The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Dagobert
Senior Member

Od: 09.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 16.02.2010, 11:36
Arapaho tak sa dowody na zwyczajowość układu czerwony biały niebieski. teraz takie rzeczy sa formalnie ustalane wtedy być może nie koniecznie. za kolor pierwszy uznaje się kolor dominujący a ten zawsze był czerwony (od zmiany koszulek) jak również polecam wspomnienia Wilczyńskiego , który z\daje się o tym pisać.

po za tym w ogóle co ma za znaczenie skoro przed wojna używaliśmy czerwonych koszulek z białą gwiazdą i po wojnie też a w barwach dopełnieniem był kolor niebieski to nie widze wielkiego spisku milicji którzy przyszli i nam narzucili barwy bo de facto nic sie nie zmienilo i nie ma co szukać milicyjnej ingerencji
Odpowiedz cytując
Rosomak
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 16.02.2010, 11:40
crazykaro napisał(a):Wyświetl post
I co że mieli "jasnoniebieskie koszulki z czarną kulą na piersiach, przeciętą niebieskim pasem" skoro niebieski nie znalazł się w barwach pierwszego herbu I jakoś nie kojarzę żeby czarna kula była znakiem Wisły
Dalej podtrzymuję i zarazem proponuję, a wręcz nalegam żebyś wziął się za historię Wisły!
Kolor niebieski znalazł się w barwach pierwszego herbu.
BIAŁA GWIAZDA NA KOSZULKI!
Odpowiedz cytując
Rosomak
Senior Member

Stary 16.02.2010, 11:42
Dagobert napisał(a):Wyświetl post
Arapaho tak sa dowody na zwyczajowość układu czerwony biały niebieski. teraz takie rzeczy sa formalnie ustalane wtedy być może nie koniecznie. za kolor pierwszy uznaje się kolor dominujący a ten zawsze był czerwony (od zmiany koszulek) jak również polecam wspomnienia Wilczyńskiego , który z\daje się o tym pisać.
Masz jakieś źródło informacji?
Odpowiedz cytując
Dagobert
Senior Member

Stary 16.02.2010, 11:54
musialbym znalesc ale pamietam ze w wspomnieniach lub w którejś z książek sie przewija. bardziej niż dowód w postaci zapisu w statucie mówię o zwyczajowej wiedzy. można sprawdzić czy i jak w statucie bylo to regulowane
Odpowiedz cytując
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Stary 16.02.2010, 12:10

po za tym w ogóle co ma za znaczenie skoro przed wojna używaliśmy czerwonych koszulek z białą gwiazdą i po wojnie też a w barwach dopełnieniem był kolor niebieski to nie widze wielkiego spisku milicji którzy przyszli i nam narzucili barwy bo de facto nic sie nie zmienilo i nie ma co szukać milicyjnej ingerencji

dagobert z całym szacunkiem ale to jest twoja prywatna teoria o dominującym kolorze. podaje się w 1930 że Wisłę nazywano Czerwonymi (za książką Pierzchały) ale prawdą jest też że Wisła to w 1906 r.Niebiescy - Czerwoni to drużyna Jenknera. Nigdzie nie widac stwierdzenia że barwy Wisly sa w takiej kolejnosci jak piszesz.Dla Ciebie jest logiczne ze dominujacy jest czerwony i on powinien być na gorze , dla kogos innego ze flaga jest połaczeniem barw Polski + kolor rzeki Wisly a to by wskazywało na inny uklad.A tak czy siak sa to nasze rozważania prywatne bo na nie nie ma potwierdzeń oficjalnych
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
Odpowiedz cytując
Dagobert
Senior Member

Stary 16.02.2010, 12:35
nie prawda moze nazywano czerwonymi tak samo jak dzis zamiennie nazywa sie biała gwiazda. nie zmienia to faktu że nazwa Wisła funkcjonowała juz na jesieni 1906 roku o czym swiadczy gazeta nowa reforma i odpowiedni wycinek o turnieju na błoniach. to tak w kwestii formalnej. a co do oficjalnej wersji to juz podawałem:
W 1911 dwie niebieskie gwiazdy wyparła jedna, pięcioramienna biała, która na stałe zagościła na lewej stronie. W 1936 roku ustanowiono, iż herbem klubu będzie właśnie Biała Gwiazda na czerwonym tle przepasana niebieską wstęgą. Czerwono-biało-niebieskie barwy są od tego czasu symbolem klubu aż po dziś.
wikipedia i chetnie sprawdze czy jest na to dowód w statucie lub jakims dokumencie
Odpowiedz cytując
Rosomak
Senior Member

Stary 16.02.2010, 12:46
musialbym znalesc ale pamietam ze w wspomnieniach lub w którejś z książek sie przewija. bardziej niż dowód w postaci zapisu w statucie mówię o zwyczajowej wiedzy. można sprawdzić czy i jak w statucie bylo to regulowane
Nie szukaj bo nie znajdziesz.
A jaki jest dowód w postaci zapisu w statucie?
Odpowiedz cytując
Rosomak
Senior Member

Stary 16.02.2010, 12:50
nie prawda moze nazywano czerwonymi tak samo jak dzis zamiennie nazywa sie biała gwiazda. nie zmienia to faktu że nazwa Wisła funkcjonowała juz na jesieni 1906 roku o czym swiadczy gazeta nowa reforma i odpowiedni wycinek o turnieju na błoniach. to tak w kwestii formalnej. a co do oficjalnej wersji to juz podawałem:
W 1911 dwie niebieskie gwiazdy wyparła jedna, pięcioramienna biała, która na stałe zagościła na lewej stronie. W 1936 roku ustanowiono, iż herbem klubu będzie właśnie Biała Gwiazda na czerwonym tle przepasana niebieską wstęgą. Czerwono-biało-niebieskie barwy są od tego czasu symbolem klubu aż po dziś.
wikipedia i chetnie sprawdze czy jest na to dowód w statucie lub jakims dokumencie
Powoływanie się na wikipedie w tej sprawie jest równorzędne z tym jak powoływanie się na na wikipasy w sprawie tradycyjnej nazwy Wisły.
Odpowiedz cytując
Dagobert
Senior Member

Stary 16.02.2010, 13:03
no to super argument kłamiliwy tak sie składa ze sam redaguje wikipedie i jest ona dość obiektywna. nie zajmowałem się tym zawodowo ale może poszukam, jak nie statut to wycinki gazet które by mogły mówić o zjeździe na którym ustalono barwy albo tym podobnych rzeczach.

co do nazwy to oficjalnie pierwszy raz użyta nazwa Wisła Cracovia zostały na jesień 1906 roku w nowej reformie, Cracovia za początek swojej drużyny uznaje Akademików i jest wycinek mówiący o tym, że taka drużyna grała w czerwcu 1906 co do reszty to oczywiście spór jest ale fakty są takie.
Odpowiedz cytując
Rosomak
Senior Member

Stary 16.02.2010, 13:10
W takim razie podaj źródło informacji tego co zamieściłeś na wikipedii.
Nazwa w tym wątku nas nie interesuje.
Odpowiedz cytując
Rosomak
Senior Member

Stary 16.02.2010, 13:34
Jak widzę wiele osób w tym temacie twierdzi, że barwy Wisły powinny być łączone wg kolejności czerwony-biały-niebieski?

Może ktoś spróbuje mnie przekonać racjonalnie argumentując?
Odpowiedz cytując
Rosomak
Senior Member

Stary 16.02.2010, 13:55
Co do Wilczyńskiegoi jego wspomnień dot. barw:
"Godziliśmy się na wszystko, że klub będzie nazywał się Wisła, i znowu oklaski i okrzyki »Polacy i Wisła to Polska«. Tę naszą Wisłę trzeba było mieć i na sercu. Uchwaliliśmy więc kolor naszych koszulek w kolorze błękitnym z emblematem na lewej piersi – przepołowioną piłką w kolorze czarnym, przy czym kołnierz i manszety wraz ze spodenkami miały być również koloru czarnego. (...)"
Odpowiedz cytując
Dagobert
Senior Member

Stary 16.02.2010, 14:15
to byl sam początek te koloru zostały szybko zmienione to raz a dwa ja nie twierdze ze kolory nasze powinny byc takie lub inne tradycja klubu jesy czerwony biały niebieski a kibiców odwrotnie ale nie widzę żadnego problemu ani w tym, że tak jest ani a tym że czasem klub zrobi odznakę w innych kolorach nisz klubowe albo jak kibice zrobią szalik i innej konwencji (wspomniany szalik na 85 lecie czerwono biały) ja tylko nie zgadzam się z teza że kolor czerwony biały i niebieski narzuciła nam milicja bo nawet jak nie ma dowodów na statutowy zapis o kolorze barw klubu to prawda jest taka że większość czasu graliśmy właśnie w czerwonych koszulkach z dodatkiem białej gwiazdy i niebieski był dodatkiem lub strojem wyjazdowym. i nie wymyśliła tego milicja tylko taka była przedwojenna tradycja.

co do źródła to to jak powiedziałem nie mam ale poszukam może znajdę.
Odpowiedz cytując
Gordian
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 16.02.2010, 14:44

Wszystko ok tylko z ten 1911 rok jest z kosmosu wzięty. Wikipedia nie jest odpowiednim źródłem informacji i nie kierujcie się nią. Zawiera wiele błędów.

Dwie niebieskie gwiazdy zostały zastąpione na jedną białą na przełomie 1910 i 1911 roku. Nigdzie nie jest powiedziane że był to rok 1911. Druga rzecz. Po zmianie koluru z niebieskiego na biały, gwiazda wcale nie była pięcioramienna. Miała różną ilość ramion od sześciu do nawet trzynastu. Pięcioramienna gwiazda zagościła na stałe w Wiśle prawdopodobnie na krótko przed I wojną światową.

Odpowiedz cytując
Rosomak
Senior Member

Stary 16.02.2010, 14:48
Co z tego, że początek? Pisałeś o wspomnieniach Wilczyńskiego więc je przytoczyłem.

Stwierdziłeś: " W 1936 roku ustanowiono, iż herbem klubu będzie właśnie Biała Gwiazda na czerwonym tle przepasana niebieską wstęgą. Czerwono-biało-niebieskie barwy są od tego czasu symbolem klubu aż po dziś[...]"
Nie wypisuj takich rzeczy jeśli nie sprowadzasz tego do twierdzenia.
Odpowiedz cytując
Rosomak
Senior Member

Stary 16.02.2010, 15:01
Gordian, skąd masz info , że był to przełom lat? (badałem kiedys tą sprawę i mniej więcej ustaliłem ale to było kilka lat temu i już nie pamiętam jak to zrobiłem choć przybliżona data chyba wyszła mi na 1911).

Gwiazda? Od razu po zmianie miała inną ilośc ramion (może niedosłownie się wyraziłeś)? Jest to możliwe ale wg mnie... na pewno (może powinienem użyc słowa "raczej" - info z głowy) przed sześcio czy ośmio ramienną była też pięcioramienna.
Odpowiedz cytując
DarekK_11
Senior Member

Od: 08.2008

Stary 16.02.2010, 15:09
Wykorzystując temat.
Byłbym bardzo wdzięczny jakby ktoś napisał mi jakąś listę lektur o historii Wisły w formie książek.
VLEPKI WISŁA ZŁOCIEŃ - SERIA II

http://img411.imageshack.us/img411/3343/wizualh.jpg

Pakiet - 8 PLN

Kontakt:
Facebook: WISŁA ZŁOCIEŃ / Gadu-Gadu: 44162245 / priv tutaj
Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 16.02.2010, 15:11
to byl sam początek
No i o ten początek(jeśli badamy historie barw) w dużej mierze chodzi.
Ja tu też nie zamierzam spierać się o wyższość 'świąt bożego narodzenia nad wielkanocnymi' , szczególnie że moja wiedza jest znikoma, szczególnie w porównaniu do niektórych osób.

Ale tak tak logikę ,to jednak nasz klub nazywa się Wisła więc kolor niebieski jest chyba najbardziej naturalnym.
Dziwi mnie kocie - Twoje takie ostre i bezkompromisowe zdanie, jakby Ci którzy dziś używają takiego ułożenia barw byli kimś gorszym od Ciebie tak lubującego się w historii i tradycji i Twój nakaz odejścia od ułożenia barw które są z nami w zasadzie od samego początku powstania zorganizowanego ruchu kibicowskiego na Wiśle.
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Stary 16.02.2010, 15:27
Rosomak napisał(a):Wyświetl post
Jak widzę wiele osób w tym temacie twierdzi, że barwy Wisły powinny być łączone wg kolejności czerwony-biały-niebieski?

Może ktoś spróbuje mnie przekonać racjonalnie argumentując?
Jak widzisz nie wszystkie, ale jest trudno przekonac ludzi że nie ma dowodów na to.Po prostu czytają stronę oficjalną i dodając do tego kolor naszych koszulek i wychodzi im drogą dedukcji że jest ok.
Wg.mnie własnie nie jest i jeśli już jest jakaś tradycja to o odwrotnej kolejności i dobrze byłoby ja kontunuowac.
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
Odpowiedz cytując
Rosomak
Senior Member

Stary 16.02.2010, 15:30
DarekK_11 napisał(a):Wyświetl post
Wykorzystując temat.
Byłbym bardzo wdzięczny jakby ktoś napisał mi jakąś listę lektur o historii Wisły w formie książek.
Podstawowwe źródło: Pierzchała Paweł: "Z biała gwiazdą w sercu" Historia Wisły w pigułce.
Następne,
S. Chemicz: "Piłka nożna w okupowanym Krakowie"

Te dwa wystarczą Ci do poznania historii Wisły

Korzystaj też z napisanych przez ludzi Cracoviii, ale "ogólnych" pozycji: :
Hałys Józef: "Piłka nożna w Polsce tom 1" (zwłaszcza ta)
"Polska piłka nożna"

Kukulski Janusz: "Pierwsze mecze, pierwsze bramki..."
Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member

Od: 01.2007

Stary 16.02.2010, 15:33
1q2 napisał(a):Wyświetl post
No i o ten początek(jeśli badamy historie barw) w dużej mierze chodzi.
Ja tu też nie zamierzam spierać się o wyższość 'świąt bożego narodzenia nad wielkanocnymi' , szczególnie że moja wiedza jest znikoma, szczególnie w porównaniu do niektórych osób.

Ale tak tak logikę ,to jednak nasz klub nazywa się Wisła więc kolor niebieski jest chyba najbardziej naturalnym.
Dziwi mnie kocie - Twoje takie ostre i bezkompromisowe zdanie, jakby Ci którzy dziś używają takiego ułożenia barw byli kimś gorszym od Ciebie tak lubującego się w historii i tradycji i Twój nakaz odejścia od ułożenia barw które są z nami w zasadzie od samego początku powstania zorganizowanego ruchu kibicowskiego na Wiśle.
Tak na prawdę problem jest w tym że ci którzy używają ustawienia N B C uważają go za oficjalny i to oni rozpoczęli ten wątek gdy sprzeciwiali się ustawieniu krzesełek na stadionie w kolejności C B N twierdząc ze barwy Wisły są odwrotne
Odpowiedz cytując
Rosomak
Senior Member

Stary 16.02.2010, 15:37
Arapaho napisał(a):Wyświetl post
Jak widzisz nie wszystkie, ale jest trudno przekonac ludzi że nie ma dowodów na to.Po prostu czytają stronę oficjalną i dodając do tego kolor naszych koszulek i wychodzi im drogą dedukcji że jest ok.
Wg.mnie własnie nie jest i jeśli już jest jakaś tradycja to o odwrotnej kolejności i dobrze byłoby ja kontunuowac.
Na wszystko znajdą się dowody, jeśli się chce oczywiście
I ja też mam na "to" argumenty mój przyjacielu, ale żeby o nich wspomnieć chce wcześniej poznać kntrargumeny "czerwono-biało-niebieskich".

Jak na razie lipa...
Odpowiedz cytując
Rosomak
Senior Member

Stary 16.02.2010, 15:38
Tak na prawdę problem jest w tym że ci którzy używają ustawienia N B C uważają go za oficjalny i to oni rozpoczęli ten wątek gdy sprzeciwiali się ustawieniu krzesełek na stadionie w kolejności C B N twierdząc ze barwy Wisły są odwrotne
A co? Ktoś chce ustawiać krzesełka na stadionie? My (kibioce) mamy na to wpływ?

Tego nie wiedziałem.
Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member

Stary 16.02.2010, 15:45
Na wszystko znajdą się dowody, jeśli się chce oczywiście
I ja też mam na "to" argumenty mój przyjacielu, ale żeby o nich wspomnieć chce wcześniej poznać kntrargumeny "czerwono-biało-niebieskich".

Jak na razie lipa...
Czyli twierdzisz że oficjalne barwy Wysły to N B C?
Odpowiedz cytując
Rosomak
Senior Member

Stary 16.02.2010, 15:50
Czyli twierdzisz że oficjalne barwy Wysły to N B C?
Nie (dlaczego pojawia mi sie komunikat, że mam zwiększyć wiadomośc do 10 znaków?)

Ps. Weż sie za historie Wisły
Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member

Stary 16.02.2010, 16:03
To o jakie argumenty ci chodzi bo nie rozumiem?

Tego nie wiedziałem.
Nie chodzi mi o to kto je będzie ustawiał tylko komu co się nie podoba

P.S. Jak bede miał książke to się wezmę
Ostatnio edytowane przez crazykaro : 16.02.2010 o godz. 16:06.
Odpowiedz cytując
bartek89TS
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 16.02.2010, 16:03
Nie (dlaczego pojawia mi sie komunikat, że mam zwiększyć wiadomośc do 10 znaków?)

Ps. Weż sie za historie Wisły
Jestes od 6 lat na forum i nie wiesz czemu Ci się pojawia komunikat że masz zwiekzyc wiadomość do 10 znaków...? Po to że wiadomość musi miec minimu 10 znaków...
a co do barw to moim zdaniem zawsze kibicowskie barwy były N B C, a klub zawsze podawał C B N, klub podaje swoja wersje kibice swoja i tak juz jest od kad pamietam, co zrobić...
Odpowiedz cytując
Rosomak
Senior Member

Stary 16.02.2010, 16:09
No cóż... tak tojuż jest... ktoś może być dobry w historii Wisły... a ktoś dobry w sprawach tecnicznych
Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 16.02.2010, 16:18
Ja w sumie zacząłem ten wątek, popełniając błąd, ale nie w złej woli.Zdawałem sobie dobrze sprawę że oficjalne barwy klubu są Cz-B-N ,tyle że jako kibic, od najmniejszych lat identyfikowałem się tak jak wszyscy, czy zdecydowana większość(żeby mnie nie łapać za słowo) z barwami kibicowskimi - stąd też na forum stricte kibicowskim uznałem za śmieszne słowa że N-B-CZ są błędne.Stąd też wydawało mi się że jeśli jakiś układ na stadionie miałby powstać to jednak w takich barwach jak zdecydowanie większość szalików,flag, grafitti itp, bo jednak stadion jest robiony z myślą o kibicach.

Zresztą chyba dobrze że taki temat, dosyć przypadkowo ale jednak powstał, bo można się dowiedzieć nowych rzeczy.

Tego nie wiedziałem.
Na Białą Gwiazdę chyba jakiś wpływ jednak był, co oczywiście nie oznacza że i teraz będzie a raczej pewnie krzesełka będą w jednym kolorze- -czerwonym albo niebieskim.
Ostatnio edytowane przez 1q2 : 16.02.2010 o godz. 16:22.
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując
Rosomak
Senior Member

Stary 16.02.2010, 16:22
1q2 napisał(a):Wyświetl post
Ja w sumie zacząłem ten wątek, popełniając błąd, ale nie w złej woli.Zdawałem sobie dobrze sprawę że oficjalne barwy klubu są Cz-B-N ,tyle że jako kibic, od najmniejszych lat identyfikowałem się tak jak wszyscy, czy zdecydowana większość(żeby mnie nie łapać za słowo) z barwami kibicowskimi - stąd też na forum stricte kibicowskim uznałem za śmieszne słowa że N-B-CZ są błędne.Stąd też wydawało mi się że jeśli jakiś układ na stadionie miałby powstać to jednak w takich barwach jak zdecydowanie większość szalików,flag, grafitti itp, bo jednak stadion jest robiony z myślą o kibicach.

Zresztą chyba dobrze że taki temat, dosyć przypadkowo ale jednak powstał, bo można się dowiedzieć nowych rzeczy.
Kto Ci powiedział, że oficjalne barwy klubu to..,.. czerwono-biało-niebieskie"?
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów