The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - inne dyscypliny
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - inne dyscypliny Na tym oto forum można dyskutować na temat sekcji Towarzystwa Sportowego Wisła Kraków, takich jak siatkówka kobiet, koszykówka kobiet i mężczyzn, judo, boks, gimnastyka, strzelectwo itp...

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
massoud
Banita

Od: 11.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 19.12.2009, 20:23
Wisła Can Pack - Odra Brzeg 83:66 !!!!!!!!!!!!

Trzecia kwarta 28:10
Znowu gwiazdą Marta Fernandez (20 pkt)

Cytat:
Przed meczem pożegnany przez kibiców został najdłużej grający obcokrajowiec w historii Wisły - Mauro Cantoro. Argentyńczyk otrzymał od fanów prezenty i kilka prezentów, w tym symboliczne zdjęcie, na którym żegna się z Białą Gwiazdą. W ostatniej kwarcie zgromadzeni w hali Wisły ubrali świąteczne mikołajowe czapeczki i odśpiewali "Wesołych Świąt" - sobie nawzajem i wszystkim zawodniczkom i trenerom Wisły Kraków. Pozdrowili też imiennie wszystkie koszykarki, najgłośniej skandując nazwisko kontuzjowanej Doroty Gburczyk.
Ostatnio edytowane przez massoud : 19.12.2009 o godz. 20:36.
Odpowiedz cytując
Roger_biezanow
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 20.12.2009, 00:19
Ostatnia tegoroczna galeria z Reymonta -> klik
Wesołych Świąt i Wiślackiego Nowego Roku !!
Odpowiedz cytując
wiernaWIŚLACZKA
Junior Member

Od: 12.2009

Stary 20.12.2009, 20:02
A słyszeliście że Dorota Gburczyk jest w szpitalu ja wtedy na meczu byłam ale żeby tak udeżeć kogoś łokciemjak ja widziałam jak ona leży to chciało mi się płakać.......Oby szybko wyzdrowiała
Pozdrawiam jestem nowa na forum
Odpowiedz cytując
Wisslak
Senior Member

Od: 08.2009

Stary 22.12.2009, 14:42
Już na szczęście wyszła ze szpitala, na dniach będzie napewno jakis filmik z tym zajsciem na YT
Odpowiedz cytując
daba
Junior Member

Stary 22.12.2009, 19:47
Hiszpański duet łączy ogień z wodąJose Ignacio Hernandez i Jordi Aragones kontynuują z koszykarkami Wisły Can-Pack niezwykłą serię zwycięstw w Eurolidze. Hiszpański duet trenerski wie już czego chce w tych rozgrywkach, a także w polskiej ekstraklasie. Odsłaniają dla nas tajemnice sukcesu w pracy z międzynarodową mieszanką zawodniczek.

- Jesteście w Krakowie od czterech miesięcy. Udało się wam zadomowić?

Jose Ignacio Fernandez/Jordi Aragones: - Czujemy się naprawdę swobodnie ze względu na osoby pracujące w klubie i warunki, jakie zostały nam stworzone do pracy. Jesteśmy naprawdę z tego zadowoleni.

- Jakie różnice na wielu płaszczyznach życia zaobserwowaliście pomiędzy Polską a Hiszpanią?

- Dla nas najmocniej zauważalny jest inny klimat. Natomiast nasze zajęcia powiązane są praktycznie przez cały czas z koszykówką. Jeśli mówimy o stronie sportowej, wygląda to całkiem podobnie jak w Hiszpanii. Jesteśmy pozytywnie zaskoczeni poziomem ligi, ponieważ wcześniej słyszeliśmy opinie, że poszedł on w dół. W samych superlatywach możemy wypowiadać się również o organizacji rozgrywek.

- A jakie były wasze pierwsze spostrzeżenia po rozpoczęciu pracy z wiślaczkami?

- Przygotowania do sezonu nie należały na pewno do najłatwiejszych. Niemniej pierwszy miesiąc, kiedy pracowaliśmy wyłącznie z polskimi zawodniczkami, dostarczył nam wiele satysfakcji. Ich nastawienie do pracy wywarło na nas pozytywne wrażenie. Schody zaczęły się wraz z przybywaniem zagranicznych zawodniczek. Następowało to stopniowo, co sprawiało problemy w budowaniu drużyny.

- Wspomnieliście o zadowoleniu ze współpracy z Polkami. Niektórzy zagraniczni trenerzy uważają, że my jesteśmy wyjątkowo leniwi...

- To normalne, że są różnie ukształtowani zawodnicy. Możemy powiedzieć, że tak samo „leniwi” są Francuzi, Włosi czy Hiszpanie... A polskie koszykarki mają charakterystyczne zalety. Na przykład prezentują się wyśmienicie od strony atletycznej, co budzi w nas zdziwienie, że nie osiągają sukcesów w międzynarodowych rozgrywkach młodzieżowych.

- Pamiętacie początek sezonu?

- Byliśmy bardzo rozczarowani przegraną z CCC Polkowice, chociaż wiedzieliśmy, że rywalki miały większy komfort w przygotowaniach do sezonu i przystępowały do meczu z pełną kadrą. A to jest czynnik istotny przy obecnym poziomie ligi.

- Kibice wspierali was mocno mimo dwóch porażek na „dzień dobry”. Było to zapewne bardzo ważne?

- Oczywiście, bardzo nam to pomogło. Nigdy zresztą nie ukrywaliśmy podziwu dla atmosfery w hali przy ulicy Reymonta. W tym sezonie należy cieszyć się z frekwencji, szczególnie podczas zmagań w Eurolidze. To dodaje otuchy, kiedy ludzie identyfikują się tak z klubem.

całość: http://sportowetempo.pl/all/artykul/...y_ogien_z_woda
źródło: www.sportowetempo.pl
Odpowiedz cytując
famul
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 22.12.2009, 21:34
Panowie i Panie duża prośba czy ktoś wie czy jest możliwość zakupu koszulek meczowych Wisły Can Pack ? tych Nike ? kiedyś te starsze były w Fanatyku ale moja siostra uparła się na tą Nike , i chce to Nike . Czy ktoś może coś pomóc ? jedynie wchodzi opcja wysyłki ponieważ przebywam za granicą pozdro
Odpowiedz cytując
kosaTS
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 22.12.2009, 21:37
Jakiś filmik kibicowski z ostatniego meczu
Odpowiedz cytując
kosaTS
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 23.12.2009, 18:28
http://wislaportal.pl/news.php?id=16897
Odpowiedz cytując
daba
Junior Member

Stary 24.12.2009, 15:07
Koszykarki Wisły świętują za oceanem, w Hiszpanii i w Polsce

Najdłuższą drogę do pokonania miała Iziane Castro Marquez. Brazylijska skrzydłowa pochodzi ze stolicy stanu Maranhao San Luis w północno-wschodniej części kraju.

Daleka podróż czekała też Janell Burse. Urodzona w Nowym Orleanie, stolicy Luizjany, Amerykanka dziś mieszka w Teksasie. - Święta spędzę z rodziną w Houston. Świetnie będzie razem pójść do kościoła i pobyć z nimi przez tę krótką chwilę - przyznaje środkowa Wisły.

Do Hiszpanii poleciała trójka członków krakowskiej ekipy. Marta Fernandez pochodzi z Barcelony. - Jestem bardzo rodzinna, kocham też spędzać czas w miejscu, gdzie wciąż mam wielu przyjaciół - cieszy się skrzydłowa.

- W tej pracy czasami jest się tak długo poza domem, że musimy czerpać radość z każdej chwili spędzonej z bliskimi. Zaleciłem zawodniczkom tygodniowy odpoczynek nie tylko od ćwiczeń, ale i od myślenia o koszykówce - dodaje Jose Hernandez, pochodzący z Salamanki trener wiślaczek. - W tych dniach postępujemy zgodnie z tradycją katolicką. Najważniejsza oczywiście jest Wigilia, następnego dnia staramy się trzymać w gronie rodzinnym. 31 grudnia jest świętem zarówno religijnym, jak i świeckim. Spotkamy się wtedy z przyjaciółmi na kolacji w domu lub restauracji. Mamy taką tradycję, że z każdym uderzeniem dzwonu o godz. 12 zjadamy winogrono. 6 stycznia w Dia de los Reyes Magos (dzień królów-mędrców) rozdajemy członkom rodziny prezenty. Niestety, wtedy nie będziemy już w Hiszpanii.

W zupełnie innym kierunku udała się Liron Cohen. Pochodząca z Izraela rozgrywająca poleciała do Jerozolimy. Cohen nie obchodzi teraz Bożego Narodzenia, w żydowskim kalendarzu Nowy Rok również wypada w innym czasie. Odpowiadające naszym obchodom zakończenia i początku roku jest święto Rosh-ha-Szana upamiętniające stworzenie świata. Koniec roku według kalendarza księżycowego w tym roku przypadał na 18-20 września.

Maja Vuczurović, kolejna zagraniczna koszykarka Wisły Can-Pack, jest wyznania prawosławnego. Serbka zdecydowała się zostać w Krakowie, do którego na ten czas przyjechali jej najbliżsi. - Wolałam zobaczyć święta w polskim wydaniu - tłumaczy Vuczurović. - Sama nie gotuję, więc na pewno zdecyduję się spróbować czegoś z waszej kuchni. Nasze święta zaczynają się 7 stycznia, a 10 już gramy w Bydgoszczy.

Nie tak daleką drogę do pokonania jak Burse czy Marquez miała Katerina Zohnova. Czeska skrzydłowa na święta pojechała do rodzinnego Trutnova. - Tradycyjna czeska rodzina spędza ten czas podobnie do polskiej. Mamy kilka ważnych tradycji, które są wciąż żywe, tak jak dodatkowy talerz dla niespodziewanego gościa, pieniążek oraz karpie łuski pod każdym z nakryć na szczęście w interesach. No i oczywiście nic nie może pozostać na stole po kolacji wigilijnej - wylicza Zohnova. - Mamy także zwyczaj wróżenia z ołowiu, który się topi i wlewa do zimnej wody, oraz rozciętego jabłka. Czasami wychodzą dziwne rzeczy, ale nikt się tym nie przejmuje (śmiech).

źródło: Gazeta Wyborcza - Kraków

CD świątecznych newsów...

Święta ze śniegiem? Nie dla mnie!

- Święta w waszej kulturze ze śniegiem wyglądają pięknie, ale nie są dla mnie! – mówi nam z uśmiechem Iziane Castro Marques. Brazylijska koszykarka Wisły Can-Pack Kraków opowiada o wrażeniach z pobytu w Polsce i zwyczajach świąteczno-noworocznych w swojej ojczyźnie.

Droga „podróżniczki” do Krakowa

Zanim popularna „Izi” związała się z Wisłą Can-Pack, broniła barw hiszpańskich, francuskich, rosyjskich i amerykańskich drużyn. – Moja rola jest mocno ograniczona przy wyborze klubu. Mam agenta, który dostarcza mi propozycje, a ja podejmuję najlepszą opcję – opowiada. Do Krakowa dotarła z pewnymi wyobrażeniami. - Chamique Holdsclaw przybliżyła mi nowy zespół. Wypowiadała się o nim bardzo pozytywnie, a szczególnie wspominała atmosferę i przyjaznych ludzi, jakich tutaj spotkała. Obok byłej MVP Ford Germaz Ekstraklasy w Atlanta Dream (klub Castro Marques w WNBA) występuje Jennifer Lacy, która w sezonie 2007/2008 została zakontraktowana przez CCC Polkowice.
Brazylijka zawitała podczas swojej wędrówki do gigantów europejskiego basketu – UMMC Jekaterynburga i Spartaka Moskwa, ale wcale za nimi nie tęskni: - Są one bogatsze, w wyniku czego różnica zauważalna jest w wysokości kontraktów. Ale w Krakowie nie mam powodów, żeby narzekać na cokolwiek.

Spotkanie z hiszpańskim trenerem

Innym etapem w karierze był Halcon Avenida Salamanca, w którym współpracowała z obecnym szkoleniowcem „Białej Gwiazdy” – Jose Ignacio Hernandezem. Zna go wyśmienicie i widzi jego rękę w osiąganych wynikach. - Ma w sobie wiele energii i jest inteligentny. Mnóstwo uwagi poświęca taktyce. Oczekuje zaangażowania w grę od początku do samego końca, a istotnym elementem jest twarda defensywa. Myślę, że zmienił w tej drużynie wszystko. Wszczepił w nią hiszpański sposób gry – analizuje przemiany w oparciu o filozofię Hernandeza.
Wiślaczki doznały aż pięciu porażek w rozgrywkach Ford Germaz Ekstraklasy, co jest sporym zaskoczeniem wobec ustanowionej rekordowej passy w Eurolidze. - W lidze polskiej nie znalazłyśmy jeszcze swojej drogi. Wynika to z zasad (konieczna obecność dwóch Polek na parkiecie), co doprowadziło do tego, że nie wyklarowała się nam jeszcze podstawowa piątka. Drugą sprawą jest kontaktowa gra, przy której sędziowie nie zwracają uwagi na wiele rzeczy. Nie łatwo jest zaadaptować do niej w takich warunkach po występach w europejskich pucharach – próbuje tłumaczyć niepowodzenia.
Krakowianki zapewniły sobie awans do play-off Euroligi na długo przed końcem fazy grupowej. Castro Marques optymistycznie spogląda na walkę o ćwierćfinał rozgrywek, co byłoby dla klubu historycznym wydarzeniem. A czy jest możliwość osiągnięcia czegoś więcej? - Nasz euroligowy bilans 8-0 jest zachwycający, ale będzie bardzo trudno. Mamy przed sobą jeszcze dwa mecze, które powinnyśmy wygrać. Możemy sobie wróżyć, co się stanie, jeśli przebrniemy przez pierwszą rundę play-off. Nie wiemy, przeciwko komu przyjdzie rywalizować. W Eurolidze są ekipy jak Spartak Moskwa o gwiazdorskiej obsadzie. Ale myślę, że jeśli nie spoczniemy na laurach i będziemy pędzić z wiatrem w „żaglach” po naszej serii, możemy osiągnąć wiele – twierdzi.
Nasza bohaterka bez zająknięcia wyjawia swoje sportowe życzenia na zbliżający się 2010 rok: - Chciałbym zagrać w polskich Finałach. Gdybyśmy dostały się do Final Four Euroligi, byłoby pięknie. Oczywiście myślę też o sezonie w WNBA. W minionych rozgrywkach znalazłyśmy się w play-off, zatem teraz spełnieniem byłby finał.

Wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej

Święta Bożego Narodzenia podobnie obchodzone są w Brazylii, bowiem zdecydowana większość mieszkańców to katolicy. Największą różnicą jest oczywiście pogoda. Średnia grudniowa temperatura w stolicy wynosi 27 stopni. – U nas jest teraz lato, zatem mamy zupełnie inną scenerię. Na swój sposób przystrojone są domy i ulice, choinki wyglądają troszeczkę inaczej – opowiada. - Odbywają się u nas również pasterki. Moja rodzina udaje się jednak na mszę o poranku, po czym spotykamy się w domach. Na stole nie może zabraknąć indyka. Mamy dania z ryżu, specjałem jest farofa, do tego sałatki i wiele owoców jak melony, arbuzy, jabłka. Wśród napojów znajdują się szampan i piwo (śmiech)...
Brazylijczycy życzą sobie podobnie jak Polacy przede wszystkim zdrowia, radości, powodzenia w nadchodzącym roku czy miłości. Po okresie świątecznym przychodzi czas na powitanie Nowego Roku. – Pochodzę z gorącego kraju i nie lubię chodzić opatulona ubraniami. Święta w waszej kulturze ze śniegiem wyglądają pięknie, ale nie są dla mnie! Wolę pójść na plażę i w stroju kąpielowym obserwować sylwestrowe fajerwerki – kończy, wzbudzając w nas niemałą zazdrość...

źródło: www.sportowetempo.pl
Powód: Aktualizacja
Ostatnio edytowane przez daba : 25.12.2009 o godz. 13:27.
Odpowiedz cytując
Invisible
napred zvezda leeee!

Od: 05.2006

Stary 06.01.2010, 13:00
No i chyba dobre wieści...
Jak podaje oficjalna strona na najbliższe półtora sezonu zawodniczką Wisły została Paulina Pawlak, grająca na pozycji nr.1.
A z trenerami umowa została przedłużona na kolejny sezon.

A tak na marginesie to Lotos się mocno sypie...

Paula witamy w Wiśle!
PNU '06
Odpowiedz cytując
madenn
Senior Member

Od: 12.2006

Stary 06.01.2010, 13:05
sprowadzenie Pawlak to dobre posunięcie , jest mało Polek grających na jakimś poziomie , zaczyna się już poważna walka z Gorzowem o majstra, szkoda tylko Lotosu bo to w końcu najbardziej utytułowany zespół w historii żeńskiego basketu
Odpowiedz cytując
Invisible
napred zvezda leeee!

Stary 06.01.2010, 13:15
madenn napisał(a):Wyświetl post
sprowadzenie Pawlak to dobre posunięcie , jest mało Polek grających na jakimś poziomie , zaczyna się już poważna walka z Gorzowem o majstra, szkoda tylko Lotosu bo to w końcu najbardziej utytułowany zespół w historii żeńskiego basketu
Zależy jak na to patrzeć... bo Lotos co sezon zmieniał nazwe, także czy ja wiem czy taki utytułowany?
Sporo im jeszcze do nas brakuje...
Ale powiem szczerze, że Trójmiasto postawiło chyba na męską koszykówkę, bo przyciąga wiecej ludzi.. nawet Prokom przeniósł się do Gdyni, do nowej hali.
Jakby na to nie patrzeć, szkoda Lotosu na arenie międzynarodowej, bo był zdecydowanie pewniejszym punktem niż Gorzów. Ponadto miał swoją klase i renome, a przede wszystkim zdobywał cenne punkty do ogólnego rankingu, co miedzy innymi spowodowało to, że mieliśmy 2 a teraz mamy 3 drużyny w Eurolidze. Boje się, że nieco "zaściankowy" Gorzów, którego ani w Polsce, ani w Europie nazwy nie jest nikt w stanie wymówić, nie udźwignie schedy po Lotosie.
Nie chce płakać po Lotosie, ale był to nasz największy rywal w ostatnich czasach i zespół jaknajbardziej zasłużony dla polskiej żeńskiej koszykówki.... A Gorzów... oni tam wolą chodzić na żużla....
PNU '06
Odpowiedz cytując
jaitylkoja
Senior Member

Od: 01.2008

Stary 06.01.2010, 13:20
Mógłby ktoś coś więcej o Paulinie napisać? Bo interesuje się koszykówką średnio, tyle że znam tylko zawodniczki Wisły i tabele ligową i w Eurolidze

Edit: A już nic nie patrzyłem na główną...
Ostatnio edytowane przez jaitylkoja : 06.01.2010 o godz. 13:24.
ćwicz to co chcesz, nawet gdy kumple nie ćwiczą..

Odpowiedz cytując
madenn
Senior Member

Stary 06.01.2010, 13:43
Invisible napisał(a):Wyświetl post
Zależy jak na to patrzeć... bo Lotos co sezon zmieniał nazwe, także czy ja wiem czy taki utytułowany?
Sporo im jeszcze do nas brakuje...
Ale powiem szczerze, że Trójmiasto postawiło chyba na męską koszykówkę, bo przyciąga wiecej ludzi.. nawet Prokom przeniósł się do Gdyni, do nowej hali.
Jakby na to nie patrzeć, szkoda Lotosu na arenie międzynarodowej, bo był zdecydowanie pewniejszym punktem niż Gorzów. Ponadto miał swoją klase i renome, a przede wszystkim zdobywał cenne punkty do ogólnego rankingu, co miedzy innymi spowodowało to, że mieliśmy 2 a teraz mamy 3 drużyny w Eurolidze. Boje się, że nieco "zaściankowy" Gorzów, którego ani w Polsce, ani w Europie nazwy nie jest nikt w stanie wymówić, nie udźwignie schedy po Lotosie.
Nie chce płakać po Lotosie, ale był to nasz największy rywal w ostatnich czasach i zespół jaknajbardziej zasłużony dla polskiej żeńskiej koszykówki.... A Gorzów... oni tam wolą chodzić na żużla....
w takim razie trzeba przejąć schedę po Lotosie , nie wierzę żeby Lotos rozpadł tak jak zespół Polfy Pabianice , nie będzie tam tak wielkich pieniedzy ale utrzymają się na poziomie Wisły z pierwszych sezonów Can-Packu , co do Gorzowa może właśnie rodzi się nowa siła , nie jest to duże miasto ale np. taki Pecs to zespół już od dłuższego czasu utzrymujący na slałym poziomie a mieścina porównywalna
Odpowiedz cytując
STARY WIŚLAK
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 06.01.2010, 13:50
Sensacyjne wzmocnienie Wisły!!! Na pewno bardzo dobre posunięcie aby Paulina grała przy Reymonta. To jest niewątpliwe wzmocnienie składu do walki w rozgrywkach krajowych. Szkoda tylko, że jest to kosztem jak to zauważył Invisible naszym odwiecznym rywalem bardzo zasłużonym dla polskiej koszykówki.
Ot, takie jest życie!!!
WISŁA KRAKÓW – MISTRZ POLSKI1927, 1928, 1949, 1950, 1978, 1999, 2001, 2003, 2004, 2005, 2008, 2009, 2011…cdn.
Odpowiedz cytując
Ałgaja
Senior Member

Od: 05.2007

Stary 06.01.2010, 14:04
STARY WIŚLAK napisał(a):Wyświetl post
Szkoda tylko, że jest to kosztem jak to zauważył Invisible naszym odwiecznym rywalem bardzo zasłużonym dla polskiej koszykówki.
Ot, takie jest życie!!!
Ten "odwieczny rywal" to chyba lekka przesada w stosunku do klubu, który istnieje zaledwie kilkanaście lat.

A poza tym pewnie gdyby w Gdyni nie liczono od pół roku, że jak zwykle "się uda" i jakoś kasę na te kontrakty się znajdzie, tylko od początku budowano skład na miarę aktualnych możliwości finansowych to tego wielkiego rozpadu by nie było. A tak to jest "bum" i to w dodatku podawane w nieciekawej formie...zamiast przyznać się do tego, że sytuacja finansowa w klubie taka, a nie inna to oni opowiadają o zawodniczkach, które nie spełniły oczekiwań...

Paulina się przyda i to pewnie bardzo...Janell pogra więcej, Liron troszkę mniej, Marta nie będzie musiała klepać.
Jedyny problem jest taki, że gdy wróci Doris to Pawlak pewnie na trybuny wyśle Skorek...ale do tego czasu coś się może wydarzyć.
Powód: ...
Ostatnio edytowane przez Ałgaja : 06.01.2010 o godz. 14:06.
Odpowiedz cytując
STARY WIŚLAK
Senior Member

Stary 06.01.2010, 14:18
Do Ałgaja: Owszem trochę mnie poniosło z tym "odwiecznym rywalem" ale to jednak rywal z którym zawsze pojedynki były o najwyższe cele...jeszcze raz dodam, ot, takie życie...teraz przyjdzie nam walczyć z Gorzowem.
WISŁA KRAKÓW – MISTRZ POLSKI1927, 1928, 1949, 1950, 1978, 1999, 2001, 2003, 2004, 2005, 2008, 2009, 2011…cdn.
Odpowiedz cytując
RAFi89
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 06.01.2010, 14:21
Dobre posunięcie Wisły, Paulina na pewno się przyda zwłaszcza że brakuje Wiśle w tym momencie dobrze grających Polek no i na pozycji 1 mamy dwie solidne zawodniczki.
Na interi jeszcze taka wiadomość:
W ślad za Pawlak do Wisły zamierza podążyć też Magdalena Leciejewska.
Odpowiedz cytując
Ałgaja
Senior Member

Stary 06.01.2010, 14:25
RAFi89 napisał(a):Wyświetl post
Dobre posunięcie Wisły, Paulina na pewno się przyda zwłaszcza że brakuje Wiśle w tym momencie dobrze grających Polek no i na pozycji 1 mamy dwie solidne zawodniczki.
Na interi jeszcze taka wiadomość:
W ślad za Pawlak do Wisły zamierza podążyć też Magdalena Leciejewska.
To moim zdaniem obecnie bardzo mało realne...musiałoby się wiązać z pożegnaniem którejś z wysokich Polek...

Mamy 5 bardzo dobrych zagranicznych, mamy Ewkę, Pałkę, Niunię, Skorek, Pawlak + musimy mieć 2 młode Polki...to daje 12 osób, tyle ile max może być w kadrze meczowej. A w "obwodzie" są jeszcze Maja i kontuzjowana obecnie Doris.
Odpowiedz cytując
Donald_Tusk
Junior Member

Od: 01.2008

Stary 06.01.2010, 20:09
Interia pisze że Lotos nie może przełknąć odejścia Pauliny i juz kombinuje że ona ma z nimi ważny kontrakt. Pewnie tak nie jest ale może to cholera utrudnić występy Pauliny w pierwszych meczach rundy:

"Pawlak nie będzie mogła zagrać w Wiśle Can-Pack?
Według Lotosu Paulina Pawlak złamała prawo "

W środę umowę z Wisłą Can Pack Kraków do końca sezonu 2010/2011 podpisała koszykarka Lotosu Gdynia Paulina Pawlak. Działacze gdyńskiego klubu utrzymują jednak, że reprezentacyjna rozgrywająca ma wciąż ważny kontrakt z ich zespołem. Innego zdania jest zawodniczka.
"Nie złamałam koszykarskiego prawa. Gdybym nie była pewna, że moja umowa z dotychczasowym klubem nie została rozwiązana, na pewno nie podpisywałabym nowej. Na aspektach prawnych kontraktów specjalnie się nie znam, ale tym zajmują się moi prawnicy, którym całkowicie ufam. Według mojego agenta wszystko jest w porządku. Mój kontrakt z Lotosem nie obowiązuje od poniedziałku. Byłam wolną zawodniczką i dlatego podpisałam umowę z Wisłą" - powiedziała Pawlak.
Nieoficjalnie wiadomo, że w grę może wchodzić wykupienie kontraktu Pawlak, ale w tym przypadku Wisła musiałaby liczyć się z wydatkiem co najmniej 100 tysięcy złotych. W Gdyni nie zgadzają się jednak z taką interpretacją.
"Paulina przyszła w środę do klubu z wielkim bukietem kwiatów pożegnać się z nami i podziękować za trwającą ponad sześć lat współpracę. Zachowała się elegancko, co nie zmienia faktu, że złamała prawo. Nie można bowiem podpisywać umów z dwoma różnymi klubami, a według naszych ustaleń jej kontrakt z Lotosem nadal jest ważny. Nie mamy także pojęcia, z jakich powodów miałby zostać rozwiązany. Paulina wciąż jest zawodniczką Lotosu i nie może grać w Wiśle. Tym bardziej, że nikt nie wystąpił do nas o wydanie listu czystości. Z własnej inicjatywy na pewno go nie oddamy. Jestem bardzo ciekawy, jak krakowski zespół zamierza rozwiązać tę sytuację" - powiedział prezes gdyńskiego klubu Mieczysław Krawczyk.
Reprezentacyjna rozgrywająca ma zamiar pojawić się w Krakowie w czwartek wieczorem. W niedzielę Wisła gra w Bydgoszczy z Artego, ale Pawlak obejrzy to spotkanie z trybun.
"Na pewno nie wystąpię w żadnym meczu, jeśli nie będę oficjalnie potwierdzona do gry. Odeszłam z Lotosu z określonych powodów, na którymi nie chciałabym się jednak rozwodzić. Na pewno nie żegnałam się z Gdynią w gniewie i nie spaliłam za sobą mostów" - dodała Pawlak.
http://sport.interia.pl/koszykowka/a...ck,1420630,110
Odpowiedz cytując
armani199
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 06.01.2010, 20:31
a co to jest do diabła ten wspomniany powyżej "list czystości " ?
Jakieś zaświadczenie o dziewictwie czy co ? ;-)
Odpowiedz cytując
madenn
Senior Member

Stary 06.01.2010, 21:32
armani199 napisał(a):Wyświetl post
a co to jest do diabła ten wspomniany powyżej "list czystości " ?
Jakieś zaświadczenie o dziewictwie czy co ? ;-)
tłumacząc na język pilkarski jest to karta zawodnika
Odpowiedz cytując
Ałgaja
Senior Member

Stary 07.01.2010, 12:05
We wczorajszej lokalnej panoramie sportowej był materiał o Paulinie i Krawczyku można go obejrzeć tu:
http://video2.v2.tvp.pl/2010/01/06/227240/film.asf

Jakoś pan prezes nie wspominał o tym, że Paulina popełnia przestępstwo i ma z Lotosem ważny kontrakt. Więc albo PAP kłamie, albo Mieczysław dopiero później sobie przypomniał, że jednak jeszcze może próbować utrudniać zawodniczce życie...
Odpowiedz cytując
siara
Socios Wisła Kraków

Stary 07.01.2010, 21:36
Czy ktoś wybiera się do Włoch na Euroligę - pytam o mecz Wisły oczywiście
Odpowiedz cytując
Invisible
napred zvezda leeee!

Stary 08.01.2010, 13:20
Takie info z obozu naszego rywala o walki o 3 miejsce w poprzednim sezonie czyli drużyny z Polkowic:

za plkk.pl:
"Trzykrotna mistrzyni WNBA, córka sławnego Karla Malone, zasili szeregi CCC Polkowice! To prawdziwy transferowy hit Ford Germaz Ekstraklasy.

- Negocjacje z Cheryl były bardzo długie i mozolne. To jest gracz z najwyższej półki, więc nie było łatwo nakłonić ją do gry w Polkowicach. Tym bardziej, że miała wiele bardziej atrakcyjnych ofert z innych krajów. Jesteśmy szczęśliwi, że zdecydowała się wybrać naszą propozycję. Śmiało można powiedzieć, że zawodniczki takiego formatu jeszcze u nas nie było. Podpisany kontrakt otrzymaliśmy wczoraj. Teraz załatwiamy formalności wizowe. Mamy nadzieję, że uda się je załatwić jak najszybciej. Dziś dokładnego terminu przylotu Cheryl nie mogę podać, ale deklaruję, że wiążemy z jej grą duże nadzieje - mówi Krzysztof Korsak, prezes CCC Polkowice.

Jakich argumentów użyto, by Ford wybrała Polkowice? - Cheryl to dobra znajoma grającej u nas Amishy Carter, z którą uczyła się w jednym coolegu. W poprzednim sezonie Ford odwiedziła Carter, spędziła wówczas w Polkowicach kilka dni. Zapewne spodobało jej się u nas. Jesteśmy dobrze zorganizowanym klubem, atmosfera wokół zespołu jest dobra. To na pewno miało duże znacznie - odpowiada prezes Korsak.

Ford to trzykrotna mistrzyni WNBA. Od samego początku zawodowej kariery, tj. od 2003 roku broni barw Detroit Shock. Tytuły mistrzowskie zdobywała w latach 2003, 2006 i 2008. Rozgrywki ostatniego sezonu WNBA jej zespół zakończył w finale konferencji wschodniej, gdzie uległ ekipie Indiany Fever. W annałach najlepszej ligi świata Cheryl zapisała się przede wszystkim jako jedyna w całej historii tych rozgrywek zawodniczka, która w pierwszym sezonie gry zdobyła mistrzostwo oraz tytuł najlepszej debiutantki roku. Poza tym, czterokrotnie (2004-2007) była wybierana do drużyny Gwiazd Ligi (All-Star Team). W WNBA rozegrała 196 spotkań, w których rzuciła łącznie 2116 punktów i zebrała 1907 piłek. W ostatnim sezonie jej średnie to 7,8 punktów i 10 zbiórek. Ford występowała też na parkietach europejskich. Grała w lidze izraelskiej w zespole Electra Ramat Hasharon - w sezonie 2005/2006 notowała średnio 17,9 pkt. i 11 zb. na mecz. Broniła też barw rosyjskiego UMMC Jekaterynburg, z którym podpisała jeden z najbardziej lukratywnych kontraktów w historii żeńskiej koszykówki.

Ford jest córką sławnego Karla Malone, gwiazdy NBA. Sławny ojciec śledzi postępy córki. Gdy ta występuje w Stanach Zjednoczonych ogląda sporą część jej meczów. Niewykluczone, że pojawi się również w Polkowicach. - Byłoby nam bardzo miło, wizyta takiej gwiazdy byłaby dla nas nie lada gratką - mówi prezes Korsak."

Ciekawe wzmocnienie przed 2 częścią sezonu i play off.

Orientuje się ktoś, czy nasza wspaniała TVP pokaże w TV mecz Gwiazd z Pruszkowa? Może przynajmniej ITVP.PL?
PNU '06
Odpowiedz cytując
Ałgaja
Senior Member

Stary 08.01.2010, 13:32
Invisible napisał(a):Wyświetl post

Orientuje się ktoś, czy nasza wspaniała TVP pokaże w TV mecz Gwiazd z Pruszkowa? Może przynajmniej ITVP.PL?
Mecz ma być w tvp sport i na sport.tvp.pl
Odpowiedz cytując
Robert_wislak
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 10.01.2010, 20:09
Wygrana w Bydgoszczy

Dzięki zwycięstwu w czwartej kwarcie 25:8 Wisła Can-Pack Kraków zapewiła sobie sukces w Bydgoszczy. "Biała Gwiazda" wygrała 71:56, chociaż wcześniej warunki gry dyktowały zawodniczki Artego Bydgoszcz, zwłaszcza Melanie Thomas (28 punktów).

Artego Bydgoszcz - TS Wisła Can Pack Kraków 48:46
(13:9, 20:23, 15:14, 8:25)

Artego Bydgoszcz: Melanie Thomas 28, Magdalena Rzeźnik 8, Marita Payne 8, Aleksandra Kaja 5, Iwona Płóciennik 4, Aleksandra Chomać 3, Ilona Płaczkiewicz 0, Martyna Myśków 0, Sabina Parus 0, Martyna Hołownia 0

Wisła Kraków: Marta Fernandez 17,mIziane Castro Marques 16, Katerina Zohnova 14, Ewelina Kobryn 13, Agnieszka Majewska 4, Magdalena Skorek 3, Janell Burse 2, Anna Wielebnowska 2, Agnieszka Kułaga 0, Aneta Kotnis 0, Liron Cohen 0, Maja Vucurovic 0

http://www.wislakosz.pl/n/403.html
Ostatnio edytowane przez Robert_wislak : 10.01.2010 o godz. 20:13.

Wisła
Odpowiedz cytując
gigant
Joker the Great

Od: 06.2003

Stary 10.01.2010, 20:20
Robert_wislak napisał(a):Wyświetl post
Wygrana w Bydgoszczy

Dzięki zwycięstwu w czwartej kwarcie 25:8 Wisła Can-Pack Kraków zapewiła sobie sukces w Bydgoszczy. "Biała Gwiazda" wygrała 71:56, chociaż wcześniej warunki gry dyktowały zawodniczki Artego Bydgoszcz, zwłaszcza Melanie Thomas (28 punktów).

Artego Bydgoszcz - TS Wisła Can Pack Kraków 48:46
(13:9, 20:23, 15:14, 8:25)

Artego Bydgoszcz: Melanie Thomas 28, Magdalena Rzeźnik 8, Marita Payne 8, Aleksandra Kaja 5, Iwona Płóciennik 4, Aleksandra Chomać 3, Ilona Płaczkiewicz 0, Martyna Myśków 0, Sabina Parus 0, Martyna Hołownia 0

Wisła Kraków: Marta Fernandez 17,mIziane Castro Marques 16, Katerina Zohnova 14, Ewelina Kobryn 13, Agnieszka Majewska 4, Magdalena Skorek 3, Janell Burse 2, Anna Wielebnowska 2, Agnieszka Kułaga 0, Aneta Kotnis 0, Liron Cohen 0, Maja Vucurovic 0

http://www.wislakosz.pl/n/403.html
Wynik faktycznie wskazuje na wygraną. Idąc tym tropem lepiej przegrywac.
90minut.pl o tabeli 2005/2006 napisał(a):
"Lech Poznań nie wystąpił o licencję na przyszły sezon i został przesunięty na ostatnie miejsce w tabeli. W przyszłym sezonie pod nazwą Lech Poznań występować będzie Amica Wronki."
Odpowiedz cytując
rzecznik
Junior Member

Od: 01.2007

Stary 10.01.2010, 21:56. Aukcja Koszulki Koszykarek Z Autografami Na Rzecz Wośp
19 grudnia 2009 roku podczas o meczu Wisły Can-Pack z Odrą Brzeg w Krakowie koszykarki przekazały koszulkę ze swoimi autografami na aukcję harcerskiego sztabu WOŚP Hufca ZHP Kraków-Podgórze.

Zapraszamy do licytacji!!

LICYTUJ KOSZULKĘ!!!

Strona sztabu
Odpowiedz cytując
usiu
Schodowicze'05

Od: 12.2002

Stary 10.01.2010, 23:22
gigant napisał(a):Wyświetl post
Wynik faktycznie wskazuje na wygraną. Idąc tym tropem lepiej przegrywac.
taki wynik był po 3 kwartach
walcze z alkoholizmem: pije wiecej zeby inni mieli mniej
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - inne dyscypliny

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów