|
Member
Od: 09.2008
Offline |
|
|
Witam zlozylem niedawno zestawik i mam pytanie czy jest sens w tej chwili krecic grafe?
MA770-UD3 phenom II 550 x2 3.1GHz (@ x4 3.7 GHz) GeiL 2X2 800 Shapphire HD 4890 chieftec 550W |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2008
Offline |
|
|
Poniżej test 16-stu kart graficznych z czerwca zeszłego roku. Może sie komuś przyda.
http://www.komputerswiat.pl/media/47...e_06-01-09.pdf |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2008
Offline |
|
|
chciał bym kupić dysk 160 i 1,5 G ram DDR ile może mnie to kosztować tak mniej więcej
![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
A ram w zależności od płyty głównej.
Ostatnio edytowane przez gris : 03.01.2010 o godz. 12:47.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2006
Offline |
|
Zastanawia mnie jedno, kto normalny gra w rozdzielczosci 2600x1900? Ten test mial pokazac jedno - przewage sterownikow do gier a nie samej karty graficznej. W normalnych rozdzielczosciach jak np 1280x1024 roznica w wydajnosci bedzie wynosic okolo 1-2 klatki na sekunde albo na korzysc jednej albo drugiej karty. A jesli do tego wziac fakt ze podkrecona wersja HD4850 jest wydajniejsza od podkreconego GTS250 i tansza o 100 zlotych to wybor jest prosty.
Ostatnio edytowane przez koyoot : 03.01.2010 o godz. 13:11.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2002
Offline |
|
|
a jezeli mierze w 4870 to chyba bez konkurencji? czy jednak nalezaloby sie zastanowic nad GTX 260 core 216?
i powtorze pytanie zwiazane z procesorem, czym sie kierowac w wyborze pomiedzy 5400, 6300 a 6400? bo inne do 300zl chyba w gre nie wchodzą? a z tym czekaniem koyoot to pewnie bedzie tak, ze miesiac poczekam, a po wejsciu Fermi ceny spadną, o 50zl |
|
|
|
Member
Od: 12.2009
Offline |
|
|
sorki ze z tym tu wjezdrzam ale mam problem..
Mam Pendrive Kingston DataTraveler 8 GB i pewnego razu kolega miał pewną rzecz mi nagrać na tego pendriva a że mało było miejsca to sformatował go do roszerzenia NTFS i teraz coś się poje.bało bo np,jak zgram na niego film i chcąc go ogladnoc na DVD to mi wogole nie czyta.I teraz chce mieć ustawienie takie jak były na poczatku. Wiecie jak to zrobic ![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Tutaj jesli chodzi o procesory to mozesz kierowac sie jedna rzecza. Cena/wydajnosc. 5400 kosztuje 269 zlotych na komputroniku a E6300 299. Czy warto doplacic te 30 zlotych do 100 mhz wiecej podczas gdy i tak bedziesz go krecil - nie wiem. 4870 to w tej chwili chyba najrozsadniejszy wybor ze wszystkich kart graficznych. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
co do procesorow, bede krecil na pewno, tylko pytanie ktory sie do tego lepiej nadaje, albo choc troche lepiej nadaje bo oba są pod tym wzgledem dobre, oraz pytanie czy na obecnym chieftecu 450W utrzymam 4870 i kreconego 6300 na przyklad? [jezeli mozna gdzies sobie to policzyc samemu to prosze o link] |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Szczerze mowiac nie wiem do ilu zamierzasz go krecic. Ja bym doplacil te 30 zlotych na drozeszego nieco ale o wyzszym taktowaniu. Przede wszystkim dlatego ze z tego co mnie sluchy dochodza to uzytkownicy nie skarza sie na awaryjnosc ten procesor jest troche bardziej wytrzymaly od e5400 ale okupione jest to tym ze nizej sie odrobinke kreci. 3200 MHz i tak wystarczy na ten moment do wszystkiego co tylko chcesz. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
hm, a czy moje 3000mhz na e2180 jest rowne 3000mhz na e6300? bo jezeli tak, to nawet nie mam co inwestowac w nowy procesor na to wychodzi
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2009
Offline |
|
|
Tak nie do końca jest równe. Są to dwa zupełnie inne procesory, najlepiej znajdź sobie jakieś testy obu i porównaj. E6300 ma więcej cache, jest wykonany chyba też w 45nm.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
cfa prawde mowi. Tutaj wazna jest tez architektura samych procesorow, cache(marginalny wplyw na wydajnosc ale zawsze), instrukcje itp itd. jak myslisz czemu i5 bedzie znacznie wydajniejszy od Quada czy Phenoma z podobnym taktowaniem? Bo ma lepsza architekture i lepsze instrukcje, oraz wiecej tranzystorow. Wiec paradoksalnie mimo ze dwa procesory maja identyczne taktowanie nie oznacza ze sa sobie rowne. Jest wiele roznych czynnikow ktore wplywaja na wydajnosc(ba nawet chlodzenie i napiecie procesora, oraz dostarczanie pradu!). Ze o ilosci tranzystorow nie wspomne.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2008
Offline |
|
|
Orientuje się ktoś gdzie w Krakowie najtaniej kupić 1gb kość DDR2 do laptopa?
Albo czy np. się z tym pomysłem na teraz wstrzymać, bo ma być taniej lub coś w ten deseń (mam nadzieję, że żadna fabryka znowu nie spłonie ![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
|
to zależy ile masz kasy na ten reup, bo może za taką cenę nowego kompa wyrwiesz. a co do wymiany - musem jest wymiana zasilacza, może Ci spalić cały komputer, Feel to jest tzw. bomba.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
no one, napisz cos wiecej o swoim wyborze procesora, czy spelnil Twoje oczekiwania, czy jednak gdybys wrocil do momentu wyboru, wybralbys inny procesor? [pracujesz na swoim 6300 wiec cos na pewno dostrzegles]
pytam bo mierze w procesor tego pokroju a pytanie do reszty, czy zmieniac zasilacz na 530W czy lepiej doplacic i brac 650W w obecnym czasie? [mocniejszy z myslą o pozniejszym upgradzie] |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
kurczę, dziwna sprawa, ale znalazlem w tym programie od ATI do Radeonów (mam tego 4850) coś takiego jak ATI OVERDRIVE i tam troszkę te suwaczki podkręciłem (automatyczny dostrajacz zaproponował prawie max, ja ruszyłem ledwo co) a i tak po 10-15min grania w GTA IV wyskakuje mi błąd, reset sterownika obrazu i muszę resetować komputer... Dlaczego tak miałoby się dziać
Procesor po OC do ponad 3GHz śmiga aż miło... ![]() ![]() Polerowanie lakieru samochodowego | Auto SPA Kraków | Auto Detailing Kraków Bo najlepsze rzeczy rodzą się z pasji! |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
). |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2006
Offline |
|
Zwyczajnie przegrzewa Ci się ta karta. One wydzielają zajebiście dużo ciepła i mi np. przegrzewała się nawet przy normalnych ustawieniach, bez żadnego kręcenia i musiałem odesłać do producenta (mam 4870, ale w robocie kolega ma 4850 i też mu się grzeje bez żadnego kręcenia) Jeśli chcesz ją podkręcać, to kup np. to: http://www.arctic-cooling.com/catalo...ath=2_&mID=101 ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Ewentualnie ta propozycja z lepszym chlodzeniem oraz mniejsza awaryjnoscia. http://www.komputronik.pl/index.php/...VI_PCI_E_.html Tylko jednak wydaje mi sie ze do tego teraz potrzebny mocniejszy zasilacz. http://www.komputronik.pl/index.php/..._P31_ES3G.html oraz do tego E5300 2,6 ghz. I masz duzo wydajniejszy komputer niz poprzendio.
Ostatnio edytowane przez koyoot : 05.01.2010 o godz. 17:32.
|
|
|
|
Tylko Wisła
Offline |
|
|
Moglby ktos powiedziec o ile karta ATI Radeon HD 3200 Graphics RS780M jest lepsza od NVIDIA GeForce 7150M / nForce 630M ? (obie zintegrowane w laptopie) Dzieki z gory
Dzieki gris
Ostatnio edytowane przez mic : 06.01.2010 o godz. 23:20.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Może ta stronka będzie pomocna: http://www.notebookcheck.pl/Mobilne-...ow.1174.0.html |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2005
Offline |
|
|
W najbliższym czasie zamierzam kupić zupełnie nowego kompa.
Komp ma być do ogólnego użytku buszowanie po necie, jakieś filmy i niech przez najbliższe kilka lat śmigają mi nowe gry. Czasem przyjdzie mi pobawić się w obrabianie zdjęć. Ponieważ długo nie śledziłem tego co się dzieje w sprzęcie, dlatego pytam ludzi bardziej ogarniętych w temacie ode mnie czy tego typu zestaw będzie dobrym wyborem: Gigabyte GA-EP43T-UD3L Intel Dual Core E6300 2.8GHz X2 1066MHz 2MB cache Gainward PCI-E GeForce 9600GT 512MB DDR3 256bit GE Kingston HyperX KHX12800D3/2G 1600 MHz (po jakimś czasie dokupię drugą identyczną) Western Digital 500GB 32MB Cache WD5000AADS Qoltec SilentLine 520W + jakaś tam skrzynka za całość wychodzi w okolicach 1400 i tej kwoty nie chce już przekroczyć Może coś innego w podobnej cenie będzie lepsze, albo lepiej na coś wydać mniej, a co innego doinwestować. Najbardziej ciekawi mnie Wasza opinia o zasilaczu. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
takie rzeczy to tylko w erze panie
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2006
Offline |
|
|
Z tą grafiką, to raczej założenie o śmiganiu nowych gier przez najbliższe lata się wykłada. Procek niestety też trochę słaby.
Grafikę "na już" i na przyszłość wybierz z czegoś nowego od ATI. Radeon 5770, 1gb ddr5 z Colinem Dirt 2 kosztuje jakieś 600 złotych. ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Powiem krotko. Jesli chcesz miec sprzet na ktorym gry posmigaja przez najblizszych 5 lat to musisz wydac okolo 5500 zlotych na sama jednostke, bez monitora i calej resztu sprzetu zewnetrznego.
Procesor ujdzie. Grafika - tu najtanszym wyborem bylby Zotac GTX 260(2) 896 MB(przejrzalem to co mam na magazynie kilka komputerow pobudowalismy do testow i wyszlo nam ze najlepszym wyborem bedzie wlasnie taki sprzet z E5300 i tym wlasnie GTX`em, oczywiscie procek podkrecony do conajmniej 3 GHz), tylko jest trudno dostepny. Jeszcze jedno - jesli kupujecie procki to tez radzilbym choc nie jest to konieczne kupno nowego wiatraczka. Scythe Mugen 2 lub Arctic Cooling Freezer 7. P.S. Sprzet za 1400 zlotych i gry przez kilka najblizszych lat? To chyba tylko Pasjans, Saper itp itd... |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
jak o pocesorze E6300 mozna powiedziec ze jest slaby? to ze wychodzą czesci za 1000zl jedna, wcale nie znaczy ze te za 300zl są slabe, po prostu wrzucasz wtedy rozdzialke 1280x900 i cieszysz sie grą, a kto chce placic tysiace by uruchomic gre na najwzszych rozdzielczosciach to jego sprawa
ale z innej beczki teraz, czy znalazlby sie ktos posiadajacy nieuzwanego juz grata, badz z innych przyczyn nieuzywany komputer i bylby na tyle uprzejmy ze pozyczylby mi na pare dni, szczegolnie na weekend, badz jaką karte graficzną na zlączu PCIE? bede dozgonnie wdzięczny prosze o kontakt na PM, jezeli ktos mialby mozliwosc [moge podjechac w kazde miejsce w Krakowie] gwoli wyjasnien, sprzedalem starą karte, a na nową musze poczekac do nastepnego tygodnia, jednak są sprawy ktore nie pozwalaja na tak dlugie wylaczenie PC ![]()
Ostatnio edytowane przez Genio : 07.01.2010 o godz. 14:42.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
Dołóż 600 zł i będziesz miał dobrego kompa bo na tym długo nie pograsz.
![]()
Piggy oddaj hajs
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
jakie znacie tanie sklepy komputerowe w Krakowie w których mógłbym znaleźć procesor Pentium Dual Core E6300 na składzie?
albo w ogole jakie znacie sklepy komputerowe w Krakowie procz: bitcomputer wlodipol pcmaker swiatkomputerow apollo
Ostatnio edytowane przez Genio : 12.01.2010 o godz. 13:17.
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|