|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła: | |||
| wzmocni się |
|
44 | 26,19% |
| osłabi |
|
97 | 57,74% |
| zmiany kadrowe nie będą odczuwalne |
|
27 | 16,07% |
| Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Member
Od: 10.2006
Offline |
|
|
Dla uciszenia malkontentów obecnej polityki transferowej Wisły, pozwolę sobie wytłuszczyć i wyjaśnić:
Wisła nie ma pieniędzy na transfery!!! Jeżeli w okresie sprzed kryzysu i budowy stadionu, kiedy to mogliśmy spokojnie grać przy r22, Wisła była w stanie wygospodarować na każde okienko transferowe ok. 0,5mln Euro (2mln zł; transfer piłkarza z "kartą w ręku" nigdy nie jest darmowy - istnieje coś takiego jak premia za podpisanie umowy oraz premia dla menadżera, pensja dla piłkarza też nie jest czerpana z magicznej sakiewki), to w chwili obecnej sytuacja wygląda gorzej niż tragicznie! Dlaczego:
Suma sumarum, jeżeli Wisła rok rocznie jest na granicy zbilansowania budżetu (jeśli nie jest "na minusie"), to ten sezon Wisła zamknie z deficytem ok, 6,25 mln zł! Proszę wszystkich - nie płaczcie, że nie ma transferów... Lepiej kupcie oryginalną koszulkę w sklepie internetowym Wisły... PS. Jedyna nasza nadzieja - nowy stadion, większa publiczność (to od Was zależy KIBICE!!!), komercyjnie wykorzystanie powierzchni pod trybunami), większa medialność klubu i bogatsi sponsorzy! PS2. Jeśli moderatorowie uznają mój post za wartościowy, proszę o zamieszczenie go również w temacie polityka sportowo-finansowa (chociaż zdaję sobie sprawę, że te informacje już tam się pojawiały). |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2002
Offline |
|
Amen ! wreszcie ktos cos sensownego napisal. Wiem, ze ciezko jest sie przyzwyczaic do tego, ale WIsla nie ma kasy na transfery. Jedyne co moze zaoferowac to pewnie jakis srednio wyzszy kontrakt.. tyle. Ja tez bym chcial aby przyszedl pewnego dnia Cupial do Wilczka i powiedzial ... siema masz tu 100 ml zl , daj je trenerowi niech sobie kogos fajnego kupi do ataku. A jak starczy to niech jeszcze jakis rozgrywajacy na poziomie. Bylo by super nie? Ale to nie jest FM fifa czy PS tylko realne zycie. |
|
|
|
Banita
Od: 09.2009
Offline |
|
|
@szejkspir
O tym co wyżej napisałeś większość normalnych kibiców wie. Już nie chodzi o brak transferów i tym podobne. Tutaj jest problem wynikający z ciągłego okłamywania nas. Sam wasz Skorża oficjalnie powiedział, że chce wzmocnić Wisłę 2-3 zawodnikami tuż przed pierwszym obozem przygotowawczym. Wiemy, że gówno wynikało z jego deklaracji, ale naprawdę lepiej było by jeśli by przyznał, że pieniędzy nie ma. Koniec kropka. A tak ta bezkresna karuzela medialna trwa. To powoli staje się nudne i nieludzkie, łudzenie nas nadzieją, że kogoś pozyskamy czy nie. Wole usłyszeć brutalną prawdę, a nie cyniczne kłamstwo. |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Pozwol szekspir , ze umieszcze sobie link do twojego posta w podpisie.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2009
Offline |
|
|
100% prawda Szejkspir. Pozwolę sobie dodać tylko, że dotychczasowy dług wobec TF wynosi 75 mln złotych. Źródło wg Karherop - a.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 06.2005
Offline |
|
Twoj post byl na powaznie, wiec raczej nie powiedzil bym ze to komedia A ze tragedia, to tak. Gdyż dla wielu menadzerów tragedia jest niekupienie nikogo, walic to ze tym co mamy mozemy miec mistrza. Chodzi o to ze nei kupimy nikogo "znaczacego" a inni tak . Zwykły konsumpcjonizm. ot co. A tekst jest jaki jest. To jest forum i kazdy ma prawo do wlasnej opinii na temat polityki transferowej, czy tez koloru skarpetek naszego trenera. dlaczego nei pottrafimy sie przyznac do tego ze potrafimy tylko narzekac, przeciez to nasza polska osobowosc. a ja jak wierzyłem w Skorze tak wierze. Bo wiara to jedyna instytucja ktora ma w dupie pieniadze
Ostatnio edytowane przez szprotson : 31.01.2010 o godz. 17:10.
![]()
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
Nie wszystko da się wytłumaczyć brakiem pieniędzy - odpuszczenie Ćwielonga czy Niedzielana w naszej obecnej sytuacji kadrowej jest naprawdę bolesne. A kolega szejkspir wśród przyczyn naszych obecnych problemów zapomniał wymienić fenomenalny występ w pucharach. To bardzo znamienne, takie wybiórcze podejście do rzeczywistości.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 31.01.2010 o godz. 17:26.
![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Member
Od: 02.2008
Offline |
|
![]()
WISŁA!!!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2004
Offline |
|
|
Przepraszam bardzo, że się wtrącę. Czepiacie się Skorży, że powiedział "chcę 2-3 transfery" że niby Was okłamał. A co nie chce? Oczywiście, że chce. A to że ich nie ma... bo nie ma kasy to nie jego wina. (tak, tak on odpowiada za Levadie. Bla,bla, bla.. Tylko to nie TRENER był na boisku. )
![]() KLUB FUTBOLU AMERYKAŃSKIEGO: KRAKÓW TIGERS
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2008
Offline |
|
|
Ja uważam, że powinniśmy wypożyczyć Punosevaca. To by było dość ciekawe rozwiązanie.
![]()
Wisłaaa! Wisłaaa!
Jesteśmy Wisłą Krakow i dumą dla Polakow... i tak jest od stu lat. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Proszę, nie zaczynaj znowu tej dyskusji.
![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Member
Od: 10.2006
Offline |
|||
|
Śmiało
![]()
szprotson, zwracam honor! Za wiarę, antykonsumpcjonizm i antymenadżerstwo!
![]() Skorża zajmuje się tym co obejmują jego kompetencje. Nie jest prezesem, skarbnikiem klubu. Zajmuje się prowadzeniem drużyny, jej rozwojem i typowaniem zawodników jacy są w danej chwili potrzebni. Co to mówi to prawda. Widzi, że w danym momencie pozyskanie 3 zawodników rozwinie potencjał tej druzyny. To czy są środki, jakie są, to już nie jego zakres kompetencji. Naturalnie, typując zawodników, świadom jest ograinczeń. Ale Rada Nadzorcza nie powie mu: nie szukaj, nie staraj się, nie kombinuj bo to i tak nie ma sensu. Zawsze trzeba próbować! Kto nie próbuje - ten nic nie ma. Zawsze jest szansa na okazje. Trzeba na nie czyhać. Wisła nie ogłosi oficjalnie i nie powie wprost że nie ma pieniędzy na transfery - to byłoby marketingowe samobójstwo. Nie wprost, powiedział to Wilczek - transfery będą, jak kogoś sprzedamy. Wisła ma pewną renomę - zdobytą kilka lat temu. Nie wypada nam do pewnych rzeczy się przyznawać... ![]()
Żeby już nie wznawiać tego problemu, dodam jeszcze że zmiana trenera nic nie pomoze w takiej chwili. Przemeblowanie składu, nowi piłkarze... Teraz na to nie ma pieniędzy. Pucharów nie będzie bez mistrzostwa. Skorża to nam gwarantuje, że wygra obecny sezon z 4-5 przegranymi meczami. Kto na jego miejsce? Zagraniczny trener? Pół roku nim piłkarze zrozumieją co do nich mówi Smuda? Piękna klepka, szybka kontra Lechowi nie pomogły w walce o LM, gdy gubili punkty z dołami tabeli. Krytyka Skorży się należy. Ale kto na jego miejsce? Dla mnie nie ma innego wartościowego szkoleniowca na obecną chwilę. Popieram Maćka. To moja własna opinia.Nastały trudne czasy, oszczędzają gdzie się da. Cupiał już nie wspomoże w trudnej chwili. Pozostało im balansowanie na krawędzi... Trzeba działać takimi środkami jakie się ma! Wybaczcie, w osądach - jestem realistą, przekonywują mnie liczby i tego się będę trzymał. Wierzę, ża jak tylko stadion zacznie w pełni funkcjonować, przyjdą lepsze dni! (ale i Lech z Legią będą mocniejsi...)
Ostatnio edytowane przez szejkspir : 31.01.2010 o godz. 18:29.
|
|||
|
|
Senior Member
Offline |
|
A co do klamstw to czy tak naprawde ktos z was uslyszal jakies obietnice od Cupiala/Wilczka/Skorży czy kogo kolwiek innego ze beda nowi ? Z tego co ja kojarze to byly plany, ze beda nowi jak sprzedadza Brozka lub Marcelo , prawda ? Przedali ? Nie...A co do medialnej bezkresnej karuzeli .. coz o czyms trzeba pisac, prawda ? 99,9 Tych transferow nie ma potwierdzienia nawet w kilku procentach w rzeczywistosci ... i dlatego czujecie sie oszukani ? Przez kogo ? przez Fakt, WP, Gazete W czy Przeglad Sportowy ? Przypomina mi sie jak kiedys (chyba tutaj na tej stronie) byly wypisane wszystkie nazwiska zawodnikow z kilku sezonow ktorzy ponoc byli przymierzani do Wisly ....z reszta przypomnijcie sobie kilka rodzynkow z ostatnich okienek ... |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
To jest już jakaś choroba...
Nie twierdzę, że nie zdobędziemy mistrzostwa, ale sugerowanie, że Skorża nam je gwarantuje bez względu na to, kto będzie grał - żyjecie w iluzji. To już jest jakaś sekta, ja się od was odcinam. Rozumiem, zdobył dwa mistrzostwa i jest to niezaprzeczalny sukces, ale... ... Wiesz, ja mam lepszy pomysł. Skoro nam Skorża mistrzostwo gwarantuje, to sprzedajmy cały pierwszy skład i grajmy młodą ekstraklasą. I proszę - nie sugeruj, że kierujesz się zdrowym rozsądkiem i logiką, żeby po chwili wplatać w wypowiedź elementy magiczne w rodzaju półboskich mocy naszego trenera. Obrażasz w ten sposób ludzi starających się racjonalnie oceniać sytuację. Skorża nam niczego nie gwarantuje. Więcej - żaden trener nigdy nam niczego nie zagwarantuje. Wbijcie to sobie do głowy. Rozumiem, że można mieć idoli, ale to nadal tylko ludzie. Jeżeli będziecie ich mitologizować już za życia, to się wcześniej czy później bardzo się rozczarujecie. A co do pieniędzy z pucharów - one prawie zawsze były wliczane. Z prozaicznej przyczyny - nie sposób utrzymać budżetu na naszym poziomie wpływami z Ekstraklasy i Pucharu Polski. Zazwyczaj kończyło się to tak, że trzeba było potem łatać go sprzedażą zawodników. Jak dotąd zawsze się udawało opchnąć jakiegoś kopacza za kilka milionów euro i bilans ostatecznie się zgadzał. Stąd właśnie wieczne dylematy "co się stało z pieniędzmi za XYZ?". Ano, nic się nie stało - w większości zostały przejedzone, poszły na bieżącą działalność klubu. Skorża skandalicznym wynikiem z Levadią nasze problemy zdecydowanie pogłębił - zamiast minimum sześciu meczy i pieniędzy z relacji i UEFA odpadliśmy w pre-eliminacjach. Co więcej, wyrobiliśmy sobie taką markę, że nikt po naszych zawodników się już nie zgłasza. Jak myślisz, jaka jest szansa na wyłowienie kolejnego talentu w rodzaju Marcelo, gdy prawdopodobieństwo wypromowania się w naszym klubie przez puchary są bliskie zeru? Nasza jedyna realna pozycja przetargowa - łatwość eliminacji do pucharów - została przez niechlujstwo Skorży w oczach menedżerów pogrzebana... A to był prawdziwy atut (do tego jedyny, bo i liga nędzna, i płacimy grosze) - taki Andriejew z Levadii poszedł do ligi włoskiej właśnie dzięki grze w pucharach. Kij z tym, co się później z nim stało - liczy się sam fakt wybicia się do bogatej ligi. Realnie - w tej chwili zostały nam już tylko transferowe odpady, bo zawodnicy chcący się wypromować będą szukali innych klubów (nie twierdzę, że akurat Levadii P.S. A skoro twierdzisz, że Wilczek powinien wliczać tylko możliwe wpływy z polskiej ligi, do tego jeszcze pewnie wpływy uśrednione (zszokuję Cię - my wcale nie mamy mistrzostwa zagwarantowanego z góry), to wytłumacz nam - skąd w takim wypadku brać pieniądze na pensje naszych zawodników? To jest jakaś aberracja, że od trenera Skorży nie można wymagać żadnego wyniku w pucharach. Winny jest Wilczek, a jak!
Ostatnio edytowane przez wolfy : 31.01.2010 o godz. 19:23.
![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Zapewne zarowno z braku kasy i czesciowo rozumu
![]() |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
Wiem ze wiekszosc naszej ME to są zawodnicy ktorzy nie wygladaja jak przyszle gwiazdy. Ale moze jesli by na nich stawiano, probowano chociaz, to zrobili by sie takimi Rybusami, Borysiukami, Możdzeniami etc. Taki Możdzeń mial fajny wystep przeciwko nam, i dzieki temu o nim slychac. Ale sie pokazał, pamietał ze zagrał na niezłym poziomie. Nie przestraszył sie. teraz go gdzies wypozyczyli chyba, ale jakby nie bylo wykorzystał szanse. 18 lat ma czy cos kolo tego. A u nas takich szans nie dostaja mlodzi. Zmiany jakie byly to Cwielongi, Cantoro, Łobodzinski, ew. Jop Burliga na 2 minutych wchodzil. I gdzie on ma sie ograc. Chyba na playstation. Wiem ze potrzeba tansferow bo ławka słaba, ale moze tak lepiej kupic z 5 młodych. Najsmieszniejsze jest to ze nie mamy napastnikow wogole. Jeden Brożek to za mało. Bo w ME to napastnikow nie mamy. nie ma ich. ![]()
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
EDIT (nie miałem wcześniej czasu dopisać): To nie to, że ja nie wierzę w Burligę, Kurto czy Czekaja. Wręcz przeciwnie. Widząc jednak, jak dotąd byli traktowani przez trenera (a byli wyjątkowo lekceważeni - te sześćdziesięciosekundowe zmiany, kiedy zawodnik musiał się śpieszyć żeby wejść na boisko przed końcem meczu) - ja nie widzę tu za grosz konsekwencji. Grał Ćwielong, Burliga był kompletnie na uboczu - i co, teraz ma być jedynym ofensywnym zmiennikiem? Poza tym, znając naszego trenera - prędzej da Jopa na środek pomocy, a z Diaza znów zrobi pomocnika niż postawi na Burligę. Hierarchia w zespole musi być, starszeństwo też...
Ostatnio edytowane przez wolfy : 31.01.2010 o godz. 20:54.
![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2004
Offline |
|
Nie trzeba czytać i brać na serio to co pisza w gazetach, czy nawet czasem mówią osoby zarządzające klubem. Wystarczy sobie samemu przeanalizować obecną sytuację klubu (koszty a przychody) i odpowiedź sobie znajdziesz samemu. Pieniądze z nieba nie lecą. A nawet jak już wszystkim się wydaje (często słusznie), że jest beznadziejnie to każdy klub będzie próbował jakiś testów, czy obserwował graczy w jego zasięgu, o których gazety się nie rozpisują. Zawsze jest nadzieja, że trafi się darmowy odpowiednik Błaszczykowskiego czy Marcelo. Na transferowe hity Wisły bym nie liczył póki nie sprzedamy kogoś za przyzwoite pieniądze (bo pieniądze za Ćwielonga Wisły nie zbawią) lub póki klub nie zagra przywoicie w lecie w europejskich pucharach. ![]()
Colin McRae[*] Żegnaj Mistrzu. Teraz pewnie ścigasz się z Ryśkiem i Januszem pilotowany przez "Beefa" po niebiańskich OSach...
"Heroes don't die, they just move on to the next stage" |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2008
Offline |
|
|
Na 90 minut wykreślili z transferów Punosevaca. Był już gdzieś news że oficjalnie nas nie wzmocni?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Toczycie próżną dyskusję.
Bo trudna sytuacja finansowa klubu, w żadnej mierze nie tłumaczy i nie usprawiedliwia bezsensownych oraz szkodliwych ruchów typu kontraktowanie Juszczyka, ani dalszego trwania złej polityki kadrowej, którą wdraża Wisła w ostatnich latach. Ciągłe osłabianie drużyny i przejadanie pieniędzy musi prowadzić do systematycznego pogarszania sytuacji i różnych, coraz liczniejszych Lewadii. I Wolfy ma rację, że Skorża nam nic nie gwarantuje - nie przy obecnej polityce sportowo-finansowej klubu. Wszystkiego nie da się i nie można usprawiedliwić też zadłużeniem klubu - wszystkie w naszej ekstraklasie i ogromna większość na świecie również jest zadłużona (i to często jeszcze bardziej), równie niedochodowa itd. - a mimo to, czasem w jeszcze trudniejszych warunkach potrafią prowadzić inną politykę, dokonywać niezbędnych wzmocnień i nie robić głupich Juszczykopodobnych ruchów. ![]()
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...) "Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze" |
|
|
|
Member
Od: 05.2009
Offline |
|
|
Andriejew nie poszedł do włoch tylko do Almerii i to jej rezerw czyli Almerii B
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2008
Offline |
|
|
A Wy dalej z tym Juszczykiem... Czy klub podpisał z nim 5 letnią umowę z gwarancją zarobków 300 000$ za sezon? Nie podpisaliśmy półroczną umowę na rozsądnych warunkach finansowych.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Nie mam pretensji,ze nie ma transferów,to wiedziałem,tylko o to,ze po raz kolejny mówią cos z czego nie mogą się wywiązac,rzucając pożywke dla kibiców.Po co to? ![]()
Bednarz=Landryna=......
|
|
|
|
Member
Od: 11.2005
Offline |
|
|
Rzadko się wypowiadam ale myślę , że to odpowiedni czas żeby napisac moją opinię na temat "polityki transferowej". Co do Juszczyka - jego zakontraktowanie to sygnał, że dalej szukamy bramkarza, jak nie teraz to w lecie kiedy będzie większy budżet( gra na swoim stadionie itd.) Testowani- pierwszy raz testuje się zawodników z jakąkolwiek przeszłością, z jakimkolwiek CV. Jesli przynajmniej jeden podpisze, okaże się wzmocnieniem - sukces. Ja mimo wszystko szansy na transfery upatruje w dacie...Jutro 1 lutego. Oficjalnie zamyka się okno dla zachodu i jak trafnie zauwazył Skorża znacznie wzrasta szansa Wisły na ściągnięcie zawodników. Wierze , że są to już przygotowane nazwiska zarówno na testy w Hiszpanii jak i gotowi do podpisania gracze...może to tylko nadzieja ale i tak uważam że szanse na transfer wzrastają o kilkadziesiąt procent już dziś...a właściwie jutro o 00:01 POZDRAWIAM
Ostatnio edytowane przez zajafffka : 31.01.2010 o godz. 21:11.
![]()
"Już i tak za dużo czasu tracę na sen" Ryszard Riedel
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
|
o czym zapomina większość piszących - kupować możemy dopiero od jutra, więc jeśli jakiś transfer będzie miał miejsce to naprawdopodobniej już jest dopięty i w łikend szykowana jest konferencja, jak to zwykłe bywało. JEŚLI
![]() tymczasem pozostały 3 godziny okienka w anglii, chyba, że ponownie zostało wydłużone do poniedziałku, i ekscytujmy się tym, czy ktoś zdąży dopiąć wielki transfer ![]() ![]() .
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2004
Offline |
|
|
Tylko teraz był ostatni dzwonek na ściągnięcie bramkarza. Bo wg pewnej niemieckiej strony
Pawełek ma kontrakt do 30.06.2010. Więc może już podpisać umowę z każdym klubem. Od czerwca jesteśmy bez bramkarza. No chyba, ze przedłużymy z Pawełkiem kontrakt ale zapewne on będzie chciał dużej kasy bo wie, że Wisła będzie pod ścianą. Z resztą nie wątpię, że będą na niego chętni z zagranicy, jakiś średniak Grecki czy coś w tym stylu. Więc jeśli do tej pory był chaos z bramkarzami to nie chcę myśleć co będzie za pół roku.Chyba, że data końca kontraktu jest błędna, wtedy proszę o nie czytanie tego postu ![]() ![]() Po burzy słońce wychodzi zza chmur, i nad Krakowem zaświeci znów. O jednym marzę, o jednym wciąż śnię, Mistrzem będzie Wisełka, na pewno to wiem. Życie bym dał, za krakowską Wisłę O jakże bym chciał, by znów była mistrzem O jakże bym chciał ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
|
To czemu ostatnio w sparingu Lecha gola zdobył Krivec ?
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|