The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 08.05.2010, 00:58
Obaj za bardzo brniecie - ja już pisałem swego czasu, że zdecydowana większość naszych obywateli ma żadne pojęcie o polityce i są to zwykłe chorągiewki - nie ludzie których olśniło, coś zrozumieli itp - tylko chorągiewki które głosują tak jak zawieje wiatr.
Oczywiście wiem wolfy że będziesz doszukiwał się tu podstępu w stylu - heh , skoczyło Pisowi i już widzi problem
Tak nie jest bo pisałem o tym przed 'Smoleńskiem'.
Dawno temu była to tzw Solidarność, potem SLD, AWS,Pis,PO teraz znów Pis - gdzie ta ostatnia zmiana jest dla mnie najbardziej komiczna bo wylatywał 'mały człowieczek' a trumnie wrócił mąż stanu i przynajmniej dobry prezydent.Przed wylotem jego brat był jednym z najbardziej nielubianych polityków w Pl - teraz będzie atakował tych najbardziej lubianych.

To może drażnić i ja w pełni rozumiem popłoch w PO bo mieli prawie pewniaka a teraz wszystko im się sypie, dlatego choć im sprzyjam na zasadzie - wróg mojego największego wroga to przyjaciel - to obiektywnie uważam że Pis bardzo profesjonalnie to rozgrywa
Gwardia przyboczna typu Janek, Jadwisia,do nie dawna pewien niezależny politolog -robią piękną propagandę - a trzon Pisu pozostaje w żałobie - PO tego nie może znieść więc wysyła swoich którzy jadą po bandzie i tak na prawdę szkodzą partii.

Co mnie boli? - tu osobista myśl - dla mnie Jarek to zawsze był ten mr Hyde w tym tandemie - Jego prezydentura z jednej strony ułatwi PO wygranie kolejnych wyborów parlamentarnych, z drugiej strony zapowiada kolejne 5 lat prezydenckiej wojny tak ze wschodem jak i z zachodem(UE) tyle że razy 2 bardziej krwawej w porównaniu do prezydencji Lecha.

Parafrazując Skorżę - jak wygra Jarek - polityka będzie na pewno ciekawsza.
Ostatnio edytowane przez 1q2 : 08.05.2010 o godz. 01:02.
94 - Allah Akbar!!
orzeu
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 08.05.2010, 08:01
Wczoraj TVN robiac material o wspolnym locie Jaruzela z Komorowskim wniosl sie na wyzyny propagandy "wybaczania". PO nie zdaje sobie sprawy z tego jak bardzo im ten niepotrzebny balast na pokladzie samolotu zaszkodzi.
Ludzie ktorzy porownuja tutaj Jaruzelskiego do np. Rydzyka nie maja zielonego pojecia o historii najnowszej Polski i moze lepiej dla nich byloby gdyby zamilkli.

spartan SLD i poparcie dla PiS wg mnie jest niemozliwe.W Polsce w latach 80 mielismy komunistyczny rzad i lewicowa opozycje (Solidarnosc). Wszystkie obecnie najwieksze partie wywoadza sie z tamtych ugrupowan. Roznica jest jedynie w swiatopogladzie. Konserwatywny PiS uwazajacy Okragly Stolik za zdrade, PO ktore uwaza go za sukces i SLD. Pierwsi chca sprawiedliwosci dla komunistow, drudzy chca im wybaczyc a trzeci sa wlasnie tymi komunistami. Taki sojusz jest nierealny, bylby zaprzeczeniem podstaw PiSu i zdrada duzej czesci jego elektoratu. Najwiekszy mozliwy samoboj.

1q2 to o czym mowisz, wylecial maly, wrocil duzy ma miejsce tylko u niektorych komentatorow medialnych, na ulicy raczej tego nie slysze tylko co najwyzej "wie pan, nie lubilem go ale to w koncu czlowiek" albo wlasnie utyskiwania na blizej nieokreslona grupe ktora sie "nawrocila". Na kilkudziesieciu w tym temacie jeszcze nikt nie potwierdzil ze zna choc jedna taka osobe.
Jesli mowimy o przemianach to Putin z mordercy Litwinienki, Politnowskiej, czekisty wysylajacego szpiegow do Polski, cynika negujacego Katyn itd stal sie wielkim przyjacielem. "Hura, Medwiediew przyznal ze Katyn byl prawda" tylko ze nikt nie zastanowi sie sekunde ze on nie mial innego wyboru i robi to z koniecznosci a nie z naglego przyplywu dobroci i prawdy. Inaczej mowilby to samo miesiac, dwa i rok temu. I taka przemiana z bandyty w przyjaciela miala miejsce nie tylko w mediach w umyslach ludzi bo w rozmowach slychac to "wie pan, w sumie ladnie sie zachowal, przytulil Tuska, nawet spoko gosc".
Na tym polega gigantyczna roznica. W pierwszym wypadku w zasadzie takiej przemiany nie ma, w drugim faktycznie jest. A mowi sie tylko o tej pierwszej, zeby jeszcze raz pokazac ze ci ktorzy za Kaczynskim to debile. Zarowno ci "starzy" jak i neofici.
WISŁA PANY !!
Sędzia
Senior Member

Stary 08.05.2010, 08:58
Moim zdaniem w Polsce nie ma zdecydowanego przepływu sympatii wyborców, choć takie zjawisko na pewno występuje w jakimś zakresie. Katastrofa raczej nie doprowadziła do tego, że nagle część wyborców PO czy SLD nawróciła się na kaczyzm.

W Polsce mamy takie zjawisko wyborcze, polegające na tym, że wygrywa ta partia, której elektorat nie został skutecznie zniechęcony (przez przeciwnika, albo przez samą tą partię).

Jak wygrywał AWS to nie dlatego, że nagle wszyscy przerzucili sympatię z SLD na AWS, tylko dlatego, że sympatycy SLD zostali w domach, a wyborcy AWS się zmobilizowali.

Potem AWS rządził, jak rządził, więc wyborcy AWS się zniechęcili i zostali w domach, zaś wyborcy SLD byli bardzo zmobilizowani.

Aferą Rywina SLD zniechęcił swoich wyborców, zaś dawny elektorat AWS poparł PiS i PO.

I dopiero w 2007 nastąpiło dosyć poważne tąpnięcie na scenie politycznej, gdzie SLD nie odzyskało poparcia, gdyż nie było główną partią opozycyjną. Elektorat partii rządzącej, który swoją drogą znacznie się powiększył po 2 latach rządów, pozostał przy PiSie, zaś elektorat przeciwny tej partii poparł PO. Oba elektoraty były solidnie umotywowane, przy czym ten związany z PO znacznie bardziej.

Powyższe świadczy także o tym, że stosunkowo niska frekwencja w Polsce nie wynika z niechęci Polaków do demokracji czy do głosowania. Ona wynika z faktu, że partie polityczne zawsze w jakimś stopniu rozczarowują pewną część wyborców, którzy w braku odpowiedniej motywacji (np. w postaci wyboru mniejszego zła) po prostu bojkotują wybory, do czasu gdy ta druga partia nie okaże się gorsza niż "mniejsze zło".

Obecnie dobry wynik Jarosława Kaczyńskiego i PiSu w następnych wyborach nie będzie wynikał z tego, że wyborcy PO się nawrócili, lecz z tego, że elektorat PiS będzie bardzo zmotywowany do pójścia na wybory - co widać już po różnicy w ilości zebranych podpisów (jak jeszcze nie było wiadomo ile podpisów ma JK to niektórzy politycy PO uśmiechali się z wyższością gdy podawane były informacje o zebraniu np. przez Napieralskiego 380 tys podpisów).

A PO może dodatkowo zniechęcić swój elektorat jeśli będzie wypuszczać Kutza, Niesiołowskiego czy Bartoszewskiego z takimi tekstami jak wczoraj.

Dodam jeszcze, że z moich własnych badań środowiskowych wynika, że dla dużej części potencjalnego POwskiego elektoratu Komorowski nie jest kandydatem do poparcia. Jeśli PO nie zrobi z tego akcji "odsunąć Kaczora" to te osoby zapewne zostaną w domu. A taką akcję dzisiaj trudno zrobić.

Wreszcie, wybory mamy w zasadzie w wakacje. Dzisiaj nie ma atmosfery do powszechnej mobilizacji i brania zaświadczeń uprawniających do głosowania poza miejscem zamieszkania. To również jest czynnik mogący uderzyć w wynik Komorry.
Miała być demokracja, a tu każdy ma własne zdanie - Lech Wałęsa
szczebrzeszcz
Senior Member

Od: 05.2003

Stary 08.05.2010, 09:06
1q2 napisał(a):Wyświetl post
Gwardia przyboczna typu Janek, Jadwisia,do nie dawna pewien niezależny politolog -robią piękną propagandę - a trzon Pisu pozostaje w żałobie - PO tego nie może znieść więc wysyła swoich którzy jadą po bandzie i tak na prawdę szkodzą partii.
chyba poza Palikotem, o dziwo!

ja tam wygranej Komorowskiego chcę z jednego powodu...

będziemy wiedzieli czym tak na prawdę jest Platforma i czy w szufladzie są ustawy?
Sędzia
Senior Member

Stary 08.05.2010, 09:16
szczebrzeszcz napisał(a):Wyświetl post
będziemy wiedzieli czym tak na prawdę jest Platforma i czy w szufladzie są ustawy?
Zapewniam Cię, że nie ma żadnych ustaw. Nie ma sensu narażać kraju na 5 lat prezydentury Komorowskiego tylko po to, by znaleźć potwierdzenie.

A tutaj bardzo ciekawy link do wypowiedzi jednego profesora powiązanego z Platformą w mniejszym lub większym stopniu.

http://www.youtube.com/watch?v=kEmcn...ure=iv#t=0m50s

Polecam.
Mareq
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 08.05.2010, 09:16
Cytat:
Wreszcie, wybory mamy w zasadzie w wakacje. Dzisiaj nie ma atmosfery do powszechnej mobilizacji i brania zaświadczeń uprawniających do głosowania poza miejscem zamieszkania. To również jest czynnik mogący uderzyć w wynik Komorry.
Z drugiej strony termin II tury(a raczej możemy być pewni , że ta się odbędzie) przypadnie na dzień 4 lipca , spora liczba studentów wróci już do domów. To z kolei może zadziałać na korzyść wyniku Komorowskiego.

Cytat:
Moim zdaniem w Polsce nie ma zdecydowanego przepływu sympatii wyborców, choć takie zjawisko na pewno występuje w jakimś zakresie. Katastrofa raczej nie doprowadziła do tego, że nagle część wyborców PO czy SLD nawróciła się na kaczyzm.
Cytat:
Obaj za bardzo brniecie - ja już pisałem swego czasu, że zdecydowana większość naszych obywateli ma żadne pojęcie o polityce i są to zwykłe chorągiewki - nie ludzie których olśniło, coś zrozumieli itp - tylko chorągiewki które głosują tak jak zawieje wiatr.
Na marginesie dodam , bo nie wiem czy zostalem dobrze zrozumiany. Piszac o ludziach , ktorzy zmienili zdanie w kwestii postrzegania prezydenta , bynajmnieniej nie implikowalem im nawrócenia sie z wyborcy PO,SLD na wyborce PISu , co to to nie

Cytat:
A mowi sie tylko o tej pierwszej, zeby jeszcze raz pokazac ze ci ktorzy za Kaczynskim to debile. Zarowno ci "starzy" jak i neofici.
Naduzycie.
Jezeli sie o niej mówi , to tylko dlatego , zeby pokazać hipokryzje i instynkt stadny sporej czesci Polakow a nie zeby pokazac , ze Ci ktorzy sa za Kaczynskim to debile.
Zreszta w jaki niby sposob miala by ta teza byc podstawa zalozenia , ze starzy wyborcy Kaczynskiego to ,,debile'' ? Przeciez w tym przypadku nie ma zadnego zwiazku.

Cytat:
w drugim faktycznie jest
Pytanie pro forma . Znasz osobiście takie osoby które mówiły uj , czekista , kagiebista a teraz mówią w sumie ładnie się zachował , fajny gosc ?
Nie twierdze bynajmniej , że takich osób nie ma . Tylko że tego typu argument zastosowałeś przeciwko mnie , więc zastanawiam się czy spotkałeś się z takimi przypadkami jak wyżej opisane.
Ostatnio edytowane przez Mareq : 08.05.2010 o godz. 09:22.
szczebrzeszcz
Senior Member

Od: 05.2003

Stary 08.05.2010, 09:51
nie wiem czy mam być zaskoczony czy jak?
a ten dziennikarz to jakiś nie tego jest...
sambo
dziarski chłop

Od: 04.2005

Stary 08.05.2010, 13:44
Sędzia napisał(a):Wyświetl post

W Polsce mamy takie zjawisko wyborcze, polegające na tym, że wygrywa ta partia, której elektorat nie został skutecznie zniechęcony (przez przeciwnika, albo przez samą tą partię).

Jak wygrywał AWS to nie dlatego, że nagle wszyscy przerzucili sympatię z SLD na AWS, tylko dlatego, że sympatycy SLD zostali w domach, a wyborcy AWS się zmobilizowali.

Potem AWS rządził, jak rządził, więc wyborcy AWS się zniechęcili i zostali w domach, zaś wyborcy SLD byli bardzo zmobilizowani.

Aferą Rywina SLD zniechęcił swoich wyborców, zaś dawny elektorat AWS poparł PiS i PO.

Poniekąd masz rację Sędzio. Pytanie tylko, czy tu chodzi o zniechęcenie czy też o wytracenie impetu przez Nadredaktora?Pamiętam co się działo przed laty i jakie były nastroje i wydaje mi się, że to nie jest tak, że w 1997r. wygrał AWS bo SLD siedziało w domu.

W 1997r. wygrał AWS ponieważ:
1) wiosną 1997r. Jan Paweł II przybył z pielgrzymką i ludziom udzieliła się atmosfera 1979r.i powiew wolności 1989r. - sprytnie podchwycona przez partie wchodzące do AWSu. Przyrzeczenie reform - jedność prawicy.

2) SLD pojechało w 1993r. na propagandzie - nowych złodziei z prawicy do tego odzyskane media i ośmieszenie Wałęsy. W 1997r. AWS zrobiło sprawdzam - no i wyszła niewesoła atmosfera - SLD bowiem nie poczynił przez 4 lata żadnych reform które winny być poczynione maksymalnie do 1993r.

Rok 2001 - to tak naprawdę zapowiedź 2007. Atmosfera była bardzo podobna - no i artkuły w Wyborczej też nie odchodziły retoryką od dzisiejszych - z oskarżeniem Buzka o zamrznięciu przez niego 100 bezdomnych włącznie. Z moich znajomych głosujących w 2001 na SLD (większość) - zagłosowała w 2007 na PO,

Z perspektywy czasu tak naprawdę w Polsce mamy czasy nomenklatury i czas wolty.

Czas nomenklatury to pełna gotowość bojowa Czerskiej et consortes . Natomiast woltę mamy wtedy, gdy demokracja zaczyna się Nadredaktorowi wymykać spod kontroli. Wolta zawsze poprzedzona jest spektakularnym wydarzeniem na które Nadredaktor nie ma wpływu.

I tak w 1997r. była to pielgrzymka papieża. Natomiast w 2005r. była to afera rywina, która to poniekąd obnażyła mechanizm władzy Nadredaktora. Temu jednka udało sie wyjść z opresji - i tak wszystko wróciło do normy - znaczy sie cyklu koniunkturalnego. No bo wydarzenie 10 IV to zapowiedź wolty a Nadredaktor pomny doświadczeń już alarmuje aby poczynić w cyklu wyłom.

Gdyby nie było 10IV - wszystko byłoby pozamiatane podejrzewam, że gdzieś do roku 2012/2013 - bo wtedy wedle wszelkich obliczeń - ma zabraknąć prądu we wszystkich dużych miastach w Polsce - i to będzie okres kolejnej wolty ale takiej, która może zmieść już wszystko
Ostatnio edytowane przez sambo : 08.05.2010 o godz. 13:50.
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
AS82
Banita

Od: 07.2005

Stary 08.05.2010, 13:57
orzeu napisał(a):Wyświetl post
Ludzie ktorzy porownuja tutaj Jaruzelskiego do np. Rydzyka nie maja zielonego pojecia o historii najnowszej Polski i moze lepiej dla nich byloby gdyby zamilkli.
Ja nie porównuje biografii Jaruzelskiego i Rydzyka,pisze o tym ,że skoro ktoś jest zniesmaczony że danej partii udziela poparcia zdrajca Jaruzelski ,to żeby sobie zdał sprawe ,że taki ohydny typ jak Rydzyk ,udzielający poparcia PISowi też może i powinien być powodem do wstydu
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 08.05.2010, 14:23
AS82 napisał(a):Wyświetl post
Ja nie porównuje biografii Jaruzelskiego i Rydzyka,pisze o tym ,że skoro ktoś jest zniesmaczony że danej partii udziela poparcia zdrajca Jaruzelski ,to żeby sobie zdał sprawe ,że taki ohydny typ jak Rydzyk ,udzielający poparcia PISowi też może i powinien być powodem do wstydu
Na czym polega ta "ochyda" Rydzyka, ze przyrównujesz go do zdrajcy i sowieckiego sługusa Jaruzelskiego ?
Odpowiedz merytorycznie, a nie stylu ble. ble bo mis ie nie podoba.
sambo
dziarski chłop

Stary 08.05.2010, 14:29
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
Na czym polega ta "ochyda" Rydzyka, ze przyrównujesz go do zdrajcy i sowieckiego sługusa Jaruzelskiego ?
Odpowiedz merytorycznie, a nie stylu ble. ble bo mis ie nie podoba.

Bo ohyda jest językiem miłości http://www.youtube.com/watch?v=rGMQL...ayer_embedded#!
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 08.05.2010, 16:21
Mareq napisał(a):Wyświetl post
(abberacja , człowiek niekompetentny , demagog , mętne wywody i pseudonauka , to kolejne przykłady tzw. lżejszych uszczypliwości aniżeli zapytanie o ,,czytanie ze zrozumieniem'')
Jestem członkiem środowiska akademickiego i to, co robisz doprowadza mnie do szewskiej pasji. Politykierzy próbujący nadać swoim teoriom pozory naukowości doprowadzają mnie do wściekłości.
Jesteś niekompetentny i nieświadomy rzeczywistego znaczenia swoich słów, lub w sposób celowy wprowadzasz ludzi w błąd. Trzeciej możliwości nie ma.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Mareq
Senior Member

Stary 08.05.2010, 17:29
Cytat:
Jestem członkiem środowiska akademickiego i to, co robisz doprowadza mnie do szewskiej pasji. Politykierzy próbujący nadać swoim teoriom pozory naukowości doprowadzają mnie do wściekłości.
Jesteś niekompetentny i nieświadomy rzeczywistego znaczenia swoich słów, lub w sposób celowy wprowadzasz
ludzi w błąd. Trzeciej możliwości nie ma
Jak rozumiem bycie członkiem środowiska akademickiego nie uprawnia Cię do bycia omnibusem uniwersalnym
Mnie też często do szewskiej pasji doprowadzają Twoje wnioski w dziedzinach w których się nie znasz a mimo wszystko aż tak nie reaguję.
To co było w nawiasie , było skierowane raczej do Orua(?) , który uznał iż to ja zasługuję na wyróżnienie za słowa , które faktycznie na wyróżnienie nie zasługiwały.
Miał być ETO więc niech będzie :]
wolfy
Senior Member

Stary 08.05.2010, 18:02
A PO wypadają kolejne trupy z szafy.
Nawet nie wiedziałem, że to tak mali ludzie.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Zbychu
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 08.05.2010, 18:27
Myśle że można by zaktualizować ankiete.
By dostawać więcej od życia, dawaj więcej od siebie.
harimata
Senior Member

Od: 09.2009

Stary 08.05.2010, 18:37
AS82 napisał(a):Wyświetl post

Tato a w Wyborczej powiedzieli, że .....
Mamo a w Radiu Maryja powiedzieli, że...
Wujku a na onecie napisali , że ....

Człowiek powinien używać własnego mózgu (samodzielnie myśleć). Nikt Ci nie karze czytać tego czy tamtego a wręcz przeciwnie czytaj na co masz ochotę ale na Boga zacznij myśleć samodzielnie i wyciągać samemu wnioski. Do mózgu nie muszą dostawać się wszystkie informacje, które gdzieś przeczytasz.

Rydzyk to szatan i demon, antysemita bo tak na onet i wyborcza napisali a w dodatku musi tak być bo mój kolega też z niego się śmieje i to jest w modzie inaczej nie wypada. Niektórzy to z piaskownicy nigdy nie wyszli i raczej nie wyjdą.

PiS zbierał podpisy pod kościołami i wykorzystywał starsze babcie, które chciały odkupić tak swoje winy.
To co wyprawia już PO to nawet już mnie nie śmieszy. Obłudne świnie bo inaczej nie można nazwać ludzi kierujących i napędzających tą całą machinę propagandy.

Nie wiedziałem, że ludzie są zdolni do takiego zeszmacenia.
Ostatnio edytowane przez harimata : 08.05.2010 o godz. 20:35.
Kod:
               W czasach powszechnego fałszu, mówienie prawdy jest rewolucyjnym aktem

9 października wywal Tuska do śmietnika !
Mareq
Senior Member

Stary 08.05.2010, 18:42
Cytat:
Nie wiem jak możecie głosować na człowieka, który jest Żydem. Zresztą większość ministrów w rządzie PO to Żydzi, ba niektórzy nie mieli nawet Polskiego obywatelstwa do niedawna. Jak już ma ktoś mną pomiatać to wole żeby był to Polak. Nie żebym był jakimś antysemitą tylko mam dość rozkradania, sprzedawania i poniżania Polski w większości przez ludzi pochodzenia Żydowskiego.
Harimata mam do Ciebie trzy pytania , które będę powtarzał aż do skutku.

1) Czy żydzi udzielili któremuś kandydatowi w wyborach na prezydenta Polski oficjalnego bądź nieoficjalnego poparcia ? Jeżeli tak to któremu ?

2) Wskaż 11 osób pochodzenia żydowskiego które zasiadają w obecnej radzie ministrów .

3) Czy Bronisław Komorowski jest żydem ?

Oczywiście w odpowiedziach podaj jakieś źródła.

Jeżeli nie udzielisz odpowiedzi na te pytania , albo udzielisz odpowiedzi wyssanych z palca ,to albo ja zostanę zbanowany za wyzwiska , albo Ty za hmm.... sianie głupoty ,to raczej delikatniejsza nazwa tego co robisz.
Ostatnio edytowane przez Mareq : 08.05.2010 o godz. 18:45.
Watts
Senior Member

Stary 08.05.2010, 18:44
No co Ty Marku, on nie musi być Żydem z pochodzenia, pewne kręgi wyróżniają termin tzw. żyda mentalnego
JEDREK76
konserwa

Od: 06.2004

Stary 08.05.2010, 19:04
Harimata dałbyś sobie siana z tego typu wycieczkami, bo żałośnie się coś takiego czyta. Sprawdzałeś mu czy jest obrzezany Co to kogo obchodzi czy jest Żydem, czy Eskimosem

Chyba bardziej istotne jest to, że jest hipokrytą. W wideoczacie wyrzuca śp. Prezydentowi, że Był "uwikłany w lojalność wobec brata", a sam został namaszczony na kandydata na Prezydenta przez D. Tuska i sam mu tą lojalność obiecał.
http://fakty.interia.pl/raport/wybor...-brata,1475752

Ciekaw jestem czy ta jego lojalność jest posunięta do tego stopnia aby podpisywać zmiany konstytucyjne zmniejszające rangę Prezydenta, które są obecnie pomysłami PO.
sambo
dziarski chłop

Stary 08.05.2010, 20:28
http://cytata.salon24.pl/ - bardzo ważny nius

wizyte w Moskwie odwolali wszyscy liczacy sie na tym lez padole. Dziwne bardzo...
Ostatnio edytowane przez sambo : 08.05.2010 o godz. 20:31.
spartan
Senior Member

Stary 08.05.2010, 20:37
spartan SLD i poparcie dla PiS wg mnie jest niemozliwe.W Polsce w latach 80 mielismy komunistyczny rzad i lewicowa opozycje (Solidarnosc).

Albo użyłeś skrótu myślowego albo jednak nie jest do końca tak jak twierdzisz.
Co do tego, że w Polsce mieliśmy w latach 80-tych komunistyczny rząd - zgoda.
Co do tego, że Solidarność była lewicowa to już nie całkiem jest tak jednoznaczne.
Jeśli związek zawodowy jest lewicowy z założenia to prawda. Natomiast na ówczas Solidarność to było coś więcej niż związek. To był ruch społeczny pod egidą związku zawodowego. Ruch, który skupiał tak ludzi o poglądach socjalistycznych ale nie komunistycznych jak i konserwatywnych a nawet narodowych (poza skrzydłem KPN, który działał całkowicie samodzielnie, czy w późniejszych czasach Solidarnością Walczącą albo Solidarnością 80, które były marginesem).

Wszystkie obecnie najwieksze partie wywoadza sie z tamtych ugrupowan. Roznica jest jedynie w swiatopogladzie.
Tak wszyscy wywodzą się z tamtych czasów i tamtego podziału i generalna różnica polega na kwestiach światopoglądowych a nie ideowych. Generalna ale jednak nie dominująca.

Konserwatywny PiS uwazajacy Okragly Stolik za zdrade, PO ktore uwaza go za sukces i SLD. Pierwsi chca sprawiedliwosci dla komunistow, drudzy chca im wybaczyc a trzeci sa wlasnie tymi komunistami.
Konserwatywny PiS czy konserwatywne skrzydło PiSu reprezentowane przez zwolenników Gwiazdy, Walentynowicz, Wyszkowskiego? Bo to jest zasadnicze moje pytanie.
PiS nie uważa Okrąglego Stołu za zdradę. Co więcej sam Lech Kaczyński wielokrotnie podkreślał, że był to sukces. jakże mógł twierdzić inaczej będąc jego uczestnikiem. Natomiast rzeczywiście zakwestionowane było i jest to co nastąpiło po Okrągłym Stole a raczej po konflikcie z Wachowskim i Wałęsą. Dotąd ich poglądy były dość zbieżne.

Taki sojusz jest nierealny, bylby zaprzeczeniem podstaw PiSu i zdrada duzej czesci jego elektoratu. Najwiekszy mozliwy samoboj.
Ale taki sojusz polityczny został zawarty podczas obsady stanowisk w TVP.
Nie twierdzę ani nie twierdziłem, że PiS tego oczekuje. Stwierdziłem natomiast, że wyborcy SLD mogą poprzeć Kaczyńskiego i PiS. I To nie ci wyborcy światopoglądowi ale ideowi i ekonomiczni.

Jednym z bliskich doradców Lecha Kaczyńskiego był w ostatnim czasie Ryszard Bugaj. Były znany działacz Solidarności, człowiek o tak lewicowych poglądach, że bardziej na lewo jest chyba tylko Fidel Castro albo Hugo Chiavez bo już nie Piotr Ikonowicz, z którym kiedyś także współpracował. Bugaj jest socjalistą ale nie komuchem dlatego dokąd UP była jego nie popierała SLD ani czerwonej zarazy. Odbiegam niebezpiecznie od tematu aby pokazać, że ekonomia może wygrać ze światopoglądem.
Jeżeli komuś bliższe będą hasła o polityce monetarnej, fiskalnej itp a nie o imponderabiliach wtedy pomiędzy PiS a SLD nie będzie tak wielkich tarć.

Zauważyłem, że właśnie z tego powodu część osób o lewicowych poglądach wcale nie patrzy tak źle na Kaczyńskiego. Jeżeli do tego dołożyć odpowiedni sos o nastawieniu antyprywatyzacyjnym to nawet tak zwane twardsze jądro SLD może dać się przekonać. Nie mówię tu o byłych funkcjonariuszach, aparatczykach i tym podobnej szumowinie. Ba, nie twierdzę nawet, że tak będzie ale obserwując nie mogę tego wykluczyć.
ANTY-RABBIN-FRONT
UniaTarnówZKS1928
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 08.05.2010, 20:47
Zbychu napisał(a):Wyświetl post
Myśle że można by zaktualizować ankiete.
Popieram
wolfy
Senior Member

Stary 08.05.2010, 21:01
UniaTarnówZKS1928 napisał(a):Wyświetl post
Popieram
Zrobione.

10 znaków.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Mareq
Senior Member

Stary 09.05.2010, 11:22
Harimata myślisz , że jak wykasujesz cześć swojego posta to ja dostanę napadu zaniku pamięci ?
Bierz pełną odpowiedzialność za swoje słowa , nie bądź tchórzem.

Cytat:
Harimata mam do Ciebie trzy pytania , które będę powtarzał aż do skutku.

1) Czy żydzi udzielili któremuś kandydatowi w wyborach na prezydenta Polski oficjalnego bądź nieoficjalnego poparcia ? Jeżeli tak to któremu ?

2) Wskaż 11 osób pochodzenia żydowskiego które zasiadają w obecnej radzie ministrów .

3) Czy Bronisław Komorowski jest żydem ?

Oczywiście w odpowiedziach podaj jakieś źródła.
Sędzia
Senior Member

Stary 09.05.2010, 12:39
http://www.fakt.pl/Tusk-kloci-sie-z-...y,71379,1.html

Kilka dni temu Tusk podobno nie wytrzymał i w nocnej rozmowie zbeształ Bronisława Komorowskiego. Ponoć Tusk powiedział wtedy Komorowskiemu, że żałuje, iż to on jest kandydatem Platformy - pisze Stanisław Janecki, felietonista Faktu

Złości się na współpracowników, jest poirytowany, zawiedziony i osamotniony. Choć w ostatnich tygodniach nie popełnił właściwie żadnego błędu, a wręcz pokazał się z jak najlepszej strony, wszyscy inni wokół niego robią same błędy. Ale konsekwencje ponosi lub będzie ponosił właśnie on, Donald Tusk.

Kilka dni temu Tusk podobno nie wytrzymał i w nocnej rozmowie zbeształ Bronisława Komorowskiego, nominalną głowę państwa. Czarę goryczy przelała wypowiedź marszałka Sejmu, że nie jest wielkim problemem to, iż w Smoleńsku nie zabezpieczono osobistych rzeczy zmarłych. Na Komorowskiego publicznie posypała się lawina krytyki, a nawet obelg. W dodatku próbuje się on premierowi stawiać, jakby już był prezydentem. Ponoć Tusk powiedział wtedy Komorowskiemu, że żałuje, iż to on jest kandydatem Platformy.

Premiera zawodzą przede wszystkim jego ludzie w PO. Mimo że trwa walka o stołki w regionach i powinno być gorąco, ogarnęła ich apatia i zwątpienie. W wystąpieniach publicznych są miałcy i nudni. Albo w starym stylu irytujący – jak Stefan Niesiołowski. Raczej boją się przyszłości niż chcą o nią walczyć. A ci z rządu korzystają z okazji, że ich szef ostatnio zachowywał się defensywnie. I rząd nie tylko się rozbrykał, ale też rozleniwił. Premiera doprowadza to ponoć do szału.

Umowa gazowa z Rosją wisi w powietrzu, a odpowiedzialny za to Waldemar Pawlak coraz śmielej sobie z Tuskiem pogrywa. Po tym jak Europejski Bank Centralny poddał druzgocącej krytyce plany rządu wymuszenia większego zysku na NBP, Tusk nie kryje ponoć zawodu ministrem finansów Jackiem Rostowskim. Irytować ma go minister infrastruktury Cezary Grabarczyk, bo nie zapewni autostrad i innych ważnych inwestycji na Euro 2012 oraz odpowiada za bałagan na kolei. A jeszcze przegrywa walkę o to, by Niemcy głębiej położyli rurę gazową przy wejściu do portu w Świnoujściu. Denerwują premiera kiepsko sobie radzący ministrowie obrony, zdrowia, skarbu, edukacji.

Sprawdza się scenariusz tych, np. Jana Rokity, którzy prorokowali, że Donald Tusk zmierza do kompletnego politycznego osamotnienia. Do tego miało go doprowadzić wycinanie kolejnych bliskich współpracowników i otaczanie się gorszymi od nich. Gdyby kandydował na prezydenta i wygrał, samotność byłaby jakoś uzasadniona. Zresztą raczej otoczyłby się wtedy nowymi ludźmi i z nimi próbował funkcjonować. Osamotniony premier to już nie jest dobra perspektywa, bo szef rządu musi być jednak liderem drużyny. Inaczej polegnie.

Donald Tusk zdał egzamin podczas narodowej tragedii, ale wyszło wtedy na jaw, jak bardzo odstaje on od swego zaplecza, jak bardzo jego formacja się wyjałowiła. I że właściwie nie ma na kim się oprzeć. To wszystko pokazuje, jak zmienna jest fortuna. Tusk i PO mieli kroczyć od sukcesu do sukcesu, a Jarosław Kaczyński i PiS od klęski do klęski. A tu się okazało, że los płata figle. Niektórzy mówią, że to skutek pychy, która rozzuchwala i psuje silnych. Jakkolwiek to tłumaczyć, Donald Tusk znalazł się na politycznym zakręcie. I może wypaść z drogi.

[Stanisław Janecki]

[za Faktem]
Mareq
Senior Member

Stary 09.05.2010, 13:02
Ja to miałem tutaj wkleić tylko że chyba w zupełnie innym kontekście aniżeli Ty sędzio.

Uważasz , że to co redaktor Janecki gdzieś tam usłyszał i publikuje jako felieton w .... Fakcie , jest warte powielania ?
Już początek tego felietonu i słowa ,,Kilka dni temu Tusk podobno... połączone z treścią pierwszych dwóch akapitów każą się zastanawiać ile w tym felietonie jest treści a ile śmieci .
Sędzia
Senior Member

Stary 09.05.2010, 13:19
Ja to miałem tutaj wkleić tylko że chyba w zupełnie innym kontekście aniżeli Ty sędzio.

Uważasz , że to co redaktor Janecki gdzieś tam usłyszał i publikuje jako felieton w .... Fakcie , jest warte powielania ?
Już początek tego felietonu i słowa ,,Kilka dni temu Tusk podobno... połączone z treścią pierwszych dwóch akapitów każą się zastanawiać ile w tym felietonie jest treści a ile śmieci .
1) Afera Rywina wyszła na zewnątrz "elyty" tylko dlatego że Mazurek i Zalewski napisali, że "podobno" Michnik spotkał się z Rywinem. A nawet bardziej asekurancko.

2) Argument ad Faktorum jest o tyle mało zasadny, że ja powielam konkretnie Janeckiego, który jest, w mojej ocenie, poważnym dziennikarzem. Poza tym co innego felieton (w Fakcie publikuje także np. Warzecha, którego też dość sobie cenię, m.in. za niezależność), a co innego sensacyjne artykuliki.
JEDREK76
konserwa

Stary 09.05.2010, 13:43
Mam pytanie do Ciebie Mareq, nie agresywne po prostu z ciekawości wypływające, byłeś dzisiaj zapalić znicz na grobie żołnierza Armii Czerwonej
Mareq
Senior Member

Stary 09.05.2010, 14:24
Cytat:
1) Afera Rywina wyszła na zewnątrz "elyty" tylko dlatego że Mazurek i Zalewski napisali, że "podobno" Michnik spotkał się z Rywinem. A nawet bardziej asekurancko.

2) Argument ad Faktorum jest o tyle mało zasadny, że ja powielam konkretnie Janeckiego, który jest, w mojej ocenie, poważnym dziennikarzem. Poza tym co innego felieton (w Fakcie publikuje także np. Warzecha, którego też dość sobie cenię, m.in. za niezależność), a co innego sensacyjne artykuliki.
Dobrze , ale w tym przypadku nie mamy do czynienia z żadna afera , tylko domniemanymi przez redaktora Janeckiego problemami wewnątrz PO.

Dlatego właśnie się zastanawiam dlaczego poważni dziennikarze(a mimo , że z Janeckim się w wielu poglądach nie zgadzam za takiego go uznaje) pisują felietony w takim stylu do takich gazet. Tylko i wyłącznie dla pieniędzy , czy żeby dotrzeć do szerokiego grona odbiorców(nie ukrywajmy że jest to bardzo szerokie grono) ze swoimi celami. Jak dla mnie Janecki gra w tym felietonie na przedstawienie obrazu platformy rozbitej , skonfliktowanej oraz osamotnionego i sfrustrowanego Tuska . Niestety robi to posługując się już na początku właśnie czymś na wzór sensacyjki (co prawda nie takiej jak np. klątwa węży na cmentarzu) , ale mimo wszystko jest to taka sensacyjka , Tusk podobno zadzwonił po nocy do Komorowskiego i go strasznie okrzyczał i w ogóle jest zły i niemiły dla współpracowników z PO .

Cytat:
Mam pytanie do Ciebie Mareq, nie agresywne po prostu z ciekawości wypływające, byłeś dzisiaj zapalić znicz na grobie żołnierza Armii Czerwonej
Nie i nie wybierałem się .
Skąd pytanie ?
Ostatnio edytowane przez Mareq : 09.05.2010 o godz. 14:48.
JEDREK76
konserwa

Stary 09.05.2010, 14:43
[...]Nie i nie wybierałem się .
Skąd pytanie ?
Jak już wspomniałem z czystej ciekawości, jak po "drugiej stronie" reagują na propagandę głównie GieWu, która tą akcję zapalania zniczy na grobach Krasnojarmiejców rozkręciła. Ciekaw jestem po prostu, jak do tego podchodzisz bezkrytycznie i bezrefleksyjnie, czy też (przynajmniej w moim przypadku tak jest) gryzą Cię padające słowa o "wyzwolicielach", zakłamywanie historyczne faktu, iż były to kolejne wojska okupacyjne, zapominanie o tym, iż w chwili pierwszej parady zwycięstwa na Placu Czerwonym, w więzieniu na Łubiance siedziało 16 przywódców Polskiego Państwa Podziemnego.

Dzisiaj na Polsat News widziałem migawki z tegoż palenia zniczy, gdzie np. w Gdańsku ludzi spokojnie protestujących przeciwko tej akcji, w sensie stojących i próbujących rozwinąć transparent, potraktowano z iście ormowską delikatnością, tarmosząc i wyzywając Kobietę trzymającą transparent od najgorszych.
Ostatnio edytowane przez JEDREK76 : 09.05.2010 o godz. 14:47.

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów