|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na: | |||
| Platforma Obywatelska |
|
68 | 10,66% |
| Prawo i Sprawiedliwość |
|
159 | 24,92% |
| Twój Ruch |
|
9 | 1,41% |
| Polskie Stronnictwo Ludowe |
|
6 | 0,94% |
| Sojusz Lewicy Demokratycznej |
|
17 | 2,66% |
| Solidarna Polska |
|
4 | 0,63% |
| Polska Razem |
|
37 | 5,80% |
| Kongres Nowej Prawicy |
|
165 | 25,86% |
| Ruch Narodowy |
|
97 | 15,20% |
| Dziękuje nie głosuje! |
|
76 | 11,91% |
| Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 04.2003
Offline |
|
Jeśli wczytasz się w mój powyższy tekst z uwagą, to zauważysz odpowiedź na Twoje rozterki. Oby właśnie ten katyński symbol, nie zapowiadał powrotu do uzasadnionych w przeszłosci, polskich symboli walki o jestestwo i to nie koniecznie z ręki współnarodów świata a choćby tym razem z powodu reakcji matki Ziemi, co symbolizuje wulkan islandzki. Oby nasz naród, być może tym razem wraz z innymi narodami, mógł doczekać innych symboli patriotyzmu, o których wspominasz i do których wszyscy chyba tęsknimy. Aby dostatek, spokój i budowanie naszych marzeń, trwało i trwało, aż do utrwalenia się nowej jakości symboli patriotyzmu, trzeba nie tylko budowniczych tej przyszłosci, ale także i ich strażników. Oby jak najszybciej zrozumieć przesłanie naszego Katynia, czy zapominanego coraz bardziej, umiłowania ludzi świata, przez JPII, nawołującego świat do życia w pokoju i miłosci. Ta nasza predyspozycja, zaczyna być wreszcie zauważana przez świat i oby wreszcie była prawidłowo rozumiana, wraz z całą jej symboliką. Bez wyższych wartości, sama wartość pieniądza czy strefy wpływów narodów, prędzej czy później sprowadzą na nas, unijczyków teraz przecież i nie tylko na nas, kolejne Katynie. Za to właśnie warto nadstawiać tyłka i wstydzić tego się nie wolno. Za tą stylistyką powstańczą, ja widziałem piękną tradycję, taką samą, jak u innych narodów i tak samo przez nich, ją kultywowaną, choć może mniej martylorogiczną. Po kilkuset latach niebytu państwowego, potrzebujemy czasu większego niż międzywojenne czy obecne 20 lat wolnosci i budowy kraju, aby wykształcić cechy patriotyzmu, charakterystyczne dla krajów cieszących się ciągłością państwowości i wolności oraz rozwojem, od zarania swoich dziejów. Nie pozwólmy, aby Ci, także spośród nas, którzy szydzili i nadal szydzą z naszej tradycji i wartosci innych niż, niewątpliwie i dla nas ważny pieniądz, ponownie nie zniewolili przy okazji naszego narodu, eliminując brutalnie strażników tych wartości, jak i strażników, nie mniej ważnego, naszego majątku narodowego.
Ostatnio edytowane przez kot : 19.04.2010 o godz. 01:05.
![]()
Nie ma rzeczy niemożliwych.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 03.2005
Offline |
|
Gdzie Maroko, a gdzie taka Francja czy Anglia? Okazuje się, ze mała awionetka zdziałała więcej niż latający czołg Air Force One... no ale cóż, może to przez ten pył. Wczoraj po uroczystościach miałem okazję być świadkiem przejazdu Miedwiediewa oraz całej jego kawalkady przez ul. Św. Gertrudy. Pisząc lub mówiąc o stosunkach polsko-rosyjskich sporą wagę w komentarzach przywiązuje się do ich symboliki. Po zachowaniu prezydenta Rosji można było odnieść wczoraj wrażenie, że jest u siebie. Zasłony w limuzynie odsłonięte i dumne spojrzenie na ludzi stojących wzdłuż barierek. Wygląda na to, ze owacje, jakie zebrał pod Mariackim natchnęły go sporą pewnością siebie. Tak czy inaczej Rosjanie są dla mnie największym zwycięzcą tej prestiżowej rozgrywki (bo tak trzeba nazwać wczorajsze uroczystości, dla przedstawicielstw zagranicznych). Wylądowali w Krakowie 3 samolotami, bez cienia obaw o pył wulkaniczny, grając tym samym na nosie Anglikom, Francuzom i przede wszystkim Amerykanom. Trochę niepokojem napawa mnie fakt, coraz częstszego traktowania Rosjan w mediach, jak wiernych i oddanych przyjaciół. Owszem zasługuje na podziękowanie ich postawa po katastrofie, ale wydaje mi się, ze jest zbyt wcześnie na wpadanie sobie w ramiona. Przed nami rocznica zakończenia II wojny światowej. Bardzo ciekawi mnie, czy nasi żołnierze, którzy pojadą tam jako przedstawiciele polskiej armii, będą musie maszerować pod portretem Stalina... ![]()
"Kradzione szczęścia nie daje..."
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2003
Offline |
|
|
otwieram, proszę o przyzwoite zachowanie
![]()
Ci kibice potrafią uczynić niesamowity kocioł rytmicznie uderzając nogami - informuje Wojciech Łobodziński, który grał na tym obiekcie z reprezentacją Polski.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2006
Offline |
|
|
^^ święte słowa o tych Ruskich. Zresztą długo nie trzeba będzie czekać, jak znowu po swojemu zagrają, choćby po wybudowaniu rurociągu północnego zamkną gaz naszej rurze, jeśli się tylko okaże, że nasze polityczne asy przez dziesięciolecia nie potrafiły (nie chciały ?) alternatywnych źródeł energii załatwić.
Żeby nie było OT : przyzwoity człowiek był z naszego prezydenta. Wspaniała żona. Chyba nieraz żałowali, że w polityce siedzieli. ![]() |
|
|
|
Guest
|
|
A kto Im bronił wyjść z tego? To dotyczy zresztą wszystkich "biednych" polityków. Dziękuję śp Prezydentowi za Jego służbę publiczną. Mam nadzieję, że następca będzie lepszy. |
|
|
semper fi
Od: 09.2003
Offline |
|
|
Vinci - nie tylko Maroko pokazało "że się da":
Cytat:
Uważam że Czesi mogą być dumni ze swojego prezydenta ![]()
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
|
Cytat:
Wyglada na to, ze jak Obama odwolal swoj przyjazd to wszyscy to potraktowali jako pretekst ale gdzie USA, a gdzie Europa. Zreszta samoloty panstwowe mogly przyleciec na nizszym pulapie szczeglnie, ze ruchu w powietrzu nie bylo wielkiego przeciez - najwyzej by spalili wiecej paliwa. Dobrze, ze chociaz Miedwiediew przylecial. ![]()
Puchar jest na5z!
|
||
|
|
Senior Member
Od: 01.2006
Offline |
|
Natomiast nasi dumni przedstawiciele narodu, tym razem w osobie Buzka, dalej zadowalają się ochłapami z królewskiego stołu i udają, że wszystko jest ok. Otóż Buzek powiedział, że najważniejsza jest deklaracja chęci przyjazdu tych, którym nie udało się dotrzeć. I potem szok, że Polski i Polaków nie szanują na świecie. ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
Raczej chodziło o pokazanie Polsce "solidarności". Lud to łapie, prędzej niż ideę Nordstreamu czy trzydziestoletniej umowy gazowej. Już mamy sygnał, że Moskal to przyjaciel. Także owszem - są największymi zwyciężcami wczorajszej "imprezy"! My z kolei największymi przegranymi. Wyszło, że Polska (Kaczyński?) znaczy cos dla, z całym szacunkiem, drugiej ligi europejskiej... |
|
|
|
Guest
|
|
Ja tam się raczej cieszę, że pierwsza liga światowa i europejska nie przyleciała... Jakie ciemne geszefty by tu załatwiali gdyby przylecieli? Cięzko mi uwierzyć, że np. Obama skasuje cały swój grafik żeby lecieć specjalnie kawał drogi na parę godzin na pogrzeb prezydenta Kaczyńskiego. Do takich spraw ma przecież odpowiednich ludzi... co widać np. na przykładzie Rosji (np. brak Putina który de facto jest najważniejszym w Rosji). |
|
|
Senior Member
Od: 02.2004
Offline |
|
Wracając do tematu Rosji. Piękne gesty, piękne słowa, ale... nie możemy, z powodu pojednania, milczeć w polityce zagranicznej. Federacji bardzo na rękę jest milcząca Polska i obawiam się, że to także kryję się za tymi gestami. To Polska ciągle im "skakała", jak nagle stanie się uległym sąsiadem Miedwiediew upiecze dwie pieczenie na jednym ogniu. Dalej będą nas ... ale tym razem za naszym przyzwoleniem w myśl przyjaźni. Jedynym wyjściem jest ścisła współpraca między Polską, a Rosją. Która musi traktować nas jako pełnoprawnego sojusznika i m.in. wzmocnienie handlu z rynkiem wschodnim, dostawy gazu etc. (zapewne nierealne w myśl naszej "współpracy" z USA), albo otwarte postawienie sprawy: "tak chcemy pojednania między Narodami Polskim i Rosyjskim, ale nasza polityka zagraniczna nie będzie polityką uległości. Nasz interes wewnętrzny stawiamy ponad pojednanie, jeżeli taka będzie potrzeba." BTW: The Washington Times, podał, iż Barrack Hussein Obama w trakcie uroczystości pogrzebowych... grał w golfa. Rozumiem, że choćby przed TV usiąść nie mógł, zaś wysłanie bukietu do polskiego Kościoła w D.C. uznał za wystarczającą partycypację w tych uroczystościach?
Ostatnio edytowane przez dj_ibutti : 19.04.2010 o godz. 10:12.
![]() KLUB FUTBOLU AMERYKAŃSKIEGO: KRAKÓW TIGERS
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
Specjalnie zaskoczony nie jestem,że nie przyjechli ci co to zadeklarowali. Wiedziałem,że z Węgier,Slowacji i Czech przyjadą,tak samo z Gruzji. Ale reszta,śmiech na sali. No ale glejt mają,bo jeden z kiwaczy już ich wytłumaczył. I jak tutaj Miedwiediew ma się nie czuć pewnie,i jak u siebie. Podobnie Putin. Europa i USA mają nas w dupie a do tego mamy kiwaczy,którzy nie zmienią takiego stanu rzeczy. W sumie jestesmy jakimś tam państewkiem. Co do Rosjan. W tym wszystkim jest jakieś drugie dno. Może to konflikt między prezydentem Miedwiediewem a Putinem ma swoje reperkusje u nas,może planują coś na dłuższą metę.Gaz łukowy pewnie ich w****ia,no ale na wszelki wypadek podpisaliśmy umowę na 30 lat,z Rosją na odbiór gazu. Tak czy siak historia pokaże kto na tym wszystkim najbardziej zyskał. Co do woli pojednania, o którym tyle pisze lewicowa prasa i mówi ośmieszony TVN. Czy oglądał ktoś z Was rozmowę o Katyniu na rosyjskiej TVKultura?pokazywali to wczoraj na naszej TVP Kultura. Jesli facet będący szefem Instytutu Historii Rosyjskiej Akademii Nauk,mówi,że nie było żadnych przyczyn merytorycznych do rozstrzelania tylu osób,to o czym my dyskutujemy. Zmroził mnie jeden argument. W sumie po co mieliby Stalin i Beria mordowac tylu oficerów polskich skoro byli oni potrzebni do towrzącej się nowej armii?!Do tego tłumaczenie tego faceta,że pewnie to system sam coś wymyslił bez udziału władz a sam Beria później zastanawił się po co to zrobił. Jedynie Michałkow z zażenowaniem na nich patrzył i ironizując ośmieszła ich argumenty. Tam siedziali goście z Dumy itd. Jesli tam jest taki poziom wiedzy i interpretacji faktów to nie ma się oc oszukiważ,że ktokolwiek cokolwiek zrobi aby tą sprawę rozwiązać. ![]()
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Nie wiem, czy dobrze Cię felipe rozumiem, ale jeśli uważasz, że ci, którzy sprawę olali, olali ją dlatego, że dla nich jest różnica między przylotem do Polski, a przylotem dla Kaczyńskiego, to chyba się mocno mylisz. Tak pewnie będą sobie to tłumaczyć przeciwnicy LK, że "to tylko pogrzeb Kaczki", więc dlatego nikt nie przyleciał, ale jak dla mnie sprawa ma szerszy charakter i obrazuje podejście Europy i świata do nas i naszego kraju. Pewnie, że jesteśmy kimś dla drugiej ligi, ale może to znak, żeby przestać wchodzić w dupsko tej "pierwszej lidze", a skupić się na sobie?
Jeśli ktoś nie czytał, to spojrzenie rosyjskiej opozycji na sprawę katastrofy i ostatnich wydarzeń: http://www.fronda.pl/news/czytaj/jul...nina_katyn_2_1 Cytat:
Ostatnio edytowane przez pan Dudi : 19.04.2010 o godz. 10:20.
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2004
Offline |
|
|
Pan Buzek jest dla mnie śmiesznym figurantem, którego próbuje się podnieść do miana nie wiadomo kogo.
A tak naprawdę to jest nieporadny urzędas, z którym mało kto się liczy w UE. Podobnie ma się informacja o tym, że "aż" 4 mln Rosjan obejrzało "Katyń" to "aż" 4 mln to raptem 3% ludności. Kropelka.... |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 09.2008
Offline |
|
|
Od razu mówię, że nie chcę wyjść na antyklerykała, ale nie wiem czy zauważyliście, że wszystko się zaczeło od tego pieprzonego lenia Sodano. Facet już w piątek ogłasza, że nie przyjedzie, chociaż do Rzymu samochodem się jedzie pewnie z 12 h.. A no i on pierwszy przewidział, że chmura pyłu się nie przesunie, a prezydent Gruzji jakoś z Rzymu doleciał choć mocno spózniony.. I to właśnie po jego oświadczeniu się zaczęły anulowania wizyt. Zresztą ci co mieli oddać Prezydentowi cześć to oddali, co pokazuje przykład Sakaszwiliego, który dziwnym trafem doleciał z USA (przez Turcję i Włochy). A taki Sarkozy swojego dupska do helikoptera czemu nie władował? Albo te lenie z Unii?. Dla mnie to jest po prostu kompromitacja.A i wielkie brawa dla delegacji Niemieckiej- w której skład wchodziło 2 bardzo wysokich urzedników- Prezydent i minister spraw zagranicznych.
Powód: lenie
Ostatnio edytowane przez grzechu1991 : 19.04.2010 o godz. 10:41.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
http://www.washingtontimes.com/news/...bama-to-play-/
http://www.wirtualnemedia.pl/artykul...katyn-w-rosji# To odnośnie tego co koledzy wyżej pisali. ![]() POLSKIE KORZENIE - POLSKI KLUB
...Z tysięcy klubów, ja wybrałem ten, Ten boski Krakowski nasz TS I w każdej chwili czy dobrej czy złej, Będę kochał Wisełkę, na pewno to wiem!!! |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2007
Offline |
|
|
Ok no to już wiadomo, że kilku polityków mówiąc brzydko "olało" uroczystości pogrzebowe ale jak ocenicie postawę Polaków. Szacowano, że na uroczystościach w Warszawie będzie 500-700 tys. ludzi, było 100 tys. W Krakowie miało być 1 - 1,5 mln ludzi przyszło 150 tys.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
No tak. Mozna dac sie nabierac i na takie sztuczki jak ta powyzej.
Przykladowo "na mecz Wisły z Tlokami Gorzyce w PP szacowany jest komplet 15 tysiecy!" a potem "przyszlo tylko 5 tysiecy..." Szczegol ze to najlepszy wynik z calej Polski na meczach PP w danym tygodniu, ze rywal wiecej niz kiepski i ze 5 tys to na niektore stadiony nie stawia sie nawet na mecze topowe. 150 tys ludzi stojacych z wlasnej woli pol dnia, a wczesniej wielu z nich jadacych kilkanascie godzin po to zeby uczestniczyc w czyms co lepiej mogli zobaczyc w tv to jest wg ciebie malo? 150 tys to nawet na Sylwestra czy Wianki nie przychodzi, nie mowiac o zadnym innym "przyjemnym" wydarzeniu. "mialo byc" to znaczy ze przeprowadzono ogolnonarodowoa hiperankiete i 1,5 mln jej uczestnikow zadeklarowalo ze przyjdzie?
Ostatnio edytowane przez orzeu : 19.04.2010 o godz. 10:58.
![]()
WISŁA PANY !!
|
|
|
|
konserwa
Od: 06.2004
Offline |
|
|
Cóż, to i tak więcej od "protestujących" pod papieskim oknem 1,2 tysiąca osób.
|
|
|
|
Звезда изнад свега
Offline |
|
|
Cytat:
![]()
После пада устајем. Никад не одустајем. Јачи постајем. До краја остајем.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Co nie zmienia faktu, że wielu Polaków było zmęczonych tą tygodniową żałobą i jakiekolwiek porównania, całkiem bez sensu do meczów nie tłumaczą faktu, że tak mała reakcja to w pewnym sensie porażka organizatorów. Podejrzewam, że gdyby nie cyrk z pochówkiem na Wawelu nie byłoby problemu z realizacją przewidywań.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
To dobrze ze bez komentarza bo tak cytowac to ja tez moge. "Moj rozmowca z SLD powiedzial, ze wystarczy wkleic smutny plakat Szmajdzinskiego obejmujacego Cimoszewicza z podpisem "wielcy przyjaciele" i mamy wygrane wybory"
I teraz: 1. Udowodnij mi ze klamie 2. Znajdz kogos kogo taki nius nie w****i Ja nie wiem jak mozna na takie proste triki sie dac nabierac. Dla ciebie 150 tys to malo, dla mnie sporo choc wydawaloby sie ze bedzie wiecej. Ale do tych 150 tys dodaj wszystkich z Warszawy z trasy, sprzed palacu i pl. Pilsudskiego i juz masz pol miliona. Dalej malo? To porownaj z awanturnikami i masz zestawienie jak 500 do jednego.
Ostatnio edytowane przez orzeu : 19.04.2010 o godz. 11:09.
![]()
WISŁA PANY !!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
|
|
Звезда изнад свега
Offline |
|
PS. Z tą ogólnonarodową ankietą na temat frekwencji to już zaczynasz przesadzać. Oczywiście że da się określić przypuszczalną liczbę uczestników, tak jak to było przy okazji pielgrzymek papieskich, koncertów plenerowych etc. Nie żyjemy w średniowieczu. I nadal widzę że nie rozumiesz istoty protestu - praktycznie wszyscy moi znajomi byli przeciwnikami (mniejszymi czy większymi) wawelskiego pogrzebu, część była na manifestacji ale w dniu pogrzebu stawili się na mszy. Pisanie że Ci którzy przyszli w niedzielę na Rynek, Błonia, na wały to przeciwnicy tych, którzy byli pod kurią to mydlenie oczu.
Ostatnio edytowane przez MCDave : 19.04.2010 o godz. 11:13.
![]()
После пада устајем. Никад не одустајем. Јачи постајем. До краја остајем.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Oczywiscie ze inna ale dopoki nie podane sa zadne konkrety to taki "nius" mozna sobie schowac do kieszeni.
No i nie rozumiem o co chodzi. Chcecie umniejszyc range tego wydarzenia przez ilosc osob w nich uczestniczacych ktora i tak byla wieksza niz wszystko inne w Polsce za wyjatkiem pielgrzymek papieskich? ![]()
WISŁA PANY !!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Fakt, że bez podanych nazwisk wygląda to jak wyssane z palca pomówienie.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
To co widziałem wczoraj w Rynku, na błoniach i w okolicach Wawelu pozwala mi z coraz większymi obawami patrzyć się w przyszłość.
Proporczyki i flagi pisu, śpiewy, brawa. Gdzie ja jestem? Bo na pewno nie na pogrzebie. Ano czułem się jak na najzwyczajniejszym spotkaniu wyborczym. Zresztą zobaczcie co jak tłum zareagował na słowa Śniadka.. Kilka dni temu pisałem, że wkrótce zaczną się zdania, że Jarosław "nie chce, ale dla dobra Polski i by uczcić brata będzie ubiegał się o prezydenturę". Już dochodzą takie sygnały i nie chce mi się wierzyć, żeby było inaczej. W najgorszym (najlepszym?) wypadku w walce o pałac wystawią kogoś innego, a Jarosław będzie walczył w sejmie podpierając się autorytetem tragicznie zmarłego brata. I jeszcze jedno. Moim zdaniem nie ma co się podniecać ile było osób na uroczystościach w naszym Krakowie. Po pierwsze bo nikt dokładnej liczby podać nie potrafi. Po drugie podejrzewam, że wiele osób było "w centrum" nie z powodu wielkiego poparcia dla p.Kaczyńskiego, ale zwyczajnie by uczcić symbolicznie pamięć wszystkich zmarłych w katastrofie i być w miejscu, gdzie "dzieje się historia". |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
QBAS milion razy bylo pisane zeby sobie nie wyciagac wnioskow z wlasnych gdyban, domyslow a czasami nawet urojeń. Juz wiesz co bedzie robil Jarosław. A gdyby wycofal sie z polityki to ciekaw jestem czy mialbys na tyle odwagi zeby tutaj publicznie przeprosic za bezpodstawne zarzuty i zmyslone teorie.
Jak zareagowal tlum na slowa Sniadka? Oklaskami? No i? W Anglii np. zamiast minuty ciszy masz minute oklaskow i co w tym niezwyklego? Wg mnie to jest bardzo dobra tradycja, ktora w Polsce moznaby z powodzeniem wprowadzic. Nawet lepsza niz minuta ciszy bo jak chce to klaszcze, a jak nie to tego nie robie. ![]()
WISŁA PANY !!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Cytat:
Skąd dochodzą Cię takie sygnały, że Jarosław Kaczyński będzie kandydował? Od sklepowej z warzywniaka osiedlowego? Czy może rozmawiałeś z nim prywatnie i tak Ci powiedział? Co do tekstu o "poparciu dla p. Kaczyńskiego", to już w ogóle brak słów. Jeśli uważasz, że powinni być tam ludzie tylko na niego głosujący itp. to jesteś bardzo prostym człowiekiem. Nic się w tym kraju nie zmieni. Zawsze każdy będzie ****a najmądrzejszy i każdy będzie lepiej wiedział, a za kilkanaście lat ludzie będą się wyzywali na ulicach od patriotów i wierzących. ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
pan Dudi;885994Co do reakcji na słowa Śniadka, naprawdę nie masz się już do czego przy.......ić? Może tak zareagowali, bo szanują człowieka i wiedzieli, że mówi z serca? [B napisał(a):
|
|
|