|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na: | |||
| Platforma Obywatelska |
|
68 | 10,66% |
| Prawo i Sprawiedliwość |
|
159 | 24,92% |
| Twój Ruch |
|
9 | 1,41% |
| Polskie Stronnictwo Ludowe |
|
6 | 0,94% |
| Sojusz Lewicy Demokratycznej |
|
17 | 2,66% |
| Solidarna Polska |
|
4 | 0,63% |
| Polska Razem |
|
37 | 5,80% |
| Kongres Nowej Prawicy |
|
165 | 25,86% |
| Ruch Narodowy |
|
97 | 15,20% |
| Dziękuje nie głosuje! |
|
76 | 11,91% |
| Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
|
Osoba Lecha Kaczyńskiego za życia była mi obojętna. Zdarzało mi się go skrytykować i powiedzieć to i owo.Dziś gdy już go nie ma na tym świecie mój pogląd się nie zmienił.Oczywiście żal mi rodzin poszkodowanych i samych ofiar jednak daleko mi aby ich gloryfikować i nazywać bohaterami tak jak to robią media i społeczeństwo, które nagle zrobiło z Lecha Kaczyńskiego wielkiego bohatera i nie wiadomo co jeszcze.Denerwuje mnie to jakie społeczeństwo jest fałszywe.
Co do pochówku na Wawelu. Uważam, że to nie jest dobry pomysł gdyż nie widziałem w niego takiego wielkiego Polaka który zasłużył na takie zaszczytne miejsce jak Wawel.Obecnie poza Janem Pawłem II nikt nie zasłużył aby tam się znaleźć. Jestem na nie, jednak daleko mi do tego aby iść pod kurię.Jeżeli Kaczyński zostanie pochowany na Wawelu uszanuję tą decyzję. Szkoda tylko ,że zwolennicy piszą że Kaczyński zasłużył bo leży tam osoba X i Y, które nie zasłużyły więc i on może tam spoczywać.Wydaję mi się ,że jeżeli porównywać to do tych najwybitniejszych... |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2005
Offline |
|
bardzo madry wpis ![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2008
Offline |
|
Gosia Łaska- "**** wie" czyli **** jako istota Wszechwiedząca, Przemysław Lelewski- " Dziadek Lucjan radzi", Michał Esmont- Ale URWAŁ! Aaaaale to było dobre!!!! (ta grupa ma 13 tysięcy fanów; grupa fanów włoskiego akcentu Brada Pitta ma ich 54000. Mogliby podbić jakieś małe państwo, nie?), Ryszard Karpinski- I bet Spain can get 1 million fans before any other European Country, Paulina Rudnicka- I AM ALWAYS TIRED BECAUSE I BECOME A SUPERHERO AT NIGHT. I jak tu traktować takich ludzi serio, co?
Ostatnio edytowane przez Slayer666 : 14.04.2010 o godz. 00:33.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Społeczeństwo nie jest fałszywe aż tak, jak zachowujące się jak chorągiewka na wietrze.Społeczeństwo dało się zmanipulować mediom itd
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2007
Offline |
|
|
Cytat:
inne źródło aniżeli wyborcza . |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2002
Offline |
|
|
http://www.youtube.com/watch?v=RkEmHSIVDwE - pierwszy film, tuż po katastrofie (nie ma jeszcze strażaków, w oddali słychać strzały?)
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2003
Offline |
|
|
SV_ napisał(a):
Ps. Wawel to historyczny i symboliczny Belweder dla całej Polski a nie tylko krakowski zamek.
Ostatnio edytowane przez kot : 14.04.2010 o godz. 00:58.
![]()
Nie ma rzeczy niemożliwych.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2007
Offline |
|
|
Ten tekst jest autorstwa jakiegoś gościa z weszło a nie autora postu.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2008
Offline |
|
|
****a to co teraz pokazał tvn 24 to wstyd dla naszego miasta banda idiotów która drze mordy"Kraków mówi nie" dlaczego te ****y nie mówią za siebie!!!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
Napisal swoje przemyślenia na temat Wawelu , prezydenta (z ktorymi sie , tak swoją drogą, w duzej czesci zgadzam), ale nie jest to zadna osoba publiczna, nie stara sie przekazywac faktów ani narzucac innym swojego zdania i wmawiać ze musi miec racje. Do czego więc potrzebujesz tej "wiarygodnosci"? Gdyby nie bylo tam tego zdania uznalbys ze masz takie samo zdanie a to co napisał to jakas prawda objawiona ?Zdanie samo w sobie jest rzeczywiscie nietrafne, przynajmniej narazie, ale nie ma to wpływu na całą pozostałą tresc posta. Przynajmniej wg mnie. Chyba ze sugerujesz, ze te słowa o pilocie świadczą o pisaniu przez autora "pod wpływem" lub niespełna rozumu, co rzeczywiscie sprawiałoby ze jego słowa powinny byc traktowane z dystansem i obawą ze nie napisał ich serio. Tylko wtedy po co w ogole by je pisał? |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
O to chodzi ze manifestujacy mówia za nas..jak widac na naszym forum i pasiastym równiez (hehe) takie zdanie ma ogromna wiekszosc ludzi..Oczywiśce nie popieram tego prostestu ale mówienie że są mniejszościa nie jest prawda.
Marequ ten link potwierdza kto był inicjatorem pochówku Prezydenta na Wawelu i nie najlepiej swiadczy o bracie Prezydenta,który nawet tutaj probuje cos ugrac.. pokazuja sie kolejne wypowiedzi posłów PiS o tym że Prezydenta żegnano jak Króla,ze teraz widac jak naród go kochal a tak naprawde wiekszośc z tych na trasie to gawiedź wezwana przez znienawidzony przez nie których TVN do wyjścia na trase i oddanie holdu Prezydentowi..a jak to zrobili?uklekli,zdjeli chcoiaz czapke?Nie z wyciagnietymi telefonami nagrywali przejezdzajacy karawan..żal mi było na to patrzec ze wzgledu na szacunek dla zmarłeho Prezydenta.. |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2003
Offline |
|
|
Fuks
Niestety ale to zdanie obrazuje bezmyślność człowieka je piszącego i dlatego jego stwiedzenie a priori, podważa wartość jego reszty przemyśleń.
Ostatnio edytowane przez kot : 14.04.2010 o godz. 01:21.
![]()
Nie ma rzeczy niemożliwych.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2009
Offline |
|
![]()
Habemus Dubletum
LEG14 White Star Awards w kategorii: Innowierca roku 2009 Innowierca roku 2011 ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2008
Offline |
|
B) podpisuje się pod nim w 100% a wspomniany fragment na temat pilota odbieram jako przypuszczenie - jeżeli pilot nie miał warunków do lądowania a i tak probował to dla mnie i tak oczywiste jest że został do tego zmuszony przez ludzi/presje, tego i tak sie nigdy nie dowiemy, bo nawet jeśli zostaną udostepnione jakieśnagrania to te kawałki zapewne zostaną wycięte - bo i tak nic to już nie zmienia. Osobiście bardzo mi żal pilota, a może bardziej jego rodziny, bo odpowiedzialność spada na niego, a dla mnie nie do końca była to jego wina. (jak donoszą) E: Kot, na siłe starasz sie szukać dziury w całym, chłop napisał mądre słowa, które ukazują to co wiele osób uważa na temat pogrzebu na Wawelu, a Ty czepiasz się zdania o oskarżeniu pilota, którego i tak ludzie oskarżają i zapewne oskarżać będą. Zgadzam się z tym ze jest to błąd.
Ostatnio edytowane przez SV_ : 14.04.2010 o godz. 01:27.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2005
Offline |
|
|
Darował byś sobie bez kitu takie wypociny.
Ja tu w pełni popieram kota że mimo iż są już jakieś podstawy do jakiś wniosków vs przyczyn , to trza uzbroić się w cierpliwość i czekać na oficjalne informacje. Ja w ogóle nie mam złudzeń że nawet po nich, będzie grupa, pewnie spora, wierząca w coś zupełnie odwrotnego ale to zupełnie nie mój problem. Natomiast co do linka podanego przez Marka. Tak na prawdę nie ma żadnego znaczenia kto, jak i po co - oczywistym jest że decyzja co do pochówku należy tylko i wyłącznie do rodziny -oczywiście w ramach możliwości - Dziwisz dał możliwość pochówku na Wawelu - rodzina się na to zdecydowała i tu nie ma żadnych innych opcji.
Był taki przypadek - większość pewnie go zna i mimo ogromnej presji ze strony Prezydenta - pilot zdecydował o czymś innym - za co może na przekór, ale na pewno słusznie - został odznaczony. Zaznaczam że piszę tylko o teorii bo jak było w praktyce w tym właśnie przypadku - pewnie tego się dowiemy i nie ma co wychodzić przed szereg.
Ostatnio edytowane przez 1q2 : 14.04.2010 o godz. 01:40.
![]()
94 - Allah Akbar!!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2009
Offline |
|
|
Bo?
Cytat:
![]()
Habemus Dubletum
LEG14 White Star Awards w kategorii: Innowierca roku 2009 Innowierca roku 2011 ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2002
Offline |
|
|
tak.. a za atakami z 11 września 2001 stoją Amerykanie...
żal... |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
|
Miejsce dla magicznych ludzi- to Gandalfa tam pochowajcie, będzie najlepiej. 22 tyś. ludzi na eFBe? A ile na eNKa? Pytam wprost- kto z Was- obrońców magicznego miejsca( ale druga strona barykady wcale nie jest lepsza)- był w krypcie z własnej nieprzymuszonej woli? Nie liczą się wycieczki szkolne, czy zabranie przez rodziców, tylko wewnętrzna potrzeba odwiedzenia tego "magicznego" miejsca, która została zrealizowana. Pytam dalej- kto w tej krypcie leży i co zrobił, kim był? Bo póki co doczekałem się tylko Piłsudskiego z błędem ortograficznym. Dodajmy, że Wasza wiedza na temat krypty powinna być zdecydowanie szersza niż w innych miejscach kraju, bo Wy do krypty macie rzut beretem.
Wpienia mnie ta cała dyskusja, ale nie dlatego, że uważam pochówek Kaczyńskiego w krypcie za pomysł genialny( sam w pierwszej chwili byłem nim zaskoczony). Wpienia mnie to, że przy okazji wielkiej tragedii narodowej na wierzch wyłazi cały kretynizm społeczeństwa. Chociaż na codzień wiem, że on tam jest, ale teraz zwyczajnie razi w oczy. Kretyni z internetowymi świeczkami, debile którzy rozpaczają po... odwołanym final four siatkarzy, wszechwiedzący eksperci, którzy tonem wielkich detektywów obwieszczają jak to rozszyfrowali rosyjski spisek, dowcipnisie z tekstami "ale urwał", fałszywi dziennikarze, którzy jeszcze przed chwilą wykorzystaliby każdą okazję żeby dosrać Kaczyńskiemu i mieli głęboko w dupie pełnione przez niego stanowisko, pompowana przez media zbiorowa histeria odbierająca całą powagę zdarzeniu, młode pokolenie, które jest tak durne i zaaferowane własnym jestestwem, że nie jest nawet w stanie zrozumieć tego, co się stało i teraz jeszcze na dokładkę, ludzie którzy o krypcie dowiedzieli się z telewizji i mają w dupie kto tam leży, ale tylko czekali na okazję żeby znów móc wrzucać na Kaczyńskiego( tym razem drugiego). Tutaj słowo do ludzi, którzy posiadają stosowną wiedzę na temat miejsca pochówku i mimo to uważają, że prezydent Kaczyński nie powinien zostać tam pochowany. Zdajcie sobie sprawę, że większość ludzi w tym kraju nie ma pojęcia o krypcie, o pochowanych w nich osobach ani tym bardziej o kontrowersjach z nimi związanych. Nie wiedzą gdzie jest Katyń, kiedy była bitwa pod Grunwaldem, kogo pokonaliśmy pod Wiedniem, a Sikorski kojarzy im się z Radziem. I ta biedna bezwładna masa jest sterowana przez ludzi od nich mądrzejszych, a przynajmniej zaradniejszych. W tej chwili część hien postanowiła obrócić wciąż tętniącą w społeczeństwie niechęć do Kaczyńskiego jako narzędzie walki politycznej, przede wszystkim z jego bratem, jako przykrywkę wykorzystując, nie ukrywajmy tego- kontrowersyjną decyzję o miejscu pochówku. Rozumiem Wasze wątpliwości, ale zrozumcie, że manifestując swoje niezadowolenie dajecie się wykorzystać ludziom, którzy prywatny interes przedkładają ponad dobro narodowe. Gdyby to była kolejna zwykła zawierucha polityczna, nie zabierałbym głosu, ale to wydarzenie to szansa dla naszego narodu, której ja jako Polak nie mogą pozwolić by została zaprzepaszczona. Śmierć Prezydenta dla mnie jest okazją do popchnięcia tej bezwładnej masy we właściwym kierunku- świata ani nawet Polski w ten sposób nie zbawimy, ale jest nadzieja na uczynienie kroku w dobrą stronę. Lech Kaczyński był bez wątpienia patriotą, na każdym kroku starał się krzewić pamięć o naszej historii i naszych przodkach. Ale największą przysługę ojczyźnie może, paradoksalnie, oddać po śmierci kontynuując własne dzieło. Już same okoliczności śmierci sprawiły, że świat zwrócił uwagę na Katyń. Tragedia naszego narodu zaistnieje w świadomości świata i prawda ujrzy światło dzienne. Ale z prawdą i kłamstwem jest tak, że prawda powtórzona nawet milion razy może zostać zamazana jednym kłamstwem, prawdę trzeba powtarzać w nieskończoność. Sarkofag Kaczyńskich opatrzony stosowną inskrypcją, będzie powtarzał tę prawdę za nas, każdy kto odwiedzi kryptę dowie się o Katyniu- teraz, za dwa lata i za dwieście, kiedy po nas już nic nie zostanie. Ponadto Kaczyński przyciągnie do krypty Polaków, siłą wymoże na każdym z nich odbycie krótkiej lekcji historii naszego kraju, może stać się symbolem, który powiąże obecne pokolenia z przeszłością- bo kto ma wiązać młodych ludzi z Polską, kto ma wiązać pokolenia wychowane w zakłamaniu władz komunistycznych? Piłsudski, Kościuszko- ludzie dla większości równie odlegli co Mieszko I. Kaczyński to szansa na "żywy" symbol polskości, na ustanowienie tożsamości i samoświadomości w naszym społeczeństwie, na ponowne powiązanie narodu z ojczyną i jej historią. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Cytat:
http://www.youtube.com/watch?v=JUpLVnzMsog Polecam oglądnąć ten materiał.Nie mówię że musi być to prawda jednak daje on dużo do myślenia i szczerze daje mi podstawy aby sądzić że mogło to być ukartowane.Niestety jak jest nigdy się nie dowiemy. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Ale latwo przychodzi wielu plucie na siebie nawzajem.. Do tych ktorzy opowiadaja bzdury o 'slabej jakosci' krolow pochowanych na Wawelu, oraz ze byli tam chowani nie tylko 'pomazancy' tylko krolowie wybieralni - owszem wybieralni tez ale byli to KROLOWIE i tradycja bylo choiwanie tam wszystkich Krolow.. a prezydentow w Wilanowie.
Utrudnione zadanie maja w tej dyskusji Ci zdroworozsądkowcy ktorzy nie popieraja pochowku ostatniego prezydenta na Wawelu bo o zmarlych mowi sie tylko dobrze albo wcale. Nikt Kaczynskiemu nie odbierze tego ze byl rzeczywiscie patriota i potrafil dzialac wbrew poprawnosci politycznej dla dobra Polski oraz ze zginal na sluzbie Rzeczypospolitej. Ale jak nikt inny potrafil tak dzielic narod, jako prezydent PISu, wybrany na urzad w dziwnych okolicznosciach przy pomocy Rada Maryja, posiadajacy zatrwazajaco niskie poparcie w spoleczenstwie.. |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2008
Offline |
|
|
Dzielił za życia, dzieli i po śmierci. Smutne ale prawdziwe..
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2004
Offline |
|
|
Po kurią stali Ci którzy dzielili, radny Bobrowski i dyr biura Thun, Sławiński, a wczesniej ktos wspomniał o Filemonowiczu i Lewack... tzn Widackim.
|
|
|
|
Banita
Od: 10.2003
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2008
Offline |
|
a co do fb > grupa mająca 3k członków > Czytam nazwe grupy->Smieje sie->Zostaje Fanem->I NIGDY DO NIEJ NIE ZAGLADAM
Ostatnio edytowane przez dostuffca : 14.04.2010 o godz. 06:43.
![]() |
|
|
|
Member
Od: 05.2003
Offline |
|
|
Salomonowe rozwiązanie tej przykrej sprawy to decyzja w ręce Narodu.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2004
Offline |
|
Tak jak ludzie kiedys przychodzili ogladac z ciekawosci egzegukcje publiczne tak i teraz przyjda zobaczyc co sie dzieje, tak jak ja pare lat emu bylem zobaczyc kawalkade samochodow z prezydentem Bushem wyjezdzajaca z Wawelu. ![]()
DysoN
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2004
Offline |
|
Dałeś mi do myślenia szczególnie ostatnim akapitem |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]()
Wisła Kraków
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2008
Offline |
|
|
IMAO, całkiem sporo powodów, dla których nie powinno się chować Lecha Kaczyńskiego na Wawelu.
- brak związków pary prezydenckiej z Krakowem, Jakichkolwiek. Za to w Warszawie mieszkali, zapuścili korzenie, Lech był tam prezdentem najpierw miasta, później tam państwa. ![]() - zamieszanie przy próbie nadania honorowego obywatelstwa Krakowa prezydentowi (Lech Kaczyński sam zrezygnował z tego tytułu widząc, ile przy tym zamętu i kontrowersji powstało - myślicie, że chciałby być pochowany na Wawelu, wiedząc, ile przy tym będzie sporów? To w gruncie rzeczy skromny człowiek był.) - obecność bodajże - tu mogę przekręcić - archikatedry św. Jana, w której tradycyjnie się chowa polskich prezydentów. - podnosi się argument w rodzaju "bo to prezydent", czyli "We salute the rank, not the person". To co, za parę lat Jaruzelski? - do tego, Lech sam mówił, że chciałby na powązki. Czemu na siłę tutaj? pochówek na siłę z dala od domu i rodziny? - parę lat temu nie było miejsca na Wawelu dla Miłosza - (twierdzili, że się nie zmieści jeszcze jeden sarkofag) nagle się znalazło? A poza tym, generalnie jestem zbulwersowany tym, że "rodzina zadecydowała, że na Wawel". Ale zapowiedziałem już mojej rodzinie, że gdyby - odpukać - przydarzył mi się jakiś wypadek, to chciałbym, żeby zadecydowała o pochowaniu mnie na Wawelu. ![]() No i do tego cała atmosfera antagonizacji - jednak, jakby nie patrzeć, można było przewidzieć, że będzie to decyzja kontrowersyjna. Wylewa się pomyje na osoby takie, jak ja, które protestują przeciwko temu pochówkowi, twierdząc, że to niegodne, nie ten czas i że de mortuis nihil nisi bene. Mnie jednak cierpnie skóra, jak bez powodu Lech Kaczyński jest chowany wśród postaci z książek historii, królów, wieszczów narodowych i świętych. Jeży mi się włos i zębami zgrzytam, kiedy słyszę te chwalebne pieśni, zasadzające się na argumencie, że "był miłym i ciepłym człowiekiem", pomijające walory prezydentury i powtarzające argument "teraz nie powinno się protestować" (dzisiejsza rozmowa Olejnik z Kowalem - chyba ze 25 razy to powtórzy i nic więcej). Otóż, kto podejmuje kontrowersyjną decyzję w takim okresie, musi się liczyć z kontrowersyjnym sprzeciwem. I nie powinien, zda mi się, wylewać wiadra pomyj na tych, którzy protestują. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Druga sprawa. W tym temacie wielu pisze, że trzeba oddać sprawę w ręce Narodu itd. Ale nikt nie wyjaśnił jakim cudem to cały Naród miałby zdecydować o pochówku. Co, może sonda telefoniczna w TVN24 albo sonda "klikania" na Onecie? Nie bądźcie śmieszni. |
|
|