The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Sędzia
Senior Member

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 13.04.2010, 16:30
Pan Jotka napisał(a):Wyświetl post
Dziekuję , że wyraziłeś wprost to co myślisz. Byłeś wyborcą Lecha Kaczyńskiego i jego osoba ci odpowiadała. Ja mówiąc wprost-należałem do tej większości , która jego wyborcami nie była. I dlatego jego działalnoścoceniam negatywnie. Właśnie tym lotem na szczyt dowiódł, że był kłótliwy.Nie zakazywała mu Konstytuacja , ale też nie było aktu prawnego wskazującego na jego prerogatywy w tym zakresie. Po prostu chciał jechać i się uparł po to by tam być.
Wg mnie powinni zamknąc wieko trumny, pochowac go(ale nie na Wawelu!) i zająć sie jego postacia po jakimś czasie. Bo jasne jest , że Kwąśniewski ani Miller mając coś złego do powiedenia nie powiedzą tego teraz. O ile powiedza w ogóle. Bo z gruntu rzeczy mówienie o nim źle nic nie zmieni. Pzdr
Znaczy się, byłeś z tej mniejszości? Bo jakby nie było, z tych co głosowali Lech Kaczyński siłą rzeczy otrzymał większość.

Jeśli chodzi o szczyt - nie uważam, żeby to była kłótliwość, tylko reakcja na próbę umniejszania znaczenia prezydentury (jako instytucji) - czyli najwyższego urzędu w Państwie - przez Tuska i Platformę.

Na marginesie zaznaczam, że uważam to całe zajście za duży błąd wizerunkowy LK (ale tylko w tym zakresie).
Miała być demokracja, a tu każdy ma własne zdanie - Lech Wałęsa
MatMario
Senior Member

Od: 05.2004

Stary 13.04.2010, 16:32
Arapaho napisał(a):Wyświetl post
Ty normalny jesteś?
Ciężko odpowiedzieć? Najpierw piszesz że dlatego że był prezydentem to tak, później że żone kochał to też, to jedziemy dalej.

Dla mnie jest to tak nieodpowidzialna decyzja aby ten pogrzeb odbył się tutaj że brak mi słów, nie wiem czyj to pomysł ale naprawdę bardzo kiepski. Zamiast tego na czym wszystkim powinno zależeć, czyli zbudowaniu jakiegoś wspólnego rozwiązania, rozpętuje się małą wojenkę.

Gratulacje dla pomysłodawcy!
jackass: -Sęk w tym, że jak my im sprzedajemy bilety, to bierzemy pełną odpowiedzialność za nich.
Press: -Czyli to klub dystrybuowałby bilety na mecze wyjazdowe?
jackass: -I tak to musimy robić,zawsze tak jest.
Press: -Przed konfliktem SKWK się tym zajmowało?
jackass: -Tak, oni to robili.
TiPi
Member

Od: 05.2003

Stary 13.04.2010, 16:34
Kaczyński miał w narodzie swoich zwolenników jak i przeciwników przy czym tych drugich 2 razy więcej. Dla jednych był wybitnym Polakiem i Prezydentem dla drugich nie.
Myśle że większość naszych rodaków i ja podobnie uważa że jednak nie zasłużył sobie na takie miejsce spoczynku. Zdanie to wyrobione zostało przez 5 lat prezydentury i jeszcze dłuższy okres działalności politycznej Pana prezydenta. I to że zginoł w tragicznych okolicznościach i że nie bardzo wypada teraz wypowiadać się o nim krytycznie przez szacunek dla zmarłego, nie znaczy że zmieniła się jego ocena.

Zreszta myśle że jako Warszawiak wolałby leżeć w Warszawie.
rafkur
Socios Wisła Kraków

Od: 10.2007

Stary 13.04.2010, 16:49
W sumie na początku też ( pomimo że byłem zwolennikiem Kaczyńskiego) uznałem pomysł z Wawelem za dziwny ale po namyśle uznałem, że właściwie czemu nie. Pomijając ocenę jego prezydentury ( dla jednych na plus dla innych na minus) to jest to pierwszy pogrzeb prezydenta po II wojnie światowej. Bierutów i innych z przyczyn chyba oczywistych nie liczę. Prezydent jest jakby spadkobiercą majestatu królewskiego wiec Wawel jest dla niego miejscem spoczynku. Dodatkowo dochodzi wymiar okoliczności śmierci - bardziej miejsca. Zginął podczas służby jadąc oddać hołd tym którzy zginęli za ojczyznę. Sumując - po namyśle uważam pomysł z dobry.
Dodatkowo patrząc już tylko i wyłącznie przez patriotyzm lokalny - to wielka promocja dla Krakowa. Wiem, że brzmi to jak brzmi ale miasto ma darmową reklamę na całym świecie.
Boleck
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 13.04.2010, 16:50
Sędzia napisał(a):Wyświetl post
Znaczy się, byłeś z tej mniejszości? Bo jakby nie było, z tych co głosowali Lech Kaczyński siłą rzeczy otrzymał większość.

Jeśli chodzi o szczyt - nie uważam, żeby to była kłótliwość, tylko reakcja na próbę umniejszania znaczenia prezydentury (jako instytucji) - czyli najwyższego urzędu w Państwie - przez Tuska i Platformę.

Na marginesie zaznaczam, że uważam to całe zajście za duży błąd wizerunkowy LK (ale tylko w tym zakresie).
Oj nie twórz nowej rzeczywistości, na wybory poszła mniej niż połowa Polaków (dokładnie 49,7% ), więc jak by nie patrzeć poparła go mniejszość Polaków. To jednak dzisiaj nie ważne. Poza tym teraz nie czas na wyszukiwanie błędów prezydenta, więc powstrzymam się od komentarza, ale proszę bądź odrobinę bardziej obiektywny bo strasznie wykoślawiasz historię.

rafkur mi miejsce pochówku nie przeszkadza kompletnie, chociaż na Lecha Kaczyńskiego nie głosowałem i nie głosowałbym, ale stwarza to pewien precedens, wcześniej było 3 rezydentów: Jaruzelski, Wałęsa i Kwaśniewski. Biorąc pod uwagę szacunek dla urzędu prezydenta, a nie akceptację dla czyichś poglądów ci poprzednicy Lecha Kaczyńskiego też mają prawo tam leżeć.
Ostatnio edytowane przez Boleck : 13.04.2010 o godz. 16:53.
Sędzia
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 13.04.2010, 16:53
Boleck napisał(a):Wyświetl post
Oj nie twórz nowej rzeczywistości, na wybory poszła mniej niż połowa Polaków (dokładnie 49,7% ), więc jak by nie patrzeć poparła go mniejszość Polaków. To jednak dzisiaj nie ważne. Poza tym teraz nie czas na wyszukiwanie błędów prezydenta, więc powstrzymam się od komentarza, ale proszę bądź odrobinę bardziej obiektywny bo strasznie wykoślawiasz historię.
Ok, ale to nie ja zacząłem mówienie o "większości" czy "mniejszości".

Ci co nie głosowali nie są ani zwolennikami, ani przeciwnikami.

Toteż trudno pisać, tak jak to napisał Pan Jotka, że jest w większości tych, którzy go nie popierają. Nie można też napisać, że większość w wyborach była przeciw niemu.
Miała być demokracja, a tu każdy ma własne zdanie - Lech Wałęsa
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 13.04.2010, 16:54
AYALA napisał(a):Wyświetl post
Wałęsa z Jarosławem Kaczyńskim stali obok siebie podczas Mszy za poległe ofiary to nawet ręki sobie nie podali jak było przekażcie sobie znak pokoju.... ehhhh.A gdzie nałka Jana Pawła Drugiego który potrafił przebaczyc nawet temu co do niego strzelał.
Żaden polityk w Polsce nie dojrzał do tych nauk. Taką mamy scenę polityczną.

Moim zdaniem na Wawelu powinny być chowane postacie naprawdę wybitne. Jeśli pochowamy tam Lecha Kaczyńskiego, to za jakiś czas staniemy przed problemem co z innymi prezydentami? Kwaśniewski, Wałęsa też mają przecież zasługi dla Polski. A moim zdaniem byłaby to przesada.
Pan Jotka
Senior Member

Od: 12.2004

Stary 13.04.2010, 16:54
Mniejszości kolego,mniejszości.
Jakbyś był w większości to by kto inny był Prezydentem
Jednak większości, bo jakoś nie PiS wygrał wybory 3 lata temu i nie Kaczyński wygrywał sondaże przedwyborcze obecnie. A prezydentem został 5 lat temu i od tamtej pory tylko tracił w sondażach. No chyba, że znowu okaże sie ze wszystkie media kłamały i ośrodki badań publicznych także, a prezydent miał szanse na reelekcje.... Nie piszmy kolego historii na nowo.
rafkur
Socios Wisła Kraków

Stary 13.04.2010, 16:56
Pan Jotka napisał(a):Wyświetl post
Jednak większości, bo jakoś nie PiS wygrał wybory 3 lata temu i nie Kaczyński wygrywał sondaże przedwyborcze obecnie. A prezydentem został 5 lat temu i od tamtej pory tylko tracił w sondażach. No chyba, że znowu okaże sie ze wszystkie media kłamały i ośrodki badań publicznych także, a prezydent miał szanse na reelekcje.... Nie piszmy kolego historii na nowo.
Te same media, które przed wyborami nie dawały Kaczyńskiemu szans na wygraną a przed wyborami samorządowymi dawały PIS jakieś 12 %?
Boleck
Senior Member

Stary 13.04.2010, 16:57
Sędzia napisał(a):Wyświetl post
Ok, ale to nie ja zacząłem mówienie o "większości" czy "mniejszości".

Ci co nie głosowali nie są ani zwolennikami, ani przeciwnikami.

Toteż trudno pisać, tak jak to napisał Pan Jotka, że jest w większości tych, którzy go nie popierają. Nie można też napisać, że większość w wyborach była przeciw niemu.
Zgadzam się, to też naginanie rzeczywistości, źle mi się teraz rozmawia o polityce.
Bronex
Senior Member

Od: 04.2004

Stary 13.04.2010, 16:58
No GW już rozpoczyna atak , już mobilizuje... Tak jak napisałem jak by go pochowali jak psa to by się badziewny naród cieszył.. a że to jest tylko jakiś gówniany Prezydent RP... to tylko na ten psi dół w oczach "patriotów" zasługuje... Na Boga my nie mówimy o tym ,żeby pochować na Wawelu Lecha Kaczyńskiego tylko PREZYDENTA RP LECHA KACZYŃSKIEGO, który zginął w tragicznych okolicznościach wraz z delegacją .... Tylko dół jak dla psa... To jest ****a , czas to jest miejsce , to jest Polska.... Wawel dla Donka

W ogóle to ,że jest taki opór świadczy o tym jak gardzimy tym krajemy i jakie michnikowszczyzna dokonuje spustoszenie w społeczeństwie i jego elicie... Przez ostatnie dwie strony tego tematu ukazano ,że Sikorski , Piłsudski to bohaterowie naszego narodu ale bohaterowie niejednowymiarowi.

W normalnym kraju każde miasto mając szansę pochówku głowy państwa czuło by się co najmniej wyróżnione... A tutaj pikiety demonstracje... głupota już pojawiło się na stronie GW wpis redakcyjny ,że "internauty" nie chcą pochówku prezydenta na Wawelu. Teraz gdzieś ten news wcięło. Pojawia się hasło Wawel+Kaczyński a Michnik już ogłosił intifadę.
Ostatnio edytowane przez Bronex : 13.04.2010 o godz. 17:10.
rafkur
Socios Wisła Kraków

Stary 13.04.2010, 16:59
Bronex napisał(a):Wyświetl post
No GW już rozpoczyna atak , już mobilizuje... Tak jak napisałem jak go pochowali jak psa to by się badziewny naród cieszył.. a że to jest tylko jakiś gówniany Prezydent RP... to tylko na ten psi dół w oczach "patriotów" zasługuje... Na Boga my nie mówi o tym ,żeby pochować na Wawelu Lecha Kaczyńskiego tylko PREZYDENTA RP LECHA KACZYŃSKIEGO, który zgiął w tragicznych okolicznościach.... Tylko dół jak dla psa... To jest ****a , czas to jest miejsce , to jest Polska.... Wawel dla Donka

Ot cała prawda - nie dla wszystkich jednak zrozumiała !!
fan1906
Senior Member

Od: 07.2004

Stary 13.04.2010, 17:01
Mniejszości kolego,mniejszości.
Jakbyś był w większości to by kto inny był Prezydentem
a jednak większośći...
Bo większość miała wybory w duupie i nie głosowała..

a zresztą poruszamy sie ze skrajnośći w skrajność...

Nie zdziwiłbym sie gdym nasz były prezydent wydał polecenie lądowania.. już raz tak zrobił .. pilot odmówił i co przenosiny i zwolnienie...
Notabene pilot ten jak i Ci zgineli z okolic Olkusza..byli.
Ostatnio edytowane przez fan1906 : 13.04.2010 o godz. 17:04.
fond
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 13.04.2010, 17:01
No GW już rozpoczyna atak , już mobilizuje... Tak jak napisałem jak by go pochowali jak psa to by się badziewny naród cieszył.. a że to jest tylko jakiś gówniany Prezydent RP... to tylko na ten psi dół w oczach "patriotów" zasługuje... Na Boga my nie mówimy o tym ,żeby pochować na Wawelu Lecha Kaczyńskiego tylko PREZYDENTA RP LECHA KACZYŃSKIEGO, który zginął w tragicznych okolicznościach wraz z delegacją .... Tylko dół jak dla psa... To jest ****a , czas to jest miejsce , to jest Polska.... Wawel dla Donka
Powiązki to 'dół dla psa' ? Św. Opatrzności ? Katedra Św. Jana ?

Znajcie miarę ludzie. Trzeba być strasznie zaślepionym nienawiścią by tak pluć nawet w takiej chwili.
rafkur
Socios Wisła Kraków

Stary 13.04.2010, 17:12
fan1906 napisał(a):Wyświetl post

Nie zdziwiłbym sie gdym nasz były prezydent wydał polecenie lądowania.. już raz tak zrobił .. pilot odmówił i co przenosiny i zwolnienie...
Notabene pilot ten jak i Ci zgineli z okolic Olkusza..byli.
Tak już wszyscy wiemy - Kaczyński wydał rozkaz to jego wina. Co prawda po wstępnych oględzinach czarnej skrzynki wychodzi na to że nikt nie wchodził do pilota ale telepatycznie przecież mógł pilota zmusić. Pilot to był dzieciak który przestraszył się i wykonał - zapomniał, że na pokładzie samolotu jest pierwszy po Bogu.

Nie dziwi was, że Ruscy już kilka wersji podali co do komunikacji wieży z pilotami i ostatnich momentów tego lotu:

1) poinformowali o mgle
2) nie mogli się porozumieć (czyli nie poinformowali)
3) zrobił 4 próby
4) zrobił dwie próby
5 zrobił jedną próbę
6) zahaczył o drzewa
7) zahaczył o budynek
Dziwne to wszystko jak dla mnie. Nie wiem może się za dużo filmów naoglądałem ale mocno to dla mnie dziwne.

Jeszce co do Wawelu - jak ktoś wyżej napisał, dyskutujemy o pochówku PREZYDENTA RP - nie Lecha Kaczyńskiego tylko PREZYDENTA. Ok wielu polityków i dziennikarzy długo i skutecznie pracowało na obniżenie rangi tego stanowiska ale wciąż to jest najważniejsza osoba w państwie. Czy Kaczyński lubił Kraków czy nie - nie wiem, raczej nie lubił Majchrowskiego ale rozmawiajmy o jego pogrzebie jak o pogrzebie osoby pełniącej najważniejszą funkcję w państwie a nie człowieka którego ktoś lubił a ktoś inny nie.
Ostatnio edytowane przez rafkur : 13.04.2010 o godz. 17:16.
heoij
Senior Member

Od: 12.2009

Stary 13.04.2010, 17:15
Mówcie sobie co chcecie, ale ja jako Polak wybieram się z rodziną w niedzielę do Krakowa złożyć Prezydentowi ostatni hołd.
Pan Jotka
Senior Member

Stary 13.04.2010, 17:16
Bronex...Zarzuć chłopie sobie bromu, bo ty jesteś w jakimś amoku chyba. Pretensje jakieś wylewasz. GW itd.

Poczytaj sobie to moze otrzeźwiejesz:

http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103085,7...na_wskros.html

Chcą z chłopa zrobić kogoś kim nie był. Ja rozumiem, że PIS stanął w obliczu mega klęski, gdyż liderów sie nie da wylansować w tydzień, ale jednak warto dac sobie chwilę na wstrzymanie. Zamiast dać rodzinie możliwość pochowania go to zaczynają jego ciało"wozić" po Polsce. Przyznam, że to co powiedzieli Hartmann z Bratkowskim najbardziej oddaje to co myślę. Niezależnie czy należę do MNIEJSZOŚCI czy WIĘKSZOŚCI.
Bronex
Senior Member

Stary 13.04.2010, 17:16
fond napisał(a):Wyświetl post
Powiązki to 'dół dla psa' ? Św. Opatrzności ? Katedra Św. Jana ?

Znajcie miarę ludzie. Trzeba być strasznie zaślepionym nienawiścią by tak pluć nawet w takiej chwili.
a Wawel dla Donka ... I tyle w temacie... "dół dla psa" jest tutaj właściwym porównaniem.. bo w oczach tych niby rozmiłowanych w Ojczyźnie, tylko na to ten człowiek zasługuje.. Komentarze na TVN24 i GW są okrutne, bardzo okrutne... Szkoda gadać ... Tak pluć na zmarłego ....

Panie Jotka - Bratkowski , Hartman no śmiech warte kim ci ludzie są ... Posłuchaj co mówi Dziwisz...
Ostatnio edytowane przez Bronex : 13.04.2010 o godz. 17:18.
fan1906
Senior Member

Od: 07.2004

Stary 13.04.2010, 17:17
napisałem nie zdziwiłbym sie,,,
pilot czy z powodów ambicionalnych czy innych podjął taką a nie inną decyzje....tego sie nie dowiemy.
Doskonale wiedział iż się wszyscy śpieszą......

a z tymi teoriami to sami dziennikarzyni taki bajzel robią...
każdy chce sie popisać jakąś nową informacją, a w rzeczywistośći tylko dezinformują.
Boleck
Senior Member

Stary 13.04.2010, 17:17
a Wawel dla Donka ... I tyle w temacie... "dół dla psa" jest tutaj właściwym porównaniem.. bo w oczach tych niby rozmiłowanych w Ojczyźnie, tylko na to ten człowiek zasługuje.. Komentarze na TVN24 i GW są okrutne, bardzo okrutne... Szkoda gadać ... Tak pluć na zmarłego ....
Bardzo przesadzasz, a teksty o Donku są już na prawdę przegięciem.
matssman
Junior Member

Od: 02.2010

Stary 13.04.2010, 17:18
TiPi napisał(a):Wyświetl post
Kaczyński miał w narodzie swoich zwolenników jak i przeciwników przy czym tych drugich 2 razy więcej
Chyba na odwrot bo inaczej by nie wygral wyborów.

P.S. Skad w Was tyle zawisci, naprawde juz macie tak wyprane łby przez ITI ze nie potraficie sobie przyswoic faktu, ze śp. Lech Kaczyński był wielkim patriotą i wybitnym Polakiem?

Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 13.04.2010, 17:21

Panie Jotka - Bratkowski , Hartman no śmiech warte kim ci ludzie są ... Posłuchaj co mówi Dziwisz...
Stary, skąd w Tobie tyle nienawiści.

Ty tak samo plujesz na Donka, jak ci których krytykujesz pluli na Kaczyńskiego.

Hipokryzją mi tu zalatuje.
Wasiu
Senior Member

Od: 04.2003

Stary 13.04.2010, 17:22
Nie był ani wielkim patriotą ni tym bardziej wielkim Polakiem. I nie zasluguje, zeby tutaj lezec.
A ty Bronex juz przekroczyles wszystkie mozliwe granice. To, ze dla ciebie Dziwisz jest jakims wielkim autorytetem moralnym nie znaczy, ze dla wszystkich jest. I nie ma prawa sie wypowiadac w imieniu wszystkich Krakusow co bedzie dla nich dobre.

I bardzo wierze, ze Marta Kaczynska zachowa resztki rozsadku i pochowa Ojca w Warszawie, gdzie jego miejsce. Bo na drugiego kurdupla nie ma co liczyc.
Mareq
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 13.04.2010, 17:23
Dziwisz potwierdził.
Chce dobrze , ale jest naiwny.
Bronex
Senior Member

Stary 13.04.2010, 17:24
Minęło parę dni i już to samo . Wyborcza nie mogłaby się na chwile zamknąć .Już jest szczucie , podpuszczanie gawiedzi, atakowanie. O co tu chodzi? Gdyby Donald Tusk był dzisiaj na miejscu Lecha Kaczyńskiego to pewnie (jak tutaj ktoś żartował) Watykan , Jerozolima to i tak byłoby za mało... Góra Ararat .... A że to jest tylko Prezydent RP Kaczyński .... No wiadomo Żyrandol...nic więcej..
Ostatnio edytowane przez Bronex : 13.04.2010 o godz. 17:27.
wislak1986
Member

Od: 09.2005

Stary 13.04.2010, 17:24
Kaczyński żył w innych czasach niż Piłsudski i Sikorski i innego rodzaju heroizmu i poświecenia w naszych czasach się wymaga.

Człowiek, który walczył o pamięć i oddał za nią życie, wielki patriota, zależało Mu na pozycji Polski, nie uginał pod wpływami z zewnątrz. Miał odwagę iść pod prąd. Przez 5 lat był systematycznie opluwany, wyśmiewany, poniżany i oskarżany o zaściankowość- co zakrawa o męczeństwo naszych czasów.

Tyle mam do powiedzenia w tej kwestii. Jeśli On nie zasługuje na pochówek na Wawelu to kto ?
"I can accept failure, but I can't accept not trying"- M.J.
Pan Jotka
Senior Member

Stary 13.04.2010, 17:26
Bronex...Ale ja nie zartowalem z tym bromem! Zazyj i idz spac to moze ochloniesz do jutra
koyoot
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 13.04.2010, 17:27
Minęło parę dni i już to samo . Wyborcza nie mogłaby się na chwile zamknąć .Już jest szczucie , podpuszczanie gawiedzi, atakowanie. O co tu chodzi? Gdyby Donald Tusk był dzisiaj na miejscu Lecha Kaczyńskiego to pewnie (jak tutaj ktoś żartował) Watykan , Jerozolima to i tak byłoby za mało...
To ja mam pomysl. Niech sie ten caly Tusk wysle w kosmos i na ksiezycu pochowa...
Wasiu
Senior Member

Od: 04.2003

Stary 13.04.2010, 17:27
No to jest skandal. Dla mnie najwiekszy w moim zyciu. Krakow naprawde upadl.
Mareq
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 13.04.2010, 17:28
Cytat:
Jeśli On nie zasługuje na pochówek na Wawelu to kto ?
A musi ktoś zasługiwać ?
Nikt z obecnie żyjących polityków nie zasłużył na to.
Dziwisz liczy , że to będzie zjednoczenie społeczeństwa , ale bardzo niestety się myli.

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów