The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
cpc
Senior Member

Od: 10.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 05.01.2010, 09:11
W barach, kawiarniach czy dyskotekach będzie obowiązywał całkowity zakaz palenia. Papierosa będzie można ewentualnie zapalić tylko poza lokalem, bo nie będzie w nim nawet palarni - przewiduje najnowsza wersja projektu tzw. ustawy antynikotynowej.
Tak restrykcyjny przepis chcą wprowadzić posłowie ze specjalnej podkomisji, która pracuje nad wprowadzeniem w Polsce prawa o całkowitym zakazie palenia w miejscach publicznych. Już w najbliższy czwartek projekt ustawy zawierający m.in. taką propozycję zostanie przedstawiony sejmowej komisji zdrowia.

To ogromna zmiana, bo wcześniejsza wersja projektu zakładała, że w restauracjach, kawiarniach czy barach będzie można palić w utworzonych do tego celu palarniach.

Tak restrykcyjne prawo obowiązuje w Europie na Litwie, w Irlandii, Islandii, Norwegii i Wielkiej Brytanii. - Tam też na początku był pewnie opór i protesty pod hasłem łamania wolności osobistej - mówi nam Paulina Miśkiewicz, dyrektor biura Światowej Organizacji Zdrowia w Polsce.

Jak się dowiedzieliśmy taki zapis ma duże szanse wejść w życie. Niemal jednomyślny w tej sprawie jest klub PiS i PSL. - Już są w Polsce puby i kawiarnie, które są zamknięte dla palaczy. I wcale klientów z tego powodu nie tracą - dowodzi poseł Andrzej Sośnierz z PiS. Dyskusja na ten temat toczy się jeszcze w Platformie i na lewicy, bo tu parlamentarzyści są podzieleni.

wislak68 napisał(a):Wyświetl post
Tak.
szczere wspolczucia...
mam prosbe, przekaz Twoim reprezentantom w sejmie, ze jebie mnie co oni mysla o moim zdrowiu, gdzie lubie spedzac czas i jak go spedzac, ja wiem, ze w jakiejs tam komisji cos trzeba robic, ale mam nadzieje, ze to tylko pozorowane dzialanie, pzdr
felipe
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 05.01.2010, 09:33
dj_ibutti napisał(a):Wyświetl post
Ja głosuję na UPR i mam nadzieję, że w tych wyborach wystawią kogoś 'medialnego'... Bo Ci dwaj są siebie warci...
A oni mają kogokolwiek 'medialnego'? Bo chyba coś przegapiłem...
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 05.01.2010, 09:50
cpc napisał(a):Wyświetl post

szczere wspolczucia...
i po co ta hipokryzja? naprawdę to mu nie wspólczujesz tylko wyrażasz swoje emocjonalne podejście anty-pis.

Ja na przykład z zasady głosuję anty-po, ale nie współczuję nikomu, kto popiera PO.
Byłoby to hipokryzją.
Ja z tych ludzi (jako doświadczony życiowo) sobie po prostu kpię.
Niestety, wiekszość, zwłaszcza młodych osób dała sobie zamydlić oczy pustymi treściowo, a za to emocjonalnie napełnionymi nienawiścią frazesami tuskpodobnych.
Jak ktoś daje sobie beltac w głowie, to nie jest to dla mnie powód do współczucia dla takiej osoby
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 05.01.2010, 09:53

szczere wspolczucia...
mam prosbe, przekaz Twoim reprezentantom w sejmie, ze jebie mnie co oni mysla o moim zdrowiu, gdzie lubie spedzac czas i jak go spedzac, ja wiem, ze w jakiejs tam komisji cos trzeba robic, ale mam nadzieje, ze to tylko pozorowane dzialanie, pzdr
Jeśli szczere to przyjmuje.
Nieomieszkam im przekazać że cpc ich jebie. Na pewno bardzo się zmartwią.
orzeu
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 05.01.2010, 10:15
W barach, kawiarniach czy dyskotekach będzie obowiązywał całkowity zakaz palenia. Papierosa będzie można ewentualnie zapalić tylko poza lokalem, bo nie będzie w nim nawet palarni - przewiduje najnowsza wersja projektu tzw. ustawy antynikotynowej.
Tak restrykcyjny przepis chcą wprowadzić posłowie ze specjalnej podkomisji, która pracuje nad wprowadzeniem w Polsce prawa o całkowitym zakazie palenia w miejscach publicznych. Już w najbliższy czwartek projekt ustawy zawierający m.in. taką propozycję zostanie przedstawiony sejmowej komisji zdrowia.

To ogromna zmiana, bo wcześniejsza wersja projektu zakładała, że w restauracjach, kawiarniach czy barach będzie można palić w utworzonych do tego celu palarniach.

Tak restrykcyjne prawo obowiązuje w Europie na Litwie, w Irlandii, Islandii, Norwegii i Wielkiej Brytanii. - Tam też na początku był pewnie opór i protesty pod hasłem łamania wolności osobistej - mówi nam Paulina Miśkiewicz, dyrektor biura Światowej Organizacji Zdrowia w Polsce.

Jak się dowiedzieliśmy taki zapis ma duże szanse wejść w życie. Niemal jednomyślny w tej sprawie jest klub PiS i PSL. - Już są w Polsce puby i kawiarnie, które są zamknięte dla palaczy. I wcale klientów z tego powodu nie tracą - dowodzi poseł Andrzej Sośnierz z PiS. Dyskusja na ten temat toczy się jeszcze w Platformie i na lewicy, bo tu parlamentarzyści są podzieleni.

szczere wspolczucia...
Byles kiedys w kraju w ktorym taki zakaz funkcjonuje? Jakos nikomu to tam nie przeszkadza. Co wiecej, znam palaczy ktorzy to popieraja bo wiedza ze dymem przdszkadzaja innym. Znam tez takich ktorzy rzucili i oni teraz sa na maksa wyczuleni na dym i widza jak to drazni niepalacych. Dawniej tez bylem przeciw ale widzialem w paru miejscach jak to dziala i uwazam ze to bardzo dobry pomysl.
Reszty wypowiedzi nie skomentuje...
WISŁA PANY !!
wislak68
Senior Member

Stary 05.01.2010, 10:21
Ponieważ administratorzy poinformawali mnie że moja odpowiedź na post radnego Olszówki skierowany do mnie nie może być zamieszczona w temacie o budowie stadionu a tylko w temacie politycznym dlatego postanowiłem go tu właśnie skopiować:

Bardzo mi przykro że mimowolnie sprowokowałem pana radnego do bardzo emocjonalnego i chyba nie do końca przemyślanego wystąpienia. Zdaje sobie sprawę (o czym pisałem zresztą zarówno na tym forum jak i w zacytownych przez radnego privach) że ten temat nie jest odpowiednim miejscem do dyskusji o polityce tym niemniej mam nadzieję że moderatorzy nie będą mieli nic przeciwko temu że korzystając z prawa do repliki odpowiem Panu radnemu właśnie w tym temacie.

Dla jasności sprawy pozwolę sobie najpierw zacytować fragment artykułu który wzbudził moje zainteresowanie i spowodował to że chciałem uzyskać komentarz Pana radnego:

"Jeżeli Platforma zagłosuje przeciwko budżetowi, a PiS zdecyduje się go poprzeć, wszystko będzie zależeć od radnych niezależnych. A tych prezydent sprytnie stara się przekabacić na swoją stronę. - Zależy mi na budowie ulic Myślenickiej, Krzyżanowskiego i Niewodniczańskiego oraz wsparciu szpitali - mówi Marta Suter. - Uwzględniono moje porawki, więc skłaniam się zagłosować za budżetem - kwituje. Radny Dariusz Olszówka "dostał" m.in. pieniądze na halę i lodowisko Cracovii. - Najważniejsze są jednak środki na halę Wisły. Jeśli pojawią się w budżecie, poprę go - mówi radny. " (Cytat pochodzi z GK z 22/12/2009) (poniżej link: próbowałem wkleić tak jak umiałem, przepraszam jeśli nie działa, zainteresowani sprawdzeniem na pewno sobie poradzą)

http://krakow.naszemiasto.pl/artykul...asta,id,t.html

A teraz chciałbym odnieść się szczegółowo do zarzutów radnego:

do wislak68: rozumiem, że to jest pana zemsta, za to że nie chciałem się włączyć przez zaproponowaną przez pana dyskusję polityczną na tych stronach, a powodem tego domyślam się jest to, jak pan sam do mnie napisał na priv, że jest pan członkiem PiS (najpierw pan zażądał informacji ode mnie na temat działalności PiS w radzie, wypuszczając mnie i podając się tylko za kibica, a teraz pan wykorzystuje informacje do walki politycznej na forum sportowym). Nieładnie stosować takie chwyty poniżej pasa i wprowadzać kibiców Wisły celowo w błąd.

Panie radny słuchać chadko. Czy naprawdę uważa Pan że mam ochotę mścić się na Panu za to że nie chciał Pan się wpisywać w "temacie politycznym"? Osobiście uważam że było by bardzo ciekawym skonfrontować poglądy/doświadczenia osoby która jest "w polityce" z opiniami pasjonatów z forum ale jeśli nie wyraził Pan takiej chęci to Pańska wola i nie czuję się z tego powodu nawet urażony nie wspominając o "zemście". Tym bardziej zaskakuje mnie Pański pogląd że chciałbym się na Panu mścić jako sympatyk PiS. Proszę mi uwierzyć że trzy dni wstecz nie wiedziałem nawet że ktoś taki jak radny Olszówka istnieje i sam fakt że mógł Pan pomyśleć że oto PiS moim postem szykuje na Pana zemstę na forum kibiców Wisły wydaje mi się być tak kuriozalnym że aż trudno mi uwierzyć że coś takiego mogło Panu przyjść do głowy.
A jeśli chodzi o szczegóły: nie żądałem od Pana informacji a poprosiłem Pańską opinię (byłem i nadal jestem ciekaw opinii ludzi którzy z jakichś przyczyn z PiS odeszli), bynajmniej nie podawałem się za kibica (tak samo zresztą jak za kogokolwiek innego) choć nim rzeczywiście jestem, na czym miałoby polegać "wypuszczenie"(szczególnie że jak Pan łaskawie zauważył poinformowałem Pana o tym że jest członkiem PiS) to chyba Pan jeden wie. Byłbym też wdzięczny gdyby zechciał Pan powiedzieć którą z informacji uzyskanych od Pana wykorzystałem przeciw Panu. Stosowany przez Pana termin "walka polityczna" to jakieś kuriozum: nawet mi przez myśl nie przeszło aby prowadzić z Panem jakąkolwiek walkę a tym bardziej polityczną na forum piłkarskim. Kompletny absurd.Myślę że do podobnego wniosku dojdzie każdy czytelnik który zada sobie trud i przeczyta naszą prywatną korespondencję którą był Pan łaskaw zamieścić (bez mojej zgody) na publicznym forum. Dlatego pozwoli Pan że Pana zacytuje: "Nieładnie stosować takie chwyty poniżej pasa i wprowadzać kibiców Wisły celowo w błąd."
A teraz słówko o moich intencjach. Myślę że będzie to dla Pana sporym zaskoczeniem ale ponieważ doceniam to co starał się Pan zrobić w sprawie infrastruktury Wisły to pomyślałem że być może mógłbym na Pana zagłosować w wyborach. Od myśli do czynu zrobiłem na Pański temat mały internetowy research (nie mam w zwyczaju głosować na kandydatów o których nic nie wiem) i znalazłem tam kilka kontrowersyjnych spraw o wyjaśnienie których miałem nadzieję poprosić Pana na forum. Zapewniam że spośród kontrowersji ta z "lobbowaniem" dla ... wiadomo kogo wydaje się być najmniej drażliwa. Zdecydowałem się zadać to pytanie w tym temacie (pozostałe chciałem zadać w temacie politycznym) ponieważ wydaje mi się że merytorycznie wiąże się ono z tematem infrastruktury wiślackiej (tak wynika zresztą z samego zacytowanego fragmentu artykułu). Jeśli chodzi o pozostałe kontrowersje to naprawdę nie chciałbym o nich pisać w tym miejscu bo po pierwsze jak widac Pan radny reaguje dość alergicznie (a naprawdę nie jest moją intencją irytowanie kogokolwiek) a po drugie uważam że każdy może sobie znaleźć informacje w internecie sam. Radziłbym jednak każdemu aby przed głosowaniem na Pana radnego zrobił mały research bo niektóre informacje są bardzo ... dziwne. Ale jak rozumiem Pan radny nie chce o tym rozmawiać na forum publicznym. Jego prawo. Jeśli o mnie chodzi to ja swoją opinię sobie już wyrobiłem.

Odpowiadając na zadane prze pana pytanie (choć nie muszę bo to łatwo sprawdzić): nigdy nie byłem osobą (nie nawet najmocniej ale wogóle) lobbującą za przyznaniem środków na remont lodowiska i temu stwierdzeniu kategorycznie zaprzeczam! może pan podać mi źródło takich informacji?

Prosze zatem odnieść się do artykułu zamieszczonego powyżej. Źródło podałem.

z tego co wiem to od lat osobą najmocniej lobbującą za środkami na lodowisko był pan radny Rachwał - członek PiS (mogą to potwierdzić pozostali radni i dziennikarze przychodzący na komisje sportu), który jak widać na filmie z prezydentam Majchrowskim, pije szampana i składa życzenia na treningu Cracovii. mam prośbę do pana, żeby pan nie przenosił swoich sympatii politycznych do PiS na forum sportowe oraz nie dyskredytował mojej osoby wpisując nieprawdziwe informacje, powołując się jeszcze na źródła nie sprawdzone. proszę o rzetelne wiadomości i ewentualne dowody. dlaczego przewodniczący klubu PiS i przewodniczący rady z PiS (który również jest widoczny na filmie z prezydentem Majchrowskim) głosowali przeciw hali Wisły?! dlaczego PiS zawiązało koalicję bużetową z lewicowym prezydentem Majchrowskim, gdzie znalazły się środki na lodowisko i halę dla Cracovii, a nic dla Wisły?! Proszę również sprawdzić sobie kto z PiS głosował na ostatniej sesji za środkami na halę Cracovii (Gilarski, Hausner, Kozdronkiewicz, Piechowicz, Rachwał), a dlaczego ja nie głosowałem za halą Cracovii?!

Panie radny, bardzo dziękuję za tak szczegółowe przedstawienie struktury kibicowsko/partyjnej klubu PiS. Myślę że dla niektórych użytkowników forum może to być bardzo interesujące. Ze swojej strony mogę tylko powtórzyc to co pisałem już wcześniej: jeśli myśli Pan że moje pytanie do Pana jest jakąś PiS-owską prowokacją to jest Pan w absolutnym błędzie. Zbija Pan w jedną dwie zupełnie różne sprawy: moje zainteresowanie sprawami politycznymi w kontekści Pańskich doświadczeń w PiS oraz próbę wyjaśnienia kontrowersyjnych spraw w Pańskim życiorysie politycznym które stawiały pod znakiem zapytania ewentualne oddanie głosu na Pana.

ps. ja jakoś też nigdy nie byłem na treningu Cracovii, a widzę że to kolejna prowokacja mająca podtekst polityczny! rozumiem, że krytykując PiS publicznie i prywatnie, naraziłem się pana osobie jako aktywnemu działaczowi PiS. żałosne i żenujące! tym bardziej utwierdziłem się że nie ma sensu rozmawiać o sprawach politycznych na forum sportowym, zwłaszcza z osobami anonimowymi... może się pan przedstawi? ja nie mam nic do ukrycia, a pan się wstydzi? (za siebie bardziej czy za PiS)

Panie radny pisałem już wcześniej ale powtórzę jeszcze raz: niczym Pan mi się nie naraził. Trzy dni wstecz nawet nie wiedziałem że Pan istnieje a co dopiero miałbym się przejmować Pańską publiczną i prywatną krytyką PiS. Było wręcz przeciwnie: z dużym uznaniem odnosiłem się do Pańskich działań w sprawie hali i dlatego zacząłem się zastanawiać czy na Pana nie zagłosować. Mogę tylko podziękować że swoim wystąpieniem na tym forum rozwiązał Pan mój dylemat.
Obawiam się że moje nazwisko nic Panu nie powie (podobnie jak i zresztą Pańskie nazwisko jeszcze do niedawna zupełnie nic mi nie mówiło). Bynamniej nie wstydzę się za PiS (powiedziałbym że wręcz przeciwnie) natomiast w świetle Pańskiego wystąpienia tutaj zaczynam doskonale rozumieć przyczyny tego że został Pan z klubu PiS usunięty. Trudno się z taką decyzją nie zgodzić. Sądząc po Pańskim wystąpieniu tutaj wydaje się Pan być osobą bardzo kontrowersyjną i ze spokojnym sumieniem mogę stwierdzić że dla PiS-u jest lepiej gdy jest Pan poza partią.

teraz pewnie życzliwi przekleją mój wpis na forum Cracovii... czy komuna nie nauczyła, że donosicielstwo, prowokacja i tajna współpraca się nie opłaca! (zwłaszcza członkom PiS, którzy nie chcieli się lustrować)
kończąc te insynuacje polecam bardziej wspierane Wisły niż PiSu!

Powyższe opinie brzmią dosyć dziwnie w ustach kogoś kto (wedlug opinii samych radnych) donosi na nich na publicznym forum. Brzmią jeszcze dziwniej gdy weźmie się pod uwagę że ich autor (opieram się znowu na informacjach prasowych) chciał pracować w UOP a o mało nie załapał się do ABW gdy szefem służb został jego ówczesny polityczny patron.
Pozwoli Pan że dziękujac za Pańską rade ze swojej strony poradzę Panu aby dał Pan sobie spokój z polityką. Brak Panu ku temu talentów.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 05.01.2010 o godz. 10:23.
rav
Socios Wisła Kraków

Stary 05.01.2010, 11:07
wislak68: obszerny opis sytuacji dotyczącej artykułu w GK i tego jak to radny Olszówka "dostał" pieniądze na halę Cracovii zamieściłem tutaj http://www.wislakrakow.com/forum/sho...805#post837805
wislak68
Senior Member

Stary 05.01.2010, 11:39
rav napisał(a):Wyświetl post
wislak68: obszerny opis sytuacji dotyczącej artykułu w GK i tego jak to radny Olszówka "dostał" pieniądze na halę Cracovii zamieściłem tutaj www.wislakrakow.com/forum/showthread.php?p=837805#post837805
Dzięki za informacje. Zdążyłem się już nawet do niej odnieść.
Mareq
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 05.01.2010, 11:52
Cytat:
Tak. Kiedyś nawet o tym wspomiałem na forum

Dobrze wiedzieć , szczególnie w kontekście oszczerczych wypowiedzi takich jak np.

Cytat:
Zeszło na Europę i od razu nam się Mareczek pojawił! I jak tu nie wierzyć że jest tu na etacie za judaszowe brukselskie talary
Najgłośniej krzyczą Ci , którzy sami mają coś na sumieniu
Jeszcze czekam aż gwiaździsty pochwali się partyjną legitką .
wislak68
Senior Member

Stary 05.01.2010, 12:04
Mareq napisał(a):Wyświetl post
Prosze bardzo. Mareczek żyje!

A Ty nam się niczym nie pochwalisz? Wolisz tak z przyczajki?
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 05.01.2010, 16:05
FraMat napisał(a):Wyświetl post
Jak ktoś daje sobie beltac w głowie, to nie jest to dla mnie powód do współczucia dla takiej osoby
Ale przyznasz, że skala tego zjawiska jest niepokojąca...
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
macyo
Kangoo supersonic

Od: 08.2003

Stary 05.01.2010, 19:30
Mam wielką nadzieję, że pomysł zakazu palenia nie jest tylko kiełbasą przedwyborczym a czymś co faktycznie ma szansę wejść w życie. W Turcji przy wprowadzeniu tego zakazu nie obyło się bez bardzo dużych oporów-tam większość społeczeństwa to palacze. Skoro tam się udało to i u nas powinno

http://www.dziennik.pl/swiat/article...owym_raju.html
Kangoo + Uniden Pro 520XL + Sirio AS 1000.
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 05.01.2010, 21:27
Mareq napisał(a):Wyświetl post

Dobrze wiedzieć , szczególnie w kontekście oszczerczych wypowiedzi takich jak np.

Najgłośniej krzyczą Ci , którzy sami mają coś na sumieniu
Dawno tu nie zaglądałem, ale widać że trzeba częściej bo rozszlał się tu już na całego brukselski aparatczyk.
Zamiast opijac mariaż TW Carexa z Donaldu i jego PO-wska ferajną to zaczyna kąsać. Zresztą tow. Cimoszko o mało co nie został jego bożkiem czyli urzędnikiem UE.

P.S. Tow. Marequ nie mam żadnej legitki partyjnej i nigdy nie miałem, ale wiem że sam ją posiadasz i to zapewne nie jedną. Napewno (patrzac na styl prezentowanych poglądów) zaczynałeś od UW, a teraz służysz PO. Chyba, ze jesteś starszy i zdążyłeś być w ZSMP. Teraz masz świetnie. Liga nie gra i nie musisz udawać zainteresowania sportem.
shad
Senior Member

Od: 11.2003

Stary 05.01.2010, 21:47
macyo napisał(a):Wyświetl post
Mam wielką nadzieję, że pomysł zakazu palenia nie jest tylko kiełbasą przedwyborczym a czymś co faktycznie ma szansę wejść w życie. W Turcji przy wprowadzeniu tego zakazu nie obyło się bez bardzo dużych oporów-tam większość społeczeństwa to palacze. Skoro tam się udało to i u nas powinno

Ale co Cię tak cieszy, do cholery jasnej? Wkurza Cię dym papierosowy w Twoim ulubionym lokalu? Zbierz podpisy ludzi, którzy tam lubią chodzić, a nie lubią dymu i skontaktuj się z właścicielem. Człowiek zrobi wielkie oczy i wywiesi tabliczkę z przekreślonym petem.

Tak na marginesie - dym z prawdziwego, zdrowego tytoniu, prawie nie pachnie.
Niszcz socjalizm!
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 05.01.2010, 22:02

A co sądzisz o alkoholu? Też zakazać?
O tłustej i niezdrowej diecie? Też zakazać?

Człowiek ma prawo do "złych" wyborów - to cecha wolności. Nie chcesz, nie chodzisz do lokali gdzie śmierdzi.
Ja nie palę - ale w****ia mnie to socjalistyczne wychowywanie. Co to ja jakaś krowa jestem co w szkodę pójdzie i trzeba mi "zakazywać" i "nakazywać"?

Chcę palić (nawet za cenę raka) palę. Chcę iść do lokalu gdzie inni palą bo fajna muza idę. Nie chcę, nie idę.

Won czerwona swołocz do Brukseli
Ostatnio edytowane przez Ogryzek : 05.01.2010 o godz. 22:07.
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 05.01.2010, 22:12

u nas to będzie ciężka sprawa, zbyt dużo ludzi pali szlugi niestety.W lecie to jeszcze pół biedy bo na dymka będą wychodzic na pole a w zimie ? Tylko awantury i spięcia może taki zakaz wywołac.Bierny palacz taki jak ja tak samo cierpi na zdrowiu jak ten co pali nałogowo
macyo
Kangoo supersonic

Od: 08.2003

Stary 05.01.2010, 22:36
Pijąc alkohol w lokalu nie truję osób znajdujących się w moim bezpośrednim otoczeniu. Jako osoba niepaląca mam prawo prosić o to by nie duszono mnie szkodliwymi wyziewami. Z mojego punktu widzenia to osoby palące (oddziaływujące nie tylko na siebie ale i na najbliższą okolicę) powinny pisać petycje do właścicieli lokali o osobną salę dla nich a nie osoby, które nie wpływają na stan zdrowia innych.

Tak spokojnie podchodząc do tematu. Uważam, że nie jest to polowanie na czarownice. Większość moich znajomych nie pali i każdego denerwuje to, że wyjście do knajpy kończy się przesmrodzeniem ubrań, włosów etc.

Jak ktoś chce palić-nikt mu tego nie zabrania. Może wyjść na chwilę na pole i to zrobić. Zdaję sobie sprawę, że fajnie jest sobie posiedzieć, pogadać, popić piwka i zajarać jednocześnie ale to, że komuś jest miło i wygodnie nie oznacza, że inny z tego powodu ma ponosić (jakikolwiek) uszczerbek na zdrowiu.
Kangoo + Uniden Pro 520XL + Sirio AS 1000.
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 05.01.2010, 22:36
W wielu krajach pali więcej niż u nas i nawet głośnych protestów nie było.
Też jestem za zakazem bo nie mam zamiaru chorować bo ktoś mi pali paczkę na godzinę przy stoliku obok.

Podpisy proponuję zbierać zwolennikom palenia
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
LuKaS TSW
Senior Member

Od: 12.2005

Stary 05.01.2010, 22:59
Panowie,taka dyskusja się dziś wywiązała między nami w barze,na temat Czeczenów z ośrodków w Polsce.Czy nie można ich zatrudnić przy budowie dróg i stadionów na Euro 20122,skoro narzekają że nie mają pracy?
I drugie pytanie takie:Skoro oni byli uchodźcami podczas wojny Rosyjsko-Czeczeńskiej,a ona się już skończyła,to czy można ich deportować z Polski spowrotem do Czeczenii?
Bo takich stworzył nas świat, pełnych pogardy, zła i grzechu. Więc zawsze dumnie będziemy trwać, teraz i zawsze i na wieki wieków.
Wojtas
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 06.01.2010, 00:01
Przeciez ktos kto nie pali najwiekszym jego wrogiem wlasnie w kawiarnu czy restauracjii jest nie kto inny jak PALACZ wlasnie.

Dym z papierosow cuchnie niesamowicie i nawet palacze o tym wiedzą z tym ze sa juz z nim "oswojeni",im to to nieprzeszkadza niapalącym do bólu tak.
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
Krissu
Militaris

Od: 01.2006

Stary 06.01.2010, 00:46
Bardzo mnie ciekawi ile na tym zakazie stracą same knajpy.
Pro Fide, Rege, Lege et WISŁA.
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 06.01.2010, 00:52
Wiślaku68 - nie będę uszczypliwy choć mnie bardzo korci ale zdajesz sobie sprawę że sporo Twoich wypowiedzi, zarzutów itp ,w świetle tego że nie jesteś niezależnym obserwatorem a członkiem Pisu, tracą racje bytu.Choć oczywiście nie namawiam Cię do jakiegoś sepuku w tym temacie.
Kończąc wątek , to też nie wygląda dobrze jak toczysz publiczny spór z Darkiem Olszówką , nikogo nie informując o swoim partyjniactwie , to jest o tyle ważne że Darek Olszówka, jeśli mi się nic nie pomieszało - opuścił Twoją partię więc próba zdyskredytowania go przez Ciebie wcale nie musi być bezinteresowna.

A co do petów - ja palę ale oczywiście popieram zakaz.Nie wiem jak to ma być rozwiązane, wolał bym oczywiście by właściciel lokalu sam mógł zdecydować czy robi oddzielną sale dla palących(oczywiście musiało by to być tak rozwiązany by dym nie przenosił się do sąsiednich sal), czy tez decyduje się na lokal no-smoking.

ps a do gierki rozpoczętej przez Framata - pt - ja wyborca Pisu,wielce świadomy, doświadczony życiowo, istny intelektualny ideał - vs jakaś banda tumanów głosująca na PO - nie przystąpie
Ostatnio edytowane przez 1q2 : 06.01.2010 o godz. 00:55.
94 - Allah Akbar!!
Mareq
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 06.01.2010, 01:36
Cytat:
P.S. Tow. Marequ nie mam żadnej legitki partyjnej i nigdy nie miałem, ale wiem że sam ją posiadasz i to zapewne nie jedną. Napewno (patrzac na styl prezentowanych poglądów) zaczynałeś od UW, a teraz służysz PO. Chyba, ze jesteś starszy i zdążyłeś być w ZSMP.

Tawariszcz zvezda ja mam jeszcze legitke z KPP .

Cytat:
Teraz masz świetnie. Liga nie gra i nie musisz udawać zainteresowania sportem.
no ale jest okno transferowe i muszę być na topie
Co mi radzisz , transfermarkt.de czy 90minut.pl ?

Cytat:
Cimoszko o mało co nie został jego bożkiem czyli urzędnikiem UE.
łoł , żeby jeszcze podkreślić twoją sporą wiedzę o tematyce unijne , zapytam , a kiedy to i jakim urzędnikiem ?

Cytat:
A Ty nam się niczym nie pochwalisz? Wolisz tak z przyczajki?
Pochwalę sie bo jest czym
Mogę z pełną świadomością spojrzeć do lustra i być zadowolnym z tego , że nie oszukuje siebie , tylko piszę to co myślę. Takie są zalety bycia ,,wolnym strzelcem'' .
Natomiast jeżeli chodzi o Ciebie , to oczywiście też możesz być wierny ,,idei'' , ale równie dobrze można podejrzewać , że czasem wolisz przymknąć oko , żeby działać w zgodzie zl linią partii .

Cytat:
Wiślaku68 - nie będę uszczypliwy choć mnie bardzo korci ale zdajesz sobie sprawę że sporo Twoich wypowiedzi, zarzutów itp ,w świetle tego że nie jesteś niezależnym obserwatorem a członkiem Pisu, tracą racje bytu.Choć oczywiście nie namawiam Cię do jakiegoś sepuku w tym temacie.
Ja ogólnie uważam , że nie należy w żadnym wypadku przekreślać w dyskusji osób , które decdują się na związanie z jakąś opcją polityczną . Co więcej nawet należ to doceniać jako pewien pozytywny element społeczeństwa obywatelskiego , oczywiście nie zapominając o pewnych drobnych minusach o których wspomniałem odpowiadajac wislakowi68.
Jednak takie wyraziste przypadki w których podnoszone są tego typu oskarżenia , gdzie hipokryzja aż bije po ryju , wzbudzają pewien niesmak .

Co do zakazu palenia , jako nie-palacz powieniem się cieszyć , że będę mógł posiedzieć w knajpie bez konsekwencji zasmrodzonego ubrania i dymu bardziej gęstego od mgły , który szczypie po oczach .
Jednak patrząć na sprawę w miarę obiektywnie , wydaje mi się ,że taki ogólny zakaz nie spełnia przesłanek zasady proporcjonalności. Raczej wystarczyło by wydzielić odpowiednie pomieszczenia , bądź części lokalu przeznaczone dla osób palących .
Dlatego bardziej jestem skłonny zaliczyć się do przeciwników tego pomysłu .
Ostatnio edytowane przez Mareq : 06.01.2010 o godz. 01:44.
wislak68
Senior Member

Stary 06.01.2010, 01:36
1q2 napisał(a):Wyświetl post
Kończąc wątek , to też nie wygląda dobrze jak toczysz publiczny spór z Darkiem Olszówką , nikogo nie informując o swoim partyjniactwie , to jest o tyle ważne że Darek Olszówka, jeśli mi się nic nie pomieszało - opuścił Twoją partię więc próba zdyskredytowania go przez Ciebie wcale nie musi być bezinteresowna.
Niezależnym obserwatorem? Chcesz powiedziec że Ty nim jesteś? Jeśli chodzi o moje poglądy to były one dokładnie Takie same przed wstapieniem do PiS jak i po wstąpieniu. Powiem więcej: do PiS wstąpiłem właśnie dlatego że poglądy reprezentowane przez nich są generalnie zgodne z moimi. I uwierz lub nie ale naprawdę nie muszę naginać swoich opinii do" linii partyjnej".
Jeśli chodzi o historie z radnym to również nie masz racji. Pan Olszówka został przeze mnie poinformowany o tym że należę do PiS jeszcze zanim sprawa pojawiła się na forum publicznym (mam zresztą wrażenie że trafiła na forum publiczne właśnie dlatego że mu o tym napisałem). O rzekomej próbie zdyskredytowania go napisałem sążnisty post powyżej. Jeśli masz ochotę przeczytaj go proszę. Byc może wjaśni Ci całą sprawę (przynajmniej z mojego punktu widzenia).

A teraz jeszcze coś o sepuku o którym wspomniałeś. Nie chciałbym wchodzić w szczegóły ale powiedzmy że w tle całej historii z radnym doszło do pewnej różnicy opinii z adminem. Nie chciałbym tu dramtyzować bo w całej tej sytuacji admin zachowuje się naprawdę ok i nie jest tak że stałem się kimś "prześladowanym" tym niemniej trudno jest mi się pogodzić z niektórymi jego decyzjami (szczególnie jeśli chodzi o moim zdaniem selektywność przy wycinaniu niektórych postów i zachowywaniu innych). Jego małpy jego cyrk i w pełni respektuje jego prawo do takich decyzji (co nie znaczy się z nimi zgadzam). W tej sytuacji myślę że najlepszym co mogę zrobić to wycofać się (być moze tylko na jakiś czas) z aktywnej działalości na forum. Dlatego żegnam wszystkich i życzę bardzo owocnych dyskusji (a napewno będę was czytał). Powodzenia.
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 06.01.2010, 02:35
wislak68 - o sepuku pisałem tylko jeśli chodzi o ten temat i moje intencje były odwrotne - w sensie że przynależność partyjna sama w sobie nie dyskwalifikuje nikogo do zabierania głosu, tyle że fajnie by było gdyby reszta o tym wiedziała, podobnie jeśli chodzi o kwestie z Olszówką - fajnie że jego o tym poinformowałeś ale jednak dyskusja nie była na privie, tylko na forum publicznym.To nawet nie chodzi o to że oskarżam Cię o to że siejesz propagandę partyjną, tylko wiesz dobrze że taka sytuacja może rodzic jakieś tam podejrzenia - słuszne bądź nie.
Generalnie - nie zawijaj się stąd

ps a co do mojej niezależności - tak uważam ale oczywiście inni mogą to zupełnie inaczej widzieć.
94 - Allah Akbar!!
LUKAS77
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 06.01.2010, 08:43
jako ze nie jestem zorientowany, moze mi ktos powiedziec czy z nowym rokiem ustawa anty hazardowa weszla w zycie?

Logo naszego sponsora zniklo z oficjalnej i to samo w przypadku lecha...
kot
Senior Member

Od: 04.2003

Stary 06.01.2010, 13:32
Jako, że temat ten zawiera sprawy, które chcę poruszyć, to właśnie tutaj postanowiłem się wypowiedzieć.

Moją intencją jest uświadomienie jak najwięcej osób, że Wisła jako klub nie może mieszać się do polityki. Myślę tutaj o oficjalnej formie naszego klubu. Dlatego napiętnowałem zawsze pracowników klubu za ich polityczne wypowiedzi, czy to przedwyborcze, czy inne, agitujące politycznie. W/g mnie klub powinien wprowadzić zakaz dla pracowników, publicznych wypowiedzi w sprawach politycznych ( trenerów i piłkarzy także ). Nie wolno bowiem powodować kolizji interesów dla klubu. W interesie klubu jest posiadanie kibiców czy sympatyków ze wszystkich stron świata politycznego. Im będzie ich posiadał więcej, tym lepiej dla niego. Jakiekolwiek opowiadanie się na rzecz jakichkolwiek preferencji politycznych, powodowałoby niechęć do Wisły ze strony innych.

A teraz przejdźmy do nas czyli kibiców i wyborców. W chwilach takich jak polityczne rozgrywki wokół spraw Wisły, należy z naszej kibicowskiej strony uczynić wszystko, aby jako kibice i wyborcy jednocześnie, w sprawach dotyczących Wisły, potrafić prawidłowo ocenić nasz interes. Bezwzględnie w takim wypadku interes polityczny powinien być na drugim miejscu, za interesem kibicowskim. W tym jednym przypadku, interes Wisły musi być ważniejszy nad interes partii, której sympatyzujemy lub bierzemy w jej życiu czynny udział. W całej ogromnej reszcie spraw miejskich czy krajowych, oczywiście sprawy Wisły nie istnieją i takiego dylematu nie mamy.

Temat w którym jest tutaj tak wielu aktywnych kibiców, jest takim przykładem dla mojej wypowiedzi. Naturalnym jest podział zdań we wszystkich sprawach nie dotyczących Wisły, lecz nienaturalnym jest brak consensusu nad priorytetem spraw dotyczących Wisły. Dziwi mnie rozgrywanie spraw Wisły na rzecz interesów partyjnych czy politycznych. Tak sobie myślę, że akurat w takich chwilach, istotą powinien być interes Wisły i obojętnie kto z polityków lub partii za tym interesem się opowiada, zasługuje na szacunek ze strony kibiców Wisły. Ba, w naszym interesie być powinno, aby politycy czy partrie którym sympatyzujemy, jeśli tylko mamy na nich wpływ, za tym interesem optowały. Ostatnio doznaliśmy pewnego przykrego doświadczenia i dla mnie osobiście niezrozumiałego. Pierwsze to żałosna wypowiedź prezydenta Krakowa na nasz temat oraz jego odmowa w sprawie naszej hali a druga, to dyscyplina partyjna w głosowaniu nad sprawą naszej hali, co jest wręcz szokującą decyzją , biorąc pod uwagę wyrzucenie przy tej okazji na śmietnik, dotacji unijnej. Z naszego punktu widzenia interesu Wisły, te dwa zachowania odbiegają od normy postępowania politycznego czy urzędniczego, zwłaszcza na szczeblu lokalnym. Stąd naszą normalną reakcją być powinno i w większości tak było, potępić takie zachowanie wrogie Wiśle i Krakowowi.

Widzimy na zdjęciach, jak wielu polityków Krakowa identyfikuje się z Cracovią i uczestniczy w ich lżeniu Wisły czy sugerowaniu niechybnej śmierci Wisły, poprzez np. ścięty świński ryj itd. Zdrowy rozsądek odbiera niektórym radnym, kusząca ilość ofert Filipiaka, który potrafi nawet do USA fundować im wycieczki z drużyną, gdzie miasto jest przecież właścicielem tej drużyny. Patrząc od tej strony i widząc zachowania prezydenta, radnych oraz dyscyplin partyjnych, szkodzących miastu ( utrata dotacji ) oraz Wiśle, naprawdę warto głęboko przeanalizować swoją postawę wyborczą i bardziej niż dotąd, spojrzeć przychylnym okiem na tych polityków i radnych, którzy Wisłę i Kraków mają na pierwszym miejscu ważności spraw, podczas gdy sprawy te ( przynoszącej Krakowowi od lat zaszczyty ) Wisły dotyczą, nawet kosztem złamania dyscypliny partyjnej, jeśli dana partia postanowi w całości opowiedzieć się przeciwko naszemu klubowi.

EDIT.

Ps. jestem apolityczny i będę głosował przede wszystkim na wszystkich tych polityków, którzy Wisłę uznają za zasłużone dobro tego miasta, warte wsparcia z ich strony w czynach a nie wyłącznie deklaracjach.
Ostatnio edytowane przez kot : 06.01.2010 o godz. 16:13.
Nie ma rzeczy niemożliwych.
orzeu
Senior Member

Stary 06.01.2010, 16:06
Cytat:
ps a do gierki rozpoczętej przez Framata - pt - ja wyborca Pisu,wielce świadomy, doświadczony życiowo, istny intelektualny ideał - vs jakaś banda tumanów głosująca na PO - nie przystąpie
Zle to pojmujesz.
Ludzi inteligenntnych jest tyle samo we wszystkich partiach, przypuszczam ze nawet w SLD by sie ktos taki znalazl :] Trik polega na zdobyciu poparcia ludzi nieswiadomych pogladow tych na ktorych glosuja, a niejednokrotnie nawet nieswiadomych swoich wlasnych pogladow. Skoro:
1 - 50% ludzi nie rozumie Wiadomosci w TV to sa oni lakomym kaskiem do manipulacji
2 - emocje w wyborach bior czesto gore nd rozsadkiem i chlodna kalkulacja
1 i 2 daje 3 - rozwiazanie wystawione jak na dloni specom od politycznego PR. Wystarczy:
a) dotrzec do mediow odpowiednio lub
b) wstawic tam swoich ludzi lub wrecz
c) stworzyc wlasne media

Proste jak drut. Dopoki w Polsce nie bedzie tak jak w USA, gdzie masz do wyboru CNN i FOX'a odmienne swiatopogladowo dwie wielkie telewizje i roznych pogladowo dziennikarzy z kazdej dziedziny (w tym bardzo istotnej dziedziny show, takich Wojewodzkich i im podobnych) to wyniki wyborow beda w 100% zalezne od tego co powie telewizja. A ze telewizja w calosci mowi jednym glosem wychwalajac jedna opcje, a przede wszystkim osmieszajac druga to efekty sa jakie sa. Banalny podzial na "moherowe berety" i "mlodych z wielkich miast" funkcjonowal bedzie w najlepsze. Znam bardzo inteligentnych ludzi, ktorzy uwazaja ze 4 mln wyborcow PiS to sluchacze Radia Maryja. Nawet gdy pokaze sie im badania sluchalnosci to i tak nie wierza ze moze byc ktos mlody glosujacy na PiS. Tak samo jak znam ludzi, ktorzy potrafia w dyskusji 4 godziny bronic globalnego ocieplenia choc nie maja ani jednego argumentu na poparcie swych slow, a na przedstawione wykresy reaguja histerycznie. Bo oni widzieli filmik na Nationalu ze domek misia polarnego topnieje i fakty juz im sa niepotrzebne. Tak dzis funkcjonuje swiat, na emocjach. Jedna strona konfliktu ideologicznego ma granie na emocjach opanowane do perfekcji (ckliwe felietoniki w GW, NY Times, filmiki a'la Michael Moore, Al Gore itp), druga dopiero raczkuje (np. Wilders).
Ostatnio edytowane przez orzeu : 06.01.2010 o godz. 16:13.
WISŁA PANY !!
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 06.01.2010, 16:20
Żeby daleko nie szukać - PiS a zagrożenie dla demokracji. Nie ma żadnych dowodów, nie ma nawet przesłanek (obecny już zlecił więcej podsłuchów, a zagrożeniem jakoś nie jest), ale taka miejska legenda podawana jest jako koronny argument w dyskusji.

Ja już dałem sobie spokój, bo niektórzy mają tak wyprane mózgi, że nic już nie wskórasz. Oni nie muszą wiedzieć, oni wierzą. A co drugi przedstawia się jako racjonalista i/lub ateista

Żeby nie było niedomówień - rozumiem ludzi, którym PiS nie pasuje ze względów programowych/światopoglądowych.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 06.01.2010 o godz. 18:32.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Boomcha
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 06.01.2010, 18:50
sambo napisał(a):Wyświetl post
(...)Nie dajcie się jednak zwieść taniej propagandzie (...)
A ja sobie pozwolę na ogólniejszą refleksję. Serbowie maja takie powiedzenie "Tylko Jedność Ocali Serbów" i do Polaków tez to sie odnosi.

Pozdrowienia w prawosławne Boże Narodzenie! Który to już rok na tym forum.
Ostatnio edytowane przez Boomcha : 08.01.2010 o godz. 10:46.

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów