The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
gooro33
Senior Member

Od: 07.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 26.10.2009, 21:19
Na forum Cracovii jada relacja z naszego tematu budowy.. nawet tam musza sie im ujawniac PRL-owskie kompleksy.
Ci ludzie zyja w innej epoce i innej rzeczywistosci zal mi ich.
http://www.cracovia.krakow.pl/read.p...1580980,page=4
POLSKIE KORZENIE - POLSKI KLUB
...Z tysięcy klubów, ja wybrałem ten,

Ten boski Krakowski nasz TS
I w każdej chwili czy dobrej czy złej,
Będę kochał Wisełkę, na pewno to wiem!!!

Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 26.10.2009, 21:21
Moi drodzy, radny Kośmider właśnie zrzucił ostatecznie maskę. Oto kolejna odpowiedź na moje uwagi i kontrargumenty, którą mnie "zaszczyciłł":

Najpierw jednak moje słowa, abyście wiedzieli, o co chodzi i mieli pełen obraz:

Markus do Radnego Kośmidra napisał(a):

Szanowny Panie,

Nie mam zamiaru się Panu narzucać. Proszę jednak na koniec odpowiedzieć, albo przynajmniej
zastanowić się nad następującymi sprawami, o których Pan pisze:

1. W jaki sposób chce Pan uzupełniać przewidywane przez Pana „braki dla nauczycieli, na oświetlenie miasta , policję czy ośrodki zdrowia ” z brakujących i nie wydanych pieniędzy na stadion, jeśli wówczas i tak trzeba je będzie wydać, tyle że na odszkodowania i pokrycie strat wynikłych z zatrzymania inwestycji, robienia audytów itd.? Efekt będzie wówczas tylko taki, że nie będzie ani dokończonego stadionu, ani pieniędzy, które chce Pan oszczędzić, a „„braki dla nauczycieli, na oświetlenie miasta , policję czy ośrodki zdrowia ” będą niemal równie wielkie? Jeśli stadion nie zostanie oddany, długofalowo wydatki miejskie tylko jeszcze mocniej wzrosną, a nie spadną.
2. Dlaczego to mecz z drużynami z Gruzji i Estonii Pańskim zdaniem bardziej budują markę Wisły niż mecze np.: z Schalke 04, Interem, Barceloną, Realem, Parmą, Lazio? I mają większe znaczenie dla rozwoju klubu i promocji miasta? To ma być jakiś argument, czy zwykła złośliwość?
3. Co stoi na przeszkodzie, aby audyt, rozliczenie tej inwestycji, pociągnięcie do odpowiedzialności za błędy Majchrowskiego i Obtułowicza przeprowadzić dopiero po zabezpieczeniu środków na dalszą budowę stadionu i ukończeniu go? I gdyby wówczas wykazał jakieś nieprawidłowości, w ubieganiu się przez miasto o ewentualne zadośćuczynienie, zwrot części kosztów, odszkodowania?
4. Czy naprawdę, wbrew publicznie dostępnym badaniom i różnym danym (część już poprzednio przytoczyłem) wierzy Pan, że „sprawa stadionu Wisły dotyczy kilku ,może kilkunastu tysięcy mieszkańców Krakowa”? Że tylko tej grupie zależy na porządnym, ukończonym stadionie w naszym mieście, którego nie będą musieli się wstydzić? Pan myśli, że stadion to obiekt ważny jedynie dla grupki fanatycznych kibiców? Gdzie są te rzekome tłumy obywateli, którzy woleliby „Trzecią obwodnicę , Centrum Kongresowe , czy Szybki Tramwaj”? I dlaczego te oczekiwania mają być ważniejsze? W Krakowie są jacyś obywatele drugiej kategorii?
5. Czy naprawdę chce Pan, abym uwierzył, podobnie jak inni obywatele miasta, że ewentualne dodatkowe wydanie na stadion 80-100 mln zł (takie sumy też się pojawiają), sprawi, że miasto, o kilkadziesiąt razy większym budżecie zbankrutuje i „wszystko stanie”? Jeśli tak, to ma Pan bardzo marne zdanie albo o mnie, albo jest Pan po prostu tragicznym ekonomistą. Już nie będę powoływał się na przykłady innych miast i zwiększających się też tam kosztów budowy stadionów – Poznań, Wrocław, Warszawa naprawdę nie bankrutują, pod presją terminów znajdują brakujące, niezbędne środki i nie rozpoczynają z tego powodu panicznych audytów, choć i ich projekty mają braki..
6. Jeszcze a propos Euro2012 i Pańskiego dopiska „Poznań, Wrocław, Warszawa czy Gdańsk mają pewność, że będą tam rozgrywane mecze Euro 2012. W Krakowie niestety meczów Euro 2012 nie będzie” . Nawet jeśli, to przecież nie przekreśla sensu i opłacalności budowy stadionu. Jego nie stawia się tylko z myślą o jednym turnieju, jednych mistrzostwach, lecz na lata. Nie ma zastosowania wyłącznie przez miesiąc czasu w 2012, czy jakimkolwiek innym roku. Może być Pan pewien, za sprawą pozycji, którą Wisła zajmuje w polskiej piłce, że w Krakowie zostanie rozegranych w ciągu najbliższych lat znacznie więcej spotkań piłkarskich z markowymi rywalami, promujących miasto, niż podczas całego Euro 2012 w Poznaniu, Warszawie, Gdańsku, czy Wrocławiu. Skąd to wiadomo? Bo już takie mecze były i to wiele razy – wystarczy spojrzeć na ostatnie 10 lat historii Wisły.
I odpowiedź:

Radny Kośmider napisał(a):
To naprawdę ostatnia odpowiedź,wygląda na to,że tylko ja podjąłem
rozmowę.W konkretnych sprawach :
Ad.1 - Zapewniam Pana,że koszty autytów i strat wynikłych z zatrzymania inwestycji to miliony a koszty kontynuacji to setki milionów.
Ad.2 - O meczach z Schalke czy Barceloną zapomniałem , o Gruzji i Estonii i związanych z tym kompromitacji Wisły pamiętam . Niestety ... . O Lazio wolę nie pamiętać, Misiek źle mi się kojarzy !
Ad3 - Pewnie tak będzie ,nie chcemy rozgrzebanej inwestycji ale i nie chcemy studni bez dna. A pociąganie do odpowiedzialności Majchrowskiego i Obtuowicza ? Wolne żarty , pewnie będzie Pan na niego głosował i za rok czy dwa będzie to samo !
Ad.4 -Tak , proszę Pana, zdecydowanie uważam, że sprawa stadionu jest , wg wielu badań sprawą co najmniej trzeciorzędną, a nawet czwartorzędną. Tak mówią wszystkie badania i grono głośnych kibiców tego nie zmieni.Gdyby tylko kierować się sondażami to stadionu i Wisły, i Cracovii by nie było. Mieliśmy nadzieję na Euro i dlatego porwaliśmy się na te inwestycje
Ad.5 Wrocław, Poznań, Gdańsk , Warszawa mają Euro 2012, Kraków nie. Kraków ma zadłużenie maksymalne , inne miasta nie. Krakowowi brakuje do zamknięcia wieloletniego budżetu około 900 milionów złotych, innym 200-300 milionów . Sytuacja może być dramatyczna, jak autobusy i tramwaje zaczną jeździć 2 razy rzadziej , jak zamkniemy jeden czy dwa szpitale to naprawdę problem stadionu stanie się błachy.
Ad.6- Jestem trochę starszy niż Pan i pamiętam wielkie mecze na stadionie Wisły . ostatnio pamiętam Gruzję i Estonię i Azerbejdżan ( nie doszły ) . Taka jest rzeczywistość. Znam osobiście Cupiała i wydaje mi się ,że jeżeli najbliższy sezon nic nie da - sprzeda on Wisłę , nawet ze stratą. I nie pomogą krzyki kibiców. Piłka na całym świecie jest biznesem , ale nie w Polsce.
Jeszcze raz , wydaje mi się ,że tylko ja podjąłem rozmowę z Panem. Myślę że na teraz starczy . Różnimy się , dla mnie sport i Wisła jest jednym z tematów, jednym z oczekujących pieniędzy. Dla Pana jest wszystkim . I trudno. Proszę bardzo nie odpowiadać , na tym musimy skończyć naszą , skądinąd pouczającą dla mnie rozmowę
.
Z poważaniem
Bogusław Kośmider
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...)
"Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze
"
Odpowiedz cytując
spartan
Senior Member

Stary 26.10.2009, 21:32
Czytając słowa radnego ręce opadają...
Mamy niedouczonych radnych, niekompetentnych urzędników. Daleki jestem od szybkiego obrażania kogokolwiek ale to już nawet nie jest ćwierćinteligencja. To zupełny brak umiejętności myślenia. Jakiegokolwiek myślenia. Nawet nie ekonomicznego. Kośmider nie ma ani pomysłu, ani wizji..nie ma też argumentów. Jedynie puste frazesy. Jest tak samo bezradny w sprawie stadionu jak i we wszystkich miejskich sprawach. I dlatego Kraków jest na doskonałej drodze do stania się grajdołem. Jedyne co mamy to markę, którą zawdzięczamy poprzednim pokoleniom. Bo obecne podejście do turystyki jest takie, że są kłopoty i z lotniskiem i z drogami i z dworcem itp itd... długo by wymieniać.
Więc ja się pytam radnego Kośmidera (Kośmidra) skąd do k***y nędzy wzięło się 900 milionów deficytu? Kto jest za to odpowiedzialny. Czy radnym jest pierwszą kadencję? NIE ! Więc jest ignorantem, który czem prędzej powinien zniknąć z działalności publicznej. I mam nadzieję, że mu to zafundujemy.
Ostatnio edytowane przez spartan : 26.10.2009 o godz. 21:36.
ANTY-RABBIN-FRONT
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 26.10.2009, 21:49
Pisałem, ze szkoda czasu na grzeczne rozmowy z tego typu POlitykami jak Kośmider, Stawowy czy Jantos. Decyzje zapadły wyżej, a oni są tylko ich wykonawcami. W dodatku jak widać niezbyt rozgarniętymi. Odpowiedzi Kośmidera (Ad. 1, 2) budzą tylko politowanie. Niestety trzeba uważać kogo się wybiera. Potem pozostaje płacz i zgrzytanie zębów. Z tego typu dziadami nic się nie załatwi bez szarpania za fraki.
Wszystko wskazuje na to, że w czerwcu będziemy dalej bezdomni. Miało być tak pięknie, a będzie gorzej niż było.
Odpowiedz cytując
spartan
Senior Member

Stary 26.10.2009, 21:53
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
Wszystko wskazuje na to, że w czerwcu będziemy dalej bezdomni. Miało być tak pięknie, a będzie gorzej niż było.
A ja jestem w stanie uwierzyć, że będzie Basztowa BIS tylko na Placu Wszystkich Świętych....i to nie jest zła koncepcja jak mawiał pewien inżynier...
ANTY-RABBIN-FRONT
Odpowiedz cytując
gooro33
Senior Member

Stary 26.10.2009, 22:20
Cytat:
Radny Kośmider napisał(a):
To naprawdę ostatnia odpowiedź,wygląda na to,że tylko ja podjąłem
rozmowę.W konkretnych sprawach :
Ad.1 - Zapewniam Pana,że koszty autytów i strat wynikłych z zatrzymania inwestycji to miliony a koszty kontynuacji to setki milionów.
Ad.2 - O meczach z Schalke czy Barceloną zapomniałem , o Gruzji i Estonii i związanych z tym kompromitacji Wisły pamiętam . Niestety ... . O Lazio wolę nie pamiętać, Misiek źle mi się kojarzy !
Ad3 - Pewnie tak będzie ,nie chcemy rozgrzebanej inwestycji ale i nie chcemy studni bez dna. A pociąganie do odpowiedzialności Majchrowskiego i Obtuowicza ? Wolne żarty , pewnie będzie Pan na niego głosował i za rok czy dwa będzie to samo !
Ad.4 -Tak , proszę Pana, zdecydowanie uważam, że sprawa stadionu jest , wg wielu badań sprawą co najmniej trzeciorzędną, a nawet czwartorzędną. Tak mówią wszystkie badania i grono głośnych kibiców tego nie zmieni.Gdyby tylko kierować się sondażami to stadionu i Wisły, i Cracovii by nie było. Mieliśmy nadzieję na Euro i dlatego porwaliśmy się na te inwestycje
Ad.5 Wrocław, Poznań, Gdańsk , Warszawa mają Euro 2012, Kraków nie. Kraków ma zadłużenie maksymalne , inne miasta nie. Krakowowi brakuje do zamknięcia wieloletniego budżetu około 900 milionów złotych, innym 200-300 milionów . Sytuacja może być dramatyczna, jak autobusy i tramwaje zaczną jeździć 2 razy rzadziej , jak zamkniemy jeden czy dwa szpitale to naprawdę problem stadionu stanie się błachy.
Ad.6- Jestem trochę starszy niż Pan i pamiętam wielkie mecze na stadionie Wisły . ostatnio pamiętam Gruzję i Estonię i Azerbejdżan ( nie doszły ) . Taka jest rzeczywistość. Znam osobiście Cupiała i wydaje mi się ,że jeżeli najbliższy sezon nic nie da - sprzeda on Wisłę , nawet ze stratą. I nie pomogą krzyki kibiców. Piłka na całym świecie jest biznesem , ale nie w Polsce.
Jeszcze raz , wydaje mi się ,że tylko ja podjąłem rozmowę z Panem. Myślę że na teraz starczy . Różnimy się , dla mnie sport i Wisła jest jednym z tematów, jednym z oczekujących pieniędzy. Dla Pana jest wszystkim . I trudno. Proszę bardzo nie odpowiadać , na tym musimy skończyć naszą , skądinąd pouczającą dla mnie rozmowę
.
Z poważaniem
Bogusław Kośmider
Chcialbym sie dowiedziec ktora inwestycja i wg jakich badan jest pierwszorzedna...
Chyba najgorsze w tym wszystkim jest to ze snuje sie czarne scenariusze zamiast proponowac jakies konkretne rozwiazania....

Mam nadzieje ze przed kolejnymi wyborami przedyskutujemy sobie w osobnym temacie to na kogo powinnismy glosowac, przeciez ten Pan sie kompromituje takimi wypowiedziami. Pisze o Misku mylac Parme z Lazio, a o Lazio pewnie woli nie pamietac bo 1/8Pucharu UEFA zapewne nie pasuje mu do wizji kompromitacji Wisly z gruzinami czy estonczykami...
Ostatnio edytowane przez gooro33 : 26.10.2009 o godz. 22:42.

Odpowiedz cytując
rav
Socios Wisła Kraków

Stary 26.10.2009, 22:22
O Lazio rzeczywiście dobrze by było zapomnieć. Nie przez Miśka, pamiętliwy, ale nie do końca panie Kośmider, tylko przez brak murawy, co spowodowało przełożenie meczu o tydzień i kompromitację zarówno Wisły jak i Krakowa i Polski w ogóle.
Odpowiedz cytując
Gordian
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 26.10.2009, 22:57
Pan Kośmider się ośmieszył nieco.
Ad. 1 Koszty kontynuacji budowy to setki milionów złotych? ta suma rośnie z dnia na dzień, jutro się może okazać, że trzeba będzie drugie tyle dołożyć
Ad 3. Jasnowidz?
Ad. 2 To aż szkoda komentować. Misiek i Lazzio. Nie pamięta Barcelony a Gruzję pamięta. LOL
Ad. 4 Panie radny, stadion Wisły się buduję od momentu w którym jeszcze się nikomu Euro w Polsce nie śniło.
Ad. 6 znów jasnowidz ?

Pan Kośmider dołączył do pani radnej J. Tworzy się ładne grono ludzi którzy nie wiedzą co się w okół nich dzieje. Przykre...

Odpowiedz cytując
Wojtas
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 26.10.2009, 23:19
Z takim radnym jak pan Kosmider czy jak mu tam ,dzis juz wiem czemu miasto nie ma hal,boisk,stadionow czemu nie mamy Euro.

Naprawde tok myslenia godny polityka ,a jesli jest kibicem to woli pamiatac Tbilisi niz Lazio

ja pie****le,apokalipsa
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
Odpowiedz cytując
Czarny
Member

Od: 12.2005

Stary 26.10.2009, 23:32
Refleksje odnośnie ostatnich zdjęć z budowy stadionu.
1. Wydaje się, że narożniki wyszły bardzo poprawnie, chyba nie dało się tego poprawniej wkomponować w istniejące trybuny,
2. Kratownice wyglądają jakby miały już zostać. Szkoda, bo trybuny południowa i północna za sprawą kratownic będą się wyróżniać,a założeniem projektu było zdaje się również uzyskanie maksymalnie jednolitego wyglądu stadionu.
Odpowiedz cytując
Grzadq
Senior Member

Od: 09.2006

Stary 26.10.2009, 23:44
Wiem że miał to być temat apolityczny, ale tak się nie da. Czytając odpowiedź radnego Kośmidera spłyneła ze mnie cala miłość do PO. Co za idiota po prostu!!

Ad 1 panie radny - koszty audytu i strat wynikłych z zatrzymania inwestycji - to są pieniądze wyrzucone w błoto!! Nie ma ani stadionu, ani pieniędzy, jest to celowe działanie na szkodę miasta!
Ad 2 - panie radny, miałem przyjemność mieszkać 3 lata za granicą (w Belgii konkretniej) i zapewniam pana że tam Kraków był znany tylko i wyłącznie przez WISŁĘ KRAKÓW. Czy to się pani podoba czy nie. A jako że jest pan średnio zorientowany w sporcie, proszę mi jednak uwierzyć na słowo.
Ad 3 - co do głosowania panie radny, to pana spokojna głowa. Będą uważnie patrzył na listy i unikał jak ognia i pana i pańskiego klubu.
Ad 4 - panie radny, co jest więc sprawą pierwszorzędową? Na które badnia się pan powołuje? Czy pan jest na tylu głupi żeby uważać, że TYLKO kibicom Wisły nie będzie się podobała niegospodarność miasta, stopowanie zaczętych inwestycji i pieniądze podatników wydawane z premedytacją na kary i audyty? Nie panie Kośmider, zapewniam pana że każdy zwykły Krakowianin skrzywi się słysząc o planach budowy linii tramwajowych, dróg i ... z niedokończoną budową stadionu miejskiego.
Poza tym na inwestycje porywaliśmy się zanim była mowa o euro w Polsce, takimi wypowiedziami pokazuje pan tylko swoją niekompetencję.
Ad 5 - zdaje mi się że radny Olszówka powiedział mniej więcej jak wygląda sprawa z miejskim budżetem i naprawdę, zapewniam pana że autobusy i tramwaje nie przestaną jeździć i szpitali też nie trzeba będzie zamykać. Wystarczy przesunąć pieniądze z (ja wiem że to inwestycja kluczowa i pierwszorzędna ... sic!) kajakarstwa (80 mln) złotych i znajdą się pieniądze na dużo innych rzeczy.
Ad 6 - wiekowo może jest pan starszy ale mądrości u Pana nie widać. Taka jest rzeczywistość? Nie panie radny, rzeczywistość jest taka że budowa stadionu w który zainwestowano do tej pory 370 mln złotych stoi. Że planowy termin oddania stadionu się oddala, a radni godzą się (!!!) na wyrzucanie pieniędzy w błoto. To jest rzeczywistość panie Kośmider.
Co do Cupiała - sprzedaje Wisłę od kilku sezonów, do tej pory jej nie sprzedał. I skoro pan pisze że dla pana sport i Wisła jest jednym z tematów, proszę się nie wypowiadać na ten temat.

Fakty są takie panie Kośmider - stadion Wisly ( i Cracovii) są w tym momencie NAJWAŻNIEJSZYMI miejskimi inwestycjami, wieloletnimi, które należy skończyć.
Odpowiedz cytując
Pero
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 27.10.2009, 00:24
Grzadq napisał(a):Wyświetl post
Co do Cupiała - sprzedaje Wisłę od kilku sezonów, do tej pory jej nie sprzedał.
Niestety jeśli radni tacy jak Kośmider podejmą decyzje o nieprzyznaniu pieniędzy to boję się że będzie to bardzo bliskie. Przecież nie możemy sobie pozwolić na kolejny sezon na wyjeździe. Niestety w Krakowie wszytko jest możliwe w ramach politycznej gry. Wszyscy chyba pamiętamy ogrodzony Rynek od strony kościoła Mariackiego.... Myślałem że to było kuriozum ale wizja w 2/3 wybudowanego stadionu stojąca na próżno wydaje mi się jeszcze większym
Odpowiedz cytując
Kuba
Senior Member

Stary 27.10.2009, 00:35
Moim zdaniem byłaby to sprawa nadająca się do sądu.
Jest to oczywisty postulat niegospodarności.
I to samo powiedziałbym gdyby pejsy mialy taka sytuacje, mimo, ze oczywiscie cieszylbym sie gdyby nie wybudowano im niczego w tym s****ialym miejscu.
Odpowiedz cytując
filip74
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 27.10.2009, 00:58
Radni zamiast kasą na stadion powinni się zająć przejęciem Euro 2012 od Poznania bo nadarza się okazja jako miasto rezerwowe.
Stadion w Poznaniu się sypie , jedna trybuna ponoć bardzo spękała , a następna ma takie wady w konstrukcji że została zamknięta dla kibiców i po powrocie Lecha z Wronek będzie pusta choć oficjalnie ponoć podają że z powodu braku dróg ewakuacyjnych .
Odpowiedz cytując
MatMario
Senior Member

Od: 05.2004

Stary 27.10.2009, 01:38
Wojtas napisał(a):Wyświetl post
Z takim radnym jak pan Kosmider czy jak mu tam ,dzis juz wiem czemu miasto nie ma hal,boisk,stadionow czemu nie mamy Euro.

Naprawde tok myslenia godny polityka ,a jesli jest kibicem to woli pamiatac Tbilisi niz Lazio

ja pie****le,apokalipsa
Kibicem jest jasssneee razem ze swoimi koleżkami z AGH a kto tam się znajduje...

http://www.klubkrakowski.pl/czlonkowie.html
jackass: -Sęk w tym, że jak my im sprzedajemy bilety, to bierzemy pełną odpowiedzialność za nich.
Press: -Czyli to klub dystrybuowałby bilety na mecze wyjazdowe?
jackass: -I tak to musimy robić,zawsze tak jest.
Press: -Przed konfliktem SKWK się tym zajmowało?
jackass: -Tak, oni to robili.
Odpowiedz cytując
Hamas_kr
Senior Member

Od: 02.2005

Stary 27.10.2009, 02:14
Z całym szacunkiem Panie Darku, ale formą i treścią swoich wypowiedzi tylko ośmiesza Pan Wisłe i jej kibiców.
Sam Pan pisze, że ciężko się przebić do me(r)diów. O czym to świadczy? Może o braku predyspozycji bądź odpowiedniej determinacji? Chce Pan z kibiców uczynić swoje zaplecze w słownych przepychankach na radzie? Tanim kosztem zyskać głosy w przyszłych wyborach?

Na demagogie Pana Bogusława w ogóle szkoda palców i klawiatury. Mam tylko nadzieje, że radni nie podejmą pańskiego toku rozumowania i nie przeprowadzą kampanii opartej o medialne hasełka zaprezentowane przez Pana. Nie trudno sobie wyobrazić reakcje szarego krakowianina, który staje przed wyborem stadion dla pseudo-chuligano-hołoty bądź zamknięcie dwóch szpitali i wycofanie połowy taboru MPK.

Zastanawia mnie drodzy Panowie radni czy miasto, nie czerwonego ( a raczej bezideowo chciwego na kase ) prezydenta czy radnych ( chcących przez swoją kadencje złapać jak najwięcej kontaktów i pieniędzy podatników ), ale zwyczajnych mieszkańców ( nawet nie interesujących się sportem ) stać na zaprzestanie budowy stadionu? Pomijam fakt, że dotychczas wydane pieniądze można było wydać na inne cele, jednak zaprzestając teraz budowy pozbawiamy wszystkich krakowian ( budżet miasta ) realnych, cyklicznych zysków. Wystarczy pomyśleć ile ludzi przy okazji różnych imprez odbywającyh się na stadionie, niekoniecznie sportowych, zostawi w naszym mieście pieniądze.

Oczywiście to przysłowiowe "rzucanie grochem o ściane", bo wszyscy radni/politycy zdeklarowani, bądź nie, jako kibice mają "wyższe" cele niż realne zajęcie się rozwiązywaniem pewnych problemów. Oczywiście nawet nie chodzi tu o nasz stadion, ale o ogólne podejście do swojej pracy.

Żal patrzeć na nasze realia. Pieniądze na skończenie obiektu się znajdą, ale widząc te przepychanki to zapewne wybór operatora, zapełnienie powierzchni komercyjnej i organizacja innych poza meczami imprez to kwestia bardzo odległa.

Na koniec. Nie ma co liczyć na pomoc konkretnych radnych! Trzeba się samemu zorganizować i pokazać radzie jako całości, że tak łatwo nas po nożu nie spuszczą! Dokończenie budowy to dopiero początek walki o godne warunki dla nas.
Ostatnio edytowane przez Hamas_kr : 27.10.2009 o godz. 02:18.
Odpowiedz cytując
KOMINEK
ANAJNARAB

Od: 05.2004

Stary 27.10.2009, 09:37
Jeszcze raz przypominam nie jest to temat polityczny. Sprawy wykończenia stadiony jest teraz dla nas najważniejsza i nie ma tu miejsca na jakieś polityczne przepychanki. Dla nas jedynym odniesieniem jest dobro Wisły
Będę bardzo tego pilnował
Odpowiedz cytując
Hamas_kr
Senior Member

Od: 02.2005

Stary 27.10.2009, 12:13
Panie Darku.

1. Rozumiem powiązania między miastem, a szpitalami czy spółkami miejskimi i wyraźnie w swoim poście napisałem, że obawiam się tylko użycia przez przeciwników dalszego finansowania takich tanich demagogicznych sztuczek jak właśnie straszenie brakiem pieniędzy na szpitale czy MPK. Jeszcze raz napisze, że przeciętny krakowianin nie będzie się zastanawiał czy rzeczywiście przez budowe stadionu nie będzie mógł skorzystać z pomocy medycznej. On uzna to za prawde objawioną. A popracie społeczne jest nam na pewno potrzebne.

2. Skoro Panu zależy na stadionie to właśnie w mediach powinno być Pana pełno! Nie oszukujmy się, że zdanie anonimowych kibiców może się równać zdaniu członka rady miejskiej.

Życze powodzenia i mam nadzieje, że jednak Pańskie słowa są szczere.

P.S. Troszke mniej emocji w wypowiedziach.

pozdrawiam

Kamil
Odpowiedz cytując
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Stary 27.10.2009, 13:34
Od radnego Franaszka

Radny Piotr Franaszek napisał(a):

"Szanowny Panie,
W pełni podzielam Pana troskę w sprawie budowy stadionu Wisły. Jest dla mnie sprawą oczywistą że już dawno polska, najlepsza drużyna piłkarska, jej kibice i wszyscy mieszkańcy Krakowa powinni mieć godny stadion. I nie powinno to zależeć, od tego czy w Krakowie będzie Euro 2012 czy też nie. Po prostu nam się to należy.
Inna kwestią natomiast jest sposób realizacji całego przedsięwzięcia i poważne obaw o jego zakończenie. Niestety, w Krakowie mamy nie jeden przykład zaniedbań przy realizacji poważnych inwestycji. Dlatego też trzeba bardzo uważnie śledzić i kontrolować także wszystkie sprawy dotyczące budowy stadionu. Natomiast najgorszym rozwiązaniem byłoby pozostawienie rozgrzebanej i niedokończonej budowy. Najwyższy czas aby Biała Gwiazda i jej kibice doczekali się obiektu z prawdziwego zdarzenia.

Serdecznie pozdrawiam wszystkich kibiców Białej Gwiazdy Piotr Franaszek"
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
Odpowiedz cytując
Romy S.
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 27.10.2009, 14:31
Arapaho napisał(a):Wyświetl post
w odpowiedzi na mojego maila od p.radnego Kosmidera:
Nie mam zamiaru pisać do Pana Kośmidera, ale cytując go: "A my musimy wybrać."
błagam jako kibic Wisły by nie wybrali tak jak przy Operze.
Bo grozi nam podobnie jak tam poprawka po świeżej budowie, ale to pewnie nowa krakowska specjalność.
...nieczytelny...
Odpowiedz cytując
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Stary 27.10.2009, 15:05
od radnego Bystrowskiego - tu myśle wkońcu krok do przodu
Cytat:
Witam
Dziękuje za emaila. Moja odpowiedź w tym temacie na moim blogi:
http://www.bystrowski.pl/
Pozdrawiam
Paweł Bystrowski
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Stary 27.10.2009, 15:32
Niestety, radnemu Kośmidrowi nie warto wierzyć. Wczoraj, po tym co Wam napisałem,otrzymałem od niego wiadomość z głosem oburzenia, że śmiem tutaj publicznie komentować i pokazywać jego rzeczywiste poglądy na sprawę budowy stadionu, będącego dlań kwestią "nawet czwartorzędną", zdanie, które ma o kibicach Wisły, czy dwulicowość w pojmowaniu "transparentności" wypowiedzi i działań polityków - nie będę tej wiadomości cytował, aby nie dać mu pretekstów do szarżowania z nowymi oskarżeniami o "ujawnianie tajemnicy korespondencji". Nie chcę też, by autorytet posady radnego całkiem upadł na forum.

W każdym razie radny Kośmider bez najmniejszych wątpliwości pokazał, że w rzeczywistości chodzi mu o uderzenie w Majchrowskiego przed zbliżającymi się wyborami, poprzez opóźnienie budowy stadionu pod różnymi pretekstami tak, aby ów nie mógł zrealizować obietnicy oddania go przed nimi. Czytając go, mam wrażenie, że jego "Majchrofobia" przynajmniej dorównuje "rusofobi" Kaczyńskich.
Ostatnio edytowane przez Markus : 27.10.2009 o godz. 16:45.
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...)
"Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze
"
Odpowiedz cytując
kot
Senior Member

Od: 04.2003

Stary 27.10.2009, 16:43
Otrzymałem e-maila od Radnego Bystrowskiego. No to byłem w ogromnym błędzie w sprawie kosztów hali w Czyżynach, które szacowałem na 200 mil a wynoszą one 469 mil zł. Cytuję słowa Radnego Bystrowskiego z jego blogu :

Cytat:
Kredyt na budowę Hali ma wynieść 469 milionów złotych. Prezydent nie zapewnił żadnego finansowania zewnętrznego dla tej inwestycji. Przykład TS Wisła pokazuje, że można pozyskać np środki z UE (projektowana Hala Wisły na ok 6 tys osób ma zapewnione 8 mln euro z UE - to ok 1/3 całości środków)My, musimy przyjąć uchwałę dot. finansowania inwestcyji w Czyżynach pod warunkiem zapewnienia finansowania zewn. (śodki UE, Ministerstwo Sportu) plus inwestor prywatny - łącznie minimum 1/3 całości środków
Panie Radny Bystrowski ( i wszyscy inni Radni oraz Prezydencie Miasta ) , sam Pan przyznajesz, że Wisła spełnia warunek Rady Miasta o konieczności posiadania 1/3 środków z poza budżetu Miasta w celu liczenia na dofinansowanie hali sportowej z budżetu Miasta a więc proszę wniosek Wisły TS zaakceptować i zabezpieczyć jego realizację, jeszcze w tym roku w budżecie, aby właśnie tej dotacji unijnej, jaką Wisła TS uzyskała, nie zmarnować w ramach karygodnej niegospodarności Rady Miasta czy Prezydenta. Wynika z tego że starania Wisły o dofinansowanie hali sportowej dotyczą znikomej kwoty wobec kosztów hali w Czyżynach tj. ok. 5% tej kwoty. Ze słów Pana Ludwika Miętty Mikołajewicza wynika, że posiada dotację 8 mil euro tj. ponad 30 milionów zł i zwraca się o dofinansowanie w wysokosci mniejszej niż 30 mil zł a to znaczy, że posiada dotację zewnętrzną ok 1/2 kosztów inwestycyjnych czyli nawet większą niż warunek Rady Miasta w wysokosci 1/3 tych środków. Hala w Czyżynach , Czyżynami tak jak i hala Cracovii, Cracovią, ale nie kosztem hali Wisły. Zwłaszcza, że hala w Czyżynach jest dopiero w fazie obiecanek przedwyborczych a nie gotowego projektu czy planu i nie posiada tej 1/3 środków z zewnątrz, podobnie jak i hala Cracowii. Środki unijne pozyskane przez Wisłę TS przepadną wraz ze zbliżającym się szybko końcem roku i nikt ich nie wykorzysta. To nie będzie niegospodarność. To będzie malwersacja środków a nie ich marnotrawstwo. Nie tylko logika, zdrowy rozsądek czy fakty o zaawansowanych i realnych planach Wisły TS w sprawie hali sportowej wraz z pozyskaną dotacją unijną, świadczą o konieczności wydania zgody na tą inwestycję. Świadczy za tym także ryzyko nie wybudowania w mieście hali w Czyżynach, gdyż na dziś jest to wyłącznie hasło i element walki przedwyborczej, który nie ma za sobą żadnych kroków formalnych. Nie pozwólcie aby hasła przedwyborcze przesłoniły Wam fakty i zdrowy rozsądek . Dofinansujcie sformalizowaną już inwestycję Wisły TS za 5 % środków miejskich, które chcecie wydać na hasło przedwyborcze < Czyżyny". Nie wyrzucajcie na śmietnik ponad 30 mil zł dotacji unijnej, pozyskanej przez TS Wisła a tym bardziej nie okradajcie Wisły TS z tych środków, co sugeruje Prezydent o przerzuceniu ich na Czyżyny, nie chcąc jednocześnie przeznaczyć niezbędnych środków o podobnej wysokosci na stadion Wisły Kraków. A potem budujcie halę w Czyżynach ( którą takze chętnie bedę odwiedzał jeśli powstanie ) za pozostałe 95 % środków miejskich, mających być na Czyżyny przeznaczonych tj. większych niż na cały stadion Wisły Kraków wraz z halą sportową TS Wisła prawdopodobnie.

Ps. cieszy także świadomość Radnego Bystrowskiego, że stadion Wisły musi zostać oddany w terminie ( podobno będzie głosował za przyznaniem 30 mil zł, ale nic nie wspomina o pozostałych niezbędnych środkach ) a szukanie ofiarnych kozłów wyborczych powinno toczyć się swoją drogą.
Ostatnio edytowane przez kot : 27.10.2009 o godz. 18:05.
Nie ma rzeczy niemożliwych.
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 27.10.2009, 17:57
Markus napisał:
Cytat:
Niestety, radnemu Kośmidrowi nie warto wierzyć. Wczoraj, po tym co Wam napisałem,otrzymałem od niego wiadomość z głosem oburzenia, że śmiem tutaj publicznie komentować i pokazywać jego rzeczywiste poglądy na sprawę budowy stadionu, będącego dlań kwestią "nawet czwartorzędną", zdanie, które ma o kibicach Wisły,
Tego boją się najbardziej. Że ktoś cytując ich wypowiedzi, pokaże ich prawdziwe oblicze, i to przed wyborami . Pewnie dostał już cynk z usłużnych działaczy swojej partii będących czytelnikami forum, ze zamiast wić się jak wąż, ściemniać, obiecywać , kluczyć, kłamać (czyli stosować taką gieremkowszczyznę jak na byłego działacza UW przystało) to z wrodzoną sobie butą i bezczelnością wynikającą pewnie z sondaży zaprezentował co mysli naprawdę.

Przy takim betonie, sprawy stadionu nie pchniemy do przodu poprzez tylko pisanie e-maili. Trzeba zapewne będzie zrobić akcję Plac Wszystkich Świętych, a potem kontynuować ją poprzez np. Akcję Obywatelskiego Nękania tych radnych, ktorzy zamiast mózgu mają sieczkę i gorliwie wbrew interesowi mieszkańców wykonują polecenia swoich partyjnych szefów, przebierających nóżkami za fotelem prezydenta Krakowa.
Chyba już wszystko jasne jakie nastawienie w stosunku do stadionu ma beton rządzący miastem.
Gotowi są uwalić nasz klub dla osiągnięcia zamierzonego celu.
Czas zacząć działać póki nie jest za późno. Muszą stracić dotychczasowy komfort mieszkania w Krakowie. A w ostateczności przenieść się na Kozłówek .
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Stary 27.10.2009, 19:38
Panie Dariuszu, popieram Pana ws hali, ale boję się, abyśmy przypadkiem, jak w tym przysłowiu, probując łapiąc "10 srok za ogon" nie zostali z niczym. Budżet miasta też ma swoją pojemność i może być duży problem z nakłonieniem większości radnych do poparcia niezbędnych inwestycji. Dlatego proponuję jasne określenie priorytetów, spraw, które dla nas wszystkich są najważniejsze:

1. Zabezpieczenie brakujących pieniędzy na dokończenie budowy stadionu wraz ze środkami potrzebnymi na sfinansowanie przetargów na nieujęte obecnie w "kosztorysie" elementy typu monitoring, drogi dojścia do D, murawa etc. To są sprawy nierozerwalne - koszmarem byloby, gdyśmy np: zabezpieczyli środki na postawienie wszystkich trybun i halę, ale stadion w czerwcu nie mialby murawy i innych spraw - czyli nadal nie nadawał się do użytkowania. To moim zdaniem musi być absolutny priorytet. Przecież nie chodzi tylko o obecne 30 mln zł.

2. Budowa hali - sprawa również szalenie ważna, ale jednak osobna. Też jestem za tańszą halą TS Wisła, ale jeśli znajdzie się inwestor, który wyłoży niezbędne pieniądze, to może nie należy przedwcześnie skreślać możliwości budowy większej w Czyżynach? Co na to nasi "znajomi" z komisji budżetowej? . Może trafi do nich argument, że tańsza hala, to większe możliwości zabezpieczenia niezbędnych środków na stadiony?

3. Inne inwestycje sportowe, które zapewne trzeba będzie kontynuować, jak remont lodowiska itd. Nie można o nich zapominać, ale absolutnie nie powinny godzić w realizację priorytetów.
Ostatnio edytowane przez Markus : 27.10.2009 o godz. 19:42.
(...)
"
Odpowiedz cytując
Kuba
Senior Member

Stary 27.10.2009, 20:02
Gwiaździsty
Pisalismy juz nieraz o niemieszaniu poszczególnych partii politycznych w spor. Napewno nie wyjdzie nam to na dobre w dłuższej perspektywie.
Zasada jest taka, że oceniamy radnych nie po jakiejkolwiek partii tylko po poparciu dla stadionu i hali Wisły.
Zwłaszcza jeśli mamy poparcie w różnych partiach.

Przykładowo jesli jestes sympatykiem partii X i pan Y, mimo, że jest czlonkiem danej partii głosuje przeciwko nam, Ty czy ja skreslamy go ze swojej listy sympatyków.
Odpowiedz cytując
gooro33
Senior Member

Stary 27.10.2009, 20:03
Markus napisał(a):Wyświetl post
Panie Dariuszu, popieram Pana ws hali, ale boję się, abyśmy przypadkiem, jak w tym przysłowiu, probując łapiąc "10 srok za ogon" nie zostali z niczym. Budżet miasta też ma swoją pojemność i może być duży problem z nakłonieniem większości radnych do poparcia niezbędnych inwestycji. Dlatego proponuję jasne określenie priorytetów, spraw, które dla nas wszystkich są najważniejsze:

1. Zabezpieczenie brakujących pieniędzy na dokończenie budowy stadionu wraz ze środkami potrzebnymi na sfinansowanie przetargów na nieujęte obecnie w "kosztorysie" elementy typu monitoring, drogi dojścia do D, murawa etc. To są sprawy nierozerwalne - koszmarem byloby, gdyśmy np: zabezpieczyli środki na postawienie wszystkich trybun i halę, ale stadion w czerwcu nie mialby murawy i innych spraw - czyli nadal nie nadawał się do użytkowania. To moim zdaniem musi być absolutny priorytet. Przecież nie chodzi tylko o obecne 30 mln zł.

2. Budowa hali - sprawa również szalenie ważna, ale jednak osobna. Też jestem za tańszą halą TS Wisła, ale jeśli znajdzie się inwestor, który wyłoży niezbędne pieniądze, to może nie należy przedwcześnie skreślać możliwości budowy większej w Czyżynach? Co na to nasi "znajomi" z komisji budżetowej? . Może trafi do nich argument, że tańsza hala, to większe możliwości zabezpieczenia niezbędnych środków na stadiony?

3. Inne inwestycje sportowe, które zapewne trzeba będzie kontynuować, jak remont lodowiska itd. Nie można o nich zapominać, ale absolutnie nie powinny godzić w realizację priorytetów.
Mysle ze tu nie chodzi o opcje wyboru pomiedzy hala TS Wisla a ta na Czyzynach.
Jezeli doloza do naszej hali te 30mln to na pewno na budowe hali na Czyzynach ta dotacja nie wplynie.
Przeciez Cracovii maja za 3 lata budowac hale 2razy mniejsza za 80mln.
Nie rozumiem czemu jezeli mamy dotacje unijna mamy pozwolic zeby ona przepadla.

Odpowiedz cytując
Q13SON
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 27.10.2009, 20:50
Pytalem o Fedorowicza. Już wiem czym sie teraz zajmuje. Prowadza wnuczkę na pogadanki o pedałach i czytanie bajki o dwóch samcach pingwinach wychowujących dziecko...

wracając do tematu odpisało jeszcze 4 radnych ale nie mam czasu czytać później coś napisze.
Odpowiedz cytując
kot
Senior Member

Od: 04.2003

Stary 27.10.2009, 21:04
Panie Darku

Rozumiem, że Rada Miasta w dniu 4 11 09 będzie głosowała uchwałę w związku z projektem Prezydenta o zmianie w planach wydatków na rok 2009 ( zmiany w budżecie ) zgodnie z tym drukiem :
- http://www.bip.krakow.pl/_inc/rada/p...c.php?id=48249
Cytat:
Zwiększenie planu wydatków inwestycyjnych o kwotę 29.912.000 zł, w zadaniu „Modernizacja miejskiego stadionu piłkarskiego „Wisła Kraków”. Środki przeznaczone zostaną na wykonanie dodatkowych robót budowlanych wynikających ze zmiany konstrukcji stadionu po wizytacji specjalistów UEFA (rozszerzenie filarów – zwiększenie ich rozstawu – w celu uzyskania większych powierzchni komercyjnych). Ponadto, w skutek odstąpienia od budowy parkingów podziemnych z powodu braku koncesjonariuszy, zachodzi konieczność zmiany zagospodarowania terenu przekładki mediów podziemnych i budowy przyłączy sieci wodno – kanalizacyjnych, NN i SN.
który to projekt i zmiany, Komisja Budżetowa Rady Miasta zaopiniowała tej Radzie na sesję w dniu 4 11 09 negatywnie, w tej oto opini Radnej Jantos :
http://www.bip.krakow.pl/_inc/rada/p...c.php?id=48385
Cytat:
OPINIA NR 514/09
Komisji Budżetowej Rady Miasta Krakowa
z 20 października 2009 r.
Komisja Budżetowa Rady Miasta Krakowa n e g a t y w n i e opiniuje projekt
uchwały w sprawie zmian w budżecie Miasta Krakowa na rok 2009 (dot. zmian w planie
wydatków w działach: 600, 900, 921 i 926) - druk nr 1340.
Przewodnicząca Komisji
Małgorzata Jantos
Porządek obrad Rady Miasta w dniu 4 11 09 zakłada, że głosowanie w/w projektu Prezydenta, umieszczono pod nr.6 tzn. i że ma się ono odbyć bezpośrednio po sprawozdaniu Prezydenta przewidzianym w punkcie 5 porządku tych obrad, brzmiącym następująco :
Cytat:
Informacja Prezydenta Miasta Krakowa o finansowaniu, projekcie i prowadzeniu inwestycji -
Budowa Stadionu KS Wisła:
- szczegółowe zestawienie już poniesionych nakładów,
- zestawienie nakładów do poniesienia, wynikających z już zawartych umów, przetargów,
- szacunkowe, wstępne zestawienie nakładów do poniesienia, wynikających z innych okoliczności
Nie widzę tutaj nic o żądaniach audytu w tej sprawie, jakiego ponoć domagają się Radni a sama przewodnicząca Komisji Budżetowej Radna Jantos w swojej opinii go nie zażądała, lecz w całości się temu projektowi sprzeciwiła.

Wynika z tego, że żądana od Prezydenta informacja w pkt. 5 sesji RM ma za zadanie uzyskanie danych już znanych powszechnie, tj ile dotychczas wydano na stadion i ile brakuje w związku ze zmianami projektu budowlanego po dokonanym przetargu w żądaniach wykonawcy trybuny wschodniej i zachodniej, ujętych w sformułowaniu "- zestawienie nakładów do poniesienia, wynikających z już zawartych umów, przetargów" .
Interesujące są za to wstępne zestawienia nakładów kolejnych do poniesienia, ciekawie sformułowanych pod nazwą " wynikających z innych okoliczności ". O co tu chodzi ? Jakich innych okoliczności ? Bo jedyne jakie mi przychodzą do głowy, to takie, że Rada Miasta rozpoczynając tą inwestycję 5 lat temu i budżetując ostatni przetarg na trybuny wschodnią i zachodnią, nigdy nie miała pojęcia o kosztach całkowitych stadionu, czyli nigdy nie zażądała takiej informacji, o jakie dopiero teraz się stara, wcielając się w rolę Rady nieświadomych Radnych sformułowaniem " wynikających z innych okoliczności" a nie winnych karygodnych zaniedbań, polegajacych na finansowaniu inwestycji, bez danych o jej kosztach i potrzebach ostatecznych a dotąd w budżecie nie uwzględnionych. To tak jakby krzyknąć " budujemy dom" i porwać się na budowę, nie wiedząc ile on ma kosztować w całości i wydajac na niego co trochę kolejne kwoty, nie mieć nawet pojecia czego nam jeszcze brakuje. Dla mnie jest to kompromitacja wszystkich władz Miasta. Strach pomyśleć na tym przykładzie, jak wyglądają inne nasze inwestycje. No ale o tym się nie mówi ale szuka się ofiary, która za ten chaos inwestycyjny ma zapłacić, najlepiej wyborczo, bo przecież innej "kary" nasi rządzący sobie nie wymierzą, niezależnie od tego jakie partie czy układy reprezentują.

Obawiam się, że zarządanie audytu dopiero na tej sesji RM, wstrzyma dofinansowanie stadionu Wisły na długo, aż do końca wyborów. Już widzę te dyskusje Radnych z Prezydentem przy okazji pkt. 5 sesji Rady, czyli sprawozdania na temat ile brakuje i z powodu jakich okoliczności. Usłyszymy polityczną zadymę przedwyborczą, zakończoną skandalem o wstrzymaniu prac stadionowych. Bo jeśli skutkiem dyskusji w pkt 5 będzie zarządanie audytu, to głosowanie dofinansowania w pkt 6 obrad, będzie już z automatu niemożliwe. Markus tutaj ma chyba rację, postulując najpierw głosowanie nad dofinansowaniem a dopiero potem wnioski o audyty, prokuratorów, CBA i kogo tam jezcze PR-wcy partyjni nie wymyślą na użytek wyłącznie wyborczy, czyli żaden.

Inną sprawą jest fakt, że uzyskanie przez RM informacji o dalszych potrzebach budżetowych, mających inwestycję rozpoczętą 5 lat temu zakończyć kompleksowo i docelowo, dopiero na pół roku przed terminowym jej oddaniem do użytku, grającej na uchodźctwie Wiśle Kraków - świadczy o tym, ze jeśli RM nie uchwali tych środków ( ponad te 29,9 mil zł ) w trybie awaryjnym, to stadion nie będzie gotowy do użytku, zgodnie z tym co Wiśle obiecano. Bowiem potrzebne będą kolejne przetargi na prace specjalistyczne, których nie da się zlecić jednemu wykonawcy. Takie procedury trwają długo a przecież, bez murawy i wielu innych wymogów licencyjnych, nie da się stadionu użytkować. W/g mnie RM na najbliższej sesji, po uzyskaniu od Prezydenta informacji o wstępnych kosztach jeszcze do poniesienia z uwagi na inne okoliczności , powinna także stosowną uchwałą te koszty jak najszybciej uchwalić a priori, aby te przetargi mogły się odbyć w bezpiecznym czasie a wtedy szansa na terminowe oddanie stadionu kompleksowo zakończonego, byłaby jeszcze realna.

Ps. istotą działania w sprawie hali Wisły jest jego skuteczność a nie spalenie sprawy, dla samego szumu przy tej sprawie. Negocjacje w filozofii, którą pan wyjaśnił Markusowi, są dobre, jeśli rozdzielimy sprawy stadionu od hali i będziemy je negocjować w ich oddzielnych interesach a nie dla samej filozofii " coś na rzecz czegoś", z którą ogólnie się zagadzam. Choć w przypadku gospodarności lub raczej marnotrawstwa, pojęcie "negocjacji" ociera się o przestępstwo raczej. Jeśli na Komisji Sportu uda się Wam Panie Darku wspólnie z innymi Radnymi, taki projekt uchwały w sprawie hali TS Wisła przegłosować i przekazać na sesje Rady Miasta, to już będzie jakiś sukces. Ale sukcesem ostatecznym będzie przegłosowanie go na sesji RM. I tutaj trzeba przekonać o wiele więcej osób niż na Komisji Sportu, choć ta Pana Komisja Sportu nie jest wcale taka mała. Gdyby prawie wszyscy z Komisji Sportu jednogłośnie projekt poparli, to byłaby duża szansa na sukces jej uchwalenia na RM, gdyż niewielu więcej Radnych, trzeba by było do niej przekonać aby sprawę wygrać i zapobiec marnotrawstwu dotacji oraz niegospodarności. Obiecałem, że korespondencji z Radnymi przeze mnie prowadzonej, nie będę tu publikował, ale zapewniam Pana, że wielu Radnych z Komisji Sportu, których Pan nie wymienił, jako przychylnych sprawom stadionu i hali Wisły, zapewniały mnie w swoich e-mailach o swoim poparciu. Jestem ciekawy jak będą głosować w tej sprawie w realu. Wydawać by mi się mogło, że powinien Pan mieć w Komisji Sportu o wiele większe wsparcie. Niech Pan wysonduje to wsparcie i życzę, tak jak i Panu Bystrowskiemu, przekonania do sprawy, nawet najgorszych Panów wrogów, bo argumenty są po stronie tej sprawy, jeśli tylko logika i zdrowy rozsądek a nie tylko gospodarność, zawitają w głowach wszystkich Radnych a osobiste uprzedzenia lub zwykła niewiedza, jako niemerytoryczne argumenty, odejdą na bok.

Kraków to niepowtarzalne na świecie miasto, w którym mieszkają ludzie o różnych filozofiach życia, ale Was wybrano aby każdy Krakus był z Was dumny a pokolenia miały z Was pożytek a nie wstyd. Wszystko w Waszych rękach, panie i panowie Radni Krakowa. Radni miast Warszawa,Poznań,Wrocław,Gdańsk i nie tylko nie powinni Was przerastać w sprawach, o których tutaj dyskutujemy. A my mieszkańcy i kibice Krakowa, nie jesteśmy też gorsi od mieszkańców tych innych miast i zasługujemy na taką samą atencję z Waszej strony, jak oni ze strony swoich Radnych.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Czy mógłby Pan wyjaśnić o co chodzi z tą kwotą na Czyżyny w tym druku ? - http://www.bip.krakow.pl/_inc/rada/p...c.php?id=48236

Z szacunkiem
kot
Ostatnio edytowane przez kot : 27.10.2009 o godz. 23:25.
Nie ma rzeczy niemożliwych.
Odpowiedz cytując
spartan
Senior Member

Stary 27.10.2009, 21:55
kot napisał(a):Wyświetl post
Komisja Budżetowa Rady Miasta zaopiniowała tej Radzie na sesję w dniu 4 11 09 negatywnie, w tej oto opini Radnej Jantos :
http://www.bip.krakow.pl/_inc/rada/p...c.php?id=48385
Komisja budżetowa negatywnie zaopiniowała przesunięcie zaoszczędzonych środków na budowę stadionu. Moje pytanie zatem brzmi w jaki sposób środki te mają być wykorzystane - jeśli nie na dokończenie zaawansowanej inwestycji? Kolejne moje pytanie brzmi jakie zostały wyciągnięte konsekwencje (finansowe, personalne) w związku z budową Opery, albo przebudową Ronda Mogilskiego, o podziemia Rynku miłościwie nie pytam.
Czy przewodnicząca komisji zdaje sobie sprawę, że niedokończenie inwestycji naraża miasto nie tyle na śmieszność ale na wymierne straty materialne. Wszak Wisła ma płacić 1% wartości stadionu rocznie (nie licząc zysków z imprez poza piłkarskich) więc siłą rzeczy jest to inwestycja a nie niedochodowa budowa.
Zadałem sobie trud prześledzenia aktywności radnej Jantos. Jej domeną jest edukacja oraz sporadycznie kultura. Interesujące umiejętności jak dla przewodniczącej komisji budżetowej miasta będącego jednak innym podmiotem niż prywatna szkoła językowa.
Wracając do wątku merytorycznego...
Zastanawiałem się czy dobrym rozwiązaniem jest mówienie w tym samym czasie i o hali i o stadionie. I w normalnych warunkach powiedziałbym - nie. Ale na dzień dzisiejszy, nie ma innego wyboru, jak walczyć o całą pulę. Następna okazja może się nie trafić.
Budowa hali w Czyżynach to mrzonka a hala Wisły może być realna ze względu na zabezpieczone fundusze i atmosferę panującą. Powstała dyskusja i w jej wyniku może się wydarzyć coś dobrego.
Ostatnio edytowane przez spartan : 27.10.2009 o godz. 22:00.
ANTY-RABBIN-FRONT
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów