The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 10.05.2010, 15:10
Fuks napisał(a):Wyświetl post
szczebrzeszcz, polskim żołnierzom zapalamy znicze bez oporów, a co oni czasami wyczyniali na wojnie to tez nie było specjalnie chwalebne.
Podaj przykłady.

Bóg Trybun (objawion) napisał(a):Wyświetl post
"ponadnarodowy sen" o zakończeniu resentymentów i narodowych sporów / interesów śni się dalej. A życie pisze swoje scenariusze.
Ten sen to jest koszmar. Koszmar komunizmu.

Dobra, pora na humor - Dorn występuje ze swojej kanapowej partyjki i stawia warunki ew. poparcia Kaczyńskiemu (Jurek, jak wiadomo, się nie liczy). Jak to dobrze, że sami się z Markiem Jurkiem wyautowali - prawicy wystarczy już Rejtanów oraz genialnych wodzów bez armii.

Mareq - pytałeś gdzie te manipulacje mediów. Czytałeś już wywiad ze swoim wodzem? Zwróć uwagę na pytania, odpowiedzi są denne jak zwykle.

Komorowski jednak zdymisjonował tych, co to "nie byli na pogrzebie Anny Walentynowicz pijani." Nie byli, ale mogli być - stąd ta dymisja
Serio. Chciałbym wiedzieć, czy wyborcy PO to wytłumaczenie "kupują" i (ponieważ wiadomo, że "kupują") czy mogliby mi, prostemu człowiekowi, je wyjaśnić. Sprawa w końcu nie jest poważna, nie pierwszy to przykład braku taktu i kultury osobistej działaczy PO, nie ma go nawet pewnie w pierwszej dwudziestce. Muszę jednak zadać to pytanie: jakże to tak, niewinnych ludzi karać?! Toż to zamordyzm!
Ostatnio edytowane przez wolfy : 10.05.2010 o godz. 15:44.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
szczebrzeszcz
Senior Member

Od: 05.2003

Stary 10.05.2010, 16:18
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Zwróć uwagę na pytania, odpowiedzi są denne jak zwykle.
oraz tendencyjne, skierowane w jedyną słuszną prawdę

Ps. bynajmniej nie twierdzę że inne media są lepsze ;P
Ostatnio edytowane przez szczebrzeszcz : 10.05.2010 o godz. 16:57.
MCDave
Звезда изнад свега

Od: 07.2005

Stary 10.05.2010, 16:49
Bóg Trybun (objawion) napisał(a):Wyświetl post
Czyli - prywatnie mogę palić świeczki na grobie kazdego zmarłego żołnierza. Mamy ustawowy zakaz? Nie mamy. Mogę palić nawet na grobach ssmanow. Nikt mi nie broni.
Możesz i nikt Ci tego nie powinien zabronić.

Cytat:
Problem zaczyna się w momencie, gdy niejaki Filozof nawołuje do czczenia wybranej grupy poległych. Zbiorowe wybielanie pamięci? Módlmy się / czcijmy pamięć wszystkich poległych w wojnie. Natomiast zapamiętajmy jaki cel przyświecał Niemcom i Sowietom w trakcie wojny - jedyne sojusze dyktowane były koniecznością chwili. Absurdem jest nawoływanie do jakichś zbiorowych, publicznych aktów emo względem armii mocarstw, które rozgrywały własną gierkę kosztem naszej niepodległości.
I tutaj też pełna zgoda. Pisałem już wcześniej że akcja jest kretyńska. Mnie chodzi tylko i wyłącznie o ludzi, a nie o politykę. Buntuję się przed generalizowaniem kilku milionów Rosjan, a nie chcę bynajmniej przeinaczać historii. Napisałeś o zbiorowościach i właśnie to mi się nie podoba. Armia Czerwona jest dziś traktowana jak jakiś zupełnie abstrakcyjny jednorodny twór. Tak jakby nie składała się w kilku milionów ludzi, którzy niekoniecznie musieli walczyć z Niemcami żeby przy okazji zająć Polskę.
После пада устајем. Никад не одустајем. Јачи постајем. До краја остајем.
szczebrzeszcz
Senior Member

Stary 10.05.2010, 17:07
tyle że ja mam wrażenie, iż do tych ludzi dorabia się politykę, tu jest problem

z jednej strony "armia" to ludzie z drugiej "czerwona" wskazuje na Związek Radziecki i wszystko co za nim stoi

to może lepiej zapalić znicze na pomnikach ofiar komunizmu, bo w jakimś sensie żołnierze Armii Czerwonej(nawet ci urobieni propagandą) też nimi byli bez względu na pochodzenie
wolfy
Senior Member

Stary 10.05.2010, 17:38
szczebrzeszcz napisał(a):Wyświetl post
oraz tendencyjne, skierowane w jedyną słuszną prawdę
Tusk to polityk, lider populistycznej partii socjalistycznej. Choć prowadzenia merytorycznej debaty nikt nie mógłby mu mieć za złe, jego celem jest zdobywanie poparcia. Nie można mieć pretensji o to, że nie wchodzi na tematy w których nie ma szansy wygrać (obiektywna prawda o dotychczasowych dokonaniach rządu PO-PSL jest wyjątkowo dla niego niekorzystna). Straszenie PiS-em jest strategią, która dotąd się sprawdzała i trafia do jego elektoratu. Naprawdę, trudno mieć do niego pretensje że bredzi nie na temat, skoro są wyborcy którzy to wciąż kupują (a dziennikarze - nie kontrolują!).
Nie podoba mi się to, ale trudno - taki dyskurs u nas od jakiegoś czasu panuje.

Co innego "dziennikarz" przeprowadzający wywiad: tu mamy do czynienia z prawdziwą kompromitacją. Czysty PRL. I dlatego ten przykład wrzuciłem.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 10.05.2010 o godz. 18:05.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Mareq
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 10.05.2010, 17:40
Cytat:
Owszem, może i masz rację, ale czy w ten sam sposób podchodziłbyś do żołnierzy Wehrmachtu Czy zapalając ten przykładowy znicz, leitnantowi Wani poległemu 18 stycznia 1945 r. z ręki jakiegoś Hansa, nie zadawałbyś sobie pytania co Wania porabiał od 17 września 1939 i czy przypadkiem w kwietniu roku 1940 nie strzelał polskim jeńcom w tył głowy
Cytat:
Szczytne, aczkolwiek z racji wcześniej wspomnianych rozmyślań nad przeszłością Wani, osobiście do zapalenia znicza bym się nie posunął, co rzecz jasna nie jest równoznaczne z dewastowaniem grobów czy też ich zaoraniem, jak próbuje mam wrażenie szeregować przeciwników tej akcji GieWu. Gazety, której redaktorzy zdecydowanie za daleko posuwają się w swojej hmm "akcji" robiąc sobie fotki w mundurach Krasnojarmiejców, czy paradując w koszulkach z sierpem i młotem.
Generalnie dla mnie tacy frontowi żołnierze , to było mięso armatnie.
Wiadomo , że w każdej takiej wielkiej armii znajdzie się spory odsetek s-synów , psychopatów i zwyrodnialców(nie mówiąc już o tym jakie oddziaływanie ma taka wojna na demoralizację i zezwierzęcenie) .
Możemy więc domniemywać w jedną lub w drugą stronę. Że albo to był zwyrodnialec , który w 39 strzelał jeńcom w głowę , albo zwykły prowadzący do momentu wojny normalny żywot , człowiek , rzucony przez stalina(a że ten w tym rzucaniu się lubował , to wiemy) na front jako właśnie takie mięso armatnie.
Z opowieści (jak psychopaci z dalekiej odległości strzelali w kapelusz znajdujący się na głowie mojej prababci , bo się do nich nie odwróciła kiedy ją wołali) czy doświadczeń rodzinnych (jak zamordowali mojego pradziadka w Katyniu) miałbym wszelkie podstawy , żeby domniemywać na rzecz tej pierwszej zwyrodniałej wersji.
Jednak jak już zaznaczyłem w pierwszym zdaniu generalnie dla mnie tacy żołnierze(przecież nie piszemy o NKWDzistach , tylko przeważnie o zwykłych szeregowych) to było mięso armatnie rzucane przez stalina na front bez względu na wszelkie koszta.
Dlatego tak jak napisałem , 2 listopada raczej bym taki znicz zapalił.

Cytat:
Janecki pisze podobno, bo przecież nie może napisać że ma wtyki w PO i ktoś mu relacjonuje co się dzieje.
JA wiem , ze dziennikarze czasem mają prężnie rozwinięte struktury informacyjne , ale jakoś nie chce mi się wierzyć , że Janecki ma na tyle dobre wtyki , żeby dochodziły do niego informacje o treści(ogólnej , czy szczególnej - nieważne) rozmowy telefonicznej przeprowadzonej w nocy przez Tuska i Komorowskiego. Jak domyślam się z treści , którą pobieżnie przedstawił Janecki , musiała by to być dosyć prywatna rozmowa i jeżeli już o niej ktoś wiedział/ewentualnie był przy niej , to najbliżsi współpracownicy obu panów.
Gdyby słowa te padły na jakimś szerszym plenum , podczas jakiejś dyskusji wewnątrz partyjnej/klubowej , to może bym to kupił . W takim przypadku ja jednak nie mam na tyle zaufania do Janeckiego , szczególnie że artykuł ewidentnie idzie na ukazanie rozbitej i poddenerwowanej przed wyborami platformy , żeby to kupić

Harimata myślisz , że jak wykasujesz cześć swojego posta to ja dostanę napadu zaniku pamięci ?
Bierz pełną odpowiedzialność za swoje słowa , nie bądź tchórzem.

Cytat:
Cytat:
Harimata mam do Ciebie trzy pytania , które będę powtarzał aż do skutku.

1) Czy żydzi udzielili któremuś kandydatowi w wyborach na prezydenta Polski oficjalnego bądź nieoficjalnego poparcia ? Jeżeli tak to któremu ?

2) Wskaż 11 osób pochodzenia żydowskiego które zasiadają w obecnej radzie ministrów .

3) Czy Bronisław Komorowski jest żydem ?

Oczywiście w odpowiedziach podaj jakieś źródła.
Cytat:
Mareq - pytałeś gdzie te manipulacje mediów. Czytałeś już wywiad ze swoim wodzem? Zwróć uwagę na pytania, odpowiedzi są denne jak zwykle.
Igor Ignor.

Cytat:
Przy okazji Merkel straciła większość w izbie wyższej, a w UK niewiele brakowało, a torysi ogłosili by odwrót od integracji z UE
Torysi jeżeli chcą iść na jakieś układy z lib demokratami , to nie mogą ogłaszać odwrotu od integracji z UE

Cytat:
w uproszczeniu Fidesz to taki węgierski PiS
Oj nie zgadzam się. Zbyt duże uproszczenie
Jak już miałbym Fidesz porównywać do jakiegoś Polskiego tworu politycznego , to do POPiSu/ewentualnie AWSu (chociaż to też jest uproszczenie ) . Szczególnie w kwestiach właśnie integracji europejskiej Fidesz różni się od PiSu.-
Wystarczy chociażby porównać poglądy Orbana i Kaczyńskiego w kwestii Euro(wiem , że liderzy to nie całe partie ale jednak o czymś to świadczy) , wyniki głosowania w sprawie Traktatu z Lizbony , czy przynależności partyjną obu partii na poziomie unijnym.
Ostatnio edytowane przez Mareq : 10.05.2010 o godz. 18:19.
Awe
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 10.05.2010, 18:07
Sorry, że się Wam wtrącam między wódkę, a zakąskę ale jest AFERA!!!!!
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos...Powstania.html Ależ obrzydliwy manipulant z tego Kaczyńskiego i w ogóle całego PiS
Po burzy słońce wychodzi zza chmur,
i nad Krakowem zaświeci znów.
O jednym marzę, o jednym wciąż śnię,
Mistrzem będzie Wisełka, na pewno to wiem.
Życie bym dał, za krakowską Wisłę
O jakże bym chciał, by znów była mistrzem
O jakże bym chciał

wolfy
Senior Member

Stary 10.05.2010, 18:13
Awe napisał(a):Wyświetl post
Sorry, że się Wam wtrącam między wódkę, a zakąskę ale jest AFERA!!!!!
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos...Powstania.html Ależ obrzydliwy manipulant z tego Kaczyńskiego i w ogóle całego PiS
To jest ciąg dalszy afery p.t. "Czy J. Kaczyński umie grać na pianinie? A jeżeli nie, to po co ma jedno w tle? A jeżeli tak, to po co ten imbryk? Umie go w ogóle używać?", którą to nasza ukochana "GW" śledzi od wczoraj na swoim portalu. Obecnie trwa dochodzenie, czy Kaczyński ma wadę wzroku, czy może te okulary to tylko dla szpanu.

Niezależne dziennikarstwo...

EDIT: Hicior na temat pianina by Monika Olejnik!
Ostatnio edytowane przez wolfy : 10.05.2010 o godz. 19:25.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
JEDREK76
konserwa

Od: 06.2004

Stary 10.05.2010, 18:21
MCDave napisał(a):Wyświetl post
Ja swoje, a Ty swoje. Ktoś przywołał tutaj przykład dziadka walczącego podczas II WŚ. Mój również został zmobilizowany i często wspomina te czasy. W tych wspomnieniach pojawiają się również wspomnienia o żołnierzach radzieckich, którzy walczyli razem z nim i byli kolegami frontowymi pomagającymi Polakom. I teraz tak, jeśli ktoś chce upamiętnić właśnie takich ludzi, to idzie zapalić świeczkę na symboliczny grób żołnierzy Armii Czerwonej. Zapalając taki znicz chyba sam zdajesz sobie sprawę z intencji i z tego komu chcesz tę świeczkę zapalić, bo robisz to głównie dla siebie.[...]
MCDave powiedz mi kto broni Twojemu Dziadkowi zapalić znicz na grobie swoich znajomych żołnierzy Przecież sam Ci wspominałem o żołnierzu Wermachtu Ottonie Schimeku (rozstrzelanym za odmowę strzelania do polskich cywili) na którego grobie sam bym znicz zapalił. Z Krasnoj Armii nie kojarzę podobnej postaci (choć zapewne były), dlatego też stojąc nad grobem tegoż potencjalnego żołnierza zastanawiałbym się co robił w okresach przytoczonych wcześniej przeze mnie. Skoro nic nie wiem o życiu tego poległego, kojarzy mi się on ze zbiorowością, czyli w tym przypadku z Armią Czerwoną, której był żołnierzem i która dla mnie była armią okupacyjną. Dlatego też z szacunku także dla Rodaków walczących o wolność Polski, walczących m.in. przeciwko tej armii, ginącym z rąk jej żołnierzy, tego znicza nie zapalę.

MCDave napisał(a):
[...]Tylko o to mi chodzi. Wydaje mi się że pisanie o kilkunastu milionach ludzi, walczących w Armii Czerwonej jedynie przez pryzmat 17 września, Katynia i Stalina to ogromna przesada i jest to zwyczajnie nie fair, a nawet bywa niebezpieczne i nie odpowiedzialne.
Nie przesadzaj, niebezpieczna i nie odpowiedzialna to, mój drogi, jest amnezja. Choroba braku pamięci, a 17 września'39, Katyń, Stalin to tylko trzy przykłady z wielu z którymi osobiście mi kojarzy się Armia Czerwona, której częścią składową byli Wania, Sasza, Borys i kilka milionów innych sołdatów. Kolejne przykłady negatywnych skojarzeń związanych z Armią Czerwoną podał Ci Orzeu. Najważniejszym negatywnym skojarzeniem jest to, iż była to armia okupanta. Osobiście nie znam jednego pozytywnego przykładu, który moglibyśmy jako Polacy przypisać Armii Czerwonej. Jeżeli znasz taki przykład to przytocz mi go proszę i nie mów mi o tym, iż wśród tych kilkunastu milionów żołnierzy byli też ludzie uczciwi i prawi bo jest to banał i oczywista oczywistość. Chodzi o to, że składając kwiaty tudzież paląc znicze uczestnicy akcji GieWu nie czynili tego dlatego, iż Wania, Sasza, Borys, któremu hołd skladali był dobrym człowiekiem (i znali go od tej strony), a dlatego iż był żołnierzem Armii Czerwonej. I to już jest "nie fair, a nawet bywa niebezpieczne i nie odpowiedzialne" a mnie osobiście przypomina czasy peerelu.
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 10.05.2010, 18:31
Tylko o to mi chodzi. Wydaje mi się że pisanie o kilkunastu milionach ludzi, walczących w Armii Czerwonej jedynie przez pryzmat 17 września, Katynia i Stalina to ogromna przesada i jest to zwyczajnie nie fair, a nawet bywa niebezpieczne i nie odpowiedzialne.

Tylko o to mi chodzi. Wydaje mi się że pisanie o kilkunastu milionach ludzi, walczących w Wehrmachcie jedynie przez pryzmat 1 września, Oświęcimia i Hitlera to ogromna przesada i jest to zwyczajnie nie fair, a nawet bywa niebezpieczne i nie odpowiedzialne.
MCDave
Звезда изнад свега

Stary 10.05.2010, 19:16
JEDREK76 napisał(a):Wyświetl post
Nie przesadzaj, niebezpieczna i nie odpowiedzialna to, mój drogi, jest amnezja. Choroba braku pamięci, a 17 września'39, Katyń, Stalin to tylko trzy przykłady z wielu z którymi osobiście mi kojarzy się Armia Czerwona, której częścią składową byli Wania, Sasza, Borys i kilka milionów innych sołdatów.
Sugerując, że ktoś zapomina o tych wydarzeniach zaczynasz powoli popadać w skrajność. Nikt nie powiedział, że chce wybielać tamte historie i je zamazywać. Z drugiej strony nie można w kółko przywoływać tych samych historii, nie zwracając uwagi na inne aspekty, bo najzwyczajniej w świecie potęguje to tylko rusofobię (moim zdaniem). Nie jestem zwolennikiem polityki historycznej i pewnie dlatego się nie dogadamy.

Cytat:
Kolejne przykłady negatywnych skojarzeń związanych z Armią Czerwoną podał Ci Orzeu.
Być może, ale nie czytałem.

Cytat:
Najważniejszym negatywnym skojarzeniem jest to, iż była to armia okupanta.
No i znowu to samo. Armia Czerwona to nie był smok z dziesięcioma głowami tylko ludzie. Jak w każdej zbiorowości znalazły się tam pewnie szumowiny, ale byli też porządni ludzie. Sorry, to nie była anarchia gdzie żołnierz mógł sobie wybierać co robi.

Cytat:
Osobiście nie znam jednego pozytywnego przykładu, który moglibyśmy jako Polacy przypisać Armii Czerwonej.
Zależnie od punktu widzenia. Moja wiedza historyczna pozwala mi z dużą dozą pewności stwierdzić, że zawdzięczamy im to, że Ty nie jesteś dziś Hansem a ja Jurgenem.

Cytat:
Jeżeli znasz taki przykład to przytocz mi go proszę i nie mów mi o tym, iż wśród tych kilkunastu milionów żołnierzy byli też ludzie uczciwi i prawi bo jest to banał i oczywista oczywistość. Chodzi o to, że składając kwiaty tudzież paląc znicze uczestnicy akcji GieWu nie czynili tego dlatego, iż Wania, Sasza, Borys, któremu hołd skladali był dobrym człowiekiem (i znali go od tej strony), a dlatego iż był żołnierzem Armii Czerwonej. I to już jest "nie fair, a nawet bywa niebezpieczne i nie odpowiedzialne" a mnie osobiście przypomina czasy peerelu.
Przesadzasz. Po pierwsze po raz setny napiszę, że akcja była durna. Nie zgadzam się tylko z piętnowaniem ludzi którzy ten znicz zapalają. Mogą mieć masę powodów żeby to zrobić. Może im wystarczyć nawet to, że żołnierze radzieccy walczyli przeciw nazistom. A z tym peerelem... Ostatnio chwilę nad tym myślałem i doszedłem do wniosku, że mierzi mnie wzajemne obrzucanie się zarzutem propagandy przez jednych i drugich. (Tylko proszę, nie używaj najpopularniejszego argumentu tutaj, zgodnie z którym ludzie nie myślą i nie mają własnego zdania tylko powtarzają za GW...)

Gwiazdzisty nie mam zamiaru tego komentować.
Sędzia
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 10.05.2010, 19:27
Mareq napisał(a):Wyświetl post
Torysi jeżeli chcą iść na jakieś układy z lib demokratami , to nie mogą ogłaszać odwrotu od integracji z UE

Oj nie zgadzam się. Zbyt duże uproszczenie
Jak już miałbym Fidesz porównywać do jakiegoś Polskiego tworu politycznego , to do POPiSu/ewentualnie AWSu (chociaż to też jest uproszczenie ) . Szczególnie w kwestiach właśnie integracji europejskiej Fidesz różni się od PiSu.-
Wystarczy chociażby porównać poglądy Orbana i Kaczyńskiego w kwestii Euro(wiem , że liderzy to nie całe partie ale jednak o czymś to świadczy) , wyniki głosowania w sprawie Traktatu z Lizbony , czy przynależności partyjną obu partii na poziomie unijnym.
Zobaczymy co z torysami. Ja napisałem wyraźnie, że "niewiele brakowało". Nie wiem czy wierzę w koalicję torysów z Lib Dem - raczej spodziewam się Lib Dem + Labour + resztówki i kolejne wybory za pół roku.

Z drugiej strony być może, że wypuszczenie takiego przecieku to robota samych torysów, teraz będą mogli w rozmowach z Lib Dem mówić, że już się mleko rozlało i nie mogą się z tego wycofać. Zaś samych Lib Dem interesuje ponoć głównie zmiana ordynacji, a przynajmniej referendum w tej sprawie.

Co do Fideszu, to oczywiście że są różnice, ale np. Orban jest radykalnym antykomunistą i domaga się zakazu udziału we władzach państwowych osób z przeszłością komunistyczną, przynajmniej o tym czytałem. Natomiast w zakresie polityki wobec UE to pewnie Fidesz jest bliższy PO. Tyle że i Węgrzy w UE mogą mniej niż Polska.
Miała być demokracja, a tu każdy ma własne zdanie - Lech Wałęsa
Zbychu
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 10.05.2010, 19:29
Tusk to polityk, lider populistycznej partii socjalistycznej. .
W takim razie Kaczyński to lider partii komunistycznej z polityką socjalną, interwncjonizmem oraz swoimi pomysłami wprowadzenia do konstytucji zakazu prywatyzacji szpitali

PS
To tak tylko gwoli ścisłości.Nie bronie Tuska mimo iż kiedyś na niego głosowałem.Aktualnie ani na wasala słońca peru(Komorowski) ani na kaczora nia mam zamiaru oddać głosu.
By dostawać więcej od życia, dawaj więcej od siebie.
wolfy
Senior Member

Stary 10.05.2010, 19:34
Zbychu napisał(a):Wyświetl post
W takim razie Kaczyński to lider partii komunistycznej z polityką socjalną, interwncjonizmem oraz swoimi pomysłami wprowadzenia do konstytucji zakazu prywatyzacji szpitali

PS
To tak tylko gwoli ścisłości.Nie bronie Tuska mimo iż kiedyś na niego głosowałem.Aktualnie ani na wasala słońca peru(Komorowski) ani na kaczora nia mam zamiaru oddać głosu.
Z komunizmem to przegiąłeś ostro (wiesz, co to w ogóle komunizm - to nie to samo co socjalizm?), ale tak - deklaratywnie PiS jest partią socjalistyczną. Tyle, że w praktyce za jego rządów faktycznie obniżono podatki i do dziś żałuję, że planów Zyty Gilowskiej nie udało się do końca zrealizować.
Na pewno rządy PO to czas zmarnowany.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 10.05.2010 o godz. 19:38.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
orzeu
Senior Member

Stary 10.05.2010, 19:36
Gwiazdzisty sie pewnie zalamie ze nie bedzie komentarza szydery z gory zalozonej na brak komentarza od kogos kto "nie chce generalizowac i brac pod uwage calej armii czerwonej a jedynie poszczegolne przypadki osobowe" jednoczesnie kladac kwiaty na groby nie konkretnie personalnie dla danego zolnierza lecz wlasnie zbiorowo dla calej armii.
Nie zamierza komentowac a sam jako powod podaje "Może im wystarczyć nawet to, że żołnierze radzieccy walczyli przeciw nazistom" wykladajac na talerzu kolejna riposte i wystawiajac sie na strzał i smiesznosc z kolejnej strony.

Przyznam ze kompletnie nie rozumiem jak wyznawcy armii czerwonej nie widza sprzecznosci we wlasnej mozgownicy pomiedzy "dzieki armii czerwonej nie jestes dzis Hansem" i jednoczesnym wyznawaniu kosmopolityzmu, braku narodowosci i tym podobnych haseł. Skoro narodowosc nieistotna to za co dziekowac Ruskom? I dalej, skoro istotny jeden czlowiek a w mysl "czegos tak abstrakcyjnego jak narod" mordowano ludzi; zatem kazde istnienie zgladzone w mysl tej abstrakcji nalezy oplakiwac po strokroć bo zostalo stracone za bzdurna sprawe. Lewicowy swiatopoglad pelen jest takich sprzecznosci. Smiesznych ze az strasznych.
Ostatnio edytowane przez orzeu : 10.05.2010 o godz. 19:39.
WISŁA PANY !!
Zbychu
Senior Member

Stary 10.05.2010, 20:06
Wiem że przegiąłem z komunizmem PiS podobnie jak Ty wolfy z socjalistyczną PO - no może ja bardziej,niech będzie .Wogóle w dzisiejszych czasach postpolityki ciężko robić podziały na partie socjalistyczne i niesocjalistyczne.Gdyby trzymać się kryteriów to poza garstką zapaleńców z UPR reszta to socjalizm(przynajmniej z tych parlamentarnych,obojętnie czy to PO,PiS,SLD czy PSL)
JEDREK76
konserwa

Od: 06.2004

Stary 10.05.2010, 20:31
Sugerując, że ktoś zapomina o tych wydarzeniach zaczynasz powoli popadać w skrajność. Nikt nie powiedział, że chce wybielać tamte historie i je zamazywać. Z drugiej strony nie można w kółko przywoływać tych samych historii, nie zwracając uwagi na inne aspekty, bo najzwyczajniej w świecie potęguje to tylko rusofobię (moim zdaniem). Nie jestem zwolennikiem polityki historycznej i pewnie dlatego się nie dogadamy[...]
Nie chcesz żeby Tobie coś przypisywano, nie przypisuj i Ty mi skrajności. Choć może w tym przypadku obiektywnie siebie ocenić nie jestem w stanie. Widzisz Ty mi zarzucasz rusofobię, ja mógłbym Ci przypisać rusofilię, choć bliższą się mi wydaje słowianofilia biorąc pod uwagę Twoje wcześniejsze wypowiedzi w konflikcie serbsko-albańskim o Kosowo. Szkoda tylko, że centrum tej Słowiańszczyzny umiejscawiasz w Moskwie. Podwójna szkoda, że jak sam twierdzisz, nie Jesteś zwolennikiem polityki historycznej. Nowe stosunki wzajemne można tworzyć jedynie na prawdzie, na kłamstwie nic trwałego się nie zbuduje. Nie na darmo starożytni określali historię mianem nauczycielki życia.

MCDave napisał(a):
[...]Być może, ale nie czytałem[...]
Szkoda. Bo dość długa wyliczanka, której nie chce mi się powtarzać, tym bardziej, że jak sam wspomniałeś niewiele Cię to interesuje.

MCDave napisał(a):
[...]No i znowu to samo. Armia Czerwona to nie był smok z dziesięcioma głowami tylko ludzie. Jak w każdej zbiorowości znalazły się tam pewnie szumowiny, ale byli też porządni ludzie. Sorry, to nie była anarchia gdzie żołnierz mógł sobie wybierać co robi[...]
Dla mojej rodziny i dla większości Polaków to niestety był "smok z dziesięcioma glowami", który mordował, wysiedlał okradał i to kojarzy się z Armią Czerwoną, w której owszem zapewne byli też porządni ludzie, ale ich wolałbym znać z imienia i nazwiska, aniżeli przypisywać ich wyjątkowość zbrodniczej zbiorowości.

MCDave napisał(a):
[...]Zależnie od punktu widzenia. Moja wiedza historyczna pozwala mi z dużą dozą pewności stwierdzić, że zawdzięczamy im to, że Ty nie jesteś dziś Hansem a ja Jurgenem[...]
Cóż nie wiem jak Twoja Mama i Babcia, ale moim raczej bliżej Wandzie i Niemca za cholerę by na mojego Ojca nie przygarnęły. Zresztą 120 lat zaborów o czymś świadczy. Widzę, że polityka historyczna Cię nie interesuje, ale historią alternatywną lubisz się bawić. Tylko, że w tejże zabawie różne scenariusze można pisać.

MCDave napisał(a):
[...]Przesadzasz. Po pierwsze po raz setny napiszę, że akcja była durna. Nie zgadzam się tylko z piętnowaniem ludzi którzy ten znicz zapalają. Mogą mieć masę powodów żeby to zrobić. Może im wystarczyć nawet to, że żołnierze radzieccy walczyli przeciw nazistom. A z tym peerelem... Ostatnio chwilę nad tym myślałem i doszedłem do wniosku, że mierzi mnie wzajemne obrzucanie się zarzutem propagandy przez jednych i drugich. (Tylko proszę, nie używaj najpopularniejszego argumentu tutaj, zgodnie z którym ludzie nie myślą i nie mają własnego zdania tylko powtarzają za GW...)
Skąd też taka sugestia, że mógłbym Ci przypisywać GieWuznawstwo, przecież jego wyznawcy są bezkrytyczni, toteż akcji durną by nie określili. Jak już wspomniałem raczej slowianofilstwo prędzej bym Ci przypisał. Cecha sama w sobie nie jest groźna, ale w połączeniu z wymazywaniem z pamięci przeszłości jest już niebezpieczna.

MCDave napisał(a):
[...]Gwiazdzisty nie mam zamiaru tego komentować.
A szkoda bo dość sugestywne i trafne to porównanie bylo. jak widzę w Wermachcie już nie służyli ludzie tylko "smoki z dziesięcioma głowami". Znaczy komunista może być, nazista już nie przystaje do Twojego poczucia dobrego smaku. Oczywiście wiem, że przecież nie każdy żołnierz Armii Czerwonej byl komunistą, ale czy każdy żołnierz Wermachtu był nazistom (stąd pogrubiony wątek wyżej)

Proponuję na tym zakończyć naszą wymianę poglądów i tak każdy z nas przy swoim pozostanie.
Ostatnio edytowane przez JEDREK76 : 10.05.2010 o godz. 20:37.
wolfy
Senior Member

Stary 10.05.2010, 20:38
Zbychu napisał(a):Wyświetl post
Wiem że przegiąłem z komunizmem PiS podobnie jak Ty wolfy z socjalistyczną PO - no może ja bardziej,niech będzie
Twierdzisz, że PO nie jest socjalistyczna?
To co, może jest liberalna?
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
MCDave
Звезда изнад свега

Stary 10.05.2010, 21:12
JEDREK76 napisał(a):Wyświetl post
Nie chcesz żeby Tobie coś przypisywano, nie przypisuj i Ty mi skrajności. Choć może w tym przypadku obiektywnie siebie ocenić nie jestem w stanie. Widzisz Ty mi zarzucasz rusofobię, ja mógłbym Ci przypisać rusofilię, choć bliższą się mi wydaje słowianofilia biorąc pod uwagę Twoje wcześniejsze wypowiedzi w konflikcie serbsko-albańskim o Kosowo. Szkoda tylko, że centrum tej Słowiańszczyzny umiejscawiasz w Moskwie.
O ile ze słowianofilią czasem mógłbym się zgodzić, o tyle nie wiem skąd wziąłeś tę Moskwę.

Cytat:
Szkoda. Bo dość długa wyliczanka, której nie chce mi się powtarzać, tym bardziej, że jak sam wspomniałeś niewiele Cię to interesuje.
Niewiele mnie obchodzą posty konkretnego autora.

Cytat:
Dla mojej rodziny i dla większości Polaków to niestety był "smok z dziesięcioma glowami", który mordował, wysiedlał okradał i to kojarzy się z Armią Czerwoną, w której owszem zapewne byli też porządni ludzie, ale ich wolałbym znać z imienia i nazwiska, aniżeli przypisywać ich wyjątkowość zbrodniczej zbiorowości.
No i to jest właśnie uogólnianie, którego nie lubię. "Bo to się kojarzy" W mojej rodzinie, która pamięta II WŚ Armia Czerwona kojarzy się przede wszystkim z głupotą, bo nie grzeszyli oni ponoć inteligencją. Byłbyś gotów przyznać że okupywała nas więc banda idiotów?

Cytat:
Cóż nie wiem jak Twoja Mama i Babcia, ale moim raczej bliżej Wandzie i Niemca za cholerę by na mojego Ojca nie przygarnęły. Zresztą 120 lat zaborów o czymś świadczy. Widzę, że polityka historyczna Cię nie interesuje, ale historią alternatywną lubisz się bawić. Tylko, że w tejże zabawie różne scenariusze można pisać.
Nie powiedziałem, że mnie nie interesuje. Powiedziałem że się z nią nie zgadzam. A w tym przypadku pisanie scenariuszy alternatywnych byłoby zaklinaniem rzeczywistości.

Cytat:
w połączeniu z wymazywaniem z pamięci przeszłości jest już niebezpieczna.
Nie okopywaniem się w niej, a nie wymazywaniem z pamięci.

Cytat:
A szkoda bo dość sugestywne i trafne to porównanie bylo. jak widzę w Wermachcie już nie służyli ludzie tylko "smoki z dziesięcioma głowami". Znaczy komunista może być, nazista już nie przystaje do Twojego poczucia dobrego smaku. Oczywiście wiem, że przecież nie każdy żołnierz Armii Czerwonej byl komunistą, ale czy każdy żołnierz Wermachtu był nazistom (stąd pogrubiony wątek wyżej)
Żołnierze Wehrmachtu nigdy nie pomagali w walce ze wspólnym wrogiem. Stąd zasadnicza różnica w ocenie. Choć owszem, zgadzam się że ciężko oceniać również to wojsko jako całość (poza oberkommando, które zostało uznane za organizację zbrodniczą).

Cytat:
Proponuję na tym zakończyć naszą wymianę poglądów i tak każdy z nas przy swoim pozostanie.
ok.
Sędzia
Senior Member

Stary 10.05.2010, 22:15
W ramach ciekawostki, ostatni sondaż z Teraz My (za forum frondy)

BK 25%
JK 24%
Jeszcze nie wiem 34%

http://forum.fronda.pl/?akcja=pokaz&id=3465753
małolatTS
Senior Member

Od: 11.2005

Stary 11.05.2010, 08:01
Radzę zerknąć co "fakciarze" znaleźli na miejscu katastrofy:

http://www.fakt.pl/Znalezlismy-czesc...y,71556,1.html

To śledztwo to jakaś jedna wielka kpina.

P.S. Tak na zachętę dla tych, którzy oleją z powodu źródła informacji:
Na wieść o znalezisku minister sprawiedliwości Krzysztof Kwiatkowski podziękował dziennikarzom Faktu. – Za to, że odnaleźli tę część i oddali ją rosyjskiej prokuraturze w takim stanie, w jakim ją znaleźli. To bardzo ważne dla śledztwa.
Life without ultras is nothing ... ultras without passion too ...
orzeu
Senior Member

Stary 11.05.2010, 08:28
To sie ****a w glowie nie miesci....
Wypada tylko podziekowac za zaangazowanie w sledztwo, wnikliwe dociekanie oraz pelen profesjonalizm zarowno stronie polskiej jak i "przyjaciolom" z Rosji.
WISŁA PANY !!
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 11.05.2010, 08:41
jak to mawiał Stalin że jak ginie jeden człowiek to jest tragedia a jak milion to już tylko statystyka.
MCDave
Звезда изнад свега

Stary 11.05.2010, 09:05
Sędzia napisał(a):Wyświetl post
W ramach ciekawostki, ostatni sondaż z Teraz My (za forum frondy)
BK 25%
JK 24%
Jeszcze nie wiem 34%
To ja też w ramach ciekawostki - Prawybory na facebooku

Bronisław Komorowski 43%
Janusz Korwin-Mikke 21%
Jarosław Kaczyński 14%
Grzegorz Napieralski 7%
Andrzej Olechowski 6%

żaden 3%

Z tego co pamiętam, przy okazji ostatnich wyborów prezydenckich na forum TWSD JK-M również był drugi w ankiecie. Dobry kandydat wirtualny.
Sędzia
Senior Member

Stary 11.05.2010, 09:23
To ja też w ramach ciekawostki - Prawybory na facebooku
Tyle że Teraz My zrobiło zwykły sondaż, a nie internetowy.
MCDave
Звезда изнад свега

Stary 11.05.2010, 09:35
Sędzia napisał(a):Wyświetl post
Tyle że Teraz My zrobiło zwykły sondaż, a nie internetowy.
Dlatego piszę, że w ramach ciekawostki. Nikt przy zdrowych zmysłach nie da szansy JK-M na 2. miejsce. Swoją drogą, TVN to już chyba sam się pogubił w tych sondażach. Inny dla Teraz My, inny dziś rano w TVN24. Czekam jeszcze na trzeci dla Faktów i czwarty dla Szkła Kontaktowego metodą SMS-mail...
dj_ibutti
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 11.05.2010, 09:59
Dlatego piszę, że w ramach ciekawostki. Nikt przy zdrowych zmysłach nie da szansy JK-M na 2. miejsce. Swoją drogą, TVN to już chyba sam się pogubił w tych sondażach. Inny dla Teraz My, inny dziś rano w TVN24. Czekam jeszcze na trzeci dla Faktów i czwarty dla Szkła Kontaktowego metodą SMS-mail...
Myślę, że JKM ma duże szanse na osiągnięcie porządnego wyniku. Nie mówię tu o wejściu do II tury, ale o porządnym wyniku. Dlaczego? Bo ludzie mają dość tych wszystkich politykierów. A to by mnie bardzo cieszyło, bo oznaczałoby jednocześnie wysokie szanse dla WiP lub UPR na zaistnienie w wyborach parlamentarnych.
KLUB FUTBOLU AMERYKAŃSKIEGO: KRAKÓW TIGERS
Zbychu
Senior Member

Stary 11.05.2010, 10:35
Twierdzisz, że PO nie jest socjalistyczna?
To co, może jest liberalna?
W obecnych czasach to pojęcia rozmyte.Myśle że jak na ówczesne realia można nazwać PO partią raczej liberalną.W końcu 7 miliardów zysków z prywatyzacji za ubiegły rok to całkiem niezły wynik jak na "socjalistów"
http://prywatyzacja.msp.gov.pl/porta...roku_2009.html

dj_ibutti,nie czytałeś moich wcześniejszych postów a propo Korwina i spółki? Nawet wyborca Korwina profesor Adam Wielomski z rozbrajającą szczerością przyznaje że powrót do monarchii(a to chciałby Korwin) to obecnie czysta utopia.Więc po co popierać utopistów?
http://www.gazetalubuska.pl/apps/pbc...IADY/302184900

I jeszcze tekst na temat romantyków-patriotów http://prawica.net/opinie/21898
felipe
Senior Member

Stary 11.05.2010, 10:48
dj_ibutti napisał(a):Wyświetl post
Myślę, że JKM ma duże szanse na osiągnięcie porządnego wyniku. Nie mówię tu o wejściu do II tury, ale o porządnym wyniku. Dlaczego? Bo ludzie mają dość tych wszystkich politykierów. A to by mnie bardzo cieszyło, bo oznaczałoby jednocześnie wysokie szanse dla WiP lub UPR na zaistnienie w wyborach parlamentarnych.
On co wybory jest "mocny" w internecie, co wybory myśli się, że zaistnieje, a mimo to co wybory osiąga swe magiczne 2% ...

Podobają mi sie NIEKTÓRE z jego poglądów. Nie zmienia to jednak faktu, że prezentuje swoisty folklor, który poza te kilkaset tysięcy głosów wyjść mu nie pozwoli
szczebrzeszcz
Senior Member

Stary 11.05.2010, 10:50
dj_ibutti napisał(a):Wyświetl post
Bo ludzie mają dość tych wszystkich politykierów.
a czym jest podparte to że akurat wybiorą JKM
"Realnej"... to brzmi jak ironia

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów