The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
PvD
Armia Białej Gwiazdy

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 13.04.2010, 22:11
Jestem oczywiście zniesmaczony decyzją ale jest taka a nie inna więc napiszę o jednej rzeczy, która mnie zastanawia. A mianowicie kilka ciekawych postów mających być argumentem ZA

Cytat:
A co takiego wielkiego zrobiła połowa 'mieszkańców' Wawelu?
Cytat:
Chociażby taki jeden, do którego, co roku z kwiatami za rączki próbują paradować "ciepli" chłopcy.
Cytat:
Zobaczcie kto tam leży, naprawde pare osób nie jest Wiekszych od Kaczyńskiego.
Cytat:
Wiśniowiecki, August II Mocny wystarczy?
Tragicznie zmarłego prezydenta RP, którego pochowamy na Wawelu chyba w argumentacji powinno się porównywać do Największych, a nie do tych mniejszych. Argumentacja, że przecież spoczywają tam gorsi wg mnie nie powinna się wogóle pojawiać jako argument bo uwłacza zmarłemu prezydentowi.

Dla mnie takie stawienie sprawy jest gorsze od tej decyzji. "Skoro nie leżą tam najwybitniejsi to i Lech i Maria Kaczyńscy też mogą" to chyba nie wyraz szacunku do prezydenta?.To, że ktoś kiedyś postanowił, że te postaci tam spoczywają nie może być pretekstem do pochówku i argumentem w dyskusji bo może też w opinii wielu uchodzą one za błędne?!

Protest oczywiście uważam za akcję nie na miejscu, która nic prawdopodobnie nie zmieni i bardziej szkodzi.

Wojenka o pochówek na Wawelu dopiero się zacznie po wszystkich uroczystościach.
Ostatnio edytowane przez PvD : 13.04.2010 o godz. 22:16.
Cytat:
Decydując się na grę w Wiśle i podpisując z nią kontrakt piłkarz powinien automatycznie przyjąć świadomość panujących przy R22 zwyczajów. A jednym z kanonów który powinien przyświecać każdemu wiślakowi jest poszanowanie trójkolorowych barw. Szanować powinien je każdy z nas ( i umieć się z nimi obchodzić) bez względu na to czy w danym momencie owładnął nami strach, panika, euforia, złość czy cokolwiek innego.
Są bowiem pewne granice, których nigdy się nie przekracza.
Scorpion7ABG
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 13.04.2010, 22:12
Mało kiedy wypowiadam się na tematy polityczne, nie byłem za ani przeciw Kaczyńskiemu. Owszem zdarzały mu się wpadki, które media nagłaśniały jakby niewiadomo co się stało, media często z niego i jego małżonki wyśmiewały się, ale on swoimi czynami udowodnił że był WIELKIM PATRIOTĄ! Walczył o swój kraj, o tradycje, o to by ludzie nie zapomnieli o tych co kiedyś walczyli za kraj i oddali za to swoje życie. Leciał do Katynia złożyć hołd poległym tam żołnierzom, chciał by świat usłyszał o tragedii jaka tam się wydarzyła, sam chyba nie przypuszczał że on jak i reszta delegacji tak wielką cenę za to zapłaci za prawdę, za to by cały świat usłyszał o Katyniu! Rosja nie może się już wyprzeć tego co miało tam miejsce 70 lat temu! Lech Kaczyński i jego żona mimo że byli parą prezydencką, zachowywali się jak zwykli ludzie, byli prości i nie wywyższali się. Lech mimo że był niski wzrostem był WIELKIM PATRIOTĄ co nieraz pokazał i skoro Dziwisz i inni zgodzili się na pochówek na Wawelu, to ludzie darujcie sobie te swoje protesty, manifestacje tak jak dzisiaj, bo jestescie poprostu smieszni, a co gorsza narażacie cały Kraków na pośmiewisko, TYLKO USZANUJCIE PAMIĘĆ ZMARŁYCH!!!
grzechu1991
Socios Wisła Kraków

Od: 09.2008

Stary 13.04.2010, 22:13
PvD napisał(a):Wyświetl post
Jestem oczywiście zniesmaczony decyzją ale jest taka a nie inna więc napiszę o jednej rzeczy, która mnie zastanawia. A mianowicie kilka ciekawych postów mających być argumentem ZA

Tragicznie zmarłego prezydenta RP, którego pochowamy na Wawelu chyba w argumentacji powinno się porównywać do Największych, a nie do tych mniejszych. Argumentacja, że przecież spoczywają tam gorsi wg mnie nie powinna się pojawiać jako argument bo uwłacza zmarłemu prezydentowi. Dla mnie takie stawienie sprawy jest gorsze od tej decyzji. "Skoro nie leżą tam najwybitniejsi to i Lech i Maria Kaczyńscy też mogą" to chyba nie wyraz szacunku do prezydenta tak stawienie sprawy.To, że ktoś kiedyś postanowił, że te postaci tam spoczywają nie może być pretekstem i argumentem w dyskusji bo może też w opinii wielu uchodzą one za błędne?!
Ale to nie były porównania. Po prostu próbujemy uświadomić, że na Wawelu nie leżą sami wielcy. To czy Kaczyński będzie do tego grona się kiedyś zaliczał nie nam to oceniać i tyle.
orzeu
Senior Member

Stary 13.04.2010, 22:16
lizzy napisał(a):Wyświetl post
Twoje argumenty natomiast pękają wprost w szwach od merytoryki

Co do tego kto żyje nienawiścią- popatrz na swoją powyższą "wyważoną i spokojną" wypowiedź, a także dużej części kolegów "po linii". Ala jak rozumiem to tylko w pełni uzasadniona i jedyna słuszna reakcja na niecne działanie lewackiego elementu.
Co widać po facebooku? Jaka była średnia wieku pod Kurią? Czy może byłeś i liczyłeś? Z relacji w telewizji widać akurat dość wyraźnie że spora grupa osób z tych którzy tam byli mieszkają w Krakowie dobre dwa albo i trzy razy dłużej niż Ty żyjesz
Chyba sobie pomyliles kolejnosc rozmowy. Ktos cos powiedzial, ja zadalem pytanie i to nie ja mam teraz dawac argumenty bo na co? Na to ze osmielilem sie spytac?
Jazda - kolejny z genialna argumentacja w stylu "no jak mozna tak mowic w ogole". Nalezysz pewnie do tej grupki od "Pilsudski w grobie sie przewraca".
Szkoda ze nie zauwazyl zaden z was ze nie jestem fanem pomyslu chowania Kaczynskiego na Wawelu. Choc jak widze ta zolc, ktora wylewa sie teraz z ludzi(?) to ze zwyklej przekory wychodzi na to ze dobrze gdyby tam sie jednak pogrzeb odbyl. A Kaczynskiego osadzi historia, dzisiaj juz zalozylem sie o whisky ze do 2030 nie zobaczymy w Polsce lepszego prezydenta i moge zalozyc sie z kolejnymi osobami.

ps. http://www.tvn24.pl/-1,1652092,0,1,n...wiadomosc.html
Rzeczywiscie. Sami Krakusi z 60-letnim stazem.
WISŁA PANY !!
rafkur
Socios Wisła Kraków

Od: 10.2007

Stary 13.04.2010, 22:16
Idę spać - szkoda gadać, nie chcę nikogo obrażać a nic mądrzejszego mi się nie nasuwa jak czytam: tylko wybitni. Ok -tylko wybitni- zgadzam się tylko, że część tych wybitnych ( nic im nie ujmując) w niczym nie przewyższa Kaczyńskiego ( a wręcz przeciwnie).
No ale żeby to wiedzieć trzeba by się kiedyś wreszcie na Wawel przejść.

Też bym chętnie przyjmował zakłady że jeszce większość przeciwników Kaczyńskiego będzie peregrynacje do jego grobu robić za 20-30 lat ale po co? Historia oceni kto miał rację.

edit; oglądnąłem sobie ten filmik z tvn24 - nie wątpię że iti wybrało najbardziej reprezentacyjnych - to mi wystarczy. Same dzieciaki. Nie odbieram im prawa do wypowiedzi ale może najpierw niech skończą 18 lat.
Ostatnio edytowane przez rafkur : 13.04.2010 o godz. 22:24.
harimata
Senior Member

Od: 09.2009

Stary 13.04.2010, 22:19
Wawel to dla wielu serce Polski. To właśnie tutaj koronowali się Polscy królowie począwszy od Władysława Łokietka i udawali się na wieczny spoczynek. To właśnie tutaj spoczywają bohaterowie narodowi zmieniający losy Polski. Tutaj swoje miejsce odnajdują TYLKO i wyłącznie ludzie zasłużeni dla Polski. Każda epoka wydawała plony patriotów,wybitnych Polaków zmieniających losy Polski a niekiedy Europy. Na Wawelu nie zostanie pochowany byle kto. Musi być wybitnie zasłużony dla ojczyzny. Ostatnim, który dostąpił tego zaszczytu był Józef Piłsudski.

Jeśli nie Lech Kaczyński to kto ?

Jest to pierwszy prawicowy prezydent od 1945r. Od niego możemy się uczyć postawy i obowiązków patriotycznych. Dobro Polski było dla niego zawsze na pierwszym miejscu.

Wawel to coś więcej jak grobowiec. Historia mówi do nas przez zmarłych, i tak jak jest historią narodu, tak jest historią każdego człowieka, każdej rodziny”.

Kraków zawsze prawicowy.
Kod:
               W czasach powszechnego fałszu, mówienie prawdy jest rewolucyjnym aktem

9 października wywal Tuska do śmietnika !
pawelwislak
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 13.04.2010, 22:20
a tak na marginesie orzeu no offence`a ale jakim sposobem chcecie oceniać kto jest lepszym albo kto był lepszym prezydentem
John1906
Senior Member

Od: 09.2006

Stary 13.04.2010, 22:21
Połowa tam wpisanych pewnie sama nigdy nie była na Wawelu.
Takie wpisy to wstyd dla Polski i Krakowa.
Niektórym chyba się poprzewracała w głowach. Może jeszcze ustalą miejsce i godzinę pochówku.
W naszych sercach nie ma litości.
tranceaddict
Senior Member

Stary 13.04.2010, 22:22
orzeu napisał(a):Wyświetl post
Chyba sobie pomyliles kolejnosc rozmowy. Ktos cos powiedzial, ja zadalem pytanie i to nie ja mam teraz dawac argumenty bo na co? Na to ze osmielilem sie spytac?
Jazda - kolejny z genialna argumentacja w stylu "no jak mozna tak mowic w ogole". Nalezysz pewnie do tej grupki od "Pilsudski w grobie sie przewraca".
Szkoda ze nie zauwazyl zaden z was ze nie jestem fanem pomyslu chowania Kaczynskiego na Wawelu. Choc jak widze ta zolc, ktora wylewa sie teraz z ludzi(?) to ze zwyklej przekory wychodzi na to ze dobrze gdyby tam sie jednak pogrzeb odbyl. A Kaczynskiego osadzi historia, dzisiaj juz zalozylem sie o whisky ze do 2030 nie zobaczymy w Polsce lepszego prezydenta i moge zalozyc sie z kolejnymi osobami.

No napewno nie bedzie lepszego jak tylko Tuska przejdzie petycja azeby prezdyent mial mniejsze prawo sprzeciwu.
orzeu
Senior Member

Stary 13.04.2010, 22:26
pawelwislak napisał(a):Wyświetl post
a tak na marginesie orzeu no offence`a ale jakim sposobem chcecie oceniać kto jest lepszym albo kto był lepszym prezydentem
Na podstawie opinii kilku historykow/politologow o roznych pogladach.
WISŁA PANY !!
Bronex
Senior Member

Od: 04.2004

Stary 13.04.2010, 22:28
MisIIek napisał(a):Wyświetl post
Wyraziłem szczerą opinię, tak czuje, złożyło się na to wiele sytuacji, jego poglądów, zachowań, wypowiedzi. Starczy ? Mimo antypatii do niego, potrafię zachować rozsądek i nie pluć jadem na prawo i lewo, czego Ty wyraźnie nie potrafisz. Może też słowo nienawiść jest tu za mocnym słowem, bardzo nie lubiłem będzie lepiej pasować.
Co to znaczy tacy ludzie jak Ty?
a może ustosunkujesz się do reszty wypowiedzi
Tego się właśnie spodziewałem .... "Nienawidzę Kaczyńskiego bo... yyyyy no bo yyyyy no bo nienawidzę o taki argument powiem".... Konkrety koleżko ,konkrety ...

Jeszcze raz jedną rzecz trzeba podkreślić. Wawel to ważnie miejsce. Kaczyński na to jak najbardziej zasługuje (co by nie powiedzieć należy mu się to jak psu buda) bo był człowiekiem na tle inny wręcz kryształowym, poległ na służbie dla dobra ogółu , reprezentując ogół. Ale znajdą się tacy , którzy tej śmierci mu szczerze życzyli czemu dawali wyraz w anonimowych komentarzach , znajdą się tacy ,którzy potrzebują większej perspektywy czasowej ,żeby docenić tego człowieka jako całość. Pamiętajcie ,że ta decyzja Dziwisza może się teraz podobać i nie podobać ale tak jak teraz rozbieramy na części pierwsze Jana III Sobieskiego , Tadeusza Kościuszkę, Józefa Klemensa Piłsudskiego , Władysława Sikorskiego , Jana Kazimierza , Korybuta Wiśniowieckiego tak za wiele lat identycznej dekompozycji dokonają nasz dzieci i wnuki... Kaczyński jest postacią epoki ,której życie tragicznie koronuje wysiłek III RP ale także śmierć Prezydenta może być wielkim asumptem do rzeczywistych przemian w historii polityki wewnętrznej , relacji z Rosją... Co więcej prawda o tym człowieku , a nie wizerunek , gęba jaką spreparowano na użytek motłochu wyjdzie teraz na jaw ,już wychodzi... Nadal uważam ,że śmierć tego prezydenta jest dla prawdy o nim samym i jego wielkości darem losu. Los , przypadek ,coś dało wszystkim jego nikczemnym opluwaczom kopa w dupę... Los nie dał ukryć prawdy o Lechu Kaczyńskim...
Ostatnio edytowane przez Bronex : 13.04.2010 o godz. 22:38.
Fuks
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 13.04.2010, 22:29
harimata napisał(a):Wyświetl post

Jest to pierwszy prawicowy prezydent od 1945r. Od niego możemy się uczyć postawy i obowiązków patriotycznych. Dobro Polski było dla niego zawsze na pierwszym miejscu.

Wawel to coś więcej jak grobowiec. Historia mówi do nas przez zmarłych, i tak jak jest historią narodu, tak jest historią każdego człowieka, każdej rodziny”.

Kraków zawsze prawicowy.
Argument, ze Kaczynski ma byc na Wawel bo to pierwszy prawicowy prezydent w Polsce jest tak idiotyczny, ze wrecz szkoda go komentowac.

Rodzina Kaczynskiego sobie chyba nie zdaje sprawy, ze w taki dzien zmarłych to oni na Wawel nie wejdą, podobnie jak w dzien powszedni, otwarte jest tylko do 18 czy ktorejs tam. To nie jest miejsce gdzie mozna wchodzic i wychodzic kiedy sie komus podoba.
pawelwislak
Senior Member

Stary 13.04.2010, 22:30
nie wiem czy to jest realne bo wielu się może nie zgodzić ale dla mnie osobiście nie wybiorę lepszego z pośród trzech ostatnich, a tak naprawdę największe zasługi ma A. Kwaśniewski którego najmniej "cenię"
NowaHutaWNH
Senior Member

Od: 01.2009

Stary 13.04.2010, 22:31
Mi osobiście było wstyd za to, że mieszkańcy Krakowa mogli w takim czasie wykrzykiwać takie hasła w miejscu takim jak ul. Franciszkańska.

Decyzja została podjęta przez METROPOLITĘ krakowskiego więc myślę że powinien być to wystarczający argument dla tych pseudo patriotów i pseudo krakowian machających dziś śmiesznymi transparentami.
Ostatnio edytowane przez NowaHutaWNH : 13.04.2010 o godz. 22:34.
[CENTER]Towarzystwo Sportowe.
[/CENTER]
Vinci
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2005

Stary 13.04.2010, 22:31
PvD napisał(a):Wyświetl post
Tragicznie zmarłego prezydenta RP, którego pochowamy na Wawelu chyba w argumentacji powinno się porównywać do Największych, a nie do tych mniejszych. Argumentacja, że przecież spoczywają tam gorsi wg mnie nie powinna się wogóle pojawiać jako argument bo uwłacza zmarłemu prezydentowi.

.
Fakt, nie jest to dobra strategia forsowania własnej opinii, ale patrząc na wpisy o Dziwiszu trzęsącym Krakowem czy hasła "to nie mój prezydent" bywa, że trzeba sięgnąć po najbardziej prymitywne argumenty.

Też nie jestem super fanem tego pomysłu, bo Kraków za czasów Kaczyńskiego więcej tracił niż zyskiwał. Nie zmienia to jednak faktu, że skoro decyzje niezależne od przeciętnych Polaków zapadły, to nie ma sensu bredzić i biegać z prześcieradłami po franciszkańskiej...

Co do zasług Kaczyńskiego, też coś można się doszukać. Warto jednak, żeby każdy pamiętał, że należy je weryfikować adekwatnie do panujących realiów. Kaczyński nie żył w czasie wojny, rozbiorów czy powstań. Miał swoje miejsce w historii i nie można powiedzieć, że nie działał w interesie Polski. To w wyniku jego śmierci o Katyniu mówi cały świat. Tego nikt mu nie odbierze, chociażby było to dziełem przypadku.

Cytat:
Mysle że do jutra mogli by sie jeszcze wycofać, pod pretekstem zmiany decyzji rodziny lub niechęcią przewożenia ciała po całej Polsce.
Jasne, a później wyślą do Obamy i Putina SMS-a, "Zmiana planów, wpadajcie do Warszawy, czekamy... "
Ostatnio edytowane przez Vinci : 13.04.2010 o godz. 22:34.
"Kradzione szczęścia nie daje..."
BRTS39
Senior Member

Od: 05.2008

Stary 13.04.2010, 22:32
Mysle że do jutra mogli by sie jeszcze wycofać, pod pretekstem zmiany decyzji rodziny lub niechęcią przewożenia ciała po całej Polsce.

harimata napisał(a):Wyświetl post
Wawel to dla wielu serce Polski. To właśnie tutaj koronowali się Polscy królowie począwszy od Władysława Łokietka i udawali się na wieczny spoczynek. To właśnie tutaj spoczywają bohaterowie narodowi zmieniający losy Polski. Tutaj swoje miejsce odnajdują TYLKO i wyłącznie ludzie zasłużeni dla Polski. Każda epoka wydawała plony patriotów,wybitnych Polaków zmieniających losy Polski a niekiedy Europy. Na Wawelu nie zostanie pochowany byle kto. Musi być wybitnie zasłużony dla ojczyzny. Ostatnim, który dostąpił tego zaszczytu był Józef Piłsudski.

Kraków zawsze prawicowy.
Po twoim wpisie widze jedno : Kochasz Pis, to sa twoi Panowie. Ok masz do tego prawo. A że Prezydent jest pierwszym prawicowym to jest śmieszny argument.
Ostatnio edytowane przez BRTS39 : 13.04.2010 o godz. 22:37.
Jovanovic - masz plusa.
pawelwislak
Senior Member

Stary 13.04.2010, 22:36
Tak naprawdę to będzie pogrzeb prawie jak Piłsudzkiego oszklona trumna pociągiem po całej Polsce dla mnie to trochę niesmaczne. Co do zasług to tak naprawdę nie można mówić że dzięki jego śmierci cały świat mówi o Katyniu bo jakby jego nie było to gdyby go na pokładzie nie było to też by mówił. Poza tym nie można komuś przypisywać zasług za zdarzenie losowe.

Lech Kaczyński nie był prezydentem który łączył raczej dzielił Polskę.
lizzy
Senior Member

Od: 05.2003

Stary 13.04.2010, 22:36
ze zwyklej przekory wychodzi na to ze dobrze gdyby tam sie jednak pogrzeb odbyl.
Jasne, ze zwykłej przekory lepiej że pogrzeb Głowy Państwa odbywa się w atmosferze konfliktu i kłótni

Cytat:
dzisiaj juz zalozylem sie o whisky ze do 2030 nie zobaczymy w Polsce lepszego prezydenta i moge zalozyc sie z kolejnymi osobami.
A, że zapytam, kto będzie rozstrzygał ten zakład?

Cytat:
No i co z tego filmiku wynika oprócz tego że przed samą kamerą widać kilkoro dzieciaków z transparentem?
Popatrz na dalsze plany, jeśli się chce to można zauważyć że średnia wieku była tam jednak trochę wyższa niż 22. Jeszcze lepiej widać to było w relacji telewizyjnej.

Żeby było jasność- darcie ryjów pod Kurią uważam za taką samą żenadę jak pomysł pochówku na Wawelu
I pedzioł Herr Gott do wenża
Idź wek Ty pierońska szlango.
I wenż był ab
BRTS39
Senior Member

Od: 05.2008

Stary 13.04.2010, 22:38
Vinci napisał(a):Wyświetl post

Jasne, a później wyślą do Obamy i Putina SMS-a, "Zmiana planów, wpadajcie do Warszawy, czekamy... "
Polacy są do takich kabaretów zdolni.

dzisiaj juz zalozylem sie o whisky ze do 2030 nie zobaczymy w Polsce lepszego prezydenta i moge zalozyc sie z kolejnymi osobami.
HEh no to przegrałeś, a może chodziło że nie będzie gorszego?
Ostatnio edytowane przez BRTS39 : 13.04.2010 o godz. 22:43.
Jovanovic - masz plusa.
wiślak 86
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 13.04.2010, 22:44
Nawet w takiej chwili niektórzy potrafią skłucić społecznstwo! WSTYD! ja popieram zdanie Pieronka- decyzja podjeta w przyplywie impulsu zbyt pochopna. Zdanie rodziny znmarłego NIE moze byc decydujace w tak waznej sprawie.

Padaja tutaj argumenty że był prezydentem prezydenta wybiera wiekszosc i dlatego powinien tam spocząć.
A ja mam moze troche prowokacyjne pytanie: za kilkadziesiąt lat umiera prezydent Kwaśniewski czy on również powinien zostć pochowany na Wawelu? Dlaczego nie? Za jego rzadów przystąpiliśmy do NATO i UE naród wybrał go na DWIE kadencje. Warto sie zastanowić sie nad pewnymi kwestiami bo szastanie ja jestem za a ktos inny przeciw niczemu nie sluzy.

Odnosnie dzisiejszego protestu było mnóstwo starszych, młodszych osób, dzieci. to ze TVN wybrał tak jak wybrał do wywiadu nie świadczy o niczym. Czy protest jest stosowny to pytanie na inna dyskusje.
Dumny po zwycięstwie
Wierny po przegranej

Zbanowany za napisanie "matoł", "jeba*y złamas", "3 kretynów" o ludziach dla których flaga Polski do góry kołami to coś normalnego na twarzy
LanceTS
Senior Member

Stary 13.04.2010, 22:45
LUDZIE !!!
Powiedzcie mi jedną rzecz. Kto w Polsce jest w stanie publicznie zaprotestować przeciwko tej decyzji?

No kto?

Nikt.

A kto powienien decydować o tym, czy Kaczyński ma byc pochowany na Wawelu? Kto powinien taką propozycje wysunąć? Na pewno nie rodzina. Uważam, że społeczeństwo lub np. premier.
John1906
Senior Member

Od: 09.2006

Stary 13.04.2010, 22:46
Ciekawe zdanie teraz usłyszałem w TV wypowiedziane przez jakiegoś historyka na temat pochowania na Wawelu: ""Decyzja została podjęta przez gospodarza i należy ją uszanować, można dyskutować o tym ale z szacunkiem dla innych".
Ostatnio edytowane przez John1906 : 13.04.2010 o godz. 22:53.
W naszych sercach nie ma litości.
0 22
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 13.04.2010, 22:46
Kwaśniewski nie, bo nie umrze W TRAKCIE służby Państwu jako PREZYDENT. To naprawde nie jest skomplikowane.

Nie jest również skomplikowane to by wejsc na wyborcza.pl i przeczytać, ze Dziwisz sam zaproponował cała sprawe Jarosławowi, który wolał Powązki (czynił juz przygotowania by powiekszyc grób ojca) i dał się przekonać dopiero wtedy gdy usłyszał, że dla Marii Kaczyńskiej również będzie miejsce.. Ludzie..
Habemus Dubletum

LEG14

White Star Awards w kategorii:

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

pawelwislak
Senior Member

Stary 13.04.2010, 22:48
dokładnie zgadzam się z powyższym nie dyskutujemy o sposobie prowadzenia protestu bo tak naprawdę nie ma przeciwko czemu i jak bo ktoś wymierzył taki policzek dla wielu Krakusów i Polaków, więc niektórzy chcą coś na ten temat powiedzieć. Moje zdanie jest takie że oba zachowania mnie conajmniej bulwersują, bo ja naprawdę nie widzę wielkich rzeczy dokonanych przez Lecha
grzechu1991
Socios Wisła Kraków

Od: 09.2008

Stary 13.04.2010, 22:48
Jarosław Kaczyński nie chciał pochówku brata na Wawelu

(...) To była bardzo trudna decyzja. Prezes był zdecydowany na Powązki. Z naturalnych przyczyn wolałby Warszawę. Podjął już wstępną decyzję, żeby zrobić grób rodzinny, w którym jest ojciec, będzie matka, brat z żoną, być może kiedyś także córka. Ale w tej sytuacji nie można abstrahować od okoliczności. Lech Kaczyński to nie tylko brat, ale przede wszystkim prezydent. (...)

Pytam polityka PiS: Kto więc podjął decyzję o pochówku na Wawelu?

Kardynał Dziwisz za akceptacją Jarosława Kaczyńskiego. Prezes postawił tylko warunek, że na Wawelu powinno się znaleźć miejsce nie tylko dla brata, ale również dla jego bratowej Marii, Pierwszej Damy. I taką zgodę uzyskał.

to artykul z wybiorczej. ale moze da niektorym do myslenia
Genio
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 13.04.2010, 22:49
Pochowanie Kaczyńskich na Wawelu to pewnego rodzaju symbol i ważne wydarzenie historyczne.

Na pewno przed grobem będzie umieszczona tabliczka z informacją w jakich okolicznościach zginął prezydent, że leciał oddać hołd pomordowanym polskim oficerom w Katyniu 70 lat wcześniej, a co za tym idzie.. będzie to informacja dla wszystkich turystów odwiedzających Wawel... (tym samym pamięć o Katyniu przetrwa wiele lat)
MCDave
Звезда изнад свега

Od: 07.2005

Stary 13.04.2010, 22:51
Ponoć nie wierzymy TVN24 i ITI, tym razem radzę się do tego zastosować.

A do wszystkich opowiadających, że w kryptach leżą osoby które na to nie zasługują: przepraszam kto? Gratuluję kilku osobom szybkiej i sprawnej obsługi wyszukiwarki google, ale wklejane tu nazwiska Marii Kazimiery, czy Barbary Zapolya informuję, że była to rodzina królów. To królowie byli gospodarzami i faktycznymi właścicielami Wawelu, więc nie nam decydować kogo tam wówczas chowali. Osoby pochowane tam później to chyba tylko wymienione przeze mnie wybitne jednostki.
После пада устајем. Никад не одустајем. Јачи постајем. До краја остајем.
tommiyacht
Senior Member

Od: 09.2004

Stary 13.04.2010, 22:52
Powiem tak. Wybrano Wawel bo to była tragiczna śmierć. Jestem pewien że gdyby zginął z naturalnych przyczyn , o Wawelu nikt by nawet nie wspomniał.

Teraz jest żałoba i wszyscy medialni są ą ę. Ale jak minie to tak .......nie kłótniami politycznymi i zwadami że sie nie pozbieramy
kot
Senior Member

Od: 04.2003

Stary 13.04.2010, 22:55
Nie wierzę w to co czytam na Wiślackim forum, klubu patriotycznego u jego podstaw. Młodzieży !!! Pozwólcie sobie dorosnąć do historii, która toczy się na Waszych oczach i uszanujcie fakt jej niezrozumienia, jak sami w duchu przyznaliście, z uwagi na medialny akt pomieszania z poplątaniem, który nakazał Wam oddać hołd Prezydentowi Kaczyńskiemu w ramach wyrzutów sumienia za swój udział w tym bezczeszczeniu Prezydenta za jego życia. Ugośćcie parę prezydencką z należytym szacunkiem i zaszczytem. Bo oni będą na Wawelu reprezentować także, wszystkich zabitych w Katyniu I i Katyniu II. Wawel jest najlepszym miejscem dla utrwalenia pamięci ofiar Katynia i ich patriotyzmu na pokolenia i oddania należnego im hołdu. To był kwiat polskiej ziemi i trzeba mu się kłaniać na kolanach. Kardynał Dziwisz wypowiedział słowa o wawelskim pojednaniu narodu i należy wsłucjiwać się słowa naszych narodowych luminarzy ze zrozumieniem i uwagą. Ochłońcie z fanatyzmu politycznego, doszukujacego się tutaj skłócenia narodu i przestańcie być zbyt mali wobec wyzwań historycznych za Waszego życia. Domniemam, że spoczną na Wawelu także symboliczne urny patriotów z Katynia I i II wraz z księgą ich nazwisk. Są to patrioci z różnych obcji politycznych, jak i światopogladowych, tak Ci z Katynia I, jak II. Zamiast kalać ich imię i ośmieszać siebie, żałosnymi wypowiedziami o Prezydencie Kaczyńskim, uczcie się kochać ludzi, którzy odeszli w służbie Polsce. Oddawajcie im chociaż, cześć i szacunek. Nie przynieście wstydu , bo na uroczystości przybędzie elita świata, pokazywana w mediach świata. Takie osobistości żegnały dotąd w historii Polski, wyłącznie JPII i niech ten fakt do Was dotrze o doniosłosci sprawy a w tym o szacunku do Prezydenta Kaczyńskiego, bohatera Gruzji a w Polsce ....................... ?
Polska znalazła się na właściwej drodze rozwoju i międzynarodowego znaczenia w/g wszelkich statystyk oraz słów przywódców światowych.

Panie Prezydencie, patrioci Katynia I i II, Kraków i Wawel mają zaszczyt udzielić Wam wiecznego spoczynku, ku pamięci i przyszłosci Rzeczypospolitej.
Ostatnio edytowane przez kot : 13.04.2010 o godz. 23:03.
Nie ma rzeczy niemożliwych.
hunter
Senior Member

Stary 13.04.2010, 22:55
LanceTS napisał(a):Wyświetl post
LUDZIE !!!
Kto powinien taką propozycje wysunąć? Na pewno nie rodzina. Uważam, że społeczeństwo lub np. premier.
To znaczy że jak? Robimy na prędko referendum, czy co?

kot napisał(a):Wyświetl post
Nie wierzę w to co czytam na Wiślackim forum, klubu patriotycznego u jego podstaw. Młodzieży !!! Pozwólcie sobie dorosnąć do historii, która toczy się na Waszych oczach i uszanujcie fakt jej niezrozumienia, jak sami w duchu przyznaliście, z uwagi na medialny akt pomieszania z poplątaniem, który nakazał Wam oddać hołd Prezydentowi Kaczyńskiemu w ramach wyrzutów sumienia za swój udział w tym bezczeszczeniu Prezydenta za jego życia.Ugośćcie parę prezydencką z należytym szacunkiem i zaszczytem. Bo oni będą na Wawelu reprezentować wszystkich zabitych w Katyniu I i Katyniu II. Wawel jest najlepszym miejscem dla utrwalenia ofiar Katynia i ich patriotyzmu na pokolenia i oddania należnego im hołdu. To był kwiat polskiej ziemi i trzeba mu się kłaniać na kolanach. Kardynał Dziwisz wypowiedział słowa o wawelskim pojednaniu i można sobie wyobrazić co te słowa znaczą. Ochłońcie z fanatyzmu politycznego, doszukujacego się tutaj skłócenia narodu i przestańcie być zbyt mali wobec wyzwań historycznych za Waszego życia. Domniemam, że spoczną na Wawelu także symboliczne urny patriotów z Katynia I i II wraz z księgą ich nazwisk. Zamiast kalać ich imię i ośmieszać siebie, żałosnymi wypowiedziami o Prezydencie Kaczyńskim, uczcie się kochać ludzi, którzy odeszli w służbie Polsce. Oddawajcie im chociaż, cześć i szacunek. Nie przynieście wstydu , bo na uroczystości przybędzie elita świata, pokazywana w mediach świata. Takie osobistości żegnały dotąd w historii Polski, wyłącznie JPII i niech ten fakt do Was dotrze o doniosłosci sprawy a w tym o szacunku do Prezydenta Kaczyńskiego, bohatera Gruzji a w Polsce ....................... ?
Polska znalazła się na właściwej drodze rozwoju i międzynarodowego znaczenia w/g wszelkich statystyk oraz słów przywódców światowych.

Panie Prezydencie, patrioci Katynia I i II, Kraków i Wawel mają zaszczyt udzielić Wam wiecznego spoczynku, ku pamięci i przyszłosci Rzeczypospolitej.
I w tym miejscu powinno się zamknąć temat.

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów