The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Jozin
Junior Member

Od: 04.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 24.05.2010, 09:38
ale pazdziernik to ma byc niby wszystko lacznie z zapleczem itd?
Odpowiedz cytując
sayek89
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 24.05.2010, 10:49
Od dziś mają być montowane krzesełka ?
Bóg, Honor i Wisła!
Odpowiedz cytując
bravelukas
Senior Member

Od: 06.2008

Stary 24.05.2010, 11:30
w tym tygodniu maja zaczac czyli rownie dobrze w piatek..........
Odpowiedz cytując
La Furia Dell' Est
Senior Member

Od: 09.2008

Stary 24.05.2010, 11:51
bravelukas napisał(a):Wyświetl post
w tym tygodniu maja zaczac czyli rownie dobrze w piatek..........
Montaż krzesełek zaczął się w......ubiegły piątek. Niestety na razie nie jest to zbyt efektowne, gdyż zaczęto od tzw.trasowania (dokładnego wymierzenia i zaznaczenia punktów nawiertu pod "kołki").Następny etap to nawiercanie,( już się odbywa-dokładnie od piątku-prace są prowadzone równolegle).Kolejny etap to montaż elementów konstrukcji-a ostatnim etapem jest właściwy montaż krzesełek.Mimo pewnych niespodzianek technicznych, ( drut zbrojeniowy o gr.12 mm znajduje się w odległości 2,5-3 cm od czoła stopnia, a nie jak deklarowali przedstawiciele Polimexu-10 mm, jest jakimś problemem w nawiertach), termin realizacji będzie dotrzymany)
Odpowiedz cytując
Tenzen
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 24.05.2010, 11:57
Co to jest 2,5-3cm. Mam nadzieję, że nawiercą porządnie co by po pierwszym meczu z kibicami gości nie powyrywali wszystkich krzesełek.
Odpowiedz cytując
mIcHaL666
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 24.05.2010, 12:03
Jozin pocztaj sobie ostatnie parę stron tematu, tu jest wszyściutko napisane. Dowiesz się więcej niż chciałbyś wiedzieć, a jak się nie dowiesz to trzeba będzie poczekać na odpowiedź na interpelację radnego Olszówki (jakieś ponad dwa tygodnie).
Odpowiedz cytując
La Furia Dell' Est
Senior Member

Stary 24.05.2010, 12:12
La Furia Dell' Est napisał(a):Wyświetl post
Montaż krzesełek zaczął się w......ubiegły piątek. Niestety na razie nie jest to zbyt efektowne, gdyż zaczęto od tzw.trasowania (dokładnego wymierzenia i zaznaczenia punktów nawiertu pod "kołki").Następny etap to nawiercanie,( już się odbywa-dokładnie od piątku-prace są prowadzone równolegle).Kolejny etap to montaż elementów konstrukcji-a ostatnim etapem jest właściwy montaż krzesełek.Mimo pewnych niespodzianek technicznych, ( drut zbrojeniowy o gr.12 mm znajduje się w odległości 2,5-3 cm od czoła stopnia, a nie jak deklarowali przedstawiciele Polimexu-10 mm, jest jakimś problemem w nawiertach), termin realizacji będzie dotrzymany)
Krzesełka montuje się na kołkach o dł.12 cm.Dodatkowo zostaje użyta specjalna mieszanka klejowa, w celu stabilizacji i uszczelnienia nawiertu.Nie ma szans wyrwać takiego krzesła.Problem w tym, że po 2-3 cm wiercenia trafiamy na drut o gr 1,2 cm, co jest problemem.( sorki za pomyłkę podaną w mm w poście poprzednim)
Odpowiedz cytując
Pablo84
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 24.05.2010, 13:18
O, jak fajnie przeczytać kogoś, kto pracuje przy naszej świątyni ).

Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”):
http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/
Odpowiedz cytując
orzeu
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 24.05.2010, 13:40
Reklama na siatce to koszt ok. 35zl za metr. Na zasloniecie urzadzen na elewacji potrzeba ok. 2m x 100m = 7000zl.

Czyli jak na tka inwestycje to prawie zadne pieniadze. A jak problem z kasa to nawet sami mozemy sobie to zorganizowac i strzelic tam jakas superfotke lub zdjecia legend Wisly (np. tak jak maja na Emirates tylko od przodu)
WISŁA PANY !!
Odpowiedz cytując
Kuba
Senior Member

Stary 24.05.2010, 13:43
Krzesełka montuje się na kołkach o dł.12 cm.Dodatkowo zostaje użyta specjalna mieszanka klejowa, w celu stabilizacji i uszczelnienia nawiertu.Nie ma szans wyrwać takiego krzesła.Problem w tym, że po 2-3 cm wiercenia trafiamy na drut o gr 1,2 cm, co jest problemem.( sorki za pomyłkę podaną w mm w poście poprzednim)
To w jaki sposób zamierzacie to rozwiązać?

I co na to Polimex?
Odpowiedz cytując
WiernyWiśle
Member

Od: 06.2007

Stary 24.05.2010, 13:49
Na głównej trybunie moim zdaniem powinni już zrobić coś delikatnego że się tak wyrażę. Biała Gwiazda już jest Wisła 1906 też. Ktoś już jakiś czas temu pokazał tu taki niezły projekt czyli na głównej z czerwonych krzesełek duże W na całą trybunę. Nie mam zdolności graficznych więc żeby zobrazować o czym myślę odwołuje się do Marka Zieńczuka
Odpowiedz cytując
martin_6
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 24.05.2010, 14:08
No nie wiem. Literka W nigdy nie byla jakims symbolem Wisly, ani nie jest z nia jednoznacznie kojarzona. Mysle, ze bez sensu. Przerzucic "1906" ze wschodniej na glowna i git.
Dziś tylko wiara pozostała w nas
Że przyjdzie kiedyś taki czas,
Że na drzewach zamiast liści
Będą wisieć komuniści!

UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY!
Odpowiedz cytując
La Furia Dell' Est
Senior Member

Stary 24.05.2010, 14:10
Kuba napisał(a):Wyświetl post
To w jaki sposób zamierzacie to rozwiązać?

I co na to Polimex?
Co na to Polimex? Nic.-zresztą ciężko żeby się do tego przyznali- na szczęście poza łukami jest trochę lepiej.
Jak mamy zamiar to rozwiązać?-Już rozwiązaliśmy.Będzie nas to więcej kosztowało niż zakładaliśmy, ale termin zostanie dotrzymany
Odpowiedz cytując
Bekas
Senior Member

Od: 05.2005

Stary 24.05.2010, 14:42
Co na to Polimex? Nic.-zresztą ciężko żeby się do tego przyznali- na szczęście poza łukami jest trochę lepiej.
Jak mamy zamiar to rozwiązać?-Już rozwiązaliśmy.Będzie nas to więcej kosztowało niż zakładaliśmy, ale termin zostanie dotrzymany
A moglbys powiedziec, kiedy powinny byc montowane pierwsze krzeselka (w rozumieniu konkretnie krzeselek, a nie elementow montujacych)?
Odpowiedz cytując
La Furia Dell' Est
Senior Member

Stary 24.05.2010, 15:38
Bekas napisał(a):Wyświetl post
A moglbys powiedziec, kiedy powinny byc montowane pierwsze krzeselka (w rozumieniu konkretnie krzeselek, a nie elementow montujacych)?
Myślę że pierwszy tydzień czerwca pojawią się pierwsze kompletne krzesełka.Całe "C"-mamy skończyć bodajże do 28.06.2010r.
Odpowiedz cytując
MarciN90
Member

Od: 09.2006

Stary 24.05.2010, 17:59
dlaczego dopiero teraz mamy takiego dobrego informatora na forum? znalibyśmy odpowiedzi na tyle pytan ja z kolei chcialbym sie dowiedziec jak wyglada sprawa z barierkami bo z tego co widac są one w zastraszająco wolnym tempie montowane, wiadomo kiedy roboty przyspieszą?
Odpowiedz cytując
mikej
Junior Member

Od: 05.2005

Stary 24.05.2010, 19:04
Powrócę do tematu barierek; dla przypomnienia:
rav napisał(a):Wyświetl post
PiotrG, jako że jesteś obeznany w budowlanych kwestiach.

Słyszałeś o wymogach bezpieczeństwa, które wymuszają instalację takich barierek, gdy wysokość "schoda" jest większa niż 50 cm?
LukL napisał(a):Wyświetl post
To prawda decydujące są tutaj względy bezpieczeństwa. Dodam tylko, że owych barierek mogło by nie być, gdyby zastosowano taką sama szerokość stopni jak na trybunach za bramkami, gdzie jest 90cm. W przypadku 2 poziomu C wielkość ta wynosi 84cm, a więc mniejsza szerokość przejścia, a co za tym idzie mniejsze bezpieczeństwo. Zaznaczyć też trzeba, iż na wspomnianym przykładzie trybun za bramkami wysokość górnych rzędów wynosi 52,5cm, a więc więcej niż na nowych trybunach, gdzie jest 51cm. Nachylenie jest podobne, a mimo to za bramkami ów barierek nie zastosowano.
[...]
PiotrG napisał(a):Wyświetl post
W sumie sam do końca nie wiem co to normuje. Są stadiony (nawet budowane obecnie) gdzie tych barierek nie ma nawet na bardziej stromych trybunach niż II poziom na R2, chociaż zdecydowanie więcej jest stadionów gdzie one są.

Na SN rzędy zwykłych kibiców mają 80cm i barierek na I poziomie nie będzie (a jest on bardziej stromy niż na R22), będą za to barierki na poziomie II. Jedynie sektory fanklubu i business mają 90cm (I poziom trybun), a balkony lóż VIP - 100/120cm. We Wrocławiu rzędy też mają 80cm szerokości, tylko nie wiem jak tam z barierkami - czy będą na całości poziomu czy dopiero tam, gdzie zacznie robić się dosyć stromo.
Przejrzałem normę PN-EN 13200-1:2005, Obiekty widowiskowe. Część 1: Wymagania dotyczące projektowania widowni. Wyszczególnienie. Prawo zamówień publicznych wymaga projektowania zgodnie z normami, więc postanowiłem sprawdzić. Nie znalazłem niczego na temat barierek. W przypadku trybun z indywidualnymi siedziskami minimalna szerokość rzędu to 70 cm, zalecana 80. Maksymalna wysokość stopnia przejścia 20 cm. Maksymalne nachylenie trybuny nie powinno przekraczać 35 stopni.

Jeśli rzeczywiście nowe trybuny na górze mają rzędy o szerokości 84cm i wysokości 51 cm, nachylenie wynosi ~31,3 st. Czyli nie ma mowy o zbyt dużym nachyleniu. Na Amsterdam ArenA nachylenie górnej części trybun wg przewodnika to 36 stopni, barierek brak. Byłem na samej górze, raczej bałbym się tam skakać, a na naszych meczach jest to częste...o lawinę ludzi raczej nietrudno; już nie mówiąc o tym, że niektórzy nie odważyli się tam wejść... (chociaż wiadomo, że u nas trybuny będą niższe). Neufert też nie podaje żadnych zaleceń do stosowania barierek. Chyba chodzi jedynie o komfort psychiczny widzów.

Zastanawiają mnie te przegrody pomiędzy sektorami. Wyraźnie w normie jest napisane: "W jednym sektorze powinny być minimum dwa wyjścia". Nie wiem, czy w końcu będzie możliwe przejście dołem, czy fosa to uniemożliwi, ale na każdy sektor trybun za bramkami przypada jedno womitorium.

O żółtych drogach ewakuacyjnych niczego konkretnego nie znalazłem. Mogę się jedynie domyślać, że straż chce oznakowania dróg ewakuacyjnych również na widowni. Ciężko byłoby umieścić tabliczki, więc może zaproponowali coś takiego. W Amsterdamie przejścia oznakowali tak (zdjęcie nieostre, ale widać, o co chodzi):

Odpowiedz cytując
Cfaniak
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 24.05.2010, 21:38. Screen
Niech ktos wrzuci aktualny screen z kamerki na budowana trybune , z gory dzieki
My jesteśmy Wisła, My nigdy nie poddamy się !

Odpowiedz cytując
PiotrG
Senior Member

Od: 10.2009

Stary 24.05.2010, 21:50
Cytat:
Zastanawiają mnie te przegrody pomiędzy sektorami. Wyraźnie w normie jest napisane: "W jednym sektorze powinny być minimum dwa wyjścia". Nie wiem, czy w końcu będzie możliwe przejście dołem, czy fosa to uniemożliwi, ale na każdy sektor trybun za bramkami przypada jedno womitorium.
Fosa to na pewno uniemożliwi. Jeśli murawa zostanie obniżona do samej krawędzi trybun, to automatycznie znikną wejścia na trybuny N/S od strony murawy, chyba że zostaną później przebudowane. Krótko mówiąc zniknie jakiekolwiek wejście na trybunę północną.

Co do pleks na trybunach za bramkami - to tylko wymysł projektanta, a nie jakaś konieczność. Sektory równie dobrze mogliby oddzielić 1m barierką i byłoby znacznie lepiej. Do czasu wybudowania zaplecza wprost trzeba wywalczyć ich demontaż.
Cytat:
O żółtych drogach ewakuacyjnych niczego konkretnego nie znalazłem. Mogę się jedynie domyślać, że straż chce oznakowania dróg ewakuacyjnych również na widowni. Ciężko byłoby umieścić tabliczki, więc może zaproponowali coś takiego. W Amsterdamie przejścia oznakowali tak (zdjęcie nieostre, ale widać, o co chodzi):
Starczyłby sam pasek na krawędzi schodków, a nie malowanie całości biegu na żółto...
Odpowiedz cytując
Kuba
Senior Member

Stary 25.05.2010, 07:46
PiotrG napisał(a):Wyświetl post
Co do pleks na trybunach za bramkami - to tylko wymysł projektanta, a nie jakaś konieczność. Sektory równie dobrze mogliby oddzielić 1m barierką i byłoby znacznie lepiej. Do czasu wybudowania zaplecza wprost trzeba wywalczyć ich demontaż.
..
Mysle, że nawet nie musimy o to szczególnie walczyć.
Na dniu otwartym przyglądałem sie konstrukcji pleks i z pomoca zwykłych kluczy, śrubokrętów i 5-6 złotych rączek większosć można samemu rozmontowac.
Wystarczy pozwolenie.
Odpowiedz cytując
PiotrG
Senior Member

Stary 25.05.2010, 08:00
Cytat:
Wystarczy pozwolenie.
Ot to, o co trzeba właśnie walczyć.
Demontaż to żaden koszt, jak sam napisałeś można to zrobić w kilka osób.
Odpowiedz cytując
Wicked
Senior Member

Stary 25.05.2010, 08:34
jak coś to od razu zgłaszam swoje 2 złote rączki ;-)
ULTRAS NOWA HUTA
Odpowiedz cytując
Wichar87
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 25.05.2010, 12:34
Patrząc na kamerke, wydaje mi się, że teraz juz przyjechały krzesełka?
Odpowiedz cytując
bravelukas
Senior Member

Stary 25.05.2010, 12:51
to zle ci sie wydaje
Odpowiedz cytując
Hanex
Member

Od: 12.2004

Stary 25.05.2010, 13:16
Wichar87, a wystarczylo przeczytac posty Kolegi "La Furia Dell' Est", ktore sa zaledwie kilka scrolli do gory... I juz bys wszystko wiedzial
Jazda jazda jazda! BIALA GWIAZDA!!
Odpowiedz cytując
wojti11795
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2010

Stary 25.05.2010, 13:59
Wie ktos co w tej chwili przyjeżdża na stadion w tych kontenerach?
Odpowiedz cytując
mIcHaL666
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 25.05.2010, 14:45
wojti11795 napisał(a):Wyświetl post
Wie ktos co w tej chwili przyjeżdża na stadion w tych kontenerach?
Nie lubię krytykować pytających, ale człowieku JEDEN post wyżej masz napisane gdzie szukać odpowiedzi. A może Ci przepisać trzeba?
Odpowiedz cytując
krkgiba
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2008

Stary 25.05.2010, 15:29
trwają "wykopki", czyżby przygotowania pod obniżanie murawy?
Odpowiedz cytując
bravelukas
Senior Member

Stary 25.05.2010, 15:32
prawdopodobnie to tylko wykopki pod rury kanalizacyjne ktore zostaly przywiezione i teraz leza na murawie
Odpowiedz cytując
PiotrG
Senior Member

Stary 25.05.2010, 15:50
La Furia Dell' Est, skoro jesteś insiderem, to wiesz może kiedy zacznie się montaż kołowrotów trybuny wschodniej oraz monitoringu tejże trybuny? Trwa już przebudowa ulicy Reymana w deptak?
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów