The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
PhantomRanger
Senior Member

Od: 09.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 24.10.2009, 22:00
Mocny napisał(a):Wyświetl post
powiedzmy sobie szczerze , gorsze stadiony w ekstraklasie ciezko bedzie znalezc , za przekrety majchrowskiego i obtulowicza powinni oni byc rozliczeni
A to są jakieś lepsze stadiony w ekstraklasie? Nie mówisz chyba o tym Legii, Lecha, Korony czy Zagłębia[notabene budowanego za naszą kasę bez żadnego przetargu] skoro tacy szczodrzy byli na ten ich stadion niech dofinansują wszystkie inne. Wychodzą teraz brudy co do budowy naszego stadionu, ale w Poznaniu też lepiej nie jest skoro kibice będą siedzieć na rusztowaniu, bo za niską trybunę wybudowali. Stadion Legii też niczym mnie nie powala. Jedynymi stadionami na poziomie mogą być Narodowy i Baltic Arena[ i nie dlatego, że są to oponki]. Uważam, że budowa nie zostanie wstrzymana z jednego prostego względu. Skoro przekazano już prawie 400 mln i nie ukończenie tej inwestycji równoznaczne jest z wywaleniem tych pieniędzy w błoto, a mieszkańcy tego by nie podarowali. To zdają się wiedzieć i rządzący jak i opozycja. Poza tym wybory samorządowe za pasem i trzeba się przygotować, że nasz stadion będzie coraz bardzie atakowany, a po wyborach nagle wszystko ucichnie. aktem jest jednak, że trzeba wyjaśnić całą sytuację.
"W meczach powinni dawać z siebie wszystko! Ze zmęczenia powinni rzygać, mdleć, z wysiłku narobić w spodnie, cokolwiek!"- ANDRZEJ IWAN
Odpowiedz cytując
Q13SON
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 25.10.2009, 13:30
Odpisali mi:
Darek Olszówka
Stanisław Rachwał
Bogusław Kośmider
Piotr Franaszek

Olszówka oczywiście za ten drugi też
Kośmider pisze że był za budową jednego stadionu...
Ostatni... a to chyba wiecie bo widzę że wysyłał 13 osobom maila...
Odpowiedz cytując
rav
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2002

Stary 25.10.2009, 13:56
Wklej tego ostatniego.
Odpowiedz cytując
royalmichael
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 25.10.2009, 14:06
od "Piotr Stanisław Franaszek" <[email protected]>
Cytat:
Szanowi Państwo,
W pełni podzielam Waszą troskę w sprawie budowy stadionu Wisły. Jest dla mnie sprawą oczywistą że już dawno polska, najlepsza drużyna piłkarska, jej kibice i wszyscy mieszkańcy Krakowa powinni mieć godny stadion. I nie powinno to zależeć, od tego czy w Krakowie będzie Euro 2021 czy też nie. Po prostu nam się to należy.
Inna kwestią natomiast jest sposób realizacji całego przedsięwzięcia i poważne obaw o jego zakończenie. Niestety, w Krakowie mamy nie jeden przykład zaniedbań przy realizacji poważnych inwestycji. Dlatego też trzeba bardzo uważnie śledzić i kontrolować także wszystkie sprawy dotyczące budowy stadionu. Natomiast najgorszym rozwiązaniem byłoby pozostawienie rozgrzebanej i niedokończonej budowy. Najwyższy czas aby Biała Gwiazda i jej kibice doczekali się obiektu z prawdziwego zdarzenia.

Serdecznie pozdrawiam wszystkich kibiców Białej Gwiazdy
Piotr Franaszek
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 25.10.2009, 14:10
Kto jest "za" to dopiero widać przy okazji głosowań. A tak to jest spektakl "dla każdego coś miłego". Każdemu, wszystko co chce usłyszeć. Ogólnie większosć będzie za, ale...... I właśnie o to "ale" chodzi. Nie dajmy się zwodzić. Trwa już walka o prezydenturę. Dla chcących dorwac się do stołka prezydenta Krakowa jakakolwiek sprawa do której można znaleźć punkt zaczepienia by ładować w Majchra jest dobra. Skończył się temat z Rondem Obrońców Katynia, pokazał się temat naszego stadionu. I tu niestety zgraja jak widać zamierza żerować na nim.
Odpowiedz cytując
Pero
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 25.10.2009, 14:14
Obawiam się że ta Jantos to jest raczej niereformowalna. Jak wysyłacie maile to wklejcie im może linka z kamerką z budowy bo odnoszę wrażenie że niektórzy z nich nie wiedza w ogóle na jakim etapie jest budowa. Wg Pani Jantos jest to nawet remont

Też postaram się wkrótce napisać coś na odpowiednim poziomie. Przede wszystkim trzeba podkreślić, że wiemy iż w całej sprawie głownie zawinił Majchrowsk,i ale za każde opóźnienie które wyniknie teraz rozliczymy wyłącznie radnych
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 25.10.2009, 14:31
Pero napisał:
Cytat:
i ale za każde opóźnienie które wyniknie teraz rozliczymy wyłącznie radnych
Napisz jak rozliczymy tych radnych ? Skoro główne ugrupowania wystawią ich ponownie na swoje listy i to pozycja od góry na liście. A przy takim systemie, ciemna masa głosująca na różnych kandydatów w obrębie jednej partii chcąc nie chcąc wybierze właśnie ich.

Deklaracje są fajne tylko jak dochodzi co do czego to wtedy ...jak zwykle to samo i potem biadolenie.

Jestem zdania, że dopóki nie zarejestrujemy swojego ugrupowania i nie zaczniemy głosować na swoich ludzi np. z nadania SKWK to nic się nie zmieni. Nieliczni sympatyzujący Wiśle w różnych partiach moga dostać poparcie, ale to za mało.
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Od: 03.2004

Stary 25.10.2009, 16:15
Nie wiem, czy Pani radna Jantos niereformowalna. Może nie zna się na piłce, ale moim zdaniem to uczciwa osoba, która troszczy się o finanse miasta. Na pewno nie pomogą natomiast chamskie maile, które do niej piszą niektórzy kibice.

Jak nie umiecie sensownie pisać, to lepiej tego nie robić! Obrażając radnych tylko szkodzicie interesom Wisły.
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Stary 25.10.2009, 17:04
rav napisał(a):Wyświetl post
Ja podpisuje się obiema rękami pod tym co napisał Kośmider,]
Nie, Rav, to co pisze Kuśmider sprawia, że włosy jeżą mi się na głowie.

Bo on proponuje cytuję: "audyt, potem 30 mln zł , potem zmiany projektu , potem inwestycja ". Czyli de facto wstrzymanie prac, bo brakujące pieniądze da dopiero wtedy, gdy będą wyniki audytu (co potrwa tygodnie, jak nie miesiące). A jeśli te wskażą na nieprawidłowości, to pewnie w ogóle. Jeśli to pójdzie w tą stronę, możemy się pożegnać z meczami na Reymonta przynajmniej do wyborów, czyli jeszcze dodatkowo przez sezon. Brakujące pieniądze muszą być zabezpieczone jak najszybciej, inaczej wcześniej czy później budowa na długo stanie.

PvD napisał(a):Wyświetl post
jakie to wzruszające (...0
możesz jej odpisać, że do kibiców Wisły nikt się nie zwraca a są w stanie pomoc szkole i dzieciom wTyrawie Woloskiej, dziewczynce w Kalwarii, Antosi z Brzeźnicy, Hospicjum Tischnera itp itd
Sam jej to napisz. I nie zapomnij wspomnieć, że organizacje kibicowskie typu SKWK na pewno rozważą zwrócenie się do mieszkańców Krakowa i fanów piłki nożnej o poparcie konkretnych osób lub partii w wyborach, w zależności od decyzji, jakie obecnie będą podejmowane w radzie itd.. Nie zapominaj wspomnieć, że mowa tu potencjalnie o liczbie nawet kilkaset tysięcy głosów - bo według różnych szacunków tylu jest sympatyków Wisły w naszym mieście lub ludzi, którym zależy na terminowym powstaniu tego stadionu.

Rozmawiając z radną Jantos sam już nie wiem, co mnie bardziej przeraża: jej kompletna ignorancja typu "Barcelona ma jeden stadion" (czegoś równie "błyskotliwego" nie wymyśliłaby pewnie nawet najgłupszy poseł Samoobrony), argumentacja z księżyca, czy też fakt, że ktoś ją jednak do tej rady wybrał. Nie wiem, jak można było głosować na takie partie i ludzi. Po prostu nie mieści mi się to w głowie.

Aha, mam nadzieję, że SKWK planuje zorganizowanie jakiejś demonstracji z udziałem osób publicznych (Daniec, Sikorowski itd.) jeszcze przed następnym posiedzeniem rady lub w jego trakcie?
Ostatnio edytowane przez Romy S. : 26.10.2009 o godz. 06:13.
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...)
"Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze
"
Odpowiedz cytując
gooro33
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 25.10.2009, 17:58
flamengista napisał(a):Wyświetl post
Nie wiem, czy Pani radna Jantos niereformowalna. Może nie zna się na piłce, ale moim zdaniem to uczciwa osoba, która troszczy się o finanse miasta. Na pewno nie pomogą natomiast chamskie maile, które do niej piszą niektórzy kibice.

Jak nie umiecie sensownie pisać, to lepiej tego nie robić! Obrażając radnych tylko szkodzicie interesom Wisły.
Chamstwo w takiej koresponedncji jest nie na miejscu to FAKT i niech kazdy wezmie to sobie do serca!!

W nawiazaniu do tego co napisales to co tu do rzeczy ma to czy ona na pilce sie zna czy nie
Chyba zartujesz a ja nie wylapalem Twojej ironii.
Przeczytaj jeszcze raz tego maila od niej i napisz mi czy jest tam chociaz jedna rzecz napisana na temat i nie naciagana....
Ostatnio edytowane przez gooro33 : 25.10.2009 o godz. 18:01.
POLSKIE KORZENIE - POLSKI KLUB
...Z tysięcy klubów, ja wybrałem ten,

Ten boski Krakowski nasz TS
I w każdej chwili czy dobrej czy złej,
Będę kochał Wisełkę, na pewno to wiem!!!

Odpowiedz cytując
rav
Socios Wisła Kraków

Stary 25.10.2009, 19:45
Markus napisał(a):Wyświetl post
Nie, Rav, to co pisze Kuśmider sprawia, że włosy jeżą mi się na głowie.

Bo on proponuje cytuję: "audyt, potem 30 mln zł , potem zmiany projektu , potem inwestycja ". Czyli de facto wstrzymanie prac, bo brakujące pieniądze da dopiero wtedy, gdy będą wyniki audytu (co potrwa tygodnie, jak nie miesiące). A jeśli te wskażą na nieprawidłowości, to pewnie w ogóle. Jeśli to pójdzie w tą stronę, możemy się pożegnać z meczami na Reymonta przynajmniej do wyborów, czyli jeszcze dodatkowo przez sezon. Brakujące pieniądze muszą być zabezpieczone jak najszybciej, inaczej wcześniej czy później budowa na długo stanie.
Nie, nie oznacza to opóźnienia. Audyt trwa 3-4 tygodnie. Jeśli rozpocząć go w połowie listopada to w połowie grudnia masz wyniki i ze dwa tygodnie na decyzję o przekazaniu pieniędzy. Do końca roku spokojnie można budować za to co jest bez przestojów.

Aha, decyzja o audycie nie ma oznaczać, "czy przyznać te pieniądze" tylko "przyznać, ale niech audyt powie ile".
Odpowiedz cytując
Q13SON
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 25.10.2009, 19:58
Właśnie otrzymałem ciekawego maila od pana Darka O.

Pozwolę sobie przytoczyć kilka cytatów:

Cytat:
dziekuje bardzo za przychylne komentarze pod moim adresem na forum kibicow
Wisły! chcialem opublikowac tam swoj list otwarty w tej sprawie, niestety
administrator do dzisiaj nie przeslal mi linku umozliwiajacego
odpisywanie.
taka dygresja
admin do roboty

Cytat:
niestety w radzie jest wiecej tych
z drugiej strony blon... wielu z nich widze ze deklaruje sie ze popieraja
Wisłe, ale to zwykle klamstwo! stawowy to zdeklarowany kibic cracovii,
ktory powiedzial do mnie ze zamiast stadionu powinna byc buda dla
psiarni...
Cytat:
rachwal to rowniez kibic
Cracovii
Na temat "wyroku" parchów i ich całej akcji antyolszówka:
Cytat:
byli nawet na sali obrad gdzie mnie wzyzywali (rowniez
czlonkowie zarzadu klubu).
+ skany interpelacji dot. remontu stadionu i możliwości rozgrywania meczy w Krk.
+ dużo osobistych opinii nt. polityczne i inne

Takie pytanko... gdzie Fedorowicz?
Odpowiedz cytując
Kuba
Senior Member

Stary 25.10.2009, 20:11
Co do Stawowego i konfliktów personalnych/innych to rozliczac będziemy tych, którzy oficjalnie będą przeciwko nam.
Kuluarowe rozmowy i działania nie powinny nas interesować.(oficjalnie).
Nawet jesli Stawowy jest zydem to nie interesuje nas to dopoki nie zacznie działać przeciwko nam tj przeciwko sprawie stadionu.
Odpowiedz cytując
rav
Socios Wisła Kraków

Stary 25.10.2009, 20:12
Q13SON napisał(a):Wyświetl post
admin do roboty
Admin nie wysyła kodów aktywacyjnych, robi to automatycznie skrypt forum. Skoro nie doszło to może mail utkwił w spamie, albo coś jest nie tak z wysyłką - sprawdzę to dziś wieczór.

Konto aktywowałem ręcznie.

Q13SON napisał(a):Wyświetl post
Takie pytanko... gdzie Fedorowicz?
Fedorowicz z Rady Miasta to nie ten sam Fedorowicz - poseł. Choć i pan poseł mógłby się uaktywnić.
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Od: 03.2004

Stary 25.10.2009, 20:19
Gooro, żadna ironia. Po prostu radny miejski nie ma obowiązku znać się na piłce nożnej. Podobnie, jak poseł nie ma za zadanie znać reguł gry w brydża, ani nie musi znać na pamięć składu Realu Madryt.

Radna Jantos reprezentuje tą część społeczeństwa, która piłki nożnej nie zna a nawet nie lubi. Są takie osoby i jest ich całkiem sporo. I też mają prawo do swojej reprezentacji w radzie miasta.

Dlatego w rozmowie z Panią Jantos nie należy używać argumentów stricte kibicowskich, bo one do niej zwyczajnie nie trafiają.

Dla mnie podstawowym argumentem jest to, że wydano już 370 mln złotych pieniędzy z kasy miasta i obiekt nadal nie jest gotowy do użytku. A więc z punktu widzenia podatnika są to na razie pieniądze całkowicie wyrzucone w błoto. Dopiero gdy obiekt będzie funkcjonował, zacznie się powoli spłacać.

I dlatego czy tego osoby nielubiące piłki i Wisły chcą czy też nie nie ma wyjścia - budowa musi zostać dokończona, bo wydano na nią zbyt dużo pieniędzy. To jest koronny argument.
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
Odpowiedz cytując
hunter
Senior Member

Stary 25.10.2009, 20:24
Admin nie wysyła kodów aktywacyjnych, robi to automatycznie skrypt forum. Skoro nie doszło to może mail utkwił w spamie, albo coś jest nie tak z wysyłką - sprawdzę to dziś wieczór.

Konto aktywowałem ręcznie.

Fedorowicz z Rady Miasta to nie ten sam Fedorowicz - poseł. Choć i pan poseł mógłby się uaktywnić.
Ajj tam. Uaktywni się, jak zwykle, jak się będą zbliżać wybory. Wtedy szanowny pan Fedorowicz przypomni sobie jak to bardzo kocha Wisłę, jakie to wspaniałe inicjatywy podejmuje, i zacznie rozsyłać pisma o swoich sukcesach do wszystkich wiślackich redakcji.
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Stary 25.10.2009, 20:39
Nie, nie oznacza to opóźnienia. Audyt trwa 3-4 tygodnie. Jeśli rozpocząć go w połowie listopada to w połowie grudnia masz wyniki i ze dwa tygodnie na decyzję o przekazaniu pieniędzy. Do końca roku spokojnie można budować za to co jest bez przestojów.

Aha, decyzja o audycie nie ma oznaczać, "czy przyznać te pieniądze" tylko "przyznać, ale niech audyt powie ile".
Tyle, że po audycie nadal będziemy w tym samym miejscu co dziś, z pytaniem w Radzie Miasta, czy przyznać i skąd brakujące pieniądze? Bo wszyscy doskonale wiemy, że będą potrzebne (np: na murawę etc. ).

A jak audyt wykaże jakieś nieprawidłowości, dopiero wtedy zacznie się "jazda" Pani Jantos i innych przeciwników "dokładania pieniędzy" - dostaną tylko kolejny argument do wstrzymania prac, nakazania zmiany planów, cięcia kosztów i tysiąca innych pomysłów odsuwających w przyszłość oddanie stadionu.

Poza tym, chyba nie wierzysz, że audyt, jak cokolwiek w Polsce, uda się przeprowadzić szybko, planowo i składnie? I że posłuży czemuś więcej poza walką polityczną? To tylko wybieg.
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...)
"Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze
"
Odpowiedz cytując
spartan
Senior Member

Stary 25.10.2009, 20:42
Tak, nie ten sam bo to jest jego ...syn. Co więcej w czasach licealnych (chodził do V LO) deklarował swoją wiślackość...
ANTY-RABBIN-FRONT
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Stary 25.10.2009, 20:45
flamengista napisał(a):Wyświetl post
Gooro, żadna ironia. Po prostu radny miejski nie ma obowiązku znać się na piłce nożnej. Podobnie, jak poseł nie ma za zadanie znać reguł gry w brydża, ani nie musi znać na pamięć składu Realu Madryt.
Flamengista,

Ale tu nawet nie chodzi, że Jantos wypowiada się o sprawach, w których jest całkowitą ignorantką. Tu chodzi o sposób myślenia, który zaprezentowała, podejścia do sprawy, rozumienia potrzeb miasta, Przecież widzisz jakich argumentów używa. Wszystko jest dla niej ważniejsze od stadionu. Nie da zgody na wydanie pieniędzy, bo grozi to prokuraturą, choć żadne śledztwo się nie toczy i nie ma paragrafu, który dziś za to wtrąciłby ja do pudła itd, itp.
(...)
"
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Stary 25.10.2009, 20:50
darek olszówka napisał(a):Wyświetl post
Witam najlepszych kibiców w Polsce!
Dziękuję bardzo za wszystkie e-maile, które otrzymałem. Dziekuję rówież za to że przy Waszej pomocy mam możliwość odpisania na forum. W końcu mogę tutaj się wypowiadać. Cieszę się z tego że możemy swobodnie porozmawiać. Szczególne podziękowania dla Q13SON i gooro33. Odpowiem chętnie wszystkim i na wszystkie pytania, zwłaszcza te trudne... bo wiem jak jest i było naprawdę. Czekam i zapraszam do dyskusji dotyczącej przyszłości naszego klubu. Już odpowiadam...
Witam szanownego Pana Radnego. Cieszę się, że jest choć jedna osoba we władzach miejskich, która doskonale rozumie potrzebę budowy stadionu i aktywnie działa w tej materii. Życzę wytrwałości.

W zawiązku z obecną sytuacją chciałbym zapytać, jaki ma Pan plan doprowadzenia do korzystnych dla nas wszystkich rozstrzygnięć na najbliższym posiedzeniu rady miasta? Jakie rozwiązania wyjścia z kryzysu Pan widzi i zamierza przedstawić?
Ostatnio edytowane przez Markus : 25.10.2009 o godz. 20:59.
(...)
"
Odpowiedz cytując
rav
Socios Wisła Kraków

Stary 25.10.2009, 20:55
hunter napisał(a):Wyświetl post
Ajj tam. Uaktywni się, jak zwykle, jak się będą zbliżać wybory. Wtedy szanowny pan Fedorowicz przypomni sobie jak to bardzo kocha Wisłę, jakie to wspaniałe inicjatywy podejmuje, i zacznie rozsyłać pisma o swoich sukcesach do wszystkich wiślackich redakcji.
Patrz, a do nas nie wysłał

Ale że się uaktywni to pewne.

Markus napisał(a):Wyświetl post
Tyle, że po audycie nadal będziemy w tym samym miejscu co dziś, z pytaniem w Radzie Miasta, czy przyznać i skąd brakujące pieniądze? Bo wszyscy doskonale wiemy, że będą potrzebne (np: na murawę etc. ).

A jak audyt wykaże jakieś nieprawidłowości, dopiero wtedy zacznie się "jazda" Pani Jantos i innych przeciwników "dokładania pieniędzy" - dostaną tylko kolejny argument do wstrzymania prac, nakazania zmiany planów, cięcia kosztów i tysiąca innych pomysłów odsuwających w przyszłość oddanie stadionu.

Poza tym, chyba nie wierzysz, że audyt, jak cokolwiek w Polsce, uda się przeprowadzić szybko, planowo i składnie? I że posłuży czemuś więcej poza walką polityczną? To tylko wybieg.
Trudno. Dla mnie nie do przyjęcia jest sytuacja, że beneficjent środków dyktuje jednostronnie ile powinien dostać. To bezwzględnie trzeba sprawdzić. Przyjrzyj się historii krakowskich inwestycji, gdzie wiele razy zwyciezca przetargu windował później cenę. Przy dobrej woli wszystkich stron: RM, urzędników z prezydentem, Polimexu da się to wszystko przeprowadzić szybko. Ja cały czas mówię o audycie wyceniającym z czego wynikła podwyżka przy budowie trybuny wschodniej i zachodniej (zmiany konstrukcyjne podpór, pogłębienie fundamentów, poprawki w zadaszeniu, podłączenie mediów...).
Niezależnie od tego trzeba przeprowadzić wyliczenie i wycenę pozostałych prac, no i przekonać radnych do przekazania na nie pieniędzy... A dodatkowo, również niezależnie, konieczne jest stwierdzenie kto jest odpowiedzialny za ten cały bałagan.

spartan napisał(a):Wyświetl post
Tak, nie ten sam bo to jest jego ...syn. Co więcej w czasach licealnych (chodził do V LO) deklarował swoją wiślackość...
Nie kojarzyłem jego afiszowania się z wiślackością, a znając inne przypadki (np. rodzina Lubaszenko wolałem o tym nie wspominać
Odpowiedz cytując
Gordian
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 25.10.2009, 20:55
Abstrahując od klubu, nie przyznanie pieniędzy na stadion to działanie na szkodę miastu. Strzał w stopę. Pewni panowie chyba nie rozumieją, że im dłużej ten stadion się będzie budował tym dłużej miasto nie zobaczy złotówki z wynajmu, im dłużej się będzie budował tym więcej będzie pojawiało się negatywnych opinii na temat miasta.

Pani Małgorzata Jantos pokazała treścią swojego maiala, że nie nadaje się na stanowisko jakie piastuje, i jedyne finanse jakimi może zarządzać to budżet kiosku ruchu. Ta pani jest radną a nawet nie wie co się w tym mieście dzieje. Przykre, że tacy ludzie rządzą tym miastem.

Zgadzam się że błędy zostały popełnione i że należy znaleźć i ukarać winnych, ale nie kosztem stadionu! W tym momencie stadion jest priorytetową inwestycją. Przez lata sport w Krakowie traktowany był po macoszemu i trzeba to nadrobić. Wstyd, że przez tyle lat miasto tej rangi nie doczekało się stadionu (i hali) z prawdziwego zdarzenia. Teraz gdy taki stadion się buduję, płytkie myślenie ludzi pokroju pani Jantos robią wszystko, że opóźnić tą inwestycję.
Ostatnio edytowane przez Gordian : 25.10.2009 o godz. 20:58.

Odpowiedz cytując
Adrian_Suvalkai
Senior Member

Od: 10.2008

Stary 25.10.2009, 21:05
Witam. Wiem że może teraz macie ważniejsze sprawy na głowie, tj. sprawy związane z finansowaniem stadionu, ale mimo to decyduję się napisać tutaj wiadomość z prośbą/propozycją. Od pewnego czasu tworzę artykuł o stadionie na wikipedii. Znajduje się w nim sekcja o kibicach -> http://pl.wikipedia.org/wiki/Stadion...ice_Wis.C5.82y W związku z tym mam prośbę do was, jeśli by się komuś chciało, to mógłby rozwinąć tą sekcję i dodać przypisy do informacji dodanych przez siebie (podać źródło informacji). Z góry dziękuję.
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Stary 25.10.2009, 21:05
Trudno. Dla mnie nie do przyjęcia jest sytuacja, że beneficjent środków dyktuje jednostronnie ile powinien dostać. To bezwzględnie trzeba sprawdzić. Przyjrzyj się historii krakowskich inwestycji, gdzie wiele razy zwyciezca przetargu windował później cenę. Przy dobrej woli wszystkich stron: RM, urzędników z prezydentem, Polimexu da się to wszystko przeprowadzić szybko. Ja cały czas mówię o audycie wyceniającym z czego wynikła podwyżka przy budowie trybuny wschodniej i zachodniej (zmiany konstrukcyjne podpór, pogłębienie fundamentów, poprawki w zadaszeniu, podłączenie mediów...).
Niezależnie od tego trzeba przeprowadzić wyliczenie i wycenę pozostałych prac, no i przekonać radnych do przekazania na nie pieniędzy... A dodatkowo, również niezależnie, konieczne jest stwierdzenie kto jest odpowiedzialny za ten cały bałagan.
Rav - nie mam nic przeciwko audytowi, o ile nie zagrozi on dokończeniu budowy w terminie i nie posłuży jako argument np: dla wycofania się z organizowania przetargu na położenie murawy itd. Naprawdę jesteś pewien, że tak się nie stanie?

Wykonawcę, Majchrowskiego, Obtułowicza itd, trzeba kontrolować i rozliczać, ale z głową. Nie wiem, czy ze względów proceduralnych byłoby możliwe przeprowadzenie audytu później, po oddaniu stadionu, w formie rozliczenia inwestycji? Wtedy na jego podstawie w razie czego miasto mogłoby ubiegać się o zwrot zakwestionowanych kosztów, odszkodowania itd.

Najważniejszy jest stadion. Gdy już będzie gotowy, oddany, przekazany Wiśle, niech się oni wszyscy z Obtułowiczem, Jantos i Majchrowskim na czele nawet pozabijają przed wyborami
(...)
"
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 25.10.2009, 21:08
Kiedyś pisałem, ze wierzyć w słowach różnych Stawowych, Rachwałów, Rasiów, że niby są za budową stadionu Wisły to czysta głupota. Teraz kiedy parchy pewne są swojego budowanego, czepiły się tematu stadionu Wisły i niech nikt nie ma wątpliwości, że zrobią wszystko, zeby to utrącić.
Naiwna wiara w radnego parcha jest śmieszna. Taki Stawowy za te teksty o budzie to powinien dostawać klapsy od każdego wiślaka jakiego spotka na ulicy.
Odpowiedz cytując
Kuba
Senior Member

Stary 25.10.2009, 21:11
tak wogole Darku napisz na jakiej podstawie możemy twierdzić, że Jantos sympatyzuje z Cracovią?

Oczywiście będe się cieszył jeśli okaże się to prawdą, bo zdyskredytuje to jej ew wypowiedzi w znacznym stopniu, ale nie można rzucac pewnych oskarzen na wiatr.
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Stary 25.10.2009, 21:12
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
Kiedyś pisałem, ze wierzyć w słowach różnych Stawowych, Rachwałów, Rasiów, że niby są za budową stadionu Wisły to czysta głupota. Teraz kiedy parchy pewne są swojego budowanego, czepiły się tematu stadionu Wisły i niech nikt nie ma wątpliwości, że zrobią wszystko, zeby to utrącić.
Naiwna wiara w radnego parcha jest śmieszna. Taki Stawowy za te teksty o budzie to powinien dostawać klapsy od każdego wiślaka jakiego spotka na ulicy.
Spokojnie. Przeciwnicy budowy stadionu tylko czekają na podobne gesty i deklaracje.

Nie można walczyć w ten sposób o dobro Wisły, nawet jeśli Stawowy to rasowy "Pasiak".
(...)
"
Odpowiedz cytując
rav
Socios Wisła Kraków

Stary 25.10.2009, 21:14
Szanowny Panie Darku,
O Pana wiślackości wielu wiedziało wcześniej, wielu właśnie się dowiedziało, chyba nikt nie będzie miał potrzebę to kwestionować.

Problem w tym, że sam Pan nic nie zrobi. Nie ma co teraz wypominać Stawowemu "koszerne" pochodzenie, nie czas teraz pisać, że Pan był pierwszy, a reszta się podpina. A niech się podpinają, byle podejmowali decyzje korzystne dla Wisły! Trzeba zrobić wszystko, by w interesie wszystkich radnych było przegłosowanie pieniędzy dla stadionu Wisły. A nie będzie to łatwe, bo nachodzą na to wszystko interesy zarówno polityczne jak i klubowe. Nie jest tajemnicą, że pasiaści radni o bardziej ortodoksyjnych poglądach "robią pod siebie" z obawy, że zapisanie pieniędzy na stadion Wisły może spowodować odebranie pieniędzy dla Cracovii (nie mówiąc już o tych radnych, którzy zrobią wszystko, żeby uwalić jakąkolwiek sprawę związaną z Wisłą).

Markus, szczerze mówiąc nie wierzę, że jakiekolwiek karne bądź finansowe konsekwencje spotkają Majchrowskiego czy Obtułowicza za spieprzenie tej inwestycji, czy audyt zostanie wykonany teraz, za 3 m-ce czy za rok. Majchrowskiego mogą spotkać tylko konsekwencje polityczne o ile w umiejętny sposób zostanie zaprezentowana jego niekompetencja przy okazji kampanii wyborczej. A i w to wątpię, dopóki nie będzie miał silnego kontrkandydata. Jego poprzedni oponenci to był jakiś żart...

Rozwiązanie, które podałem, nie powinno opóźnić inwestycji, o ile jest zgodne z procedurami (tu pan Darek Olszówka może podpowie...). Natomiast nie wierzę, że znajdzie się w RM większość, która poprze zapisanie 30 mln zł na inwestycje w stadion Wisły bez sprawdzenia czy aby na pewno to powinno być 30 mln zł...
Ostatnio edytowane przez rav : 25.10.2009 o godz. 21:18.
Odpowiedz cytując
Grzadq
Senior Member

Od: 09.2006

Stary 25.10.2009, 21:14
Cytat:
odpadl argument i cisnienie zwiazane z euro (wiadomo ze Krakow nie dostal a szkoda)
I tu się nie zgadzam z Panem. W obliczy takich problemów z jakimi się boryka Ukraina, powrót do pomysłu z Krakowem gdzie (planowo) stałby gotowy, nowoczesny stadion, b. dobra baza hotelowa, komunikacja w porządku itp. UEFA naprawde może mieć dosyć naszych sąsiadów zza wschodu i Kraków, oddalony o 250 km, naprawdę dalej wchodzi w grę.
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Stary 25.10.2009, 21:16
darek olszówka napisał(a):Wyświetl post
Krakow nie dostal a szkoda). pozostaje dalej walczyc. obiecuje ze zrobie wszystko aby dokonczyc to co rozpoczalem...
Cieszę się, że zamierza Pan nadal walczyć o dokończenie inwestycji. Dlatego pozwoliłem sobie zapytać, jakie widzi Pan konkretne rozwiązania wyjścia z obecnego kryzysu i co zamierza Pan w tym celu zrobić na najbliższym posiedzeniu Rady Miasta? Mam nadzieję, że ma Pan jakiś plan działania?
(...)
"
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów