The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
crazykaro
Senior Member

Od: 01.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 10.10.2009, 18:47
MatixNH napisał(a):Wyświetl post
Nieplaczcie juz tyle?
pare przykładów gdzie ludzie żyją z podobną ODLEGLOSCIĄ OD BOISKA u nas bedzie troche wieksza ale bez przesady...

Arsenal

OK, odległość za bramkami Arsenalu do trybun wynosi około 15-16m co można oszacować na podstawie szerokości pasów na boisku więc nie przesadzałbym z tymi wszystkimi narzekaniami, a trzeba wziąć pod uwagę że widok za bramkami jest gorszy niż widok wzdłuż linii boiska
Ostatnio edytowane przez crazykaro : 10.10.2009 o godz. 19:13.
Odpowiedz cytując
Fuks
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 12.10.2009, 10:14
polecam ten filmik ze strony

http://www.11.pl/kask_na_glowe/kask_...ideo_czesc_xci

tutaj widac w koncu jak ta odległosc wyglada, bo zdjecia oddalają.3:30 i 4:20 widac mniej wiecej jaki bedzie widok na koncowa linie boiska, i nie jest tak bardzo zle.
Odpowiedz cytując
cassius31krakow
Senior Member

Od: 02.2007

Stary 12.10.2009, 10:19
12 października i kamera na A/B nadal nie działa. Pewnie jeszcze nie wróciła z naprawy gwarancyjnej.
Odpowiedz cytując
matern
Member

Od: 07.2008

Stary 12.10.2009, 12:49
fuks na tym filmie faktycznie wszytsko wyglada lepiej trybuny wydaja sie bardziej strone niz na zdjeciach i odleglasc nie jest taka wielka oby tak bylo w rzeczywistosci.
Odpowiedz cytując
Oldpara
Senior Member

Od: 09.2003

Stary 12.10.2009, 13:27
Oczywiście mogłoby być nieco bliżej, ale nie zmienia to faktu, że mi się podoba. Nie ma co narzekać
....Głupota jest niezniszczalna i nieprzenikniona....
Odpowiedz cytując
Wojtas
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 12.10.2009, 16:40
Temat odleglosci nowej C od boiska to temat rzeka

Jakby ktos by ja porownywall do starej C..to wychodzi ze bedzie duzo lepiej ,trybuna bedzie ostrzejsza,lepsza widocznosc,dach,akustyka i te sprawy..wiec niby bedzie dobrze.

ALe jak juz przyjrzymy sie innym projektom stadionow wlasciwie na calym swiecie ,to powiedzicie kto ustala zeby bez biezni odleglosc wynosila 17 metrow I tu juz mozna by zmienic opinie ze tak dobrze to nie jest.

wszytko wiec zalezy od tego jak na sprawe popatrzymy..
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
Odpowiedz cytując
Arked
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 12.10.2009, 22:41
MatixNH

Na przedstawionych przez ciebie zdjęciach trybuny są znacznie bliżej boiska niż na naszym. Także twój post wywarł na mnie wrażenie raczej odmienne od zamierzonego.
Ostatnio edytowane przez Arked : 12.10.2009 o godz. 22:52.
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
Odpowiedz cytując
Adrian_Suvalkai
Senior Member

Od: 10.2008

Stary 13.10.2009, 13:06
Od dłuższego czasu zajmuję się artykułem na wikipedii właśnie o stadionie Wisły (tutaj). Artykuł jest obecnie w fazie głosowania nad przyznaniem mu tytułu Dobrego Artykułu, obecnie jedynym pozostającym wymaganiem aby artykuł mógł taki tytuł dostać, jest podanie przypisów (źródeł informacji) dotyczących pierwszych stadionów Wisły Kraków. (Sekcja Historia, poddział Pierwsze stadionyWisły Kraków).

Dlatego zgłaszam prośbę o pomoc na tym forum, jeżeli ktoś mógłby podać źródła tych informacji (czy to w internecie, czy w jakiejś książce). Byłbym bardzo wdzięczny.

Jeszcze raz przypomnę o jakie informacje chodzi:
Cytat:
Działacze Wisły Kraków od początku istnienia klubu starali się pozyskać teren pod budowę stadionu dla swojej drużyny piłkarskiej. W roku 1909 zarządowi klubu udało się uzyskać w dzierżawę tereny dzisiejszej alei Mickiewicza. Miały one pomieścić kompleks kortów tenisowych i tor łyżwiarski, które pozwoliłyby spłacić zaciągniętą pożyczkę na dzierżawę i pozwolić na wybudowanie obiektu dla drużyny "Białej Gwiazdy". Pomysłu tego nie zrealizowano, gdyż wybudowane obiekty nie przynosiły pożądanych zysków. W efekcie skończyło się na spłacaniu pożyczki przez zarząd Wisły Kraków[potrzebne źródło].

Kilka lat później Wiśle przyznano tereny na Oleandrach i właśnie tam rozpoczęła się budowa stadionu. Uroczystość otwarcia obiektu odbyła się 16 kwietnia 1914 roku. Kibice i działacze Wisły jednak nie cieszyli się długo z nowo wybudowanego obiektu, gdyż został on w 1915 roku zniszczony przez pożar[potrzebne źródło].

Po odzyskaniu przez Polskę niepodległości Wisła przystąpiła do prac mających na celu odbudowę swojego stadionu na terenach za Parkiem Jordana. Uroczyste otwarcie i poświęcenie nowego stadionu miało miejsce 8 kwietnia 1922. W 1946 roku Kraków nawiedziła burza, podczas której został zniszczony obiekt "Białej Gwiazdy"[potrzebne źródło].
Odpowiedz cytując
Gordian
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 13.10.2009, 14:27
Monografia "30-lecie Towarzystwa Sportowego Wisła w Krakowie", zdaje mi się. Co do burzy z 46, możesz podać Czasopismo "Start: Wydanie jubileuszowe T. S. Wisła" z 26 maja 1946 roku.
Ostatnio edytowane przez Gordian : 13.10.2009 o godz. 14:31.

Odpowiedz cytując
MatixNH
Senior Member

Stary 13.10.2009, 14:58
Arked napisał(a):Wyświetl post
MatixNH

Na przedstawionych przez ciebie zdjęciach trybuny są znacznie bliżej boiska niż na naszym. Także twój post wywarł na mnie wrażenie raczej odmienne od zamierzonego.
ja pisze po chińsku? mowie że od miejsca gdzie jest robione zdjęcie a nie zaczyna sie trybuna... i wcale niema sensu to ze emirates to cud a nasz kloc nie... najlepieuj sie porownywac z najlepszymi a nie ze słabiakami chyba,nie?
Twój dalszy płacz o ta odległość kolego powyżej swiadczy tylko o tym ze nawet jakby ci dali skorzany fotel i dwie panienki z zapasem piwa to tez by ci było źle... będzie nowy stadion, pamiętaj o tym chyba ze wolałbyś dalej bez dachu nad głową STAĆ.
Odpowiedz cytując
stawski
Senior Member

Od: 12.2007

Stary 13.10.2009, 18:55
Ja tam zawsze stoję.... Dawniej na C, ostatnio na E, a na meczu z Legią to nawet na A stałem na schodach.
Trybuny BĘDĄ daleko. ZBYT DALEKO.Stadion będzie nowy i zadaszony. Tyle w tym temacie. Nie ma o co kruszyć kopii. Raczej nie zbliżą linii bocznej do C, bo musieliby oddalićods A/B, a tego na pewno nie zrobią.
Odpowiedz cytując
MatixNH
Senior Member

Stary 13.10.2009, 19:31
stawski napisał(a):Wyświetl post
Ja tam zawsze stoję.... Dawniej na C, ostatnio na E, a na meczu z Legią to nawet na A stałem na schodach.
Trybuny BĘDĄ daleko. ZBYT DALEKO.Stadion będzie nowy i zadaszony. Tyle w tym temacie. Nie ma o co kruszyć kopii. Raczej nie zbliżą linii bocznej do C, bo musieliby oddalićods A/B, a tego na pewno nie zrobią.
ja tez zawsze stoje przez cały mecz ale chodzi o stanie po dachem a na "golasie bez dachu"... ;p
Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 13.10.2009, 21:24
Wczoraj koło północy lazłem przez Reymonta a tam brama otwarta i betoniarki w 1 i drugą stronę zapieprzają
Szok normalnie.
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując
Arked
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 13.10.2009, 21:41
MatixNH napisał(a):Wyświetl post
ja pisze po chińsku? mowie że od miejsca gdzie jest robione zdjęcie a nie zaczyna sie trybuna... i wcale niema sensu to ze emirates to cud a nasz kloc nie... najlepieuj sie porownywac z najlepszymi a nie ze słabiakami chyba,nie?
Twój dalszy płacz o ta odległość kolego powyżej swiadczy tylko o tym ze nawet jakby ci dali skorzany fotel i dwie panienki z zapasem piwa to tez by ci było źle... będzie nowy stadion, pamiętaj o tym chyba ze wolałbyś dalej bez dachu nad głową STAĆ.
Gdzie widzisz mój płacz? Trzeba nazywać po prostu rzeczy po imieniu: odległość trybun bocznych od boiska jest straszna. Ogólnie ze stadionu jestem zadowolony. Nawet jego mocno krytykowany design umiarkowanie mi się podoba. Tym bardziej cierniem w oku jest dla mnie wspomniana sprawa. Mąci to po prostu moją ogólną radość.

Kto wie... Może w dalszej perspektywie dołożone zostanie kilka rzędów i problem zniknie dając naszemu obiektowi dodatkową pojemność. Na razie jest to jednak science fiction i trzeba pisać o stanie faktycznym. A wygląda on tak, że będziemy mieli całkiem fajny stadion ale z jedną poważną wadą. Czuję więc niedosyt, który pogłębia się patrząc na stadiony powstające, nie w Londynie, a chociażby w Gdańsku czy Wrocławiu.
Ostatnio edytowane przez Arked : 13.10.2009 o godz. 21:51.
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
Odpowiedz cytując
LukL
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 13.10.2009, 21:58
Arked napisał(a):Wyświetl post
Czuję więc niedosyt, który pogłębia się patrząc na stadiony powstające, nie w Londynie, a chociażby w Gdańsku czy Wrocławiu.
i przede wszystkim w Poznaniu gdzie potrafili przybliżyć trybuny mimo zbyt szerokich trybun za bramkami.
Odpowiedz cytując
palikot
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 13.10.2009, 22:38
wy nawet nie wiecie o czym piszecie... ale nie chce mi sie po raz 100 tego samego tematu poruszać
Odpowiedz cytując
qowalski
Member

Od: 03.2008

Stary 13.10.2009, 22:45
a tak z ciekawości.
dlaczego, pomimo olbrzymiej odległości, trybun od boiska, boisko zostało (zostanie) zwężone? bodajże o 6m.
ostatnio wyczytałem to na stronce o naszym stadionie, w danych technicznych, jak było, a jak będzie.
Odpowiedz cytując
peterwislak
Senior Member

Od: 05.2008

Stary 13.10.2009, 22:50
działa wam kamerka na A i B trybunę zachodnia
Odpowiedz cytując
Oldpara
Senior Member

Od: 09.2003

Stary 13.10.2009, 23:26
qowalski napisał(a):Wyświetl post
a tak z ciekawości.
dlaczego, pomimo olbrzymiej odległości, trybun od boiska, boisko zostało (zostanie) zwężone? bodajże o 6m.
ostatnio wyczytałem to na stronce o naszym stadionie, w danych technicznych, jak było, a jak będzie.
Wymogi do otrzymania kategori UEFA Elite - szerokosc boiska 68m
....Głupota jest niezniszczalna i nieprzenikniona....
Odpowiedz cytując
SlawekS
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 14.10.2009, 00:23
przestańcie krytykować rzeczy na które i tak nie mamy wpływu. Za duża odległość od boiska, brzydki okrąglak itp itd. Nikt tego nie zmieni. Tak jest w projekcie i tak już będzie.
Odpowiedz cytując
royalmichael
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 14.10.2009, 01:32
No ale trzeba na coś ponarzekać. Nie było okazji pokrzyczeć na Pawełka czy Łobodzińskiego to chociaż tu można wylać swe żale.
Odpowiedz cytując
JacaTS
Senior Member

Od: 10.2007

Stary 14.10.2009, 10:04
Na poczatku zaznaczam, ze o sztuce budownictwa mam dokladnie takie same pojecie jak o fizyce kwantowej wiec odpowiadajac mi na pytanie nie rzucajcie od razu w moim kierunku zarzutow idiotyzmu czy imperytnenctwa.

Otoz na zdrowy chlopski rozum rozwiazaniem zmniejszenia odleglosci trybun od boiska byloby po prostu znaczne obnizenie poziomu murawy, tak, zeby byla ona w glebokiej niecce. Daloby to miejsca na dobudowanie kilku rzedow trybun na dole, nie wplywajac na ogolny widok z jakiegokolwiek miejsca na stadionie(no chyba, ze ze skrajow naroznikow). Wiem, ze teraz to pisanie palcem po wodzie, ale tego akurat nie kapuje ze wzgledu na fakt oczywistych zalet takiego rozwiazania. Zwiekszenie pojemnosci stadionu (jedna stopnica ma powiedzmy metr) czyli dobudowanie 7-8 rzedow daloby juz wymierne efekty kilkuset miejsc jak nie lepiej.
Tylko Wisła
Ukochana Wisła
Odpowiedz cytując
rav
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2002

Stary 14.10.2009, 10:41
@JacaTS:
- trybuny za bramkami są stosunkowo blisko boiska, zatem nie ma miejsca na kolejne rzędy niżej; tak znaczące obniżenie murawy o którym piszesz (7-8 metrów) spowodowałoby, że fragmentów boiska nie byłoby widać z trybun za bramkami,
- trzeba by wydłużyć dach - praktycznie niemożliwe, a na pewno nieopłacalne,
- nie wiem czy tak znaczne obniżenie murawy było możliwe z uwagi na to, na jak podmokłym terenie usytuowany jest nasz stadion,
- można by na ten temat pomyśleć 2 lata temu, gdy projektowane były dłuższe trybuny; rozwiązań jak je przybliżyć było przynajmniej trzy, ale już za późno by o tym myśleć.
Odpowiedz cytując
JacaTS
Senior Member

Od: 10.2007

Stary 14.10.2009, 11:17
Rav, zle mnie zrozumiales. Nie mialem na mysli zrobienie 7-8 metrowej niecki, bo to rzeczywiscie byloby irracjonalne. Nie pamietam dokladnie, ale wkopujac sie w ziemie na trybunie wschodniej dobudowano bodajze 3 rzedy krzeselek. Wymusilo to obnizenie murawy o metr (?). Przyjmujac taki punkt wyjscia kolejne 3 metry na dol dalyby az 9 dodatkowych rzedow trybun i (o ile jedna stopnica ma pi razy drzwi metr dlugosci) odleglosc zmniejszylaby sie do niecalych 10 m.

No nic to. Cieszmy sie z tego co mamy.
Pozdrawiam
Tylko Wisła
Ukochana Wisła
Odpowiedz cytując
luknazim
Member

Od: 12.2005

Stary 14.10.2009, 11:59
Problem polega na tym, że w okolicach błoni woda gruntowa jest na poziomie od 1m wgłąb, jeszcze zależy gdzie dokładnie, ale nie można za dużo obniżać murawy, bo byłaby poniżej poziomu wód gruntowych, a to chyba nie jest dobry pomysł.
Odpowiedz cytując
peterwislak
Senior Member

Od: 05.2008

Stary 14.10.2009, 12:01
co z ta kamerka na A i b miala byc juz w poniedzialek naprawiona a jak obrazu nie bylo to nie ma
Odpowiedz cytując
reaf85
Member

Stary 14.10.2009, 12:14
JacaTS napisał(a):Wyświetl post
Rav, zle mnie zrozumiales. Nie mialem na mysli zrobienie 7-8 metrowej niecki, bo to rzeczywiscie byloby irracjonalne. Nie pamietam dokladnie, ale wkopujac sie w ziemie na trybunie wschodniej dobudowano bodajze 3 rzedy krzeselek. Wymusilo to obnizenie murawy o metr (?). Przyjmujac taki punkt wyjscia kolejne 3 metry na dol dalyby az 9 dodatkowych rzedow trybun i (o ile jedna stopnica ma pi razy drzwi metr dlugosci) odleglosc zmniejszylaby sie do niecalych 10 m.

No nic to. Cieszmy sie z tego co mamy.
Pozdrawiam
Pomijając już kwestie nierozciągalnej od tak długości dachu i to, że linia trybun bocznych znacznie przecięła by linię trybun za bramkami, to kopanie takich wykopów, tylko po to żeby była tam murawa piłkarska jest irracjonalne...
Wiesz co znaczą w centrum Krakowa 3-4 metry poniżej poziomu terenu?

Poziom wód gruntowych w tamtej części Krakowa znajduje się między 2.5 m a 3 m poniżej poziomu terenu... W niektórych miejscach luźne zwierciadło wody jest nawet w okolicach 2 m...
Zabezpieczenie takiego wykopu byłoby absurdem...

Ścianę szczelinową dopiero jako tako opłaca się robic jak się schodzi przynajmniej 2 poziomy, a najlepiej 3 poziomy poniżej terenu... Zależy od gruntów... I oczywiście tą przestrzeń wykorzystuje się jako użytkową, a nie pozostawia pustą...
Na przykład wielopoziomy parking ma sens, ale już 1 poziomowy parking pod budynkiem wielorodzinnym nie bardzo... Jak jest potrzeba, to taki wykop zabezpiecza się na czas budowy ściankami Larsena, ściany szczelinowe są nieekonomiczne, bo i tak musiałyby zejść znacznie poniżej poziomu parkingu...

No, ale powiedzmy, że ścianę szczelinową i tak już mamy dookoła boiska, bo jest pod trybunami... Powiedzmy, że na etapie projektu dałoby się te ścianki przerobić tak, żeby również zabezpieczały murawę...
Ale wymagałoby to i tak dodatkowo wylania pod murawą bardzo grubej szczelnej płyty o powierzchni około 10000 m2, tylko po to, żeby na boisku nie stała woda...

Druga sprawa... Szersze boisko... Jak zwykle ktoś raz na miesiąc (i tak od 2 lat) przyjdzie i rzuci hasło - poszerzmy boisko! to takie proste!

No, ale nawet gdyby Elite dopuszczało szerokość boiska ponad 68 metrów to jaki widzicie w tym sens?
Taki żeby pochwalić się, że trybuny są blisko linii bocznej?
No bo do środka boiska zawsze i tak będzie taka sama odległość :]
Jedna linia boczna co prawda wtedy jest bliżej, ale juz przeciwległa dalej :]
Komfort oglądania meczu taki sam...
Ostatnio edytowane przez reaf85 : 14.10.2009 o godz. 12:17.
Odpowiedz cytując
Sinoos
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 14.10.2009, 12:51
peterwislak napisał(a):Wyświetl post
co z ta kamerka na A i b miala byc juz w poniedzialek naprawiona a jak obrazu nie bylo to nie ma
U mnie działa od dwóch czy trzech dni. klikasz na zanczek Quicktime'a, dajesz "otwórz łącze" i działa.
Życie bym dał za krakowską Wisłę....
Odpowiedz cytując
stawski
Senior Member

Stary 14.10.2009, 12:57
reaf85 napisał(a):Wyświetl post
Druga sprawa... Szersze boisko... Jak zwykle ktoś raz na miesiąc (i tak od 2 lat) przyjdzie i rzuci hasło - poszerzmy boisko! to takie proste!

No, ale nawet gdyby Elite dopuszczało szerokość boiska ponad 68 metrów to jaki widzicie w tym sens?
Taki żeby pochwalić się, że trybuny są blisko linii bocznej?
No bo do środka boiska zawsze i tak będzie taka sama odległość :]
Jedna linia boczna co prawda wtedy jest bliżej, ale juz przeciwległa dalej :]
Komfort oglądania meczu taki sam...
Najtrafniejsza uwaga w tym wątku od miesięcy! że też sam na to nie wpadłem Święta racja!
Odpowiedz cytując
bravelukas
Senior Member

Od: 06.2008

Stary 14.10.2009, 12:57
Możesz rozjasnic to z ta kamerka?ja mam windows media player.....o co chodzi Ci z tym Quicktime'em
Moze ktos napisac maila do UM co z ta kamerka
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów