|
Wielka Wisła
Od: 08.2006
Offline |
|
|
Estakada, tunel - jeden ****, ważne by coś powstało, bo tam jest dramat
|
|
|
|
Graf Zero
Od: 08.2004
Offline |
|
|
Nie ma róży bez ognia, jak mawia klasyk.
Konsultacje społeczne - Zestawienie i streszczenie wniosków: POSTULAT A - Odpowiedz na propozycje obniżenia parametrów obwodnicy, m.in.: klasy drogi poniżej S do poziomu GP, G a nawet Z, zmniejszenie ilosci pasów ruchu- do przekroju 2 x 2. POSTULAT F - Propozycja nowych konsultacji, z nowymi wielowariantowymi trasami, przed wnioskiem DUS. Konsultacje były tendencyjnie za krótkie. Za krótkie konsultacje. Jaki był cel przeprowadzonych konsultacji społecznych? POSTULAT J - Ogólny problem budowy obwodnicy. Dlaczego ogólnie w gminie Zielonki, czy sa inne lepsze tereny do poprowadzenia takiej inwestycji.(...) Omówienie propozycji przesunięcia obwodnicy na północ, poza obszar ochronny Ojcowskiego Parku Narodowego i Skałę. I dlaczego w ogóle budują w pasie rezerwy terenowej i dlaczego ten pas jest taki sam od 40 lat ![]() To te lepsze kawałki. |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2004
Offline |
|
no właśnie aut coraz więcej,\ każda osoba, która choć troche zna się na organizacji ruchu w miastach, powie Wam, że jedynym sposobem na rozwiązanie korków jest SZYBKA komunikacja (prawdziwy szybki tramwaj, premetro) a nie poszerzanie czy budowa wiaduktów. Z resztą nie wszędzie da się je zbudować - przykład Ronda Grzegórzeckiego OK, kupię, postoję w korkach i dojdę do wniosku, że MPK szybciej (przynajmniej z mojego osiedla)
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 12.03.2010 o godz. 00:37.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Moim zdaniem Siwy ma wiecej racji niz kierowcy, dla Krakowa jedyna opcja jest tylko szybka komunikacja, miejska i podmiejska a nie estakady. Tylko ze ta komunikacja musi chodzi cacy a nie ze ktos zle zaparkowal i stoja wszyscy musi byc taka ze zawsze na czas przyjezdza odjezdza, rozumiem poslizg minuta dwie ale nie jakies opznienia jak na pkp, gdzie pociag dawniej z trzebini, teraz juz chyba nie kursuja w lecie mogl sie o 30 minut spoznic, rozumiem pierwszenstwo maja IC i inne tego typy i mojim zdaniem to jest jedyna opcja. Zeby bylo mniej korkow to poszerzanie ulic o jeden pas minimum a w Krakowie sie tego nie da zrobic, poniekad na niektorych ulicach sie ale nie wszedzie, wiec to problemu moze nie rozwiac bo bedzie i tak gdzies jakies zageszczenie ulicy. Tak samo tunele mozna budowac ale teraz jak sie zacznie kopanie to moze i 100 lat potrwac bo zaraz cos znajda i odrazu badania archelogiczne itd na to jest za pozno.
|
|
|
|
Member
Od: 10.2004
Offline |
|
|
jednak moim zdaniem coś takiego by wystarczyło żeby w mieście zrobiło się "luźniej" http://i38.tinypic.com/1112kco.gif pozatym nie wierze w to że znaczna część ludzi z samochodów przesiadłaby się na komunikacje miejską.
A co do ronda grzegórzeckiego to szkoda słów bo niedawno po remoncie a korki tam bedą wiecznie, jeśli estakady nie dalo się tam zrobić ze względu na małą odległość od budynków to tunel załatwiłby tam sprawę na lata a tak tanszym kosztem zrobiono tylko przejazd dla MPK
Ostatnio edytowane przez g_o_l_d_i : 12.03.2010 o godz. 03:50.
![]()
jakie załozenie mam - proste
WALCZYĆ I WYGRYWAĆ !!!! |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
|
z tym,że estakaday pozwolą tez usprawnić ruch komunikacji zbiorowej,choćby przez to że korki będą mniejsze,więc i autobusy będą w nich krócej stały.poza tym,w miastach korki są nie do uniknięcia.one sama swoja wielkością i znaczeniem generują ruch.
dla mnie (o czym juz pisałem)najszybszą,najtańszą i nabardziej efektywną rzeczą jaką można zrobić by przyspieszyć komunikację zbiorową jest dostosowanie torowisk tramwajowych do ruchu autobusów i busów (one też są komunikacją zbiorową-nie tylko MPK)nie zdajecie sobie sprawy ile osób z podkrakowskich miejscowości jest w stanie zrezygnować z samochodu jeżeli tylko busem będą mogli dostać się szybko do centrum. ![]()
dziękuję za uwagę
|
|
|
|
Wielka Wisła
Offline |
|
|
Nie można popadać w skrajność - tylko szybka komunikacja miejska, lub tylko estakady.
Połączenie estakady i tramwaju w tamtym miejscu da super efekt, bo masa ludzi przesiądzie się do tramwaju. Trzeba przyspieszyć komunikację miejską i trzeba zrobić w kilku miejscach estakady, jak np. na nowohuckiej, przebudować rondo ofiar katynia i kilka innych newralgicznych skrzyżowań. W niedługim czasie (?) powstanie tramwaj na Ruczaj, który jest tam niezbędny, bardzo dobrze, że równocześnie zostanie Grota Roweckiego poszerzone do dwóch pasów, miejsce na to jest, powody także. Gdyby dodać do tego tą podmiejską kolej (czy jak ona się tam zwie) to widać, że będzie lepiej, ale daleko do ideału. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
tzn. dało się, ale były to gigantyczne koszty (wyburzenie budynków i przesiedlenie mieszkańców kotlarskiej) |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2005
Offline |
|
|
Pewnie że trzeba iść dwutorowo - są tacy co nigdy nie wysiądą ze swoich autek ale jednak duża część racjonalnie sobie to skalkuluje i jeśli będzie im się to opłacało to to zrobi.My i tak nie możemy za bardzo narzekać na transport , w stosunku do tego co było.Dziś o wiele łatwiej przecisnąć się autobusem/tramwajem przez miasto, niż autem - kiedyś to był w zasadzie jeden **** i bo i tak wszystkie pasy były poblokowane.
Dużym problemem komunikacji(chodzi oczywiście o godziny najbardziej krytyczne, czyli rano i od 15tej), to tłok w autobusie czy tramwaju i tu trzeba zrozumieć kierowców że wolą nawet to pół godziny dłużej jechać ale siedzieć sobie w komforcie a nie jak sardynka. Inny problem to wyjazd/wjazd do miasta ludzi którzy mieszkają poza Krakowem A grzegórzeckie 'rozwala' ulica Grzegórzecka, tu chyba nic się nie da zrobić - podobnie zresztą jest w Zakopanem - nawet dwupasmówka przed miastem nie da wiele bo potem i tak jest jeden pas i jeden wielki korek.
Ostatnio edytowane przez 1q2 : 12.03.2010 o godz. 15:56.
![]()
94 - Allah Akbar!!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Grzegórzecka będzie w przyszłości poszerzana do dwoch pasów. Dlatego ten nowy biurowiec (po lewej jadąc od Ronda) jest odsunięty od ulicy o kilkanaście metrów.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Nie tyle estakady co autostrady przelotowe przez miasto z dziesiatkami wezlow rozwiazuja w wiekszosci sytuacji sprawe. Tylko prawdziwe autostrady, min 4 pasy w jedna strone a nie takie po.......ki jak sie u nas buduje.
U nas sie tak nie da wiec niech choc i te estakady zmieniaja stopniowo sytuacje. ![]()
WISŁA PANY !!
|
|
|
|
Graf Zero
Od: 08.2004
Offline |
|
|
Z tego co pamiętam z wiaduktu nad Grzegórzeckim zrezygnowano po jakichś obliczeniach, że za mały ruch będzie. A nie że się nie da.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
na pewno nie
zrezygnowano, bo koszt budowy estakady byłby bardzo wysoki (wyburzenie budynków przy Kotlarskiej) z wiaduktu zrzygnowano - z powodu zbyt małego natężenia ruchu - na skrzyżowaniu Alei Jana Pawła II z Meissnera i budowaną właśnie ulicą LEMA |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Jeszcze dodam cos w sprawie komunikacji ale podmiejskiej czyli koleji czy jak to sie tam zwie, jak to ktos ujol. Trzeba by to polaczyc bus i pociag w jedna calosc ze placisz za jeden bilet i zeby busy nie wjezdzaly do miasta tylko wjezdzaly na poszczegolne stacje gdzie ta podmiejska kolej bedzie dojezdzac. Tak samo parkingi trzeba tam budowac gdzie bedzie ta kolej podmiejska miec swoje stacje, bo jak ludzie zauwaza ze mozna dojechac do miasta o wiele taniej i nie stac w korkach to mysle ze mgoa sie przezucic. U nas to jako tako dziala, ale maja problemy powidzmy male czasem jak za duzo sniegu jest lub tez jakis wiekszy mroz sie przytoczy, semafory oraz sygnalizacja troche szwankuje stara jest juz chyba z lat 70tych z tego co wiem.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]()
dziękuję za uwagę
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
kolego Borek Fałęcki jest jak najbardziej miastem i to nie tylko z racji przynależności administracyjnej.aglomerację stanowia właśnei te wspomniane przez Ciebie Skawiny i Wieliczki.Twoim zdaniem ludzie będą korzystać z busów by podjechac do Skawiny i przesiąść sie do pociągu,a później jeszcze raz do tramwaju czy autobusu?zapomnij.jeżeli tak miało by być to wsiądą w samochód.jestem tego wiecej niż pewien,bo mam bardzo dużo znajomych w tej okolicy.rezygnują z samochodów tylko dlatego,że szybciej dojada busem, bo dojeżdża on do centrum miasta i korzysta często z buspasów.z tego powodu pisałem wcześneij że aby ograniczyc napływ samochodów prywatnych do centrum miasta musi sie wpuścić busy i autobusy na wydzielone torowiska tramwajowe.jeśli ludzie zobaczą,że do pracy,na zakupy,czy do knajpy są w stanie dojechać o połowę szybciej niż samochodem,to żadne ograniczenia administracyne nie będą potrzebne.
![]()
dziękuję za uwagę
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Nieuniknione dla Krakowa jest Metro- tylko kiedy my je zaczniemy budować?Transport wkońcu tak czy siak zejdzie pod ziemię, bo ilość samochodów rośnie wprost proporcjonalnie do ilości i jakości ulic.
Przyszłość to tego typu dróżki... http://www.veoh.com/collection/jay21...487426Z76hXCX6 ![]() ![]() Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”): http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/ |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2007
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
Byłes kiedys w Borku Fałeckim Co do metra to u nas zapewne jeszcze dlugo nie powstanie, koszt jego budowy bylby 4 razy wiekszy niz ma to miejsce w Warszawie. To ze wzgledu na warunki gruntowe jakie u nas sa. ![]() POLSKIE KORZENIE - POLSKI KLUB
...Z tysięcy klubów, ja wybrałem ten, Ten boski Krakowski nasz TS I w każdej chwili czy dobrej czy złej, Będę kochał Wisełkę, na pewno to wiem!!! |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Tylko że te ekspertyzy pochodzą zdaje się z lat 70-tych. Najlepsze jest to, że jedni profesorowie mowią, że budowa nie stanowiła by problemu, drudzy prawią z kolei coś innego.
Pasowało by chociaż zacząć coś o nim myśleć. Warszawa np wykorzystuje sytuację w ten sposób, że zgarnia 30% europejskich dofinansowywań na cały kraj, ze względu na budowę metra.Ja sie za bardzo na tym nie znam, ale być może pasowało by powalczyć, zrobić jakieś realne plany, by zapewnić przyszłym mieszkańcom lepszą przyszłość... ![]() ![]() Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”): http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/ |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2005
Offline |
|
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
no to zaczelo sie:
"Kompromitacja drogowców - rozpadła się jezdnia Krakowscy drogowcy totalnie skompromitowali się przed kierowcami. Dziś rano po raz kolejny doszło do zmiany organizacji ruchu na rondzie Ofiar Katynia. Podczas trwającego tam remontu część samochodów skierowano na tymczasową drogę, która miała zapewnić ruch w trakcie przebudowy. Jednak wykończona ostatniej nocy jezdnia już po kilku godzinach po prostu... się rozpadła. Na rondzie panuje prawdziwy komunikacyjny chaos. Drogowcy szybko próbują przywrócić starą organizację ruchu - sprzed rozpoczęcia remontu. Nerwowo przenoszą więc znaki i barierki. Zajęto się też naprawą zniszczonego objazdu, to jednak potrwa co najmniej 48 godzin..." calosc: http://polskalokalna.pl/news/krakow-...gowcow,1456910 ![]()
Wisła Kraków
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2003
Offline |
|
|
Nie rozumiem tylko czemu pisze się "krakowscy drogowcy"
![]()
everybody on earth wanna rap
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Mało znana firma i Turcy (tym razem Hindusi)... Gdzieś to już widziałem
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
nie panikujcie. to tylko droga tymczasowa, którą naprawią w ciągu 48 godzin ;-)
właściwie to ta droga pierwotnie miała być zrobiona z płyt betonowych... |
|
|
|
semper fi
Od: 09.2003
Offline |
|
|
jasne, nikt nie panikuje - jesteśmy tylko wkur... wieni na maksa ale do paniki daleko
swoją drogą ja pod ten wiadukt (mają być 3 poziomy) przez pierwszy miesiąc nie wjeżdżam - nie chcę żeby mi coś na głowę spadło ![]() ![]()
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ta sama liczba osób w rożnych środkach transportu.
Komentarza chyba nie wymaga. ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2008
Offline |
|
|
1 Firma Radko nigdy nie robiła takich rzeczy jak mosty wiadukty asfalty itp
2 Porwali się z motyką na słońce termin odbije się na nas kierowcach i ludzi tam pracujących <długie stanie w korkach,a ludzie pracujących po 12 i więcej godzin łapiący flesz reportera premia> 3 Droga powstał nie legalnie i nie tak jak powinna być zrobiona 4 Myślę że to w topa na początku była potrzebna żeby kierownictwo tej firmy ruszył rozum i powaga sytyłacji ![]() |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|