The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła:
wzmocni się 44 26,19%
osłabi 97 57,74%
zmiany kadrowe nie będą odczuwalne 27 16,07%
Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Markus
Senior Member

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 23.01.2010, 20:14
s1mone napisał(a):Wyświetl post
Sam mogę luźno rzucić dużą ilością pomysłów marketingowych z rękawa (tak się składa, że obracam się w tej branży ;>), które zwiększyłyby frekwencje (Zauważ, że nie używam sformuowania mogłyby zwiększyć tylko zwiększyłyby). Myślisz, że fanów piłki nożnej, albo niedzielnych kibiców lub tych niezdecydowanych albo tych zwyczajnie bojących się przychodzić na mecze Wisły (myślących racjonalnie lub też irracjonalnie) można tylko przyciągnąć za pomocą lepszych piłkarzy i gry? To ty chyba nie wiesz, co robi dobra reklama, nośne hasła, jak łatwo wmanewrować masy ludzi w inne myślenie. Nazwiska piłkarzy też można samemu wypromować na wiele sposobów. Wystarczy tylko odpowiednio napompować oficjalne otwarcie stadionu, gadać o nowej jakości (w czym sam jesteś mistrzem, tylko każdy wie, że to tylko hasła) i odpowiednio naświetlić mecze i tak będzie. Nie dość, że zwalą się Ci co z ciekawości będą chcieli zobaczyć nowy stadion, to jeszcze Ci, którzy się będą jedynie nad tym zastanawiać. I na pewno, jeśli to będzie odpowiednio przygotowane wielu się wciągnie i zostanie. I właśnie tu jest masa roboty, żeby to odpowiednio wypromować, tak żeby trafiło i przekonało jak największą rzeszę osób. I tak żeby korzyści były odpowiednio proporcjonalne do poniesionych nakładów.

Z tej części Twojego posta wypływa zwykła pieniacka ignorancja zgrabnie skrywana pod lekkim garniturkiem elegancji wypowiedzi. Co bardziej inteligentni ją wyłapują na kilometr.
Nie będę odpowiadał na „pieniackie” uwagi.

Wystarczy zauważyć, że prawie wszystkie największe, najbardziej rozpoznawalne i najsilniejsze marketingowo kluby w swoich ligach są takie nie dzięki krótkoterminowym hasełkom wymyślanym przez marketingowców (np.: z okazji otwarcia nowego stadionu), a wspomnianym przeze mnie 3 głównym sprawom: wyniki, jakość gry, głośne nazwiska. Nic ich nie zastąpi długofalowo. To one są najważniejsze, motor napędowy, reszta stanowi tylko uzupełnienie (czytanie ze zrozumieniem pozwoliłoby Ci dostrzec, że jego dodatkowej dochodowości oraz sensu nie podważam). To nie tylko moje zdanie. Wiec jeśli ktoś odwraca te proporcje, kłoci się z faktami gadaniną o „pieniackiej ignorancji” sam sobie i własnym kompetencjom wystawia najlepsze świadectwo.
Ostatnio edytowane przez Markus : 23.01.2010 o godz. 20:18.
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...)
"Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze
"
Odpowiedz cytując
Alov
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 23.01.2010, 20:20
Mi by wystarczylo jakby taki Dawid Nowak strzelil bramki takiej Lewadii i Debreczynowi a potem moglby sie leczyc. Dawidowski bazowal na wielkiej szybkosci i po tych kontucjach raczej wiadomo bylo ze z jej nie odzyska. Nowak ma spryt, technike, inteligencje wiec ciezko porownywac tych graczy. I w przeciwnienstwie do wielu ludzi uwazam ze warto zaryzykowac (oczywiscie po dokladnym zbadaniu) i go kupic nawet za 600 tys. Euro.
Odpowiedz cytując
Lechista69
Senior Member

Od: 01.2008

Stary 23.01.2010, 20:28
Alov napisał(a):Wyświetl post
Mi by wystarczylo jakby taki Dawid Nowak strzelil bramki takiej Lewadii i Debreczynowi a potem moglby sie leczyc. Dawidowski bazowal na wielkiej szybkosci i po tych kontucjach raczej wiadomo bylo ze z jej nie odzyska. Nowak ma spryt, technike, inteligencje wiec ciezko porownywac tych graczy. I w przeciwnienstwie do wielu ludzi uwazam ze warto zaryzykowac (oczywiscie po dokladnym zbadaniu) i go kupic nawet za 600 tys. Euro.
Bierz kredyt i dzialaj... latwo sie obraca nie swoimi pieniedzmi....
"Ciągle powtarzam to piłkarzom: Lechia to nie imienny u cioci Jadzi. To symbol daleko wykraczający poza sport." - Bobo K.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 23.01.2010, 20:32
Alov : zgadzam się, to wszystko jest połączone, ale mówienie o marketingu jako dodatku do poziomu gry to raczej lekka kpina, szczególnie jeśli weźmiemy pod uwagę, to że dostaniemy w łapy o wiele większy obiekt niż dotychczas. To są naczynia połączone i takie prace powinny być prowadzone równolegle, także nadal uważam tą część nagonki Markusa za laicką.
Tak jest w istocie. Umówmy się - "głośne nazwiska" w naszej lidze mają marną nośność dla większości niedzielnych kibiców, a to oni zapełniają stadiony. Odpowiednia akcja promocyjna i wizerunkowa może bardziej pomóc, niż sprowadzenie jakiś zawodników za spore pieniądze - bo to i tak będą zwykłe "nołnejmy", nawet jeśli piłkarze na nasze warunki przyzwoici.

Spójrzmy na taką Amikę - jakich to głośnych piłkarzy sprowadzili? A może grają wspaniały futbol? A jednak wizerunkowo potrafią zrównoważyć braki sportowe, co przekłada się później na pełen stadion.

Tyle, że my mamy znacznie trudniej. W Poznaniu nie skończysz z kosą w plecach za to, że nosisz nie te co trzeba szalik...
Ostatnio edytowane przez wolfy : 23.01.2010 o godz. 20:35.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 23.01.2010, 20:32
Alov : zgadzam się, to wszystko jest połączone, ale mówienie o marketingu jako dodatku do poziomu gry to raczej lekka kpina, szczególnie jeśli weźmiemy pod uwagę, to że dostaniemy w łapy o wiele większy obiekt niż dotychczas. To są naczynia połączone i takie prace powinny być prowadzone równolegle, także nadal uważam tą część nagonki Markusa za laicką.
nie jestem marketoingowcem, mogę się mylic, ale dla mnie mowisz o promocji jednorazowego produktu, podczas gdy w strategii marketingowej klubu piłkarskiego chodzi o to, aby ten sam produkt, był sprzedawany temu samemu klientowi przynajmniej 30-40 razy w roku.
I za rok, od nowa.

Do tego nie wystarczy tradycyjna reklama: "kup pan dziś ekstra produkt".
Do tego potrzebna jest długofalowa strategia oparta nie "zamydleniu oczu" klientowi, ale zapewnieniu, żeby przez cały czas "odczuwał komfort" z korzystania z tego produktu przez cały rok. I kolejny.
Żeby kupił go dzisiiaj. I jutro. I pojutrze.
Bez poziomu widowiska, bez przyciagającyh nazwisk, bez atrakcyjnej stategii "lojalnościowej" to raczej niemożliwe.
Więc ja przyjmuję argumenty Markusa
Ostatnio edytowane przez FraMat : 23.01.2010 o godz. 20:35.
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
IncognitoTSW
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2008

Stary 23.01.2010, 20:37
Nowak też bazuje na szybkości. Takie cechy które wymieniłeś to miał Frankowski. Nowak w dzisiejszym meczu kadry chociażby, pokazał że w sytuacjach sam na sam ładuje na siłę. W bramkarza.
Odpowiedz cytując
picasso
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 23.01.2010, 20:43
FraMat napisał(a):Wyświetl post
nie jestem marketoingowcem, mogę się mylic, ale dla mnie mowisz o promocji jednorazowego produktu, podczas gdy w strategii marketingowej klubu piłkarskiego chodzi o to, aby ten sam produkt, był sprzedawany temu samemu klientowi przynajmniej 30-40 razy w roku.
I za rok, od nowa.

Do tego nie wystarczy tradycyjna reklama: "kup pan dziś ekstra produkt".
Do tego potrzebna jest długofalowa strategia oparta nie "zamydleniu oczu" klientowi, ale zapewnieniu, żeby przez cały czas "odczuwał komfort" z korzystania z tego produktu przez cały rok. I kolejny.
Żeby kupił go dzisiiaj. I jutro. I pojutrze.
Bez poziomu widowiska, bez przyciagającyh nazwisk, bez atrakcyjnej stategii "lojalnościowej" to raczej niemożliwe.
Więc ja przyjmuję argumenty Markusa
teoretycznie tak,ale zrób pewien eksperyment.zapytaj swoich znajomych którzy nie interesują się piłką,albo interesuja sie bardzo słabo jakie to nazwiska musiałaby Wisła sprowadzić,by zachęcić ich do przychodzenia na mecze?jestem pewien,że na żadnego z nich nas nie stać,ba nie stać całej polskiej ligi razem wziętej.możesz też zrobić inaczej.zaproponuj sam grajków którzy są mneij więcej w naszym zasięgu i popytaj tych znajomych czy tacy zawodnicy spowodowaliby stałe (przynajmniej długotrwałe) zainteresowanie przychodzeniem na stadion?sposób na sprowadzanie gwiazd,by przyciągnąć publiczność na mecze jest bardzo dobry,tylko nie w naszej rzeczywistości.nas na gwiazdy,nawet te przyblakłe po prostu nie stać.
dziękuję za uwagę
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 23.01.2010, 20:45
picasso napisał(a):Wyświetl post
to Ty nie wiesz,że Markus zawsze i wszystko wie najlepiej?
Picasso, może zamiast silić się na tego typu "błyskotliwe" uwagi odpowiesz sobie po prostu na podstawowe pytanie:

Ile klubów odniosło długofalowy marketingowy sukces i wyrobiło sobie silną marketingową pozycję bez wyników, jakości gry, przynajmniej "regionalnych", nośnych medialnie gwiazd w składzie?

Albo w oparciu o wizję prezentowaną przez s1mone?

A jak nie masz nic do powiedzenia, zastanów się, czy nie warto czasem po prostu nie zajmować swoimi "błyskotliwymi" uwagami miejsca.

PS. Nie twierdzę, że Wisłę stać teraz na sprowadzanie "gwiazd". To już jest zupełnie odrębna sprawa.
Ostatnio edytowane przez Markus : 23.01.2010 o godz. 20:49.
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...)
"Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze
"
Odpowiedz cytując
Uran235
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 23.01.2010, 20:46
Ikki napisał(a):Wyświetl post
Issa Ba - 68 minut
Poljak, Punosevac - cały mecz dzisiaj.
Nie przypominam sobie kiedy ostatnio testowani zawodnicy otrzymywali tyle czasu na pokazanie się trenerowi. O to w testach chodzi, lecz wszyscy wiemy jak to u nas wyglądało.
Może faktycznie liczą na zakontraktowanie któregoś z tych zawodników...
PhantomRanger napisał(a):Wyświetl post
Ja mam nadzieje, że Skorża w końcu zrozumiał na czym polegają testy zawodników. To nie są jakieś marne 20-30 minut, tylko przynajmniej godzina i to w każdym meczu kontrolnym. Kto wie, może testowana 3 nasz skład zasili. Jeden za darmo, drugi za grosze. Tylko nie kupować Nowaka.
W odpowiedzi pozostake tylko zacytować post z tej samej strony:

FraMat napisał(a):Wyświetl post
Ogarnijcie się...
Nasi testowani zawodnicy grają tak dużo tylko dlatego, że trener nie ma jeszcze do dyspozycji: Pawełka( reprezentacja), Singlara( powrót po kontuzji), Kowalskiego( drobny uraz), Głowackiego( powrót po kontuzji), Piotra Brożka( reprezentacja), Diaza( drobny uraz), Sobolewskiego( powrót po kontuzji), Gołosia( powrót po kontuzji), Garguły(kontuzja), Pawła Brożka( kontuzja), Małeckiego( reprezentacja), Rado( drobny uraz) i Boguskiego( powrót po kontuzji- grał pierwszą połowę pierwszego sparingu i najwyraźniej trzeba go jeszcze oszczędzać).

Z podstawowych piłkarzy mamy obcokrajowców: Alvareza, Marcelo i Kirma.
Odpowiedz cytując
Alov
Senior Member

Stary 23.01.2010, 20:46
Lechista69 napisał(a):Wyświetl post
W duzej firmie, ktora jest liderem rynkowym - a czyms takim jest obecnie Wisla zawsze sa pieniadze na inwestycje tylko trzeba taka inwestycje dobrze uzasadnic i przekonac do niej szefa/ wlasciciela.
Odpowiedz cytując
picasso
Senior Member

Stary 23.01.2010, 20:48
Markus napisał(a):Wyświetl post
Picasso, może zamiast silić się na tego typu "błyskotliwe" uwagi odpowiesz sobie po prostu na podstawowe pytanie:

Ile klubów odniosło długofalowy marketingowy sukces i wyrobiło sobie pozycje silną marketingową pozycję bez wyników, jakości gry, przynajmniej "regionalnych", nośnych medialnie gwiazd w składzie?

Albo w oparciu o wizję prezentowaną przez s1mone?

A jak nie masz nic do powiedzenia, zastanów się, czy nie warto czasem po prostu nie zajmować swoimi "błyskotliwymi" uwagami miejsca.
moje posty zajmują mniej miejsca niż Twoje i fakt nie są tak bardzo "filozoficzne".przepraszam .
dziękuję za uwagę
Odpowiedz cytując
Alov
Senior Member

Stary 23.01.2010, 20:51
Incognito2192 napisał(a):Wyświetl post
Nowak też bazuje na szybkości. Takie cechy które wymieniłeś to miał Frankowski. Nowak w dzisiejszym meczu kadry chociażby, pokazał że w sytuacjach sam na sam ładuje na siłę. W bramkarza.
Ja Nowaka nie oceniam przez pryzmat jednego meczu, tylko przez to jak gra w Gksie
Odpowiedz cytując
Arturo
Member

Od: 02.2004

Stary 23.01.2010, 20:58
Myslę, że tu nie do końca chodzi o nazwiska tylko o umiejętności. Żaden Rivaldo, Ze Roberto czy inny latynoski podstarzały magik do nas nie przyjdzie.

Każda liga, bez względu na poziom "generuje" gwiazdy, piłkarzy ponadprzeciętnych, którzy z sobie tylko znanych powodów chcą tam grać. Ważne, żeby kilku takich zawodników u nas występowało. Żeby ci bardziej wybredni kibice mogli po akcjach kiwać głową z powodu uznania a nie politowania.

I chyba nie ma przypadku, że najbardziej efektownymi, ciekawymi spotkaniami tego sezonu były mecze w Lubinie i Kielcach. W Sosnowcu nawet na Gran Derbi nie chciałoby się patrzeć.

Ja liczę, że nowy stadion i jego antourage sam w sobie podniesie obecny (niski niestety) poziom naszej gry. Co nie zwalnia ludzi u władzy w obowiązku budowania uznanej marki jaką niewątpliwie jest Wisła.

PS/ Żeby nie było warna za offtop - Poljak wydaje się być bardziej odpowiednikiem Garguły niż Cantoro, Skorża wypowiadał się że chce ofensywnego poocnika na pół roku. Jestem ciekaw czy na pewno Poljak i Ba rywalizują o to samo miejsce.
Visca el Barça!
Odpowiedz cytując
picasso
Senior Member

Stary 23.01.2010, 21:05
Arturo napisał(a):Wyświetl post
Myslę, że tu nie do końca chodzi o nazwiska tylko o umiejętności. Żaden Rivaldo, Ze Roberto czy inny latynoski podstarzały magik do nas nie przyjdzie.

Każda liga, bez względu na poziom "generuje" gwiazdy, piłkarzy ponadprzeciętnych, którzy z sobie tylko znanych powodów chcą tam grać. Ważne, żeby kilku takich zawodników u nas występowało. Żeby ci bardziej wybredni kibice mogli po akcjach kiwać głową z powodu uznania a nie politowania.

I chyba nie ma przypadku, że najbardziej efektownymi, ciekawymi spotkaniami tego sezonu były mecze w Lubinie i Kielcach. W Sosnowcu nawet na Gran Derbi nie chciałoby się patrzeć.

Ja liczę, że nowy stadion i jego antourage sam w sobie podniesie obecny (niski niestety) poziom naszej gry. Co nie zwalnia ludzi u władzy w obowiązku budowania uznanej marki jaką niewątpliwie jest Wisła.

PS/ Żeby nie było warna za offtop - Poljak wydaje się być bardziej odpowiednikiem Garguły niż Cantoro, Skorża wypowiadał się że chce ofensywnego poocnika na pół roku. Jestem ciekaw czy na pewno Poljak i Ba rywalizują o to samo miejsce.
to prawda,ale tu chodzi o zachęcenie dodatkowych 10 tyś ludzi do przychodzenia regularnego na mecze.jeżeli mamy ich ściągnąć nazwiskami znanych piłkarzy,to w naszej lidze takich nie znajdziesz,ani w żadnej innej z której nas stać kogoś kupić.czym innym jest wykreować gwiazdę u nas (zresztą wtedy zaraz stąd ucieknie)a czym innym sprowadzić "magnes na kibiców".
dziękuję za uwagę
Odpowiedz cytując
saklak1906
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 23.01.2010, 21:15
W duzej firmie, ktora jest liderem rynkowym - a czyms takim jest obecnie Wisla zawsze sa pieniadze na inwestycje tylko trzeba taka inwestycje dobrze uzasadnic i przekonac do niej szefa/ wlasciciela.
I co roku pada setki taki wielkich firm co maja kase bo wlasciciel zaszalal z kolejnymi inwestycjami.
Ostatnio edytowane przez saklak1906 : 23.01.2010 o godz. 21:23.
,
Odpowiedz cytując
Ikki
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 23.01.2010, 21:20
Uran235 napisał(a):Wyświetl post
Nasi testowani zawodnicy grają tak dużo tylko dlatego, że trener nie ma jeszcze do dyspozycji: Pawełka( reprezentacja), Singlara( powrót po kontuzji), Kowalskiego( drobny uraz), Głowackiego( powrót po kontuzji), Piotra Brożka( reprezentacja), Diaza( drobny uraz), Sobolewskiego( powrót po kontuzji), Gołosia( powrót po kontuzji), Garguły(kontuzja), Pawła Brożka( kontuzja), Małeckiego( reprezentacja), Rado( drobny uraz) i Boguskiego( powrót po kontuzji- grał pierwszą połowę pierwszego sparingu i najwyraźniej trzeba go jeszcze oszczędzać).

Z podstawowych piłkarzy mamy obcokrajowców: Alvareza, Marcelo i Kirma.
Tak źle i tak nie dobrze. To ja mam pytanie po co jest organizowany cały ten obóz skoro nie ma na nim kto się przygotowywać. Doszło do tego, że sprowadzamy na testy grajków by mogli Wisłę w sparingach reprezentować bo sama drużyny by nie wystawiła. Może ta sytuacja paradoksalnie sprawi, że jednak kogoś zakontraktują...
Odpowiedz cytując
Alov
Senior Member

Stary 23.01.2010, 21:26
saklak1906 napisał(a):Wyświetl post
I co roku pada setki taki wielkich firm co maja kase bo wlasciciel zaszalal z kolejnymi inwestycjami.
A czy ja mowie zeby szalec ? poza tym rownie duzo jest firm ktore padaja bo byly liderami i w obliczu przejsciowych klopotow zaprzestaly inwestycji i w efekcie tego stracily pozycje lidera i wtedy dopiero zaczely sie ich klopoty. Zreszta kryzys jest najlepszym czasem na inwestycje
Odpowiedz cytując
IncognitoTSW
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2008

Stary 23.01.2010, 21:56
Ja Nowaka nie oceniam przez pryzmat jednego meczu, tylko przez to jak gra w Gksie
Szału nie robi.
Odpowiedz cytując
kask88
Senior Member

Od: 11.2005

Stary 23.01.2010, 22:46
Lechista69 napisał(a):Wyświetl post
My mamy jasno postawiony cel. AWANS DO LM. Niestety nic nie ma za darmo. Kluby ktore graja w LM co roku wydaja kilkanascie mln euro na transfery. Nasza polityka transferowa to niestety ........... Kibic jest równiez sponsorem klubu płaci za bilety kupuje pamiatki itp. Jezeli tym skladem co mamy nie dalismy rady przejsc rund przedwstepnych LM i teraz RN i własciciel rownize stawiaja za cel AWANS DO LM bez rzadnych wzmocniej to cos nie tak chyba. Zawodnicy ktorzy sa testowani oraz ci co przyszli to JEDYNIE uzupełnienia i taka smutna prawda :( Oby było lepiej.
Ostatnio edytowane przez kask88 : 23.01.2010 o godz. 22:51.
Odpowiedz cytując
saklak1906
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 23.01.2010, 23:03
kask88 napisał(a):Wyświetl post
Kibic jest równiez sponsorem klubu płaci za bilety kupuje pamiatki itp.
No wlasnie kupuje ale w klubowym sklepie a nie na allegro bo taniej. Na zachodzie kibic jak sie tylko sponsor zmieni to kupuje nowa koszulke(nie replike) a u nas z laska przyjda na mecz w czerwonym( bo mu w tym kolorze nie ladnie).
Juz nie wspomne o innego rodzaju pamiatkach, u nas po prostu ludzie maja to w dupie bo szkoda kasy. To samo jest z wyjazdami i meczami( wszak lepiej w domu ogladnac) na sopcascie czy innym badziewu bo szkoda kasy na abonamet C+ a co za tym idzie wiekszej kasy dla klubow przy kolejnej walce o prawa do transmisji ligi.
,
Odpowiedz cytując
WislakP
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 23.01.2010, 23:13
My mamy jasno postawiony cel. AWANS DO LM. Niestety nic nie ma za darmo. Kluby ktore graja w LM co roku wydaja kilkanascie mln euro na transfery.
Skoro jesteś tak doskonale zorientowany, to powiedz ile wydał Debreczyn czy ta rumuńska Unirea?
Odpowiedz cytując
St@chu
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 23.01.2010, 23:27
Sęk w tym, że drużyny pokroju Wisły, czy innych małych corocznych beniaminków w LM nie wydają na ogół wielkich pieniędzy na transfery. Przyczyna jest oczywiście prozaiczna. Po prostu ich nie mają.

Aby stworzyć drużynę, która powalczy w pucharach trzeba działań długofalowych.

Przykłady
1) Wisła Kasperczaka... Co roczne skupowanie najlepszych polskich piłkarzy... Kilka dobrych ruchów na polskim rynku, do tego wykorzystanie sytuacji braku większej konkurencji i nie tak wygórowanych jeszcze cen, a przy okazji kilku naprawdę bardzo utalentowanych graczy. W kazdym razie... powoli, do celu i w końcu coś tam się udało...

2) Lech Smudy... To samo działanie tylko już bardziej oparte o obcokrajowców z racji posuchy jesli chodzi o rodzimych piłkarzy...

I tak trzeba działać... A nie wydać milion euro na hura, koleś złamie nogę i mamy długi na najbliższe 3 lata i zero transferów...

Trzeba mierzyć siły na zamiary Panowie i Panie (przepraszam że zapomniałem dodać od razu)...
Powód: Gafa
Ostatnio edytowane przez St@chu : 23.01.2010 o godz. 23:28.
Odpowiedz cytując
bungo79
Junior Member

Od: 04.2008

Stary 23.01.2010, 23:39
Sam mogę luźno rzucić dużą ilością pomysłów marketingowych z rękawa (tak się składa, że obracam się w tej branży ;>), które zwiększyłyby frekwencje (Zauważ, że nie używam sformuowania mogłyby zwiększyć tylko zwiększyłyby). Myślisz, że fanów piłki nożnej, albo niedzielnych kibiców lub tych niezdecydowanych albo tych zwyczajnie bojących się przychodzić na mecze Wisły (myślących racjonalnie lub też irracjonalnie) można tylko przyciągnąć za pomocą lepszych piłkarzy i gry? To ty chyba nie wiesz, co robi dobra reklama, nośne hasła, jak łatwo wmanewrować masy ludzi w inne myślenie. Nazwiska piłkarzy też można samemu wypromować na wiele sposobów. Wystarczy tylko odpowiednio napompować oficjalne otwarcie stadionu, gadać o nowej jakości (w czym sam jesteś mistrzem, tylko każdy wie, że to tylko hasła) i odpowiednio naświetlić mecze i tak będzie. Nie dość, że zwalą się Ci co z ciekawości będą chcieli zobaczyć nowy stadion, to jeszcze Ci, którzy się będą jedynie nad tym zastanawiać. I na pewno, jeśli to będzie odpowiednio przygotowane wielu się wciągnie i zostanie. I właśnie tu jest masa roboty, żeby to odpowiednio wypromować, tak żeby trafiło i przekonało jak największą rzeszę osób. I tak żeby korzyści były odpowiednio proporcjonalne do poniesionych nakładów.

Z tej części Twojego posta wypływa zwykła pieniacka ignorancja zgrabnie skrywana pod lekkim garniturkiem elegancji wypowiedzi. Co bardziej inteligentni ją wyłapują na kilometr.
wmanewrować masy można rzeczywiście bardzo łatwo. ciebie na przykład ktoś wmanewrował w przekonanie jakobyś znał sie na marketingu najlepiej gdyż, uwaga! - pracujesz w tej branży. i chciałbys kilka razy do roku zachęcić nieprzebrana wmanewrowaną tanimi pijarowskimi hasełkami a la maciek skorża masę do przyjścia na nowo otwarty (kilka razy do roku) stadion aby zobaczyła marny piłkarsko spektakl (gdyż jak twierdzisz nazwiska i dobra gra to nie wszystko co przyciąga kibiców) oprawiony dodatkowo wiszącymi na płocie prześcieradłami z wypisanymi pozdrowieniami do bandytów.
jednak powtarzany przez prezesa wilczka komunikat o nowej jakości klubu nie zniechęci żądnych widowiska wmanewrowanych mas i będzie się można spodziewać, ze w sezonie igły na trybunach nie wciśniesz..

natomiast tekst zaznaczony na zielono z wielkim powodzeniem mógłby dotyczyć właśnie ciebie

ps. no offence, po prostu napisałeś niedorzeczność wymagającą komentarza
Odpowiedz cytując
kask88
Senior Member

Od: 11.2005

Stary 23.01.2010, 23:44
WislakP napisał(a):Wyświetl post
Skoro jesteś tak doskonale zorientowany, to powiedz ile wydał Debreczyn czy ta rumuńska Unirea?
Debreczyn nie wiem ile wydał ale ten klub zdobył w fazie grupowej 0 punktow. Co roku gra jakis kopciuszek w LM. Unirea miała Dana Petrescu i gra w lepszej lidze od Polskiej. Czy trzeba być doskonale zorientowanym aby zauważyć że Wisełka potrzebuje wzmocnień na pozycji bramkarza i napastnika aby ugrac cos chociażby w Lidze Europejskiej
Odpowiedz cytując
dostuffca
Senior Member

Od: 06.2008

Stary 23.01.2010, 23:48
saklak1906 napisał(a):Wyświetl post
No wlasnie kupuje ale w klubowym sklepie a nie na allegro bo taniej. Na zachodzie kibic jak sie tylko sponsor zmieni to kupuje nowa koszulke(nie replike) a u nas z laska przyjda na mecz w czerwonym( bo mu w tym kolorze nie ladnie).
Juz nie wspomne o innego rodzaju pamiatkach, u nas po prostu ludzie maja to w dupie bo szkoda kasy. To samo jest z wyjazdami i meczami( wszak lepiej w domu ogladnac) na sopcascie czy innym badziewu bo szkoda kasy na abonamet C+ a co za tym idzie wiekszej kasy dla klubow przy kolejnej walce o prawa do transmisji ligi.
Pamiątki klubowe na zachodzie sprzedają się nie tylko dlatego, że tamtejsi kibice tak lubią kupować koszulki - tam jak wyjdziesz w takiej na miasto to nie dość, że masz duże szanse na powrót to jeszcze nawet prawdopodobnie wrócisz z koszulką. Mogę grać z kumplami na Groblach w koszulkach Barcy, Man U czy Realu (wcześniej jadąc w niej przez pół miasta), ale jakbym taki sam manewr odstawił w koszulce Wisły, to prawdopodobnie na boisko bym nie dojechał, a jakbym już dojechał to definitywnie rozgrzewka byłaby zbędna.

Odpowiedz cytując
WislakP
Senior Member

Stary 24.01.2010, 00:47
Debreczyn nie wiem ile wydał ale ten klub zdobył w fazie grupowej 0 punktow. Co roku gra jakis kopciuszek w LM. Unirea miała Dana Petrescu i gra w lepszej lidze od Polskiej. Czy trzeba być doskonale zorientowanym aby zauważyć że Wisełka potrzebuje wzmocnień na pozycji bramkarza i napastnika aby ugrac cos chociażby w Lidze Europejskiej
Ech... jak ja bym chciał żeby Wisła zdobyła w najbliżej LM tyle punktów co Debreczyn... my tu mówimy o samym udziale, który daje tyle milionów, że można całą jedenastke kupić...

My bogaci nie jesteśmy, więc chcemy być właśnie takim kopciuszkiem, Stachu dobrze prawi.

Odpowiadając na ostatnie pytanie: NIE.

Nie trzeba być też doskonale zorientowanym aby zauważyć, że:

- Mamy olbrzymi dług wewnętrzny
- Straciliśmy kase z pucharów
- Za chwile prawdopodobnie stracimy sponsora strategicznego
- Polskie kluby za swych kopaczo-biegaczy dyktują ceny z kosmosu
- Bardzo obawiamy się kolejnego transferowego niewypału
- Nikogo naprawdę drogiego w tym sezonie nie sprzedaliśmy

- To co mamy wystarczy na polską ligę, a w Europie i tak nic się nie uda zwojować , jeśli w III rundzie eliminacji LM nie będziemy rozstawieni
Odpowiedz cytując
Arked
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 24.01.2010, 01:03
Moim zdaniem Markus ma 100% racji. Jeśli nasze kluby, w tym Wisła, będą grały taką padakę jak dotychczas to nie ma najmniejszych szans na zapełnienie nowych stadionów. I nie pomogą tu żadne fajerwerki, tańczące małpy i pyszne kiełbaski. Ludzie chcą oglądać dobry futbol, a takiego w ofercie nikt w Polsce nie ma. Do tego trzeba przede wszystkim odpowiednich zawodników.

Mówienie o jakichś wymyślnych strategiach zapełnienia stadionu jest w moim odczuciu żałosne. Strategia jest jedna: zbudować zespół który gra dobrze w piłkę. Już kiedyś taki mieliśmy i ludzie walczyli o bilety nawet na mecze z outsiderami żeby zobaczyć piękną grę i festiwal bramek. Teraz nie ma co na to liczyć.
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 24.01.2010, 01:10
dostuffca napisał(a):Wyświetl post
Pamiątki klubowe na zachodzie sprzedają się nie tylko dlatego, że tamtejsi kibice tak lubią kupować koszulki - tam jak wyjdziesz w takiej na miasto to nie dość, że masz duże szanse na powrót to jeszcze nawet prawdopodobnie wrócisz z koszulką. Mogę grać z kumplami na Groblach w koszulkach Barcy, Man U czy Realu (wcześniej jadąc w niej przez pół miasta), ale jakbym taki sam manewr odstawił w koszulce Wisły, to prawdopodobnie na boisko bym nie dojechał, a jakbym już dojechał to definitywnie rozgrzewka byłaby zbędna.
Nie czarujmy się - chory klimat 'na mieście' to była jest i będzie jedna z największych przeszkód,nie tylko jeśli chodzi o sprzedaż gadżetów, ale i frekwencji na meczach.

Media przesadzają bo zwykłemu kibicowi nie wiele grozi ale niestety - jak się czyta o pobiciach,morderstwach czy jazdach na stadionach, to kibic który ma w dupie tą całą kibicowską otoczkę a interesuje go tylko mecz - bardzo często na ten mecz nie pójdzie a nie zapełnimy stadionu samymi fanatykami/wyjadaczami oraz takimi co wiedzą że jeśli przestrzega się kilku zasad, to niczym to nie grozi.
Dodajmy to tego że mamy o wiele gorszą sytuacje niż Wrocław,Gdańsk,Poznań czy Warszawa - tam potencjał jest o wiele większy bo jest jeden klub(w Wawie 2 ale z ogromną dysproporcją).U nas są 2 główne i jeszcze 1 dzielnicowy.
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując
rozarian
Senior Member

Stary 24.01.2010, 01:53
WislakP napisał(a):Wyświetl post
- To co mamy wystarczy na polską ligę, a w Europie i tak nic się nie uda zwojować , jeśli w III rundzie eliminacji LM nie będziemy rozstawieni
No chyba że trafimy na podobnie frajerską ekipę,na jaką trafiła niejaka Levadia,ze sztabem szkoleniowym podobnym do indyka,który myślał o niedzieli,a w sobotę mu łeb ucięli.
Odpowiedz cytując
Valdaer
Member

Od: 12.2009

Stary 24.01.2010, 02:16
Do Markusa i myslacych podobnie:

Bez przesady, picasso ma racje, jeśli chodzi o zapełnianie stadionu to napewno nie zależy to tylko od poziomu sportowego i gwiazd tylko, popatrzcie nawet na drugą lige niemiecką przychodzi więcej kibiców albo takie przeciętniaki jak Borrusia Munchengladbach mają stadiony 40k+ i zwykle prawie cale zapełnione i to nie tylko na meczach z liderami, tak samo jakieś stoke, hull w lidze angielskiej czy wieśniaki nawet z hoffenheim, na to wszystko przychodzą całe stadiony, a wiele z tych drużyn gra piach.

Największym problemem przy zapełnianiu stadionów w Polsce są kibole i stare gówniane stadiony. Ten drugi problem niedługo rozwiążemy i po części przyczyni się troche do rozwiązania problemu z kibolami bo poprawi troche bezpieczeństwo na stadionie. W innych krajach z kibolami sobie poradzono i tam na mecze chodzą całymi rodzinami, a w Polsce wielu normalnych ludzi boi się przyjść na stadion z w/w powodów.

Albo np. w USA na takie idiotyczne sporty jak futbol amerykański czy baseball chodzi masa kibiców, wielkie stadiony wypełnione po brzegi i co myślisz że wszyscy co tam przychodzą to się znają i przychodzą dla poziomu sportowego i gwiazd?(no może dla gwiazd w dużym stopniu np. piszczące idiotki ;p). Po prostu wielu ludzi chce miło spędzić czas a wiadomo że nie będą tego chcieli robić na starych gównianych stadionach a tym bardziej przy obecności kiboli. Kiboli to policja powinna traktować gorzej niż stoczniowców w Warszawie ale niestety nic nie robi :/

Co do polityki transferowej to mam nadzieje że tego Issa Ba lub Poljaka zakontraktują bo są za darmo albo obu w co wątpie :( Ten Serb też niezły się wydaje bo wysoki i nie powolny, potrafi też powalczyć ale nie jest za darmo więc pewnie będą się targowali i mogą się nie dogadać.
Powód: literówki
Ostatnio edytowane przez Valdaer : 24.01.2010 o godz. 02:19.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów