The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Vasquez
Member

Od: 08.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 14.04.2010, 11:17
TSWojtas napisał(a):Wyświetl post
kolego-z przykrością Cie informuje że nie jesteś śmieszny
To nie ma być śmieszne, tylko smutne - bo wielu Polaków myśli tak jak napisałem..
-------------------
-> Only Wisla <-
-------------------
QBAS
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 14.04.2010, 11:18
Ktoś na głowę nieźle upadł. Lecha Kaczyński na Wawelu. No ludzie dajcie spokój. W czym on do Piłsudskiego jest podobny? Co takiego zrobił Jeszcze dwa tygodnie temu 3/4 narodu się go wstydziła (w tym ja), a teraz wszystkich olśniło. Jeszcze go świętym zróbcie! To się nazywa HIPOKRYZJA!!

Wawel nie dla Kaczyńskiego! Co on ma z Krakowem, Wawelem wspólnego? Zobaczycie, że już wkrótce zaczną się polityczne jazdy, że Kaczyński był jednym z NAJWIĘKSZYCH POLAKÓW. W końcu leży na Wawelu, czy tak? A kto tak nie uważa jest przeciwko Polsce i zaraz mu obywatelstwo powinni odebrać. ŻENADA.

Stała się straszna tragedia. Ale nie tylko zginęła Para Prezydencka ale także ponad 90 innych osób, o których prawie nikt nic nie mówi. Ewentualnie jakieś jedno zdanie na koniec "lajfa". Zginęły rodziny oficerów zamordowanych w Katyniu, zginęli wszyscy dowódcy sił zbrojnych kraju, zginęło mnóstwo zasłużonych dla naszego kraju Polaków (Przewoźnik, Kaczorowski i wielu innych).

W czym Kaczyński jest lepszy od Mazowieckiego czy Wałęsy? Gdyby nie zginął tragicznie chyba nikt nie chciałby go pochować na Wawelu. To co? Premier Mazowiecki i Prezydent Wałęsa też zostaną pochowani w TAKIM miejscu? Czy tylko jeśli zginą w samolocie?

No i jeszcze Pani Maria.. Wspaniała osoba. Wielkoduszna, miła i nietuzinkowa. OK. Ale czy każdy taki człowiek powinien być chowany na Wawelu, gdzie spoczywają NAJWIĘKSI POLACY

Myślcie ludzie, myślcie..
Ostatnio edytowane przez QBAS : 14.04.2010 o godz. 11:21.
orzeu
Senior Member

Stary 14.04.2010, 11:22
Wez Coglin, troche sie zagalopowales z tymi biletami :/

Mowicie ze to duzo ludzi, a tymczasem grupka z facebooka to 30 tys. osob. Na fb jest wg szacunkow 3-5mln Polakow. Zatem 1% wyrazil swoj protest przez klikniecie. Ta grupa to najgorsze co mozna powiedziec dzis o Polsce i Polakach. Nie przez jej istnienie bo sa tam i ludzie, ktorzy z klasa uzasadniaja swoj sprzeciw. Ale jak czytam teksty 17-latkow w stylu "WYPIERDALAC Z WAWELU", albo "KARTOFEL SKLOCA NAS DALEJ" to jest mi wstyd za takich rodakow.
Tym bardziej wstyd ze facebookowe grupy czlonkowskie ku pamieci Kaczynskiego czeskie, gruzinskie, litewskie, anglojezyczne maja wiecej czlonkow niz grupy polskie. Bardziej doceniany za granica niz w Polsce. Przypuszczam ze podobnie jest z Klausem, w Polsce wiecej ludzi uwaza go za meza stanu niz w Czechach.
Swoja droga spoleczenstwo klikajace wyrasta, cala dzialanosc wlozy w klik i juz mysli ze sprawa zalatwiona, bo przeciez kliknal! Ewentualnie nasmaruje transparent i gdzies tam pojdzie krzyknac.

Ten list z zaproszeniem na pogrzeb stewardessy. Co za s****ysynstwo. Wykorzystywanie smierci tej dziewczyny zeby komus (sobie tez) cos udowodnic. Przykre...

MCDave ktos tam wczesniej posilkowal sie relacja tv, w ktorej widoczni byli "starsi". Dalem mu tylko ten link i pokazalem nieprawde, szkoda ze sobie to zinterpretowales na swoj sposob no ale skoro musiales.

QBAS nikt nie doznal olsnienia, po prostu milczaca wiekszosc zaczela mowic i nagle wielki szok dla tej grupki spod kurii ze sa ludzie inaczej myslacy. Normalnie nikt sie nie odzywal bo po co rozmawiac z kims kto ma "argumenty" o kartoflu, irasiadzie, borubarze itp? Szkoda strzepic jezyka.
kot mysle ze trafnie ujal w slowa, pochowek Kaczynskiego na Wawelu bedzie najwiekszym symbolem wszystkich katynskich ofiar.
Ostatnio edytowane przez orzeu : 14.04.2010 o godz. 11:26.
WISŁA PANY !!
flamengista
Piknik

Od: 03.2004

Stary 14.04.2010, 11:27
Zupełnie nie rozumiecie, o co chodzi.

Wczoraj Jarosław Kaczyński zakończył żałobę narodową i rozpoczął kampanię prezydencką.
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
Mareq
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 14.04.2010, 11:29
Cytat:
Mowicie ze to duzo ludzi, a tymczasem grupka z facebooka to 30 tys. osob. Na fb jest wg szacunkow 3-5mln Polakow. Zatem 1% wyrazil swoj protest przez klikniecie
Raczej trzeba patrzeć pod kątem liczebności innych grup i szybkości w jakiej tej przybywa członków.
A te dwa ostatnie czynniki mówią , że coś jest na rzeczy . Zresztą nie musisz patrzyć na facebooka , przecież widzisz , że praktycznie w każdym miejscu w internecie rozpoczynają się takie spory i społeczeństwo jest mocno podzielone.

Cytat:
Bardziej doceniany za granica niz w Polsce. Przypuszczam ze podobnie jest z Klausem, w Polsce wiecej ludzi uwaza go za meza stanu niz w Czechach.
Tylko ze ludzie zza granicy interesuja sie polityka i politykami innego kraju przewaznie wtedy , kiedy dotyczy to ich kraju , wiec nie ma tez co porownywac .

Cytat:
Ale jak czytam teksty 17-latkow w stylu "WYPIERDALAC Z WAWELU", albo "KARTOFEL SKLOCA NAS DALEJ" to jest mi wstyd za takich rodakow.
Mnie tez , ale Ci ludzie nie zostali by ,,wypuszczeni z nor'' , gdyby nie nikomu niepotrzebna ani tak naprawdę praktycznie przez nikogo nieoczekiwana(na zasadzie żądania) decyzja .

PE(a w zasadzie wszystkie instytucje unijne) oddaje hołd ofiarom
wymieniaja wszystkie nazwiska i Buzek jako pierwszy wymienił trzy
Lech Kaczynski , Maria Kaczynska i Anna Walentynowicz
Ładny gest w kierunku tej ostatniej .
Ostatnio edytowane przez Mareq : 14.04.2010 o godz. 11:34.
Zarko42
Senior Member

Od: 11.2005

Stary 14.04.2010, 11:30
Z całym szacunkiem dla tragicznie zmarłego Pana Prezydenta uważam że jego miejsce jest w Warszawie, z którą łączyły go silne więzi, a nie wpychanie go na siłę na karty historii poprzez pochowanie go na Wawelu. A czytając wypowiedzi niektórych to naprawdę czekam już tylko aż zaczniecie proces beatyfikacyjny.. Opamiętajcie się ludzie.
wonski_eNHa
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 14.04.2010, 11:35
Jedynym argumentem który pozwala na pochowanie pary prezydenckiej w krypcie na Wawelu jest tragiczna śmierć w wyniku katastrofy lotniczej i to że prof. Lech Kaczyński był pełniącym stanowisko prezydentem RP.

Zginęła głowa państwa polskiego, patriota, nie polityk, nie PiS-owiec. Tak na to trzeba spojrzeć, bo też tak na to patrzy cały świat.

Nawet jeżeli się ktoś z miejscem pochówku nie zgadza to ma powinien sobie dać spokój, decyzja zapadła i nikt i nic jej nie zmieni. Żeby była jasność, nie jestem za pochowaniem Lecha Kaczyńskiego w Krakowie ale szanuję tą decyzję.
QBAS
Senior Member

Stary 14.04.2010, 11:36
W moim poście nie było żadnych uszczypliwości i mam nadzieję, że zgodzisz się ze mną orzeu.

Nie uważałem go za wybitną osobę, ale jest czas żałoby i moim zdaniem w takiej chwili o zmarłym powinno mówić się albo dobrze albo wcale.

Ale czy na prawdę uważasz, że Lech Kaczyński z małżonką zrobili więcej dla Polski i są bardziej zasłużeni niż chociaż Wałęsa czy Mazowiecki?

Czy uważasz, że przez sam fakt, że prezydent zginął "na służbie" lecąc do Katynia powinien zostać pochowany na Wawelu? Gdyby leciał do Angeli Merkel też byłbyś za pochówkiem w Krakowie? Moim zdaniem wykonywał on swoje obowiązki, a śmierć przyszła nagle, niespodziewanie. Nie jest tak, że Prezydent szedł w pierwszej linii na froncie i zginął "na polu walki".

Na prawdę jesteś zdania, że można Prezydenta stawiać w jednej linii z Królami Polskimi, Marszałkiem Piłsudskim i wielu innymi wybitnymi Polakami?
orzeu
Senior Member

Stary 14.04.2010, 11:39
Sa ludzie ktorzy sa przeciwni, sa ludzie ktorzy sa za i sa tacy ktorzy wybieraja milczenie i ta ostatnia grupa to przytlaczajaca wiekszosc. Widze to tez po ilosci privow jakie dostaje czy rozmow na gg i chyba zdecyduje sie zamknac temat bo nie potrafimy jednak nalezycie upamietnic tej tragedii. Zobaczymy czy rozmowa dalej bedzie przepelniona glupimi przepychankami, jesli tak to temat zamykam.
Tez bym milczal gdyby nie totalne zezwierzecenie niektorych ludzi.

QBAS swoja opinie wyrazilem pare stron temu. O Pilsudskim nie pisz bo to wcale nie byl krysztalowy polityk jakim widzi sie go dzis. To jest najslabszy argument przeciw "bo tam Pilsudski i krolowie".
Ostatnio edytowane przez orzeu : 14.04.2010 o godz. 11:41.
WISŁA PANY !!
TSWojtas
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 14.04.2010, 11:39
QBAS napisał(a):Wyświetl post
Ktoś na głowę nieźle upadł. Lecha Kaczyński na Wawelu. No ludzie dajcie spokój. W czym on do Piłsudskiego jest podobny? Co takiego zrobił Jeszcze dwa tygodnie temu 3/4 narodu się go wstydziła (w tym ja), a teraz wszystkich olśniło. Jeszcze go świętym zróbcie! To się nazywa HIPOKRYZJA!!

Wawel nie dla Kaczyńskiego! Co on ma z Krakowem, Wawelem wspólnego? Zobaczycie, że już wkrótce zaczną się polityczne jazdy, że Kaczyński był jednym z NAJWIĘKSZYCH POLAKÓW. W końcu leży na Wawelu, czy tak? A kto tak nie uważa jest przeciwko Polsce i zaraz mu obywatelstwo powinni odebrać. ŻENADA.

Stała się straszna tragedia. Ale nie tylko zginęła Para Prezydencka ale także ponad 90 innych osób, o których prawie nikt nic nie mówi. Ewentualnie jakieś jedno zdanie na koniec "lajfa". Zginęły rodziny oficerów zamordowanych w Katyniu, zginęli wszyscy dowódcy sił zbrojnych kraju, zginęło mnóstwo zasłużonych dla naszego kraju Polaków (Przewoźnik, Kaczorowski i wielu innych).

W czym Kaczyński jest lepszy od Mazowieckiego czy Wałęsy? Gdyby nie zginął tragicznie chyba nikt nie chciałby go pochować na Wawelu. To co? Premier Mazowiecki i Prezydent Wałęsa też zostaną pochowani w TAKIM miejscu? Czy tylko jeśli zginą w samolocie?

No i jeszcze Pani Maria.. Wspaniała osoba. Wielkoduszna, miła i nietuzinkowa. OK. Ale czy każdy taki człowiek powinien być chowany na Wawelu, gdzie spoczywają NAJWIĘKSI POLACY

Myślcie ludzie, myślcie..
trzeba pogodzić sie z tą decyzją i tyle . Sikorski gdyby nie zginął w sposób nienaturalny też by na Wawelu nie leżał - bo niby dlaczego ? a co z Andersem ? Sosabowskim? Śmigłym Rydzem ? Grób pary prezydenckiej bedzie symbolem Katynia i wszystkich tam poległych i w to trzeba wierzyć . Myślicie że Jarek bedzie robił spoty wyborcze z Wawelem i grobem brata ? dajcie spokój . Nie bójcie sie też że niedługo bedziemy świadkami pochówku na Wawelu Kwacha czy generała bo to jest niemożliwe . Poprostu traktujmy to jako hołd wszystkim ofiarom Katynia - poległy prezydnet piastujący stanowisko i lecący upamiętnić obchody bedzie ich przedstawicielem.

pozdrawiam

aleksander buksa - prostytutka bez Honoru
Aimable
Senior Member

Od: 05.2004

Stary 14.04.2010, 11:44
Zostawmy na chwilę dyskusję czy prezydentowi Kaczyńskiemu należy się czy nie miejsce na Wawelu.
Mnie najbardziej zastanawia jedno: czemu mając do wyboru cztery miejsca pochówku, z których trzy nie wzbudziłyby żadnych kontrowersji, zdecydowano się na to jedyne budzące niezdrowe emocje. To, że te emocje i protesty będą było jasne już od południa dnia wczorajszego, gdy to pojawiły się pogłoski o Wawelu. Słychać i widać było dyskusje wszędzie - w sklepie, pizzerni, radio, stronach www. Urywały się telefony i ile osób tyle było opinii i ich wersji. Dlaczego w takiej sytuacji rodzina i kardynał Dziwisz, mając czas do wieczora, nie poszli drogą uszanowania czasu żałoby, zapewnienia spokoju swoim najbliższym oraz unikania sporów i kontrowersji. Dlaczego okryci smutkiem krewni i duchowy przywódca Krakowa mając możliwość wybrania rozwiązania zapewniajacego godne i spokojne przejście tego ponurego okresu, decydują się na krok, który po raz kolejny wywołuje kłótnie i podziały wśród Polaków, spycha na margines tragedię wielu rodzin i być może spowoduje za chwilę konieczność zamknięcia tego tematu
Ostatnio edytowane przez Aimable : 14.04.2010 o godz. 11:55.
OLE SUPER WISEŁKA, OLE SUPER WISEŁKA...
MARTINA - I BELIEVE YOU!!
MCDave
Звезда изнад свега

Od: 07.2005

Stary 14.04.2010, 11:45
orzeu napisał(a):Wyświetl post
MCDave ktos tam wczesniej posilkowal sie relacja tv, w ktorej widoczni byli "starsi". Dalem mu tylko ten link i pokazalem nieprawde, szkoda ze sobie to zinterpretowales na swoj sposob no ale skoro musiales.
Ja się posiłkowałem starszymi, których widziałem na miejscu. Stałem sobie z boku obserwując cały tłumek i widziałem kto tam był. Przeczytaj relację z Gazety Krakowskiej (dostępną bodaj na naszemiasto), tam napisali w miarę obiektywnie co się działo.

Cytat:
QBAS nikt nie doznal olsnienia, po prostu milczaca wiekszosc zaczela mowic
Milcząca większość? Orzeu no daj spokój... Nie zgadzam się z Tobą w fundamentalnych kwestiach, ale nie posądzam o ignorancję, a tutaj mnie zabijasz. Dziennikarze TVN nagle nie doznali olśnienia? Telewizja, która jechała po prezydencie od rana do wieczora nagle jest przywódcą ogólnonarodowego zrywu żałobnego i wychwalającego... Dziennikarze, którzy wcześniej śmiali się z pomysłów Marii Kaczyńskiej, teraz piszą i mówią że szanowali jej zdanie... Proszę...

Cytat:
nagle wielki szok dla tej grupki spod kurii ze sa ludzie inaczej myslacy. Normalnie nikt sie nie odzywal bo po co rozmawiac z kims kto ma "argumenty" o kartoflu, irasiadzie, borubarze itp? Szkoda strzepic jezyka.
kot mysle ze trafnie ujal w slowa, pochowek Kaczynskiego na Wawelu bedzie najwiekszym symbolem wszystkich katynskich ofiar.
Mieszacie politykę z żałobą. Dlaczego jest tak, że każdy kto jest za pochówkiem równocześnie popierał politykę prezydenta Kaczyńskiego, a wśród przeciwników są i jedni i drudzy?

Zapytam teraz nieco prowokacyjnie, ponieważ nikt nie skomentował mojej wcześniejszej propozycji, dotyczącej ewentualnego przeniesienia zwłok na Wawel: Co będzie, jeśli za kilka tygodni okaże się, że pilot podjął próbę lądowania na wyraźne żądanie prezydenta tak jak było w Gruzji?
После пада устајем. Никад не одустајем. Јачи постајем. До краја остајем.
ja_ka_
WISŁA KRAKÓW

Od: 05.2004

Stary 14.04.2010, 11:45
flamengista napisał(a):Wyświetl post
Zupełnie nie rozumiecie, o co chodzi.

Wczoraj Jarosław Kaczyński zakończył żałobę narodową i rozpoczął kampanię prezydencką.
AMEN!

Zwolennikom jak i przeciwnikom prezydenta warto przypomnieć, że to nie on zdecydował o swoim pochówku na Wawelu. Z tej całej katastrofy robi się show i nie zdziwię jak niedługo będzie 96 dni żałoby bo przecież tyle osób zginęło. Ludzie.... Stało się, im już nic nie pomoże ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pomyśleć nad tym jak nie dopuścić do następnych.
Wracając do Wawelu... Wg mnie to szczyt bezczelności samego pomysłodawcy a nie wspomnę już o decyzji. Taki dziwisz czy Majchrowski za wiele do powiedzenia nie mieli. Teraz każda choćby próba negowania jakichkolwiek decyzji PiS - u będzie nawiązaniem do 10 kwietnia.
Nie jestem/byłem zwolennikiem prezydenta. Mam do niego szacunek ale Wawel to zdecydowanie "za wysokie progi". Zrozumiałbym gdyby choć był w jakiś sposób związany z Krakowem.
Strategia brata obróci się przeciw niemu.
QBAS
Senior Member

Stary 14.04.2010, 11:49
Aimable napisał(a):Wyświetl post
Zostawmy na chwilę dyskusję czy prezydentowi Kaczyńskiemu należy się czy nie miejsce na Wawelu.
Mnie najbardziej zastanawia jedno: czemu mając do wyboru cztery miejsca pochówku, z których trzy nie wzbudziłyby żadnych kontrowersji, zdecydowano się na to jedyne budzące niezdrowe emocje. To, że te emocje i protesty będą było jasne już od ok. południa dnia wczorajszego, gdy to pojawiły się pogłoski o Wawelu. Słychać i widać było dyskusje wszędzie - w sklepie, pizzerni, radio, stronach www. Urywały się telefony i ile osób tyle było opinii i ich wersji. Dlaczego w takiej sytuacji rodzina i kardynał Dziwisz, mając czas do wieczora nie poszli drogą uszanowania czasu żałoby, zapewnienia spokoju swoim najbliższym oraz unikania sporów i kontrowersji. Dlaczego okryci smutkiem krewni i duchowy przywódca Krakowa mając możliwość wybrania rozwiązania zapewniajacego godne i spokojne przejście tego ponurego okresu, decydują się na krok, który po raz kolejny wywołuje kłótnie i podziały wśród Polaków i być może spowoduje za chwilę konieczność zamknięcia tego tematu?
Dokładnie. Po co rodzina (w tym prezes Jarosław) i kardynał Dziwisz wkładają kij w mrowisko w takim momencie? Przecież można było z wszystkimi honorami należnymi Prezydentowi RP pochować go w innym godnym miejscu. Nie byłoby tych niepotrzebnych dyskusji na gorąco. Przez kilka miesięcy można by wspólnie podyskutować (w szerszym gronie) jak najlepiej i RAZEM uczcić śmierć tragicznie zmarłego Prezydenta pełniącego urząd. Można by zdecydować np. że wszyscy prezydenci Polski będą chowani w jednym miejscu i wszyscy byliby zadowoleni.
A teraz spory znowu wróciły i osoby podejmujące decyzję o pochówku na Wawelu wiedziały, że tak będzie. I to mnie dziwi najbardziej.
kane
Senior Member

Stary 14.04.2010, 11:53
Nie wiem czym dla was jest Wawel - dla mnie to jeden z symboli miasta które kocham, dawnej świetności Polski. Również miejsce pochówku królów, czy wybitnych i ponadprzeciętnych Polaków. Chciałem wierzyć, że nie każdy może tam spocząć, bo umniejszyłoby to wartość tego miejsca. Dlatego przykre jest dla mnie to co się dzieje. Nie będę się wypowiadał ani przedstawiał swojej opinii o Kaczyńskim bo fałszywy nie jestem a i rozumu mi nie odjęło, a każdej nieżyjącej już osobie należy się szacunek, jeżeli nie mogę nic dobrego powiedzieć, to wolę przemilczeć. Ale wykorzystywanie tego zdarzenia do jakichś gierek politycznych jest poniżej pasa i nad tym przejść do porządku dziennego nie mogę. Odpowiedzialność jest po stronie osób odpowiedzialnych za ten pomysł i niech teraz nie ważą się zamykać ludziom ust podpierając się żałobą i uszanowaniem pamięci osób zmarłych.
LoRd
Senior Member

Od: 04.2004

Stary 14.04.2010, 11:53
Coś ty Atenom zrobił, Sokratesie,
Że ci ze z ł o t a s t a t u ę lud niesie,
Otruwszy pierwej?…

Coś ty Italii zrobił, Alighiery,
Że ci d w a g r o b y stawi lud nieszczery,
Wygnawszy pierwej?…

Coś ty, Kolumbie, zrobił Europie,
Że ci t r z y g r o b y w e t r z e c h m i e j s c a c h kopie,
Okuwszy pierwej?…

Coś ty uczynił swoim, Camoensie,
Że po r a z d r u g i grób twój grabarz trzęsie,
Zgłodziwszy pierwej?…

Coś ty, Kościuszko, zawinił na świecie,
Że d w a c i ę g ł a z y w e d w u s t r o n a c h g n i e c i e,
Bez miejsca pierwej?…

Coś ty uczynił światu, Napolionie,
Że cię w d w a g r o b y zamknięto po zgonie,
Zamknąwszy pierwej?...

Coś ty uczynił ludziom, Mickiewiczu?…
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

2

Więc mniejsza o to, w jakiej spoczniesz urnie,
Gdzie? kiedy? w jakim sensie i obliczu?
Bo grób Twój jeszcze odemkną powtórnie,
Inaczej będą głosić Twe zasługi
I łez wylanych dziś będą się wstydzić,
A lać ci będą łzy p o t ę g i d r u g i é j
Ci, co człowiekiem nie mogli Cię widziéć.

3

Każdego z takich jak Ty świat nie może
Od razu przyjąć na spokojne łoże,
I nie przyjmował n i g d y, j a k w i e k w i e k i e m,
Bo glina w glinę wtapia się bez przerwy,
Gdy sprzeczne ciała zbija się aż ćwiekiem
Później… lub pierwéj…

Cyprian Kamil Norwid
-> Prawda jest jak du*a, każdy ma swoją ...
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 14.04.2010, 11:56
A teraz spory znowu wróciły i osoby podejmujące decyzję o pochówku na Wawelu wiedziały, że tak będzie. I to mnie dziwi najbardziej.
Przypomij sobie proszę co robiono gdy Miłosza chowano na Skałce. Tez były protesty,płacze,lamenty itd. Taki kraj na to nic nie poradzisz.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
QBAS
Senior Member

Stary 14.04.2010, 11:59
Zgadzam się z Tobą MCDave

Nagle cały TVN, który drwił z Pary Prezydenckiej jak mało która stacja - zmienił swoje poglądy o 180 stopni. Wiatr zawiał, zapotrzebowanie społeczne się zmieniło i "dziennikarze" zmienili swoje poglądy.

To samo politycy. Wszyscy mówią "zginęło tylu naszych przyjaciół. nawet z innych partii." Wiem. Straszna tragedia się stała. Ale pamiętajmy, że zginęło ponadto także prawie 100 innych osób, które także nie leciały do Katynia "na wczasy". Pamiętajmy o tym i wspierajmy także rodziny "niepolityków".

Dla mnie niezrozumiałe jest jeszcze jedno. W polskim sejmie wczoraj było zgromadzenie sejmu, na którym uczczono pamięć poległych w tragicznej katastrofie. Wyczytano listę wszystkich parlamentarzystów i senatorów, wyświetlono zdjęcie. No koniec wspomniano "i cała reszta ofiar"..

Oglądam teraz relację z Parlamentu Europejskiego. Wszyscy parlamentarzyści na posiedzeniu Parlamentu stoją i w ciszy składają hołd wszystkim ofiarom. Na mównicy jest osoba, która czyta nazwiska WSZYSTKICH 96 ofiar, po przeczytaniu KAŻDEGO nazwiska dodawana jest biała róża do wielkiego bukietu. Tak być powinno i w Polsce, a nie "i cała reszta poległych"
Ostatnio edytowane przez QBAS : 14.04.2010 o godz. 12:03.
orzeu
Senior Member

Stary 14.04.2010, 12:05
MCDave napisał(a):Wyświetl post
Ja się posiłkowałem starszymi, których widziałem na miejscu. Stałem sobie z boku obserwując cały tłumek i widziałem kto tam był. Przeczytaj relację z Gazety Krakowskiej (dostępną bodaj na naszemiasto), tam napisali w miarę obiektywnie co się działo.

Milcząca większość? Orzeu no daj spokój... Nie zgadzam się z Tobą w fundamentalnych kwestiach, ale nie posądzam o ignorancję, a tutaj mnie zabijasz. Dziennikarze TVN nagle nie doznali olśnienia? Telewizja, która jechała po prezydencie od rana do wieczora nagle jest przywódcą ogólnonarodowego zrywu żałobnego i wychwalającego... Dziennikarze, którzy wcześniej śmiali się z pomysłów Marii Kaczyńskiej, teraz piszą i mówią że szanowali jej zdanie... Proszę...

Mieszacie politykę z żałobą. Dlaczego jest tak, że każdy kto jest za pochówkiem równocześnie popierał politykę prezydenta Kaczyńskiego, a wśród przeciwników są i jedni i drudzy?

Zapytam teraz nieco prowokacyjnie, ponieważ nikt nie skomentował mojej wcześniejszej propozycji, dotyczącej ewentualnego przeniesienia zwłok na Wawel: Co będzie, jeśli za kilka tygodni okaże się, że pilot podjął próbę lądowania na wyraźne żądanie prezydenta tak jak było w Gruzji?
Wg mnie wiekszosc jest jednak zniesmaczona dzialaniem grupy protestujacej. Sposrod niezgadzajacych sie z decyzja rowniez jedynie czesc jest skora do protestow, reszta komentuje to w zaciszu domowym, krytykuje pomysl ale nie zamierza robic z tego powodu awantur.
Ja osobiscie ani na Kaczynskiego nie glosowalem, ani nie jestem zwolennikiem tego pomyslu (glownie ze wzgledu na to ze wg mnie sami p. Kaczynscy woleliby inne miejsce pochowku) ale jestem oburzony na reakcje tych ludzi i jest mi wstyd ze siedza w nich tak obrzydliwe instynkty.
Co do dziennikarzy, niezle podsumowal to tutaj Paweł Lisicki:
Cytat:
Gdyby nie katastrofa w pobliżu Smoleńska, czytałbym zapewne dzisiaj komentarze pokazujące, że niepotrzebnie Lech Kaczyński poleciał uczcić poległych w Katyniu. Czyż wcześniejsze uroczystości nie wystarczyły – słyszałbym pytania. A poza tym – dowodziliby znawcy – dość tej przeklętej polskiej martyrologii. Zostawmy umarłym grzebanie umarłych, żywi niech patrzą w przyszłość.

Gdyby nie wypadek samolotu, Lech Kaczyński wystartowałby w kampanii. Zapewne uzyskałby poparcie, które pozwoliłoby mu wejść do drugiej tury, bez żadnych wszelako szans na zwycięstwo. Trudno mi uwierzyć, że mogłoby być inaczej. Kolejni eksperci twierdziliby, że ma zbyt duży elektorat negatywny, wciąż popełnia gafy, nie potrafi przebić się przez mur obojętności. Sam bym tak uważał.

Więc skąd te tłumy? Skąd ten płacz powszechny? Skąd rozpacz na tylu twarzach? Jak to się stało, że śmierć tego polityka nagle spowodowała wybuch tak wielkiego narodowego współczucia? Te miliony płaczących, smucących się? Skąd tylu ludzi pogrążonych w modlitwie? Towarzyszących prezydentowi w ostatniej drodze z lotniska do Pałacu Prezydenckiego? Skąd się oni wzięli?

Na pewno poruszyła ich niewymowna tragedia samej śmierci. Jej całkowita nieprzewidywalność. Ta groza, którą wywołuje zawsze to, co nieoczekiwane. Nie mniej istotna jest chyba obecna w tym dramacie symbolika. Prezydent, jego żona, najbliżsi współpracownicy zginęli, chcąc oddać cześć poległym w Katyniu. Ta symbolika prowadzi niekiedy do zbyt pochopnych porównań, do słów o świadomej ofierze. Cóż, prawo bólu i rozpaczy. Być może innym powodem tego narodowego wzruszenia jest też poczucie osierocenia. Ludzie boją się, że państwo i naród zostały pozbawione swej głowy. Nic dziwnego, że w takiej chwili chcą być razem.

Ale jest chyba jeszcze jeden powód owego wybuchu żalu i smutku: nie do końca czyste sumienie. Czy to możliwe, by ten człowiek, którego śmierć wspomina się z takim oddaniem i bólem, był tym samym niemal groteskowym przywódcą? Jest jakaś gwałtowna dysproporcja między dzisiejszą dość powszechną zgodą (mimo pojawiających się protestów)na to, by Lech Kaczyński spoczął na Wawelu wśród najwybitniejszych Polaków a ową niedawną jeszcze pogardą i lekceważeniem jego osoby. Między zgodą na powszechne wyśmiewanie prezydenta i jego obecną apoteozą. Tak, myślę, że tym, co kieruje tylu ludzi na ulice, jest głębokie poczucie niesprawiedliwości wyrządzonej Kaczyńskiemu.

Trzeba o tym mówić. Trzeba o tym przypominać. Owszem, Polska potrzebuje jedności. Ale nie byłoby dobrze, gdyby prezydentura Lecha Kaczyńskiego utonęła w kiczu wzajemnego pojednania. Potrzebna jest uczciwa debata o tym, co godne uznania, a co niesłusznie podlegało wykpieniu, jak i o rzeczywistych słabościach. Nawet jeśli będzie to powodować rozdrapywanie ran.
Pisalem wczesniej o tym samym. Dziennikarze i wielu politykow wiedzialo jakim czlowiekiem jest Kaczynski ale pierwszym na reke bylo jego demonizowanie bo nie byl zgodny z liniami programowymi stacji (TVN-Walter-propagandzista z PZPR, Panorama od niedawna - dyrektorem propagandzista ze stanu wojennego, Wyborcza wiadomo itd) i dobrze sprzedawalo sie ludziom Palikota z malkpa wodki w reku, a drugim bylo to na reke i nie prostowali tego. Wymownie brzmia dzisiaj slowa Marii Kaczynskiej z ostatniego wywiadu, gdzie mowila ze bardzo by chciala aby spoleczenstwo widzialo jej meza takim jakim jest naprawde. Tak bylo, ze z calego tygodnia dzialalnosci prezydenta nie slyszales o tym ze wreczal medale, negocjowal traktat lizbonski, jechal z wizyta do jakiegos kraju (o czym rozmawial i po co jechal? nikt nigdy nie zadal sobie trudu zeby o tym poinformowac) tylko dostawales niusa o tym ze powiedzial o malpie w czerwonym. A jak nic nie "nabroil" to miales artykul o kartoflu i zdjecie z wykrzywiona mina.

Co do J. Kaczynskiego i kampanii, chcialbym aby to nie bylo to ale jest calkiem spora obawa ze tak niestety jest, chociaz jednak jakos nie chce mi sie w to wierzyc. Pozyjemy zobaczymy, dzisiaj jednak proponowalbym aby po raz kolejny nie zakladac sobie czegos i wyciagac wnioski z wlasnych gdyban. Ta sama uwaga odnosnie ladowania w Smolensku.
WISŁA PANY !!
For_FuN_
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 14.04.2010, 12:13
Ale kto wogole wpadl na taki idiotyczny pomysl? przeciez bylo wiadomo, ze to podzieli Polakow...dla jednych to miejsce kultu, dla innych nie, itd ... Co wspolnego z Krakowem ma Lech Kaczynski? To jest dla mnie podstawowe pytanie. W Warszawie czy Gdansku jest wiele godnych miejsc, tam gdzie sa jego przyjaciele, rodzina i tam gdzie spedzil wiekszosc zycia. Nie rozumiem tego.

Dzisiaj bedzie manifestacja i kontrmanifestacja, i kolejna kompromitacja.

Co do samego prezydenta Lecha Kaczynskiego, to kazdy wie jaka byla jego prezydentura i nie nalezy w sumie jej w tej chwili omawiac. Polacy przezywaja tak ta tragedie, bo zginal Prezydent RP i wielu, wielu innych ludzi...nie chodzi tutaj o zaslugi polityczne.
Sędzia
Senior Member

Stary 14.04.2010, 12:19
Vasquez napisał(a):Wyświetl post
Tak na marginesie? czy na Wawelu nie będzie leżał ten "NASZ" prezydent który powiedział słynne bohaterskie zdanie "spieprzaj dziadu"? co ścigał bezdomnego za obrazę prezydenta?..Aha no to fajnie, fajnie.....
Bezdomny był ścigany z urzędu, takie jest w Polsce prawo (art 135 paragraf 2 kodeksu karnego).

W momencie w którym prokurator dowiaduje się o takim przypadku ma obowiązek wszcząć postępowanie karne przeciwko takiej osobie nawet wbrew woli samego zainteresowanego.

A spieprzaj dziadu powiedział do jakiegoś natręta (ponoć pijanego menela). Każdy inny człowiek puściłby wiązankę "spier... kur... jeb... ch....", a Kaczyński powiedział tylko "spieprzaj dziadu". Moim zdaniem to zasługuje na słowa uznania, a nie krytyki.
Miała być demokracja, a tu każdy ma własne zdanie - Lech Wałęsa
pzkwr
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 14.04.2010, 12:20
orzeu napisał(a):Wyświetl post
Wez Coglin, troche sie zagalopowales z tymi biletami :/

Mowicie ze to duzo ludzi, a tymczasem grupka z facebooka to 30 tys. osob. Na fb jest wg szacunkow 3-5mln Polakow. Zatem 1% wyrazil swoj protest przez klikniecie. Ta grupa to najgorsze co mozna powiedziec dzis o Polsce i Polakach. Nie przez jej istnienie bo sa tam i ludzie, ktorzy z klasa uzasadniaja swoj sprzeciw. Ale jak czytam teksty 17-latkow w stylu "WYPIERDALAC Z WAWELU", albo "KARTOFEL SKLOCA NAS DALEJ" to jest mi wstyd za takich rodakow.
Orzeu, miałem się juz nie wypowiadać, ale bardzo nie lubię manipulowania liczbami i statystykami dla poparcia swoich racji. Na Interii jest sonda, w której wzięło udział ponad 40.000 osób - 70% jest przeciwko pochówkowi na Wawelu. Nawet jeśli weźmiemy poprawkę na to, że z portali korzysta więcej młodych ludzi o poglądach lewicowo-liberalnych to i tak wynika jasno, że ponad połowa Polaków nie popiera tej decyzji. Od wczoraj w mojej firmie, gdzie pracuje kilkadziesiąt osób toczy się bardzo emocjonalna dyskusja na ten temat i nie nikogo, kto popierałby tą decyzję. To, że tak mało ludzi jawnie protestuje wynika z szacunku wobec żałoby narodowej, ale bardzo nie podoba mi się, że ich milczenie spowodowane żałobą jest wykorzystywane jako cicha zgoda.
rrr
LoRd
Senior Member

Stary 14.04.2010, 12:23
Vasquez - czemu nie prostestujesz przeciwko temu który tam leży a jest autorem m.in słów "wam kury szczac prowadzić a nie politykę robić" ?

Na straszny poziom sprowadzacię tę dyskusję oj straszny
QBAS
Senior Member

Stary 14.04.2010, 12:30
Vasquez, moim zdaniem nie o to chodzi. Powiedział co powiedział. Nie pochwalam tego, jak polityk powinien się inaczej zachować. Ale z drugiej strony w Polsce "jako polityk" nie musi wcale oznaczać lepszy. Nie sprowadzajmy dyskusji do tego poziomu bo to na prawdę jest niegodne tej chwili.

Moim zdaniem chodzi bardziej o to, żeby nie popadać ze skrajności w skrajność. Wawel to nie miejsce dla Lecha Kaczyńskiego. Powązki, Świątynie Opatrzności Bożej czy jeszcze jakieś inne miejsce. Może stworzyć zasadę, że wszystkich prezydentów chowamy w jednym honorowym miejscu, ale nie Wawel..
Marceli_szpak
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 14.04.2010, 12:34
Zmarłym należy się szacunek, ale skoro już się z tego zrobiła taka nasiąknięta hipokryzją i polityką farsa... to idąc tym tokiem rozumowania, wypadałoby nam "puścić" mecz z Lechem.
Dla uczczenia imienia tragicznie zmarłego prezydenta...
Vasquez
Member

Od: 08.2003

Stary 14.04.2010, 12:36
Vasquez, moim zdaniem nie o to chodzi. Powiedział co powiedział. Nie pochwalam tego, jak polityk powinien się inaczej zachować. Ale z drugiej strony w Polsce "jako polityk" nie musi wcale oznaczać lepszy. Nie sprowadzajmy dyskusji do tego poziomu bo to na prawdę jest niegodne tej chwili.

Moim zdaniem chodzi bardziej o to, żeby nie popadać ze skrajności w skrajność. Wawel to nie miejsce dla Lecha Kaczyńskiego. Powązki, Świątynie Opatrzności Bożej czy jeszcze jakieś inne miejsce. Może stworzyć zasadę, że wszystkich prezydentów chowamy w jednym honorowym miejscu, ale nie Wawel..
Chodzi mi o to, że na Wawelu leżą wodzowie, królowie, których historia już osądziła...A my anwet nie wiemy w jakich okolicznościach Kaczyński zginął...Poza tym niczym się nie wyróżniał, czasem sprawiał wrażenie opóźnionego (motyw z odwróconą flaga na meczu i pare innych by się znalazło)...Jeżeli jego chowają i w dodatku z żoną - to na Wawelu powinny spocząć wszystkie ofiary tego wypadku..
druga sprawa, skoro Brachol Lecha zaczął kampanie polityczną, to czemu w to miesza Kraków?...Mieli 4 miejsca i gdyby wybrali inne 3 NIE BYŁO by sporu i podziału - jak wiadomo, wybrał Wawel - Przejaw Megalomanii i policzek dla leżących w kryptah..
-------------------
-> Only Wisla <-
-------------------
orzeu
Senior Member

Stary 14.04.2010, 12:37
pzkwr sondy internetowe to najgorszy miernik sondazowy. Wedlug sondy internetowej to Wlosi obawiali sie na MŚ najbardziej reprezentacji Polski.
A czy w pracy masz tez ludzi starych/mlodych, ze wsi/miasta, kobiety/mezczyzn, ze wschodu i zachodu Polski w takiej samej proporcji? Nie.

Vasquez do ciebie przede wszystkim tyczy sie uwaga o robienie z tego tematu zalosnej pyskowki. "Opozniony bo trzymal flage do gory nogami". Jesli tylko tego typu masz zarzuty do Kaczynskiego to lepiej nie pisz nic.
Ostatnio edytowane przez orzeu : 14.04.2010 o godz. 12:40.
WISŁA PANY !!
Coglin
Senior Member

Stary 14.04.2010, 12:42
orzeu: ja mam starych i mlodych, ze wsi i miasta i roznych rejonow malopolski i na ok. 30 osob tylko 2 byly za.
a trzeba zauwazyc, ze w malopolsce PiS i Kaczynski mieli/maja spore poparcie.
Wisła Kraków
LoRd
Senior Member

Stary 14.04.2010, 12:43
Vasquez napisał(a):Wyświetl post
Chodzi mi o to, że na Wawelu leżą wodzowie, królowie, których historia już osądziła...A my anwet nie wiemy w jakich okolicznościach Kaczyński zginął...Poza tym niczym się nie wyróżniał, czasem sprawiał wrażenie opóźnionego (motyw z odwróconą flaga na meczu i pare innych by się znalazło)...Jeżeli jego chowają i w dodatku z żoną - to na Wawelu powinny spocząć wszystkie ofiary tego wypadku..
druga sprawa, skoro Brachol Lecha zaczął kampanie polityczną, to czemu w to miesza Kraków?...Mieli 4 miejsca i gdyby wybrali inne 3 NIE BYŁO by sporu i podziału - jak wiadomo, wybrał Wawel - Przejaw Megalomanii i policzek dla leżących w kryptah..
Zyjesz w przekonaniu, że gdy umierali polscy władcy to czekali aż ich historia osadzi i napiszą o nich w podręcznikach i dopiero później składano szczątki na Wawelu ? Śmierc gen Sikorskiego, którego szczątki są na Wawelu jeszcze nie dawno wyjaśniano.
cuba libre
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 14.04.2010, 12:43
Żenujący poziom dyskusji... dla tych co nie wiedzą czym zasłużył Lech Kaczyński dla Polski; http://media.wp.pl/kat,1022941,wid,1...wiadomosc.html

pewno i tak nie przeczytacie bo za długi a na tvn powiedza szybko,zwięzle i wystarczy. zakończcie te dysputy bo niestety tylko sie osmieszacie. a na Wawelu byscie pewno siebie widzieli!

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów