57

Ten komentarz, co go wkleiłeś - proszę o źródło. W szczególności chciałbym sprawdzić prawdziwość danych tam zamieszczonych
Wersja PO IŚ przygotowana przez rząd PiS:
http://bip.mrr.gov.pl/Narodowa%20Str...1106_POIiS.pdf

Wersja zaakceptowana przez KE:
http://www.pois.gov.pl/Dokumenty/Lis...OIiS051208.pdf

Cały zaś cytat pochodzi z http://emigracja.salon24.pl/187156,c...przed-powodzia

A odnośnie priorytetów, to może trzeba było zrezygnować np. z Euro 2012 - nie stać nas na ochronę życia i dorobek obywateli (idąc Twoim tokiem rozumowania to również jest lewackie granie na uczuciach) a stać nas na 6 nowoczesnych stadionów? Sam Narodowy jest wart ponad połowę tej kwoty, którą PiS wynegocjował z KE na ochronę przeciwpowodziową na 7 lat.

Moim skromnym zdaniem zdrowie młodych ludzi również powinno być priorytetem państwa i każdego rządu!

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów