|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 05.2007
Offline |
|
|
|
|
|
Member
Od: 01.2007
Offline |
|
|
troche to ironia. moze niejasno sie wyrażam
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2008
Offline |
|
|
Z przyjściem Dawidowskiego do Wisły wielu z nas wiązało wielkie nadzieje, bo to naprawdę był czołowy gracz ligi.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 12.2002
Offline |
|
|
czołowy ? a mi sie wydawało że to taki grajek co musieliśmy Go wziąć w pakiecie Zieńczukiem niby z jakimiś papierami na grę na zasadzie Heniu na pewno zrobi z niego dobrego gracza , już wtedy miał poważne kłopoty ze zdrowiem
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2009
Offline |
|
|
Źle ci się wydawało. Nie musieliśmy go brać w pakiecie z Zieńczukiem. W dodatku wówczas Dawidowski był już uznanym graczem ligowym i etatowym reprezentantem kraju. Zieńczuk z kolei był dopiero wschodzącą gwiazdą, a występami w Wiśle miał ugruntować swoją pozycję. Poza tym rzeczywiście ciekawy to pakiet, że za obu zapłacono prawie tyle samo, w dodatku niemało. Żeby było jasne, nie jestem fanem Dawidowskiego, zresztą w czym miałbym mu kibicować, zjadaniu czipsów na trybunach?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków
Offline |
|
Jesteś pewny że nie było takiego warunku? ![]()
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
|
tez jestem pewny, ż Dawidowskiego wcisneli nam w pakiecie
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Pewność mają tylko ci, którzy osobiście przeprowadzali transakcję. My, kibice wiemy to co zaserwowali nam dziennikarze. Nie wydaje mi się jednak sensowne dopłacanie do Zieńczuka 400 tys. euro za piłkarza, co do którego klub nie jest przekonany. W końcu za sumę 900 tys. euro, jaką wydano na obu zawodników łącznie, w tamtych czasach możnaby pozyskać lepszego piłkarza niż Zieńczuk. W dodatku wówczas klub wypłacałby jedną, a nie dwie (wysokie) pensje. Po zebraniu tego wszystkiego do kupy odpowiedź dotycząca zakupu "Dawida", jakoby na doczepkę, nasuwa się sama. A fakt, że Dawidowski był wtedy czołowym piłkarzem nie podlega żadnej dyskusji.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2004
Offline |
|
|
Też mi się wydaje, że Dawidowski był wtedy bardziej uznanym graczem. Jeśli już ktoś był na doczepkę w tym transferze to był to Zieńczuk.
![]() Po burzy słońce wychodzi zza chmur, i nad Krakowem zaświeci znów. O jednym marzę, o jednym wciąż śnię, Mistrzem będzie Wisełka, na pewno to wiem. Życie bym dał, za krakowską Wisłę O jakże bym chciał, by znów była mistrzem O jakże bym chciał ![]() |
|
|
|
Tylko Wisła
Od: 11.2002
Offline |
|
|
W tamtym okresie Dawidowski byl mniej wiecej jak Nowak dzisiaj. Jak nie jest kontuzjowany to gra niezle, ale kontuzje lapie czesto.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2004
Offline |
|
|
Jaką pijawką? ZUS by mu płacił...
![]() KLUB FUTBOLU AMERYKAŃSKIEGO: KRAKÓW TIGERS
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
Te sprawy sprzed 6-7 lat nie sa dla mnie zamierzchłą histroią ale niemal dniem wczorajszym. Byc może oficjalnie nikt nie powiedział wtedy, że Amika chce wykorzystać naszą chęć zakupu Zieńczyka, żeby upchnąć nam kontuzjogennego Dawidowskiego, ale wtedy tak to wyglądało. A fakt, że Dwidowski nigdy nie był czołowym piłkarzem ligi dla mnie nie podlega dyskusji. Był dobry w Amice i jak na Amikę, tak jak Niedzielan jest dobry na Ruch i tylko na Ruch |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
Brożek przebywał na wypożyczeniu w GKS Katowice i nie miał szans na grę nawet w Wiśle a co dopiero w reprezentacji. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2005
Offline |
|
Nie mam pojęcia po co go kupiliśmy i nie pamiętam jak to dokładnie wyglądało, natomiast na pewno priorytetem był Zieniu jako następca Kosy. Do Amiki to my nigdy szczęścia nie mieliśmy - najpierw nas wyruchali w drugiej lidze(słynne 1-4 ze Ślęzą) , potem Zieniu+Dawidowski, później Dudka za którego gdyby nie Leo,nikt nie dał nawet 1/3 tego co wzieliśmy.Żeby było mało to jeszcze nam Kryszała upchnęli ,co było prawdziwym majstersztykiem. ![]()
94 - Allah Akbar!!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Do FraMat: W porządku, w końcu każdy ma swoje subiektywne odczucia. Szanuję twoje stanowisko, jednak się z nim nie zgadzam. Na wstępie napiszę, że również dla mnie tamte czasy nie są zamierzchłą historią. Sądzę natomiast, że na twoją bardzo krytyczną ocenę Dawidowskiego wpływa jego nieudana przygoda z Wisłą. Zanim "Dawid" trafił do nas, z roku na rok grał lepiej. W każdym kolejnym sezonie strzelał więcej bramek. Odpowiednio 1, 5, 7, 9 i 12 w samej lidze. Do sezonu bezpośrednio poprzedzającego transfer do Wisły kontuzje praktycznie go omijały. A i nawet w tym ostatnim sezonie zagrał w 14 spotkaniach, w których zdobył 2 gole. To prawda, że nie był to wynik rzucający na kolana, ale jeśli miałbym być złośliwy, to napiszę, że przymierzany do Wisły Dawid Nowak może pochwalić się takim samym wynikiem. Fakt ten nie przeszkadza w określaniu go mianem czołowego piłkarza ligi (nota bene poleca go sam Paweł Brożek). Warto zauważyć, że Dawidowski nie zawsze występował na pozycji napastnika (tak było na przykład w meczu el. ME 2004 ze Szwecją rozegranym w Solnej). Patrząc na jego osiągnięcia, działacze Wisły mieli prawo liczyć, że będzie dużym wzmocnieniem. Na zakończenie napiszę, że zdarzyło mi się oglądać go na żywo na stadionach ekstraklasy (nie w meczach przeciwko Wiśle) i nietrudno było spostrzec, że na boisku nie był ustawiany jako typowy snajper. Odmawianie Dawidowskiemu bycia czołowym piłkarzem w lidze nie jest moim zdaniem fair. Mowa przecież o piłkarzu, który w ciągu niecałych 2 lat rozegrał 10 spotkań w reprezentacji Polski, w tym 4 eliminacyjne do Euro 2004, za którego zapłacono 400 tys. euro. Prezesowi Cupiałowi pieniądze musiałyby chyba się uszami wysypywać, żeby za ligowego szaraka zapłacił prawie pół miliona. Jeśli spojrzymy na ostatnie okienka transferowe, to trzeba stwierdzić, że chyba się nie wysypują.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 12.2002
Offline |
|
jakoś nigdy nic nie szło z Amiki kupić a tu nagle oddają nam 2 "gwiazdy" z tym że nam głownie zależało na Zieńczuku który wydawał sie najlepszym zastępca Kosy po odstrzeleniu Brasili i Edno Dawidowski to był niezły gracz ale żadna gwiazda a mówiło sie że łapie dość często kontuzje i jakoś po podpisaniu kontraktu od razu sie "połamał"
Ostatnio edytowane przez Lemoniadowy Joe : 07.02.2010 o godz. 21:19.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2006
Offline |
|
Ale Kryszał to byl przeciez zaufany kumplowski transfer złotoustego wąsacza Engela .... Svitlica od Okuki przeciez tez byl Wislakiem ...hahahaha do dzis nie moge w to uwierzyc.... ![]()
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2009
Offline |
|
|
Svitlica jak każdy wie to był kompletny nie wypal , to nie to co za czasów jego gry w Legii. Do dziś nie mogę zapomnieć jak odebral nam wtedy na Reymonta mistrzostwo strzelając w końcówce nad Ivanem Trabalikiem , doprowadzając do remisu. Także złe wspomnienia mam jeśli chodzi o tego piłkarza.
![]()
'' Nikt nie wymaga od was samych zwycięstw. Czasami i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od was ambitnej i nieustępliwej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych podania ręki. ''
Henryk Reyman |
|
|
|
Banita
Od: 11.2009
Offline |
|
|
ktoś zna jakieś motywy odwołania Wilczka?
|
|
|
|
Member
Od: 01.2008
Offline |
|
|
Witam, przyłączam się do prośby Massouda. Mam serdeczny i gorący apel do adminów o zainicjowanie jak najszerszej dyskusji dot. osoby Marka Wilczka. Ja swój krótki wpis umieściłem w komentarzach. Mam do was koledzy wiele żalu o blokowanie kont w sytuacjach kompletnie absudralnych, pokażcie że potraficie zrobić coś pozytywnego. Czekam z utęsknieniem na naj najwięcej informacji, jakieś anegdotki, ciekawostki, bardzo chetnie przyłączę sie do dyskusji.
|
|
|
|
Member
Offline |
|
|
http://www.futbol.pl/artykul/76309.html
trochę mnie zatkało... nikola nowym kapitanem korony. wzór dla piłkarzy młodego pokolenia ![]() |
|
|
|
Lokalny Patriota
Od: 05.2005
Offline |
|
|
A mimo Jego wad to właśnie brakuje mi takich charakternych piłkarzy "z jajami". Był jaki był ale ile to szczęścia dał jak wsadził bramkę Iraklisowi, fartem bo fartem ale strzelił. Fajna postać, szkoda, że niespełniony talent, bo fakt faktem Korona czy Wisła to nie są jakieś wielkie progi...
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
![]()
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
|
|
|
|
Junior Member
Offline |
|
|
nierówno pod sufitem i alkohol - ta mieszanka i niego to wybitny przyklad
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
Grzegorz Kaliciak w Starcie Bogdanowice
http://i3.fmix.pl/fmi1191/d6eea1f90029ee814b66956e http://www.lokalna.com.pl/main.php?act=czyt&artid=16655
Ostatnio edytowane przez AYALA : 09.02.2010 o godz. 18:03.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
|
Jean Paulista: Chciałbym skończyć karierę w Wiśle
http://futbolnet.pl/wiadomosci/jean-...ariere-w-wisle |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Jeśli trzyma tą dyspozycję i nie zarządałby sporej kasy to czemu, nie?
![]() Oczywiście żartuję, raczej nie ma szans na jego powrót... Spoko zawodnik z niego był, nigdy nie zapomnę tej bramki: http://www.youtube.com/watch?v=jB6UK...eature=channel ![]()
VLEPKI WISŁA ZŁOCIEŃ - SERIA II
http://img411.imageshack.us/img411/3343/wizualh.jpg Pakiet - 8 PLN Kontakt: Facebook: WISŁA ZŁOCIEŃ / Gadu-Gadu: 44162245 / priv tutaj |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
racja , ładna niezapomniana bramka upokarzająca także naszego byłego gracza Dolhę . Ale ja nie zapomnę nigdy tej bramki :http://www.youtube.com/watch?v=kS6tF2RO0Lg
![]()
'' Nikt nie wymaga od was samych zwycięstw. Czasami i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od was ambitnej i nieustępliwej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych podania ręki. ''
Henryk Reyman |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Strzał życia
Fajną bramę 'sięknął' też w Pucharze Polski strzelając plecami (nabił go obrońca wybijający piłkę) ![]()
VLEPKI WISŁA ZŁOCIEŃ - SERIA II
http://img411.imageshack.us/img411/3343/wizualh.jpg Pakiet - 8 PLN Kontakt: Facebook: WISŁA ZŁOCIEŃ / Gadu-Gadu: 44162245 / priv tutaj |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|