|
Senior Member
Od: 11.2005
Offline |
|
|
Dzieki wiec przenosze tam
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2008
Offline |
|
|
Losy Polaków i Żydów podczas II wojny światowej na podstawie literatury i filmu
Co dobrać do tego : - Opowiadania Borowskiego (wybrane) -Lista Schindlera ![]()
MY , CHŁOPCY Z REYMONTA , ZNA NAS CAŁA POLSKA , ZA WISŁĘ , ZA NASZ TS , PÓJDZIEMY AŻ PO ŻYCIA KRES!!!
27.08.2011 - Patryk Małecki "wielki Wiślak" pokazuje jaki ma szacunek do WISŁY KRAKÓW.. |
|
|
|
Member
Od: 08.2008
Offline |
|
|
Jakie polecicie utwory do tematu:"Motyw wolności w różnych tekstach kultury"
![]() ![]()
" Bo najważniejsze chęć istnienia, spokojne dni i spełnione marzenia..."
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2007
Offline |
|
- Wiersze Różewicza np. "Warkoczyk" -"Inny świat" (lektura) Film: -Katyń (znany film) -Polskie drogi (serial opowiadający o losach Polaków podczas II wojny światowej) Na razie tyle mi przychodzi do głowy ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2004
Offline |
|
|
Losy Polaków i Żydów podczas II wojny światowej na podstawie literatury i filmu
przeczytaj "Rozmowy z katem" -wydaje mi sie ze to lektura ale jezeli nie czytales to warto a z filmu to nikt nie wspomnial o pianiscie i w pewnym sensie komedii "życie jest piekne". "Medaliony" Nałkowskiej (lektura) Pisałem na podobny temat ale lata temu mialem Holocaust w literaturze filmie i sztuce.![]()
Dumny po zwycięstwie
Wierny po przegranej Zbanowany za napisanie "matoł", "jeba*y złamas", "3 kretynów" o ludziach dla których flaga Polski do góry kołami to coś normalnego na twarzy |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2009
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2005
Offline |
|
|
Możesz jeszcze doczytać "Medaliony" Zofii Nałkowskiej.
![]()
When you touch my face
When you call my name I`m burn with desire... http://www.youtube.com/watch?v=fW4Y867Oh6s |
|
|
|
Member
Od: 03.2008
Offline |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2008
Offline |
|
|
Wybiera się ktoś z was może na PWSZ w Nowym Sączu? Jeżeli tak to na jaki instytut?
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2007
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
|
Mam takie pytanie : otóż byłem ostatnio na dniach otwartych UEku i UJ i chodzi mi o przedmioty typu : Stosunki Międzynarodowe czy europeistyka. Gdzie byście polecali się wybrać? Bo oczywiście nie jestem tego w stanie sam obiektywnie ocenić a na każdej uczelni chwalono swoje
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2007
Offline |
|
|
Dostane się gdzieś jak będę miał powiedzmy 65-70% z podstawy niemieckiego i 60-70 rozszerzenie WOS
?![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2006
Offline |
|
|
Witam, szukam kogos kto, nie tyle napisalby ale pomógl mi ze ze zrobieniem prezentacji maturalnej. Z Polskiego jestem slaby a czas leci i trzeba bibliografie oddac. Temat mam o motywach basniowych w literaturze. Jesli mial ktos podobny to prosze o priv
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2007
Offline |
|
|
Może mógłby ktoś pomóc, wesprzeć materiałami do prezentacji maturalnej 'Rola motywu winy i kary w lit.'?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2006
Offline |
|
|
Szukam trochę książek do literatury przedmiotu związanych z Makbetem i Pieśni o Rolandzie
![]() Temat mam o błędnych wyborach, złych decyzjach... Jak ktoś ma coś ciekawego to prosiłbym na priv... Z góry dziękuję ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2006
Offline |
|
|
Jakieś propozycje literatury przedmiotu do Władcy Pierścieni?
Mam już "klucz do tolkiena" Michael W. Perry i "Człowiek i twórca" Teodoro Gomez, ale szukam jeszcze czegoś.. |
|
|
|
Miodek
Od: 06.2004
Offline |
|
|
Temat: Troska o kulturę języka narodowego dawniej i dziś.
Kwestia bibliografii podmiotu. Wiadomo, że większość opisywanych przypadków to częste błędy lub zjawiska występujące w wypowiedziach ludzi, niekoniecznie muszą to być media. W związku z tym pytanie, czy w literaturę podmiotu można wpisać książkę L. J. Kerna, w której zebrane są przeróżne błędy z mediów, ogłoszeń itp czy trzeba każdy przypadek (nawet z ksiażki) wpisywać osobno jako np gazetę? |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2007
Offline |
|
|
Temat: Realia życia w PRL w tragikomicznym ujeciu filmowym i literackim.
Mam pytanie dotyczące bibliografii. W którym miejscu i w jaki sposób umiescić w bibliog. listę filmów? Druga sprawa to teksty literackie - mam "Małą Apokalipsę", "Tango", opowiadanie "Słoń". dwa wiersze. Co jeszcze można zamiescić w tym temacie (podkreślam , ma to być TRAGIKOMICZNY utwór, w którym odnaleźć można realia PRLu). Wypadły mi teksty Hłaski , bo okazało się że sam tragizm nie może być zawarty w mojej pracy. Pomożecie? ![]()
PSIA KREW
"Płoną perony płynie krew, to szlak wiślackiej wiary! Rzucamy wokół śmierci zew, łopocą nam sztandary! Niech chwała Twoja wiecznie trwa! Zwyciężaj Wisło ma... ZWYCIĘŻAJ WISŁO MA! "
|
|
|
|
Banita
Offline |
|
co do tego gdzie umieścić to ja umieściłem normalnie w głównej pod książkami i uznali |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2004
Offline |
|
|
idealnie nadają się lektury Folwark zwierzęcy i rok 1984 Orwella. Czy jest to tragikomizm? To zalezy od czytajacego...
![]()
Dumny po zwycięstwie
Wierny po przegranej Zbanowany za napisanie "matoł", "jeba*y złamas", "3 kretynów" o ludziach dla których flaga Polski do góry kołami to coś normalnego na twarzy |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2007
Offline |
|
|
123456789012
Ostatnio edytowane przez DominoForza : 07.04.2010 o godz. 08:47.
![]()
.....
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ja mam pytanie odnośnie dalszej nauki po maturze.
Potrzebuję nazw PUBLICZNYCH uczelni w Krakowie/ Tarnowie z kierunkami Ekonomicznymi. kojarzę tylko Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, bo sama nazwa mówi. Pewnie na UJ też są, ale tak wysoko nie celuje... |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2008
Offline |
|
|
Na UJ na Ekonomię nie trzeba aż tak dużo % mieć wbrew pozorom, tyle, że jest tam chyba bardziej ogólny tok studiów w porównaniu do UEku. Jest jeszcze na UJ coś takiego jak matematyka w ekonomii, czyli w praktyce ekonomia+matematyka, łatwo tam zapewne nie jest, próg chyba jeszcze niższy niż na czystą ekonomię, ale odsiew też sporo większy. W internecie poszukaj więcej informacji. Coś mi się obiło o uszy, że filia UEku jest w Tarnowie, zorientuj się tylko, jakie kierunku studiów są tam realizowane.
pozdr |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Mam pytanie jaki sie oblicz te punkty na UE w krk
http://aeportal.pl/index.php?option=...sk=view&id=543 Skąd tu się bierze 200 pkt, bo ja tak patrze to mamy z podst matury 50 polski 50 matma 50 niemiecki |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Na UE liczą się dwa przedmioty- język obcy i przedmiot wedle kierunku. Każdy procent z rozszerzenia to jeden punkt w rekrutacji, jeden procent z podstawy to 0.6pkt. Tak więc np. mając 80% z angielskiego rozszerzonego i 100% z majcy podstawowej masz 80pkt. za język i 60 za majce czyli razem 140/200. Radze poczytać na http://nowa.uek.krakow.pl/pl/edukacj...na-studia.html
|
|
|
|
Forumowy Di Caprio
Od: 07.2005
Offline |
|
|
no to jutro zaczynamy.
co panowie obstawiacie na Polski? zeby wiedzieć co powtórzyć. ![]() |
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Od: 06.2008
Offline |
|
|
Ja osobiście stawiam na coś w stylu ''Inny Świat '' Grudzińskiego lub Pan Tadeusz i Przedwiośnie.
|
|
|
|
Member
Od: 10.2009
Offline |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
|
Ja nie wiem co będzie, ale się szykuje najgorszy tydzień w całym roku.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2008
Offline |
|
|
2010 to rok Chopina, więc warto sobie przypomnieć wiersze o kompozytorze i Jego biografię. Np. wiersze Norwida: "Czarne kwiaty", "Fortepian Szopena".
Nie przypominam sobie, żeby kiedykolwiek tematy matury były adekwatne do wydarzeń w Polsce czy na świecie, ale może tym razem komisja zaskoczy maturzystów ![]() |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|