The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
willow
a.k.a. morgenes

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 15.05.2010, 18:06. Przegrany sezon - opinie, przyczyny, sugestie, komentarze
Witam,

Co by nie zaśmiecać innych tematów, tutaj porozmawiajmy o minionym sezonie, nie będziemy ładować wszystkich postów w temat o meczu z Odrą.

Dla mnie sprawa jest jasna: Lech prześcignął nas organizacyjnie we wszystkich elementach. Mimo, że wielkiej piłki nie grali, a i sędziowie swoje dołożyli, przyczyn porażki należy upatrywać w sobie:

1. Brak sensownych transferów
2. Brak jakiejkolwiek wizji zespołu na najbliższe lata
3. Fatalne przygotowanie zespołu przez Skorżę
4. Totalny burdel we władzach naszego klubu

Coś pominąłem?
Hives4
Banita

Od: 06.2008

Stary 15.05.2010, 18:10
Frustrat Zone?...

Darujcie sobie. Na początku sezonu było wiadomo, że ciężko będzie obronić mistrza.
rozan
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 15.05.2010, 18:20
Rok temu wszyscy pisali że europejskie puchary to maksimum możliwości przy dobrym wietrze. Nie było tragicznie, choć apetyt rósł w miarę jedzenia...

Głowy do góry, będzie jeszcze dobrze!
willow
a.k.a. morgenes

Stary 15.05.2010, 18:23
Może na początku sezonu tak było, ale przypomnę, że mieliśmy już nad Lechem 11 punktów przewagi.
Dla mnie sezon został spie...y na początku rundy, jak wtopiliśmy z GKS i Arką i nie potrafiliśmy wygrać z Jagą. Taka prawda.
thechris
Senior Member

Od: 08.2003

Stary 15.05.2010, 18:24
Ja nie mogę przeżałować, że nie spuściliśmy dzisiaj Arki...
murray
Senior Member

Od: 05.2010

Stary 15.05.2010, 18:26
Owszem, mówiono, że będzie ciężko o cokolwiek, ale nikt nie spodziewał się przegranych u siebie w derbach, czy z Koroną. Dlatego ten sezon jest rozczarowaniem, bo cała liga grała piach i można spokojnie zapewnić sobie mistrzostwo. Gdyby tylko była normalna organizacja klubu, to teraz moglibyśmy zastanawiać się, kto mógłby być wzmocnieniem.
orm
Senior Member

Stary 15.05.2010, 18:27
Jeśli klub nie będzie lepiej zarządzany to nie będzie lepiej, tylko gorzej!
Myślę że główna przyczyna porażki w tym roku to brak zarządzania klubem. Widać to po słabych transferach, braku sponsora, a także problemach z dogadaniem się z miastem w sprawie stadionu. Jak powiedział Majchrowski na kazde spotkanie w sprawie stadionu z Wisły przychodzi ktoś inny, ale jedno się nie zmienia: ten ktoś nie ma mocy decyzyjnej.
daniello1987
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 15.05.2010, 18:28
Teraz sobie tak mysle na zimno i doszedłem do wniosku ze to dobrze ze przegralismy mistrzostwo.
Od przegranego dwumeczu z Levadią było wiadome ze cos jest nie tak. pozniej patrząc na przegrane najwazniejsze mecze czyli z Lechem,Legią i Cracovią uswiadomiłem sobie ze Wisła to juz nie ta sama Wisła.
Potrzeba zmian.bo inaczej daleko nie zajedziemy. transfery,transfery i jeszcze raz transfery! Wracamy na Reymonta i odbierzemy pyrom tego "majstra"!!!!!!
gigant
Joker the Great

Od: 06.2003

Jedyną opinią, przyczyną, sugestią i komentarzem jest brak R22

Reszta nawet przy całym niechlujstwie, braku zaangazowania, olewatorstwie i *******eniu kibica, zaszłaby na dalszy plan.
90minut.pl o tabeli 2005/2006 napisał(a):
"Lech Poznań nie wystąpił o licencję na przyszły sezon i został przesunięty na ostatnie miejsce w tabeli. W przyszłym sezonie pod nazwą Lech Poznań występować będzie Amica Wronki."
willow
a.k.a. morgenes

Spójrzcie, jak szybko Amika znalazła sponsora na koszulki... a my?
To nie jest tak, że gratuluje Amice mistrzostwa, po prostu szlag mnie trafia, jak można niweczyć taki trud Cupiała i tak okradać go z kasy...
As
Socios Wisła Kraków

Tak jak kazdy ja rowniez jestem zawiedziony. Niech kazdy sobie jednak przypomni jakie bly nastroje przed tym sezonem. Ze wzgledu na fakt iz wszystkie mecze mielismy grac na wyjezdzie optymistycznie zakladano awans do pucharow, o mistrzostwie prawie nikt nie myslal.
Mysle, ze koniec koncow wynik osiagniety przez druzyne nie jest najgorszy oczywiscie biora pod uwage klopoty z ktorymi klub sie borykal.
Na pierwszym miejscu bylismy tylko i wylacznie ze wzgledu na slabosc pozostalych druzyn, wiele wpadek uszlo nam na sucho az w koncu Lech(kiedy juz wrocil na Bulgarska) nas skarcil.
igortsw
Senior Member

Od: 12.2006

Stary 15.05.2010, 18:30
Ja ten sezon spisałem na stratę już na samym początku, kiedy już prawie było pewne, że przez rok nie obejrzymy meczu na R22, szkoda tylko że w pierwszej rundzie piłkarze mnie rozmarzyli... Nie trzeba daleko szukać przykładów jak wielki wpływ może mieć własny stadion na grę drużyny. Gdzie ja gdzie ale nasi radzili sobie naprawdę fenomenalnie na własnym boisku. Zresztą kolejnym przykładem moze być sam Lech, który grając we Wronkach, grał powiedzmy lekko - nie najlepiej, wystarczył powrót na Bułgarską i mecz za mecz wygrany.

Pewnie że to nie jest usprawiedliwienie, ale wydaje mi się że przy grze na swoim, skończylibyśmy nad Lechem. Co nie zmienia faktu, że sezon po prostu zły.
<<Każdy z nas ma własny patent by nie stac się JUDASZEM>>
johny96
Senior Member

Od: 12.2007

Stary 15.05.2010, 18:30
Ja sądze, iż władze się ogarną i zrobią to i owo, aby w następnym sezonie zmiażdżyć rywali, ale do tego potrzeba zawodników o innej mentalności, co się wiąże z transferami, a narazie tych nie widać. Amica już coś robi, myślę o Kiełbie i Cetnarskim.
tofik
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 15.05.2010, 18:31
Sugestie ? Czas sie ogarnąć. Jeszcze kilka lat takiego "zarządzania" klubem i nie będziemy się martwić o przegrane MP tylko wegetować w środku tabeli.
Lemoniadowy Joe
Socios Wisła Kraków

Od: 12.2002

Stary 15.05.2010, 18:32
brak gry na R22 i wiele kontuzji czołowych piłkarzy nikt z ofensywnych graczy nie grał na dobrym poziomie

co i tak nie zmienia sytuacji że przegraliśmy MP frajersko
szczebrzeszcz
Senior Member

Od: 05.2003

Stary 15.05.2010, 18:34
jak będziemy się usprawiedliwiać, to będziemy stać w miejscu
a zarządzanie klubem się nie zmieni
RAPH
Senior Member

Od: 08.2003

Stary 15.05.2010, 18:37
Brak stadionu pewnie tez - w sumie caly sezon na wyjeżdzie.
Ale jest jeszcze jedna rzecz wkurzająca - minimalizm, zakrzewiony, tak się zastanawiam czy przez Skorżę czy jego poprzedników i utrzymany. Strzelamy 1:0 i spox, pykamy sobie i będzie dobrze, gra siada. Nie ma dobicia przeciwnika, tego co kiedyś było. Już nie żądam 4 czy 5:0 jak kiedyś ale minimum zaangażowania ... Mam nadzieję że mr Cupiał w końcu weźmie kogoś by uprzątnął tą stajnię Augiasza jaką staje się Wisła....Bo lecimy, osuwamy się.....
cięzko jest lekko żyć.........
pietruch
Senior Member

Od: 10.2005

Stary 15.05.2010, 18:39
Bezpośrednie przyczyny: oczywiście wyniki i sytuacja w tabeli.
Przegraliśmy aż 6 meczów, między innymi z parchami, Legią, Lechem, Koroną, Arką. Do tego niepotrzebne remisy.

Pośrednie:
Brak transferów,
Brak szczęścia,
Nieprzychylność sędziów ( można mówić negatywnie o redaktorach weszlo.com, jednak Ci idealnie ukazali ile i jak na przestrzeni sezonu sędziowie pomagali kuchenkom, a jak gwizdali na naszą niekorzyść.
Źle przepracowany okres przygotowawczy, (na to składały się również kontuzje i przemęczenia na początek wiosny, gdzie Wisła nie miała połowy składu).
Brak formy naszych strzelców,
Brak klasowych rozgrywających ( bolączka od momentu odejścia Szymka do Trabzonu),
Granie wszystkich meczów na wyjeździe, podczas gdy majster grał podwójnie u siebie (najpierw Wronki, następnie Poznań),

I wymieniać można by tak bez końca. Na przestrzeni ostatnich 12 lat zawsze byliśmy w czołówce. 7 razy fetowaliśmy Mistrzostwo Polski.
Patrząc przez pryzmat czasów, gdy Wisła tułała się po niższych ligach to 2gie miejsce nie jest tragiczne.
Trzeba jak najszybciej wziąć się do roboty. Zarówno Boss, piłkarze jak i pion sportowy klubu ( a raczej to co jest na jego miejscu) muszą rzetelnie przepracować okres, który jest im dany.
Na pocieszenie dodam, że to właśnie w czasach, gdy zajmowaliśmy 2gie miejsce w tabeli, przyszły sezon był dla nas udany w europejskich pucharach (Lazio, Schalke, Parma, czy też faza grupowa po dreszczowcu z Iraklisem ).
Pracy do zrobienia jest ogrom, jednak możliwości jakie czekają na Wisłę na nowym stadionie są niewymierne .
For_FuN_
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 15.05.2010, 18:40
Cupial juz zatrudnil Basalaja i Kapka, wiec moze byc tylko "lepiej" ...skompromitowani wsrod skompromitowanych(to juz osiagniecie!).
As
Socios Wisła Kraków

Stary 15.05.2010, 18:42
szczebrzeszcz napisał(a):Wyświetl post
jak będziemy się usprawiedliwiać, to będziemy stać w miejscu
a zarządzanie klubem się nie zmieni
nie chodzi o usprawiedliwianie, trzeba wskazac przyczyny i je wyeliminowac zeby w przyszlosci wyszlo lepiej
Ravers
Senior Member

Od: 04.2010

Stary 15.05.2010, 18:45
Sezon całkowicie z*****y,prowadziliśmy od 3. do 28. kolejki, a co potem?Każdy wie...

Powód?Brak zaangażowania,dawanie dupy w najważniejszych meczach,marnotrawienie kasy Cupiała przez jego współpracowników,źle przepracowany sezon przygotowawczy...To pierwsze co nasuwa mi się na myśl
Ostatnio edytowane przez Ravers : 15.05.2010 o godz. 18:47.
Baala
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 15.05.2010, 18:46
Przed sezonem drugie miejsce traktowałbym nawet jako sukces, ze wzglądu na brak gry na własnym stadionie. Jdnak patrząc na cały sezon to my te mistrzostwo przegraliśmy koncertowo. Kluczowy moment to początek rundy rewanżowej i 1pkt w trzech meczach, drugi moment to cztery ostatnie mecze i tylko 5 punktów. Wygląda to niestety tak że piłkarze grają źle i później zagrają kilka meczy dobrze w ramach przeprosin i tak w kółko. Taka sinusoida. Katastrofa z Levadią i przeprosiny w postaci kilku niezłych meczy w lidze, później lekkie zamglenie przeszłości u niektórych kibiców i można wracać do codzienności. Katastrofa w derbach i znów kilka dobrych meczy w ramach przeprosin, znowu rozluźniona atmosfera i znów katastrofa na początku sezonu. Zwalniaja Skorże, trzeba się pokazać że to przez niego słabo graliśmy i kilka dobrych meczy i gdy niektórzy znów zapomnieli znowu h**nia na koniec czyli 5pkt w 4 meczach.
prober
Senior Member

Od: 08.2008

Stary 15.05.2010, 18:47
Jakby ktoś na 4 kolejki przed końcem, przy 4 punktach przewagi Wisły nad Lechem przewidział, że w ostatnich 4 meczach Wisła wygra w Warszawie, a w pozostałych 3 meczach u siebie (na stadionie Hutnika) z drużynami z końca tabeli zdobędzie całe 2 (słownie DWA) punkty to zapewne wyśmiałbym go. Ale co to dla krakowskich artystów futbolu.

Parafrazując Piłsudskiego: klub wspaniały, tylko piłkarze c***e. Aby nie krzywdzić wszystkich, potrzeba uściślenia. Więc popatrzyłem na obecny skład Wisły (http://www.wisla.krakow.pl/pl/kadra/pierwsza_druzyna/). I wyszło mi: 5 nie nadaje się, 10 nadaje się do szesnastki meczowej, 6 do szerszej rotacji. Potrzeba 4-6 zakupów. Oczywiście, jeśli Wisła ma zdziałać coś w Europie i walczyć o mistrzostwo za rok bez obaw o wzmocnienia rywali. Bo status quo w lidze łatwo utrzymać, wystarczy zrobić dokładnie to, co władze Wisły zrobiły między majem a sierpniem 2009.

minigaleria forumowych wynalazków językowych (zbieram kolejne!): Balon, Balonik, Dzida, Dziwnie spokojny, I tyle w tym temacie, Kicha, Miałem przeczucie, Na pałę, Napinka, Nie mam pytań, Oddychać rękawami, Padaka, Pan Basałaj, Pan Cupiał, Parch, Piach, Przypał, Siara, Szrot, Wspomnicie moje słowa
szczebrzeszcz
Senior Member

Od: 05.2003

Stary 15.05.2010, 18:51
As napisał(a):Wyświetl post
nie chodzi o usprawiedliwianie, trzeba wskazac przyczyny i je wyeliminowac zeby w przyszlosci wyszlo lepiej
ok, tylko akurat wyjazdy to jest jeden z mniejszych problemów, w kocu na tych "formalnych" nie najgorzej szło, a więc się da

problemem jest np brak bazy szkoleniowej, czy ewidentne braki kadrowe(to do tych co chcą rewolucji)..
... te braki są prawie na każdej pozycji rozgrywający czy bramkarz to podstawa, dalej skrzydła w pomocy i obronie + silny fizycznie napastnik

poza tym płace, zwłaszcza u zawodników których już się nie sprzeda,
i to moim zadaniem są realne problemy

obawaim się ze zwalanie winy na wyjazdy nie tylko nic nie zmieni ale utwierdzi ze tylko to wystarczy zeby bylo lepiej reszta jest nie taka zła wiec zostawmy tak jak jest.... = minimalizm
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 15.05.2010, 18:54
po jakiego diabła Skorża zamienił w zimie Cwielonga na Hristova który do niczego sie nie nadaje.

Za główną przyczyne utraty mistrzostwa uznałbym dyletanctwo Terziottiego który zupełnie rozłożył drużyne pod względem fizycznym w zimie
Ostatnio edytowane przez AYALA : 15.05.2010 o godz. 18:59.
7 kotów
P.N.R.I.

Stary 15.05.2010, 18:55
Sezon katastrofa - nie ze zwzgledu na 2. miejsce, tylko strate 5pkt z bydlem zamiedzowym.
Boia chi molla !
kamikaze
Member

Od: 02.2009

Stary 15.05.2010, 18:57
Oprócz tego co wypisaliście, ja bym dodał, że denerwuje mnie tak szybkie odpadnięcie z Pucharu Polski, zwłaszcza, że tak łatwo można było go zdobyć w tym roku. Prędko taka okazja się nie powtórzy.
LAB
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 15.05.2010, 18:58
Amica mistrz tylko raz. Nastepny za 20 lat.
To takie Zaglebie,Polonia Warszawa.
A Wiselka teraz przygotuje sie dobrze do sezonu z Heniem i bedziemy powtorke miec z sezonu z meczów z Parmą i Shalke. Dodatkowo niebedzie Mariusza Jopa wiec nikt nam nie strzeli juz samobója
Baala
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 15.05.2010, 18:58
AYALA napisał(a):Wyświetl post
po jakiego diabła Skorża zamienił w zimie Cwielonga na Hristova który do niczego sie nie nadaje.
Ćwielong też do niczego się nie nadaje.

element napisał(a):Wyświetl post
Balon w niczym nas nie przeskoczył. Organizacyjnie, w kwestii tranferów i reszcie pierdołów.
Niestety przeskoczył w sprawach marketingowych jak i finansowym.
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 15.05.2010, 19:02
AYALA napisał(a):Wyświetl post

no za główną przyczyne utraty mistrzostwa uznałbym dyletanctwo Terziottiego który zupełnie rozłożył drużyne pod względem fizycznym w zimie
W zimie, to Skorży nie powinno być już w Wiśle, i właśnie on jest największym dyletantem. Cały ten jego sztab to jego dzieło autorskie.

Niestety Kasperczak jak widać zdążył by to poskładać, gdyby nie ...........Jop i jego 93 min.

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów