|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 06.2008
Offline |
|
|
Siwy podróżowałem mpk do czerwca tego roku przez jakieś 6 lat, jedna szkoła, część studiów. Posiadam już samochód i powiem Ci, że za żadne pieniądze nie przesiądę się na mpk z powrotem. Już Ci podam moje argumenty;
1. Punktualność bus i tram jest żenująca. 2. Tak jeździłem nie raz gdy są osoby niedomyte w mpk i każdy na pewno się z tym spotkał choćby w lecie nieprawdaż? i to jest poniekąd naturalne bo nie każdy ma w pracy prysznic żeby się umyć po robocie(mówię o osobach pracujących fizycznie), więc chyba lepiej samemu? 3. Świetny komfort właśnie teraz jak jest -15 i drzwi się co chwilę otwierają i zimno zwłaszcza w tramwajach. 4. Wystarczy jak jest sezon grypowy (nie mówię tu świńskich, ptasich etc. tylko o zwykłej grypie jaka co roku) to logiczne, że prawdopodobieństwo zarażenia w takim skupisku ludzkim jest większa. 5. Korki a bus i tram nie stoją? Pozatym jak pisał Pech mi też się nie zdarzyło by mpk być szybciej niż autem. 6. jakby każdy przesiadł się na mpk komfort byłby taki jak we wszystkich świętych, podróż faktycznie komfortowa nie ma ścisk jak taki, że masakra. 7. Przystanki często nie są zaraz pod firmą gdzie pracujesz czy uczelnią. Autem częściej podjedziesz pod siedzibę a z tramwaju czy bus dymanko na piechotę. Tam gdzie pracuję dojechać bus musiałbym przez 3 przesiadki i jeszcze na piechotę prawię kwadrans.(nie mówię o centrum bo tam z parkowaniem jest kłopot przez to, że nie ma parkingów.) 8. W najbardziej zurbanizowanych miastach np w USA czy Japonii masz tramwaje? Raczej metro a to inna sprawa i na to można się prędzej przekonać ze względu na zdecydowanie lepszy czas metra. Wynika to też z wielkości tych miast które są wielokrotnie większe od Krakowa i ciężko to porównywać 9. Korki są ale ja wychodzę trochę wcześniej żeby je uniknąć. W pracy jestem o 20min za wcześnie ale dojeżdżam płynnie i tak wygrywam czasowo z mpk. 10. Mówisz że budowanie dróg jest deficytowe? Lepsze drogi, szybszy transport, mniejsze ceny za przewożenie towarów efekt mniejsza cena towaru w sklepie. Rozwijając drogi nie tylko poprawia się infrastruktura dla zwykłych kierowców ale dla przewozu towaru. A budując linie tram poza przewozem ludzi efektu nie ma żadnego. 11. W zachodzie w wielu miastach rezygnuje się z budowy tramwajów- ekonomia. Dla mnie idealne rozwiązanie no Norwegia. Gdzieś czytałem, że tak bardzo rozwiniętej komunikacji nie ma (w Oslo stolicy miejskie autobusy jeżdżą rzadko bo większość ma auta.) Jak czytam o budowie linii szybkiego tramwaju z ronda grzegórzeckiego gdzieś tam dalej za prawie 400mln złoty to ja się pytam ile za tą kasę poprawionu by dróg z większym pożytkiem dla ogółu. "gadanie o menelach jest żenujące, widać, że nie podróżujesz MPK."- dla mnie widać, że nie jeździsz autem do pracy bądź szkoły. |
|
|

|
||||||
|
|