|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 06.2008
Offline |
|
|
Jak czytam argumenty bo autobusami naraz jedzie więcej ludzi to oszczedność miejsca, spalin itp. Zakażmy też mieszkać w domkach bo na działce gdzie stoi 1 dom i mieszka 1 rodzina można postawić blok gdzie będzie mieszkało 100 osób. To dopiero oszczędność.
Właśnie mpk 2/3 ze swoich środków a ta 1/3 to z kąd idzie z kosmosu? Podaj wielkość tej sumej. A ataki na kierowców jacy to są źli, że drogi deficytowe. Człowieku popatrz sobie do budżetu ile kasy idzie z podatku akcyzowego z paliwa i vat i podadatku na drogi w całym roku. Miliardy złotych, nikt do dróg nie dokłada tylko kierowcy sami płacą za nie i za inne rzeczy. Do |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 01.2003
Offline |
|
|
Poruszając wątek metra. Sam nie do końca jestem przekonany czy jest to u nas opłacalna inwestycja. Na pewno budowa jednej linii jest bezcelowa, bo nie ma u nas jednego kierunku potoków pasażerskich, który metro by rozładowało. Jedyne co miało by sens to 2-3 linie (+ sieć dojazdów do przystanków), które w 80% pokrywałyby zapotrzebowanie na komunikację miejską. Metro jest tez chyba jedynym sposobem, które mogłoby przekonać "samochodowców" do regularnego korzystania z KM. Na pewno co na chwile obecną nalezy zrobić, to sam plan budowy metra w bliżej nieokreślonym czasie. Nie będzie to kosztowało dużo, a przynajmniej będzie on gotowy, gdy np. za lat 10 okaże się, że metro będzie koniecznością.
Wracając do rzeczy bardziej realnych. Poza oczywistym rozwojem komunikacji w samym Krakowie, bardzo ważna jest poprawa połączeń wewnatrz całej aglomeracji. Po pierwsze przydałoby się wreszcie dogadać z busiarzami. Optymalna byłaby unifikacja biletów, która to z kolei pozwoliłaby przerzucić przystanki docelowe podmiejskich busów do centrów przesiadkowych na obrzeżach Krakowa, typu Borek, Krowodrza Górka itd., a tym samym odciążyć centrum od busów, co przełożyloby się na szybkość i jakość komunikacji miejskiej. Druga sprawa, kolej miejska. Nie rozumiem dlaczego ucichła sprawa wykorzystania istniejącej infrastruktury kolejowej do stworzenia podmiejskich połączeń. Nawet na tym forum ktoś rzucił taką mapkę: http://upload.wikimedia.org/wikipedi...a/aa/Krak2.jpg Nie dość, że mieszkańcy kilku waznych podrakowskich miejscowości mieli by zdecydowanie ułatwiony dojazd do centrum, to jeszcze z pewnością ludność samego Krakowa korzystałaby z kolejki. Nie wiem jak wygląda status prawny torowisk, ale przy odrobinie chęci pewnie dałoby się np. wynegocjować korzystanie z torowisk przez MPK czy inną prywatną firmę + budowę przystanków przez ZIKIT oraz oczywiście unifikację biletów.. Doszłaby jeszcze kwestia regulacji rozkładów z pociągami dalekobieżnymi, ale wydaje mi się, że wszystko dałoby się dograć.
Ostatnio edytowane przez Jurand : 20.12.2009 o godz. 13:48.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
metro to niestety marzenie,ale nie ukrywam,że bardzo by się przydało.wydaje mi sie że Krakowie wystarczyłyby dwie liniejedna od Skawiny(częściowo może być naziemna) do Huty,a druga z Wieliczki do Bronowic a jeszcze lepiej do Balic.ważne byłby tylko znlalezienie gdzieś w centrum miejsca by telinie się krzyżowały i można by się przesiadaćwtedy można by dojechać szybko i sprawnie w każdy rejon miasta.ale to tylko takie gdybanie. ![]()
dziękuję za uwagę
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2004
Offline |
|
|
Pieniądze z akcyzy nie trafiają do budżetu miasta, więc nie gadaj głupot.
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 20.12.2009 o godz. 14:47.
|
||
|
|
Senior Member
Od: 07.2008
Offline |
|
|
Własnie w tym popieram przedmówcę. Ja nie mam nic przeciwko ludziom, którzy są spoza miasta, mają tragiczny dojazd i jeżdzą samochodam, bo to jest uzasadnione. Ale jeśli są jacyś wariaci, któzy mając pod blokiem przystanek i np 5 linii autobusowych (w dodatku rozpiętość jazdy autobusów max 15 minut..) i jak widze, że jeżdzą do centrum, lub przez centrum to mi sie scyzoryk otwiera. Bo wtedy to jest istotnie nieekonomiczne. I własnie my, czyli korzystający z komunikacji, z kolegi podatków za akcyze nie mamy nic, gdyż te podatki idą na budowę dróg, ale nie w mieście, o które to miejskie drogi samo miasto musi zadbać. Ewentualnie może wiaduktów, ale z nich też kolega korzysta. Pomysł zamknięcia ścisłego centrum dla ruchu jest dla mnie najrozsądniejszy, nawet bym był za tym by wprowadzić gigantyczne kary dla łamiących go.
Ostatnio edytowane przez TRNKRN : 20.12.2009 o godz. 15:15.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Nie zlikwidować tylko niech przynajmniej jest rentowna. Dlaczego mi nikt nie dołoży 1/3 ceny do paliwa?z każdego litra paliwa jest dodatkowy podatek kilka groszy na budowe dróg nie prawdaż? Kraków to nie tylko centrum. Zacznijmy od tego, że na auto nie stać dziś każdego, porównaj sobie ilość samochód na osobę w Polsce a na zachodzie. Człowieku pisałem poprzednio, że w Norwegii komunikacja miejska istnieje w szczątkowej ilości bo prawie każdy ma samochód i poziom infrastruktury jest taki, że nie ma korków, problemu z parkowaniem itp. Kraków to nie tylko centrum. MPK jest po prostu nie rentowne nie jest koknurencyjne. Podam Ci przykład jak kilka lini przejął po wygranym przetargu MOBILIS ( tez żółte bus). Mają lepsze bus (wszystkiego z klima, 152 jeździ o wiele częśćiej niż za mpk i leszpe bus jeżdzą i są tańsi niż MPK. To jak idziemy za komunikacją to tą drogą, prywatną. Dobrze ktoś wspomnial o busiarzach dlaczego oni nie mają takich praw jak MPK. Wiekszość ludzi zawsze będzie wolała jeździć swoim autem i zmienisz tego,chyba, że siłą ale w to nie te czasy, nie ten ustrój. Najlepiej jeździjmy rowerami, najtaniej, najekologiczniej.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ale kolego popatrz na Oslo.... Mistrzuniu zburz pół miasta i wybuduj szerokie drogi? Chyba, że wykop łopatą tunele pod miastem. Kraków nie jest NOWYM miastem jak Oslo, ma NIECO WIĘCEJ zabytkowej architektury, której nikt ruszyć nie pozwoli.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ale czy busiarze płacą podatki w mieście? Jeśli nie to dlaczego mieli by mieć równe prawa ze spółkami które mają siedzibę w mieście? Absurd. Jeśli zarejestrują się tutaj, ok, ale większość z nich jest zarejestrowana gdzie indziej. Pomysł rowerów jest rewelacyjny, jak dla mnie możnaby centrum otworzyć dla rowerów. W Amsterdamie się to sprawdza, a to przecież tak gloryfikowany przez Ciebie zachód, więc nie bardzo rozumiem aluzję. W dodatku w Norwegii, w której się chyba zakochałeś i powienieneś wyjechać mieszka niecałe 5 mln ludzi przy takiej samej powierzchni jak Polska. Także nie porównuj bo nie ma sensu. W dodatku oni mają ropę, więc mogą sobie pozwolić nawet na najbardziej śmiałe projekty drogowem, na które nas nie będzie stać przez najbliższe 30 lat.
Ostatnio edytowane przez TRNKRN : 20.12.2009 o godz. 15:23.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Pytanie do TRNKRN to co zakażesz jeździć autem tym ludzią bo nieekonomiczne? przecież Ty za to nie płacisz to o co się czepiasz? Nieekonomiczne jest jak zjesz 2 kotlety daj 1 sąsiadowi, bedzie lepiej, Włącz kaloryfer w jednym tylko pokoju bo to bardziej ekonomiczne? Tych co nie mają aut żal za dupe ściska, że nie mają taka prawda i tyle w tym temacie.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Chyba Ci kolego przygrzało - samochodową klimą. Nie potrzebuję samochodu, i za nic bym się do niego w mieście nie przesiadł. To Tobie żal, myślę, że to może być pewien kompleks związany z posiadaniem samochodu
Mnie to nie boli. Na zachodzie wiele miast zamknęło centra i dobrze na tym wyszło. Myślę, że powinniśmy iść tą drogą.
Ostatnio edytowane przez TRNKRN : 20.12.2009 o godz. 15:27.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
i najszybciej i najzdrowiej Tylko ścieżek brak... |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Mobilis działa na takiej samej zasadzie jak MPK czyli na zlecenie ZiKiTu czyli defacto miasta. Klimatyzację mają wszystkie autobusy Mobilisa, bo takie byłby wymogi przetargu na obsługe linii. Częstotliwość jazdy ustala nie Mobilis czy MPK a ZiKiT. To od nich zależy tabor, trasy i częstotliwość kursowania. Co do jakości autobusów w Krk to chyba tylko ślepy nie zauważa znaczącej poprawy w ostatnich latach. Mamy najmłodszą flotę autobusową w Polsce, prawie w całości niskopodłogową, poprawie ulegają tez tramwaje. Co do kosztów, Mobilis mógł pozwolić sobie na niższe ceny za kilometr z racji tego, że obsługuje jedynie 4 linie. Nie zmienia to wszystko faktu, że dzielenie obsługi komunikacji pomiędzy różne firmy wyjdzie mieszkańcom miasta na dobre, zresztą już w niedługim czasie pojawi się kolejny operator na krakowskich ulicach.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2009
Offline |
|
Po prostu niesamowicie mnie podku***** tym tekstem o tym że nie płacą podatków w mieście, a kto płaci za przystanki ? Co? kto płaci za licencje? Na dodatek chyba mi nie chcesz powiedzieć że MPK więcej zapłaci skoro jest instytucją publiczną... Siwy no wiesz gdybym pracował w ścisłym centrum to może i gbybym miał dojazd do jakiegoś tramwaju który mnie tak szybko dowiezie to tak ale teraz mam busa bez przywilejów który jedzie bezpośrednio do centrum i nie wiem czemu ktoś chce to zlikwidować po prostu chciałbym żeby miasto się zainteresowało ich warunkami i warunkami dla pasażerów bo przecież miasto powinno dbać o swoją aglomeracje prawda ?
Ostatnio edytowane przez pawelwislak : 20.12.2009 o godz. 15:44.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Cytat:
Ostatnio edytowane przez picasso : 20.12.2009 o godz. 15:44.
![]()
dziękuję za uwagę
|
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Dobrze, rozumiem część twoich argumentów. Ale to normalne, że miasto chroni w ten sposób swoje, nieprawdaż? Zresztą niewiele jest takich kontrapasów wyznaczonych tylko dla MPK. Przyznaje, część stwierdzeń może była zbyt śmiała. Btw, jeśli pozwolisz wszystkim busom jeździć po kontrapasach, to i te wycieczkowe będą jeździć, co jest moim zdaniem blokowaniem drogi priorytetowemu transportowi publicznemu. I nikt mi mie wmówi, że transport prywatny (typu busiarze) są dla samego miasta bardziej żywotną grupą interesu niż transport publiczny.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
MPK nie do końca jest typową instytucją publiczną. Przede wszystkim od roku 2006 wyraźnie rozgraniczono komptetencje przewoźników od komptetencji miasta, wykonywanych najczęściej poprzez ZiKiT. MPK tak samo jak reszta przewoźników wykonuje przewozy na zlecenie miasta i na podstawie umowy dostaje wynagrodzenie za wyjeżdżane kilometry.
Ostatnio edytowane przez Jurand : 20.12.2009 o godz. 16:16.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
a co za różnica, że Mobilis ma tylko 4 linie i przez to jest tańszy? Jak Ci się opłaca i umiesz robić biznes to możesz mieć 100 lini i być tańszy. Transport publiczny w Krakowie to farsa. Foruje się tylko przepłacane MPK (ale jest ekonomiczne tak? ha ha dopłacane a ekonomiczne tak?) Nie jestem zwolennikiem transportu publicznego. Ok rozumiem, że jakiś musi być to niech jest ale bez dopłacania do tego!! Mi nikt nie dopłaca do paliwa, prywatnym busiarzom także, Mobilisowi też itp, itd. Niech miasto sprywatyzuje MPK i wtedy nic mi do tego. Za prywatne pieniądze niech robią co chcą ale nie za miejskie, państwowe itp. A to jak się traktuję prywatne busy to jest żenada. Nieraz się czepiają, że jeżdżą przepełnione. A autobusy mpk nie jeżdzą? jak wszyscy upchani jak sardynki w puszcze to już nie przepełniony?
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Ale MPK bezpośrednio NIKT nie dopłaca. Czerpie ono zyski na podstawie umowy za wyjeżdzone kilometry + ew za usługi wspomagające. A gdyby Mobilis miał obsługiwać więcej linii to i ich oferta byłaby wyższa.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Piotruś narzekaj narzekaj, przyjdzie kryska na matyska. Widać, że naprawde ktoś Ci musiał coś zrobić, że nienawidzisz MPK. Oj, najgorsze, najstraszniejsze! Skoro większość ludzi korzysta z mpk, to większość z nich jest za utrzymaniem dopłat do niego. Poza tym, widać, że kolega nie zauważył zmiany taboru. Poza tym cała idea komunikacji miejskiej nie polega na tym, żeby była ona w pełni rentowna, jak mniemasz, ale by zapewniała możliwość transportu po mieście w jak największym zakresie dla mieszkańców. Nie każdych chce korzystać z auta i uwierz mi, jest wiele ludzi, którzy wolą jechać dłużej, ale nie mieć problemu z parkowaniem. I nie myśl, że z twojej kieszeni dużo na to idzie. Poza tym jest cała banda tępych kierowców, którzy nie potrafią parkować i blokują nam chodniki w mieście. Może za to zapłacisz? Bo mnie to np bardzo przeszkadza.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Jak nie dopłaca? A kupowanie autubusów czy tramwajii za miejska kasa to nie dopłata?Mobilisowi chyba nikt nie kupi autubusu albo busiarzowi busa? Dlaczego miasto ma brać kredyty i się zadłużać na flote autobusowo-tramwajową skoro mogłyby to robić prywatne firmy?
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Jak już takie miejsca powstaną, sam zdecydujesz, czy bardziej opłaca się jechać autem, czy KM. Ale musi być alternatywa. Teraz takiej, zwłaszcza dla mieszkańców okolicznych miejscowości, nie ma. A dlaczego miasto ma brać ogromne kredyty na budowę nowych dróg? Niech to robią prywatne firmy i czerpią z tego zyski...
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 20.12.2009 o godz. 16:09.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
busiarze też są transportem publicznym mimo tego,że prywatnym.podobnie zresztą jak mobiles.bus pasy potrzebne są dla każdego transportu publicznego,bo tylko w ten sposób,będzie on szybszy od transportu indywidualnego.jak ludzie zorientują się,że jadąc,autobusem czy busemdojadą szybciej,to zrezygnują sami z prywatnego samochodu.dam ci przykład.mój kolega dojeżdża ze Skawiny do pracy przy ulicy Lubicz.kiedyś jeździł samochodem,ale teraz stwierdził,że taniej i szybciej jest busem,więc sie przesiadł.w momencie gdy skrócą przymusowo busy do Borku Fałęckiego(a takie plany w głowach popieprzonych urzędasów sie rodzą od czasu do czasu) gwarantuję ci,żę wróci do samochodu.dlatego,że będzie i DŁUŻEJ i DROŻEJ..w busie jeździ z nim około 20 osób.niech tylko połowa z nich dojdzie do takich samych wniosków....a takich busów jeździ dziesiątki jeśli nie setki nie tylko z samej Skawiny.wyobrażasz sobie o ile większe będą korki w Krakowie.ja,mimo że nie korzystam(taką mam pracę) z transportu publicznego,to jestem jak najbardziej za jego rozwojem i wszelkimi możliwymi dla niego ułatwieniami.ale dla KAŻDEGO rodzaju tego transportu,i żeby to było robione z głową.
Ostatnio edytowane przez picasso : 20.12.2009 o godz. 16:16.
![]()
dziękuję za uwagę
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Jak źle parkują to powinni dostać mandat i po kłopocie. Nikt mi nie zrobił krzywdy tylko jestem za tym, żeby nie dokładać się do tego. Ten transport może działać tak samo albo lepiej gdy będą to robiły prywatne firmy. TRNKRN z Toba nie ma merytorycznej dyskusji tylko demagogia. Co to znaczy, że jest masa tępych kierowców? jest masa tępych ludzi no i co z tego?
A co do rowerów faktycznie super pomysł zwłaszcza od listopada do lutego pogoda na rower jak znalazł. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
.wPolsce są drogi krajowe,gminne,wojewódzkie,powiatowe.jeżeli jakaś droga krajowa przebiega przez Kraków,to jest budowana z pieniędzy "państwowych"a nie miejskich.poza tym pieniądze z podatku drogowego (kiedyś płacony w gminie,dziś doliczany do paliwa)są w jakiejś części przelewane na konto miasta z budżetu państwa.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Słuchaj, Twoje argumenty to też demagogia, po prostu nie bierzesz pod uwagę lokalnych uwarunkowań. Ok zgadzam się, pozwólmy jechać busom kontrapasami, ale też zamknijmy centrum przed samochodami. Jak kolega wyżej wspomniał, nikt nie dopłaca do tego bezpośrednio. A pięniądze na zakup nowego taboru idą z UNii, także cała twoja teoria Piotrek87 bierze w łeb.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Twoja idzie w łeb bo żadna dotacja z Unii nie daję 100% zwrotu żadnej inwestycji. Część bombardierów byłą współfinansowana z Unii w 50%. i nie na wszystkie zakupy są dotacje. Poczytaj coś a potem pisz bo na razie nie masz o wielu rzeczach pojęcia.[FONT=Tahoma]
[/FONT] |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2005
Offline |
|
|
Gdyby większość jeździła a nie stała w korkach to by tej gadki nie było.
![]()
94 - Allah Akbar!!
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Co do bombardierów, część poszło z Unii, reszta z kredytu EBOiR, no więc znowu nie było tu żadnej dotacji miasta. Nawet przyjmując dość karkołomną tezę, że miasto dopłacałoby do MPK (faktycznie jest jego akcjonariuszem poprzez Krakowski Holding Komunalny), to patrząc na bilans finansowy w ostatnich latach MPK zanotowało niewielką stratę, co przy kryzysie, wzroście cen paliw oraz ilości inwestycji w postaci zmian taboru jest to wynik co najmniej zadowalający.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Rondo Ofiar Katynia? Rondo Mogilskie? Rondo Grzegorzeckie? budowa Śliwiaka i Surzyckiego? mogę ci odpowiedzieć, jak nie wiesz. Do Żadnej. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
a budowa trzeciej obwodnicy w ciągu drogi krajowej nr7?
![]()
dziękuję za uwagę
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|