The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
StelmiOriginal
Senior Member

Od: 08.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 02.01.2010, 16:17. Marihuana legalna w Czechach
Cytat:
W kieszeni amfetamina, LSD, kokaina. W domu hodowla marihuany i grzybków halucynogennych. Wszystko legalne. Od 1 stycznia. W Czechach. Policja nie ma wątpliwości - w strefach nadgranicznych będzie chciała to wykorzystać polska młodzież

Z raportu Europejskiego Centrum Monitorowania Narkotyków i Uzależnień od Narkotyków wynika, że prawie co trzeci młody Czech przyznaje się do palenia marihuany. Rocznie Czesi wypalają 11,5 t marihuany i zażywają 1,2 mln tabletek ekstazy.

Od dawna pojawiały się tu głosy, że skoro tyle osób pali marihuanę, to należy tę sytuację zmienić i marihuanę oraz inne narkotyki po prostu zdekryminalizować. Te argumenty przeważyły i czeskie ministerstwo sprawiedliwości przygotowało "limity bezkarności" określające, jaką ilość narkotyków można posiadać, nie narażając się na odpowiedzialność karną.

Ta ilość to: do 1,5 g heroiny, 1 g kokainy, 2 g metaamfetaminy, do 15 g marihuany, do czterech tabletek ekstazy i do pięciu tabletek LSD.

I to nie koniec zmian. Czesi będą mogli w domach uprawiać do pięciu krzaczków konopi indyjskich i do 40 grzybów halucynogennych. Rzeczniczka resortu sprawiedliwości Daniela Kovarova mówi, że efekty liberalizacji będzie widać po jakimś czasie.

- Dla nas to bardzo zła wiadomość. Jak mamy przekonać młodego człowieka, że nie warto sięgać po narkotyki, skoro będzie widział, że u sąsiadów ludzie palą marihuanę, nie kryją się z tym i nie grozi im za to kara? Nie rozumiem decyzji Czechów - mówi burmistrz Cieszyna Bogdan Ficek. Dlatego miasto planuje antynarkotykową akcję edukacyjną w szkołach.

Po czeskiej stronie takich emocji nie widać. Dorota Havl~ková, rzecznik prasowy urzędu miejskiego w Czeskim Cieszynie: - Przyznam szczerze: nie śledziłam, co się dokładnie zmieniło. Wiem tylko, że doprecyzowano, jakie ilości narkotyków można mieć.

Ta obojętność bierze się stąd, że czeskie przepisy od dawna dużo łagodniej niż polskie traktują osoby posiadające niewielką ilość narkotyków, np. marihuany. Już obecnie uważane jest to nie za przestępstwo, ale za wykroczenie. Karane jest grzywną, ale to teoria. W praktyce czescy policjanci na podstawie wewnętrznych wytycznych przymykają na to oko. Jeśli sprawa była kierowana do sądu, ten najczęściej ją umarzał ze względu na znikomą szkodliwość czynu.

- Niedawno byłem w lokalu w Czeskim Cieszynie. Przy jednym ze stolików klienci wyciągnęli skręty i zaczęli palić. Nikt się nie dziwił, nie protestował - opowiada Wojciech Trzcionka, redaktor naczelny gazety Polaków w Czechach "Głos Ludu".

Cieszyńscy policjanci wiedzą, że już teraz wielu młodych Polaków jeździ do Czech po narkotyki. - Sam kierowałem do sądu kilka takich spraw. Zatrzymani przyznawali, że narkotyki kupili w Czeskim Cieszynie - opowiada aspirant Mariusz Białoń. - Nie mam wątpliwości, że liberalizacja czeskiego prawa to zjawisko nasili - dodaje.

Miękkie narkotyki z Czech wydają się i tak najmniejszym z problemów, z którymi będzie musiała zmierzyć się nasza policja. Praga według europejskiego biura ONZ ds. narkotyków stała się istotnym producentem amfetaminy pervitin. I nie chodzi wcale o duże wytwórnie, ale małe domowe, nazywane "kuchenkami". Produkują do kilkunastu gramów narkotyku i są trudne do wykrycia. Narkotyki Czesi wytwarzają na bazie kupowanych bez recepty leków zawierających efedrynę.

Nasi policjanci nie planują nadzwyczajnych działań w związku ze zmianą przepisów, bo już teraz biorą pod uwagę, że wracająca z Czech młodzież może przenosić narkotyki. - Już kilkanaście lat temu, gdy byłem w liceum, w czeskich klubach bez problemu kupowaliśmy marihuanę albo tabletki - opowiada nam jeden z mieszkańców Cieszyna.

- Bardzo dobrze, że zmienili przepisy. Każdy ma swój rozum i wie, na ile może sobie pozwolić. Sam nie palę nawet papierosów, ale sytuacja była naprawdę kuriozalna - uważa Pavel Skorek, student z Ostrawy.

I kuriozalna będzie dalej - w miastach takich jak Cieszyn Polacy będą mogli legalnie zapalić marihuanę na którymś z dawnych mostów granicznych na Olzie. Oczywiście pod warunkiem, że będą pamiętali o tym, że nie wolno im przejść ze skrętem do polskiej części miasta, gdzie czeka na nich aspirant Białoń.

Źródło: Gazeta Wyborcza
Co sądzicie o tym? Uwazacie ze to dobry krok, czy nie?
WISŁA!!!
Odpowiedz cytując
kaco1985
Senior Member

Stary 02.01.2010, 16:32
Jestem z Cieszyna i wiem, ze legalizacja tam juz byla od dawna, teraz tylko zmienilo sie to na papierku, zaden policjant tam sie tym nigdy nie przejmowal... a w Ostravie to juz wogole Czesi moga wszystko i smieja sie z Nas, ze mamy komune
Tylko Wisła Nasz T.S. !

Wierność
Odpowiedz cytując
hunter
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 02.01.2010, 16:32
Posiadanie narkotyków w Czechach było już legalne dużo wcześniej. Teraz jedynie doprecyzowano przepisy co do ilości posiadanych narkotyków.

Krok oczywiście, że dobry. Jeśli pozwala się ludziom pić wódkę, to nie bardzo rozumiem dlaczego zabrania się palić marihuany? Jednocześnie tym samym pozwala się na funkcjonowanie rynku mafijnego, który ze sprzedaży narkotyków czerpie potężne zyski finansowe.

"Chcącemu krzywda się nie dzieje". Niech każdy ma prawo decydować o tym co dla niego jest dobre. I tyle w temacie.
Odpowiedz cytując
Wiślak-1990
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 02.01.2010, 16:35
Tak tylko niech sobie pala w domu a nie na ulicy.
Odpowiedz cytując
StelmiOriginal
Senior Member

Stary 02.01.2010, 16:36
Ja uważam, ze to sie przyczyni do zmniejszenia ceny grama w Polsce. Teraz odwazni będą jechać do Czech i kupować 15g na osobe i przywozić jakoś do Polski na sprzedaż. Im wiecej zioła, tym cena mniejsza.
WISŁA!!!
Odpowiedz cytując
!!IRIVER!!
Senior Member

Stary 02.01.2010, 17:02
Mnie jest to obojętne. I tak się nie chwycę żadnych narkotyków, no i tak jak kolega z postu nr 4 liczę, że 'legalne' to będzie tylko w domu, a nie w miejscach publicznych, no chyba, że i alkohol niskoprocentowy - piwo, również będzie można legalnie wypić na ławeczce
Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 02.01.2010, 17:06
StelmiOriginal napisał(a):Wyświetl post
Ja uważam, ze to sie przyczyni do zmniejszenia ceny grama w Polsce. Teraz odwazni będą jechać do Czech i kupować 15g na osobe i przywozić jakoś do Polski na sprzedaż. Im wiecej zioła, tym cena mniejsza.
Tak jak już ktoś napisał - w Czechach już od dawna można było jarać , były kofiszopy(choć teoretycznie nie można było w nich sprzedawać)...generalnie ich policja miała totalnie wjebane na trawe.

Aż mi się historia przypomniała.Siedzimy sobie w jednym z praskich dużych klubów ,co ciekawe znajdującym się obok komisariatu - jakaś impreza d&b była.Alkohol się leje, siwy dym , nagle wchodzi chyba z 10 policjantów, czarne uniformy, łażą , rozglądają się...myślicie że ktoś się tym przejął , zgasił dzointa? - u nas to by było 'gleba ****a' i szukanie czy ktoś czasem nie posiada 0.1 grama.Jak się później okazało panowie szukali delikwenta co okradł jakiegoś turystę - generalnie pełna kultura.

Czechy to fajny kraj - można normalnie pić na polu, nikt Cię bez powodu nie przeszukuje itp , nic dziwnego że policja ma na samochodach napis 'pomagać i chronić' i to nie jest pusty slogan.Z drugiej strony tępione jest chuligaństwo,źle zaparkowane auto ma dużą szanse wylądować na policyjnym parkingu , jest 0 tolerancji na alkohol i narkotyki za kółkiem

A co do postu StelmiOriginal , ja myślę że ten cały szum w mediach spowoduje tylko to że nasi wspaniali policjanci , masowo będą się ustawiać zaraz za granicą i trzepanko - statystyki wykrywania przestępstw im pójdą w górę że hej.
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując
Ni_Ma
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 02.01.2010, 18:17
1q2 napisał(a):Wyświetl post
A co do postu StelmiOriginal , ja myślę że ten cały szum w mediach spowoduje tylko to że nasi wspaniali policjanci , masowo będą się ustawiać zaraz za granicą i trzepanko - statystyki wykrywania przestępstw im pójdą w górę że hej.
już w dzisiejszych wiadomościach przekazano informację o wzmożonych i szczegółowych kontrolach na granicy (lącznie z psami - zwięrzetami dla uściślenia ) a na koniec jakiś pan komendat z jakieś tam komendy wypowiedział się dość długo na temat kar za posiadanie narkotyków w Polsce.
"..jest radość zwycięstwa i jest radość życia, hymn spod jeszcze sztywnych od rapiera palców, kary za warcholstwo, spory o zdobycze, wszystko jest - dopóki jest o co walczyć.."
Odpowiedz cytując
Arturo Qr2nów
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 02.01.2010, 18:38
Czechy to fajny kraj - można normalnie pić na polu, nikt Cię bez powodu nie przeszukuje itp , nic dziwnego że policja ma na samochodach napis 'pomagać i chronić' i to nie jest pusty slogan.Z drugiej strony tępione jest chuligaństwo,źle zaparkowane auto ma dużą szanse wylądować na policyjnym parkingu , jest 0 tolerancji na alkohol i narkotyki za kółkiem
Ale czy to nie jest rozsądne? Dlaczego będąc dorosłym nie mogę zapalić zioła (niby mogę, ale wioząc je narażam się) albo dlaczego w parku nie mogę wypić piwka będąc trzeźwym i nie wszczynając burd? Z drugiej strony chuligaństwo (zadymy, niszczenie mienia itd.), to patologia i nie ważne co my o tym sądzimy. Źle zaparkowane samochody... Ile razy zaparkowane są tak, że nie można przejść przez chodnik nie mówiąc już o przejeździe wózka inwalidzkiego czy dziecięcego. Alkohol i dragi za kółkiem też mają u nas odzwierciedlenie w statystykach...
Moim zdaniem coś takiego jak marihuana czy oficjalne burdele powinny być legalne, popyt na to zawsze będzie, a i państwo może przytulić na tym trochę grosza.
Odpowiedz cytując
medyk
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 02.01.2010, 19:43
wg mnie 'troszke' przesadzili, mogli sie ograniczyc do taj marihuany.. ale nawet heroina?
Dan Petrescu: "Jeżeli polscy piłkarze nie zmienią swojego podejścia do wykonywanego zawodu, takie wpadki będą się wam zdarzać coraz częściej"
Odpowiedz cytując
wredny.bardzo
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 02.01.2010, 22:14
<quote>Czechy to fajny kraj - można normalnie pić na polu, nikt Cię bez powodu nie przeszukuje itp , nic dziwnego że policja ma na samochodach napis 'pomagać i chronić' i to nie jest pusty slogan.</quote>

Czyli na reprezentacji w Pradze nie byłeś...
Towarzystwo Sportowe
Odpowiedz cytując
sandbender
Graf Zero

Od: 08.2004

Stary 03.01.2010, 00:51
hunter napisał(a):Wyświetl post
Krok oczywiście, że dobry. Jeśli pozwala się ludziom pić wódkę, to nie bardzo rozumiem dlaczego zabrania się palić marihuany? Jednocześnie tym samym pozwala się na funkcjonowanie rynku mafijnego, który ze sprzedaży narkotyków czerpie potężne zyski finansowe.
No bo teraz tam inaczej będzie. Maria, LSD i extazy w dowolnym sklepie, reszta w supermarketach o powierzchniach powyżej 1000m2. Wszystko oczywiście (produkcja, import i dystrybucja) pod kontrolą państwowego monopolu.
Odpowiedz cytując
szark
Member

Od: 02.2008

Stary 03.01.2010, 01:03
wredny.bardzo napisał(a):Wyświetl post
<quote>Czechy to fajny kraj - można normalnie pić na polu, nikt Cię bez powodu nie przeszukuje itp , nic dziwnego że policja ma na samochodach napis 'pomagać i chronić' i to nie jest pusty slogan.</quote>

przecież napisał że "tępione jest chuligaństwo"
Odpowiedz cytując
wegiel
Member

Od: 12.2009

Stary 03.01.2010, 11:23
!!IRIVER!! napisał(a):Wyświetl post
Mnie jest to obojętne. I tak się nie chwycę żadnych narkotyków, no i tak jak kolega z postu nr 4 liczę, że 'legalne' to będzie tylko w domu, a nie w miejscach publicznych, no chyba, że i alkohol niskoprocentowy - piwo, również będzie można legalnie wypić na ławeczce
w wpiszcie sobie w google coffe shop ostrava albp praha

niby legalnie można mieć u pepików 15 g przy sobie i 5 krzaków w domu, ale wiadomo ze w lokalach też kupić można.

tyle, że nie zgodziłbym się, że to jest całkwowita legalizacja. to nie amsterdam gdzie masz legalne coffe shopy i możesz normalnie zapalić na ulicy. To jest właśnie legalizacja.

W Czechach chyba zrobili dekryminalizację.

Co nie zmienia faktu że decyzja na +
Odpowiedz cytując
Lewy'88
Senior Member

Od: 11.2009

Stary 03.01.2010, 11:40
Legalizacja to zalegalizowanie nielegalnej substancji, nie oznacza to że można z nij korzystac w miejscu publicznym, alkohol jest legalny, a też nie możesz go "pić na ulicy" dekryminalizacja to moim zdaniem zniesienie odpowiedzialności karnej za substancje, za które do tej pory miałeś przesrane, ale nie o tym temat. Też sądzę że sytuacja na plus, dodam że jeszcze w Hiszpani i Rosji można posiadać marihuanę na własny użytek, nie wiem jaką ilość ale grunt że można. Europa staję się coraz bardziej liberalna jeśli chodzi o marihuanę-i dobrze wg. mnie bo jak ktoś chce zapalić to i tak zapali jego sprawa, więc czemu ma za to mieć później problemy?
Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Stary 04.01.2010, 01:16
wredny.bardzo napisał(a):Wyświetl post

to jest inna inszość - nie żebym ich za te akcje bronił, szczególnie że u czeskich kibiców policja jest traktowana jak u nas.
Tyle że w życiu codziennym są o wiele mniej upierdliwi niż nasi.
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując
FanFranka21
Banita

Od: 08.2009

Stary 04.02.2010, 19:05
Panowie to kiedy do Czech jedziemy
Odpowiedz cytując
Kordel_Walker
Banita

Od: 07.2006

Stary 04.02.2010, 20:09
hunter napisał(a):Wyświetl post
Posiadanie narkotyków w Czechach było już legalne dużo wcześniej. Teraz jedynie doprecyzowano przepisy co do ilości posiadanych narkotyków.

"Chcącemu krzywda się nie dzieje". Niech każdy ma prawo decydować o tym co dla niego jest dobre. I tyle w temacie.
I znowu musze wystąpić jako ten o odmienny światopoglądzie...
Wszyscy przyklaskujecie decyzji rządu czeskiego, ale zwróćcie uwagę do czego to prowadzi? Kolega nawiązał do tematu alkoholu, który pity był już wówczas, gdy nikt nie zdawał sobie sprawy, że szkodzi zdrowiu i prowadzi do patologicznych zachowań..utarło się więc picie w świadomości, kulturze i jest jak jest..Trudno już to zmienić i nawet don kichot nie pomoze. Mamy teraz XXI wiek, świadomość nieco większą, oczy szerzej otwarte, prawo w swoich rękach i wybór. Co wybierzemy, do czego chcemy dążyć? Obawiam się tylko, że dziś zalegalizujemy narkotyki "miękkie", jutro już wszystkie. Powiedzieliiśmy liberalne "A", więc musi być "B"...co bedzie tym "B"? "Jak nieskrępowana wolność - to wolność!".."Każdy powinien żyć jak chce i robić co chce"....czy nie są to bzdury? Czy do głosu nie doszła patologia i głupota, czy nie za dużo programów typu "My sweet 16 Czy nie macie wrażenia, że społeczeństwo jest zanadto klasowe i klasa "wyższa" doskonale wie, że hołotą łatwiej sterować? Cenę alkoholu więc podyktowali śmiesznie niska, teraz narkotyki, by doszczętnie ogłupić bezmyślny tłum, dla którego niedługo jedynym celem bedzie, żeby się naćpać. Ale za co? Odp. - za prace za 1200zł! Głodowe stawki wynagrodzenia za ciężką pracę..ale na palenie starczy..nic więcej nie trzeba, mózg wyżarty, ogłupiony, otępiony. Elita, władza dyktuje śmiesznie niskie ceny za alko, legalizacja narkotyków i mamy system gdzie 99% społeczeństwa pracuje dla 1%. Cóż, kiedy jedziemy do Czech...oklasków końca nie widać.
Wg. mnie w tym tępie dożyjemy kresu naszej cywilizacji i amerykańskiego, zmcdonalizowanego stylu życia. Zaleją nas Turcy, Hindusi, podbiją i zniewolą Arabi. Padli Majowie więc i to nasze na konsumpcje nastawione gówno również kresu doczeka.
Odpowiedz cytując
harimata
Senior Member

Od: 09.2009

Stary 04.02.2010, 20:17
Mi tam wiśta wio ta ustawa bo narkotyków nie zażywam. Ale ta ustawa wg. mnie jest zła. Mogę się zgodzić jeszcze na marihuanę ale heroina, LSD ? Posiadanie jest dozwolone a produkcja i handel ? Ale wg. definicji alkohol,tytoń, narkotyki są traktowane jednakowo jako używki. Trzeba mieć własny rozum.
Kod:
               W czasach powszechnego fałszu, mówienie prawdy jest rewolucyjnym aktem

9 października wywal Tuska do śmietnika !
Odpowiedz cytując
Oxydrene
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 04.02.2010, 20:18
FanFranka21 napisał(a):Wyświetl post
Panowie to kiedy do Czech jedziemy
Jak trafimy na duzyne z Brna W Eurolidze.
Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Stary 04.02.2010, 20:34
Kordel_Walker napisał(a):Wyświetl post
I znowu musze wystąpić jako ten o odmienny światopoglądzie...
Wszyscy przyklaskujecie decyzji rządu czeskiego, ale zwróćcie uwagę do czego to prowadzi? Kolega nawiązał do tematu alkoholu, który pity był już wówczas, gdy nikt nie zdawał sobie sprawy, że szkodzi zdrowiu i prowadzi do patologicznych zachowań..utarło się więc picie w świadomości, kulturze i jest jak jest..Trudno już to zmienić i nawet don kichot nie pomoze. Mamy teraz XXI wiek, świadomość nieco większą, oczy szerzej otwarte, prawo w swoich rękach i wybór. Co wybierzemy, do czego chcemy dążyć?
Zgadzam się z Tobą że alk i narkotyki(choć dla mnie alk jest narkotykiem w 100%) generalnie niszczą ludzi i prowadzą do totalnej patologii - oczywiście nie u wszystkichi ale to nie jest też jakiś mało znaczny promil.

Tyle że prawo musi przynajmniej sprawiać wrażenie w miarę sprawiedliwego.
Nie może tak być że pijąc wóde wspieram budżet państwa i wszystko jest ok a jarając trawę robi się ze mnie bandziora i mam szanse trafić do pierdla.Szczególnie że społecznie alkohol jest nieporównywanie groźniejszy niż trawa

Więc albo wariant a czyli wszystko delegalizujemy, albo wariant b i traktujemy najbardziej popularne używki tak samo, czyli robimy je legalne.

Ja jestem za tym drugim wyjściem+ olbrzymia akcja zachęcająca ludzi(szczególnie młodych) do wybrania innej drogi niż chlanie bądź ćpanie + bardzo surowe kary za nie przestrzeganie zakazu sprzedaży używek ludziom niepełnoletnim.

Szczególnie że wiemy że restrykcje nic nie dają.To na prawdę nie jest ściema że w 1 kraju w którym na każdym roku możesz legalnie kupić trawę, jej spożycie jest jedno z niższych w Europie
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując
Kordel_Walker
Banita

Od: 07.2006

Stary 04.02.2010, 20:56
Nie może tak być że pijąc wóde wspieram budżet państwa i wszystko jest ok a jarając trawę robi się ze mnie bandziora i mam szanse trafić do pierdla.Szczególnie że społecznie alkohol jest nieporównywanie groźniejszy niż trawa
Wiadomo ,że nie jest to dobre i nawiązałem do tego w moim poście. Alkohol jest juz tak zakorzeniony w świadomości ludzi, że nawet nie ma co z tym walczyć, bo jest to walka z wiatrakami. Inna sprawa to narkotyki. Jesteśmy na takiem etapie, że mamy wybór. Nie można przyklaskiwać bezmózgiemu tłumowi, który ma wiele głów (i głosów) ale nie ma rozumu.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów