|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na: | |||
| Platforma Obywatelska |
|
68 | 10,66% |
| Prawo i Sprawiedliwość |
|
159 | 24,92% |
| Twój Ruch |
|
9 | 1,41% |
| Polskie Stronnictwo Ludowe |
|
6 | 0,94% |
| Sojusz Lewicy Demokratycznej |
|
17 | 2,66% |
| Solidarna Polska |
|
4 | 0,63% |
| Polska Razem |
|
37 | 5,80% |
| Kongres Nowej Prawicy |
|
165 | 25,86% |
| Ruch Narodowy |
|
97 | 15,20% |
| Dziękuje nie głosuje! |
|
76 | 11,91% |
| Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Ok, z tym sie zgadzam. To byloby najlepsze rozwiazanie ale z drugiej strony wtedy na 99% mozna powiedziec ze Kaczynski by sie na Wawelu nie znalazl.
Ja odpowiedzialem wczesniej. Wylaczmy gdybanie bo okaze sie ze z taka sama aktywnoscia musial bedziesz pozniej odwolac te slowa i przeprosic ofiare. ![]()
WISŁA PANY !!
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2005
Offline |
|
Szczególnie że był już nie tak dawno taki przypadek i wiemy jak się skończył. ![]()
94 - Allah Akbar!!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2005
Offline |
|
I sam to rozgryzłeś genialny strategu? |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2009
Offline |
|
![]() Ty sam Boże jakoś jest zawsze sprawiedliwy,
Ty wyniszcz aż do szczętu ten naród złośliwy. Dla dobra wszystkich - i białych, i kolorowych - rozdział cywilizacyjno-kulturowy musi zostać zachowany, a każdy winien żyć tam, gdzie umieściła go ręka Najwyższego. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 01.2007
Offline |
|
|
No właśnie nie widać ciał, dla dziennikarza to najgorsze z możliwych, przecież trupy lepiej się "sprzedają", już samo otagowanie filmiku o czymś świadczy, nie mają wstydu i tyle.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
|
Pochówek na Wawelu? Kaczorowskiego tez tam pochowaja? Pewnie nie, przeciez on juz nie jest istotny. Co za poroniony pomysl.
Dzis slyszy sie o pomocy finansowej dla rodzin. Rozumiem, jesli im ciezko, pomozcie. W mojej rodzinie i wsrod znajomych bylo ostatnio kilka pogrzebow, w tym smierc tragiczna. Dzieci po zmarlym ojcu dostaja ... 400zł na trojke. Szlag mnie trafia. Ktos powie ze zgineli w sluzbie, ktora pelnili dla nas. Slucham? Nie byli na wojnie, nie ryzykowali, wypelniali w pewnym sensie swoje obowiazki. Wlasciwie to lecieli tam w wiekszosci na wlasna prosbe, bo chcieli oddac hold zamordowanym. Chetnie bym polecial do Katynia, jednak musialbym na to najpierw zarobic wlasnymi rekami. Nie pije tu do tego ze lecieli tam za darmo - ich prawo w koncu zasluzyl na to (bardiej lub mniej) swoja praca. Jednak malo ktora 'ZWYKLA' rodzina, moglaby sie spodziewac takiej pomocy po smierci kogos z jej czlonkow. Szacunek i kondolencje dla rodzin i bliskich, jak najwiekszy. Trzeba jednak spojrzec trzezwo na to, co robia teraz z cala sytuacja inni. Jezeli Lech Kaczynski byl rzeczywiscie czlowiekiem wielkiego honoru ii rzeczywiscie w pierwszym rzedzie stawial walke o rownosc i prawa zwyklego obywatela, to po prostu by sie wkur*il.
Ostatnio edytowane przez sqallpl : 14.04.2010 o godz. 18:47.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2006
Offline |
|
|
Panowie i Panie. Ja wiem, że emocje wzięły górę i zapadła taka, a nie inna decyzja. Nie mamy na nią wpływu, wpływu na nią nie ma Lech Kaczyński i jego żona.
Nie rozumiem tych ludzi, którzy wywiesili ten transparent " Czy jest godny Królów?" Zapominają o jednym, że mówią o zmarłym Prezydencie i on nie ma jak się bronić. Naprawdę myślałem, że naród się w końcu zjednoczy, że zatrzymamy się na chwilę, zastanowimy się nad tym co mamy - czyli życiem, nad pośpiechem,który zabiera nam czas, nad zdrowiem,które marnujemy przez niepotrzebny i nic nie warty stres... Wydaje mi się, że jednak się mylę i wszystko wróci do normy. Nie wątpiłem gdy chwilę po śmierci zobaczylem na naszej klasie sztuczne wirtualne świeczki i szaleńczo wklejane obrazki z Parą Prezydencką i czarną wstęgą na tle naszej flagi narodowej - stwierdziłem, że niestety zawsze będziemy mieli w kraju ludzi, którzy robią z czyjejś śmierci publiczną szopkę...ale teraz kiedy jeszcze nie było pogrzebu, a w kraju już wrze myślę, że więszkość szybko zapomni o wszystkim. Na koniec zastanawia mnie jedno i chciałbym to pytanie zadać tym, którzy postanowili wczoraj pokazać się w telewizji lub wylać swoją frustrację protestując i krzycząc: Co zmieni w Waszym życiu fakt, że pochowają Parę Prezydencką na Wawelu? Czy to jest aż tak istotne? Czy to jest dla Was sprawa życia i śmierci? ![]()
"...Przed meczem fani obu drużyn śpiewają swoje klubowe hymny ;kibice Wisły: Jak długo na Wawelu, kibice Cracovii: Wisła to *****..."
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2007
Offline |
|
|
Cytat:
A raczej powinno być napisane , że ze strony ,,wielu , wielu osób'' i rodziny . Więc najbardziej prawdopodobna jest wersja , którą podała Gazeta Krakowska . Też nie podejrzewam i nie podejrzewałem , żeby wymyślał to Jarosław Kaczyński . |
|
|
|
Member
Od: 09.2007
Offline |
|
|
Dobra panowie dyskusja sprowadza się do tego ze każdy ma swoja racje i nie zamierza jej zmieniać. Nie ma i zapewne nie będzie oficjalnego zdania/pisma w tej sprawie a każda nowinka jest tylko plotką więc spokojnie.
Decyzja zapadła i tyle wypada się z nią pogodzić. Powód: błąd
Ostatnio edytowane przez arigatou : 14.04.2010 o godz. 19:49.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Po przeczytaniu kilku artykulow i posluchaniu wypowiedzi m.in. Bielana, Dudy, Komorowskiego i Dziwisza, wychodzi na to, ze decyzje podjal Dziwisz.
Czyzby nie mial odwagi teraz sie do tego przyznac? Ciekawe jest tez to, ze decyzja o miejscu pochowku zostala podjeta bez jakiejkolwiek rozmowy z rodzina Pilsudskiego. dopiero dzisiaj wnuk sie spotkal z Dziwiszem. ![]()
Wisła Kraków
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
eee tam
jak ładnie zorganizujemy stype to moze nam dadzą Euro 2012... Platini grozi paluszkiem Ukrainie |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
http://fakty.interia.pl/swiat/news/m...ywiste,1464973
Prezydent Rosji Dmitrij Miedwiediew oświadczył w środę, że jest oczywiste, iż polscy oficerowie w 1940 roku zostali rozstrzelani z woli ówczesnych przywódców ZSRR, w tym Józefa Stalina. ![]()
Miała być demokracja, a tu każdy ma własne zdanie - Lech Wałęsa
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Cytat:
Cytat:
edyta: http://www.gazetakrakowska.pl/strona...mysl,id,t.html ,,W poniedziałek z grupą przyjaciół postanowiliśmy porozmawiać z kardynałem Stanisławem Dziwiszem w tej sprawie. Chcieliśmy zapytać o możliwość takiego pochówku. Część znajomych wątpiła, że to w ogóle możliwe. Prosiłem też prof. Ryszarda Terleckiego, szefa krakowskiego IPN Marka Lasotę i prof. Andrzeja Nowaka, by dzwonili w tej sprawie do rodziny prezydenta.'' Te dwa zdania z wywiadu idealnie podkreślają to co mi się w tym pomyśle najbardziej nie podobało . ,, Wiele osób protestowało we pod kurią przeciw tej decyzji. To margines społeczności Krakowa. Protesty są niepoważne i świadczą o niezrozumieniu, że wkroczyliśmy na nową drogę przemian w Polsce, które zmierzają ku odrodzeniu moralnemu i duchowemu. A intelektualiści? Stan duchowy części elit intelektualnych to osobny problem. Czas to wszystko uleczy. Jeszcze będziemy dumni, że Maria i Lech Kaczyńscy - wspaniała, prawie królewska para spoczywają na Wawelu.''
Ostatnio edytowane przez Mareq : 14.04.2010 o godz. 20:35.
|
||
|
|
WISŁA KRAKÓW
Od: 06.2008
Offline |
|
Wiele stacji telewizyjnych chce pokazywać film ''Katyń''. Trzeba było tłumaczyć w telewizji dlaczego to akurat polski samolot leciał do Katynia a nie niemiecki, francuski lub inny. Takie jest przynajmniej moje zdanie na ten temat. ![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
Kraków, 9 marca 2012. ![]() |
|
|
|
Bene meritus
Od: 11.2004
Offline |
|
|
Najbardziej w tym wszystkim jest mi żal córki Ś.P. Prezydenta - Marty.
Wg mnie to ONA powinna zadecydować o miejscu pochówku, a nie powinno być to narzucone przez nikogo innego, czy to Dziwisza, czy to JK. Bo ONA ma tu najwięcej do gadania. Z tym, że jak byłbym na JEJ miejscu, będąc w takim szoku, jeżdżąc zapewne cały czas na silnych środkach uspakajających to też bym trzeźwo nie myślał i przyjąłbym wszystko co mi druga strona zaproponuje/narzuci. Powód: UWAŻAJ!
Ostatnio edytowane przez wolfy : 14.04.2010 o godz. 20:40.
![]()
" Tempora mutantur et nos mutamur in illis" - Owidiusz
![]() ![]() KUKURYKU SQUAD '09 (vel Stary Port Squad) |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2009
Offline |
|
|
Moim zdaniem dobrze że głowa państwa pochowana będzie w tym miejscu.Przecież nie pochowają nam prezydenta na Powązkach razem w szeregu z piosenkarzami czy aktorami którzy tam leżą.A widzę że tu bardzo mądrzy ludzie piszą. Nie wiem za co ma przepraszać Polskę obecna Rosja...Stalinizm pochłonął około 56 milionów ofiar narodowości rosyjskiej a wy ****a myślicie że oni będą nas przepraszać skoro ich terror w ich kraju poniósł tak wielkie ofiary ! Ludzie samo to że Putin przyszedł to Katynia złożyć hołd ofiarom, powiedział że zrobiło to NKWD i że pokazano film Katyń powinno nam wystarczyć. Ale oczywiście ****a Polacy będą się kłócić o odszkodowania. To się idźcie do Lenina się kłócić może wam odpowie ! Albo do naszych sojuszników z Wielkiej Brytanii którzy nie uznali...... Czego ? zbrodni katyńskiej za ludobójstwo sowieckie.... No naprawdę mamy wspaniałych sojuszników każdy do o koła chce nas wydymać i robi to skutecznie nie przerwanie od wielu lat. Z całym szacunkiem dla zmarłych pod Smoleńskiem... ale dla mnie rząd polski na w Wielkiej Brytanii to banda tchórzy i frajerów którzy w obliczu wojny uciekli z naszego kraju żeby uratować własną dupę !
A prawdziwi bohaterowie to zostali w Polsce i walczyli między innymi w PW lub brali udział w strajkach min. Radom ,Ursus,Gdańsk i wiele innych ! Ok teraz mnie besztajcie bo pewnie obraziłem jakiegoś z was poglądy ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
Pomijam już fakt, że Piłsudski wcale kryształową postacią nie był, ale czemu powinni byli zapytać o zdanie jego rodziny? ![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
dziarski chłop
Od: 04.2005
Offline |
|
|
"niech nie opuszcza ciebie twoja siostra Pogarda
dla szpiclów katów tchórzy - oni wygrają pójdą na twój pogrzeb i z ulgą rzucą grudę a kornik napisze twój uładzony życiorys" Zbigniew Herbert "Przesłanie Pana Cogito" pytanie tylko czy z ulgą? Kaczyński "osiągnął" bowiem po śmierci to, czego obawiali się najbardziej jego wrogowie. Ból wrogów rozpoznać można po szczekaniu wielkich intelektualistów III rp
Ostatnio edytowane przez sambo : 14.04.2010 o godz. 20:45.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2004
Offline |
|
|
Co do oświadczenia Miedwiediewa to pragnę zauważyć ze w 1993 roku Jelcyn przywiozł Wałęsie do Polski dokumenty sporządzone i podpisane przez Berie ze szczegółowym planem eliminacji polskich oficerów i podpisem stalina z adnotacją "wykonać".
Zaintersowanych sprawa protestów wokół pochówku pragnę poinformować że za zakładanie profili na facebooku jak i same protesty na ulicy odpowiedzialni są działacze Platformy Obywatelskiej M. Sławiński, dyr. biura Róży Thun oraz T. Bobrowski radny PO. Poza tym polecam lekturę linku poniżej http://fronda.pl/news/czytaj/dziwne_...ego_w_urzedach ![]()
-> Prawda jest jak du*a, każdy ma swoją ...
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ciekawe czy Kwaśniewskiego i Wałęsę też mają tam zamiar pochować, a czemu Kaczorowskiego nie pochowali na Wawelu.
Polityka się wszedzie wepcha nawet na Wawel. Takie decyzje w przeszłości o przeniesieniu ciała na Wawel odbywały się po wielu latach a nie 2 dni po śmierci. Jesli chcą zrobić kryptę prezydencką to buduje się właśnie Świątynia Opatrzności Bożej, tam będzie dużo miejsca, a Wawel tylko dla wyjątkowo zasłużonych ![]() A co do Piłsudskiego to była osoba która wywalczyła dla Polski nipodległość i jego kult panował już za jego życia. W przyszłości nikt nie będzie wspominał Kaczyńskiego tak jak Pilsudskiego. Poza tym Piłsudski w testamencie sobie zapisał że ma być pochowany na Wawelu "Polska - naród wspaniały tylko ludzie ku*wy" J. Piłsudski Pozostaje się zgodzić
Ostatnio edytowane przez crazykaro : 14.04.2010 o godz. 20:50.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
|
Nawet jeżeli to prawda, to raczej nie jest to akcja partyjna.
Po prostu znaleźli się ludzie pozbawieni hamulców, zrobili wieś która niczego nie zmieni i tylko popsuje atmosferę i wizerunek Polski w Świecie. Nihil novi. ![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
||
Wielka szkoda że Lech Wałęsa zajął się wzmacnianiem lewej nogi, nikt by mu żadnych zaszłości nie wypominał.
Chyba nie muszę mówić co by było, gdyby się okazało, że Lech Kaczyński w testamencie sobie zażyczył pochówku na Wawelu. A co do cytatu - a Kaczyńskiemu wypominają "spieprzaj dziadu".
Ostatnio edytowane przez Sędzia : 14.04.2010 o godz. 20:58.
![]()
Miała być demokracja, a tu każdy ma własne zdanie - Lech Wałęsa
|
|||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Afera byłaby tak czy siak. Przed czy po pogrzebie ale jest to zbyt drażliwy temat. A spowodowane jest to tym że ktoś "genialny" wpadł teraz na pomysł żeby pochować Prezydenta na Wawelu. Wiele osób które tam się znalazło musiało na to czekać latami
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2009
Offline |
|
Niezbadane są wyroki boskie. ![]()
Habemus Dubletum
LEG14 White Star Awards w kategorii: Innowierca roku 2009 Innowierca roku 2011 ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
To jak Ja sobie napiszę w testamencie, że chcę być pochowany na Wawelu to też mnie pochowają ?
Naprawdę nierozumiem ludzi przeciwnych pochówku pary prezydenckiej na Wawelu. Wszyscy którzy już tam spoczywają nie byli święci . A szczerze mi to jest obojętne kogo chowają na Wawelu bo mi to w żaden sposób nie przeszkadza. Ale oczywiście naród polski to zawsze lubi szukać problemów byle tylko problemy były. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
A Piłsudski miał poczucie własnej wartości. I dzięki temu był dobrym dowódcą i politykiem |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2009
Offline |
|
|
Tam są rusztowania, jeden wielki plac budowy. Byłeś tam kiedykolwiek?
W archikatedrze na Starówce jest krypta prezydentów (Mościcki, Narutowicz, Wojciechowski). Jak juz ma byc Warszawa to nie wymyslaj nowych miejsc tylko dlatego, ze nie wiesz ze stare juz są. ![]()
Habemus Dubletum
LEG14 White Star Awards w kategorii: Innowierca roku 2009 Innowierca roku 2011 ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2006
Offline |
|
|
Zastanawia mnie jedno: skoro to taki dobry pomysł i prezydent Kaczyński zasłużył na pochowanie go na Wawelu, to dlaczego nikt nie chce się przyznać, że jest pomysłodawcą? Dzisiaj od inicjatywy w tej sprawie odżegnywali się kolejno rząd (przez Komorowskiego), Dziwisz i Jarosław Kaczyński (ustami Bielana).
![]()
rrr
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Co z tego zee nie wybudowane. Prochy można przenieść po śmierci,a powód powstania Bazyliki jak najbardziej predysponuje ją do stworzenia takiej krypty
|
|
|