|
Junior Member
Od: 05.2003
Offline |
|
W zbiorniku Dobczyckim więcej wody wypływa niż wpływa Na godzinę 12.15 do Zbiornika Dobczyckiego wpływało 380 m3 na sekundę, a zrzut wynosił 690 m3. |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2002
Offline |
|
|
Wisła w Bielanach wg. pogodynka.pl o godz.16 miała 943cm, w ciągu godzinki +6cm.
![]()
Ave
Wisła |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
To w takim razie tutaj sa bledne dane:
http://oki.krakow.rzgw.gov.pl/Articl...=itemZbiorniki Zb. Dobczyce Raba 132.710 rezerwa-9.030 odplyw- 500.00 doplyw-470.80 I wydaje mi sie ze max zrzut z Dobczyc to wlasnie 500m3 ![]()
WISŁA PANY !!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2006
Offline |
|
|
Z Nowych Klinów dojazd do Ruczaju w godzinach przedpołudniowych zajmował godzinę ( powrót normalnie), akurat po 11.00 chciałem wracać do domu,ale most Dębnicki zamknięty i bałem się, że to samo czeka Grunwaldzki, ale na szczęście póki co ok.
Słyszałem, że zalało część Ruczaju, ale nie wiem ile w tym prawdy i że mają zamknąć ulicę Kościuszki ( i Zwierzyniecką Ogólnie jak byłem w centrum to naprawdę źle to wygląda P.S. Po za tym dodam jeszcze, że jest 18 maja a w Zakopanem spadło w h** śniegu. Mieszkańcy nie pamiętają takich opadów śniegu w II połowie maja
Ostatnio edytowane przez Joshua TS : 18.05.2010 o godz. 15:36.
![]()
"...Przed meczem fani obu drużyn śpiewają swoje klubowe hymny ;kibice Wisły: Jak długo na Wawelu, kibice Cracovii: Wisła to *****..."
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 05.2007
Offline |
|
|
przed chwilą w radiu mówili ze nie ma planów wysadzania wałów przed Krakowem ale mimo wszystko może ktoś wie (gdyby kiedys miała być taka potrzeba ) gdzie są tereny zalewowe przed miastem?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2007
Offline |
|
|
Jak wygląda sytuacja po Wawelem? Dokąd sięga Wisła ? Jakieś problemy przewidywane są dla Nowej Huty ?
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 03.2005
Offline |
|
|
Kraków: miasto przygotowane do ewakuacji. Lista ulic
Dzisiaj 12:09:56 , Aktualizacja dzisiaj 16:12:08 Kraków przygotowuje się do przyjęcia fali powodziowej. Wyznaczono 7 ewentualnych rejonów ewakuacji wzdłuż Wisły. Na terenie znajduje się 5645 domów. Zamieszkuje prawie 100 tys. mieszkańców. - To jest jednak plan, który realizujemy w zależności od sytuacji. (© Michał Okła)W pogotowiu na razie mamy nazwiska i lokalizacje 500 osób, którym jeśli zajdzie taka potrzeba potrafimy szybko pomóc - mówi Antoni Nawrot, dyrektor Wydziału Bezpieczeństwa i Zarządzania Kryzysowego. - Na bieżąco informujemy mieszkańców o ich sytuacji. Sami podejmują decyzję o opuszczeniu swoich domów - dodaje. KRAKOW WALCZY Z ŻYWiOŁEM. ZDJĘCIA Tymczasem Wisła w Krakowie przekroczyła już poziom z 1997 roku. Wtedy miała 907 cm. Teraz jest już około 920 cm. - Stopnie wodne na Wiśle są tak ustawione, aby nie piętrzyć rzeki. Monitorujemy jej stan cały czas. Również na dopływach - mówi Zofia Kosińska z Regionalnego Zarządu Gospodarki Wodnej. Fala powodzi spodziewana jest w Krakowie ok. 16. Może jednak przyjść wcześniej. Zobacz podział Krakowa na rejony ewakuacyjne Zamknięty jest już most Dębnicki, a na jego przyczółkach rozkładane są tzw. gambiony, czyli plastikowe umocnienia wypełniane piaskiem chroniące miasto przed zalaniem. - To ostatni etap przygotowań. Wcześniej wzmocniliśmy wały ściankami szczelinowymi i zamknęliśmy bramy na Wiśle - mówi dyrektorka ZIKiT Joanna Niedziałkowska. Dębnicki nie będzie dociążany.Pozostałe mosty nie są zagrożone. Służby i konstruktorzy monitorują też stan kładki pieszo-rowerowej, która stoi gotowa do przerzucenia przy bulwarach Wisły. Konstrukcja waży 70 ton, ale w razie potrzeby możliwe jest jej dociążenie, aby nie odpłynęła. Na razie ewakuowano już ośrodek dla dzieci niewidomych i słabo widzących przy ul. Tynieckiej. 90 osób zakwaterowano w budynku na Złotej Jesieni 4. Dochodzi też do pojedynczych ewakuacji w mieście. Miasto przygotowuje kolejne miejsca, gdzie osoby uciekające przed wodą będą mogły się schronić: Szkolne Schronisko Młodzieżowe ul. Szablowskiego 1c - 60 miejsc, Centrum Kształcenia ustawicznego na osiedlu Szkolnym - 60 miejsc, internat szkół gastronomicznych, os. Szkolne 30 miejsc, internat zasadniczej szkoły elektrycznej nr 1 przy ul. Kamieńskiego 49a - 24 miejsca. Więcej miejsc przygotowuje się w krakowskich szkołach. MPK ma zapewnić autobusy, które w razie czego wesprą ewakuację. Do zabezpieczania miasta do tej pory zużyto już 1000 ton piasku. W drodze jest kolejne 300 ton. Z żywiołem walczy pond pół tysiąca strażaków - Na razie nie wypompowujemy wody z domów. Najpierw zajmujemy się budynkami publicznymi i zalewiskami,które odcięły ludzi o mieszkań - mówi komendant miejski państwowej straży pożarnej Ryszard Gaczoł. - Wszystkie zgłoszenia będą jednak zrealizowane - zapewnia. Straż ma w pogotowiu grupę ratownictwa wodnego i nurków. Może być potrzebna. Już teraz osiedle Złocień jest odciętą wyspą. Dotrzeć do domów można tylko łodziami. - Na razie nie ma szans odpompowania wody w tym rejonie, bo zbiorniki są pełne - mówi dyrektor Niedziałkowska. Telefony do centrum zarządzania kryzysowego, gdzie mieszkańcy mogą szukać pomocy i informacji - 616 59 99, 519 335 984 Wisła w Krakowie jest już na poziomie 925 cm. ![]()
"Kradzione szczęścia nie daje..."
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2008
Offline |
|
![]()
|
|
|
|
Member
Od: 08.2008
Offline |
|
|
a to jest na obrzeżach Krakowa , |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2007
Offline |
|
|
jak jest z przejazdem z Nowej Huty do Zakopianki?
![]() na wyjazdach byłeś ilu?
|
|
|
|
Junior Member
Od: 10.2006
Offline |
|
|
Z tego co się orientuję, to teren zalewowe przed Krakowem to: Kłokoczyn i Rusocice, czyli tak na oko kilometr do dwóch za zapora w Łączanach, a ok 10 km przed Tyńcem. Patrząc od strony Krakowa to prawa strona, a od biegu Wisły to lewa.
|
|
|
|
Member
Od: 05.2010
Offline |
|
|
Plan ewakuacji dla Krakowa.
Magistrat przygotował plan ewakuacji zagrożonych terenów. Biuro prasowe uspokaja jednak: ewakuacja to ostateczność i podejmowanie decyzji o jej przeprowadzeniu nie jest obecnie konieczne. http://www.mmkrakow.pl/9250/2010/5/1...?category=news Czy ktoś posiada zdjęcia z okolic kampusu Krakowskiej Akademii ewentualnie z okolic Mostu Kotlarskiego? Jak tam sytuacja? |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2002
Offline |
|
|
W ciągu godziny, tj. od 16 do 17 Wisła podniosła się o 5 cm, aktualnie na stopniu Bielany jej głębokość to 948cm
![]()
Ave
Wisła |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Prawda z tą ewakuacją na Rybitwach?
|
|
|
|
Junior Member
Od: 05.2003
Offline |
|
http://www.dobczyce.pl/index.php?id=1&n_id=1202 |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2009
Offline |
|
|
za 2-3 dni jak dalej tak pójdzie to g. kazimierz aż zaleje, już tam co jest bulwar jest zalane, woda już powyżej znaków prawie, panowie z getta i okolic Wisły 3majcie sie
![]() PS. most na bagry z nowego płaszowa cały zalany, przejście rurami! (dla ludzi troche sprytnych i zwinnych) ![]() FORZA WISŁA
'Gdybym mógł cofnąć czas i pomyśleć nad wyborem, nawet drugi ten raz wybrałbym tą samą droge.' |
|
|
|
Member
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2007
Offline |
|
|
Wie ktoś może jak to jest z zajęciami szkół średnich?
Dziś od ok. 13 zajęcia zostały przerwane i poszliśmy do domów, ale nie mam pojęcia jak z jutrem.. nikt nas nie poinformował... Słyszałem że ZSŁ i chyba IV jutro nie ma zajęć... To jest jakieś odgórne zarządzenie, czy to szkoły same decydują? ![]()
Hristov:
" Nie chciałem iść do Cracovii, chciałem grać dla wielkiego klubu, takiego jak Wisła "
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Na forum SC pojawiła się informacja, że dali mieszkańcom godzinę na to by się ewakuować. A z tego by wynikało, że nasiąknięte wały wiślane zaczynają przepuszczać wodę.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 03.2008
Offline |
|
|
brednie
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2007
Offline |
|
|
teraz juz tylko z nazwy tor kajakowy
godz 17.15 |
|
|
|
Member
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
|
Za takie wpisy,niepotwierdzone,które tylko moga wywołać panikę powinni wyłapywać i pod sąd.
![]()
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 03.2008
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ewentualna ewakuacja Rybitw spowodowana bylaby "cofką" doplywow do Wisly. Serafy i Drwiny. Widac to dosc dobrze na mapce terenow zalewowych, ktora jest w tym temacie wczesniej.
Ostatnio edytowane przez orzeu : 18.05.2010 o godz. 17:04.
![]()
WISŁA PANY !!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
Tak nawiasem piwnice (szatnie, 2 sale i bufet) o 11 były zalane do kolan(dla porównania 3 godziny wcześniej woda sięgała do kostek). ![]()
|
|
|
|
sssssssss..
Od: 10.2003
Offline |
|
![]() ![]()
|
|
|
|
Member
Offline |
|
|
18.00: Żywioł zagraża osiedlu Podwawelskiemu. Jak poinformowała nas czytelniczka, woda wdziera się od dwóch stron: ronda Grunwaldzkiego i płynie ul. Wierzbową oraz od strony hotelu Forum. W rejonie tym wylewa również na dawne wyrobisko rzeka Wilga. - Mam nadzieję, że nie zostaniemy odcięci od świata - pisze nam Renata.
wiadomość z http://www.mmkrakow.pl/9219/2010/5/1...?category=news |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2006
Offline |
|
|
A co z tym wesołym miasteczku przy hotelu Forum? Zdążyli się ewakuować czy zalało ich?
![]()
the end
|
|
|