|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na: | |||
| Platforma Obywatelska |
|
68 | 10,66% |
| Prawo i Sprawiedliwość |
|
159 | 24,92% |
| Twój Ruch |
|
9 | 1,41% |
| Polskie Stronnictwo Ludowe |
|
6 | 0,94% |
| Sojusz Lewicy Demokratycznej |
|
17 | 2,66% |
| Solidarna Polska |
|
4 | 0,63% |
| Polska Razem |
|
37 | 5,80% |
| Kongres Nowej Prawicy |
|
165 | 25,86% |
| Ruch Narodowy |
|
97 | 15,20% |
| Dziękuje nie głosuje! |
|
76 | 11,91% |
| Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Militaris
Od: 01.2006
Offline |
|
|
Cytat:
![]() Ale faktem jest, że dużo ich. ![]() Nawiasem, skoro już zacząłem rozważania, to ciekawe czy ci spod Kurii i z Rynku, paradujący w papierowych koronach, to "wykształciuchy".
Ostatnio edytowane przez Krissu : 19.04.2010 o godz. 21:26.
![]()
Pro Fide, Rege, Lege et WISŁA.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Wolfy Twój drugi post został właściwie skomentowany przeze mnie powyżej. Napiszę jeszcze raz kultura w dyskusji i argumenty. Pozdrawiam.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
Cóż, dziewczyny lubią złych chłopców Projekcja - jakie ładne słowo. Takie "mądre", szczególnie właściwie użyte Wybacz, nie będę tłumaczył żartu.No to porozmywaliśmy temat, pozajmowaliśmy się psychoanalizą dla ubogich (duchem) - wystarczy. Przecież nie o mnie tu chodzi... Gdybyś chciał mi jeszcze coś na mój temat przekazać, zrób to na priv. Pisałem to wielokrotnie - możliwość lepszego poznania siebie jest dla mnie nagrodą samą w sobie, więc się nie krępuj. Czekam z niecierpliwością.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 19.04.2010 o godz. 21:37.
![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Wolfy nadal brak argumentów. Fajnie, że znasz słowo projekcja
Nie wiem czy mądre ale ja go używam. Nie tłumacz. Podbijam moje wcześniejsze pytanie. Czy ktoś wie kto z władz PiSu i Solidarności był na pogrzebie Ryszarda Kaczorowskiego? |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków
Offline |
|
Sam napisz swoją definicję, obal ponownie potwierdź i zadowolony ze swojej elokwencji odejdź "tęgi logiku"
Ostatnio edytowane przez Ogryzek : 19.04.2010 o godz. 21:51.
![]()
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2003
Offline |
|
jeżeli ktoś był to płotki lub ludzie związani poglądowo pytanie co chcesz przez to rozumieć? ![]()
|
|
|
|
Звезда изнад свега
Od: 07.2005
Offline |
|
|
Pojawiło się tu zdanie o ludziach, którzy zachowali się godnie pojawiając się na Rynku w czasie pogrzebu. Wkleiłem tutaj zdjęcie pewnego transparentu z pogrzebu - jeśli to jest godne zachowanie to chyba faktycznie bliżej nam do trzeciego świata i może nie ma się co dziwić że światowi przywódcy nas olali.
Ostatnio edytowane przez MCDave : 19.04.2010 o godz. 22:07.
![]()
После пада устајем. Никад не одустајем. Јачи постајем. До краја остајем.
|
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ogryzek widzę, że i Ty dysponujesz arsenałem ważkich argumentów> Ta wycieczka osobista: "tęgi logiku" to jaki miała cel? Dodała Ci pewności?
szczebrzeszcz: Nie jaka jest odpowiedź pytam bo nic nie mogę znaleźć w mediach. Oczywiście wypływa z tego pytanie dlaczego? |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków
Offline |
|
|
Wymagasz od innych definicji a sam nie byłeś w stanie napisać swojej, jedyne co produkujesz to szukanie sprzeczności u innych. Zapominasz że to nie kółko logików a ludzi którzy w coś wierzą i mają swoje poglądy. Jak Spinoza, wszystko "racjonalne" ale u Ciebie nie ma treści tylko czepianie się o definicje bo nie wiesz co to za hołota stała pod oknem i zgrywasz naiwnego. Co Ty jakiś Hume jesteś albo sceptyk starożytny? Mnie te Twoje pierdy wkurzają bo to nic nie wnosi do dyskusji tylko ją rozmywa.
Ostatnio edytowane przez Ogryzek : 19.04.2010 o godz. 22:17.
![]()
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2003
Offline |
|
|
nie doszukiwałbym się w tym jakiejś złośliwości ze str PiSu
zapomnieli? stwierdzili ze nie ma po co? może tam nie miał kto jechać(główne motory PiS nie żyją) wychodzi na wtopę! to nie był pan z bajki Tuska czy Kaczyńskiego... choć ci pierwsi się zjawili, a należało tak postąpić choćby dlatego jaką funkcję pełnił przed 89 mam podejrzenia kto z otoczenia byłego prezydenta był, ale nie mam potwierdzenia, zobaczymy jutro ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Coś się tak uparł na te logikę? I jakiej a właściwie czego definicji ode mnie oczekujesz? Napisałem proste pytanie i poza postem Kocura nie uzyskałem żadnej odpowiedzi? Po czym poprosiłem o kulturę i szacunek dla ludzi o innych poglądach politycznych. Jeśli uważasz, że kultura w dyskusji to niepotrzebny balast napisz. Nie będzie potrzeby dyskusji.
Co do mojego drugiego postu zadam pytanie bardziej dokładnie: Dlaczego nie było nikogo (jeśli oczywiście media podają prawdę) z władz PiSu i Solidarności na pogrzebie Ryszarda Kaczorowskiego? Szczebrzeszcz cofam pytanie dzięki za odpowiedź. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2005
Offline |
|
|
To było grube przegięcie bo to już nie chodzi o samo wypunktowanie Komorowskiego ale sugerowanie zamachu, co niestety w pewnych kręgach(i nie chodzi mi tu o tzw gówniażerie ,jak jesteśmy przy tym nazewnictwie)zatacza coraz większe kręgi - gdzie na dzień dzisiejszy nie ma ku temu podstaw.
Tyle że nie wiem co ma 1 transparent do iluś tam tysięcy ludzi. Niech mnie ktoś poprawi bo z perspektywy TV komentuje - ale po wystąpieniu Komorowskiego gwizdów nie słyszałem, co uznaje za duży takt ze strony osób będących na rynku, szczególnie że z racji tego że chowano prezydenta, jego zwolenników musiało być najwięcej.
Zresztą bez urazy ale ja osobiście nie uważam by to było ważne gdzie był Pis.
Ostatnio edytowane przez 1q2 : 19.04.2010 o godz. 22:28.
![]()
94 - Allah Akbar!!
|
|
|
|
Звезда изнад свега
Offline |
|
|
Co do tych spiskowych teorii to już przestają być śmieszne. Łatwowierny naród + ksiądz Rydzyk i jeszcze gotowi uwierzyć np. w taką bzdurę z rumuńskiego serwisu: Global News napisał(a):
![]()
|
||
|
|
Senior Member
Od: 02.2004
Offline |
|
|
Dla mnie prywatnie, zarówno Jarosław K. jak i Komorowski, są politycznymi "ofiarami" tej tragedii. Jarosław startując w wyborach zada kłam wszelkim tezom o swojej etyce i kulturze. Ponadto straci wymiar człowieka, a zostanie (przynajmniej w moich oczach) jakimś politycznym robotem. Nie jestem w stanie sobie wyobrazić by 2 tyg. po stracie brata, szwagierki i przyjaciół. Mając do tego umierającą matkę i tak na prawdę brak prywatnego życia - startować w wyborach prezydenckich. Nie jestem w stanie wyobrazić sobie kampanii prezydenckiej "opartej" na zmarłym. W moich kategoriach etycznych, skreśla to te osoby i partię z kategorii ludzkiej.
Co do Komorowskiego. Nie był zupełnie przygotowany na zostanie P.O. Prezydenta i było to widać. Tak jak kolega wyżej pisał, wyglądał tak jakby ktoś nim sterował. Od pisania przemówień, które potem z gracją i charyzmą deski klozetowej czytał, po nieprzemyślane decyzje, poprzez wreszcie brak aparycji Prezydenta. Jakiejś takiej bijącej z niego klasy, co zarówno Kwaśniewski, Wałęsa, jak i Kaczyński mieli. Szczerze mówiąc sam nie wiem na kogo będę głosował. Korwin jest najbliższy moim poglądom, ale na Prezydenta? Nigdy w życiu. Jurek, trochę mnie światopoglądowo, ale jednak jest konserwatywny i twardy, a przy tym opanowany. Przypomina mi takiego Amerykańskiego Prezydenta - i dlatego chyba będzie najlepszym kandydatem. Choć to za pewne tzw. "zmarnowany głos", jeżeli nie będzie startował z listy PiSu. Pawlak pokazał się z dobrej strony w sejmie, ale... sytuacja analogiczna do Witosa - "wójt idealny, ale..." ![]() KLUB FUTBOLU AMERYKAŃSKIEGO: KRAKÓW TIGERS
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2008
Offline |
|
|
Sytuacja Jarosława Kaczyńskiego jest nie do pozazdroszczenia - jakikolwiek wybierze wariant sporo ryzykuje.
Jeśli sam zostanie kandydatem i wygra, to z jednej strony wpływy PiS wzrosną, ale z drugiej - jego pozycja jako lidera partii osłabnie, co może w perspektywie długofalowej skutkować osłabieniem jedności wewnętrznej w PiS, a tym samym rozłamem uniemożliwiającym uzyskanie dobrego wyniku w wyborach parlamentarnych. To z kolei może oznaczać, że po 5-letniej prezydenturze, J. Kaczyński może już nie mieć mocnego i jednolitego środowiska politycznego, a tym samym zmniejszone zostaną szanse na władzę faktyczną, jaką dają wybory parlamentarne. Jednocześnie, decydując się na innego kandydata niemal świadomie obniży możliwy do zdobycia wynik wyborczy w wyborach prezydenckich, bo wydaje mi się, że poparcie dla J. Kaczyńskiego byłoby zdecydowanie wyższe niż dla jakiejkolwiek innej osoby z PiS. Bo niby jeśli nie Jarosław, to kto? Zbigniew Ziobro chyba nie należy już do grona najbardziej zaufanych polityków... Może wystawią kogoś, kto obecnie nie jest w ogóle uwzględniany. Pewnym wydaje się natomiast, że katastrofa w Smoleńsku bardzo mocno zmobilizuje elektorat prawicowy i bez względu na to, kto ostatecznie wystartuje zdobędzie zapewne więcej głosów niż prognozowano śp. Lechowi Kaczyńskiemu. Uważam jednak, że Jarosław ma świadomość, iż szanse na wygraną kandydata z PiS-u z Komorowskim są mimo wszystko zbyt małe, aby ryzykować swoją kandydaturą. W gruncie rzeczy przygotowania do wyborów parlamentarnych z pozycji partii opozycyjnej, krytykującej posunięcia rządu mającego pełnię władzy, wydają się nienajgorsze. A tematów do krytyki będzie PO dawało wiele, bo zapewne i tak znajdą się nowe niezwykle ważne powody, dla których mając władzę i w Parlamencie i w Pałacu Prezydenckim, nie będzie w ich opinii możliwe przeprowadzenie zapowiedzianych reform. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Fakt, że Komorowskiemu brak prezencji, tyle że to i tak wyszłoby w wyborach wcześniej czy później. Co do SLD - wraz ze Szmajdzińskim stracili jedynego kandydata, który mógłby podjąć realnie walkę o prezydenturę.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 19.04.2010 o godz. 22:47.
![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2005
Offline |
|
|
Niestety dla sporej części ludzi wychowanej w filmowej fantastyce, gdzie wszystko jest możliwe - teoria że Ruskie stworzyły sztuczną mgłę -zablokowali stery/wysadzili bombę którą podłożyli wcześniej - potem od razu się pojawili , dobili rannych, bądź porwali generałów(bo gdzie są ciała) - jest całkiem realną sprawą.
Gdzie na dziś de facto powinno się poznać odpowiedź w zasadzie na 1 pytanie - czy nasi prokuratorzy/specjaliści byli podczas odczytywania/przegrywania oraz synchronizacji czarnych skrzynek - w skrócie - czy mogą się pod wspólnymi efektami pracy podpisać. Bo czarna skrzynka prawdę ci powie - po to te urządzenia powstały i tylko to jest ich celem=wyjaśnić pełne przyczyny tragedii a ta katastrofa nie powinna być nadzwyczajnie trudna do zbadania - mała wysokość, nie tak duża prędkość(jak na dzwona) ,nie wpadł do oceanu itp. Kocur - Cimoszcze ponoć odmówił LSD
Ostatnio edytowane przez 1q2 : 19.04.2010 o godz. 22:48.
![]()
94 - Allah Akbar!!
|
|
|
|
semper fi
Od: 09.2003
Offline |
|
A Cimoszewicz? Nie przypuszczałem że to powiem ale całkiem poważnie się dzisiaj zastanawiałem czy to nie jest do końca tak głupi wybór ... mówiąc inaczej - mniejsze zło - bo na pewno nie Bronek :/ ![]()
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Z Cimoszewiczem jest taki problem, że on flirtuje z PO i raczej nie da się namówić na start w wyborach, w których jego szanse są nikłe. Mógłby odebrać trochę głosów Komorowskiemu, fakt, ale czy wystarczyłoby to na drugą turę? Pozycja SLD już nie ta sama, jak przed pięciu laty, musiałby pójść z PO na noże, co w tej chwili wydaje się niemożliwe wizerunkowo. Wyglądałoby to pewnie tak, że z jednej strony PiS, z drugiej wojna między PO i SLD. Mogłoby się to skończyć wygraną PiS-u w pierwszej turze.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 19.04.2010 o godz. 22:54.
![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
semper fi
Offline |
|
|
Wydaje mi się że ma szansę na drugą turę - wiadomo że wszystkie sondaże są o kant stołu rozbić ale to jeden z tych polityków, który (przynajmniej oficjalnie) nie jest w nic umoczony a na to ludzie są przewrażliwieni.
Do tego nie rzuca żadnymi radykalnymi tekstami co innym się zdarza za często. ![]()
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 07.2007
Offline |
|
Na Broniszewskiego nie zagłosuję. Na Kaczyńskiego (ewentualnie) też nie. Na dzień dzisiejszy na wybory bym poszedł, ale tylko z czystego obowiązku. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Nie zaryzykują takiego eksperymentu. ![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
jak ktos napisze "gowniarze z Krakowa" to rozumiesz to jako opinie o milionie ludzi? ![]()
WISŁA PANY !!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2007
Offline |
|
|
Cytat:
Z czym popłynął ? Bo nie miał przemówień porywających tłumy ? Jakieś wyjątkowo nieprzemyślane decyzje miały miejsce z jego strony w ostatnim tygodniu ? Bo chyba coś przespałem . |
|
|
|
semper fi
Offline |
|
|
Chodzi o jego zachowanie na pogrzebie Mareq - na biegunie byłeś wczoraj?
Mało brakowało a dosłownie miałby banana na ustach a nie poważną minę głowy państwa. Niechby chociaż udawał że mu przykro to się nawet nie starał. ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Tak samo jak nie warto rozważać etymologii słowa "wykształciuch" - jej znajomość bądź nie jest bez znaczenia. Tak. Przy czym rozważania nie dotyczą zadeklarowanych zwolenników, tylko osób niezdecydowanych. Dla nich Komorowski mógł bardzo wiele stracić, przy czym nie jest to zarzut kierowany wprost do niego. Po prostu nie udźwignął ciężaru tego czasu. Pozostawił kiepskie wrażenie.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 19.04.2010 o godz. 23:05.
![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2007
Offline |
|
|
Cytat:
On nie jest Prezydentem , tylko pełniącym obowiązki Prezydenta. Jego dwa główne w tej chwili zadania , to rozpisać wybory i reagować na ustawy przysłane z Parlamentu. Nie jest natomiast wymagane aby w tej chwili lansował się przemówieniami. Z tego co widziałem zapieprza z pogrzebu na pogrzeb i ma jeszcze inne dodatkowe obowiązki , ciężko w takim momencie przygotowywać i wygłaszać mowy niczym Jan Chryzostom. Nie jest Bronisław Komorowski kandydatem moich marzeń , ale skreślanie go po tym tygodniu i to na podstawie hmm dosyć subiektywnych przesłanek odnoszących się do mimiki twarzy , jest działaniem przesadzonym.
Ostatnio edytowane przez Mareq : 19.04.2010 o godz. 23:13.
|
|
|
|
Звезда изнад свега
Offline |
|
Chodzi też o wspomnianą kulturę dyskusji. Nikt z przeciwników nie pisał o "starych dziadach spod krzyża katyńskiego", a gówniarz określeniem neutralnym nie jest. (Panie moderatorze miałeś się nie odnosić do moich wypowiedzi i byłoby miło gdybyś się tego trzymał.)
Ostatnio edytowane przez MCDave : 19.04.2010 o godz. 23:36.
![]()
|
|
|
|
Junior Member
Od: 02.2010
Offline |
|
|
Wiecie możecie się śmiać ze mnie ale też moim zdaniem to nie była zwykła katastrofa.. Bankowo temu samolotowi ktoś pomógł się rozpieprzyć!
Zdrowy doświadczony pilot, sprawna maszyna niedawno serwisowana (w Rosji no i system TAWS, który ostrzega przed zbyt niskim pułapem. A mgła - ludzie - każdy pilot Wam powie, że mgła za dnia jest zazwyczaj z prześwitami i nie jest takim utrudnieniem dla pilotów jakby to się mogło wydawać. Poza tym ileś tych minut później czy wcześniej inny samolot jakoś wylądował a chyba mgłę miał taką samą. Zresztą przytoczę tutaj bardzo ciekawą wypowiedź Ryszarda Drozdowicza z Laboratorium Aerodynamicznego Politechniki Szczecińskiej (ZUT):Jako pilot oceniam, że sugerowany w mediach błąd pilota jest mało prawdopodobny. Na podejściu do lądowania nie wykonuje się żadnych manewrów typu silne przechylenie lub nagłe zmiany prędkości. A takie silne przechylenie zauważyli świadkowie. Pilot wykonał dodatkowe kręgi nadlotniskowe, aby upewnić się co do warunków lądowania i na tej podstawie podjął uzasadnioną decyzję o lądowaniu. Nieprawdopodobne też jest, aby doświadczony pilot wraz z drugim pilotem pomylili się co do wzrokowej oceny wysokości, nawet w przypadku awarii przyrządów, która jest również nieprawdopodobna. Należy tutaj zauważyć, że mgła jest na ogół z prześwitami i przy dziennym świetle nie stanowi istotnej przeszkody do wzrokowej oceny warunków lądowania. Okoliczności wskazują jednak na poważną awarię lub celowe zablokowanie układu sterowania. Taką blokadę można celowo zamontować tak, aby uruchomiła się przy wypuszczeniu podwozia lub klap bezpośrednio na prostej przed lądowaniem. Przy blokadzie klap lub lotek na prostej katastrofa była nieunikniona, gdyż pilot nawet zwiększając nagle ciąg, nie był w stanie wyprowadzić mocno przechylonej ciężkiej maszyny, mając wysokość rzędu 50-100 m i prędkość rzędu 260 km/h. Poza tym moim zdaniem celem ataku nie tyle był Prezydent co gen. Gągor, który lada chwila miał zostać Naczelnym Dowódcą Sił Zbrojnych NATO. Chyba nie muszę tłumaczyć jak bardzo byłoby to Rosjanom nie na rękę. Jak kolega GlobalNews słusznie zauważył Rosjanie nie mogli przepuścić takiej okazji - tylu politycznych wrogów na ich terenie. Zaryzykuję nawet stwierdzenie, że Putin nie musiał o tym wiedzieć, zrobił to ktoś z niższego szczebla, taki swoisty prezent dla Władymira. Telewizja oczywiście mówi o katastrofie no bo przeciez nie moga powiedzieć, że to był atak terrorystyczny bo by się zaczęła bonanza. Wyobrażacie to sobie!? W telewizji mówią Wam, że samolot został zestrzelony, bądż, że użyto bomby elektromagnetycznej podczas lądowania samolotu. Do wybuchu wojny jeden krok. A tego nikt w Europie nie chce. Po prostu nie wierze, że to był wypadek. Pamiętajcie, że FSB ( następcy KGB) to jedni z najlepszych w branży. Myślę, że mają takie technologię, że dla nich naprawdę nie jest problemem rozbić samolot tak, żeby wyglądało to na błąd pilota czy samolotu. Poza tym pamiętajcie, że to wszystko na ich terenie! I tak jednym takim atakiem skosili nieprzychylnego im Prezydenta, jego ludzi, IPN, BBN, NBP, no wszystkie instytucje stojące na straży państwa. Teraz pewnie prezydentem zostanie p. Komorowski, człowiek, który tyle mówi o przyjaźni z "braćmi" Rosjanami... No myślę, że Putin będzie dumny z takiego Prezydenta i pomyśli nie raz, że dobrze się stało, że polskim władzom wydarzył się taki "wypadek"... |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Wytłumaczę Ci to Mareq najprościej jak umiem - w takich chwilach ludzie oczekują od przywódcy siły charakteru, oczekują świadectwa, postawy. Jeżeli polityk jest w stanie sprostać tym oczekiwaniom - staje się autorytetem, legendą. Najbliższym historycznie przykładem jest Rudolf Giuliani, którego 11 września wpisał się do historii USA jako symbol. Na drugim krańcu tej skali mamy Bronisława Komorowskiego, który - delikatnie rzecz ujmując - źle wypadł. Moją pierwszą myślą po wysłuchaniu jego orędzia było "Co TO jest?". Umówmy się - w czasie pokoju Prezydent RP to funkcja głównie reprezentacyjna. Komorowski wypadł źle, nie wyglądał jak mąż stanu, mógł tym wiele osób do swojej kandydatury zniechęcić. Kampania będzie krótka, ten wizerunek może zaważyć. Przy czym nie czarujmy się - charyzmy to on nigdy nie miał.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 19.04.2010 o godz. 23:47.
![]()
Już za cztery lata,
|
|
|