The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 13.11.2009, 18:33
Wg.mnie obie hale by się przydały. W radzie wszyscy patrzą przez pryzmat pieniędzy i opłacalności. To tak jakby w Egipcie kalkulowali czy sie oplacało piramidy budować a w Paryżu Wieże Eifla. Niektóre rzeczy sie robi dla ludzi albo dla wizerunku albo ze strategicznych powodów i nie zawsze sie na tym zarabia. Ale jeśli juz miabym wybierać to tak jak podałem w postach powyżej to jest - tak sadze - salomonowe rozwiazanie.
Co nie zmienia faktu że do kiedy sie da trzeba walczyć o halę dla Wisły , a trakcie negoccjacji przy zdecydowanym sprzeciwie wywalczyć darmową hale czyżyńską dla nas
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
Odpowiedz cytując
rav
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2002

Stary 13.11.2009, 18:34
Zwitter napisał(a):Wyświetl post
To jest właśnie takie wasze myślenie...
Niedawno Spodek został wyremontowany za 70 mln zł i jakoś się to opłaciło. Oczywiście Spodek jest już niemal symbolem Katowic i ma swoją renomę na całą Polskę, ale skąd zakładacie, że z halą w Czyżynach tak nie będzie? W Łodzi wybudowali hale i już mieli mistrzostwa europy w koszu, Ligę Światową. Ja uważam, że duża hala dla Krakowa jest potrzebna i po pewnym czasie się zwróci.

Większość z Was uważa, że bardziej jest potrzebna nowa hala TS Wisła, ja też oczywiście jestem za jej budową choć kompletnie mi ona nie potrzebna ba na mecze kosza i tak bym nie chodził nawet gdyby można było wejść za free i gdybym mieszkał 10 metrów od hali, po prostu nienawidzę kosza. Co innego siatka.
Ale ja nie o tym.

Ja uważam inaczej, choć tak jak napisałem nowa hala TS też by się przydała bo ta obecna to śmiech na sali.
Człowieku!

70 mln - 469 mln !
Widzisz różnicę!?

Euro w piłce nożnej a Liga Światowa czy mistrzostwa Europy w koszykówce!
Widzisz różnicę!?

Z turniejem Euro 2012, jeśli chodzi o zainteresowanie, wpływ na gospodarkę, mogą konkurować tylko MŚ w piłce, ewentualnie igrzyska olimpijskie. I nic poza tym! Mistrzostwa w koszu przeszły u nas niemal bez echa.

Prawdopodobnie zostanie wydanych 450 mln na stadion (z czego około 100 mln to dotacja spoza budżetu Krakowa) a tu ma iść 469 mln na halę bez gospodarza! Ma nim być jakiś wirtualny operator.

Więc nie mów mi tu o "moim myśleniu", tylko przedstaw jakieś wyliczenia, że to ma sens, a nie, że budujemy sobie pomnik. Naprawdę fajnie byłoby mieć w Krakowie taki efektowny, kosmiczny obiekt, ale to nie jest dobry czas na takie inwestycje.

Poza tym wyciąłeś jedno moje zdanie ("hala TS Wisła jest wielokrotnie potrzebniejsza niż czyżyńska. "), a zapomniałeś o poprzedzających go trzech aspektach, z których Ty zauważasz jeden - potrzeby miasta. Na koszty budowy obu obiektów oraz stan budżetu miasta nie patrzysz.
Ostatnio edytowane przez rav : 13.11.2009 o godz. 18:41.
Odpowiedz cytując
mlodshy
Senior Member

Od: 05.2004

Stary 13.11.2009, 18:58
"Tematy dnia" z dziś na temat stadionu:

http://ww6.tvp.pl/6273,20091113942486.strona
"Mądry człowiek nie opłakuje przegranej, lecz żywo szuka sposobu jak wyleczyć odniesione rany." W. Shakespeare
Odpowiedz cytując
Wojtas
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 13.11.2009, 19:08
Markus napisał(a):Wyświetl post
Niestety, nie widziałem tego wywiadu. Najważniejsze, że Obtłumowicz kolejny raz spóźnił się, jak podaje TWSD. Trzeba jakoś zareagować! Ślijcie e-maile, SKWK niech rozważy możliwości ponaglenia go przy pomocy jakiejś demonstracji lub innych ruchów, bo te trwające w nieskończoność opóźnienia mogą bardzo mocno uderzyć w harmonogram oddania obiektu! Budżet miasta na 2010 rok będzie uchwalany lada chwila, jak do tego czasu nie pojawi się kosztorys, znów będą ogromne problemy z zabezpieczeniem niezbędnych pieniędzy na dokończenie budowy! Sprawa jest bardzo poważna!

Widzialem kawalek i ponoc jest zapewnienie za 13 lipca mozna bedzie rozegrac pierwszy mecz.

A czy będzie trzeba dodatkowej kasy?
Jeśli nie znajdzie się prywatnych inwestorów na wykończenie zaplecza (poprawki kosmetyczne) to tak.....
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
Odpowiedz cytując
Bronowianin
Banita

Od: 07.2006

Stary 13.11.2009, 19:19
rav napisał(a):Wyświetl post

(...) tylko przedstaw jakieś wyliczenia, że to ma sens, a nie, że budujemy sobie pomnik. Naprawdę fajnie byłoby mieć w Krakowie taki efektowny, kosmiczny obiekt, ale to nie jest dobry czas na takie inwestycje.
A ja myślę, że nie powinno tu chodzić o wyliczenia i słupki ze statystyką ile rocznych przychodów będziemy mieć za halę w Czyżynach. W takim Wrocławiu, który jest mniejszy od Krakowa i swoją pozycję wywalczył głównie dzięki dobrej promocji i reklamie, są dwie duże hale. Poznań ma halę z prawdziwego zdarzenia, ostatnio świetną halę zafundowała sobie Łódź i ma taką szereg innych miast o mniejszej randze, powtarzam to, niż Kraków. U nich taki obiekt może być, czemu nie mógłby być w Krakowie?

Zgadzam się, że zawody w sportach halowych nie przyniosłyby miastu tyle korzyści co EURO 2012. Ale mimo wszystko zawsze by to było coś, coś co sprawiałoby że nie stalibyśmy się sportowym zaściankiem. Taka Liga Światowa w siatkówce, czy jakiekolwiek halowe zawody o większej randze to rozgłos dla miasta. Do tego dolicz sobie koncerty, które mogłyby się w tej hali odbywać. Argumenty ekonomiczne naprawdę chowają się pod natłokiem wszystkich korzyści jakie miasto czerpałoby z hali na 15 tys. miejsc w Czyżynach.

To, że marzę ciągle o tym że w Czyżynach powstanie hala widowiskowo-sportowa, która stałaby się wizytówką Krakowa ze swoją marką i renomą, pokroju tego co zdobył sobie katowicki "Spodek", czy co w szybkim tempie zyskuje hala w Łodzi, nie wyklucza tego, że nie chciałbym żeby zbudowano nową halę Wisły. Nie jest też tak, że którąś z nich uważam za istotniejszą. Według mnie obie są równie potrzebne! Wybudowanie nowej hali Wisły sprawiłoby że na R 22 powstałby całkiem fajny i spójny kompleks sportowy (hale sportowe, basen, no i oczywiście stadion, przydałby się dobry hotel). Hala na Reymonta dałaby bodziec dla lepszego rozwoju Wisły i jest ważna przede wszystkim z punktu widzenia interesów naszego klubu. Hala w Czyżynach jest z kolei koniecznym elementem do prawidłowego rozwoju miasta.

Ale my tu możemy sobie marzyć, dyskutować. Tymczasem w Krakowie panuje zaściankowa i prowincjonalna mentalność, myślenie które uwstecznia miasto. Jeżeli w Krakowie nie buduje się na masową skalę nowoczesnych i wartościowych budowli, od lat hamuje się dokończenie takiego "szkieletora", Wisła i Cracovia grają na jakimś zadupiu, bo nie potrafiono zapewnić im warunków do gry w naszym mieście, są problemy z budową zwykłego stadionu na 30 tys. miejsc i szwankuje tysiąc innych rzeczy, o których można by mówić godzinami to naprawdę ręce opadają i szkoda o czymkolwiek mówić...
Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member

Od: 01.2007

Stary 13.11.2009, 19:23
Bronowianin napisał(a):Wyświetl post
Ale my tu możemy sobie marzyć, dyskutować. Tymczasem w Krakowie panuje zaściankowa i prowincjonalna mentalność, myślenie które uwstecznia miasto. Jeżeli w Krakowie nie buduje się na masową skalę nowoczesnych i wartościowych budowli, od lat hamuje się dokończenie takiego "szkieletora", Wisła i Cracovia grają na jakimś zadupiu, bo nie potrafiono zapewnić im warunków do gry w naszym mieście, są problemy z budową zwykłego stadionu na 30 tys. miejsc i szwankuje tysiąc innych rzeczy, o których można by mówić godzinami to naprawdę ręce opadają i szkoda o czymkolwiek mówić...
Zaściankowe to jest myślenie że powinniśmy mieć najwiekszą i najdroższą hale w Polsce! Skoro wybudowaliśmy stadion na nasze potrzeby czyli na 33tys to czemu nie można wybudować hali na nasze potrzeby czyli na ok. 10tys tylko dużą hale na 15 tys? Mowi się że po Euro stadiony będą staly puste i będą przynosiły straty, a czemu sie nie mowi że hala też będzie stała pusta i będzie przynosiła straty? Czy jest jakiś biznesplan dla tej hali? Czy mamy jakiś zespół który by przyciągnął taką rzeszę kibiców przynajmniej 10 razy w roku, czy może potrzeba nam hali za 0,5 mld zł po to aby zorganizować 2 koncerty i 2 mecze lig ii światowe rocznie?

W tym momencie taka hala nam nie potrzebna i nas na nią po prostu nie stać. A budowanie jej tylko po to aby sie było czym pochwalić to jest SNOBIZM. Poczekajmy 5 lat aż zostaną wykończone stadiony i hale Wisły i Cracovii, Centrum Kongresowe, poczekajmy az spłacimy część długów i wtedy weźmy sie za kolejny duży projekt.
Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 13.11.2009, 19:26
tylko przedstaw jakieś wyliczenia, że to ma sens, a nie, że budujemy sobie pomnik. Naprawdę fajnie byłoby mieć w Krakowie taki efektowny, kosmiczny obiekt, ale to nie jest dobry czas na takie inwestycje.
Ale 'my' nie jesteśmy od wyliczeń - od tego jest miasto, a Ty widzę że robisz tu za eksperta, co się opłaca a co nie.
Ja nie wiem czy to się opłaca i szczerze powiedziawszy mało mnie to obchodzi - Jedno wiem - każde liczące się miasto na świecie posiada taki pomnik jak to nazwałeś i chciałbym by Kraków też taki miał - nie dla tego by było a dlatego by Kraków w końcu przestał być tak kulturalnym, jak i sportowym zadupiem, w tej kwestii.

Jedyne pytanie to takie czy Kraków stać na to teraz i to też nie pytanie do nas a do osób które się tym zajmują
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując
Zwitter
Senior Member

Od: 04.2004

Stary 13.11.2009, 19:37
rav – 70 mln wydano na remont Spodka, nie na budowę, więc nie pisz czy widzę różnicę bo jest to oczywiste.

I dlaczego porównujesz Euro z LŚ czy Eurobasket? Po pierwsze co ma nowa hala w Czyżykach czy nowa hala TS Wisła do Euro 2012? Nie wiem jak to jest, może zawodnicy też się przygotowują na hali lub jest ona potrzebna do czego innego, ale chyba zapomniałeś, że Euro w Krakowie nie będzie? Czy widzę różnicą między mistrzostwami w koszu a Euro czy MŚ? Oczywiście. Jasne jest, że Eurobasket przy tych imprezach to pryszcz mały.

Nie rozumiem zaś tego dlaczego hala w Czyżynach ma być tak droga? To rzeczywiście budzi niepokój i jest trochę dziwne, hala, która będzie droższa od naszego stadionu? Trochę chore, zwłaszcza, że ta w Łodzi powstała za niecałe 300 mln.

A wracając jeszcze do imprez i do tego czy hala się zwróci, to polecam zerknąć na wikipedie odnoście Atlas Areny w Łodzi, koszt wynajęcia hali na jeden dzień waha się pomiędzy 25 000 a 80 000 złotych. Proponuję zobaczyć również ile imprez się tam już odbyło a ile jest planowanych. Także nie mówcie, że hala się nie zwróci. Należy tylko trochę zmniejszyć jej koszt, nie wiem, inny projekt czy coś, bo kwota 469 mln jest jakaś z kosmosu dla mnie. Te zaoszczędzone pieniądze powinny pójść na hale TSu i byłoby naprawdę cool.
Odpowiedz cytując
MatMario
Senior Member

Od: 05.2004

Po kronice czyli za kilka minut w tematach dnia o stadionie i kłopotach z jego dokończeniem.
jackass: -Sęk w tym, że jak my im sprzedajemy bilety, to bierzemy pełną odpowiedzialność za nich.
Press: -Czyli to klub dystrybuowałby bilety na mecze wyjazdowe?
jackass: -I tak to musimy robić,zawsze tak jest.
Press: -Przed konfliktem SKWK się tym zajmowało?
jackass: -Tak, oni to robili.
Odpowiedz cytując
rav
Socios Wisła Kraków

@Bronowianin

Nie jestem ślepo zapatrzony w słupki, jednak te są w tym przypadku bezlitosne. Hala w Łodzi kosztowała mniej niż 300 mln zł, my chcemy budować halę za 469 mln. Hale we Wrocławiu są znacznie mniejsze i tańsze niż ta planowana w Krakowie. Dodatkowo, wracając do Łodzi - tam póki co nie buduje się dwóch stadionów na łączną kwotę 600-650 mln zł, jak w Krakowie.

Też nie chciałbym stawiać hali TS-u w opozycji do czyżyńskiej, ale tak niestety czynią urzędnicy prezydenta. Przekonują radnych, że kosztująca krakowskiego podatnika 10-krotnie mniej hala TS-u będzie konkurencją dla miejskiej hali! Zrozum - jeśli temat hali czyżyńskiej w obecnym kształcie będzie szedł do przodu, to o hali TS-u można zapomnieć. A powinno być odwrotnie - halę TS-u powinno się wybudować "od strzała", a nad czyżyńską poważnie się zastanowić.

Co do zaściankowości i uwstecznienia. Zastanów się, czy wziąłbyś kredyt w wysokości 1/6 swoich rocznych dochodów, żeby wybudować sobie basen w ogródku, bo sąsiad też sobie ostatnio taki wybudował, tylko trochę mniejszy.
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 13.11.2009, 19:38
rav napisał:
Cytat:
Prawdopodobnie zostanie wydanych 450 mln na stadion ( z czego około 100 mln to dotacja spoza budżetu Krakowa )
Właśnie, to dlaczego zamierzają skubać Wisłę wliczając w to kwotę, której miasto nie wydało ?
Odpowiedz cytując
zbymak
Senior Member

Stary 13.11.2009, 19:39
Dzis po Kronice w Tematach Dnia bedzie o stadionie
Odpowiedz cytując
crapmaster
Senior Member

Od: 11.2009

Stary 13.11.2009, 19:55
Mam wrazenie ze ten Pan Architekt to juz teraz bedzie gral tylko na nasza zwloke Wisle na zlosc czyli nam Zrobia wszystko by stadion nie stanal a budowe opoznic

Najwyzszy czas zlozyc im wizyte i grzecznie poprosic o wyjasnienia Biuro maja na przeciwko Rotundy Al 3 maja 7 p.301 A tak sie smiesznie sklada ze w poniedzialek WSZYSCY idziemy po bilety na derby od 11 w WS wiec przypakiem wszyscy bedziemy tamtedy przechodzic juz kolo 10, wypalic ostatniego fajka pod Rotunda i grupa przedstawic Nasz punkt widzenia

bo widze ze na maile to nie ma odzewu
Odpowiedz cytując
zbymak
Senior Member

Stary 13.11.2009, 19:56
Wlasnie gadali w Tematach dnia o stadionie i najwazniejsze to że Obtulowicz zgodzil sie na dopuszczenie innego biura architektonicznego ( w poniedzialek sie spotykaja ) i ze 13 ipca stadion ma byc gotowy na pierwszy mecz
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Stary 13.11.2009, 20:34
zbymak napisał(a):Wyświetl post
Wlasnie gadali w Tematach dnia o stadionie i najwazniejsze to że Obtulowicz zgodzil sie na dopuszczenie innego biura architektonicznego ( w poniedzialek sie spotykaja ) i ze 13 ipca stadion ma byc gotowy na pierwszy mecz
Niestety, nie widziałem tego wywiadu. Najważniejsze, że Obtłumowicz kolejny raz spóźnił się, jak podaje TWSD. Trzeba jakoś zareagować! Ślijcie e-maile, SKWK niech rozważy możliwości ponaglenia go przy pomocy jakiejś demonstracji lub innych ruchów, bo te trwające w nieskończoność opóźnienia mogą bardzo mocno uderzyć w harmonogram oddania obiektu! Budżet miasta na 2010 rok będzie uchwalany lada chwila, jak do tego czasu nie pojawi się kosztorys, znów będą ogromne problemy z zabezpieczeniem niezbędnych pieniędzy na dokończenie budowy! Sprawa jest bardzo poważna!
Ostatnio edytowane przez Markus : 13.11.2009 o godz. 20:37.
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...)
"Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze
"
Odpowiedz cytując
Bronowianin
Banita

Stary 13.11.2009, 20:39

(...) jeśli temat hali czyżyńskiej w obecnym kształcie będzie szedł do przodu, to o hali TS-u można zapomnieć. A powinno być odwrotnie - halę TS-u powinno się wybudować "od strzała", a nad czyżyńską poważnie się zastanowić.
Najgorsze jest to, że mimo dyskusji jaka się obecnie toczy na ten temat i toczyła już wcześniej, nie uświadczymy ani tej hali w Czyżynach - zaraz pewnie znowu plany jej budowy upadną, albo przesunie się je na 2030 r. czyli w praktyce zrezygnuje się z nich, ani nie wybudują hali na Wiśle...

Co do kosztów budowy tej w Czyżynach, to zdaję sobie sprawę z faktu ile one wynoszą, wiem też że ta łódzka, m. in. przez to, że jej budowę podjęto wcześniej, była znacznie tańsza. Owszem, używam argumentów, że nasi "sąsiedzi" mają hale, a my nie, ale głównie chodzi mi o to, powtórzę to raz jeszcze, że miasto takie jak Kraków, metropolia która powinna tętnić życiem i powinny w niej odbywać się duże wydarzenia sportowe, kulturalne, czy koncerty, taką halę mieć zwyczajnie musi - zgodzisz się z tym chyba ze mną.

Przy czym zdaje sobie sprawę że teraz nie przelewa się w miejskiej kasie i dlatego "inwestycją na dziś" jak ulał byłaby stosunkowo nie aż tak kosztowna hala na Reymonta.
Odpowiedz cytując
rav
Socios Wisła Kraków

Stary 13.11.2009, 20:50
Trochę się nam temat pochrzanił przez problemy z czasem serwera. Już powinno być w porządku.

Naprawdę fajnie byłoby mieć w Krakowie taki efektowny, kosmiczny obiekt (...)
(...) miasto takie jak Kraków, metropolia która powinna tętnić życiem i powinny w niej odbywać się duże wydarzenia sportowe, kulturalne, czy koncerty, taką halę mieć zwyczajnie musi - zgodzisz się z tym chyba ze mną.
To nie jest dobry czas na takie inwestycje.
halę TS-u powinno się wybudować "od strzała", a nad czyżyńską poważnie się zastanowić.
Przy czym zdaje sobie sprawę że teraz nie przelewa się w miejskiej kasie i dlatego "inwestycją na dziś" jak ulał byłaby stosunkowo nie aż tak kosztowna hala na Reymonta.
Czyli się zgadzamy.

@Zwitter
Używając sformułowania "hala czyżyńska", "hala na 15 tys." mam na myśli planowaną kosztem 469 mln halę widowiskowo-sportową w Czyżynach według obecnie rozważanego i lansowanego przez prezydenta wraz z jego urzędnikami planu. Planu zaakceptowanego ostatnio przez Radę Miasta. Ciężko byłoby używać takiego sformułowania w każdym zdaniu. Sam widzisz, że w porównaniu z halą w Łodzi koszt wybudowania hali czyżyńskiej jest znacznie wyższy, a pojemność niewiele większa. Różnice nie sięgają kilku procent, ale kilkudziesieciu. Stąd, a także z opinii osób, które uważam za kompetentne, wniosek który powtarzam, że ten - powtarzam - ten konkretnie projekt nie ma prawa się zwrócić.

Zatem wyrażając swoją opinię o hali w Czyżynach nie rozmawiajmy o Atlas Arenie, tylko o hali w Czyżynach. Znacznie droższej i niewiele większej.

@1q2
Warszawa miała swego czasu taki pomnik, zwał się Stadion Dziesięciolecia. Teraz powstaje jego nowocześniejsza wersja. Musimy być bardzo bogatym narodem, skoro stać nas na takie pomniki. W zachodniej Europie tylko dwa kraje, znacznie od nas bogatsze zarówno ekonomicznie, jak i w tradycje piłkarskie, pozwoliły sobie na budowę podobnych obiektów: Anglia i Francja. I do obu tych obiektów dokładają.

Osoby, które tym się zajmują mają niestety gdzieś czy Kraków na to stać czy nie. Kadencja minie, może uda się wygrać następną - to jest ważne. Musi być spektakularny sukces - wielka hala.
Odpowiedz cytując
_gilardino_
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 14.11.2009, 10:41
Kiedy rozpocznie się stawianie zadaszenia na trybunie wschodniej ?

Odpowiedz cytując
Arapaho
Senior Member

Stary 14.11.2009, 11:02
_gilardino_ napisał(a):Wyświetl post
Kiedy rozpocznie się stawianie zadaszenia na trybunie wschodniej ?
Może byś przeczytał temat chociaż kilka stron wcześniej, trudno każdemu z osobna odpowiadać..:/ .
W grudniu.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
Odpowiedz cytując
stawski
Senior Member

Od: 12.2007

Stary 14.11.2009, 11:09
Arapaho napisał(a):Wyświetl post
Może byś przeczytał temat chociaż kilka stron wcześniej, trudno każdemu z osobna odpowiadać..:/ .
W grudniu.
Ciesz się że już nie pytają o to gdzie można znaleźć linki do kamerek XD
Odpowiedz cytując
Pero
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 14.11.2009, 11:16
Obtułowiczowi najbardziej ulżyło gdy odebrano mu projektowanie tzw. urządzeń słaboprądowych, m.in. monitoringu i systemu sterowania. W jego biurze od 2 lat zastanawiali się co to jest Teraz kamień spadł mu z serca
Odpowiedz cytując
Bronowianin
Banita

Stary 15.11.2009, 18:48
Arapaho napisał(a):Wyświetl post
W grudniu.
A pomyśleć, że cała trybuna wschodnia miała być gotowa w grudniu wedle zapowiedzi... Ciekawe czy ktoś w to tak naprawdę wierzył? Chociaż może i tacy byli, bo jak mówiłem że to niezbyt prawdopodobne, to mi nie wierzono...

Tak samo jak ciężko mi sobie wyobrazić, że już w połowie lipca przyszłego roku zagramy na naszym nowym stadionie. Obawiam się, że mimo tego że może rzeczywiście budowa stadionu Wisły będzie się wtedy miała ku końcowi, to jednak np. nie zrobią na czas jakichś głupich kołowrotów, dróg dojścia, czy stadion nie zostanie formalnie odebrany, co sprawi że w praktyce nie będziemy mogli na nim zagrać. Nie wykończą zaplecza, czy nie zapewnią odpowiedniej infrastruktury dla piłkarzy, czy jeszcze czegoś innego nie dopatrzą i będziemy mieli kolejne opóźnienia.

Dla optymistów przypominam, że właściwie żaden z dotychczasowych etapów budowy naszego stadionu nie został oddany do użytku zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami czy harmonogramem. Także zapowiedzi urzędników, że na Wiśle pierwszy raz będzie można zagrać w połowie lipca możemy sobie wsadzić gdzieś i najwyżej się z nich pośmiać...
Odpowiedz cytując
Arapaho
Senior Member

Stary 15.11.2009, 20:31
Pociesz się że w Polsce większość budów jest nieoddawana w terminie.W z naszym stadionem.No cóż termin lipcowy na chwilę obecną jest realny ale....kto wie jak będzie w zimie ,jakie temperatury i jakie to spowoduje opóźnienia.Zakładam super optymistycznie że nie będzie problemów już z projektem, no i dostawcami komponentów i błędów wykonawczych ( ich na razie Polimex jako tako unika)
Odpowiedz cytując
Robek
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 15.11.2009, 20:50
hahahahahhaha
podajcie chociaż jeden przykład oddania jakies budowy w terminie żeby mozna było tam od razu funkcjonowac?
oczywiście poza centrami handlowymi bo tam jest prywatna zagraniczna kasa
Odpowiedz cytując
harthausen
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 15.11.2009, 20:52
fajnie by było, by terminy utrzymali, ale kto wie, czy przyszły sezon nie zacznie się na dwóch trybunach D i E a na północnej i południowej będzie szła wykończeniówka i kopanie się z wykonawcami o zakres robót a z magistratem o pieniądze.

Póki co, bądźmy optymistami , może choć C oddadzą na czas?

Odpowiedz cytując
Robek
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 15.11.2009, 20:56
chyba wierzysz w cuda tak jak kibice repry
niema euro nie bedzie szybko stadionu przepychanki sie zaczna dopiero
Odpowiedz cytując
Arapaho
Senior Member

Stary 15.11.2009, 23:36
Narazie tragedii z terminami nie ma . Jakieś 1,5 miesiąca na C powoduje termin oddania na poczatek lutego- co nam nie robi żadnej różnicy. Na A/B są jakieś 1-2 tygodnie opóźnienia - co jest do nadrobienia bez problemu. Ale jak wyzej pisałem wszystko może się zmienić wkońcu to jeszcze 8 miesięcy budowy.
Odpowiedz cytując
WislaFan123
Senior Member

Od: 08.2003

Stary 16.11.2009, 01:06
Ale wezcie jedna rzecz pod uwage, przestuj na C spowodowany jest niedokonczonym (badz blednie zrobionym) projektem dachu... A na AiB robia wg projektu jak jest ktory w momencie przekazania teraz do innych pracowani powinien byc szybko skonczony, wiec jesli inne rzeczy nie wyskocza.. a poki co kasa przygotowana, to powinno byc ok.. wole myslec pozytywnie
Odpowiedz cytując
harthausen
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 16.11.2009, 08:18
trochę niepokojący jest ten przestój z dachem na C. Jeśli już rysunki gotowe, co schrzanione to przeprojektowane i już wykonawca konstrukcji ustawia sobie sobie linię do produkcji elementów - to OK, lada dzień to ruszy.
Jeśli natomiast biura konstrukcyjne odrzucają tę robotę widząc, że zmieścić się w założeniach technicznych , czasie i budżecie za diabła nie zdążą ,ooo, to gorzej. Ponieważ wszyscy, co mają w tej sprawie do gadania za dużo nie informują (wcale, rzekłbym), no to na głupie domysły jesteśmy skazani.

Jedno pewne , jak już na C zaczną to o AB można być spokojnym, projekt w założeniach ten sam, drobne różnice w wykończeniu i przeznaczeniu pomieszczeń na konstrukcje wielkiego wpływu nie mają.

Jak na razie w kamerce na C sielski spokój, te 5 silosów można by usunąć i trawkę ukorzeniać . Konstrukcji na dach ani ani, choć ta mini kolumnada fajne kojarzy się z tą, na AB była. W najgorszym przypadku można tak zostawić

Odpowiedz cytując
mav23
Member

Od: 02.2009

Stary 16.11.2009, 15:46
Pero napisał(a):Wyświetl post
Obtułowiczowi najbardziej ulżyło gdy odebrano mu projektowanie tzw. urządzeń słaboprądowych, m.in. monitoringu i systemu sterowania. W jego biurze od 2 lat zastanawiali się co to jest Teraz kamień spadł mu z serca
Studio Architektoniczne wykonało projekty monitoringu i systemu sterowania tzw. BMS zostały one ujęte w projekcie przetargowym i przekazane inwestorowi. Pytanie tylko czemu użednicy robią w okół tego zamieszanie Wydaje mi się że zwalanie wszystkiego na Obtułowicza jest elementem jakiejś dzwiwnej polityki inwestora (miasta) i wykonawcy.
Swoją drogą Polimex znany jest z ustalanaia mocno zaniżonych cen przetargów - potem robią mega zamieszanie i próbują odzyskiwać pieniądze zwalajac wine na źle przygotowaną dokumentacje itd. Poczytajcie niedawny artykół o przetargu na budowe odcinka autostrady A4 z Szarowa. Polimex wygrał z dziwnie niską ceną.
Ostatnio edytowane przez mav23 : 17.11.2009 o godz. 11:18.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów