|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 09.2003
Offline |
|
![]()
Feci quod potui faciant meliora potentes
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2004
Offline |
|
|
Gordian z tego co napisałeś nigdzie przed wojna nie bylo czegoś takiego jak oficjalne barwy Cz-B-Nb !
Układ ten przyjeto po 1948r i obowiązuje oficjalnie do dziś! WIec nie jest to żadna tradycja 100 letnia i układ kibicowski moze być spokojnie przyjety-przy odrobinie dobrej woli klubu. Ale jak dla niektórych ważne jest żeby kultywować obecną wersję klubową zróbmy jedną trybunę Cz-B-Nb a drugą Nb-B-Cz ![]() ![]()
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii? – Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio. Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2007
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Powiedzial gosc ktory twierdzi w temacie o strojach Wisły ze 'gwiazdka' jest swietna na ramieniu:| Przed wojna uklad C B N na pewno nie obowiazywal bo barwy Wisły tworzyły flaga Polski i kolor symbolizujacy krakowska rzeke czyli niebieski.. Jedyna mozliwosc to Niebieski nad Białym i Czerwonym. Póżniej komuna nie znala zadnej swietosci zmieniajac barwy, herby i narzucajac 'sponsora'.. 'Barwy rzecz Święta..' l tylko ze teraz wiele osob przechodzi spokojnie nad tym ze zamast Bialej Gwiazdy na koszulkach wsadzane jest jakies kolorowe logo, dla wielu po prostu 'fajniejsze, 'z korona' albo 'europejskie kluby maja takie loga' :/ |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2009
Offline |
|
|
kibice np Zagłębia zmienili barwy na czarno białe klub ma inne gdzie jest zieleń i czerwień
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
![]() Ja dawno temu przeczytałem, że te dwie niebieskie gwiazdy zawdzięczamy...pomyłce. Po połączeniu się drużyn "czerwonych" i "niebieskich" zamówiono w Austrii (chyba) nowe stroje dla drużyny, koszulki czerwone ze wstęgą niebieską...i nikt nie krył zdziwienia kiedy otwarto przesyłkę, a oczom ukazały się dwie niebieskie gwiazdy na czerwonej koszulce... ...ktoś zaprzeczy czy potwierdzi gdzie była o tym wzmianka? ![]()
...CIERPIENIE KSZTAŁTUJE CHARAKTER!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2006
Offline |
|
|
Wzmianka była z z relacji Jana Weyssenhoffa po latach. Był on zawodnikiem Jenknera, a od 1907 roku Wisły. Wg niego koszulki miały zostać zamówione w berlińskiej firmie odzieżowej Steingel. Niemcy wysłali "za zaliczeniem" komplet czerwonych koszulek z dwoma gwiazdami. Spotkałem się też informacją, że Jenkner na koszulkach jeszcze przed zamówieniem strojów za granicą i fuzji z Wisłą, posiadał gwiazdę na trykotach.
![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2008
Offline |
|
![]() A co do mojej opinii... cóż do niedawna nie wiedziałem dlaczego kibice podają barwy inne niż oficjalne źródła klubowe. Jako, że zostały zmienione z powodów patriotycznych, dla sprzeciwienia się... to był to piękne manewr i warto go ze strony kibicowskiej kontynuować Zresztą chyba nie ma już odwrotu i rozbieżność na zawsze pozostanie. Po przeczytaniu wypowiedzi sandbender'a cieszę się, że tak jest i będzie ![]() Powód: dopisek
Ostatnio edytowane przez DarekK_11 : 12.02.2010 o godz. 19:37.
![]()
VLEPKI WISŁA ZŁOCIEŃ - SERIA II
http://img411.imageshack.us/img411/3343/wizualh.jpg Pakiet - 8 PLN Kontakt: Facebook: WISŁA ZŁOCIEŃ / Gadu-Gadu: 44162245 / priv tutaj |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
I nie pisz że przed wojną C B N nie obowiązywał bo sam napisałeś że barwy Wisły wzorowane były na kolorach flagi narodowej oraz niebieski symbolizujący rzekę Wisłę, a następnie napisałeś że jedyna możliwość to N B C. Skoro podstawowe barwy przed wojną to czerwony i biały to jak można uważać że niebieski jest dominujący? Jak to jest że Wiślacy zawsze grali w czerwonych koszulkach natomiast barwy kibicowskie to N B C, gdzie niebieski jest uznawany za dominujący? Połowa kibiców tak twierdzi, mimo że wszyscy na mecze ubierają się na czerwono-co najmniej dizwne ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2005
Offline |
|
|
W 1906% zgadzam się z tym co napisał DarekK_11, ta rozbieżność powinna być tylko bodźcem do pielęgnowania tej tradycji, powinniśmy być dumni z naszej tradycji. I zamykać wszystkim mordy którzy mówią że jesteśmy milicyjni...
Ja czekam teraz tylko na kogoś kto napisze, że czerwone koszulki w których zapełniamy trybuny i które są naszym dominującym kolorem znaczą jedno: KOMUNIŚCI, a niebieski kolor MILICJA/POLICJA itd. hmm tylko po co nam biały kolor na flagach? Pewnie dla tego żebyśmy nie mieli takich jak Polonia Bytom (Polska Barcelona) |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Do tej pory nikt nie podał źródła przedwojennego gdzie pisałoby że któryś z kolorów byłby dominujący - jak to określasz ![]()
– Panie marszałku, a jaki program tej partii? – Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio. Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2006
Offline |
|
|
Dostałem pewne informacje w uzupełnieniu tego co napisałem wyżej. Jeśli kogoś to interesuje to w statutach klubowych z 57, 64 i 67 widnieje informacja: "§2 Godłem Towarzystwa jest biała pięcioramienna gwiazda na czerwonym polu, a barwami biała - czerwona - niebieska".
Czyli zamieszałem jeszcze bardziej ![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
:
i tym postem możemy zamknąć całą dyskusje ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2003
Offline |
|
|
Nie ma sensu dyskutować z faktami. Wystarczy poczytać historię piłki krakowskiej. "Niebiescy" Szkolnikowskiego w jasnoniebieskich koszulkach z czarną kulą na piersiach, przepasaną niebieskim paskiem, w rok po powstaniu, połączyli się w 1907 roku z "Czerwonymi" Jenknera a potem jeszcze z " Różowymi". W wyniku fuzji koszulki zawodników przybrały kolor czerwony i od tego czasu aż po dzień dzisiejszy, kolor ten stał się podstawowym kolorem strojów sportowych, powstałej wtedy z nazwy Wisły Kraków. Początkowo do czerwonych koszulek, dodano 2 niebieskie gwiazdy na znak fuzji tych drużyn oraz czarne spodenki. Po zarejestrowaniu statutu Wisły Kraków w ramach TS Łopuszańskiego, dwie niebieskie gwiazdy zastąpiono jedną Białą Gwiazdą po lewej stronie czerwonych koszulek a czarne spodenki wymieniono na białe. Właściwie od wtedy podstawowe barwy Wisły Kraków są aż po dzień dzisiejszy a Biała Gwiazda jest jej symbolem. Biały kolor wprowadzono wtedy z powodu silnej identyfikacji klubu z symbolami państwowymi. Bowiem Wiślacy – prowadzili wtedy rygorystyczną selekcję narodowościowo-religijną swoich zawodników, inaczej od Cracovii, w której mogli grać ówcześni zaborcy, Żydzi itp. wielonarodowościowcy. Odmiennie niż akademiccy wyłącznie wtedy pasiacy, „Wisła Kraków” była bardziej otwartym klubem, także na młodych rzemieślnikow i robotników. Wtedy też zrodziło się pojęcie tzw. "świętej wojny" pomiędzy kibicami krakowskimi. Z Wisłą łączono krakowskie środowiska patriotyczno-narodowe a z Cracovią środowiska bardziej kosmopolityczne. Oczywiscie wtedy nie było takich identyfikatorów klubowych, jak szaliki czy inne akcesoria kibicowskie i nie palono, jak obecnie barw klubowych, choć wtedy palono np. kapelusze, co miało wówczas swoją wymowę, podobną do dzisiejszego palenia szalików i nie tylko. Oficjalnie do barw klubowych oraz godła, kolor niebieski dołączono dopiero w roku 1936, gdzie w 30 rocznicę powstania klubu, postanowiono zmienić godło Wisły Kraków z czerwonej tarczy z Białą Gwiazdą po środku, przepasając ją niebieską wstęgą, symbolizującą nazwę klubu czyli rzekę Wisła oraz nawiązaując jednocześnie do początków powstania klubu, związanego z " Niebieskimi". Od tej daty czyli od 1936 roku, godło Wisły oraz jej czerwono-biało-niebieskie barwy, są niezmienialne. Zarówno z dokumentami z pierwszej oraz ostatniej rejestracji statutu TS Wisła Kraków, można zapoznać się w miejskich zasobach archiwalnych a w ślad za nimi, można zapoznać się z wpisami dotyczącymi barw i godła Wisły Kraków. Dlatego polemizowanie w sprawie oficjalnych barw i godła Wisły Kraków, uważam za bezzasadne i wręcz bezsensowne.
Warto jednak odnotować w kronikach klubowych oraz pamiętać o kontynuacji patriotyzmu Wisły Kraków w czasach komunistycznych, poprzez zamianę kolejnosci barw przez kibiców Wisły, w ramach oporu i sprzeciwu wobec narzuconym z góry zarządcom klubu, standardowo serwującym klubom tzw. " gwardyjskim" oficjalne barwy, akurat identyczne z Wiślackimi. Jeśli taka wola kibiców, to można to kultywować, ale może nie w ramach podważania czy konfliktu z oficjalnym statutem klubu oraz jego barwami. Czynnik ekonomiczny o istnieniu z dawnych lat, tysięcy flag w barwach odwrotnych do oficjalnych, ma uzasadnienie, lecz nic nie uzasadni ciągu dalszego produkowania tych flag wbrew oficjalnym barwom klubowym, zwłaszcza, że komunizmu już nie ma a wraz z nim, niechcianych zarządców naszego klubu. Wymiar symboliczny i podtrzymywanie pamięci o takim patriotycznym zachowaniu kibiców, jak najbardziej ma sens i uzasadnienie i powinniśmy go traktować właśnie w takim symbolicznym znaczeniu. Na stronach klubowych oraz kibicowskich, powinno pojawić się oficjalne stanowisko kibiców Wisły Kraków, wyjaśniające przyczyny symbolicznego posługiwania się przez nich odmienną kolejnością barw, z jednoznacznym zaznaczeniem, że aprobują oni w pełni, oficjalne barwy klubowe. Jakby nie patrzeć, taka kibicowska karta historii w dziejach klubu, wpisuje się w początkowy jego charakter, klubu silnie narodowo-patriotycznego i dlatego absolutnie należy oficjalnie, ale może już bardziej symbolicznie, kultywować zmianę kolejnosci barw klubowych, w ramach pamięci o kibicach Wisły, sprzeciwiających się i walczących z reżimem komunistycznym oraz narzuconym przez niego Wiśle Kraków, milicyjnym zarządcom. Symboliczny obecnie wymiar tej pamięci, nakazuje tym samym stopniowe odchodzenie kibiców od nieuzasadnionej już dziś, kontynuacji zamiany kolejności barw a zwłaszcza, robienia z tego faktu, filozofii trwałej zamiany barw. Nie znajduje tutaj obecnie, sensownego uzasadnienia takiej postawy kibiców, wobec tradycji początków naszego klubu oraz jego barw. Barwy to rzecz święta.
Ostatnio edytowane przez kot : 15.02.2010 o godz. 01:29.
![]()
Nie ma rzeczy niemożliwych.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
, a że w komunie się zbuntowali i zamienili na N B C... no cóż... niektórzy się z tym cały czas identyfikują bo nigdzie nie bylo napisane POWRÓT... (do historycznych barw oczywiście)
Ostatnio edytowane przez crazykaro : 14.02.2010 o godz. 20:30.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2005
Offline |
|
Można nawet stwierdzić że barwy klubowe są w dużej mierze barwami 'na papierze', bo ciężko je gdziekolwiek indziej spotkać niż w książkach czy internecie, natomiast barwy kibicowskie są obecne wszędzie. ps i moim zdaniem nie ma żadnych przeszkód by pielęgnować obie tradycje.
Ostatnio edytowane przez 1q2 : 14.02.2010 o godz. 20:35.
![]()
94 - Allah Akbar!!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Co do Twojej poprzedniej wypowiedzi o o Gwiezdzie ukrytej gdzies w logo i paskach, to 3 paski adidasa jak najbardziej mi na trykocie Wisly pasuja bo na koszulce Wisly adidasa sie wlasnie wychowalem. I Gwiazda ma byc na sercu a nie na ramieniu:/ i kiedy na serce powroci nie bedzie dl amnie miala znaczenia firma produkujaca te koszulki. Z reszta 3 paski adidasa na koszulkach z Biala Gwiazda nie przeszkadzaja chyba wcale J Nowickiemu i J Stuhrowi ![]() http://www.youtube.com/watch?v=-2_FKn3qWas
Ostatnio edytowane przez Guciu : 14.02.2010 o godz. 20:56.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
A co do tej "wiekszości" nie byłbym taki pewien. "świadomie"
Ostatnio edytowane przez crazykaro : 14.02.2010 o godz. 21:08.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Mowimy o kibicach, fanatykach, Armii Bialej Gwiazdy. Niekoniecznie 'fanach pilkarzy'
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
||
|
Szanowni bracia Wiślacy, wystarczy sięgnąć do archiwów. Pierwszy statut TS Wisła Kraków z 1910 roku został zarejestrowany i jest dostępny w archiwach miejskich Krakowa : http://www.wisla.krakow.pl/pl/klub/narodziny_wisly/
Cytat:
Cytat:
Podobnie jak i statuty TS Wisła w latach komunistycznych, także są dostępne w archiwach, gdzie rzeczywiscie zmieniono godło i barwy na biało-czerwono-niebieskie - o czym wspomina Gordian. Jednak po obaleniu komunizmu, TS Wisła Kraków powróciło do dawnych przedwojennych barw i godła. W internecie jest dostępny ostatni statut TS Wisła Kraków z roku 2008 : Cytat:
Ostatnio edytowane przez kot : 14.02.2010 o godz. 21:38.
![]()
|
|||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Nie rozumiem o co tak naprawde chodzi wiekszosci ludziom z tego tematu.
Jest ulozenie barw oficjalne (nie wiem po co tu opisywac historie. Wg niektorych zrodel kolor niebieski jest ze wzgledu na rzeke Wisłę, a wg niektorych ze wzgledu na barwy miasta Kraków). I jest ulozenie barw kibicowskie (powstale na znak protestu przeciw patronatowi MO nad naszym klubem). Mozna ewentualnie podrzucic pomysl debaty powrotu przez kibicow do barw oficjalnych na znak zakonczenia protestu i ozdyskania przez Polske i Wisłę niepodleglosci tylko w sumie po co? Zmiana koloru to piekny precedens kibicow Wisły w historii polskiego ruchu kibicowskiego. To takze pamiec o tych kibicach, ktorzy walczyli na ulicach Krakowa i przede wszystkim Nowej Huty z reżimem komunistycznym. Oprocz kibicow Wisły chyba tylko kibice Lechii Gdansk moga powiedziec ze czynnie srzeciwiali sie komunistom. Moze jeszcze jakies ekipy w mniejszym stopniu to robily. Na pewno jednak z komuna NIGDY nie walczyli kibice innych klubow krakowskich. I o tym nalezy pamietac i tepic w zarodku wszelkie proby obrazania nas pod tym wzgledem przez roznych pajacow, ktorzy nigdy niczego nie zrobili a probuja teraz pisac historie na nowo, klamac na nasz temat i obrazac ludzi, ktorym do piet nigdy nie dorosna. ![]()
WISŁA PANY !!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Kocie w którym miejscu pisze że w 1930 (czy jakimolwiek roku przed II WŚ) przyjeto barwy Cz-B-Nb? Przeczytałem to co podałeś.NIe pytam o flage z ukośnym niebieskim pasem ,herb czy układ kolorystyczny strojów. Tylko o flagę prostokatną z układem Cz-B-Nb...wszyscy którzy są za takim układem piszą ze tak jest w statucie ale w statucie powojennym.Przed wojną prawdopodobnie nie było czegoś takiego jak flaga o którą sie kłócimy wiec powinno sie przyjac układ który jest dla nas bardziej bliski.Dla każdego (albo przynajmniej większości)tych kto zaczynał przygoda z TSW w latach 80 tych czy poczatkiem 90-tych jest oczywiste który układ jest blizszy sercu.Mówie to po wielu rozmowach z ludzmi z którymi zaczynaliśmy bytność na Reymonta i którzy są szczerze oburzenni (mam od nich upoważnienie żeby to napisac) stwierdzeniami : Komuna się skończyła więc juz nie protestujemy i zmieniamy barwy na Cz-B-N. Cóż dla jednych to nie ma znaczenia a dla innych którzy są do innych przyzwyczajeni i dostawali częstoroć za taki układ w łeb - ma to istotne znaczenie.
Zeby nie było nie przekonuje żeby bez zgody wszystkich środowisk wiślackich zmieniać tą kolejność ale daleki jestem od tego żeby "nie dawać prezentów w Boże Narodzenia- bo sie okazało że św.Mikołaja nie ma" ![]()
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Arapaho
Przekaż osobom, które Cię upoważniły do powyższej wypowiedzi, że mam do nich ogromny szacunek, gdyż sam pamiętam studencki 13-ty 81 który, potem źle się dla mnie zakończył i jestem gdzie jestem. Wyraźnie zostałem raczej błędnie zrozumiany. Ja nie sugeruje odłożenia do lamusa historii do dziś kontynuowanej przez kibiców. Ja ją uszanowałem i zasugerowałem odhaczyć w Wiślackich kronikach, jako rzecz godną oficjalnego wyróżnienia i kontynuacji w formie symbolicznej. Jednak muszę także upomnieć się o tych innych naszych braci, którzy także wyróżnili się odwagą, dbając o nasze barwy czyli o narodowy charakter naszego klubu pod zaborami, kiedy zakładali nasz klub i zgromadzili wokól niego takich samych kibiców patriotów, jak i my w latach komuny. W tamtych latach nie było pojęcia oficjalności barw klubowych a zwłaszcza flag, gdyż określały je kolory strojów piłkarskich i tutaj chyba nie zamierzamy polemizować z ich kolejnoscią, czyli który był podstawowy itd. (?). Myślę, że Białej Gwiazdy nie będziemy dotykać w ogóle, podobnie jak i herbu klubowego (?). Natomiast w sprawie flag, to jak napisałem uprzednio, statut TS Wisła Kraków, określa je jednoznacznie i zastrzega prawnie. Mowa jest o fladze oficjalnej, czyli tej czerwonej z niebieską przepaską oraz Białą Gwiazdą po środku. Zupełnie inną jest sprawa tzw. flag kibicowskich i opraw stadionowych, które w żaden sposób nie odnoszą się do tej oficjalnej flagi, gdyż są innej natury. O ile składają się z trzech kolorów, to biały jest zazwyczaj środkowym, a czy czerwony lub niebieski, powinny być od góry, czy też od dołu, to już naprawdę nie koliduje z niczym, przynajmniej, jak dla mnie. Myślę, że wyraziłem się jasno w tej sprawie, choć poddałem pod rozwagę przeanalizowanie kontynuacji odwracania kolejnosci tych barw w przyszłosci a to już inna sprawa, niż posądzanie mnie o obrażanie kogokolwiek. Ja niezależnie od wszystkiego, uznaje jedynie za oficjalne, barwy klubowe Cz-B-N i traktuje je jak święte , lecz nie przeszkadzają mi stadionowe flagi kibicowskie w ramach kontynuacji kibicowskich tradycji ostatnich kilkudziesieciu lat, preferujące kolor niebieski, jako podstawowy, choć namawiam do stosowania ich bardziej w formie symbolicznej, niż oficjalnej ze strony kibiców. Napisałem też, że byłoby wskazanym oświadczenie i wyjaśnienie ze strony tych kibiców, którzy nadal pragną stosować kolor niebieski, jako podstawowy na swoich flagach, że absolutnie aprobują oficjalne barwy klubowe a te kibicowskie mają dla nich symboliczny wymiar, upamietniający ich sprzeciw wobec narzuconym władzom komunistycznym. Czy osoby upoważniające Cię do Twojej wypowiedzi, są w stanie określić się co do oficjalnych barw klubowych czyli Cz-B-N, gdzie czerwony a nie niebieski jest kolorem podstawowym (?). Bo jeśli ich zdaniem, nie akceptują oni oficjalnych barw klubowych, no to wtedy mamy problem i ja mimo ogromnego do nich szacunku oraz zrozumienia ich emocjonalnych potrzeb a tym samym akceptacji ich woli posługiwania się odwróconymi barwami, nie będę aprobował próby zmiany naszych oficjalnych od 100 lat barw klubowych, które dla mnie są święte. Ale oczywiście nie mnie rostrzygać te sprawy, gdyż jestem tylko cząstką ogromnej społeczności Wiślackiej.
Ostatnio edytowane przez kot : 16.02.2010 o godz. 02:16.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2009
Offline |
|
|
Arapaho
Ty chyba na sile szukasz problemu barwy oficjalne są takie a kibiców inne jakoś nie widzę protestów na stadionie, żeby wrócić do poprzednich barw i odwrotnie jak ktoś zrobi szalik z dominacja czerwonego też nie ma problemu, kiedyś zdaje się na 85 lecie był szalik czerwono biały tylko (bez niebieskiego) i też nie było problemu. mam nadzieje choć, że przyjąłeś do wiadomości że Wisła miała kolorystykę już przed wojna złożoną z 3 kolorów i nie było to tak, że przyszli milicjanci i nam dali te 3 kolory bo na początku twierdziłeś, że nie ma dowodów na to jak wyglądały barwy nasze przed wojna... |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2004
Offline |
|
|
Kot-prześledziłem to co napisałeś. Kupa wiślackiej historii, ale... jednego dalej nie mogę zrozumieć, z czego wyprowadzasz twierdzenie, że kolejność barw Wisły to czerwony-biały-niebieski?
"Od tej daty czyli od 1936 roku, godło Wisły oraz jej czerwono-biało-niebieskie barwy, są niezmienialne" Masz jakieś źródło na to? ![]()
BIAŁA GWIAZDA NA KOSZULKI!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
kocie nie ma problemu-, wyrazilem swoje zdanie i może nie do końca cię zrozumialem.Możemy temat zamknać.Jak dla mnie
Jest to moje zdanie - nikt się nie musi z nim zgadzać i nie musi być to powodem do wielkiej kłótni.Jeśli większość ustali że odpowiadają im barwy w ukladzie Cz-B-Nb.No problem. ![]()
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2004
Offline |
|
|
Raczej dyskusja tutaj dotyczy problemu pt. Wyższość Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy.
W przypadku klubów posiadających w swych barwach 2 kolory sprawa jest prosta. Barwy trójkolorowe sa już jednak bardziej dyskusyjne. Nie trafia do mnie argumentacja, że czerwony jest pierwszym kolorem ponieważ graliśmy także w koszulkach BIAŁYCH. W niebieskich także zdarza nam się grać. I to nie ma wpływu na to. Wg mnie to jeżeli przejrzy sie historię Wisły, to barwy winny być: Bialo-czerwono-niebieski. Gdzie: biel i czerwień-wiadomo, niebieski to kolor rzeki Wisły. Aż strach pomyśleć ile dyskusji wywołai by fani Legii zeby ustalić kolejnośc kolorów w swoich barwach. Maja ich chyba 4 jak dobrze licze: biale, czarne, zielone, czerwone... ![]()
http://www.youtube.com/watch?v=vbTMz...layer_embedded Zaczyna się od piknika....
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2004
Offline |
|
![]()
BIAŁA GWIAZDA NA KOSZULKI!
|
|